Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 21
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Nganjehere hyj ne (nenforumet) Boten (pa)Shpirterore te disa "fetarve"
    Postime
    700

Pse jane vetem 4 khalife

Deshiroj te di me shume per kete teme , pse jan vetem 4 khalife e jo 5 apo 6 pse eshte ndalur te numri 4 , a ka sot islami udheheqes sikur ne fillim qe kishte

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-09-2004
    Postime
    2,389
    Sa do te deshiroje te ishin ti truth dhe pse?

Nderi i Forumit Maska e Acid_Burn
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Vella i dashur kije nje gje ne mendje Shiat jane te mireseardhur ketu. Kshu qe boji pytjet pak me ne nivel. Mos ma merr per ters pytjes tate une do i pergjigjem.

Islami ka pas shume Khalife dhe jo vetem 4 si thu ti. Sa kohe ka pas shtet islam ka pas dhe khalife. Ka vetem nje shekull qe muslimanet nuk kan Khalif sepse me rrezimin e shtetit Osman nuk pati me shtet Islam. Te lutem mos me thuj Arabia saudite apo Irani apo filani fisteku jan shtete islame sepse kam jetu ne te gjitha dhe nuk jan po vetem thone se jan.

Puna e numrit 4. Ebu Bekr, Omer, Othman, Ali r.a ka te beje me Khalifet rashidijn ose prijesit e drejte. Shume dijetare ketij numri i shtojne edhe Omer ibn Abdul Aziz si Khalifi 5 i drejte.

Pjesa tjeter duke fillu nga Muavija e poshte pervec Omerit qe e permenda me lart hoqen faktorin zgjedhes dhe e shnderrun Khilafrtin si trashigimi nga baba te biri e kshu me rradhe. Historikisht ka pas shume dinasti qe kane udheheq shtetin Islam. Emevitet, Abasitet, Osmanllinjte. Secila prej ketyre dinastive me Khalifete e vet ka dhene nje kontribut te konsiderueshem ne perparimin e shtetit Islam. Kontribut qe askush nuk e mohon dot.

besoj se e more pergjigjen
    RIPPR

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Postime
    700
    Citim Postuar mė parė nga sh.hasanaj
    Sa do te deshiroje te ishin ti truth dhe pse?
    Une do te doja te ishin nje milion ose me shume je i kenaqur me pergjigjen time brengosesh per pyetjen time ,dua vetem te di ne baze te kujt te ēkafit jane vetem 4khalife kush i percaktoi, pse vetem ata 4 , ishte system imire ky, kush e zgjodhi kete system .Me intereson te di per besimin tone.

i/e regjistruar Maska e kotfare
    Anėtarėsuar
    21-10-2004
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    7
    cfare do te thote khalife
    alta-bella

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-10-2004
    Vendndodhja
    Postime
    700
    Citim Postuar mė parė nga Acid_Burn
    Vella i dashur kije nje gje ne mendje Shiat jane te mireseardhur ketu. Kshu qe boji pytjet pak me ne nivel. Mos ma merr per ters pytjes tate une do i pergjigjem.

Islami ka pas shume Khalife dhe jo vetem 4 si thu ti. Sa kohe ka pas shtet islam ka pas dhe khalife. Ka vetem nje shekull qe muslimanet nuk kan Khalif sepse me rrezimin e shtetit Osman nuk pati me shtet Islam. Te lutem mos me thuj Arabia saudite apo Irani apo filani fisteku jan shtete islame sepse kam jetu ne te gjitha dhe nuk jan po vetem thone se jan.

Puna e numrit 4. Ebu Bekr, Omer, Othman, Ali r.a ka te beje me Khalifet rashidijn ose prijesit e drejte. Shume dijetare ketij numri i shtojne edhe Omer ibn Abdul Aziz si Khalifi 5 i drejte.

Pjesa tjeter duke fillu nga Muavija e poshte pervec Omerit qe e permenda me lart hoqen faktorin zgjedhes dhe e shnderrun Khilafrtin si trashigimi nga baba te biri e kshu me rradhe. Historikisht ka pas shume dinasti qe kane udheheq shtetin Islam. Emevitet, Abasitet, Osmanllinjte. Secila prej ketyre dinastive me Khalifete e vet ka dhene nje kontribut te konsiderueshem ne perparimin e shtetit Islam. Kontribut qe askush nuk e mohon dot.

besoj se e more pergjigjen
    VELLA I DASHUR ACID UNE E DI SE KUSH JAM UNE ! vetem deshta te di mendimet e tjereve per kete teme , me duket interesant dhe me vend te di si jane qeverisur muslimanet me pare , qeverisjet e para ne boten islame.Kur jemi te 4 khalifet ose prijesit e drejte deshta te di pse jane vetem keta te drejte. kush i caktoi keto se kush eshte prijes i drejte e kush jo ,dhe pse vetem 4 .Une nuk deshta te them se arabia saudite apo irani apo filani fisteku jane shtete islame ,edhepse shumica e banoreve tyre jane mysliman99%. Pyetja ime tjeter ishte se a mendoni se a do te duhej te kemi prijes ne kohen e tashme ? ME FALNI TE GJITHE NDOSHTA GABOJ PADASHUR NDONJEHER JAM I RI NE POSTIME KETU ALLAHU NA I FALTE GABIMET AI ESHTE MESHIRUES

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    30-10-2003
    Vendndodhja
    Durres
    Postime
    38
    perpara se ti pergjigjem pyetjes se only-truth, doja ti thoja se nuk ka asgje te keqe ne pyetjen ne pergjithesi pervec faktit se si do ndikoje ajo tek pyetesi (dmth pse pyet), pervec kesaj do ti sugjeroja cdo zemre qe kerkon te verteten ti drejtohet librave, ose nqs s'ka mundesi ne privatisht njerezve qe mendojne se nuk abuzojne me njohurite qe kane.

per sa i perket 4 udheheqsve te drejte, kjo eshte rrjedhim i hadithive-thenieve profetike ku une do te vecoja dy te tej spikatura nga vlerat qe percjellin,
    1- thote Profeti a.s. "...pas meje do te kete 30 vjet udheheqje te drejte, pastaj do te vije udheheqja me trashgimi, pastaj udheheqja me dhune, pastaj do te vije Isa a.s e do te kthehet udhe heqja e drejte, e pastaj perseri udheheqja me dhune, atehere prisni kijametin."

2-thote Profeti a.s "... bazat e Islamit jane ne KUR-AN, ne shembullin tim , dhe ne shembullin e udheheqsve te drejte".

po te bejme nje llogari te shpejte koha e udheheqsjes se Ebu Bekrit, Umar, Uthman, Ali dhe Hasan plotesojne fiks 30 vjete, dhe edhe historikisht pas kesaj erdhi udheheqja me trashgimi.

per me teper nuk besoj se interneti dhe sidomos listat apo forumet jane menyra me e mire per te mesuar dicka.

ALLAHU ju nderofte te gjitheve.
    Dhurata nuk eshte e barabarte me dhuruesin, e aq me pak mjeti eshte i barabarte me qellimin.
    Mjere per ate qe dashuroi dhuraten ne vend te dhuruesit dhe e ktheu mjetin ne qellim.

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    Citim Postuar mė parė nga kotfare
    cfare do te thote khalife
    Khalif do te thote prijes i shtetit Islam
    RIPPR

Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Postime
    1,028
    ajo qe na mungon ne kohen e tashme eshte pikerisht Prijesi. prandaj jemi ketu ku jemi se nuk kemi Prijes dhe shume njerez te shitur. fatkeqsi.
    RIPPR

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Un nuk jam musliman, po me duket teme interesante kjo.
    Ne ckuptim e perdor fjalen prijes?
    A mund te na japesh nje lloj perkufizimi dhe shembull te ndonje prijesi te famshem?
    A mund te kete Islami nje prijes me perkufizimin e te kaluares ?
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •