Close
Faqja 31 prej 90 FillimFillim ... 2129303132334181 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 301 deri 310 prej 891
    i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767
    Citim Postuar më parë nga murik Lexo Postimin
    A behet fjale per Seliten e Mirdites ne mos gabohem?A ka ne Kosove me kete mbiemer?
    Fillet e para te formimit te fisi Hoti (se bashku me fisin Kuçi) lidhen ngusht me katundin e Lesh Tuzit (viti 1330). Me vone thuhet se ku katund ishte shperbere. Ne shek. XV komuna e Hotit kishte disa katunde (8 katunde dhe 134 shtepi). Mirepo jo te gjithe kane qendruar ne krahinen e Hotit, disa kane kaluar ne Zajse te Selites qe sot e kesaj dite mbajne emrin Beci ndersa nje pjese tjeter ka kaluar ne Baz, Dibër, Martanesh, Lur si dhe në krahina të tjera të Shqipërisë.
    Mariano di Bolizza shkruan me 1614 se Hoti kishte 212 shtëpí dhe nxirrte 600 burra t'armatosun. Ndersa Edith Durham shkruante se Hoti eshte fisi me trim qe udheheqe lufterat ne veri te Shqiperise

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    636
    Citim Postuar më parë nga urani29 Lexo Postimin
    Sopet huhet se rrjedhe edhe familja e Vokshve sa esht e vertet kjo a qendron ne ndonje dokumetn kjo qe ipet ne sa pjes te Kosoves se Vokshet rrjedhin nga Sop.
    Po Uran kjo eshte shume e vertet. Vokshet thuhet se jane Thaq me fis dhe ishinte vendosur ne zonen nga Shkelzeni deri ne lumin Drin. Ata jane perzene nga aleanca e Gashit me Bytyqin nga zona ku sot shtrihet Gashi dhe Bytyqi ne Tropoje. Ata pastaj jane shtyre me ne lindje ne malet e sotme te Deqanit. Thuhet se ata kane rene ne Prizren dhe pastaj nje pjese e tyre jane kthyer perseri ne Voksin e sotem.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    636
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Flm per mundimin. Nje gje nuk e kuptova.
    Berisha genuine paska qene problematike, dhe si pasoje qenkan leqitur nga fiset tjera. Pastaj Berisha paska filluar te martohet mes veti. Dhe (kete nuk kuptoj) dikur qenka ndare ne Berishe te Kuqe dhe te Bardhe. Pyetja ime: Cila nga Berishat eshte ajo qe jeton ne Dukagjin te Kosoves? Dhe nuk e kuptova lidhjen e Kuqeve dhe Mertureve me Berishen. Nga cila Berishe (e Kuqja apo e Bardha) derivojne keto dy fise? Ne cilat vite pason ndarja ne Berishe, Kuq dhe Mertur?

Sqarimin mbi fisin Krasniqi kuptova teresisht. Perseri flm per mundin.

*

Chino degjo kjo eshte vetem nje gojedhene dhe nuk e di sigurte se a ka ndodhur me te vertet. Megjithekete kjo flitet ne popull . Thuhet edhe nje variant tjeter se te gjitha fiset i ankohen Vezirit te Shkodres se kane probleme me Berishen dhe ai vendos ti deboje. Mirepo fati i qellon se gruaja e tij ishte me origjine nga fisi Berishe dhe e ndalon. Thuhet kur mbytet ne uje Berisha mos e kerko poshte lumit por perpjete. Nejse keto jane vetem fjale qe tregojne se Berisha ishte nje fis shume i rendesishem dhe i pari.
    Kerkove lidhjen e Berishes me Kuqin. Sipas nje varianti qe e flasin te moshuarit thuhet se nga Berisha ka rrjedhur Piperi dhe nga Piperi ka rrjedhur Kuqi. Ne shume vende mendohet se Kuqi nuk eshte fis por nenfise i Berishes se kuqe.
    Berishasit neper Kosove duhet te jene nga te dy Berishat edhe nga Berisha e bardhe edhe nga Berisha e kuqe. Berishasit e Gurbardhit te Maqlisheves dhe Kuqet e Prekazit dhe Galices thuhet se dalin nga nje i pare i perbashket. Nje tjeter vella thuhet se eshte ndalur ne Rrafsh te Dukagjinit ne fshatin Baran te Pejes.
    Lidhja e Berishes me nenfisin e Merturit eshte e padiskutueshme. Merturasit e dine te gjithe se me fis jane Berishe.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

i/e regjistruar Maska e Humanisti
    Anëtarësuar
    03-05-2008
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    278
    Zoterinje kur po permenden fiset ngat tyne po permendet edhe shekulli, ngat tyne edhe viti, ngat tyne edhe mendimi personal apo burimi i pares dore, i ndonje studiuesi fantazm te cilit askush spo e shof qe po ia permend EMRIN dhe MBIEMRIN!
    Ju lutem mos te bohemi forumista amater, kur e permendim nje fakt me vite apo me shekuj duhet me ia permend emrin autorit.

Mirembetshi

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga SHKOZA Lexo Postimin

Chino degjo kjo eshte vetem nje gojedhene dhe nuk e di sigurte se a ka ndodhur me te vertet. Megjithekete kjo flitet ne popull . Thuhet edhe nje variant tjeter se te gjitha fiset i ankohen Vezirit te Shkodres se kane probleme me Berishen dhe ai vendos ti deboje. Mirepo fati i qellon se gruaja e tij ishte me origjine nga fisi Berishe dhe e ndalon. Thuhet kur mbytet ne uje Berisha mos e kerko poshte lumit por perpjete. Nejse keto jane vetem fjale qe tregojne se Berisha ishte nje fis shume i rendesishem dhe i pari.
    Kerkove lidhjen e Berishes me Kuqin. Sipas nje varianti qe e flasin te moshuarit thuhet se nga Berisha ka rrjedhur Piperi dhe nga Piperi ka rrjedhur Kuqi. Ne shume vende mendohet se Kuqi nuk eshte fis por nenfise i Berishes se kuqe.
    Berishasit neper Kosove duhet te jene nga te dy Berishat edhe nga Berisha e bardhe edhe nga Berisha e kuqe. Berishasit e Gurbardhit te Maqlisheves dhe Kuqet e Prekazit dhe Galices thuhet se dalin nga nje i pare i perbashket. Nje tjeter vella thuhet se eshte ndalur ne Rrafsh te Dukagjinit ne fshatin Baran te Pejes.
    Lidhja e Berishes me nenfisin e Merturit eshte e padiskutueshme. Merturasit e dine te gjithe se me fis jane Berishe.

SHKOZA nga Prizreni
    Nese eshte gojedhene, atehere nje shume e perhapur. Sepse edhe brenda fisit Berisha thuhet e njejta (perndjekja, gjakesite). Per ate variacionin me vezirin nuk kam degjuar. Mund te jete. Une kam degjuar nga pleqte se njera nga dyndjet/leqitjet e Berishes ka sjellur tek ndarja e Berishes ne Piper dhe pastaj Kuq (te Baranit). Kjo ndarje ka ndodhur ne Junik, keshtu qe variacioni i vezirit nuk mund te vleje ketu (per ndoshta ne ndarjet/dyndjet paraprake). Jo veziri, po ishin fiset tjera gjakesore qe perndjeken Berishen sipas normave te Kanunit nga Juniku. Nuk e di ne cilin vit.

Nje pyetje: A mund te martohet Berisha me Kuq, Piper e Mertur?

Me duket shume interesante qe informacionet mbi fiset gjinden edhe ne vende tjera te Kosoves, pra jo vetem tek vet fisi. Kjo eshte pasuri shume e madhe kombtare. Duhet te pyeten pleqte ane e kend Kosoves per keto gjera dhe te behet nje permbledhje e shkruar mbi te gjitha fiset.

*

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    636
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Nese eshte gojedhene, atehere nje shume e perhapur. Sepse edhe brenda fisit Berisha thuhet e njejta (perndjekja, gjakesite). Per ate variacionin me vezirin nuk kam degjuar. Mund te jete. Une kam degjuar nga pleqte se njera nga dyndjet/leqitjet e Berishes ka sjellur tek ndarja e Berishes ne Piper dhe pastaj Kuq (te Baranit). Kjo ndarje ka ndodhur ne Junik, keshtu qe variacioni i vezirit nuk mund te vleje ketu (per ndoshta ne ndarjet/dyndjet paraprake). Jo veziri, po ishin fiset tjera gjakesore qe perndjeken Berishen sipas normave te Kanunit nga Juniku. Nuk e di ne cilin vit.

Nje pyetje: A mund te martohet Berisha me Kuq, Piper e Mertur?

Me duket shume interesante qe informacionet mbi fiset gjinden edhe ne vende tjera te Kosoves, pra jo vetem tek vet fisi. Kjo eshte pasuri shume e madhe kombtare. Duhet te pyeten pleqte ane e kend Kosoves per keto gjera dhe te behet nje permbledhje e shkruar mbi te gjitha fiset.

