Pas bisedës Nano-Abdiu, dënimi për trafikimin e armëve nga 15 vjet u ndryshua me 7deri në 10 vjet
Trafiku i armëve, si u ndryshua ligji
Shekulli
TIRANE- Vërtetohet ndryshimi ligjor i Kodit Penal për pjesën e trafikimit të armëve, i bërë publik dy ditë më parë në sallën e Kuvendit, nga deputeti dhe botuesi i gazetës “Koha Jonë”, Nikollë Lesi, i cili, për këtë ndryshim ligjor, ka akuzuar direkt kryeministrin Fatos Nano, se ka dashur që të lehtësojë dënimet për trafikimin e armëve. Këtë akuzë tepër të rëndë deputeti Lesi e referonte në një bisedë të zbardhur nga SHISH në vitin 1997 mes kryeministrit Fatos Nano dhe Fehmi Abdiut (asokohe deputet dhe kryetari i komisionit të Ligjeve). Sipas Lesit, gjatë kësaj bisede, kryeministri Fatos Nano i kishte kërkuar Abdiut, ndryshimin e Kodit Penal, në pikat ku sanksionohej dënimi për trafikun e armëve. Dhe këto ndryshime janë bërë vërtet në 15 janar të 1998, vetëm një muaj nga biseda e bërë në “Rogner” mes Abdiut dhe Nanos. Edhe vetë Abdiu pranoi dje ndryshimet në Kodin Penal.
Çfarë u ndryshua
Sipas Kodit Penal të ndryshuar nga Partia Demokratike në 23.12. 1996 trafikimi i armëve konsidesohej në nenin 280 si një vepër penale dhe dënohej me 15 vjet burg dhe konfiskim të pasurisë. Në bisedën Nano- Abdiu, pikërisht ky i fundit i kishte sqaruar kryeministrit se neni 280 i Kodit Penal (përmes ligjit të datës 23.12.1996) ishte trajtuar si një dispozitë e veçantë, vetëm për trafikun e armëve për të cilën ishte parashikuar një sanksion deri në 15 vjet burg dhe konfiskim i pasurisë. Për këtë arsye, (duke ju referuar gjithnjë bisedës së bërë publike nga deputeti Lesi), Abdiu i ka thënë kreut të ekzekutivit se ky ligj (ku përfshihet edhe trafiku i armëve) duhej shfuqizuar menjëherë. Në të vërtetë nuk kaloi më shumë se një muaj dhe në 15 janar të 1998, neni 280 i Kodit Penal ndryshon në Kuvend dhe vepra penale e trafikimit të armëve nga 15 vjet burg dhe konfiskim pasurie parashikohet të dënohet nga 7 deri në 10 vjet. Pra kemi një lehtësim të masës së dënimit, në gjysmën e tij për trafikimin e armëve.
Neni 280
Në ligjin 8175 të datës 23.12.1996, juristët në kohën e qeverisjes së PD përgatitën një nen të veçantë për trafikun e armëve. Në nenin 31 të ligjit kërkohet ndryshimi i nenit 280 i Kodit Penal me këtë përmbajtje. “Vepra penale e prodhimit, mbajtjes, blerjes, shitjes, transportimit, importimit ose eksportimit të paligjshëm të armëve dënohet me pesëmbëdhjetë vjet burgim dhe me konfiskim të të ardhurave nga kjo vepër”. Më pas neni shtjellon edhe llojet e armëve që do të ishin objekt i veprës penale. Paragrafi në fjalë është ndryshuar në ligjin e datës 15 janar i vitit 1998 “Për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin numër 7895, atë 27.01.1995 “Për Kodin Penal të Republikës së Shqipërisë”, i lexuar dy ditë më parë nga deputeti Lesi. Në këtë paragraf, (të ligjit 1998) masa e dënimit për trafikimin e armëve nuk është më 15 vjet, por 7 deri në 10 vjet. Ndërkohë që në Kodin Penal aktual neni që flet për trafikimin e armëve dhe municioneve, (neni 278 paragrafi a) parashikon masa më të larta dënimi nga 7 deri në 15. Ky ndryshim është bërë me kërkesë të ish-prokurorit të përgjithshëm, Arben Rakipi, përmes ligjint numër 8733, datë 24.1.2001. Në nenin 278 paragrafi a thuhet se, “importimi, eksportimi, tranzitimi dhe tregtimi, në kundërshtim me ligjin, i armëve dhe municionit luftarak, me qëllim fitimi material ose çdo përfitim tjetër, dënohet me burgim nga shtatë gjer në pesëmbëdhjetë vjet. Por kjo vepër, kur kryhet në bashkëpunim ose më shumë se një herë ose sjell pasoja të rënda, dënohet me burgim nga 10 deri në 20 vjet”.
Neni 31 i ligjit 8175 i datës 23.12.1996
Neni 280 i Kodit Penal ndryshohet si më poshtë: Prodhimi dhe mbajtja e armëve në rrethana rënduese
“Vepra penale e prodhimit, mbajtjes, blerjes, shtijes, transportimit, importimit ose eksportimit të paligjshëm të armëve dënohet me pesëmbëdhjetë vjet burgim dhe me konfiskim të të ardhurave nga kjo vepër kur:
1. objekt i kësaj vepre penale janë armë të kalibrit të madh ose të rënda (mitralozë të rëndë, granatëhedhës, mortaja etj.) si dhe municionet e tyre;
2. mjete ose pajisje luftarake që mbushen ose përmbajnë lëndë eksplozive a djegëse si bomba, mina, dinamit etj;
3. vepra penale kryhet me cilësinë e një anëtari të një organizate kriminale për qëllimet e kësaj organizate;
4. vepra penale kryhet për sigurimin e përfitimeve ekonomike
nga trafiku i paligjshëm i armëve”.
Si u ndryshua në 15 janar 1998
Trafiku i armëve dhe i municionit
Importimi, eksportimi, tranzitimi dhe tregtimi, në kundërshtim me ligjin, i armëve dhe municionit luftarak, me qëllim fitimi material ose çdo përfitim tjetër, dënohet me burgim nga shtatë gjer në dhjetë vjet.
Si u ndryshua në 2001
Trafiku i armëve dhe i municionit
Neni 278/a i Kodit Penal
Neni 280 i Kodit Penal
Përmbajtja: Prodhimi, mbajtja, shitja ose blerja e armëve të gjuetisë ose sportive, si dhe e municioneve të tyre, pa leje të organeve kompetente shtetërore, përbëjnë kundërvajtje penale dhe dënohen me gjobë ose me burgim deri në dy vjet.
Krijoni Kontakt