Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -19 deri 0 prej 48
 1. #1
  Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
  Antarsuar
  12-09-2002
  Vendndodhja
  n realitetin e hidhur
  Postime
  2,203

  Shqipri: Reforma n arsimin e lart, universitetet publike dhe private

  REPUBLIKA E SHQIPRIS  KUVENDI  LIGJ


  Nr.8461, dat 25.2.1999

  PR ARSIMIN E LART N REPUBLIKN E SHQIPRIS


  N mbshtetje t neneve 78 dhe 83 pika 1 t Kushtetuts, me propozimin e Kshillit t Ministrave,  KUVENDI  I  REPUBLIKS S.SHQIPRIS  VENDOSI:  KREU I

  DISPOZITA T PRGJTHSHME

  Neni 1  N Republikn e Shqipris arsimi i lart sht publik dhe jopublik. Arsimi i lart publik garantohet dhe financohet nga shteti, si dhe nga burime t tjera t ligjshme. Arsimi i lart publik sht laik.

  Neni 2  Misioni i arsimit t lart civil sht:

  a) t krijoj, t zhvilloj, t mbroj e t transmetoj dijet me ann e msimdhnies dhe t krkimit shkencor, t zhvilloj dhe t coj prpara artet, edukimin fizik dhe sportet;

  b) t formoj specialist t lart;

  c) t prgatis shkenctar t rinj.

  Arsimi i lart i strukturave t Forcave t Armatosura, si dhe i strukturave t tjera q kan statusin e ushtarakut, ka pr mision t formoj, t pergatis e t kualifikoj oficer dhe specialist t lart, t aft e t prkushtuar n mbrojtjen e Atdheut dhe n zbatimin e detyrave q prcaktohen me ligj.

  Arsimi i lart i policis ka pr mision t formoj, t pergatis e t kualifikoj specialist t aft e t prkushtuar pr mbrojtjen dhe sigurin publike.

  Neni 3  Arsimi i lart civil kryhet n shkollat e larta universitare dhe n shkollat e larta jouniversitare. Shkollat e larta universitare dhe jouniversitare m posht do t quhen "shkolla t larta.

  Arsimi i lart i strukturave t Forcave t Armatosura, atyre t policis, si dhe i strukturave t tjera q kan statusin e ushtarakut, kryhet n shkollat e larta prkatse, t cilat m posht do t quhen "shkolla t larta ushtarake ose t policis.

  Neni 4  Shkollat e larta dhe shkollat e larta ushtarake ose t policis jan persona juridik.

  Shkollat e larta drejtohen dhe prfaqsohen nga rektori ose drejtori.

  Shkollat e larta ushtarake ose t policis drejtohen dhe prfaqsohen nga komandanti ose drejtori.  Neni 5  Shikollat e larta universitare jan institucione msimore-shkencore q kan pr detyr.

  a) t realizojn arsimimin profesional dhe formimin shkencor, nprmjet msim-dhnies e krkimit shkencor;

  b) t kryejn studime shkencore n fushat q mbulojn dhe t pergatisin shkenctar t rinj

  c) Shkollat e larta jouniversitare jan institucione msimore dhe detyr kryesore kan pergatitjen e specialistve me kualifikim t lart.  Neni 6  Shkollat e larta kan liri akademike n msimdhnie dhe n krkimin shkencor. Liria akademike qndron n respektimin e opinioneve, ideve e metodave dhe n garantimin e zhvillimit t lir, kritik e krijues t msimdhnies e t krkimit shkencor, n prputhje me planet dhe programet prkatse.

  Neni 7  Shkollat e larta publike civile jan institucione autonome.  N kt kuadr:

  shkolla e lart zgjedh organet dhe autoritetet e veta drejtuese;

  personeli i shkolls s lart ka t drejt t zgjedh e t zgjidhet n organet drejtuese t shkolls s lart n prputhje me statusin e shkolls s lart;

  shkolla e lart prcakton fushat e msimdhnies dhe t krkimit shkencor;

  shkolla e lart przgjedh personelin e vet;

  buxheti i cdo shkolle t lart e publike sht z m vete n buxhetin pr arsimin dhe administrohet prej saj sipas rregullave t prcaktuara me akte ligjore. Buxheti i shkollave t larta ushtarake ose t policis sht z m vete n buxhetin e ministris prkatse;

  shkolla e lart ka t drejt t ofroj shrbime n fushat q kan lidhje me aspektet e zbatimit praktik t msimdhnies e t krkimit shkencor dhe t realizoj t ardhura prej tyre;

  shkolla e lart ka t drejt t lidh marrveshje me shkollat e larta t huaja pr shkmbim prvoj dhe pr bashkpunim n procesin msimor-shkencor, si dhe pr kualifikimin e personelit;

  Shkolla e lart ka t drejt t vendos marrdhnie dhe t antarsohet n shoqata ose organizata ndrkombtare t arsimit t lart;

  Shkolla e lart ka t drejt t bashkpunoj me subjekte, t cilat ndihmojn n zhvillimin e arsimit t lart.  Neni 8  Shkollat e larta ushtarake ose t policis kan t drejt t przgjedhin personelin e tyre msimdhns e drejtues, t cilin ia propozojn pr miratim ministris prkatse.

  Titullari i ktyre shkollave emrohet nga Kshilli i Ministrave, me propozimin e ministris prkatse.

  Shkollat e larta ushtarake ose t policis kan t drejt t vendosin marrdhnie me shkollat simotra t huaja pr shkmbim prvoje e bashkpunim n procesin msimor-shkencor, n kualifikimin e kuadrit, si dhe t marrin pjes n shoqata dhe organizata ndrkombtare, n baz t marrvshjeve t nnshkruara ose t miratuara nga ministria prkatse.  Neni 9  Shteti garanton paprekshmrin e institucioneve t arsimit t lart dhe t territorit t tyre.

  Ndrhyrja e organeve t rendit publik n mjediset akademike bhet m krkesn ose me lejen e titullarit t shkolls s lart. Vetm n rastet e kryerjes s nj krimi flagrant dlhe n rastet e nj fatkeqsie natyrore, organet e rendit publik ndrhyjn edhe pa lejen e titullarit t shkolls s lart.

  Cnimi i paprekshmris s institucioneve t arsimit t lart ndshkohet sipas dispozitave ligjore.  Neni 10  Vlersimi i cilsis s shkollave t larta dhe akreditimi akademik kryhen nga Agjencia e Akreditimit dhe Kshilli i Akreditimit. Krijimi dhe kompetencat e tyre prcaktohen nga Kshilli i Ministrave.


  KREU II

  ORGANIZIMI DHE DREJTIMI I SHKOLLAVE T LARTA

  Neni 11  Shkollat e larta universitare prbhen nga fakultetet. N raste t vecanta, brnda nj shkolle t lart universitare mund t prfshihet nj shkoll e lart jouniversitare, me struktur t ngjashme me at t nj fakulteti.

  Fakulteti sht njsi msimore-shkencore e shkolls s lart universitare, q mbulon shkenca me trung t prbashkt.

  Fakulteti dhe shkollat e larta jouniversitare prbhen nga departamente.

  Departamenti sht njsi baz msimore-shkencore e shkolls s lart universitare dhe njsi baz msimore e shkolls s lart jouniversitare. Objekti i msimdhnies dhe i krkimit shkencor t departamentit prfshin disa disiplina t nj shkence. Departamenti, si rregull, ndahet n seksione, n t cilt prfshihen disiplinat m t prafrta t nj shkence.  Neni 12  N strukturat e njsive t shkollave t larta prfshihen institutet, qendrat dhe sektort krkimor, laboratort dhe ateliet msimore, klinikat, shrbimet, studiot, bibliotekat, qendrat sportive, rnuzet, fermat eksperimentale, q funksionojn sipas rregulloreve t brendshme prkatse.

  Neni 13  Kursi i studimit sht nj fush studimi n shkolln e lart, n prfundim t t cilit, nga shkolla e lart pran s cils kryhen studimet, lshohet diplom. Sipas natyrs akademike, kursi i studimit mund t emrohet "deg" apo "profil". Profili sht nndegzim, me nj orientim studimi m t ngusht dhe m specifik se dega.

  Kursi i studimit hapet me vendim t senatit t shkolls s lart, pasi t jet marr miratimi nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs pr plotsimin e standardeve t vendosura prej saj. Efektet ekonomike t hapjes s kursit t ri prballohen nga shkolla e lart. Shteti, n buxhetin q i cakton shkolls s lart publike, merr parasysh ekzistencn e kursit t ri vetm pasi ta ket njohur nprmjet procedurave t akreditimit.

  Ministri i Arsimit dhe Shkencs miraton emrtimin e diplomave q lshojn shkollat e larta pr ato kurse studimi t njohura nprmjet procesit t akreditimit. Pr shkollat e larta ushtarake ose t policis kt t drejt e ushtron ministri prkats.

  Hapja e departamenteve dhe e seksioneve bhet me vendimin e senatit t shkolls s lart, pasi t jet marr miratimi nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs pr plotsimin e standardeve t vendosura prej saj. Efektet ekonomik t hapjes s tyre prballohen nga shkolla e lart. Shteti, n buxhetin q i cakton shkolls s lart publike, merr parasysh ekzistencn e ktyre njsive t reja vetm pas rezultatit t vlersimit institucional dhe akreditimit t shkolls s lart .

  Ktyre kritereve i nnshtrohen edhe hapja e atyre strukturave e njsive t parashikuara n nenin 12, t cilat prballohen nga buxheti i shkolls s lart.

  Mbyllja e kurseve t studimit, e departamenteve dhe e seksioneve bhet nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs, pasi sht dhn vlersimi nga Kshilli i Akreditimit.

  Hapja e shkollave t larta universitare, shkollave t larta jouniversitare, fakulteteve, strukturave e njsive t parashikuara n nenin 12 t ktij ligji, t cilat nuk mund t prballohen nga fondi i shkolls s lart, bhen me vendim t Kshillit t Ministrave, n baz t propozimit t Ministris s Arsimit dhe Shkencs, ose t ministrive prkatse pr shkollat e larta ushtarake ose t policis.

  Mbyllja e institucioneve publike t prcaktuara n nenin 13 paragrafi 7 t ktij ligji, bashkimi i tyre, ndryshimi i misionit etj., bhet nga Kshilli i Ministrave, me propozimin e Ministris s Arsimit dhe t Shkencs ose t ministrive prkatse pr shkollat e larta ushtarake ose t policis, pasi t jet marr mendimi i Kshillit t Akreditimit.

  Kriteret, mnyra e funksionimit dhe procedurat pr dhnien e lejes pr hapjen e shkollave t larta jopublike prcaktohen me kt ligj dhe me akte nnligjor t nxjerra nga Kshilli i Ministrave pr zbatimin e tij. Leja pr hapjen e nj shkolle t lart jopublike jepet jo m par se 6 muaj pas dats s depozitimit t krkess n Ministrin e Arsimit dhe t Shkencs dhe jo m von s nj vit nga data e depozitimit t saj n kt ministri.

  N shkollat e larta ushtarake ose t policis, kursi i studimit hapet me miratimin e ministris prkatse. Prcaktimi i strukturs msimore dhe organike t cdo shkolle t till bhet n varsi t arsimimit q jepet dhe miratohet nga titullari i ministris prkatse.  Neni 14  N sistemin e arsimit t lart funksionon Konferenca e Rektorve, si organ kolegjial autonom i rektorve dhe i drejtorve t shkollave t larta. Antar i Konferencs s Rektorve sht edhe nj prfaqsues i autorizuar nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs. Konferenca e Rektorve diskuton pr problemet themelore t arsimit t lart. Detyrat dhe kompetencat e Konferencs s Rektorve burojn nga ky ligj, si dhe nga statutet dhe rregulloret e brendshme t shkollave t larta. Organizimi dhe veprimtaria e Konferencs s Rektorve prcaktohen n statutin e saj t miratuar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs.

  Neni 15  Senatet dhe kshillat n shkollat e larta jan organe kolegjiale t zgjedhura, q vendosin pr problemet m t rndsishme t shkolls s lart n fushn e msimit, krkimit shkencor dhe n at administrativo-financiare. Kto organe mblidhen periodikisht.

  Senati sht organi m i lart i shkolls s lart universitare; kshilli i fakultetit sht organi m i lart i fakultetit; kshilli i shkolls sht organi m i lart i shkolls s lart jouniversitare dhe kshilli i departamentit sht organi m i lart i departamentit.

  Prbrja, detyrat, kompetencat dhe funksionimi i senateve dhe i kshillave prkatse prcaktohen n statutet e shkollave t larta dhe n rregulloret e tyre t brendshme.  Neni 16  Autoritetet drejtuese t Shkollave t larta dhe t strukturave t njsive t tyre prbrse jan:

  a) Rektori pr Shkolln universitare.

  b) Drejtori pr shkolln jouniversitare.

  c) Dekani pr fakultetin.

  d) Prgjegjsi pr departamentin.

  e) Pr shkollat e larta ushtarake ose t policis, autoriteti drejtues, i barazvlefshm me rektorin, drejtorin apo dekanin mund t jet komandanti apo drejtori.

  N rast rnungese, autoritetet ia delegojn t gjitha kompetencat ose nj pjes t kompetencave zvendsve t tyre. Detyrat dhe kompetencat e ktyre autoriteteve drejtuese burojn nga ky ligj dhe prcaktohen me hollsi n statutet e shkollave t larta.

  Neni 17  Shkolla e lart publike zgjedh organet dhe autoritetet e veta drejtuese.

  Departamenti zgjedh, me shumic votash, prgjegjsin e departamentit, antar t kshillit t departamentit si dhe prfaqsuesit pr n kshillin e fakultetit ose t shkolls s lart jouniversitare.

  Kshilli i fakultetit ose i shkolls s lart jouniversitare prbhet nga prfaqsuesit e zgjedhur nga departamentet, nga personeli joakademik dhe nga student. Ky kshill zgjedh, me shumic votash, dekanin e fakultetit ose drejtorin e shkolls s lart jouniversitare, i cili mund t jet ose jo antar i ktij kshilli. Kshilli i fakultetit ose i shkolls s lart jouniversitare (n rastin kur shkolla jouniversitare sht struktur e universitetit) zgjedh, me shumic votash, prfaqsuesin e vet n senatin e shkolls s lart universitare.

  Senati i shkolls s lart universitare prbhet nga prfaqsuesit e zgjedhur nga kshillat e fakulteteve t shkollave t larta jouniversitare dhe nga studentt. Ky senat zgjedh, me shumic votash, rektorin, i cili mund t jet ose jo antar i senatit.

  Zgjedhjet bhen m votim. t fsheht. Procedurat dhe kriteret pr pjesmarrje n zgjedhje t t giitha kategorive t punonjsve t shkollave t larta, prcaktohen me rregulloren pr zgjedhjet n shkollat e larta. Dita e fillimit t zgjedhjeve dhe afatet e realizimit t tyre, n t gjitha shkollat e larta, shpallen nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs.

  Pas mbarimit t zgjedhjeve, Presidenti i Republiks emron. rektorin ose drejtorin e zgjedhur (n rastin kur shkolla jouniversitare sht jasht strukturs s Universitetit). Zvendsrektori dhe zvendsdrejtori propozohen. prkatsisht, nga rektori ose drejtori dhe emrohen nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs. Rektori emron dekanin e zgjedhur dhe zvendsdekanin e przgjedhur nga dekani. Prgjegjsi i zgjedhur i departamentit emrohet nga dekani.

  Neni 18  Rektori sht njkohsisht kryetar i senatit, drejtori sht kryetar i kshillit t shkolls s lart jouniversitare dhe dekani sht kryetar i kshillit t fakultetit.

  Prgjegjsi i departamentit n shkolln e lart publike ka t drejtn e przgjedhjes s prgjegjsve t seksioneve, mbi bazn e konkurimit me dosjen personale. Emrimi i prgjegjsit t seksionit bhet nga dekani. Prgjegjsit e seksioneve, antart e zgjedhur t kshillit t departamentit s bashku m prgjegjsin e departamentit, prbjn kshillin e departamentit. Prgjegjsi i departamentit sht kryetar i kshillit t departamentit.

  Neni 19  Autoritetet drejtuese t shkollave t larta publike zgjidhen cdo tre vjet. Ata nuk mund t zgjidhen radhazi n t njejtin funksion m shum se dy her. Senati dhe kshillat zgjidhen cdo tre vjet.

  Neni 20  Autoritetet drejtuese t shkollave t larta duhet t ken titujt m t lart shkencor. N statutin e secils prej shkollave t larta prcaktohen titujt q duhet t ken autoritetet sipas nenit 16, si dhe antart akademike t kshillave dhe t senatit.  KREU III

  MARRDHNIET FINANCIARE DHE ADMINISTRATIVE

  Neni 21  Shkollat e larta publike jan institucione buxhetore. Ato financohen nga buxheti i shtetit sipas ligjit nr.8379, dat 29.7.1998 Pr hartimin dhe zbatimin e buxhetit t shtetit n Republikn e Shqipris dhe sipas akteve nnligjor n zbatim t tij. Buxheti i cdo shkolle t lart sht z m vete n buxhetin pr arsimin.

  Fakultetet, n rastin kur plotsojn standardet e caktuara nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs dhe Ministria e Financave, kan llogari m vete.

  Neni 22  Shkolla e lart e detajon buxhetin sipas rektoratit, fakulteteve, departamenteve ose njsive t tjera t prcaktuara n nenin 12. T gjitha kto njsi jan autonom n administrimin e ktij buxheti, n prputhje me aktet ligiore dhe nnligjore. Pr t gjitha njsit, veprimet e llogaris kryhen nprmjet administrats s shkolls s lart, prvec rasteve kur njsit kan llogari m vete.

  Neni 23  Fondet pr krkimin shkencor prcaktohen si z m vete n buxhetin e cdo shkoll t lart. Kto fonde administrohen nga shkolla e lart n form pagese pr normn shkencore, si dhe pr pajisjen e laboratorve apo pr shpenzime t tjera t lidhura me veprimtarin shkencore.

  Neni 24  Shkollat e larta, n prputhje me aktet ligjore e nnligjore n fuqi, krijojn dhe prdorin t ardhurat q realizojn gjat veprimtaris s tyre.

  Tarifat e shkollimit pr shkollat e larta publike miratohen me vendim t Kshillit t Ministrave dhe prdoren nga shkollat e larta, pasi shlyhen detyrimet ndaj shtetit n masn jo m shum se 10 prqind.
  Ministria e Arsimit dhe Shkencs kryen kontrollin dhe revizionin ekonomiko-financiar t shkollave t larta publike, n prputhje me legjislacionin prkats.

  Arsimimi n shkollat e larta ushtarake ose t policis sht falas.

  Arsimimi i ushtarakve n shkollat e larta civile, me ose pa shkputje nga puna, sht pjes e arsimimit t tyre t plot, q kryhet n prputhje me kriteret e prcaktuara n nenin 31 t ktij ligji dhe garantohet falas nga shteti.

  Neni 25  Ministria e Arsimit dhe Shkencs miraton strukturn orientuese t administrats s Shkollave t larta n t gjitha nivelet.

  Personat prgjegjs pr mbarvajtjen administrative dhe ekonomike t shkolls s lart jan kancelari i shkolls s lart dhe kancelart e fakulteteve, t cilt jan specialist me formim t lart ekonomik dhe me prvoj menaxhuese.

  Kancelari i shkolls s lart publike universitare apo jouniversitare propozohet, prkatsisht, nga rektori ose drejtori dhe emrohet nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs. Kancelari i fakultetit propozohet nga dekani dhe emrohet nga rektori.

  Detyrat dhe kompetencat e kancelarve prcaktohen n statutin e shkolls s lart.


  KREU IV

  PERSONELI I SHKOLLAVE T LARTA

  Neni 26  Personeli i shkollave t larta prbhet nga:

  a) personeli akademik i brendshm dhe i jashtm;

  b) personeli ndihms msimor-shkencor;

  c) personeli administrativ;

  d) personeli-bibliotekar;

  e) personeli i shrbimit.


  Detyrat dhe t drejtat e personelit t shkollave t larta, q burojn nga legjislacioni n fuqi, prcaktohen n statutin e shkolls s lart dhe n rregulloren e brendshme t njsive prbrse t shkolls, n prputhje me aktet ligjore e nnligjore n fuqi.

  Neni 27  Komisioni i Kualifikimit Shkencor, i ngritur nga Kshilli i Ministrave, miraton klasifikimin pr personelin akademik n shkollat e larta.

  Ministria e Arsimit dhe Shkencs vendos pr numrin e vendeve t puns pr personelin akademik, si dhe pr klasifikimin dhe numrin e vendeve t puns pr personelin administrativ, bibliotekar dhe t shrbimit t shkollave t larta publike civile. Pr shkollat e larta ushtarake ose t Policis vendosin ministrit prkatse.

  Vendet e puns pr punonjsit e brendshm akademik, personelin ndihms msimor-shkencor, personelin administrativ dhe at bibliotekar fitohen me konkurs dhe mbi bazn e kontrats s puns, n prputhje me legjislacionin n fuqi, statutet e shkollave t larta dhe rregulloret e vecanta t tyre.

  Neni 28  N shkolln e lart publike personeli akademik i brendshm sht i detyruar t shrbej, duke qen i zn me pun t paktn deri n kufirin minimal t norms msimore-shkencore vjetore. N rastet kur ndrmjet shkollave t larta shqiptare, ndrmjet tyre dhe shkollave t larta t huaja ose institucioneve krkimore-shkencore, vendase apo t huaja, nnshkruhen marrveshje pr shkmbim personeli akademik, norma minimale mund t realizohet n m shum s nj institucion.

  Normat msimore-shkencore caktohen nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs.

  Pr t plotsuar nevojat e realizimit t procesit msimor-shkencor, shkolla e lart krkon punonjs t jashtm akademik, me kontrat me afate t ndryshme. Mnyrat e trajtimit t punonjsve t jashtm t shkollave t larta publike caktohen nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs.

  Kshilli i Ministrave prcakton numrin e orve msimore t papaguara nga buxheti i shkollave t larta, q nj punonjs i institucioneve shkencore, n varsin e Akademis s Shkencave, sht i detyruar t kryej n shkollat e larta. Kjo ngarkes msimore sht pjes prbrse e detyrs funksionale pr t ciln kta punonjs paguhen nga Akademia e Shkencave.

  Kriteret e przgjedhjes s ktyre specialistve prcaktohen me nj rregullore t prbashkt, t nxjerr nga shkolla e lart dhe Akademia e Shkencave.

  Neni 29  Shkolla e lart funksionon n baz t ktij ligji, t akteve nnligjore t nxjerra n zbatim t tij, t statutit dhe rregulloreve t brendshme.

  Statuti i shkolls s lart hartohet, prkatsisht, nga senati i universitetit apo kshilli i Shkolls s lart dhe miratohet nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs

  Statuti i shkollave t larta ushtarake ose t policis, miratohet nga ministri prkats. Rregullorja e zgjedhjeve t organeve dhe autoriteteve drejtuese hartohet nga senati ose kshilli i shkolls s lart dhe miratohet nga Ministri i Arsimit dhe Shkencs.

  Rregullorja e brendshme e fakultetit miratohet nga rektori. Rregullorja e brendshme e departamentit miratohet nga dekani i fakultetit ose drejtori i shkolls s lart jouniversitare. Kto rregullore hartohen nga kshillat prkats.

  N zbatim t ktij ligji, statutet e shkollave t larta paraqiten pr miratim n Ministrin e Arsimit dhe Shkencs jo m von se tre muaj nga data e hyrjes n fuqi t ktij ligji. . N qoft s brenda nj muaji nga data e paraqitjes pr miratim, Ministria e Arsimit dhe Shkencs nuk shprehet mbi kt statut ai konsiderohet i rniratuar.

  Neni 30  Personeli akademik i shkollave t larta ka t drejt q, cdo 7 vjet, t kualifikohet, specializohet ose t kryej jasht shtetit veprimtari akademike n fushn prkatse, pr nj periudh kohe deri n nj vit.

  Kjo koh mund t realizohet si e tr gjat nj viti akademik ose n periudha t shkputura.

  Kriteret e msiprme nuk zbatohen n rastet e studimeve t plota pasuniversitare jasht shtetit, t cilat realizohen n prputhje me planet e kualifikimit t miratuara nga kshilli i fakultetit, n baz t propozimit t departamenteve prkatse.

  N t gjitha rastet nnshkruhet nj kontrat e posacme me shkolln e lart, sipas mnyrave q prcaktohen n statutin e saj


  KREU V

  STUDENTT

  Neni 31  Pranimet n shkollat e larta publike bhen n kuota t parashikuara. Kto kuota ndahen n: Kuota kryesore dhe kuota dytsore. Kuotat kryesore t pranimit n shkollat e larta, pr sistemin e studimeve me shkputje nga puna, propozohen nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs dhe miratohen nga Kshilli i Ministrave. Pr sistemin e studimeve pa shkputje nga puna, kuotat kryesore prcaktohen nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs. N prcaktimin e kuotave kryesore, Ministria e Arsimit dhe Shkencs merr mendimin e shkollave t larta. Kuotat dytsore jan kuota pr t citat zbatohen tarifa t vecanta shkollimi.

  Kuotat kryesore t pranimit n shkollat e larta ushtarake ose t policis, propozohen nga ministrit prkatse dhe miratohen nga Kshilli i Ministrave. Shkollat e larta ushtarake ose t policis nuk pranojn student me kuot dytsore.

  Kuotat dytsore mund t shkojn deri n 10 pr qind t kuotave kryesore. Prcaktimi i ktyre kuotave dhe i mnyrave t pranimit sipas tyre bhen nga Kshilli i Ministrave me propozimin e Ministris s Arsimit dhe Shkencs, pasi t jet marr mendimi i shkollave t larta. Tarifat e shkollimit pr kuotat dytsore caktohen bashkrisht nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs dhe Ministria e Financave.

  Pranimet n shkolln e lart publike bhen me konkurs. Mnyrat e organizimit t konkurseve t pranimit dhe vlersimi i rezultateve prcaktohen nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs, pas kshillimit me Konferencn e Rektorve. Organizimi i konkurseve bhet nga shkolla e lart n bashkpunim me Ministrin e Arsimit dhe Shkencs. Shkolla e lart, n prfundim t konkursit, pranon studentt fitues sipas kuotave t miratuara.

  Pranimi i studentve t huaj n shkollat e larta publike t Republiks s Shqipris bhet n baz t kuotave q miraton Kshilli i Ministrave, me propozimin e Ministris s Arsimit dhe t Shkencs. Kriteret e pranimit prcaktohen nga Ministria e Arsimit dlie Shkencs.

  Neni 32  Studenti njihet i till me regjistrimin n shkolln e lart dhe e humbet emrin student me marrjen e diploms ose t dshmis ose me prjashtimin nga shkolla e lart. T drejtat dhe detyrimet e studentit prcaktohen n statutin e shkolls s larte, n t ciln bn pjes.

  Studentt kan t drejt:

  - t prdorin t gjitha instalimet dhe pajisjet e shkolls s lart pr plotsimin e puns s tyre msimore-shkencore, n prputhje me programet dhe rregullat prkatse.

  - t zgjedhin dhe t zgjidhen n t gjitha Kshillat e shkolls, duke prfshir edhe senatin, n prputhje me mundsit e prfaqsimit, t prcaktuara n statutin e shkolls s lart.

  - t prfitojn burs studimi, kur prmbushin kushtet e parashikuara me vendim t Kshillit t Ministrave. Studentt e shklqyer marrin burs dhe shprblime t vecanta, q administrohen nga shkolla e lart. Bursat pr studentt e shklqyer prballohen nga shteti, me fondet e vecanta q u jepen shkollave t larta, kurse shprblimet prballohen nga vet shkolla e lart, nga t ardhurat q realizon ajo, n prputhje me nenin 24 t ktij ligji.

  Neni 33  Studentt e shkollave t larta kan t drejt t organizohen n shoqata studentore jopolitike.

  Krijimi, organizimi, funksionimi dhe shprndarja e shoqatave studentore n shkollat e larta bhet n prputhje me dispozitat e Kodit Civil.  Neni 34  Ministria e Arsimit dhe Shkencs, pr kujdesin dhe ndihmn ndaj studentve t shkollave t larta pr ushtrimin e t drejtave dhe t detyrimeve t tyre, krijon nj sektor t informacionit studentor.  KREU VI

  STUDIMET N SHKOLLAT E LARTA

  Neni 35  Kohzgjatja e plot e studimeve n shkollat e larta universitare llogaritet n vite akademike dhe nuk sht m e vogl se katr vjet.  Pr shkollat e larta jouniversitare kjo kohazgjatje nuk sht m e vogl se dy vjet akademik.  Kohzgjatja e plot e studimeve n shkollat e larta ushtarake ose t policis sht jo m pak se tre vjet akademik. Pr kandidatin q pranohet pas prfundimit t nj shkolle t lart civile, kjo kohzgjatje sht jo m pak se nj vit akademik.  Neni 36  Shkollat e larta funksionojn n baz t planeve msimore, q hartohen prej tyre dhe miratohen nga senati ose kshilli i shkolls s lart. Programet msimore hartohen nga cdo lektor ose grup lektorsh, shqyrtohen n mbledhjen e seksionit ose t departamentit dhe miratohen nga prgjegjsi i departamentit.

  Neni 37  Arsimimi pasuniversitar sht hallk e sistemit t arsimit t lart dhe organizohet pran shkollave t larta. Ai prfshin kualifikimin shkencor pasuniversitar, kurset e specializimit dhe kurset e kualifikimit afatshkurtr e afatgjat.

  Neni 38  Kualifikimi shkencor pasuniversitar realizon prgatitjen e specialistve, t aft pr t kryer veprimtari krkimore-shkencore. Kualifikimi shkencor pasuniversitar kryhet pran shkollave t larta universitare dhe prfundon me dhnien e grads "Doktor i shkencave. Diplom ndrmjetse sht "Diploma e studimeve t thelluara pasuniversitare.

  "Diploma e studimeve t thelluara pasuniversitare jepet pas mbarimit me sukses t shkolls pasuniversitare. Hapja dhe mbyllja e shkolls pasuniversitare bhet me t njjtat procedure si ato t prcaktuara n nenin 13 (paragrafi i shtat dhe i tet) t ktij ligji.

  Fondet pr organizimin dhe funksionimin e shkollave pasuniversitare publike prballohen nga buxheti i shtetit dhe nga burime t tjera financiare, sipas legjislacionit n fuqi.

  Studimet pr doktoratur kryhen pran shkolls s lart universitare, ku sht hapur shkolla pasuniversitare. T drejtn pr ndjekjen e ktyre studimeve e kan vetm personat q kan marr Diplomn e studimeve t thelluara pasuniversitare apo diploma t tjera, t huaja, t barazvlefshme me t.

  Personat q ndjekin shkolln pasuniversitare apo doktoraturn, gzojn t drejtat dhe u nnshtrohen detyrimeve t studentve, t prcaktuara n kreun V t ktij ligji, si dhe n statutin dhe rregulloret e brendshme t shkolls s lart universitare prkatse.

  Neni 39  Kurset e specializimit dhe t kualifikimit afatshkurtr e afatgjat hapen pran shkollave t larta, n prputhje me kriteret e prcaktuara nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs.


  KREU VII

  DISPOZITA T FUNDIT

  Neni 40  Ministria e Arsimit dhe Shkencs kryen kontrollin e zbatimit t ligjshmris n shkollat e larta.

  Ministria e Arsimit dhe Shkencs ka t drejt t shfuqizoj cdo akt t nxjerr nga senati i shkolls s lart universitare,'nga Kshilli i shkolls s lart jouniversitare, rektori ose drejtori i tyre, n rastet kur kto akte jan r kundrshtim me ligjin.

  Rektori shfuqizon vendimet e dekanit apo t Kshillit t fakultetit, kur kto bien ndesh me legjislacionin n fuqi.

  N rastet e konflikteve ndrmjet tyre cshtja ankimohet n gjykatn e apelit.

  N raste flagrante, kur me veprimet e tyre rektori apo drejtori shkelin, n mnyr t prsritur, aktet ligjore, nnligiore, statutin apo rregulloren e shkolls s larte, Ministri i Arsimit dhe Shkencs thrret zgjedhjet e parakohshme pr rektorin apo drejtorin e ri, pasi merr paraprakisht mendimin e senatit. N raste t tilla t njjta, rektori thrret zgjedhjet e parakohshme pr dekanin apo drejtorin e ri, kurse dekani apo drejtori thrret zgjedhjet e parakohshme pr prgjegjwsin e ri t departamentit, pasi merr paraprakisht mendimin e kshillave prkats.

  Neni 41  Cdo shkoll e lart harton projektstatutin e vet, n prputhje me kt ligj dhe me udhzimet e Ministris s Arsimit dhe t Shkencs, e cila kujdeset pr harmonizimin e ktyre projektstatuteve mbi nj trung t prbashkt, duke pasur parasysh edhe specifikat e cdo shkolle t lart.

  Neni 42  Shtetasve t Republiks s Shqipris, kur plotsojn kushtet pr t ndjekur studimet e larta, u njihet e drejta t studiojn e t diplomohen n m shum se nj fush studimi pran shkollave t larta. Kto t drejta realizohen n prputhje me kriteret e prcaktuara n statutet e shkollave t larta.

  Neni 43  Mnyrat e njohjes dhe e ekuivalentimit t certifikatave, diplomave dhe gradave t fituara n shkolla t larta t huaja bhen me akte t Kshillit t Ministrave, duke respektuar marrveshjet dhe konventat ndrkombtare ku Shqipria sht pal.  Neni 44  Cdo shkoll e lart ka t drejt t zgjedh emrin zyrtar dhe stemn e vet.

  Emri zyrtar dhe stema e shkolls s lart, t zgjedhura nga shkolla e lart, me propozimin e Ministris s Arsimit dhe t Shkencs ose Ministris s Mbrojtjes ose t Ministris s Rendit Publik, miratohen nga Kshilli i Ministrave.

  Neni 45  Ligji Nr.7810, dat 6.4.1994 "Pr Arsimin e Lart n Republikn e Shqipris, me ndryshimet e tij, si dhe dispozitat e tjera ligjore dhe aktet nnligjore, q lidhen me arsimin e lart e q jan n kundrshtim me kt ligj, shfuqizohen.

 2. #2
  Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
  Antarsuar
  12-09-2002
  Vendndodhja
  n realitetin e hidhur
  Postime
  2,203

  Rregullorja e Pranimit ne Universitetet Shqiptare:

  RREGULLORE  PR ZHVILLIMIN E KONKURSIT T PRANIMIT N UNIVERSITETET DHE SHKOLLAT E LARTA

  PR VITIN AKADEMIK 2004-2005  MIRATUAR ME URDHRIN NR. 225 DAT 27.07.2004

  T MINISTRIT T ARSIMIT DHE SHKENCS

  N zbatim t Vendimit t Kshillit t Ministrave Pr pranimet n Shkollat e Larta n vitin akademik 2004 2005 n sistemin me shkputje nga puna, si edhe pr tarifn e shkollimit, po pr vitin akademik 2004-2005, Ministri i Arsimit dhe Shkencs miraton kt rregullore.  1. Formulimi dhe administrimi i testit t formimit t prgjithshm dhe testit t formimit special

  1.1. Pr hartimin e testit t formimit t prgjithshm dhe testit t specialitetit, titullari i fakultetit (drejtori i shkolls s lart) formon Komisionin prkats, pasi merr miratimin e rektorit. Prbrja e Komisionit mbahet sekret.  1.2. Testet hartohen pa elsin e prgjigjeve. elsi i prgjigjeve i dorzohet rektorit (drejtorit t shkolls s lart) n momentin q fillon korrigjimi i testeve. Nse senati i Shkolls s Lart vendos q testi i formimit t prgjithshm dhe testi i formimit special do t hartohen mbi bazn e fondit t pyetjeve, ai duhet t jet t paktn 10 - fishi i pyetjeve q do t prdoren n konkurs.Fondi i pyetjeve i dorzohet rektorit (drejtorit t shkolls s lart) sbashku me elsin e prgjigjeve, dy dit prpara zhvillimit t konkursit.  1.3. N prbrje t Komisionit mund t aktivizohen pedagog t departamenteve prkatse, t universiteteve t tjera ose msues t shkollave t mesme.  1.4. N prbrje t Komisionit nuk duhet t jen pedagog ose msues q kan br konsultime private lidhur me konkursin e pranimit.  1.5. do pyetje e testit duhet t jet e formuluar me pes alternativa nga t cilat vetm njera sht prgjigje e sakt (elsi ). Alternativa e pest sht: E pa prgjigje.  1.6. Testi duhet t formulohet me 2 (dy) variante (A dhe B), t cilat ndryshojn midis tyre vetm nga renditja e pyetjeve, dmth t dy variantet duhet t`i ken t gjitha pyetjet t njejta si dhe n prqindje t njejt.  1.7. Rektori n bashkpunim me dekant cakton datn, orn dhe vendin e formulimit t testit t formimit t prgjithshm dhe t testit t formimit special si dhe mnyrn e shumfishimit t tij. N rast mosmarrveshjeje midis tyre, rektori merr vendimin prfundimtar.  I. Procedura e organizimit, t mbarvajtjes se konkursit dhe t monitorimit t cilsis  2.1. Titullari i Shkolls s Lart merr masa dhe organizon q n strukturat e varsis s tij t ngrihen komisionet dhe grupet e mposhtme pr organizimin e mbarvajtjes s konkursit:  a. Komisioni qendror (3-5 vet): sht prgjegjs pr t gjith ecurin e konkursit.  b. Komisioni i verifikimit (3-5 vet): sht prgjegjs pr procedurat e verifikimit t kandidatve konkurrues dhe t sekretimit t pakets s testeve.  c. Grupet e administratorve t testimit : jan prgjegjs pr administrimin e procesit t testimit n sallat ku kryhet testimi. N grupet e administratorve t testimit nuk duhet t angazhohen pedagogt e lndve q prfshihen n testim. N rastet kur fakulteti (shkolla e lart) nuk ka mundsi t siguroj numrin e nevojshm t administratorve t testimit, mund t bashkpunoj me Drejtorit Arsimore t rrethit pr t caktuar si administrator testi edhe msues t shkollave t mesme ose 8-vjeare, t lndve q nuk prfshihen n test. Numri i administratorve t testimit varet nga numri i konkurruesve, numri i sallave dhe madhsia e tyre.  d. Komisionet e vlersimit: jan prgjegjse pr vlersimin rigoroz t prgjigjeve t konkurruesve. Shpallja e rezultateve t kandidatve konkurrues do t kryhet, pasi procesverbalet e vlersimit t jen nnshkruar nga antart e komisionit t vlersimit t ngritura me urdhr t titullarit t Shkolls s Lart.  e. Komisioni i Rivlersimit: sh prgjegjs pr verifikimin e ankesave q mund t vijn nga konkurruesit, pas shpalljes s rezultateve.  f. Komisioni i pranimit t kandidatve n Shkolln e Lart (3 5 vet): sht prgjegjs pr przgjedhjen dhe pranimin e kandidatve fitues sipas kritereve t prcaktuara. N prbrje t ktij komisioni prfshihen prfaqsues t departamenteve. Vendimi i pranimit t fituesve do t merret dhe do t nnshkruhet nga t gjith antart e komisionit.

  2.2. Pr monitorimin e t gjitha procedurave t konkurrimit q kan t bjn me :

  1. Organizimin e konkurrimit;

  2. Administrimin e testimit (mbikqyrjes );

  3. Vlersimin e prgjigjeve t konkurruesve;

  4. Shpalljen e rezultateve;

  MASH cakton grupin prkats t monitorimit, t cilin e pajis me autorizimin prkats.  2.3. Rektori (drejtori i shkolls s lart) t ngrej grupin e brendshm pr monitorimin e cilsis t t gjitha procedurave t konkurrimit.  II. Procedura e hyrjes s kandidatve n mjediset e konkurrimit  3.1. Dekani (drejtori i shkolls s lart) shpall listn emrore t konkurruesve t renditur sipas rendit alfabetik.  3.2. Konkursi fillon n orn 10.00. Hyrja e konkurruesve fillon n orn 8.00. Kjo or shpallet n fakultete jo m von se nj jav prpara dits s mbylljes s regjistrimeve dhe u bhet e njohur gjith kandidatve n astin e regjistrimit.  3.3. Ndarja e konkurruesve sipas sallave bhet mbi bazn e lists emrore t konkurruesve, t renditur sipas rendit alfabetik dhe n mnyr progresive.  3.4. Lejohen t hyjne n konkurs vetm kandidatt e lists s shpallur pr konkurrim, t cilt duhet t jen t pajisur me dokument identifikimi (letrnjoftim, ose pasaport pr jasht shtetit, ose certifikat me fotografi t vulosur). Kandidatt q nuk kan asnj nga kto dokumente identifikimi nuk do t pranohen t marrin pjes n konkurs.  3.5. Sistemimi i konkurruesve n salla (n mnyr progresive sipas listes emrore) dhe verifikimi paraprak i tyre bhet nga administratort e testimit, t caktuar pr mbarvajtjen e konkurrimit n seciln prej sallave.  3.6. Pasi konkurruesit sistemohen n sallat e caktuara, atyre u komunikohen rregullat pr konkurruesin.  3.7. Konkurrimi pr personat q kan statusin e t verbrit ose pr persona q kan paaftsi fizike pr t shkruar, kur ata e krkojn n momentin e regjistrimit, bhet n kushte t veanta (ose me testin e shtypur n shkrimin brail ose me nj person asistues).  4. Procedura e shprndarjes dhe e grumbullimit t testeve

  4.1. Titullari i Fakultetit, s bashku me prfaqsuesin e rektorit, i dorzon me procesverbal administratorit prgjegjs t salls, testet pr t gjith konkurruesit e asaj salle.  4.2. Testet u shprndahen konkurruesve nga administratori prgjegjs i salls, sipas dy varianteve (A dhe B) duke aplikuar skemn q do dy fqinj t ken variante t ndryshme. Kjo bhet vetm pasi administratori i testimit u ka lexuar atyre rregullat e prcaktuara pr konkurruesit. Testi n Universitetin e Tirans do t jet i organizuar vetm n nj variant.  4.3. Testi (dhe tabela prmbledhse e testit n rastet kur prdoren t tilla) q i jepet do konkurruesi, nuk ndrrohet pr asnj arsye.  4.4. Koha e zgjatjes s konkursit sht 4 (katr) or.  4.5. Konkurruesi nuk mund t largohet nga salla e konkursit para se t bhet verifikimi i tij dhe sekretimi prkats nga Komisioni i Verifikimit. N rast se ai largohet pa u kryer kto procedura, konkurrimi i tij konsiderohet i pavlefshem dhe dokumentacioni i tij ruhet m vete nga administratori i testit, prgjegjs i salls.  4.6. Pasi prfundon konkurrimin, do konkurrues dorzon dokumentacionin e konkurrimit duke nnshkruar n listn prkatse q administron prgjegjsi i salls.  4.7. N prfundim t konkursit, administratori i testit dhe personat e caktuar pr mbarvajtjen e konkurrimit n at sall mbledhin testet, i vendosin ato n nj dosje t veant dhe presin ardhjen e komisionit t caktuar pr grumbullimin e tyre. Atyre nuk u lejohet t shfletojn testet e dorzuara ose t bjn shnime n to. Dorzimi i dokumentacionit bhet me procesverbal q nnshkruhet nga dorzuesit (administratori prgjegjs i salls) dhe marrsit (persona t caktuar nga titullari i fakultetit (shkolls s lart).  5. Procedura e ruajtjes, verifikimit dhe sekretimit

  5.1. Procedura e verifikimit t kandidatve dhe e dokumentacionit organizohet dhe kryhet nga nj komision i veant, q caktohet nga titullari i fakultetit (drejtori i shkolls s lart). Komisioni shoqrohet nga prfaqsuesit e autorizuar nga MASH dhe rektori.  5.2. Sekretimi bhet sipas modelit t prcaktuar nga shkolla e lart.  5.3. Fleta e sekretimit plotsohet nga konkurruesi n momentin e verifikimit nga Komisioni i Verifikimit.  5.4. Ajo paloset, ngjitet, vuloset dhe sigurohet (me letr ngjitse transparente) nga Komisioni i Verifikimit n prani t konkurruesit.  5.5. Pas prfundimit t konkurrimit, titullari i Fakultetit (shkolls s lart) dhe komisioni i caktuar prej tij vendosin numrin rendor t identifikimit n do flet sekretimi para procedurs s vlersimit.  5.6. Fleta e sekretimit hapet nga titullari i fakultetit (shkolls s lart) dhe komisioni i caktuar prej tij vetm pasi t ket prfunduar vlersimi dhe plotsimi i dokumentit zyrtar ku prmbahen pikt pr do numr rendor korrespondues.  6. Vlersimi dhe shpallja e rezultateve

  6.1. Vlersimi i prgjigjeve t do konkurruesi bhet nga Komisioni i Vlersimit, prberja dhe numri i antarve t t cilit caktohen nga titullari i fakultetit (shkolls s lart). Numri i antarve t komisionit, n asnj rast, nuk duhet t jet m i vogl se 3.  6.2. Pas prfundimit t procesit t testimit, komisioni i caktuar pr grumbullimin e testeve, bn przierjen e tyre dhe m pas ua shprndan komisioneve t vlersimit.  6.3. Korrigjimi i testit kryhet nga i gjith grupi i vlersimit. Nuk lejohet kryerja e vlersimit t testeve vetm nga nj antar.  6.4. Asnj nga antart e Komisionit t Vlersimit nuk duhet t ket mjete shkruese t njjta me ato t prdorura nga kandidatt gjat testimit. N salln e vlersimit t testeve, ata duhet t ken vetm stilolaps t kuq, i cili nuk lejohet t prdoret nga konkurruesit.  6.5. Prpara se komisioni i vlersimit t njihet me prgjigjet e sakta, do antar i komisionit duhet t shnoj me kryq t kuq pyetjet e lna nga kandidatt konkurrues pa asnj prgjigje. M pas komisioni fillon procedurat e vlersimit t prgjigjeve t kandidatve konkurrues. Vlersuesi shnon anash pyetjes:

  1.Grma S e rrethuar me rreth, n rast se prgjigjja sht e sakt;

  2.Grma G e rrethuar me rreth, n rast se prgjigjja sht e gabuar, jan rrethuar dy ose me shum alternativa ose nuk sht rrethuar asnj alternativ;

  3.Grma P e rrethuar me rreth kur sht rrethuar alternativa e pest (e- pa prgjigje).

  6.6. Vlersimi i prgjigjeve bhet si m posht:

  Tri pik (+3) pr prgjigjet e sakta;

  Minus nj (-1 ) pik:

  - pr prgjigjet e gabuara;

  - kur jan rrethuar dy ose m shum alternativa;

  - kur ka ln pa rrethuar t gjitha alternativat;

  Zero (0) pik kur ka rrethuar vetm alternativn e pest (E) q sht e njjt pr t gjitha pyetjet (E-pa prgjigje);

  6.8. Komisioni i Vlersimit skualifikon konkurruesin :

  1. kur n fletn e sekretimit ose ato t testit gjenden shnime t tjera ve rrethimit t prgjigjeve;  6.9. Vleresimi i do testi prfundon duke shnuar n fletn e sekretimit :

  a) shumn e pikve t fituara pas vlersimit t testit t formimit t prgjithshm;

  b) shumn e pikve t fituara pas vlersimit t testit t formimit special;

  c) shumn totale t pikve (a + b).  6.10. N do rast, numri i pikve t shnuara n fletn e sekretimit shprehet me 3 shifra t plota. Ky numr shkruhet me boj dhe nuk duhet t ket korrigjime, si psh (007 ; 032 ; 215 ).  6.11. Fleta e sekretimit nnshkruhet nga t gjith antaret e Komisionit prkats t Vlersimit.  6.12. N prfundim t vlersimeve, Komisioni i Vlersimit prpilon listn prmbledhse t vlersimeve t kryera prej tij mbi bazn e numrit t identifikimit. Lista prmbledhse nnshkruhet nga antart e Komisionit prkats dhe i dorzohet me proces-verbal titullarit t fakultetit (shkolls s lart).  6.13. sekretimi bhet nga titullari i fakultetit (shkolls s lart) dhe komisionet prkatse t vlersimit.  6.14. Grupi sekretues plotson listn emrore (me renditje alfabetike) me pikt totale t fituara nga do konkurrues. Rezultatet e konkursit duhet t shpallen pran fakultetit prkats brenda 3 ditve, nga data e zhvillimit t konkursit t pranimit.

  6.15. Menjher pas procesit t vlersimit, titullari i fakultetit (shkolls s lart) dhe Komisioni i Pranimit t kandidatve kryejn renditjen e konkurruesve sipas rendit zbrits t numrit total t pikve t fituara. N rastin kur disa konkurrues kan fituar t njjtin numr piksh, ata nnrenditen midis tyre sipas rendit zbrits t pikve t fituara n testin e specialitetit. N qoft se edhe pas ksaj rezultojn konkurrues me pik t barabarta athere konkurruesit nnrenditen midis tyre sipas rendit zbrits t pikve t fituara n lndt e przgjedhura n programin e formimit special, sipas prqindjes q ato zen n kt program, duke filluar nga lnd q kan prqindjen m t madhe. N qoft se edhe pas ksaj rezultojn konkurrues me pik t barabarta athere konkurruesit nnrenditen midis tyre sipas rendit zbrits t pikve t fituara n lndt e przgjedhura n programin e formimit t prgjithshm, sipas prqindjes q ato zen n kt program, duke filluar nga lnd q kan prqindjen m t madhe  6.16. Lista e renditur sipas rezultateve shpallet menjher. N t pasqyrohen t part n renditje fituesit.  7. T prgjithshme

  7.1. Prfaqsuesi i autorizuar nga MASH-i dhe prfaqsuesi i rektorit kan t drejt t marrin pjes n realizimin dhe kontrollin e t gjitha procedurave dhe etapave t zhvillimit t konkursit. N rast t konstatimit t shkeljeve t ksaj rregulloreje, kta prfaqsues kan t drejt t krkojn nga strukturat prkatse (MASH dhe rektori) t pezullojn zhvillimin e konkursit dhe t informojn organin epror pr zbatimin e vendimit prfundimtar.  7.2. Titullari i fakultetit (shkolls s lart) nxjerr nj urdhr pr realizimin e t gjith procedurave t msiprme, n t cilin caktohen komisionet prkatse, prbrja dhe funksionet e tyre.  7.3. Pr do pasaktsi n procedurat e vlersimit, sekretimit dhe prpilimit t listave prfundimtare, merret vendim pr rregullimin e pasaktsis nga titullari i fakultetit (shkolls s lart) s bashku me komisionin e pranimit t kandidatve. Ky vendim pasqyrohet n procesverbalin e mbajtur pr kt qllim.  7.4. Brenda nj (1) dite nga shpallja e rezultateve, konkurruesit kan t drejt t ankohen me shkrim pran dekanit i cili krijon Komisionin e Rivlersimit dhe cakton si dat t rivlersimit ditn e tret pas shpalljes s rezultateve. N kt komision nuk marrin pjes ata antar q kan vlersuar testin.  7.5. Brenda nj dite Komisioni i Rivlersimit i paraqet Komisionit t Pranimeve procesverbalin prkats dhe dekani shpall rezultatet prfundimtare. Vendimi i Komisionit Rivlersues sht i forms s prer. Konkurruesi ka t drejt t shoh testin.  7.6. Pas prfundimit t konkursit, n rast konstatimi shkeljesh, grupi i jashtm i monitorimit t cilsis, propozon n instancat prkatse masa administrative, deri n ndjekje penale ndaj personave prgjegjes.  8.7. Rektori (drejtori i shkolls s lart) dhe dekani duhet t marrin t gjitha masat e duhura q t gjith individt q do t ngarkohen pr kryerjen e konkurseve, t njihen me rregulloren dhe procedurat prkatse.

  8. Rregulla pr administratort e testimit

  Gjat zhvillimit t konkursit administratori i testit duhet t respektoj rigorozisht kto rregulla:  8.1. T pranoj pr konkurrim n salln ku sht caktuar, vetm personat q i prkasin lists q i sht dhn. Ata duhet t jen t pajisur me letrnjoftim, pasaport pr jasht shtetit ose certifikat me fotografi t vulosur, t lshuar nga gjendja civile.  8.2. T vendos konkurruesit npr vende sipas skems q i sht dhn.  8.3. Tu ndaj konkurruesve testet, fletoret, tabelat prmbledhse t testit t sekretuara (kur prdoren t tilla) dhe stilolapsat pasi tu kete lexuar atyre rregullat e konkursit. Para fillimit t konkursit, administratori i testit bn verifikimin e rregullsis formale t testeve. N rast parregullsie, ai i drejtohet njerit prej antarve t Komisionit Qendror t konkursit pr zvendsimin e tyre.  8.4. Mos t lejoj futjen n salln e konkursit t asnj personi tjetr prve Komisionit Qendror dhe atij q do t paraqitet pr verifikimin e dokumentacionit. T lejoj t hyjn n sall personat e autorizuar dhe t shoqruar nga prfaqsuesi i dekanatit, t cilt n do rast nuk lejohet t komunikojn me konkurruesit.  8.5. T mos komunikoj me konkurruesit apo tu jap atyre sqarime t cilsdo natyre qofshin gjat kohs q ata punojn pr zhvillimin e testit.  8.6. N raste t justifikuara pr individt konkurrues, q do t krkojn t dalin nga salla pa prfunduar konkursi, Shkolla e Lart t prcaktoj rregullat prkatse.  8.7. T mos lejoj kategorikisht komunikimin e konkurruesve me njeri- tjetrin.  8.8. T respektoj orarin e zhvillimit t konkursit.  8.9. Administratort e testit t ngarkuar pr mbikqyrjen e konkurrimit n sall qndrojn t veuar, gjat gjith kohs s zhvillimit t konkursit.  8.10. Ata vendosin n dosjen e caktuar testet (dhe tabelat prmbledhse t testeve kur prdoren t tilla) q dorzohen nga konkurruesit.  8.11. Atyre nuk u lejohet t shfletojn testet e dorzuara ose t bjn shnime n to si gjat konkursit ashtu edhe n prfundim t tij.  8.12. N fund t konkursit administratori i testit mbledh testet dhe pret n sall ardhjen e komisionit t caktuar pr grumbullimin e tyre, t cilit ia dorzon ato me procesverbal.  9. Rregulla pr konkurruesit

  Gjat konkursit, konkurruesi duhet t respektoj rigorozisht kto rregulla:  9.1. N salln e konkurrimit, konkurruesi qndron n vendin q i caktohet. Ky vend sht i pandryshueshm gjat gjith testimit. Mbi tavolin konkurruesi vendos dokumentin e identitetit (letr njoftimi ose pasaport pr jasht shtetit ose certifikate me fotografi t vulosur).  9.2. N rast konstatimi t nj personi t futur pr nj tjetr, me dokumente identifikuese t konkurruesit, konkurruesi humbet prgjithmon t drejtn pr konkurrim n universitetet dhe shkollat e larta.  9.3. Konkursi shte individual. Nuk lejohet asnj komunikim me njeri- tjetrin.  9.4. Pas dhnies s testit nuk lejohet asnj sqarim lidhur me prmbajtjen ose me zgjidhjen e tij. Gjithka t nevojshme konkurruesi do t'a gjej n test, nprmjet formulimit t pyetjeve t tij. Prmbajtja e testit nuk duhet t kopjohet n fletore ose diku tjetr.  9.5. Ndalohet kategorikisht t bhen shnime ose shenja t cilsdo natyre n fletn e sekretimit, tabeln prmbledhse dhe n flett q prmbajn pyetjet e testeve.  9.6. Gjat zhvillimit t testit, duhet t punohet vetm me stilolapsin q jepet para konkursit dhe nuk lejohen mjete t tjer si laps, gom, kalkulator, tabel logaritmash, telefon celular, radio komunikuese, etj.  9.7. Prgjigjja pr do pyetje konsiderohet e rregullt dhe vlersohet me pik pozitive kur sht rrethuar me stilolaps vetm alternativa e sakt. N t gjitha rastet e tjera, prgjigjja konsiderohet e parregullt. Vlersimi i prgjigjeve bhet si me posht:  Tri pike (+3) pr prgjigjet e sakta;

  Minus nj ( -1 ) pik

  pr prgjigjet e gabuara

  kur jan rrethuar dy ose m shum alternativa;

  kur ka ln pa rrethuar asnj prej alternativave.

  Zero (0) pike: kur ka rrethuar vetm alternativn e fundit (E-pa prgjigje)  9.8. Prgjigjet pr pyetjet e testeve duhet t jepen n flett q prmbajn ato pyetje duke qarkuar vetm nj her me stilolaps pr do pyetje vetm grmn para alternativs, q konkurruesi konsideron t sakt. Ky veprim sht i detyrueshm t kryhet pr seciln nga pyetjet. Pr rastet kur prdoret tabela prmbledhse, Shkolla e Lart jep udhzimet prkatse.  9.9. Konkurruesi skualifikohet kur n fletn e sekretimit ose ato t testit gjenden shnime t tjera ve rrethimit t prgjigjeve;  9.10. Pr t kryer veprime prgatitore dhe llogaritse konkurruesve u jepet nj fletore, e cila nuk ka vler pr tu kontrolluar. Nuk lejohet t shkputen nga fletorja kapaku ose flet t tyre. Nuk lejohet t prdoren flet t tjera ve fletores.  9.11. Largimi nga konkursi lejohet vetm, pasi t jen kryer procedura e verifikimit t konkurruesit dhe sekretimi i dokumentacionit te tij.  9.12. Konkurruesi q prfundon konkursin detyrimisht duhet t dorzoj testin (ku prmbahen prgjigjet e dhna prej tij) me fletn e sekretimit bashkngjitur dhe t nnshkruaj n nj list prkatse.  9.13. Shkelja e rregullave t msiprme on n skualifikimin e konkurruesit.

 3. #3
  Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
  Antarsuar
  12-09-2002
  Vendndodhja
  n realitetin e hidhur
  Postime
  2,203

  Rregullore pr zhvillimin e konkursit n Universitetin e Tirans

  Kandidati duhet t verifikoj t dhnat personale n formularin e t dhnave personale, ti korrigjoj, nse nuk jan t sakta dhe t firmos n vendin e caktuar.  Kandidati duhet t zgjedh vetm nj prgjigje, at q, sipas tij, midis atyre t parashikuara pr do pyetje dhe ta shnoj me X n formularin e prgjigjeve.  Testi plotsohet n mnyr t rregullt dhe prgjigjet hidhen n formularin e prgjigjeve.  Formulari i prgjigjeve prbn dokumentin zyrtar t provs, prgjigjet shnohen me stilolaps t zi vetm n kutizn, q i prket prgjigjes s zgjedhur.  Pr do pyetje duhet t shnohet me X nj kutiz e vetme, duke shmangur kshtu gabime ose korrigjime. Skeda do t lexohet n mnyr elektronike.  Nuk lejohen shnime t tjera n formularin e t dhnave personale apo n formularin e prgjigjeve, prve atyre q krkohen.  Kush nuk zbaton rregullat e msiprme, skualifikohet automatikisht gjat proesit t korrigjimit nga aparatura q sht e programuar t bj vlersimin.  Vlersimi (psh, nqoftse prgjigje e sakt sht kutiza C)  Prgjigje e sakt + 3 pik (Fig. 1)

  Prgjigje e gabuar - 1 pik (Fig. 2)

  Kur kandidati nuk do ti prgjigjet nj pyetjeje, duhet t vendos shenjn X n kutizn E, q do t thot 0 pik.

  nse kandidati vendos shenjn X n dy a m shum kutiza (Fig.4), apo nuk vendos shenjn X mbi asnj kutiz (Fig.5), merr -1 pik.

  .................................................. .................................................. ..................................


  Procedurat e zhvillimit t konkursit

  Studentt hyjn n orn 8.00 n auditore sipas rendit alfabetik dhe kapacitetit t auditorve. Studenti nuk duhet t ket asnj mjet/dokument (telefon celular, makina llogaritse etj), prve dokumentit t identifikimit.

  Pasi ndahen n auditore n vendet e caktuara paraprakisht, komisioni prgjegjs pr auditorin deklaron fillimin e konkursit dhe bn shprndarjen e pyetsorve (q n faqen e par kan udhzimin pr zhvillimin e konkursit n auditor) dhe t formularve me prgjigjet duke filluar n orn 10.00 . Pas ksaj bhet verifikimi i identitetit pr do student duke u shprndar formularin me t dhnat personale.Ky formular firmoset n ast nga studenti dhe, n t, ngjitet kodi magnetik n kornizn drejtkndshe. N formularin e prgjigjeve, ngjitet kodi magnetik (korrespondues me at t formularit t t dhnave personale) .

  Kandidati, pasi prfundon plotsimin e formularit me prgjigjet, dorzon tek prgjegjsi i salls/auditorit t tre dokumentet (pyetsorin, formularin me t dhnat personale dhe formularin me prgjigjet) dhe firmos n listn emrore pr dorzimin e ktyre dokumentave.

  Pasi prfundon dorzimi i formularve, komisioni i salls i dorzon me proces-verbal te komisioni qndror i fakultetit t tre dokumentet, duke shnuar pranin dhe mungesat e mundshme t studentve.

  Komisioni qndror i dorzon me proces-verbal komisionit t korrigjimit formulart me t dhnat personale dhe formulart e prgjigjeve. Kutia me pyetsort i mbetet n ruajtje komisionit qndror.

  Komisioni i korrigjimit, pasi ka nxjerr rezultatet, t renditura sipas pikve n zbritje dhe rendit alfabetik, i dorzon komisionit qndror t fakultetit (i cili kryesohet nga dekani) kto rezultate, t cilat jan t firmosura prej tij n do faqe, si dhe formulart e t dhnave personale dhe ato me prgjigje. Dorzimi bhet me proces-verbal.

  Titullari i fakultetit nnshkruan dhe vulos flett e rezultateve t dorzuara nga komisioni i korrigjimit n prani t komisionit qndror dhe bn shpalljen e rezultateve.

  Komisionet e verifikimeve prbhen nga 2-3 persona ku t paktn njri sht pedagog dhe do komisioni i caktohet nj grupim prej jo m shum se 100 student.

  Pyetsori do t shkruhet vetm nga njra an e do flete me qllim q studenti t prdor ann tjetr pr shnime gjat zgjidhjes s ushtrimeve n auditor.

 4. #4
  Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
  Antarsuar
  12-09-2002
  Vendndodhja
  n realitetin e hidhur
  Postime
  2,203
  Per me shume informacione mbi arsimin edhe shkencat ne Shqiperi mund te veshtroni ne keto faqe elektronike :

  www.academyofsciences.net
  www.unitir.edu.al
  www.mash.gov.al
  www.mrks.gov.ak

  Faleminderit!

 5. #5
  *~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
  Antarsuar
  19-11-2002
  Vendndodhja
  Larguar!!!!!
  Postime
  2,753

  MASH: Ska ndryshime n ligjin e arsimit

  Konferenca e rektorve e ka cilsuar si nj projektligj q cenon rnd autonomin universitare, pasi krijon nj varsi t madhe nga MASH-i.

  Thellohet prplasja midis Ministris s Arsimit dhe universiteteve pr projektligjin e arsimit t lart. Gjat dits s djeshme, MASH-i ka deklaruar se nuk do t bj asnj ndryshim n draftin, i cili po prej ditsh po diskutohet n komisionin e edukimit. Sipas MASH-it, reagimet kundr kan ardhur nga nj pjes interesaxhinjsh, t cilt aspirojn t bhen ose t mbeten ifligar t universiteteve. Ndrkoh, projektligji i arsimit t lart sht kundrshtuar nga kolegji i profesoriatit, konferenca e rektorve, q ka krkuar t ndryshojn 25 nene t tij, nga qeverit studentore si dhe dekant. Pr ta, nse nuk bhen ndryshimet e krkuara, cenohet autonomia e universiteteve.

  Ministria

  Dikasteri i Arsimit i ka cilsuar kundrshtit ndaj projektligjit t arsimit t lart, i cili po diskutohet n komisionin e edukimit, si pretendime t nj grupi q shprehin vetm interesat e tyre. N komision jan paraqitur edhe disa grupe interesaxhinjsh, aspirata e vetme e t cilve sht t mbeten apo t bhen ifligar t universiteteve, - thuhet n nj deklarat pr shtyp t Ministris s Arsimit. Ata projektligjin e shohin vetm nga kjo pikpamje, prandaj edhe shpifin kundr tij, kur u cenohen ose nuk u knaqen interesat e ngushta. Pr fat t keq, pjesa m e madhe e grupeve t interesit q ka dhn sugjerime shum t vlefshme, nuk ka qen e mbuluar mjaftueshm nga mediat dhe opinioni publik nuk sht informuar sa duhet. Sidoqoft e rndsishme sht q ata jan dgjuar nga komisioni i edukimit n Kuvend. Ne presim nj dialog t mtejshm konstruktiv, por nuk mund t pranojm asnj ndryshim n projektligj, q cenon modernizimin dhe rritjen e standardeve n Arsimin e Lart, - prfundon kjo deklarat. Sipas MASH-it, projektligji pr Arsimin e Lart po diskutohet q prej 15 ditsh me grupet e interesit n komisionin e edukimit n Kuvend dhe dikasteri i arsimit ka 15 muaj q ka zhvilluar kt dialog me t gjitha grupet e interesit dhe duhet thn, se interesat e ktyre grupeve jan t ndryshme edhe krkesat dhe pretendimet jan t ndryshme, shpesh t paprputhshme dhe q prjashtojn njra-tjetrn.

  Propozimet

  Konferenca e rektorve e ka cilsuar si nj projektligj q me njrn dor rrit transparencn institucionale dhe akademike, ndrsa me dorn tjetr cenon rnd autonomin universitare, pasi krijon nj varsi t madhe nga MASH-i. Ata kan br gati edhe sugjerimet pr ndryshimin e 25 neneve dhe i kan krkuar Parlamentit q ti marr n konsiderat. Nse nuk prmirsohen kto pika, ather ky sht nj ligj i dshtuar, - sht shprehur kryetari i ksaj konference, Shezai Rrokaj. Ajo q sht cilsuar si pika e dobt dhe q v n dyshim t gjith punn e Qeveris dhe Ministris s Arsimit pr hartimin e nj ligji t ri pr Arsimin e Lart, sht neni 95. Konferenca e rektorve, dekant, qeverit studentore dhe kolegji i profesoriatit, kan kmbngulur q kjo pik ose t hiqet fare, pasi godet rnd autonomin e universiteteve, duke i hequr kompetencn Presidentit t Republiks pr pezullimin e rektorit si organ i emrtess, ndrsa ia jep kt t drejt ministrit t Arsimit, ndrkoh q nuk prcaktohet se pr cilat shkelje flagrante bhet fjal pr pezullimin e rektorit, prkatsisht dekanit si dhe i jep kompetenc nj organi q nuk sht i prcaktuar mir funksioni i tij.

  Esmeralda Keta

  Ballkanweb
  Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

 6. #6
  *~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
  Antarsuar
  19-11-2002
  Vendndodhja
  Larguar!!!!!
  Postime
  2,753
  Arsimi i Lart

  Intervista

  Prof.Dr. Artan Fuga, pr ligjin e Arsimit t Lart


  Fuga: Ligji, mundsi kompromisi n Parlament


  Profesor, Artan Fuga, njri prej autoriteteve akademike n Shqipri, sugjeron q opozita dhe maxhoranca t gjejn nj kompromis pr ligjin e Arsimit t Lart gjat votimit n Parlament.

  Sipas Fugs, kompromisi duhet t gjendet n mnyr q t mos interferoj fryma e konfliktit politik q sht rritur shum kto koht e fundit. “Po qe se kjo frym interferon, pra mbi projektligjin “Pr arsimin e lart” interferohen krkesat pr zgjedhje t parakohshme, pr presidentin e ardhshm, pr kryetarin e njsis numr dhjet n kryeqytet, ather klasa politike do ta fus n nj kaos t papar jetn universitare dhe do t dmtoj n palcn kurrizore kulturn ton kombtare”, shprehet Fuga.

  Profesor Fuga, projektligji i Arsimit t Lart duket se ka kaluar stadin e shqyrtimit nga grupet e interesit dhe do t miratohet kt jav n Parlament. Opozita ka paralajmruar se do t votoj kundr nse nuk do merren parasysh vrejtjet e saj. Si e gjykoni fatin politik t ktij projektligji?
  Bni shum mir q theksoni aspekte politike, q kan t bjn me kt ligj dhe marrjen e tij n shqyrtim nga Kuvendi. Kjo sht e domosdoshme sot n prllogaritjet politike. Asnjher ndonj ligj nuk mund t jet i prkryer dhe t mund t mbshtetet nga t gjith aktort veprues dhe nga t gjitha pjest e opinionit publik. Nuk sht shtja q t gjenden kritika. Po t ishte se do t krkonim nj ligj q do t prputhej vetm me logjikn ton personale, apo t grupit ku bjm pjes, ather nuk do t kishim asnjher asnj ligj. Ligji sht fryt i arsyes ligjore, por jo medoemos i konsensusit shoqror, aq m pak medoemos n prputhje me arsyen personale t do individi. Ai prmban brenda edhe mundsin e kompromiseve t dyanshme, apo t shumanshme. Kto kompromise duhet t gjenden. Puna sht t dish se far fal dhe far ruan. Edhe un kam ndrojtjen se mos n procesin e votimit n Kuvend, edhe n rastin e ktij ligji, do t interferoj fryma e konfliktit politik q sht rritur shum kto koht e fundit. Po qe se kjo frym interferon pra mbi projektligjin “Pr arsimin e lart” interferohen krkesat pr zgjedhje t parakohshme, pr presidentin e ardhshm, pr kryetarin e njsis numr dhjet n kryeqytet, ather klasa politike do ta fus n nj kaos t papar jetn universitare dhe do t dmtoj n palcn kurrizore kulturn ton kombtare. Kjo do t ishte fatale. Ktu nevojitet n t kundrt nj logjik politike konstruktive dhe ligjore, pa interferime nga t gjitha palt. Duhet ndjekur logjika e kompromisit, sepse mesa kuptoj un shtjet pr debat jan t mprehta, por t zgjidhshme, sepse kuadri i prgjithshm i ligjit sht pozitiv.
  Klasa politike duhet t mbaj parasysh se e gjith bota universitare e vendit, profesorati, intelektualt, prindrit, studentt, kan mbajtur frymn dhe po presin t shohin sesi do t trajtohet kuadri ligjor q rregullon marrdhniet mes tyre. Do t trajtohet me frym partizane, me sherre, apo me urtsi? Tjetr sht kritika konstruktive, vend pr debate dhe kritika sigurisht q ka, dhe tjetr sht q do gj q del nga kampi kundrshtar t luftohet, denigrohet, injorohet, sarkazmohet me cinizm. Dhe kt e them n t dyja senset, si kur mesazhi shkon nga opozita te shumica ashtu edhe kur mesazhi shkon nga shumica te opozita.

  A mendoni se ky ligj ka nevoj t prmirsohet dhe cilat jan ant pozitive dhe ato negative nse miratohet n formn q e ka paraqitur qeveria?
  do gj n kt bot sht e kritikueshme dhe mund t kritikohet. Problemi sht t dihet se mbi far bazash bhet kjo kritik, mbi far logjike, mbi far modeli. Ant pozitive t ligjit un do t’i shihja te fakti se n procedurn e hartimit t tij, deri n nj stad t caktuar, jan marr gjersisht n konsiderat nga ana e Ministris s Arsimit, e titullarit t saj, zotit Genc Pollo, shum sugjerime dhe propozime t ardhura nga mjediset universitare n rrug institucionale. Kjo nuk do t thot se edhe n kto mjedise gjykimet jan homogjene dhe t prsosura. Nga ana tjetr, nga pikpamja politike, projektligji i prmbahet ides s vazhdimsis normative dhe procesit ligjvns. Nuk e shoh ktu fatmirsisht kompleksin e Rozafs. Si rrallher ai mungon. Nga njra an, projektligji “Pr arsimin” ripohon logjikn e mparshme t organizimit universitar, pra at t autonomis universitare. Pr kt gjykoj se edhe opozita duhet t jet e knaqur, sepse ky model sht zanafilluar prej saj. far kuptimi politik do t kishte q opozita t ngrihej kundr vetes s saj, pra t asaj q ka zanafilluar kur ishte n pushtet? Por, edhe krijohen hapsira q autonomia e shkollave t larta, e mbshtetur kryesisht te zgjedhja demokratike e drejtuesve t universiteteve, t plotsohet si nj model trsor, me t gjitha elementet e veta, q dikur i kan munguar. Dhe kjo an e dyt sht fryt i natyrshm i pjekuris s modelit t arsimit t lart q shumica e sotme, n radh t par Ministria e sotme e Arsimit, e ka mbajtur n vmendje dhe e ka shfaqur si kontribut pozitiv ligjor. T mos harrojm, se te ky ligj ka nj frym q krkon ta ndrtoj hapsirn universitare si nj hapsir dialogu, balancash pushtetesh midis fuqis publike, trupave universitare, studentve, midis t zgjedhurve, kancelarve, senateve, kshillave administrative, kshillave t profesorve, duke iu prafruar nj modeli t arsimit t lart q e kan shum vende latino-perndimore. sht nj model q nuk privilegjon asnj aktor veprues universitar. Aq m tepr asnj kontroll politik nuk mund t ket mbi arsimin e lart, sepse t zgjedhurit, t dal nga vota e lir universitare, mund dhe do t jen t t gjitha bindjeve ose mosbindjeve politike. Le t mos harrojm se edhe mbi bazn e nj kuadri ligjor t mir ose shum t mir mund t ekzistojn edhe shkolla t larta shum t kqija ose mediokre. Nuk sht ligji n vetvete q garanton suksesin e nj ndrmarrjeje. Ndrkaq, sado q ne si universitar mbrojm lirit dhe t drejtat tona, i kundrvihemi legjitimisht do tentative politizimi t universiteteve, prsri le t mos harrojm, se gjat ktyre viteve, krahas sukseseve t pamohueshme, jan njohur edhe t meta t mdha, q kan buruar pikrisht nga mangsit e kuadrit ligjor dhe juridik ekzistues. Duke mbrojtur lirit universitare, ne duhet t kemi kujdes t mos mbrojm edhe statukuon dhe stanjacionin, por t jemi t hapur ndaj reformave. Ktu un i prmbahem binomit: “Liri dhe reforma”. Ndr t metat e sistemit aktual kam thn prej kohsh dhe publikisht se kemi t bjm me nj koncentrim t jashtzakonshm t kompetencave n duart e dekanve, t cilt deri para maturs shtetrore, edhe pranonin studentt n fakultete, edhe bnin tendera, edhe emronin kancelart, edhe ndrtonin jurit pr dhniet e gradave, edhe ndrtonin komisionet pr marrjen n pun t personelit, edhe drejtonin procesin msimor dhe shkencor, edhe duke qen pjesmarrs n senate zgjidhnin rektort duke pasur nj pushtet t ekzagjeruar universitar. Ndrkaq, hierarkia pedagogjike dhe profesorale ka qen e pavlersuar. Po kshtu, midis ans ekonomike dhe financiare nga njra an dhe ans shkencore dhe pedagogjike nga ana tjetr, n shkollat e larta ka pasur nj mbivendosje, e cila n modelet perndimore konsiderohet e dmshme. Ligja merr parasysh si arritjet ashtu edhe prballjen me kto t meta, t cilat iu jan imponuar shkollave t larta nga kuadri legal ekzistues.

  Edhe pas debateve t forta n mjediset universitare, qeveria duket se nuk ka hequr dor nga neni 95 i projektligjit, i cili parashikon q pas tre vjetsh Kshillat e Administrimit kthehen n borde me kompetenca t gjera deri n emrimin e dekanve dhe rektorve. A mendoni se ka ende vend pr reflektim gjat procesit t miratimit t projektligjit n Parlament dhe far kompromisi propozoni n kmbim?

  Neni 95 q prmendni ju, si e kam shprehur n publik, si profesor i Universitetit t Tirans, si nj nga themeluesit e Forumit Universitar Shqiptar, si antar i Kshillit t Arsimit t Lart Shqiptar dhe si pedagog me nj prvoj tashm t gjat n universitetet perndimore, sht nj pik q vjen n kundrshtim me frymn dhe prmbajtjen e vet projekt-ligjit pr t cilin po flasim. Un kam ndrojtje se aprovimi i ktij neni do ta zhyste arsimin e lart publik n nj kaos dhe amulli t papar. Un e kuptoj q nj ligj t ket edhe nene kalimtare si ky me numr 95. Por, n asnj rast, nj nen apo dispozit kalimtare nuk mund t vij n kundrshtim me ligjin, pjes e t cilit ai sht. Nga njra an projektligji mbshtetet n iden se autonomia universitare e nnkupton zgjedhjen e lir t drejtuesve nga trupat universitar, nga ana tjetr, neni kalimtar 95 parashikon q pas tre vjetsh t jet Kshilli Administrativ q i kthyer n nj far bordi t emroj t gjith drejtuesit kryesor t universiteteve dhe, si thuhet, t ‘qeveris’ shkolln e lart”. Lexojeni mir: “t qeveris” as m pak e as m shum. Kur qenka kshtu, ather prse nuk hyn n fuqi qysh tani, po pas tre vjetsh ky nen? Prse ligjvnsit e ksaj legjislature iu imponojn axhendn deputetve t legjislaturs tjetr, duke i dhn ktij ligji vler vetm trevjeare dhe detyruar qysh tani Kuvendin tjetr t rimarr n shqyrtim kt ligj? Neni kalimtar i sotm bhet thelbi i ligjit pas tre vjetsh. Po kjo nuk ka kuptim. Edhe politikisht, ta them sinqerisht, nuk e kuptoj se ku sht interesi i shumics s sotme, q t rivr n mnyr normative n ridiskutim pas tre vjetsh nj ligj q e ka br vet sot? Paradoksi i sotm sht se me kt nen shumica ngrihet kundr vetvetes. Nse ajo do t vazhdoj t jet shumic pas disa vjetsh, ajo mund ta rimarr sa her t doj ligjin pr ta rishqyrtuar. Po qe se, ather do t jet n opozit, ajo do t kishte interes q ligjet q ka aprovuar vet sot t’i imentonte, dhe jo t’i linte t hapur, gati, q shumica e ardhshme t’i shumzoj me zero. Sinqerisht q nuk kuptoj m asgj. Flas si politolog dhe jo pedagog tani. M an tjetr, mandatet n shkollat e larta do t jen t gjith t paqart nse kalon neni 95. Ne do t zgjedhim antart e Kshillit Administrativ. Po far mandati duhet t’iu japim? At t administrimit ekonomik t shkolls s lart, kt t tanishmin q parashikon projektligji, apo t instancs ad-hoc q do t “qeveris” shkollat e larta dhe do t bj t gjitha emrimet pas tre vitesh? Kurse viti i katrt, kur do t sundojn edhe drejtuesit e zgjedhur edhe antart e bordit qeveriss do t kthehet n nj vit krize t papar dhe amullie e ngri q do ta pshtjelloj jetn universitare. Edhe koherenc nuk ka. Edhe parashikohet q, sipas nenit 95, drejtuesit pas katr vitesh t mos zgjidhen, por edhe thuhet po aty se kta drejtues do t emrohen nga antart e Kshillit Administrativ t kthyer n bord qeveriss? Po kta t fundit a nuk jan edhe t zgjedhur? Prse nj her zgjedhjet pranohen si t mira, pastaj nuk pranohen, pr nj hallk quhen t pagjetura, kurse pr tjetrn t paqen?

  Prve nenit 95 t kritikuar gjersisht nga ju n prononcimet publike, cilat jan problemet e tjera q demonstron ky ligj dhe q jan kundr fryms s autonomis universitare dhe q ligjvnsi duhet t’i ket parasysh pr t’i prmirsuar?

  Nuk kam qen vetm un kritik. Ky nen ka sjell moskuptime masive n mjediset universitare. Esht edhe neni 64 q duhet formuluar ndryshe, mendoj un. Kuptohet se rektort e shkollave t larta, pasi zgjidhen nga trupat universitare, nuk mund t jen jasht kontrollit t ndonj organi dhe nuk mund t jen t paemrueshm e pashkarkueshm n asnj rrethan. Kjo nuk ndodh n asnj model organizimi universitar. Puna sht se kompetenca e ministrit pr t’i pezulluar dhe pr t pritur dekretin e presidentit pr t’i emruar n raste fajesh a gabimesh, duhet t prcaktohet qart dhe sakt. As t mos krijoj rrezikun q shpata e ministrit t qndroj varur mbi rektort, duke i kthyer n varts t tij q iu delegon pushtete, por as t prodhoj rektor t paprgjegjshm prpara fuqis publike, instancave t zgjedhura universitare dhe trupave universitare. Ktu ka vend pr nj kompromis pr t cilin i bj thirrje si ministris s arsimit ashtu edhe palve kundrshtuese pr ta gjetur hapsirn e domosdoshme ligjore.

  Rektort aktual jan shprehur se do t’i drejtohen Presidentit t Republiks dhe Gjykats Kushtetuese pr t mos e dekretuar dhe pr ta anuluar kt ligj nse miratohet n formn aktuale, A do t’i gjykonit legjitime reagime t tilla?

  Nuk kam pasur rastin pr ta dgjuar kt lajm. Por, edhe sikur ta kisha dgjuar, do t thosha kt q po them tani: Un nuk e di se far do t bjn rektort, ata e din vet at pun, gjithsecili mund t dij vetm at q do t bnte vet. Konkretisht, un di vetm se far do t bja un. Ktu theksoj, mesa mbaj mend, ky nen numr 95 dhe ndonj tjetr nuk kan dal as nga Kshilli i Arsimit t Lart. Por, s’ka kuptim ta thuash prpara reagimin tnd, se merr kuptim tjetr. Prgjithsisht, gjykoj se nuk ka vend pr t br paralajmrime t tilla, sepse dihet q dokush mund ta oj shtjen me rrug t ndryshme n instancat m t larta t shtetit. Prandaj jemi shtet q aspirojm demokraci. Ju m pyesni pr qndrimin tim personal? N rast se kundrshtimet e rektorve paraqitur instancave q prmendt kan t bjn me ruajtjen e lirive universitare, pra do t ishin n mbrojtje t autonomis, reagimet e tyre do t’i quaja legjitime. Po qe se, reagimet e tyre do t’i konsideroja q pengojn reformimin e shkollave tona t larta, si mbrojtje t privilegjeve t disa hallkave universitare q nuk kan njohur deri m tani si duhet as autoritetin publik dhe as presionin e mass s universitarve, pedagog, administrator, student, prindr, maturant, etj, nuk do t’i mbshtesja. Por, nuk uroj t jet kjo e dyta. Le ta shohim kur t vij koha. Ajo q mund t thosha tani, nse kjo q thoni ju mbetet e verifikuar, sht se Gjykata Kushtetuese nuk sensibilizohet dot nga Konferenca e Rektorve. Kt e them sipas Kushtetuts. Ajo mund t vihet n lvizje, n rastin ton, vetm, nga individ. E them kt thjesht pr t qen t kujdesshm q krkesa, nse do t bhej, t ishte juridikisht e pranueshme dhe e regjistrueshme. Por, mund t ndodhte edhe q Gjykata Kushtetuese t shprehej se projekt-ligji n fjal nuk bie n kundrshtim me Kushtetutn. Aq mund t thot ajo. Por, edhe n kt rast nuk ndryshon asgj. Sipas meje neni 95 i ktij projektligji mbetet prsri ai q u shpreha n kt intervist. Ka gjra q mund t jen n prputhje me Kushtetutn, e prsri t mbesin jo t dobishme. Por, un uroj q t gjitha palt, aktort e arsimit, si edhe palt politike n kuvend, t gjejn rrugn e kompromisit pr t’a shptuar kt projektligj, i cili n trsin e tij n pjest e tij t veanta, n modelin q propozon, n frymn q prmban, sht nj arritje tejet pozitive, q ka pas vetes kontribute masive dhe mbshtetje t gjer. Nuk ka kuptim t digjet pr disa rregullime, q gjykoj se jan t mundshme pr t’u br.

  Intervistoi: Robert Rakipllari


  2003 Gazeta Panorama
  Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

 7. #7
  i/e regjistruar
  Antarsuar
  09-05-2008
  Postime
  34

  Rektori i Universitetit te Vlores: Kujdes me ligjin e financimit

  Te nderuar studente dhe pedagoge,

  gjate javes se shkuar u zhvillua ne Univ. e vlores konferenca nderkombetare Applications of Computer Algebra 2010.

  Ne kete konference morren pjese 123 pjesemarres te huaj dhe dhjetra pjesemarres nga UV. Konferenca pati nje sukses te jashtezakonshen. Ne ceremonine e hapjes ishin te pranishem edhe Kryetari i Bashkise, zoti Shpetim Gjika, Kryetari i Qarkut zoti Agron Sharra, dhe Prefekti zoti Hasan Halili. Megjithe ftesat per MASH dhe qeverine askush nuk na nderoi me pranine e tyre.

  Fjalet e gjithe te pranishmeve ishin teper mbreselenese. Do te vecoja ketu ne Banketin e Konferences fjalen e Aleksandr Myllr nga Finlanda i cili tha: "Erdha ne Shqiperi me mendimin se do te gjeja 70% muslimane me perce, por gjeta te rinj energjike, shkencetare te denje. Kjo eshte reklama me e madhe qe ju mund ti beni Shqiperise". E. Varbanova nga nga Akademia Bullgare e Shkencave midis te tjerave tha "Ju them me bindje se ju keni hapur nje dritare te madhe per Shqiperine. Shpresoj se ky brez shkencetaresh dhe te rinjsh te talentuar shqiptare te marrin sa me shpejt drejtimin e ekonomise dhe shkences ne Shqiperi". Kurse Michael Wester nga University of New Mexico ne ShBA tha, "... kudo qe do te shkoj do t'ju tregoj te gjitheve per magjine e Vlores, per mikpritjen e shqiptareve, per kete vend te rralle me nje te ardhme te ndritur."

  Personalisht do te shtoja se ishte nje nga javet me te bukura te jetes sime, kur shihja vajzat e djemte tane qe bisedonin dhe shihnin drejt ne sy, profesore ne disa nga universitetet me ne ze te botes. Kjo na jep shprese se nje dite keta te rinj e te reja do te zevendesojne te paaftet dhe do te bejne te mundur qe edhe Shqiperia jone te jete e barabarte mes vendeve te tjera te Europes.

  Nikolay Vasiliev (Steklov Institute of Mathematics at St.Petersburg) gjate mbremjes me pyeti " A ka universitete te tjere Shqiperia?". Eshte tashme fakt qe reputacioni dhe emri i Universitetit tone eshte rritur ndjeshem ne bote. Une jam krenar se kjo po arrihet duke vene theksin tek programet dhe shkencat baze si matematika, fizika, biologjia, kimia, informatika, inxhinjerite.

  Konferenca e ACA 2010 tregoi se ne po ecim ne rruge te drejte, se endrra jone per ta bere UV-ne nje nga universitetet me te mire te Ballkanit dhe me gjere po fillon te behet realitet. Ne kemi ende shume per te bere, por rezultatet e para po i prekim me dore.

  Motra dhe vellezer, ju bej thirrje qe kete enderr ta mbajme gjalle. Ju bej thirrje qe ti ruajme universitetet publike si drita e syrit. Cdo perpjekje per ti shkaterruar ato eshte nje dem i madh per kombin, per te ardhmen e Shqiperise, per te ardhmen e femijeve tuaj.

  Ju bej thirrje gjithashtu te kontaktoni te gjithe deputetet tuaj te zones per te votuar kunder projektligjit per financimin e universiteteve private. Ky ligj do te favorizoje pa te drejte universitetet private dhe do te shenoje fundin perfundimtar te arsimit te larte publik ne Shqiperi. Ky ligj eshte ne favor te individeve dhe lobeve te caktuara, por ne dem te Shqiperise dhe arsimit publik. Perkrahesit e tij nuk kane asgje te perbashket me shkencen dhe universitetet. Le te shpresojme se parlamentaret tane nuk do ta votojne kurre nje ligj te tille.

  Pershendetje,
  T. Shaska

 8. #8
  i/e regjistruar
  Antarsuar
  09-05-2008
  Postime
  34

  UV dhe UT me qendrime te njejta kunder ndryshimeve ne ligj

  -Qeveria ka miratuar nje projektligj per disa ndryshime ne ligjin e arsimit te larte, ju dhe strukturat e Universitetit te Vlores jeni ne dijeni te ndryshimeve?

  -Ne jemi ne dijeni te ndryshimeve te propozuara. MASH me ka derguar here pas here me email draftet e ketyre propozimeve dhe une gjithmone keto drafte i kam percjelle tek kolektivi i pedagogeve.

  -Kryetari i konferences se rektoreve ka deklaruar ne nje interviste se ndryshimet jane anikushtetuese dhe cenojne autonomine e universiteteve, sipas tij universitetet publike nuk jane njoftuar per te gjitha amendimet. sipas jush, cilat jane problemet dhe shqetesimet qe paraqet per autonomine dhe mbarevajtjen e punes ne institucionet e arsimit te larte?


  -Per te qene te sinqerte, autonomia e universiteteve as ka ekzistuar ndonjehere dhe me sa duket as ka per te ekzistuar. MASH ne menyre sistematike kerkon te kontrolloje pranimet ne universitete, promovimevet e stafit akademik, programet akademike, strukturat administrative, tarifat e shkollimit, punesimin e studenteve, etj. Ministria e Financave nga ana tjeter ka rregulla teper te ngurta mbi procedurat financiare qe perdoren ne universitetet publike. Te gjitha keto te mara se bashku e bejne punen tone te pamundur, ulin efektivitetin financiar dhe pedagogjik dhe i mbajne universitetet tona nga aspekti administrativ ne nivelin e viteve 70.

  Nga ana akademike gjendja eshte edhe me alarmante. Promovimet jane kushti me themelor mbi mbarevajtjen e nje universiteti. Ne gjithe boten e qyteteruar promovimet behen vetem nga institucioni baze dhe ne asnje rast nga strukturat administrative shteterore. Personalisht, me duket tallje me gjithe pedagoget kur komisione burokratesh te ngritura nga MASH te bejne vleresimet e specialisteve te universiteteve. Kjo shkel te gjitha normat nderkombetare te autonomise universitare, krijon nje kaos te madh ne strukturat universitare dhe pengon zhvillimin e shkences dhe universiteteve. Duket se kjo behet hapur per te kontrolluar titujt akademike dhe ne kete menyre te kontrollohet me pas administrata e universiteteve. Duhet t'i kujtojme opinionit se Ministri nuk eshte e thene qe te jete personalitet akademik dhe per kete nuk duhet te kete asnje autoritet mbi promovimet e stafit pedagogjik.

  Te gjitha aspektet e jetes universitare jane tejet te kontrolluara nga strukturat qeveritare. P.sh., ne te gjitha universitetet e botes studentet punojne me ore te kufizuara ne biblioteka, ne laboratore, ne administraten universitare. Natyrisht zgjidhen studentet me te mire nga ana akademike dhe ata qe kane nevoje nga ana financiare. Po te perpiqesh te fusesh metoda te tilla ne universitetet tona ndeshesh hapur me strukturat qeveritare qe te kujtojne ligjin ore e cast. Perse duhet te jete e jashteligjshme qe te punesohet nje student ne universitet?


  Ne flasim per autonomi?! Perse ne te mos vendosi vete kriteret e pranimit? A ka ndonje vend tjeter ne boten perendimore ku shteti vendos se ne cfare universiteti do te shkojne studentet. Perse Ministri duhet te vendose se sa studente pranohen ne UV, ne UT, dhe sa ne universitetet private? A nuk minon kjo konkurencen midis universiteteve?


  -Sipas jush cili do te ishte modeli manaxhues me eficent i nje universiteti publik?


  -Duket disi paradoksale qe sot Universiteti i Vlores ka fonde me shume se c'mund te harxhoje megjithese mungesat tona ne infrastrukture jane teper te theksuara. P.sh. ka dy muaj qe pedagoget tane blejne leter nga fondet personale, universiteti nuk mund te fuse pagesat elektronike te tarifave te studenteve, ne nuk mund te marrim nje karte krediti ne emer te universitetit per te bere pagesat e revistave elektronike, e shume probleme te tjera konkrete. Eshte per te ardhur keq qe ne kemi fondet per te ndertuar godina te reja, permiresuar laboratoret, per te filluar punen ne ndertimin e kampusit universitar dhe keto gjera nuk mund te realizohen vetem e vetem per ngathtesi te strukturave qeveritare.

  Nje fakt interesant qe mund te kete interes per lexuesin eshte qe Universiteti i Vlores sot mund te mbijetoje pa asnje fond nga shteti shqiptar ne se ne na lihet e drejta per te manaxhuar ne menyre me efektive burimet tona te brendshme. Por kjo nuk mund te realizohet ne se MASH kerkon te mikromanaxhoje cdo aspekt te jetes ne universitet.

  Po ju jap nje shembull tjeter. UV ka mundesine te dyfishoje rrogat e pedagogeve pa bere asnje shtese ne tarifat studentore. Kjo fale sistemit eficent qe ne kemi ne manaxhimin e burimeve dhe energjive tona. Perse ne te mos vendosim se cila eshte ngarkesa mesimore e pedagogeve tane, paga e pedagogeve dhe menyra e funksionimit financiar te universitetit? Shteti ka nje organ ku kontrollohen te gjitha veprimet tona administrative dhe financiare. Ky organ eshte pikerisht Keshilli i Administrimit. Atehere perse duhen struktura shtese qe vetem frenojne inisiativat tona ne cdo moment? Auditet e pervitshme nga MASH, kontrolli nga Kontrolli i Larte i Shtetit, deklarimi i pasurive per gjithe administraten e larte te universiteteve, emerimi i Kancelarit te universiteteve nga Ministri, mendojme se jane masa te mjaftueshme per te siguruar transparence te plote ne veprimet financiare te universiteteve.

  Nje gje tjeter teper shqetesuase eshte pagesa e tarifave studentore. Une pajtohem ne kete pike me Kryeministrin qe tarifat te mos rriten ose te rriten ne menyre te kontrolluar. Kjo per te bere te mundur shkollimin e te gjithe atyre qe nuk kane mundesi financiare per te ndjekur studimet. Por cfare kuptimi ka qe kete tarifa te pagohen vetem njehere ne vit? Ndodhin pastaj fenomene qesharake. P.sh. nje student i Masterit i cili ka ngelur vetem ne nje kurs me 3-4 kredite vitin e ardhshem akademik duhet te paguaje tarifen e plote, e cila ndonjehere e kalon 100 000 Leke, vetem per keto 3-4 kredite. Krediti eshte njesia matese e edukimit pasuniversitar. Per kete cmimi duhet te jete per kete njesi matese. Pra ne se pagesa vjetore eshte 12 000 Leke per vitin akademik dhe viti akademik ka 60 kredite, atehere perse kjo pagese te mos behet me 200 Leke per kredit? Do te bente nje lidhje direkte te pageses me progresin akademik dhe do te rriste pergjegjesine e studenteve. Dhe ne se opinioni nuk bindet nga sa u tha me siper dua te shtoj se kjo eshte skema qe perdoret ne gjithe boten.

  Cili eshte modeli me i pershtatshem? Ndoshta cdo universitet duhet te gjeje modelin e vete. Ne Vlore fondi i mobiliteteve te pedagogeve eshte rritur 20 here ne krahasim me vitin 2008, fondi i organizimit te konferencave ka shkuar ne 20 000 000 Leke dhe UV kete vit organizon 17 konferenca nderkombetare. Vitin e kaluar kemi shpenzuar 35 000 000 Leke per permiresimin e laboratoreve te informatikes dhe ambjenteve. Edhe kete vit eshte nje fond i ngjashem per keto zera. Keto jane fondet e brendshme te UV-se pasi nga buxheti i shtetit pagohen vetem pagat e 218 pedagogeve dhe asgje me shume. Pra ne kemi gjetur rrugen tone dhe kemi aritur disa suksese, por ende ka shume mundesi per te permiresuar kete sistem.

  Inisiativa eshte fakt i pamohueshem i shoqerive qe funksionojne ne tregun e lire. Kjo inisiative nuk duhet prere dhe frenuar por duhet nxitur me tej. Duket se MASH nuk e kupton kete aspekt teper te rendesishem te menaxhimit te universiteteve.

  Keta shembuj i solla qe opinioni te kuptoje se edhe per gjera fare te vogla dhe te parendesishme eshte shteti dhe MASH qe vendos megjithese keto mund te ishin probleme qe cdo universitet i zgjidh sipas kushteve te veta specifike.

  Por edhe keto susksese modeste do te rrezikohen ne se MASH kontrollon programet akademike, numrin e studenteve qe vijne ne universitet, financon universitetet private me skema teper te dyshimta dhe kontrollon cdo aspekt te jetes universitare. Do te perfitoja nga rasti te kutoja nje thenie te Ronald Reagan, e cila ka hyre ne histori: Qeveria eshte problemi, jo zgjidhja!


  -Cfare mendoni per skemen financiare te propozuar nga Ministri per financimin e universiteteve private?

  -Kemi disa jave qe degjojme mbi nje skeme te tille e cila eshte teper e dyshimte. Ministri dhe kushdo qe ka propozuar kete skeme duhet te jape me shume detaje se cfare kane ndermend te bejne. Personalisht jam i bindur se nje skeme e tille do te kete viktima dhe keto viktima do te jene pikerisht universitetet publike. Per shembull, Ministri cakton kuotat per cdo universitet. Atehere cila eshte garancia jone qe Ministri nuk do t'i dergoje te gjithe studentet tek universitetet private? Ku eshte konkurenca e lire kur ne nuk lejohemi te konkurojme me rregulla te njejta? Si do te terheqe universiteti publik numer te madh studentesh per te perfituar keto fonde (apo "kupona" me shprehjen e Ministrit) kur numrat i cakton pikerisht Ministri?

  Me c'te drejte shteti duhet te harxhoje fondet publike per te financuar biznese private? Une nuk jam jurist, por mendoj se kjo eshte antikushtetuese dhe e paligjshme. Thuhet se nje model i tille eshte marre nga modeli Lituanez dhe Kilian. Por qeveria nuk duket se do qe te komentoje mbi modelet e vendeve qe ndodhen mis Kilit dhe Lituanise.

  E verteta eshte se ka nje keqinformim te qellimshem per keto modele. P.sh. ata qe perpiqen te mbeshtesin keto ide harrojne te permendin se ne Kili apo Lituani universitetet private jane institucione jo-fitimprurese ne kundershtim me universitetet private ne Shqiperi. Mos duhet te besojme se ky eshte nje detaj i vogel?

  MASH eshte pergjegjese per cilesine e programeve akademike. Do te doja qe Ministri i Arsimit dhe Shkences te jepte nje raport publik mbi gjendjen e cilesise ne keto universitete private te cilat ai i lejon te funksionojne. Per me teper eshte detyrim qytetar dhe ligjor qe gjithe ligjevenesit tane dhe te gjitha strukturat te bejne publike lidhjet e tyre me universitetet private.

  Opinioni publik e di mire cilesine qe ofrohet ne shumicen e universiteteve private. Fakti qe dyndja e studenteve behet tek universitetet publike eshte nje tregues se cfare njerezit mendojne per cilesine e ketyre universiteteve. Vetem kur shteti te vere dore dhe te kontrolloje cilesine ne gjithe keto te ashtuquajtura "universitete" sistemi i arsimit te larte ne Shqiperi do te filloje te levize drejt se ardhmes. Eshte detyre morale dhe ligjore e qeverise te mbroje me cdo kusht arsimin publik karshi atij privat dhe jo te beje te kunderten.


  -Cilat jane masat qe do te merrni ju si universitet ne bashkepunim me universitetet e tjera qe nuk jane dakord me kete vendim, asgjesues te IAL-ve?

  Diten e Enjte organizohet nje takim i Rektoreve te universiteteve publike. Shpresojme te dalim me nje platforme te qarte se c'duhet bere per te mbrojtur universitetet tona nga ky rrezik real. Gjithashtu sindikata e pedagogeve ne Vlore eshte shprehur hapur kunder ketyre ndryshimeve ne ligj. Jam i bindur se pedagoget e universiteteve te Vlores, Tiranes dhe universiteteve te tjere nuk do te heshtin. Uniteti i pedagogeve te UV-se per te mbrojtur arsimin e larte publik eshte i padiskutuar. Ne kemi aktiviste qe po kontaktojne me te gjitha organizatat nderkombetare, me te gjitha grupet e interesit per te dale si bllok ne mbrojtje te universiteteve publike.


  -A i keni informuar studentet persa i takon cenimeve qe i behen cikleve te studimit, sidomos per ata qe kane mbaruar sisitemin 4 vjecar dhe kane kryer dhe 2 vite master te nivelit te dyte?

  Ne UV ne kemi nje praktike te tille qe cdo informacion qe ka lidhje me arsimin dhe UV-ne transmetohet direkt me email tek te gjithe studentet. Kjo eshte bere edhe kete here. Gjate ketyre diteve ne kemi marre me qindra emaile nga studentet te cilet jane kunder ketyre ndryshimeve ne ligj dhe sidomos kunder financimit te universiteteve private.

  Interviste Prof. Tanush Shaska
  Rektor i Universitetit te Vlores "Ismail Qemali"

  (Gazeta Shqip)

 9. #9
  Mjedisor Maska e Edvin83
  Antarsuar
  20-03-2006
  Vendndodhja
  Tallinn
  Postime
  4,670

  Nga vala Diploma pr t tr drejt cunamit Batrdi profesionale

  Nga vala Diploma pr t tr drejt cunamit Batrdi profesionale
  07/09/2010
  Jonida Azizaj

  Zra Femror
  Universitet shtetror apo privat? Mendoja se kjo duhet t ishte shtja, tanim q n televizione shohim me dhjetra reklama q tentojn t na bindin se vetm tek universiteti i tyre do t kesh nj t ardhme dhe nj karrier t sigurt. Por nga bisedat q kam dgjuar kt vit, duket se nuk qenka kjo shtja e vrtet. Kjo bindje mu krijua ndrsa dgjova nj nn teksa thoshte: Vajza ime, as nuk denjoi t konkurronte n universitetin shtetror. Thot se atje shkojn katunart q mbajn era djers. Kshtu preferoi X universitet privat. Atje, edhe mua m plqen shum. Sepse i bjn msimet t hapura, me kokteje dhe nuk t duket sikur je n shkoll. Ishte e kot ti shpjegoje ksaj nne se higjiena n pjesn m t madhe t rasteve nuk ka t bj me parat, por ka t bj me ujin dhe sapunin dhe se e prditshmja na ka prballur plot me parallinj kutrbonjs. Padyshim nuk ia vlen t lodhsh mendimin me nj prind q mendon se universitet i mir, sht ai ku pihen kokteje, por shtja u b edhe m problematike kur dgjova nj rrfim trondits nga nj mikesha ime pedagoge n nj universitet privat, e cila u kishte dhn nga nj flet t bardh nxnsve t vitit t par, ku i pyeste, prse kishin zgjedhur at universitet dhe at deg. Prgjigjja n pjesn m t madhe t rasteve ishte: Babi im sht biznesmen, dhe krkon q n t ardhmen un t drejtoj biznesin e tij.

  Paskan ikur koht e dikurshme, kur kishim dilema t vrteta ekzistenciale: T zgjedh letrsin, apo juridikun? Psikologji apo Mjeksi? Financ apo Elektronik? Dy shembujt e msiprm na tregojn se n far derexheje sht katandisur dshira e dikurshme pr t shkuar n universitet. Duket se gjith kjo luft e madhe, t gjitha debatet, problemet e ngritura n media pr universitete cilsor, qenkan debate boshe. Duket studentve shqiptar nuk u intereson aspak se n far universiteti shkojn; se far pedagogsh ka atje; far metode msimdhnieje prdoret; asgj nuk paska rndsi prpara kartonit t diploms. Madje dshira dhe pasioni q t ndihmonin dikur pr t zgjedhur degn e preferuar tani sht kmbyer me makinn llogaritse: Cilat jan profesionet q t sjellin m shum fitime? Mjeksia: mjekt shqepen n para. Stomatologjia Hap nj klinik dhe bn krdin. Pale juridiku Noter, para me thas. Pale avokatt - pr nj proces t thjesht divorci, t marrin pesqind mij lek.

  Pr fat t keq hapja e nj numri t madh universitetesh private, me lehtsirat e pranimit dhe diplomimit ka br q tendenca e makins llogaritse t bhet edhe m e fort, duke shtyr nj numr t madh studentsh me kuletn e prindrve n dor t drejtohen pikrisht drejt ktyre sallave, me nj dshir t vetme: T prmbushin dshirn e baballarve biznesmen dhe n fund t ken kartonin pr ta varur n zyrn q do tua jap po prindi. Tashm gjithkush ka dgjuar e ka par se sa thjesht mund t hysh tek universiteti privat. Madje jo vetm vitin e par, por po deshe mund t hysh drejt e n t dytin. N disa edhe mund ta marrsh diplomn pa shkuar fare n leksione e n provime. Edhe pse mes lmit privat, kan filluar t ngren kokn disa t vetmuar q po guxojn t ngelin studentt e paaft n provime, veprim tepr pozitiv, i cili padyshim do t ket kosto financiare dhe vetm me kohn do t nis t shprblehet. Por veprime t tilla jan si nj pik uji n valn e fuqishme propaganduese: Diploma pr t tr.

  T rinjt dhe shoqria shqiptare prballen kshtu me dy degt e t njjtit lum: Nga njra an qndron universiteti shtetror i cili nuk shqetsohet, as pr rritjen apo paksimin e numrit t studentve, e as pr prmirsimin e msimdhnies pr ta kthyer at n bashkkohore, sepse sht i sigurt se aty do t gjalloj jet e mot, edhe me nj kmb n varr. N degn tjetr qndron sistemi privat me t mirat dhe dobsit e tij. Shumkush harron se t dyja degt e ktij lumi shkojn n t njjtin det, n tregun shqiptar t puns, duke br q vala Diploma pr t tr t kthehet n cunamin Batrdi profesionale, pasojat drrmuese t t cilit do t shihen vetm nesr, kur n sallat e mjekve t shohim kirurg t paaft, n bankat e gjyqsis t na gjykojn njerz t padrejt e t pazot, n institucionet e financs t na drejtojn ekonomist q sdin t ekonomisin as shtpin e tyre, e n tryezat e politiks do t kemi njerz q i kan pushtuar ato vende fal paras dhe do t ken mundsin t drejtojn shtetin, dhe t gjitha arteriet e vendit ton. Duket sikur ky sht nj ndr ato probleme t fuqishme q na l pa frym e t pazot pr ta kundrshtuar. Por besoj se ndonjher, forca e individit sht m e fort edhe se forca e nj shteti t tr, syt e t cilit gjithashtu jan zn nga paraja. Individi n rolin e prindit, msuesit, e pedagogut, ka mundsin ta drejtoj fmijn, nxnsin apo studentin, drejt udhs s dijes, jo duke par interesin e ngusht monetar, por duke i hapur mendjen dhe duke i treguar se edhe n nj bot t mendur nga paraja, kemi mundsin t studiojm pr t zhvilluar talentet tona; kemi mundsi t krijojm nj bot idealiste ku mjeku lufton pr jetn e pacientit dhe jo vetm pr mbushjen e xhepave me para. Gjithkush nga ne, ka mundsin t bj at q bri msuesja ime e letrsis, kur n fund t vitit t katrt, pasi pa dilemn time mes juridikut dhe letrsis, m bindi me t drejt se un duhet t studioja pr letrsi, jo sepse ishte m fitimprurse, por sepse aty do t gjeja vetveten dhe do t prsosja vlerat e mia njerzore dhe profesionale.

 10. #10
  i/e regjistruar Maska e mia@
  Antarsuar
  11-01-2008
  Vendndodhja
  Twilight Zone...
  Postime
  10,676
  Koha do e tregoje se cili universitet eshte me i miri, me cilesori. Nuk jam kundra privateve. Te gjithe kane te drejte te arsimohen, dhe normalisht do vleresohen ne baze te njohurive dhe aftesive qe kane. Ata qe kane mbaruar nje shkolle te forte do zene vendet me te mira. Te tjeret cfare ngelen.
  Jane krijuar ca si shume universitete private, por normal do ndahen sipas cilesise se edikimit qe ofrojne, dhe cilesise se nx-ve qe e frekuentojne.
  Ketu p.sh shkollat private jane me te fortat. Ka dhe nga ato te kategorise se fundit, qe me diplomen e tyre veshtire se gjen pune edhe te jesh i zoti. Edhe po zure, po u ben shkurtime do largohet ai/ajo qe ka bere nje shkolle jo shume te forte
  Feelings change - memories don't.

 11. #11
  i/e regjistruar Maska e Ver
  Antarsuar
  23-07-2008
  Postime
  117
  Citim Postuar m par nga Edvin83 Lexo Postimin
  Nga vala Diploma pr t tr drejt cunamit Batrdi profesionale
  07/09/2010
  Jonida Azizaj

  Paskan ikur koht e dikurshme, kur kishim dilema t vrteta ekzistenciale: T zgjedh letrsin, apo juridikun? Psikologji apo Mjeksi? Financ apo Elektronik? Dy shembujt e msiprm na tregojn se n far derexheje sht katandisur dshira e dikurshme pr t shkuar n universitet. Duket se gjith kjo luft e madhe, t gjitha debatet, problemet e ngritura n media pr universitete cilsor, qenkan debate boshe. Duket studentve shqiptar nuk u intereson aspak se n far universiteti shkojn; se far pedagogsh ka atje; far metode msimdhnieje prdoret; asgj nuk paska rndsi prpara kartonit t diploms. Madje dshira dhe pasioni q t ndihmonin dikur pr t zgjedhur degn e preferuar tani sht kmbyer me makinn llogaritse: Cilat jan profesionet q t sjellin m shum fitime? Mjeksia: mjekt shqepen n para. Stomatologjia Hap nj klinik dhe bn krdin. Pale juridiku Noter, para me thas. Pale avokatt - pr nj proces t thjesht divorci, t marrin pesqind mij lek.

