Kjo tem vjen ne vazhdim te temave te meparshme , ku nepermjet se ciles dua te hedh nje kendveshtrim biblik , mbi faktin se: "Perese quhem i krishtere".
Shpesh here njerezit kane nje imazh te gabuar rreth kuptimit te vertete , i te qenit i krishtere. Ata mendojne se te qenit i krishtere vjen si rezultat i i TRADITES familjare, Religjionit familjar apo si nje fe te TRASHEGUAR prej te pareve.
(Se pari me duhet te them se nuk kam asnje qellim qe te gjykoj mendimet e askujt, por jam i gatshem qe te pranoj diskutim qofte dhe replikim, nese kundershtimi do te jete i bazuar ne fjalen e Perendise. "ETALONI" i te krishterit eshte Fjala e Perendise Bibla,
cdo mendim jashte ketij libri , do the thote mendim dhe arsyetim jashte vullnetit te Perendise. Pra cdo njeri eshte i ftuar per diskutim , vetem nese ai sjell argument prej bibles se Perendise.)
"Perse quhem i krishtere", nuk eshte thjesht nje pyetje te ciles mund ti pergjigjesh vetem me disa fjale. Te qenit i Krishtere eshte nje realitet i gjalle i maredhenies midis Perendise dhe besimtarit te Krishtere. Te qenit i Krishtere do te thote: Te qenit bir i Perendise, te qenit nje krijese e re, te qenit trashegimtar i mbreterise se Perendise, te qenit nje me Krishtin, te jetosh per Krishtin dhe te besh vullnetine tij. Pra te qenit i krishterene do te thote : identitet i plote ne Krisht.1kor:6:17, 19-20:
Tek disa sekte te krishtere, te bie ne sy nje fakt , i cili mendoj se eshte teper shqetesues. Secili SEKT eshte vene ne nje lloj "GARE" midis njeritjetrit , dhe secili thote : "Une jam krishterimi i vertete." Tek anetaret e ketyre sekteve do te gjesh te interpretuar kete dukuri. Psh. nese pyet njerin prej ketyre anetareve dhe i thua: cili eshte besimi tend? Ai ne fillim te shpall emrin e SEKTIT ku ben pjese, dhe mbase haron te te thote qe eshte nje i krishtere. Dikush mund te thote: Crendesi ka kjo , nese dihet se keto sekte jane te krishtere?
Ne pamje te pare duket e thjeshte dhe normale qe te thuash dhe te deshmosh vetem emrin e sektit, por nuk eshte keshtu. Kur dikush te pyet se cfare je, gjithmone flas ne lidhej me besimin, eshte duke te pyetur rreth IDENTITETIT , dhe se kujt ti i perket. Psh. kur te pyesin : i kujt je? Ju nuk do ti pergjigjeni : Jam anetar i lagjes 12-te te qytetit X. I kujt je , do te thote: Te tregosh atesine prej se ciles rjedh. Kur ne shpallim dhe deshmojme te QENIT te KRISHTERE, ne shpallim ATESINE dhe IDENTITETIN ton prej nga edhe rejdhim. A nuk jemi ne bijte e shume te lartit Perendi? Kur lutemi, a nuk themi : Ati yne Qiellor? A
nuk tha Jezusi: Mos mendoni per te ngrene dhe per tu veshur, sepse per to mendon Ati juaj ne Qiej?
Keto fakte tregojne plotesisht ,se sa e rendesishme eshte per nje kristjan, i cili se pari duhet te deshmoje identitetin dhe atesine e tij ne Krishtin Perendi, dhe me pas sektin ne te cilin ai ben pjese.
Le ti referohemi bibles per kete gje. Tek Veprat e apostujve, dhe konkretish tek Vep:11:26: Thuhet se ne Antioki, per here te pare dishepujt e Krishtit u quajten te KRISHTERE.
Ky eshte emri me te cilin i quajti Perendia bijte e tij, te cilet i fitoi me anet te Birit te tij te vetem lindur Zotit Jezus Krisht. Ky emer vjen qysh ne themelimin e kishes se hershme te Perendise, prandaj cdo besimtar i krishter duhet ta mbaje dhe ta deshmoje kete emer , i cili tregon IDENTIETIN dhe ATESINE , prej se ciles ai rjedh.
Shpesh here me bije qe te takohem me nje mikun tim , i cili eshte me i madh ne moshe. Ai eshte nje i krishtere Orthodhoks. Shpesh here bisedojme se bashku per tema te ndryshme te bibles dhe bisedat tona jane shume te perzemerta dhe miqesore. Ai eshte nje prej miqve te mij , i cili me inkruajon dhe kerkon shpesh here prej meje , mesime te ndryshme biblike ne lidhej me problemet qe ai ka. Gjithashtu me duhet te them se , ai ishte nga te regulltit orthodhokse qe vinte dhe digjonte predikimet ne nje kishe Ungjillore. Por cfare ndodhte me te? Shume Orthodhokse e sulmonin ate , per faktin se ai ishte nje anetar i nderuar i keshillit te kishes orthodhokse te qytetit tim. Prandaj ata i thoshin atij se, nuk duhejt te shkonte ne nje kishe te tille . Por pergjigja e tij drejtuar ketyre "FANATIKEVE te VERBER" ishte: "Nese do ta njihnim biblen si nje ungjillor, do te ishim me te vlefshem ne kishen orthodokse. Te njejten gje e faktoi dhe vete Janullatosi ne nje takim me intelektualet Orthodokse ne qytetin tim (flas ne vitet 92).
Kete fakt e solla jo thjesht per te treguar se, kush dhe cfare tha miku im , e rendesishme eshte se: Miku im nepermjet ketij verpimi deshmonte se pari se ishte i Krishtere, dhe ma pas orthodoks apo katolik apo protestant. Pra te qenti i Krishtere , eshte nje mundesi e mire per te sherbyer ne kishen e Krishtit .
# Perse se pari duhet te deshmojme te QENIT KRISTJAN , dhe jo te qenit KATOLIK apo Protestant e tje?
Vazhdon.
Deshmuesi i Krishtit.
Krijoni Kontakt