ju përshëndes të gjithëve..... e në veçanti e përshëndes gabriel duke e falenderuar për qortim që kishte bërë për përkthimin tim..... shpresoj se e ka lexuar se kërkova falje për përkthim jo të mirë para se të filloja ta përkthej shkrimin "Don't Close Your Blinds" këtu.....
do të shkruaj për qëndrimin që e ka pas Thomas Edison ndaj dështimeve..... kur njëri e pyet se pse nuk heq dorë për bërjen e poçit elektrik mbasi ka dështuar duke provuar mbi treqindë mënyra (duke përdorur materiale të ndryshme)..... Thomas Edison përgjigjet se mbasi ka provu mbi treqindë herë atëher i din mbi treqindë mënyra se si nuk bëhet poçi elektrik..... e i thotë atij që e pyet se ti nuk e din asnjë mbasi nuk ke provuar asnjëher.... e dijmë se Edison ka arritë sukses dhe e ka zbulu poçin elektrik mbas provës së treqindë e kusurtë.....
shpresojë se mua do t'më mer më pak se treqindë prova në përkthime që të bëj përkthime të përsosura...... e me e arritë atë i mirëpres qortimet e tjerëve si qortimin e gabriel.... mirpo.... kur ta qortoni dikënd për shkrim në Gjuhën Shqipe së paku përdorni të gjitha shkronjat e Gjuhës Shqipe (mos i leni mangut "ë" e "ç")..... e mos përdorni fjalë jo Shqipe (si "bastarduarit"..... ku do të përshtatej fjala "përdhunimit"...... "dialog" ku do të përshtatej fjala "bashkëbisedim"..... "serviret" ku do të përshtatej fjala "paraqitet")....
kush të don mundet me e lexu atë përkthim timin e me e vën re se i kam përdor shkronjat e Gjuhës Shqipe "ë" e "ç"..... e jam munduar të përdori fjalë vetëm të Gjuhës Shqipe.....
mbasi paska mar kahje tjetër shtjellimi i çështjes në fjalë këtu..... po shkruaj për Turqinë e Gjermaninë e sotit.....
si fillim duhet me i lënë mendimet e prera se cilat shtete i kemi miq e cilat armiq..... duhet të i përshtatemi rrethanave të kohës çdoherë e të lidhim miqësi sipas tyre..... po e mar si një shembull atë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në marrëdhënie me Japoninë.... vëni re se si i kanë përshtat marrëdhëniet në mes tyre sipas rrethanave të kohës....
nejse.... se ne Shqiptarët duhet së pari të mësojmë të mos mbajmë huj me njëri tjetrin e atëher të mësojmë me u sjell me shtete tjera.....
sa për Turqi si diçka që ka dal prej shëndrrimit të perandorisë Osmane.... nuk na kanë mbajtë si pëllumba sikur e shoh se disa dëshirojnë me ja mbushë mendjen vetes e tjerëve.... në Mesjetë me numër të popullësisë ka pas sa Shqiptarë aq edhe Françez.... në vitin 1912 sa Shqiptarë ju dalin me i mbledh në këtë botë e sa Françez.... kjo mjafton me e ditë se si na kanë trajtu Osmanlinjtë gjatë kohës që kemi qenë nën sundim të tyre..... na kanë gri....
sot Turqia i përshtatet rrethanave kohore e na përkrah..... Turqia ua ka tërheq vëmendjen Evropës se do ta shkel si përpara deri ku të i mbërrin çizma e ushtarit Turk kur mbas trazirave të vitit 1997 Evropianët bënë përgatitje se cili vend Evropian do ta sundojë cilën pjesë të asaj pjese të Shqipërisë të pavarur.... ju kujtohet se Evropianët veç i patën vendos flamujtë e tyre mbi hartë të asaj pjese të Shqipërisë..... e mbas asaj fjale të Turqisë Evropianët u zbothen.....
Turqia e din se do të mbetet pa farë ndikimi në Evropë sikur sllavët përmes shkive e grekëve të ja arrijnë qëllimit që t'ja qesin gardhin e mos ta lënë të ketë qasje tokësore në Evropë.... e Turqia na përkrah neve se jemi lidhje e tyre për në Evropë.... përmes neve.... Sangjakut.... e Bosnjës depërtojnë në Evropë.....
sa për Gjermani si shembull se si ja sheh hajrin Shqiptari në vend të tyre - nuk dua të shtjelloj se si (nuk) ja kanë bërë vendin vetit Shqiptarët në Gjermani - mund të shërbej përvoja e të zhvendosurëve nga pjesa e Shqipërisë (Kosova) në 1999 në tjetër pjesë të Shqipërisë (Iliridë).... në pjesën e Iliridës ku ka qenë e vendosur ushtria Gjermane policia maqedonase nuk ka guxuar të i trajtojë të zhvendosurit sikur se i ka trajtuar keq në.... të mar si një shembull.... në kampin e Stankovacit ku nuk ka pas ushtarë Gjermanë.....
si e kam kuptuar unë këtë rend të ri..... ja se si është duke u vendosur ku jemi ne.... sa i përket botës Amerika sundon.... Gjermania sundon në Evropë.... e në Ballkan sundon Turqia..... ne Shqiptarët besoj se kemi mësuar prej rreshtimeve të gabuara që i kemi bë përpara...... si rreshtimin që e patëm bë me Osmanlinjtë pak para se ata me i la duartë..... e na dënoi bota për atë.... dënimin tjetër nga bota e patëm pas rreshtimit me Gjermani..... tash besoj se jemi rreshtuar mirë..... jemi mirë me Amerikë.... me Gjermani.... e me Turqi....
Çdo të mirë....
Shqiptari.
Krijoni Kontakt