  Por besoj se ndonjher, forca e individit sht m e fort edhe se forca e nj shteti t tr, syt e t cilit gjithashtu jan zn nga paraja. Individi n rolin e prindit, msuesit, e pedagogut, ka mundsin ta drejtoj fmijn, nxnsin apo studentin, drejt udhs s dijes, jo duke par interesin e ngusht monetar, por duke i hapur mendjen dhe duke i treguar se edhe n nj bot t mendur nga paraja, kemi mundsin t studiojm pr t zhvilluar talentet tona; kemi mundsi t krijojm nj bot idealiste ku mjeku lufton pr jetn e pacientit dhe jo vetm pr mbushjen e xhepave me para.
  Nuk po i hyj debatit te universiteteve private kundrejt publike (me ate le te merren te tjeret) po me duket interesant tema e komercializimit te dijeve dhe diplomave.

  Gazetarja e ngre me te drejte si problem po nuk e besoj se eshte vecori vetem shqiptare. Edhe ne vende te tjera, bile ne vendet e zhvilluara eshte me keq, keto llogari bejne si prinderit ashtu dhe te rinjte. Kjo besoj edhe per shkak te cmimeve te larta qe kane studimet ne universitet sot.

  Edhe universitetet e mira ne bote sot prandaj gjuhen me shume, pasi rinia llogarit se i rritet potenciali i rroges e fitimit me vone, jo dhe aq ngaqe cilesia e dijeve eshte shume me e larte. Se sa per cilesi dijesh, ate nuk eshte se ta injekton me shiringe universiteti ku shkon por deshira jote per te mesuar.

 12. #12
  i/e regjistruar Maska e Ver
  Antarsuar
  23-07-2008
  Postime
  117
  Citim Postuar m par nga Edvin83 Lexo Postimin
  Nga vala “Diploma pr t tr” drejt cunamit “Batrdi profesionale”
  07/09/2010
  Jonida Azizaj

  Shumkush harron se t dyja degt e ktij lumi shkojn n t njjtin det, n tregun shqiptar t puns, duke br q vala “Diploma pr t tr” t kthehet n cunamin “Batrdi profesionale”, pasojat drrmuese t t cilit do t shihen vetm nesr, kur n sallat e mjekve t shohim kirurg t paaft, n bankat e gjyqsis t na gjykojn njerz t padrejt e t pazot, n institucionet e financs t na drejtojn ekonomist q s’din t ekonomisin as shtpin e tyre, e n tryezat e politiks do t kemi njerz q i kan pushtuar ato vende fal paras dhe do t ken mundsin t drejtojn shtetin, dhe t gjitha arteriet e vendit ton.
  Edhe kjo ne fakt me duket tendence e pergjithshme sot ne bote, arsimimi demokratik si me thene, ndryshe nga arsimimi i meparshem i rezervuar vetem per elitat. Kjo eshte mire per studentet se te gjithe e marrin njefare dije ne universitete dhe edhe kalimi 4 vjet ne universitetin me te dobet privat eshte me mire sesa pa shkolle fare.

  Po eshte shume e veshtire per pedagoget ama te cileve u duhet sot te perballen me lloj lloj harbutesh ne auditore ndryshe nga me pare kur studentet ose vinin nga familje te ngritura e me edukate e kulture ose nga familje te varfra po kishin care fale te mesuarit kembengules dhe keshtu prape ishin me te edukuar se te sotmit.

  Sot ke femit e zengjinve te rinj neper shkolla per te cilet kur hyjne mund te thuhet pa frike per ta "ku di dhia c'eshte tagjia", dhe kur dalin jane prape gjysmagjel po sic e thashe me lart gjysmagjel eshte me mire se hic.

 13. #13
  arsimi ne nje vend duhet te jete koherent me zhvillimin.
  ne shqiperi duhet pergatite njerez qe dine te bejne kepuce, rroba, djath, vere, raki, lodra femijesh, pjese makinash....
  nuk na duhen gazetare apo psikolloge e avokate se s`ka kush ti paguaje kur asnjeri nuk prodhon

 14. #14
  i/e regjistruar Maska e Ver
  Antarsuar
  23-07-2008
  Postime
  117
  Citim Postuar m par nga SKRAPARI Lexo Postimin
  arsimi ne nje vend duhet te jete koherent me zhvillimin.
  ne shqiperi duhet pergatite njerez qe dine te bejne kepuce, rroba, djath, vere, raki, lodra femijesh, pjese makinash....
  nuk na duhen gazetare apo psikolloge e avokate se s`ka kush ti paguaje kur asnjeri nuk prodhon
  Skrapar, dakort jam ne parim po ka dy probleme me keto qe thua ti:

  1. Ku do punojne keta punetoret e kepuceve kur s'ka fabrika prodhimi? Bej fabrikat, do te vijne punetore sa te duash nga fshati mos ki merak. Po ky eshte nje problem qe e ka dhe perendimi, tani qe gjithe prodhimi i ka shku Kines e Indise

  2. Djathe, vere, e raki ke njerez sa te duash qe dine te bejne sepse mos harro qe gysma e popullsise jeton akoma ne fshat ne Shqiperi.

  Pershendetje...

 15. #15
  i/e regjistruar Maska e juanito02
  Antarsuar
  09-07-2007
  Postime
  2,964

  Si po shkaterrohet arsimi publik ne Shqiperi

  Makuteria e pafund e bandes ordinere te pushtetit nuk ka lene gje publike ne kembe per ta shkaterruar ate dhe pjesen private qe del prej saj ta fuse ne xhep.
  Pasi monopolizoi gjithe bizneset e medha dhe gjithe resurset te hyrje-daljeve te mallrave ne Shqiperi mazhoranca i eshte turrur cdo gjeje publike.
  Pasi privatizoi dhe ossh, tani i eshte turrur enegjitikes hidrocentraleve dhe fushave me nafte.
  Paralelisht i eshte turrur dhe arsimit publik ku me nje strategji te dale nga mendjet barbare dhe hajdute po e zhvlereson ate perdite ne menyre qe shtetasit shqiptare aq te etur per arsimimin e femijeve te vet te shkojne dhe te milen neper shkolla private me 5000 euro ne vit.
  Pasi shkaterruan pjesen universitare te arsimit publik tani i jane turrur edhe shkollave te mesme dhe 9 vjecare.
  Strategjia makaber kunder arsimit fillon me heqjen e mesuesve nga puna dhe rritjen e nxenesve per cdo klase. Jo me kot ka filluar me urgjence heqja e mesuesve nga puna sic po jep media keto dite.
  Hapi tjeter eshte largimi i gjithe specialisteve te arsimit qe u dhimbet sadopak shkaterrimi i arsimit publik.
  Ne kete menyre u shkaterruan gjithe klasa e inspektove te arsimit qe ne cdo kohe kontrollonin cilesine e mesimdhenies neper shkolla.
  Dhe shume e shume makiavelizma te tjera te gjitha me strategjine e caktuar qe ti ftohin familiaret nga arsimi publik dhe ti orientojne neper shkolla qofte 9 vjecare qofte te mesme qe mbijne cdo dite si kepurdhat pas shiut dhe ku bose te tyre jane vete politikanet e deputetet.
  Albania Uber Alles

 16. #16
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  30,770
  Postimet n Bllog
  18
  Kryeministri Berisha merr pjes n konferencn “Reforma financiare e arsimit t lart”

  Kryeministri theksoi se vendosja e nj mekanizmi t ri financiar n arsimin e lart , garanton t gjitha mundsit pr nj liri t vrtet akademike, dhe rritje t cilsis.

  - Kryeministri garantoi se qeveria sht e vendosur tu jap universiteteve me ligj dhe me t gjitha mnyrat autonomin m t madhe t mundshme q ekziston n vendet m t zhvilluara.  Kryeministri Berisha mori pjes sot, n konferencn me tem “Reforma financiare e arsimit t lart”, organizuar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencs, n kuadr t programit “Cilsi dhe barazim n arsim”.

  S bashku me kryeministrin ishin t pranishm n kt aktivitet, Ministri i Arsimit dhe Shkencs, zoti Myqerem Tafai, Ministri i Financave, zoti Ridvan Bode, drejtues t universiteteve publike dhe private t vendit, ekspert t arsimit t lart dhe krkimit shkencor, si dhe prfaqsues t studentve.

  Duke marr fjaln, kryeministri Berisha u shpreh se kjo konferenc hap siparin e nj debati t gjer, pr reformn m t rndsishme, n paketn e t gjitha reformave q jan ndrmarr dhe do t ndrmerren. Kryeministri u shpreh se sht nevoj jetike q n fushn e arsimit t lart t vendosen si objektiva, ato t vendeve t OECD, grupit t vendeve m t zhvilluara.

  Kryeministri theksoi si nj domosdoshmri jetike, zhvillimin e t gjitha kapaciteteve n fushn e arsimit t lart, si kushti i t gjitha kushteve pr t formsuar me prgjegjsi t madhe, t ardhmen e vendit. N kt kontekst, kryeministri krkoi nga t gjitha institucionet prkatse, q me seriozitetin dhe tolerancn m t madhe, t angazhohen n nj debat t gjer, pr t vendosur nj model t ri, n financimin dhe menaxhimin e arsimit t larte n Shqipri.

  Kryeministri nnvizoi ndr t tjera, se kjo reform dhe ky diskutim duhet ti jap arsimit t lart, s pari nj autonomi t plot. “Ju garantoj se qeveria sht e vendosur tu jap ju me ligj dhe me t gjitha mnyrat autonomin m t madhe, t mundshme q ekziston n vendet m t zhvilluara. Liria akademike nuk mund t zhvillohet nuk mund t ndrtohet pa nj autonomi t plot.”, tha kryeministri.

  Duke theksuar se autonomia nga qeveria sht jetike, kryeministri vlersoi se po kaq jetike, pr universitetet sht autonomia e njsive t tyre, e fakulteteve, kolegjeve, etj. “Nj dimension t ri n kt autonomi, ne duhet ti japm liris akademike n vend, u shpreh kryeministri.

  Kryeministri theksoi nder te tjera, se vendosja e nj mekanizmi t ri financiar n arsimin e lart, garanton t gjitha mundsit pr nj liri t vrtet akademike, dhe rritje t cilsis.

  M gjer, n fjaln e tij, kryeministri Berisha u shpreh:

  “S pari dshiroj tu prshndes, t shpreh nderimin dhe vlersimin tim, pr prpjekjet tuaja serioze n zhvillimin, e arsimit t lart n vendin ton.

  Dua q n fillim t theksoj se ne sot hapim siparin e nj debati t gjer, t nj reforme, e cila pr nga rndsia e saj nuk ka shoqe tjetr n paketn e t gjitha reformave q jan ndrmarr dhe do t ndrmerren. Kjo reform sht jetike n shum plane. Nj komb n rrugn e tij sht i detyruar t ndrtoj t ardhmen. Ky komb ka nj histori shum t shkurtr lirie. T ardhmen e ndrtojn vetm kombet e lira. T tjerat mbijetojn dhe ne jemi dshmia m e gjall e ksaj . N kt kontekst, prpjekja jon pr t ardhmen sht nj prpjekje e shkurtr, ka do t thot se koha q ne kemi humbur sht e jashtzakonshme. Ne kemi nevoj m shum se do komb tjetr pr “kuantum live” n shum fusha, para s gjithash dhe mbi t gjitha, n arsimin e lart.

  Ne kemi nevoj jetike q n kt fush t vendosim si objektiv, vetm objektivat e vendeve t OECD-s, grupit t vendeve m t zhvilluara. Ne kemi nevoj jetike t zhvillojm t gjitha kapacitetet n fushn e arsimit t lart si kushti i t gjitha kushteve pr t formsuar me prgjegjsi t madhe t ardhmen ton. Asgj, asnj proces tjetr pr nj vend t lir, nuk prcakton m shum t ardhmen, se kjo fush, pra arsimi I lart.

  Ndaj dhe jam sot ktu pr tu br thirrje q me seriozitetin m t madh, tolerancn m t madhe t angazhohemi n nj debat t gjer, t paprecedent n historin e arsimit t lart pr t shnuar, pr t vendosur nj model t ri, n financimin dhe menaxhimin e arsimit t larte n Shqipri.

  Ne pes vjet m par kemi patur nj arsim t lart rudimentar, n t cilin n sasi ne ishim katr her m larg, jo vetm vendeve t OECD-se, por vendeve t BE.

  Sot, ne po ecim drejt trefishimit t numrit t studentve. Srish nuk jemi n standardin e duhur. Mbretria e Bashkuar me nj popullat shum m t mplakur se Shqipria, me nj natalitet shum m t ult, ka nj numr shum m t lart studentsh “per capita” se sa Shqipria. Ndaj dhe jemi prpjekur gjat ktyre tre, katr viteve, pr t sjell nj realitet t ri, n arsimin e lart dhe sot ka nj realitet t ri. Sot jan 70 % e maturantve q hyjn n universitet apo 75 % e tyre. Sot jan shtuar me dhjetra e dhjetra deg e programe, n universitetet e vendit, pr tiu prshtatur tregut dhe krkesave t tij.

  Sot, universitetet kan nj bashkpunim intensiv, si njri me tjetrin ashtu dhe ndrkombtar. Pra, n nj hark kohor t shkurtr progresi sht i prekshm. Cilsia, e cila sht prcaktuese n misionin e arsimit t lart nuk mund t themi se sht n nivelin e duhur.

  Kjo reform dhe ky diskutim duhet ti jap arsimit t lart, s pari, nj autonomi t plot. Askush nuk duhet t mendoj se universitet mund t lumturohen nga qeverit. E vetmja mnyr e lumturimit t tyre nga qeverit sht q ato t ken autonomin m t madhe nga qeverit dhe un ju garantoj se qeveria sht e vendosur tu jap ju me ligj dhe me t gjitha mnyrat, autonomin m t madhe, t mundshme, q ekziston n vendet m t zhvilluara. Liria akademike nuk mund t zhvillohet, nuk mund t ndrtohet pa nj autonomi t plot. Natyrisht, n kt kontekst sht i domosdoshm t zhvillohet si duhet ky koncept. N rast se autonomia nga qeveria sht jetike, po kaq jetike nga universitet sht autonomia e njsive t tyre, t fakulteteve e kolegjeve, pra nj dimension t ri, n kt autonomi, ne duhet ti japm liris akademike n vend.

  Gjat gjith ktyre viteve jam prpjekur t ndjek dhe kam ndjekur zhvillimet dhe jam befasuar me shkalln e centralizimit t papranueshm qoft qendror, qoft dhe brenda universiteteve, t cilat jan trsisht reminishenca tiranike, pr lirin akademike. Nuk mund t kuptohet, q rektorati t vlersoj projektet e studimeve, m mir se dekanati, e jo m ministria. N qoft se dekanati nuk ka kapacitetet intelektuale, shkencore, pr t vlersuar nj projekt dhe pr t qen avokati m i shklqyer i ktij projekti, ather kush tjetr mund t jet? Ndaj dhe autonomin duhet ta shohim me seriozitetin m t madh. Lirin akademike duhet ta vlersojm dhe t bjm do gj pr ti dhn hapsirn q duhet. Nuk ka cilsi, pa menaxhim. Dhe n qoft se do t thon,kemi menaxher t mir, ne studiuesit, krkuesit, duhet ta pyesim veten mir. Kjo sht e vshtir t besohet, por kjo nuk na zhvlerson aspak ne, prkundrazi, akademizmi, krkimi, zhvillimi sht pasioni yn kryesor. Detyra jon sht t zhvillojm n institucionet tona kapacitet manaxheriale dhe asgj nuk e prcakton cilsin, n kt realitet, m shum se sa zhvillimi dhe konsolidimi i kapaciteteve manaxheriale.

  Zotrinj rektor, pedagog, dekan, n shkenc dhe n do gj modeli q nuk funksionon duhet hedhur, duhet patur kurajo, pr t rendur pas modelit tjetr, prndryshe vetm sa thellon dshtimin.

  Ndaj dhe ne duhet t vendosim nj mekanizm t ri financiar , i cili ju garanton ju, mundsit pr nj liri t vrtet akademike, tu garantoj ju t gjith mundsit t ecni n funksion t cilsis. Nuk sht shtja se ky sht publik dhe ky sht privat. Mos harroni se 80 % e prodhimit n kt vend sht e sektorit privat. Mos harroni se sektori privat sht dhjetra her m i fuqishm se sektori publik. Sot sht shtja pr tu prshtatur me nje realitet t ri q nuk ka ekzistuar 20 vjet m par, q bhet gjithnj e m i fuqishm do vit. Nuk mundet q bota akademike t qndroj indifferent ndaj tij, prkundrazi ne duhet t bjm do gj q ti prshtatemi ktij realiteti. Vendi, q udhheq sot botn n shkenc, SHBA-t kan mbi dyfishin e investimit n shkenc, krahasuar me BE dhe kt e kan sepse 2/3 e ktij investimi dhe t ktyre fondeve i marrin nga sektori privat. Ndaj dhe ne shtjen e qndrimit ndaj sektorit privat duhet ta kemi shtje t qndrimit ndaj nj realiteti t ri, m t fuqishmin q ekziston n vend.

  Disa ndryshime n ligje jan br. Qeveria sht e vendosur t bj do ndryshim t nevojshm, por jetike sht menaxhimi. Tek bisedoja me nj specialist t shquar t ksaj fushe lidhur me kt pik, konkluzioni sht se ne nuk kemi alternativ tjetr. Pavarsisht nga niveli aktual i aftsive menaxhuese tona, ne duhet t rendim drejt nj modeli t ri, me t cilin ne duhet t zhvillojm dhe aftsit menaxhuese t shkollave tona t larta.

  Nj material i ri sht paraqitur. sht n interesin dhe detyrn tuaj ta bni kt objekt diskutimi, n t gjitha departamentet, n t gjitha degt. Reformat pr definicion nuk jan t plqyeshme. Edhe ato q jan m t mbla, asnjher nuk shihen si t tilla. Nj nga shkaqet m kryesore t qndrimit hezitant ndaj tyre qndron n faktin se ato jan objekt diskutimi i dhomave t mbyllura apo i ktyre sallave, n nj koh kur ato duhet t jet objekt diskutimi i t gjith trups akademike t vendit, fakulteteve , departamenteve, degve dhe n nj koh t prshtatshme t vendosni s bashku, pr nj mekanizm t ri, i cili n asnj mnyr nuk sht qllim n vetvete, i cili ka synim kryesor cilsin dhe vetm rritjen e cilsis n universitetet tona. Dhe duhet t jet n funksion t saj. Nuk sht shtja ktu pr t shpallur preference, sht shtja pr t vendosur nj model, i cili bn t mundur q arsimi i lart n Shqipri t prmbush misionin e tij n formsimin e t ardhmes s ktij vendi.

  Un kam shum besim tek ju. Un ju garantoj ju, edhe njher se pr qeverin time, kjo reform sht reforma m e rndsishme. Kt reform sigurisht do ta kompletojm bashkrisht me frymn e nj diskutimi t gjer, t nj mirkuptimi t madh dhe t nj guximi t vrtet.

  Reformat jan guxim. Nuk duhet t harrojm se pr definicion bota akademike ka dhe konservatorizmin e saj. Misionin e ka tjetr, e ka patur,ndaj dhe le t punojm s bashku q si kemi arritur nj ndryshim t lart sasior, por edhe cilsor, tani t prqendrohemi me t gjitha energjit tona, pr nj cilsi t re, m t lart n arsimin universitar t Shqipris.

  02/09/2010
  Kryeministria

 17. #17
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  30,770
  Postimet n Bllog
  18
  Ndryshon ngarkesa mesimore ne arsim

  E Premte, 12 Shkurt 2010

  Duke filluar nga semestri i dyte i vitit mesimor 2009-2010, normat e punes mesimore ne sistemin arsimor parauniversitar, do te pesojne ndryshime. Sipas udhezimit me te ri te Ministrise se Arsimit, pergjithesisht ulet ngarkesa mesimore ne jave, per ata mesues te cilet kane edhe angazhime te tjera si drejtues, apo funksione te tjera shtese. Gjithashtu, ngarkesa mesimore eshte vendosur edhe ne baze te numrit te nxenesve, ne klasat ku keta mesues japin mesim. Mesuesve qe, per shkak te programit mesimor japin ore mesimore mbi normen e miratuara ne listat e meposhtme, iu paguhen oret mbi norme, deri ne 240 ore mesimore ne vit. Gjithashtu, sipas udhezimit te djeshem, mesimi i edukimit fizik zhvillohet vec per djem e vec per vajza. Ne shkollat 9-vjecare e te mesme ne qytet, kur klasat kane perberje me me pak se 10 nxenes te nje gjinie, mesimi i edukimit fizik behet duke bashkuar grupet e dy klasave paralele. Per shkollat me nje paralele, kur klasa ka perberje me me pak se 12 nxenes te nje gjinie, mesimi i edukimit fizik te zhvillohet bashke, djem e vajza.

  Nxenesit

  Sa i perket arsimit parashkollor, udhezimi percakton se grupet formohen me jo me pak se 25 femije qe frekuentojne. Ne fshat lejohet hapja e grupeve edhe me 15 femije qe frekuentojne. Ndersa, ne fshatra dhe zona te thella ku nuk sigurohet numri i femijeve, sipas normativave te mesiperme, grupi mund te hapet edhe me 10 femije, qe frekuentojne. Ne arsimin baze, cikli fillor, klasat formohen me jo me pak se 32 nxenes, ne shkollat e fshatit, kur nuk plotesohet normativa e mesiperme te punohet me klasa kolektive, ne rast se nuk sigurohet perqendrimi i shkollave. Klasat kolektive punojne me sistem 6-oresh. Ne arsimin baze, cikli i larte, klasat formohen me jo me pak se 32 nxenes. Kur numri i nxenesve ne dy ose me shume klasa te ndryshme eshte deri ne 25 nxenes, atehere hapen klasat kolektive, te cilat punojne me sistem 6-oresh. Ne arsimin e mesem, ne klasat X, XI, XII, formimi i klases behet me jo me pak se 35 nxenes. Kur nuk realizohet numri i kerkuar i nxenesve sipas kerkesave te mesiperme, klasat hapen me propozim te Drejtorise Arsimore dhe me miratim te Ministrise se Arsimit dhe Shkences.

  L.Ndoka

  Norma te vecanta te udhezimit Cilat kategori perfitojne ulje

  Mesuesit qe drejtojne biblioteken dhe punojne me librin neper shkolla, i ulet norma mesimore 3 ore ne jave. Mesuesit e shkollave te mesme profesionale qe ngarkohen me drejtimin e bazave prodhuese te medha (pergjegjes i bazes prodhuese), kane gjysmen e oreve mesimore. Kryetarit te sindikates se arsimit ne nje rreth, qe ka numer me te madh anetaresh, t'i ulet norma 8 deri ne 10 ore ne jave. Ne rastet kur sindikata ka me shume se 1000 anetare, mund te punoje edhe nje anetar i kryesise se sindikates se rrethit me 6-8 ore mesimore ne jave me pak. Ne shkollat e mesme veterinare, mjekeve veterinere qe drejtojne sektore ne kliniken veterinare prane shkolles, u ulet ngarkesa me 4 ore javore. Mesuesit te shkolles 9-vjecare, qe kryen punen e sekretarit te shkolles per amzen dhe organizimin e inventarit, i ulet norma sipas numrit te nxenesve. Ne shkollat deri 300 nxenes, ata perfitojne 4 ore me pak, ndersa ne shkollat me 30-700 nxenes, 6 ore me pak. Mesuesit te shkolles 9-vjecare me mbi 700 nxenes, qe kryen punen e sekretarit te shkolles per amzen dhe organizimin e inventarit, i ulet norma mesimore 8 ore ose mund te kete nje sekretare pa ngarkese. Ne ciklin e ulet te shkolles 9-vjecare, te llogaritet per cdo klase, nje mesues.

  Oret suplementare, sa paguhen

  Ne ciklin e ulet, per efekt pagese, oret suplementare, ne klasat kolektive do te llogariten mbi ngarkesen javore, 24 ore, kur klasa kolektive ka mbi 10 nxenes, dhe mbi ngarkesen javore 26 ore, kur klasa kolektive ka nen 10 nxenes. Ne ciklin e larte, ora suplementare per mesuesit e klasave kolektive, llogaritet mbi ngarkesen javore 22 ore (sipas normes mesimore javore te percaktuar me lart). Drejtorit te shkolles qe zhvillon mesim ne ciklin e larte me klasat kolektive, oret suplementare, i llogariten mbi ngarkesen javore 14 ore, dhe jo me shume se tri ore suplementare ne jave. Per plotesimin e normes mesimore, mesuesi i shkolles 9-vjecare ngarkohet edhe me ore mesimore jashte profilit, pa cenuar cilesine e procesit mesimor dhe kompetencen profesionale.  Normat mesimore:


  ARSIMI PARASHKOLLOR


  Drejtor kopshti 15-24 ore ne jave

  Edukator kopshti 36 ore ne jave


  ARSIMI BAZE

  Norma mesimore, mesues ne ciklin fillor:

  Klasa I 23 ore ne jave

  Klasa II 23 ore ne jave

  Klasa III 25 ore ne jave

  Klasa IV 26 ore ne jave

  Klasa V 26 ore ne jave  Norma mesimore, mesues ne ciklin e larte :

  Mesues i gjuhes shqipe, leximit letrar 22 ore ne jave

  Mesues i matematikes, fizikes dhe biokimise 22 ore ne jave

  Mesues i lendeve te tjera 24 ore ne jave

  Mesues ne institutet e femijeve 22 ore ne jave

  (me aftesi te kufizuara)

  3. Norma mesimore per drejtuesit ne arsimin baze:

  Drejtori i shkolles me 50-300 nxenes 12 ore ne jave

  Drejtori i shkolles me 301-700 nxenes 8 ore ne jave

  Zv/drejtori i shkolles me 301-700 nxenes 10 ore ne jave

  Drejtori i shkolles me mbi 700 nxenes 6 ore ne jave

  Zv/drejtori i shkolles me mbi 700 nxenes 10 ore ne jave

  Norma mesimore e kontrollit:

  Drejtori i shkolles 4 ore ne jave

  Zv/drejtori i shkolles 6 ore ne jave

  Norma mesimore e shkollave te minoritetit

  ARSIMI I MESEM

  Normat mesimore per mesues.

  Mesuesi 22 ore ne jave

  (norma vjetore700-750 ore)

  Mesuesi i praktikave profesionale 33 ore ne jave

  (norma vjetore 1180 ore)  Norma mesimore per drejtuesit

  Drejtori i shkolles me 50-300 nxenes 12 ore ne jave

  Drejtori i shkolles me 301-700 nxenes 8 ore ne jave

  Zv/drejtori i shkolles me 301-700 nxenes 10 ore ne jave

  Drejtori i shkolles me mbi 700 nxenes 4 ore ne jave

  Zv/drejtori i shkolles me mbi 700 nxenes 8 ore ne jave

  Norma mesimore e kontrollit

  Drejtori i shkolles 4 ore ne jave

  Zv/drejtori i shkolles 6 ore ne jave


  KJ

 18. #18
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  30,770
  Postimet n Bllog
  18
  Aplikimet, krkohen 304 pedagog n Tiran e Durrs


  Universiteti i Tirans dhe universiteti “Aleksandr Moisiu” n Durrs kan hapur konkursin pr m shum se 300 vende t lira si pedagog. Universiteti i Tirans ka br t ditur se stafi i tij akademik do t shtohet kt vit me 100 pedagog t rinj, pr t prballuar nevojn pr staf akademik q ka ky institucion i arsimit t lart. Ndrsa universiteti “Aleksandr Moisiu” n Durrs ka br t ditur se shpall konkursin pr 204 vende t reja pune pr personel akademik me koh t pjesshme (part-time), sipas departamenteve dhe specialiteteve.

  Vendet
  Riorganizimi i universitetit “Aleksandr Moisiu” ka hapur shum vende t reja pune. Nga ky universitet jan shpallur krkesat pr 84 vende t lira n Fakultetin e Edukimit, nga t cilat 30 vende n Departamentin e Msuesis, 12 ai i Sociologjis, 30 vende te Gjuht e Huaja dhe 12 te Departamenti i Psikologjis. N kt universitet jan 70 vende t lira pr personel akademik me koh t pjesshme n Shkolln e Lart Profesionale. Fakulteti i Ekonomis dhe Administrimit krkon 50 pedagog t rinj, nga t cilt 10 vende jan pr Departamentin e Shkencave Ekonomike. Departamenti i Shkencave t Administrimit Publik ka 14 vende t lira. Pr Departamentin e Menaxhimit krkohen 18 pedagog, ndrsa Departamenti i Marketingut ka 8 vende t lira. Pr t gjith personat q duan t aplikojn n kto pozicione, afati i fundit i pritjes s aplikimeve sht deri m 15 shtator 2010. Universiteti i Durrsit njofton t gjith personat e interesuar se do t shqyrtohen vetm paketat e aplikimit q prmbushin kriteret e prcaktuara pr kto vende pune. Kandidatt pr pedagog me koh t pjesshme duhet t drgojn me post dokumentacionin prkats n adresn e universitetit, t ciln do ta gjeni n faqen zyrtare n internet.
  Krkesat pr staf t ri akademik jan br edhe nga universitetet e kryeqytetit. Universiteti i Tirans ka br t ditur se kt vit, stafit pedagogjik, pr t prballuar fluksin e studentve do t’i shtohen mbi 100 pedagog t rinj. Konkretisht, shtimi i pedagogve sht i nevojshm sidomos n Fakultetin Ekonomik dhe at Juridik. M shum pedagog kt vit duhen n Fakultetin e Shkencave Natyrore e Sociale. Por jo vetm n kto institucione; shtim t stafit sht krkuar edhe nga Fakulteti i Infermieris. Sipas Universitetit t Tirans, nga analiza q i sht br raportit pedagog/student, t dhnat pr vitin e fundit referojn nj raport mesatar 1 pedagog pr 30 student. Ajo q duan t arrijn departamentet sht q t ruajn dhe t arrijn nj raport t till, duke shkuar n 1 pedagog pr 20 student.


  12 Shtator 2010
  Albania

 19. #19
  Shpirt Shqiptari Maska e Albo
  Antarsuar
  16-04-2002
  Vendndodhja
  Philadelphia
  Postime
  30,770
  Postimet n Bllog
  18
  Universitetet, diskutohet modeli i ri i financimit


  Universitetet publike dhe ato private do t ken nj model t ri financimi. Skema e re e financimit t universiteteve n vendin ton do t prfshij edhe studentt. Bhet fjal pr mbshtetjen e tyre me t ardhura nga buxheti i shtetit, duke futur modelin e kuponve, bursave, apo kredive. Ministria e Arsimit dhe Shkencs organizoi dje konferencn “Reforma Financiare e Arsimit t Lart”, duke hapur kshtu debatin publik mbi kt platform.

  Diskutimi

  Kryeministri Sali Berisha, i pranishm n hapjen e ktij diskutimi, u ka prcjell drejtuesve t universiteteve nj apel pr bashkpunim ndrkoh q u shpreh se duhet t punohet shum n drejtim t cilsis. Pr sa i prket autonomis, Berisha tha se ajo nuk do t preket pasi sht nj e drejt ligjore. "Ne duhet t vendosim nj mekanizm t ri financiar, i cili t’ju garantoj mundsit pr nj liri t vrtet akademike, t’ju garantoj t gjith mundsit", - tha kryeministri Sali Berisha.
  N fjaln e tij, ministri i Arsimit Myqerem Tafaj, e cilsoi modelin e ri t financimit si nj hap pozitiv n arsimin shqiptar. Kriteret e prfshirjes s nj universiteti n kt skem do t jen dy. Universitetet publike, por edhe universitetet private jofitimprurse. S dyti, universiteti duhet t plotsoj standardin e cilsis s pranuar pr Shqiprin, standard ky i njjt me standardet europiane. Studentt q kan kaluar me sukses Maturn Shtetrore dhe kan arritur nj prag t caktuar t pikve, i cili do t vendoset n bashkpunim me botn akademike. Prmes ksaj skeme do t financohen studimet e nivelit Bachelor dhe studimet post- sekondare dyvjeare. Mundsi financimi do t krijohen edhe pr studimet e nivelit t dyt e t tret pr programe studimi n degt m t rndsishme t vendit. Ndrkoh q ministri i Financave, Ritvan Bode, tha se pr t arritur efektivitet n kt nism duhet nj menaxhim i mir i fondeve dhe t gjitha kategorit e studentve t prfitojn n mnyr t drejt. "Przgjedhja si objekt i financimit publik, boshtzimi te individi, te studenti, prbn zgjedhjen me te drejte ligjore", - tha Ridvan Bode, ministr i Financave.

  Rektort

  N prezantimin e reforms kan marr pjes rektor, dekan e profesor t njohur. Kryetari i Konferencs s Rektorve, Dhori Kule, n fjaln e tij ka shprehur dhe kritika pr kt reform, e cila n disa vende ka dshtuar. Sipas rektorit t UT modeli i financimit q propozohet nuk ka funksionuar n disa nga vendet ku sht aplikuar. Nga skema e re e financimit t institucioneve t arsimit t lart do t prfitojn studentt. Ministri Tafaj u shpreh se prioriteti n kt reform do t jet s pari sigurimi i cilsis ndrsa hallka m e rndsishme mbetet diskutimi i gjer publik. Ky diskutim publik do t vijoj me botn akademike, me studentt, gjimnazistt, me sektorin privat q investon n arsimin e lart dhe me bankat. Reforma e financimit pritet t ndez debate n javt n vazhdim.

  3 Shtator 2010
  Albania

 20. #20
  SupremacY Maska e IL__SANTO
  Antarsuar
  23-08-2004
  Vendndodhja
  Larg
  Postime
  4,248
  Ver mqe me paske kerkuar ide edhe ne kete teme po ta jap edhe pse di fare pak si funksionojne univ ne shqiperi.Por duke pare kete dyndje masive te njerezve ne univ ka dicka qe me le te dyshoj disi.Nuk jam kunder shkollimit por jam kunder shkollimit me ane te lekut.Ketu i referohem unvi shteterore pasi ato private nuk e di ne cfare gjendje jane.Shume konkurse ne univ shteterore por te gjithe fitojne edhe te gjithe e mbarojne.A thua po ngrihet nje brez i pergatitur?Sma merr mendja.Ky fluks i madh qe ka vershuar neper Univ sepse dalin me parrullen SHKOLLA DUHET edhe ne vend qe te mesojne edhe te pergatiten e BLEJNE shkollen.Keshtu qe eshte e kote te diskutosh per Univ te kryer po ec diskutojme per Univ te blere.Jo cdokush qe mbaron eshte i pergatitur.Tregu i punes edhe pse i vogel ne shqiperi edhe pse me rreth miqesirash per vende pune avash avash do filloj ti seleksionoj.
  Hapu Shoqe Se Skom Frenaaa.

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema t Ngjashme

 1. Rexhep Mitrovica
  Nga PORTI_05 n forumin Elita kombtare
  Prgjigje: 13
  Postimi i Fundit: 06-04-2011, 08:15
 2. Tahiraj: Rrefime mbi luften ne Kosove
  Nga Kuksjan_forever n forumin shtja kombtare
  Prgjigje: 22
  Postimi i Fundit: 09-11-2010, 14:42
 3. Ervin Hatibi
  Nga erzeni n forumin Komuniteti musliman
  Prgjigje: 9
  Postimi i Fundit: 18-11-2006, 00:39
 4. Miti i 'tolerances fetare' n Shqipri
  Nga Qafir Arnaut n forumin Toleranca fetare
  Prgjigje: 33
  Postimi i Fundit: 05-08-2006, 05:26
 5. Konferenca Islamike + Terrorizmi ne Shqiperi
  Nga Brari n forumin Problematika shqiptare
  Prgjigje: 82
  Postimi i Fundit: 16-04-2003, 14:48

Regullat e Postimit

 • Ju nuk mund t hapni tema t reja.
 • Ju nuk mund t postoni n tema.
 • Ju nuk mund t bashkngjitni skedar.
 • Ju nuk mund t ndryshoni postimet tuaja.
 •