*
    Ndarja e Piperit nga Berisha duhet te jete bere me heret, ndoshta qysh ne fillm te shek XV , mos edhe me heret. Kjo qe po e tregoni mund te jete ndonje ngjarje me e vonshme. Ne qofte se kjo ngjarje ka ndodhur ateher duhet te kete ndodhur rreth shek XVII kur flitet per 12 fiset e Junikut.
    Edhepse Piperi, Kuqi , Merturi thuhet se rrjedhin nga Berisha, Piperi dhe Kuqi kane evoluar si fise ne vete qysh ne nje periudhe me te hershme. Biles Piperi dhe pjesa me e madhe e Kuqit edhe jane asimiluar ne malazeze qysh ne fillim te shek. XVII , kur kane vendosur te qendrojne ne besimin ortodoks. Ato kane evoluar si fise ne vete dhe jane pranuar si te tilla qysh heret dhe martesat kane mundur te ndodhin , hiq Piperin dhe Kuqin malazias. Kuqet perpara duhet te jen quajtur Berisha e kuqe dhe me vone jane quajtur me shkurt vetem Kuq. Te gjithe ata qe kane migruar nga Kuqi jane quajtur Berisha e kuqe ose Kuq duke u dalluar nga Berisha e bardhe me te cilet jane martuar. Merturi eshte nje nenfis i Berishes dhe nuk eshte njohur fis ne vete as ne Kanunin e Maleve as edhe ne Kanunin e Lekes . Martesat mes Berishes dhe Merturit nuk e dije se kane ndodhur perpara sepse ishin me te afert, kurse Kuqi shqiptar megjithese kishte nje origjine me Berishen jane martuar edhe me heret. Kjo ka ndodhur ndoshta edhe per shkak te asaj leqitjes . Tashme kur flitet per mbi 13-15 breza martesat mund te behen edhe mbrenda Berishes , por sipas Kanunit mbrenda fisit nuk ka martesa.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    636
    ATDHEU MBI TE GJITHA

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    636
    Ketu permenddet edhe nje variant tjeter i legjendes mbi sagen e formimit te fiseve te veriut :
    Albanian Legend
    Albanian Legend maintains that each of Keq Preka's sons is the father and namesake of his own tribe:[citation needed] Lazar Keqi (Hoti), Ban Keqi (Triesh), Kras Keqi (Krasniqi), Piper Keqi (the Piperi[citation needed] clan), and Vaso Keqi (the Vasojevići clan[citation needed]). Sometime after the construction of the church at Gruda (1528), Lazar Keqi and his son, Gheg Lazari, moved into the area known by the natives as Hoti (a name that has existed since at least the 1330s) and settled there permanently.

The nearby Triesh tribe is considered b locals as the "younger brother" of Hoti, as the tribes share Keq Preka as a common ancestor
    ATDHEU MBI TE GJITHA

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    tash po e shoh kte teme..
    shume interesante..
    ju lumte ju qe po e zhvilloni ..

per fat te keq interneti po vjen vone e shume njerez te ditur po ikin ne boten tjeter pa e thene diturin e tyre..

kam degjuar nje tiranas me emrin agim.. i cili kishte njohuri te jashtzakonshme per tiranen.. FISET FAMILJET E HISTORIKUN E TYRE..

kam degjuar profesor burhan hotin.. dhender i profesor zekiria rexhes.. ( e vella i te ndjerit.. doktor ferit hotit ..ish keshilltarit te shquar te Sali Berishes..) qe kishte njohuri.. te habitshme (dhe i ka se gjall eshte..) per fiset e veriut duke perfshire dhe kosoven.. pra per mirditt dukagjin shkoder e nikaj mertur e malsi gjakove e deri thelle ne kosove.. por dhe per rajone tjera te trojeve shqiptARE..

ju pergezoj juve ketu e mundesisht gjejini te vjetrit qe din shum sa nuk ka humbur perfundimisht dija e tyre..e te behet ky forum.. enciklopedia me e madhe shqiptare..

kam hap dikuir nje teme per fisin ose mbiemrin KRYEZIU..

cfar dihet per kta..
    Ndryshuar për herë të fundit nga Brari : 29-07-2009 më 08:44

i/e regjistruar Maska e fegi
    Anëtarësuar
    29-05-2009
    Postime
    5,767

Ketu gjendet nji shkrim per Kryezinjve.

2. Andon KRYEZIU (1796-1865) lindi në ishullin e Hidrës më 1796. Familja e tij kishte ardhur në ishull në shekullin XVII. Rrënjët e fisit të Kryezinjve gjenden në fshatin arvanitas Krieza të Eubesë jugore. Qysh në fillim të luftës së 1821 luftoi gjithnjë në vijën e parë dhe si dorë e djathtë e admiral Andrea Miauli. Më 1836 bëhet ministër i Marinës detare greke,më vonë bëhet krye kujdestar i oborrit të mbretit Otton dhe zgjidhet kryeministër në 1842-1844, dhe në vitin1849-1854. Gjatë periudhës që ishte kryeministër zgjidhi problemin e madh kishtar të asaj kohe me shpalljen e Kishës Autoqefale Greke më 1850 duke e shkëputur përgjithmonë nga qendra e fesë ortodokse në Stamboll. Ishte i pari njeri që u bë nënadmiral i Marinës greke dhe u caktua adjutant i mbretit Gjeorgjit të parë të Greqisë. Vdiq më 1865 në Athinë dhe u varros me nderime të veçanta të mëdha.
    http://lajme.dervina.com/archive/732...-shqiptare.htm

Faqja 31 prej 90 FillimFillim ... 2129303132334181 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. A ka konspiracion kundër Shqipërisë?
    Nga BARAT në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 10-05-2011, 09:36
  2. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  3. "Dr. dituria"
    Nga Sabriu në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 18-12-2008, 06:32
  4. Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 06-12-2008, 14:08
  5. Ervin Hatibi
    Nga erzeni në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •