Duhet shkrue ndryshe,ateher ashte ma e sakta FISET SHQIPETARE GEGE,
Duhet shkrue ndryshe,ateher ashte ma e sakta FISET SHQIPETARE GEGE,
More burra Kryezinjet dhe Sopet nuk jane fise. Keshtu po thojne te gjithe. Kam pyet te moshuarit e Kryezinjeve ne fshatrat Pagarushe, Bubavec te Malisheves, pastaj ne Prizren disa Kryezinje nga ne shume vende dhe te gjithe me thone se Kryeziu nuk ehste fis por ne jemi bark ose nenfis i Bytyqit. Poashtu kam pyet per Sopajt ne shume fshatra dhe shumica me thone se ne jemi Thaq me fis. Keshtu e dijne shumica e banoreve , por nuk po i perjashtoj edhe mundesite tjera.
Feqi ke sejll shume linqe interesante te pergezoj.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Testim vetem me hamendje po them jo se kam degjuar diqka , por mbiemri ose nenfisi Helshan mund te kete ardhur nga nje antroponim qe eshte perdorur deri vone tek shqiptaret musliman Hel. Pra emri Hel tani shume pak perdoret por me heret eshte perdorur . Permendet nje Hel Bujupi nga Arllati qe paska qene pleqnar perpara dhe qe e paska leshuar gruan e vete sonjike, vetem se ajo i paska thene se duke ndare pleqni spo te del rend per shpine tende. Me vone ketij Heles i paska rene te ndaje nje pleqeri mu ne familjen e burrit te dyte te asaj gruaje dhe gruaja paska ardhur ne ode dhe qenka pershendetur dhe ia paska fale nje boshqe me qorapa e gjera tjera. Ai i deshpruar se qfare gruaje sonjike ka leshuar shkon dhe mbytet ne nje puse. Ai pus quhet Pusi i Hel Bujupit.
Ky emri Hel me koincidon shume me emrin Helshan, neqofte se nuk ka edhe ndonje lidhje me te hershme me ndonje emer apo fjale tjeter.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Helshani e ka marrë emrin nga një fshat në rrethinat e Hasit, që poashtu quhet Helshan, po prapë nuk e dimë kuptimin e emrit.
Zotni shkoza piknisja e fiseve GEGE gjithmone ashte ne Shkoder,pastaj shkohet me nji hronologji, hronologjija ashte e caktueme,se si dhe ne qfare menyre,pse Shkodra,te them te drejten,pika e ndarjes se fiseve Gege fillon aty,ku ashte ndarja e Romes lindore dhe Romes perendimore,kjo vi shkone vertikalisht deri te beogradi,ketu ashte vija e fiseve Shqipetare Gege,fiset kryesore dihen,dhe nen fiset,dikushi nen fiset i mer sikurse fyerje mirepo aty ashte gabimi,fiset Zgjrohen dhe formojne nen fise,dhe ajo ashte normale,mbiemrat jane ne shumten e rasteve te fiseve,mirepo ka edhe pa mbiemer fisi ,mirepo e ka fisin,e dikujte qe nuke ka interes ashte problemi i tije,mirepo per te ardhur te e verteta,shumica e dijne para ardhsit te vet te fisit dhe keshtu permbledhen te gjitha te thanat nji vende dhe fitohet nji kompakt i fiseve,.
ATDHEU MBI TE GJITHA
Shkoz a ka shkrue dikush gja vetem per fisin e Gashit? gjenealogjin e tyre te paster, jo me rrogtar as me rom ashkali, por historikun e Gashve te paster dhe shtegtimin e tyre Shqiperi-Kosove.
shendet
Testim e dije se egziston fshati Helshan ne afersi te Fierzes ne rajonin e Hasit jo larg nga krahina e Bytyqit. Une kur dhash mendimin per mundesin e prejardhjes se ketij emri nga nje emer njeriu si Hel, mendova per vete emrin e atij fshati se pari dhe pastaj edhe mbiemrin e shume banoreve ne Shqiperi dhe Kosove .
Nuk jam shum i sigurte se a permendet edhe me heret ky fshat me kete emer apo jo . Poashtu vete emri Hel nuk eshte e thene te jete emer muslimane edhe pse eshte perdorur nga muslimanet. Ka mundesi qe te jete perdorur edhe para islamizimit ky emer dhe nga ky emre te kete mbetur edhe emri i fshatit.
Mund te jete Hela i Shanit ndoshta . Nejse kjo eshte vetem nje hamendesi dhe jo me shume.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Krijoni Kontakt