Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11

Koxhaxhiku/Sfetigradi

Po shoh qe ka Historjane te fort ne ket forum dhe vendosa qe te kerkoje pak ndihme mbi historine e Koxhaxhikut apo Sfetigradit.

Une jam nje Dibran nga Dibra e madhe. Kete vjeshte 2004 isha ne Diber per pushim dhe nje nga qellimet kryesore ishte qe te vizitoj kalan e Koxhaxhikut.
    Pasi pash familjen dhe u qetsova pak nga rruga e gjate qe bere... bashke me dajen i cili eshte gjuetar i vjeter dhe e njeh shume mire rethin e Dibres...u nisem per ne Koxhaxhik.

Nga qyteti i Dibres na mori 1 ore pasi eshte tere kohes rruge lavirinte dhe e rezikshme. Aritem prane vendit ku ka qen dikur kalaja...dhe...jam cuditur se cfar vend strategjik ishte.

Mos e zgjas... Me intereson ku mund te gjej libra, vizatime, thenje...per kalan e Koxhaxhikut apo Sfetigradit. Pse e kemi lene pas dore kete vend kaq te rendesishem ne Historin e Skenderbeut?.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Une nuk shoh gje kala, apo vendbanim ne kete foto.
    Ignore List: Den Bossi

Ke te drejt, edhe une ashtu e pritja kur u afrova...por...kjo ka qen kala 6 shekuj me pare. Lexo pak kete textin:

Nė prendverėn e vitit 1449, Sulltan Murati II, me njė ushtėri prej 80.000, u nis kundėr Shqipėrisė. Skėnderbeu mori tė gjitha masat e mprojtjes, forcoi kėshtjellat dhe vendosi nė to garnizone. Pastaj me njė ushtėri prej 12.000 vetash zbriti nė Dibėr, sepse pas shėnjavet dukej qė Sulltani do tė rrethonte mė parė Sfetigradin, i cili ishte kyēi i Shqipėrisė nga ana e lindjes. Nė kėtė fortesė kishte njė garnizon prej 2.000 ushtarėsh, nėn kumandėn e Pjetėr Prelatit. Skėnderbeu iu dha zemėr mprojtėsvet, shikoi fortifikimet dhe mbeti i kėnaqur nga pregatitjet. Ushtėria turke arriti pėrpara Sfetigradit nė fillim tė Majit dhe nisi t'a rrihte fortesėn me topa tė rėndė. Topi dhe armėt e zjarrit u pėrdorėn prej Turqve pėr herėn e parė nė Shqipėri, nė rrethimin e Sfetigradit dhe tė Krujės. Pasi u ēa njė pjesė e murevet, Turqit bėnė sulme tė pėrgjithshme kundėr fortesės, por u prapsėn me humbje tė mėdha.

Kurjoziteti se SI MUND TE DUKEJ kjo kala me beri te bej kete postim.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga djmenny : 15-11-2004 mė 02:14

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Ne kete permbledhje te shkelqyer te historise se Gjergj Kastriotit (ju lutem mos e therrisni Skenderbe sepse ai nuk donte ta quanin ashtu) do gjeni shume informacione per kalane e Sfetigradit.

http://www.cronologia.it/storia/mondiale/alban005.htm

Te me falni po s'kam kohe ta perkthej. Per fatlumet historiane detyra e perkthimit eshte e pashmangshme.

Pershendetje e te mira

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-03-2003
    Vendndodhja
    Diku nėpėr Botė
    Postime
    528
    Citim Postuar mė parė nga Zombie
    Une nuk shoh gje kala, apo vendbanim ne kete foto.

Zombie mire e ke ,se nuk duket gje kundi Kalaja e Sfetigradit ne ate fotografi .

Por e verteta eshte se aty ne maje ka qenur Klaja e dikurshme e Sfetigradit ,dhe se sot nese ngjitesh ne maje larte do i sheh akoma Temelet e Klase dhe guret e mureve te Klase te derdhura teposhte malit nga meshira e Kohes .

Perndryshe nga gojdhanat thuhet se atekohe turqia edhe perse e ka rethuar per nje kohe te gjate kete Kala ,edhe perse e ka gjetur ujesjellsin e vetem dhe e ka nderprere ate ,perseri Shqiptaret nuk jane gjunjezuar se Klaja mrenda ka pasur si burim te dyte edhe nje Pus - Bunar per uje ( kuptohet me kapacitet te kufizuar ) .
    Por turqia e mposhti kete Kala kur ne mes Shqiptareve ishte gjetur nje idiot dhe shpirt prishur ,qe per nje kacidhe monedha ka ndotur kekte burim te vetem uji duke gjuajtur nje qen te cofur/ngordhur mrenda .

Kete Kala ( Kalane e SfetiGradit ) ,si objekt ( per aq sa ka mbetur ) e njohi shum mire ,se e kam vizituar mbi tete here vete dhe njehere kemi kampuar ne maje ( ne Baze ) te saj per tre nete te tera .

Mbi te gjitha gjate kohes se Gjergj Kastriotit kjo Kala dhe Klaja e Drenokut ( nje fshat malor pergjat rruges Diber - Struge - ne anen e Djathte te rruges ) kane qenur edhe si pika kontrolli dhe te parat qe jane ndeshur me forcat turke gjat misioneve te tyre.

Pozita gjeografike e saj - Klase eshte e tille qe krejt Dibren e Madhe dhe Dibren e Vogel deri ne Torvioll ( nga Bulqiza ) - dhe andej nga Luma gati deri tek Kalaja e Dodes por edhe nga nga Struga deri ne Gllobocice e sheh terenin si ne shuplak te dores.

Ka plot gojdhana e misterie qe thuhen per kete Kala !

Nese vinte deri aty qe te pyetesha dhe te mund te vendosnja dicka ne lidhje me Ambientin dhe Historine ,do beja te pamundur qe kjo SHENJE HISTORIKE te Renovohet komplet - pa mare parasysh shpenzimet per objektin .

http://www.dibra.org/video/Koxhaxhiku.mpg
    ( v i d e o )

Zombi: Me sqaro nga i ke keto te dhana qe nuk ka pasur deshire Gjergj Kastrioti qe te thiret me emrin "Skenderbe". Thjesht per kuriozite, jo se te kundeshtoj...

Zombi: Faleminderit per kohen qe me kishe gjetur ate linkun, por per fat te keq nuk e kuptoj edhe aq mire italishten. Kam kerkuar shume ne googel reth kesaj kalaje ...por skam gjetur informacione te plota. Sic duket DriniM dika shume gjera dhe po vazhdoj me ate tani:

DriniM:
    POZITA GJOGRAFIKE = Edhe une jam habitur nga vendi strategjik qe sic e ke pershkruar ne detale pamjen e perendimit dhe juglindjes nga kjo kala!. Kam bere fotografia te detalta ne cdo njerin drejtim, nese je i interesuar do tet ti sjell. Me trego kush e ka ndertuar kete vend i pari?, nese e din...

KALAJA E DODES DHE E DRENEKUT = Nuk pata kohe kete pushim ti vizitoj, mos valle ju keni qen, dhe ndenje foto apo nje tregim i shkurter se si suket do ishte i mireseardhur , pastaj ku eshte kalaja e Modricit?, mos eshte e njejta=Drenekut!?

SHENJE HISTORIKE QE DUHET TE RENOVOHET: Nuk e di se cfar pata edhe une qe kohes te fundit jam futur ne keto drejtime, ndoshta gurbeti na ben pak me shume patriote!, nuke e di. Por nje gje e di... ishte nder qellimet kryesore qe vizitova Dibren kete vjeshte, pra... vetem se te nxjer ne internet ket keshtjelle qe te shtoj interesimin e dikujt tjeter qe te ngrejne ne kembe edhe nje here kete vend aq te rendesishem ne Historin e Gjergj Kastriot - Skenderbeut. Diku para 10 viteve Turqia kishte paguar nje Dibran qe te incizoje 2 video kaseta reth e perqak kalase. Me siguri turqit duhet te kene shemen e forteses, apo ndenje fotografi/vizatim te improvizuar.

LIBER GJ.K.S KING OF ALBANIAN NGA CLEMENTE MOOR = Nuki e di apo e ke lexuar kete liber i shkruar nga shkrimtar Amerikan, me shume flet per Dibranet se sa per Skenderbeun , eshte nje liber qe duhet te lexohet!, pastaj sa mire do ishte sikur ta beni edhe film (kam fjalen nga keto regjite te holywood'it ta ben dikushi)

nejse... e teprova pak
    po pushoj
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga djmenny : 10-12-2004 mė 06:47

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Zombi: Me sqaro nga i ke keto te dhana qe nuk ka pasur deshire Gjergj Kastrioti qe te thiret me emrin "Skenderbe". Thjesht per kuriozite, jo se te kundeshtoj...
    [/QUOTE]

Ne linkun e meparshem i behet reference librit te Barletit, i cili na meson se si Gjergj Kastrioti i flet popullit qe te bashkohet ne lufte kunder turqve. Ai i thote turmes se ka pare ne enderr Shen Gjergjin, shenjtin mbrojtes te Shqiperise (per here te pare ketu e lexova qe shenjti mbrojtes i Shqiperis paskesh qene Shen Gjergji - Partia me kishte mesuar qe ishte Josif Visarionovici), dhe i tille shenjt i kishte thene qe nese e kishte emrin si ai duhet te luftonte turqit.

Te thena te tilla kishin efekt mbi nje popullsi shume besimtare, dhe fjale te tilla ishin shkendije per ngritjen e nje garde shume besnike te perhershme prej 600 vetash. Me pas vjen seria e 26 betejave te Kastrioti prej te cilave ai humb 3.

Nese Shen Gjergji ishte mbrojtesi i shqiptareve ne kohen e Gjergj Kastriotit, me pas ai u zevendesua me Sulltan Mahmutin, padishahun, dhe Allahun per nja 70% te tyre. Nese shqiptaret tani jane te lumtur qe te dine se festa kombetare eshte ajo e flamurit, duhet te mendohen qe kane festa shume shekuj me te vjetra, qe lidhen me nje emer. Ate te Shen Gjergjit. Kastrioti u rikonvertua ne katolicizem me 1444. Ky rikonvertim u be ne katedralen e Lezhes dhe pati konfirmimin e emrit ne Gjergj. Rikonvertimi ashtu si pagezimi sjell rivenien e emrit qe ishte ai i shenjtit. Rendesia e emrit Gjergj ishte jo vetem simbolike apo politike, po edhe thellesisht fetare.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    [QUOTELIBER GJ.K.S KING OF ALBANIAN NGA CLEMENTE MOOR = Nuki e di apo e ke lexuar kete liber i shkruar nga shkrimtar Amerikan, me shume flet per Dibranet se sa per Skenderbeun , eshte nje liber qe duhet te lexohet!, pastaj sa mire do ishte sikur ta beni edhe film (kam fjalen nga keto regjite te holywood'it ta ben dikushi)

nejse... e teprova pak
    po pushoj[/QUOTE]

Ai liber per te cilin flet ti eshte "George Castriot, surnamed Scanderbeg, King of Albania", New York 1850, i shkruar prej Clement Clarke Moore (1779-1863).

Kur i jep emrat dhe referencat, te lutem jepi te sakta.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    08-11-2002
    Postime
    1,509
    Nje veper tjeter e rendesishme historike per Gjergj Kastriotin eshte ajo e nje amerikani tjeter, James Meeker Ludlow (1841-1932), roman prej 404 faqesh i titulluar "The captain of Janizaries. A story of the times of Scanderbeg and the fall of Constantinople", New York 1886.

Citim Postuar mė parė nga Zombie
    Nje veper tjeter e rendesishme historike per Gjergj Kastriotin eshte ajo e nje amerikani tjeter, James Meeker Ludlow (1841-1932), roman prej 404 faqesh i titulluar "The captain of Janizaries. A story of the times of Scanderbeg and the fall of Constantinople", New York 1886.

Faleminderit Zombie, e gjeta kete liber ne Kaliforni [online] per 80$ dhe ka disa dite qe kam filluar ta lexoj. Pak i veshtire per mua per ta kuptuar nuk lexoj edhe aq shume libra + ka disa terme qe duhet te ndalem dhe ti analizoj me ngadal.
    Si do...me behet qejfi qe nga 1886 ki liber eshte akoma gjalle.

Mos valle dini ndenje liber tipik per Sfetigradin/Koxhaxhikun?

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •