Ti skoke kesajde shiko qfare pyetjesh bane kushe po thote se gashet e shqiperis dhe te kosoves, lexo textin mire pastaj shkruej,
Ti skoke kesajde shiko qfare pyetjesh bane kushe po thote se gashet e shqiperis dhe te kosoves, lexo textin mire pastaj shkruej,
Flm. bashkevendas
Kjo liber ka nje apo dy vite qe eshte botuar. Ne Kosove nukbeoj se eshte ne treg , por ne Shqiperi po. Mua siq edhe ju kam thene ma ka dhuruar vete autori.
Kjo liber si dhe libri ,, TROPOJA NEPER BREZA " me kane ndihmuar shume per te kuptuar origjinen e familjes sime dhe origjinene e shume fiseve shqiptare.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
I nderuar Hotel , ju thoni kategorikisht se Shkrreli dhe Bytyqi nuk jane fis. Une nuk e dije ku bazoheni kur vini ne kete konkludim.
Ne te gjitha format e kategorizimeve e fiseve te veriut keto dy fise te medha jane rreshtuar su fise.
Kur flitet per fiset e Malesise sipas Kanunit te maleve edhe keto dy fise jane te rreshtuara si fise apo male. Gjithashtu edhe ne Kanunin e Leke Dukagjinit ato rreshtohen si fise. Poashtu edhe sot e kesaj kudo ne gegeri e se paku ne Kosove, Iliride e Malesi te Gjakoves populli i rreshton si fise.
Sipas gojedhenave fiset Shkrel dhe Bytyq jane pasardhes te Leke Shkrelit.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Une nuk e kam te qarte saktesishte se qfare lidhmerie ka fisi Gash me popujt e tjere. Une kur lexova keto me koincidoj kjo teori me nje gojedhene te hershme te origjines se ketij fisi. Kjo gojedhene nuk eshte edhe shume atraktive , mirepo me ka hasur ta lexoj ne disa vende. Se fundi ne librin ,, Tropoja neper Breza " te autorit Ibrahim Malaj, kur flitete per origjinen e fisit Gash, prezantohen dy variante. Njeri prej varianteve eshte se i pari Gashit ka lindur diku ne Anadoll dhe femija si race e bardhe qe paska qene , paska dalluar nga rrethi dhe kete femije e paskan sjell ne Shqiperi . E kuptoj se ky variant eshte me pak i pranuar, por ja qe permendet ende ne Malesine e Gashit. Ndoshta kjo mund te na lidh diqka me kete teorine e juaj.
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Ju forumist qe jeni kyqur ne kete teme dhe qe keni dhene kontributin tuaj , keni sjellur shume te dhena interesante. Megjithate kisha dashur nje koment te juajin per mundesine e migrimit te mehershem te fiseve apo paraardheseve te tyre qe per qudi , se paku nga gojedhenat e disa fiseve del se ata i mbajne mend migrimet nga zonat e Kosoves , per ne Bosnje, Dalmaci e Sanxhak. Nga zonat malore te Bosnjes, Dalmacise e Malit te Zi pastaj mbahen mend migrimet e reja per ne Shqiperine veriore ( perfshire Kosoven dhe Sangjakun e Nishit ).
SHKOZA nga Prizreni
ATDHEU MBI TE GJITHA
Edhe ky liber flet per fiset,"Puka qe ne lashtesi" nga Xhemal Meqi"botoi geer 2003 Tirane.![]()
Mos ndoshta hoteli i ka prek pullat gabimisht ne kompjuter, ne vend gashi ka shenuar kashi dhe i kadal kashi+ mirei ?
Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK
Me interesoi te di se si del qe profeti Muhamet eshte me prejadhje shqiptare. Ti na the se eshte fisi Gash. Tani po thua qe ky fis Gash nuk eshte nga te Shqiperise ose Kosoves. Po te duash nderroje Gashin dhe beje Yzeiri. Une ende dua te di se si profeti Muhamet eshte me prejadhje shqiptare.
PS. Ne se ti lexon nje fis kurejshitesh si Gash, kjo nuk e ben ate fis me origjine Shqiptare.
Krijoni Kontakt