Close
Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 81
    i/e regjistruar Maska e ALBA
    Anëtarësuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609

pershendetje

Reg-Kray!Ti nuk po i njifke mire boten e huaj,se po ta njohesh nuk flet ne kete gjuhe.Une jetoj tash 13 vjet ne mergim dhe e njoh shum mire pjekurin e adolishenteve te huaj.Ata nuk duan te din se cfar probleme ka familja,si qenka ai i pjekur kur nuk mer pjes ne hallet e familjes nje femij qe i ka mbushur te 15 vjecet.?Ketu shume femij riten jetim ,(ne kuptimin te ndar nga baba i tyre),jetojn vetem me nenen,e cfar edukate apo pjekurie mund te ket ai femije ?Po te krahasosh nje 15 vjecar shqiptar me nje Gjerman,une jam shum e bindur se Shqiptari esht me i pjekur,dhe po te kishte kushtet e Gjermanit besoj se do ishte dhe me i zgjuar,por Shqiptarit i mungojn shum kushte,te cilat ndikojn ne zgjuarsin e te riut,si psh compjutri.A e di ti se ne Shqiperi vetem 2%zoterojn comjutrin,kjo per arsye financiare?Ndersa ketu se kan problem se i ndrojn comjutrat 1 her ne 6 muaj.
    "Jeten duhet ta paguash me cmimin e vuajtjes."
    .

Survivor Maska e Orku
    Anëtarësuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Mua me duket se ketu po ngaterrohen shume gjera...pjekuria, dinjiteti, zgjuaresia dhe mardheniet familjare.

Askush nuk e ven ne dyshim se te rinjte shqiptare perballojne vuatjet me heret se moshataret neper bote.... a i ben kjo ata me te pjekur ????

Une kesaj po i pergjigjem me nje pyetje tjeter... a jane te rinjte e Afganistanit me te pjekur se te rinjte shqiptare per faktin se veshtiresite e jetes se tyre nisin shume me heret dhe jane shume me te renda se tonat ???

Une mendoj se vuajtja jo gjithmone e pjek njeriun, ka raste qe ajo e shtyn drejt se keqes si forme per te zgjidhur problemet.
    Prandaj nuk mund te merret si e mireqene ideja se prej vuajtjes vjen pjekuria...une mendoj se cdo njeri i pergjigjet vuajtjes sipas formimit te karakterit dhe intelektit. Ka njerez qe vuajtja i ben te vleresojne te miren sepse kane provuar te keqen por ka te tjere qe vuajtja i ben egoiste dhe u jep smire.

Dinjiteti dhe zgjuaresia jane dy gjera krejtesisht personale per secilin. Ideja se ekzistojne kombe pa dinjitet apo kombe me dinjitet dhe zgjuaresi me te madhe se te tjeret kane qene idete ku jane mbeshtetur thuajse te gjitha luftrat, pushtimet, kolonizimet apo edhe spastrimet etnike dhe masakrat.

Per mua dinjiteti dhe zgjuaresia eshte e ndryshme tek cdo njeri pamvaresisht nga kombesia e tij. Vuajtja mund te te beje me praktik por nuk dmth se te ben te zgjuar... nga ana tjeter vuajtja eshte rreziku me i madh per dinjitetin... nuk ka dyshim se vetem nje pakice e atyre qe vuajne dine ta perballojne vuajtjen me dinjitet. Per mua dinjiteti shkon pertej formulave standarte te shoqerise apo fanatizmit.

Mardheniet familjare tek ne jane me te forta se ne perendim, mua personalisht kjo me pelqen sepse mendoj se njeriu ka vetem nje jete dhe po nuk e shfrytezoi per te dashur familjen e vet per mua do te thote se nuk i eshte gezuar jetes. Une jam larg Shqiperise dhe gjeja qe me merzit me shume eshte mungesa e familjes sepse e di qe cdo dite iken dhe nuk kthehet me mbrapsht.

Ketej mardheniet familjare e humbasin forcen shume heret dhe femijet kane tendence te dalin te pamvarur heret, kuptohet jo duke marre rruget e mergimit por duke iu pershtatur ambientit te tyre... nga kjo ane per mua ata e kane botekuptimin per jeten me te qarte se te rinjte shqiptare...dhe kjo ndoshta jo per shkak te aftesise se tyre sesa per shkak te shanseve qe shoqerite ku ata bejne pjese u ofrojne.

Per ta mbyllur une mendoj se nuk mund te japesh nje konkluzion nese te rinjte shqiptare jane me te pjekur se ata te huaj sepse nuk me duket se vuajtja eshte e mjaftueshme per ta provuar kete.

Anëtarësuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609

Pershendetje

Orku!Po te bej nje shembulletu afer meje jetoj dy djem Shqiptar,te cilet ishin shok. Shkonin ne te njejten shkoll.Shkolla ishte 3 km larg.Njeri shkonte ne Shkolle ne kembe,dhe tjetri me autobus sepse keshtu ishin kushtet e prindeve, nga ana financiare.Ai qe shkonte me autobus,nuk i mungonte asgje,deri compjutrin ja kishin bler qe ne moshen 7 vjec,ndersa tjetri jetonte ne hajm,dhe nuk kishte as kushte per te mesuar.Kur erdhi fundi dhe u ndan per te vazhduar nje shkoll me tej,ai qe nuk kishte kushte sot vazhdon per avokat,dhe ai qe nuk i mungonte asgje, per elektricst.Pra un jam e mendimit sepse vuajtja,ne shume raste ka te beje dhe me pjekurin e njeriut.Por ka raste qe vuajtjet te japin dhe rruge te keqe,sic i ka dhen shum Shqipetareve qe jan ber hajdut apo kriminel.Por njeriu duhet te ndjek rrugen e ndershme per te jetuar.
    .

Survivor Maska e Orku
    Anëtarësuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Alba shembulli qe jep ti tregon se njeriu me shume se me pasuri can me vullnet, por per fat te keq edhe ti besoj se e ke te qarte se ky shembull hyn tek perjashtimet, sepse po ta shohesh shembuj te ngjashem te jesh e bindur se ne rastet me te shumta perfundimi do te ishte qe femijet e familjeve te varfera e braktisin shkollen shume me heret se bashkemoshataret e tyre qe nuk vuajne ekonomikisht. Dhe kjo jo sepse nuk jane te zgjuar por sepse vuajtjet i shtyjne drejt zgjedhjeve sa me te shpejta per te dale nga varferia. Kjo qe po te them une nuk bazohet ne hamendjet e mia por ne statistika te cilat po shqetesojne gjithmone e me shume institucionet e arsimit per shkak te rritjes se analfabetizmit. Sikunder e thashe edhe me lart vuajtja eshte nje prove shume e forte te cilen kudo dhe gjithmone vetem nje pakice njerezish e kalojne me sukses.

Anëtarësuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609

Pershendetje

Orku!
    Po te bej pak a shume nje krahasim te nje te riu Shqiptar dhe nje Gjerman:

.1)Ne autobuz nje i ri Shqipetar ,kurr nuk e ze vendin kur sheh nje te moshuar apo nje grua shtatzane,ndersa gjermani nuk do t'ja dije se cfar esht respekti per te moshuarit.2)Nuk kam degjuar deri me sot qe Shqiptari te shaj mesuesin sic e shan Gjermani nga fjalet me te ndyra,e gjermani nuk do te dij e shan dhe ka raste dhe qe i gjuan.3)Ne qofte se familja eshte ne kriz financiare Shqiptari mundohet dhe hyn ne problemet familjare duke ushtruar dicka te mundeshme qe mund t'ju ndihmoje,ndersa Gjermani nuk i intereson cfar hallesh e problemesh ka familja i tij.4)Shqipetaret 70%kan mesuar gjuhet e europes se i ka ber halli,po po te maresh nje te huaj do me shume se 5 vjet te mesoj gjuhen ton,e Shqiptari e ka mesuar per tre muaj,etj etj nuk po zgjatem me shume,por une per vete shoh dhe pjekurin time qe akoma nuk i kam 17 vjec ,me nje gjermane te moshes time,dhe kur nuk krahasohet me mua,kete nuk ta them per te shitur mend,por keshtu e vlersojn dhe vet shoqet e mija.Me respekt Alba
    .

Survivor Maska e Orku
    Anëtarësuar
    13-02-2003
    Vendndodhja
    Oqean
    Postime
    981
    Nuk iu ndave shembujve me autobus.....hahahaha

Nuk e di ne Gjermani por ketu ku jam ne 99% te rasteve te rinjte ua leshojne vendin me te moshuarve. Por keto jane shembuj qe tregojne etike por jo domosdoshmerisht pjekuri apo formim.

Konkretisht une njoh te rinj shqiptare qe shperndajne droge apo vjedhin dhe ndoshta ne autobus do t'ua leshonin vendin me te moshuarve..... a eshte ky tregues formimi ????

Per familjen e pranoj qe per fat te mire ne e kemi me te lidhur...por nese ky eshte nje tipar i varferise apo nje virtyt i karakterit kete duhet te presim edhe 15 vjet per ta percaktuar.

Krahasimet qe merr ti jane ne minorance sepse pjesa derrmuese e rinise shqiptare ne emigrim sot nuk eshte ne shkolle por punon cdo pune qe i siguron fitim.

Nje gje eshte e sigurt qe sot rinia shqiptare eshte shume me pak e arsimuar se ajo ne vendet perendimore dhe kjo per mendimin tim eshte nje minus shume i madh.

Ti kur mbron idene tende merr shembuj pozitive por ka dhe shume shembuj negative qe as une dhe as ti nuk deshirojme ti permendim por qe ekzistojne. Dhe pergjithesimi nuk mund te vije nga shembuj te vecuar qofshin pozitive apo negative. (ka pasur raste ne fakultetet shqiptare qe pedagogu eshte ofenduar dhe keqtrajtuar fizikisht)

Vuajtja mbase e forcon dhe shkathteson njeriun por kjo nuk do te thote se e permireson apo i jep dinjitet, perkundrazi ne vuajtje njeriu shket me kollaj drejt se keqes.

Anëtarësuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609

Pershendetje

Të rinjtë në Shqipëri kanë si veçori se përballen shumë herët me probleme konkrete. Nëse të huajt i kalojnë thuajse pa i cikur fare probleme të tilla, shqiptarët duhet të nisin çdo gjë nga e para, t'i bëjnë të gjitha me duart e tyre duke qenë se vijnë nga familje të varfra prej të cilave nuk marrin mbështetje të madhe. "Por, në përgjithësi, i riu nuk kënaqet me ato që arrin. Është një brez i rebeluar". Për të arritur lirinë individuale duhet arritur së pari pjekuria sociale, por kjo realizohet edhe nga përvojat në punë. Shihen njerëz më pak të interesuar për të zhvilluar vetveten, por gjithçka varet nga kombësia, shtrirja gjeografike, mendësia dhe kushtet psikologjike, sociale e historike. Sfida e të rinjve është përballimi i problemeve dhe zgjidhja e tyre në mënyrë sa më racionale, duke lënë mënjanë dëshpërimin e pesimizmin. Por, gjithçka fitohet me moshë , pjekuri e përvojë. Por ndonjëherë edhe në moshë të rritur njeriu nuk vihet në paqe të plotë me veten. Mosha e dilemes duket se zgjat tepër. Me respekt Alba
    .

i/e regjistruar Maska e REG_KRAY
    Anëtarësuar
    06-12-2002
    Vendndodhja
    fier
    Postime
    66
    Sweety Alba une e njoh mire Europen dhe ne qefte se ti ke 13 vjete ne Gjermani une i bera 13 vjet duke bredhur gjithe Europen Greqi , Itali, France , Belgjike , Zvicer kame kaluar dhe ne gjermani por vetem kaluar dhe nuk pata shansin e mire per te qendruar dhe se fundi pas mbarimit te shkolles ne Angli u ktheva ne Shqiperi keshtu qe kisha mundesine dhe kame pasur te bej me te gjitha moshat sidomos me adoleshente pasi studjoja me nje pjese te mire te tyre dhe jo me kot them se shqiptaret jane pak te vonuar nga kjo ane ajo e pjekurise dmth por varet se me cfare kupton ti me pjekuri .
    Une jam i te njejtit mendim me Orku te cilin e pershendes per medimet e tij dhe ato shembuj qe jep ti nuk kane te bejne shume me te ashtuquajturen pjekuri por me duket se i ngaterron gjerat .
    faleminderit per pergjigjen
    God Bless

Anëtarësuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609
    Une pjekuri i them kur i riu burrerohet perpara kohe,dmth i del zot vetes ne cdo prizem te jetes,si ti psh ,aq i ri e ke shetitur Europen dhe je munduar te krijosh nje jete te mire,panvarsisht se nuk te ka ecur.Por un ty te pyes po ti cfar kupton me pjekuri??Me respekt Alba
    .

Anetar i respektuar
    Anëtarësuar
    08-02-2003
    Vendndodhja
    UK BIRMINGHAM
    Postime
    29
    Reg Kray
    Pjekuri nuk do te thote te shetisesh boten
    apo te mbarosh gjitha UT e botes.
    Pjekuri eshte menyra e te menduarit dhe dhenjes zgjidhje problemeve qe te shfaqen
    ne jeten e perditshme, qe per ne shqiptaret
    jane pa mbarim.
    Pjekuria permblidhet me respektin,disiplinen dhe vullnetin.

Kaq kisha, faleminderit!
    BESA E SHQIPTARIT SI PURTEKA E ARIT

Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Diaspora shqiptare në mbrojtje të çështjes sonë kombëtare
    Nga altin55 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  2. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  3. Lidhja Shqiptare e Prizrenit
    Nga dodoni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 01-06-2009, 00:29
  4. Letersia Shqiptare
    Nga new-man në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-01-2009, 12:28

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •