Close
Faqja 4 prej 16 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 152
    I Djathtė
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Deutschland
    Postime
    713
    Studiusit arab?

Per here te pare po e degjoj kete.

I vetmi burim mendoj se ka mbete Arkiva e Vatikanit ku me siguri do te kete dicka me shume.

Por burim me serioz se katedra e Mynihut nuk besoj se ka sot per sot.

Ne internet jo e jo.

Me sa di ka pasur nje institut albanologjik ne Kosove, por nuk besoj qe te jene ne internet.
    Por sot, Shqypni, pa m'thuej si je?

Shmekeri Prishtines
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    66
    Studjuesit Arab kane perkthyer veprat e filozofeve te vjeter antik, Sokrtati, Arisoteli. NE ate kohe kur Evropianet ishin te zene me luftra dhe pushtime, Arabet ishin te zene duke studjuar. Veprate Aristotelit, Sokratiti etj, jane te perkthyera nga Gjuha Arabe, nga Biblioteka ne Granade, Spanje, e cila u dogj nga EVropianet pas pushtimit ne vitin 1492, nga Isabel dhe Ferdinandi. PO te mos kishin djegur do te kishim me shume vepra. Mos harroni edhe Biblioteken ne Aleksandri e cila po ashtu u dogj.

Ma mere mendja se kete deshi ta shkruaj Nuha. Tash, megjithate, bibiotekat Evropiane jane me te furnizuara, (100 here me mire se ato arabe te shekullit 8-14). NUk eshte dicka reale per te pasur shprese ne studjuesit Arab te shek. 8-14.

UNe...trimi Simpatik
    Love is Just a Temporary Form of Insanity--Sylvester Stallone

Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    Taulant, je i sigurt se jane djege?

Reconquista shkateroj mbreterine andaluziane, por me siguri JO edhe bibliotekat e pasura atje. Une jam i bindet se nje gje nuk e kane perserit prijesit spanjoll, djegjen e librave, ashtu si nuk i shkateruan te gjith xhamijat (substancen) e pallatet. Reconquista ish nja akt politik, e jo mllef ndaj islamit.

Nga kronika te ndryshme te kohes andaluziane tregohet per studjues te krishtere ne shkollate islame. Eshte JOREALE qe te jene djegur librariat, dhe zhvillimi i shpejte i shkences ne europe mbeshtet pohimin tim, perndryshe nuk do te mireshi ramja e andaluzise si shtylle qe shenon ndarjen mes mesjetes dhe kohes se re. Une do te thoja, JO RAMJA, por transferimi i diturise prej orienti ne okcident, esh shtylla qe shenon ndarjen e mesjetes ndaj kohes se re.

Vec nje shembull, kanuni i medicines, shkruar nga aviccena (Ibn sina), ka qene liber standard ne universitetet europjane deri tek fillimi i medicines moderne (shek.18), perse nuk u dogj edhe ky vellim?

Natyrisht qe une nuk pres shume gjera nga shkrimet e mesjetes, por mendoj se aty ketu me siguri ka shenime edhe mbi shqiptaret.

Pyetje, nese bibliotekat e europes jane me te furnizuara, me cka jane me te furnizuara?, qendrat administrative te shtetit islam kane qene bagdadi, damaski, kairoja, stambolli, etj. U jane plackit ketyre qyteteve bibliotekat qe europa te posedoj edhe shkrime unikate nga keto troje???

Flm
    albanish by nature

Shmekeri Prishtines
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    66
    Pajtohem me juve NUhe..kam lexuar per Aviccena; desha ta permedn heren e kaluar, por ma morre mendja se ju do ta permendni, dhe e pata te drejte. Bibloteka ne Granade eshte djeg; per te ka edhe fakte historike. Vetem nje numer i vogel i shkrimeve te perkthyera te Filozofeve antik ka shpetuar. NUk e di se keta shkenctare, histroian etj etj, Arab, kane shkruar per Shqiptaret. NEse po, me jep ndonje informate se dua te lexoje inputin e tyre.

UNe..trimi Simpatik
    Love is Just a Temporary Form of Insanity--Sylvester Stallone

_____________ Maska e ornament
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Po ta vereni me kujdes kete foto eshte shkruar shqip, bile shume kohe perpara Buzukut.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Ketu keni nje zmadhim, megjithese fotot nuk jane me kalitet, per mungese drite.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Te shpjegohem, ne foto eshte nje tempull (varr femije) i epokes greke. shek III para K. Le ta shohim me kujdes shkrimin mbi te, kemi te shkruar:

FIMIA XIYNEPON XAIPE

ne pamje te pare kemi pershtupjen se kemi te bejme me greqisht te vjeter, por jo teksti eshte ne shqip, le ta verejme me nga afer;

X = H
    P = R

Duke bere keto dy ndryshime germash kemi:

FIMIA HIYNERON HAIRE.

ne shqip do te thote; FEMIA HYJNERON HAJER.
    Fjalia eshte magjike, dhe eshte shqip, fjale qe dhe sot jane njesoj pa asnje ndryshim.
    Prova te tilla ka kudo, por duhen kerkuar, duhet bere pune, ne asnje arshive nuk do te gjinden materiale te shkruara me gjuhen e gazetave sot.

Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    potenciali me i madh per rekonstrukcionin e te kaluares qendron natyrisht te zbulimet arkeologjike, ketu nuk ka nevoje te diskutojm.

Taulant, a mund me sdaktesisht te me japesh informacione, per cilat bibliotheka e ke fjalen, dhe KURRE?, vec kordoba ka patur disa bibliotheka. Dhe mua nuk me besohet qe librat e vlefshem te jene djegur! Sa per shenimet mbi shqiptaret nuk kam informata, une thash vetem qe duhet edhe ketyre tu vihet rrendesi, sidomos periudha e mesjetes eshte ende e erret.

Vec per kuriozitet:

Mendoj se emrtimi i gjergj kastriotit me emrin SKENDER (verzioni musliman i emrit Aleksander) nuk eshte zgjedhur rrastesisht. Cka dinin ata qe e emruan skenderbeun me emrin e "lekes te madh" mbi shqiptaret, ishin cilesite e gjergjit, te cilat perputheshin me cilesite e nje shqiptari tjeter shkaku?

Flm
    albanish by nature

Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Nuh Musa te pershendes,

Une mendoj qe potenciali me i madh, gjendet ne koke, ne kokat tona shqiptare.
    Ne kemi manine qe; gjerat te kene kuptim duhet te nenshkrohen patjerer nga Katedrat e huaja, ndryshe s'vlejne dy lek.

Ky botkuptim nuk ka zene vend rastesisht tek ne. Ky ka nje te vertete.
    Historia e botes eshte e shkruar, duke filluar nga librat e shenjte e duke vazhduar me pas me librat e historise qe zhvillohen ne te gjithe arsimin boteror.

Pra KALAJA ESHTE NDERTUAR.

Ne ket kala, nje gur i saj eshte dhe historija jone shqiptare. Ne (njerezit e kultures shqiptare, jo une ) nuk na pyeti njeri dhe as qeme te interesuar per kete.
    Si vend i vogel dhe i varfer kemi probleme te tjera me "imediate".

Mirepo bota eshte e madhe dhe e shume llojshme, idete gjithashtu, njerez te veēante e te pasionuar e kane kureshtjen pa fund. Ata kane zbuluar gjera te tjera, duke verejtur qe guri shqiptar eshte me i madh se modeli i tij i kalase.

Problemi eshte se tani duket e pamundur ta zevendesosh ate, kjo do te sillte gjithe shembjen e kalase. Kujt i intereson kjo perveē NESH.
    ASKUJT.
    Prandaj institucionet tona shkencore duke u ndjere te pa afta, t'ja imponojne mendimin e tyre botes, rruajne status-kuone e tanishme.
    Per kete duhen BURRA te VERTETE.

Nyja GORDIANE u be e famshme nga Aleksandri i madh, kur kaloi andej, i treguan historine e saj, qe njeriu qe arrinte ta shperdridhte konsiderohej si njeriu me i zgjuar, atehere Leka zhveshi shpaten duke e prere me dysh.

Ne ket menyre ai e zgjidhi ate. Jo me kot u quajt I MADH.

Sot situata per zgjidhjen e kompleksitetit historik eshte e tille. Per ta zgjidhur ate duhen burra si LEKA I MADH. Koha e shpatave ka vdekur, ndersa koha e gjenive s'ka per te vdekur kurre.

Qe ky problem te zgjidhet DUHET SHEMBUR KALAJA EKZISTUESE. Prandaj ky problem pret ta zgjdhe GJENIU I TIJ. Akoma ky zduket ne horizont.
    Do zoti ka lind.

me respekt.

E gjifa Maska e Henri
    Anėtarėsuar
    14-04-2002
    Vendndodhja
    Kanada
    Postime
    1,086
    Shume interesant ai mbishkrimi mbi varr, Ornament. Ne veshtrim te pare mendova se te kapa ne gabim (te jam vene me gure ne traste ) hajer fillimisht e mora si "per hajer na qofte" pra turqizem. Megjithate hajer eshte gjate per ajer ne kete rast, apo jo?

Faqja 4 prej 16 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rreth Pėrhapjes Sė Islamit Ndėr Shqiptarėt
    Nga cobra nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 20-09-2012, 14:47
  2. Enciklopedia Britanika mbi historine tone
    Nga Eni nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 22-10-2009, 12:32
  3. Sa prifterinj paguan Serbia dhe sa kisha nderton ajo?
    Nga _Mersin_ nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 14-04-2009, 10:03
  4. Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 27-08-2006, 06:46
  5. Epiri ne lashtesi dhe sot/Epirus in ancient times and today
    Nga King_Gentius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 11-03-2005, 01:00

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •