Engjëll Seriani
Presidenti grek Stefanopulos, ka kërkuar në jug të vendit që pasuritë që i takojnë komunitetit grek dhe kishës t'i dorëzohen të zotëve. Deklarata e tij u bë në Derviçan pasditen e djeshme, gjatë një takimi që ai zhvilloi me minoritarë të ardhur nga të gjitha zonat e Sarandës dhe Gjirokastrës. "Marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Greqisë janë aktualisht në nivelin më të mirë të mundshëm,- theksoi presidenti grek. - Duhet të shohim nga e ardhmja për të zgjidhur disa probleme, duke shmangur sa të jetë e mundur nënkuptimet dhe keqkuptimet sidomos përsa i takon problemit të respektimit të të drejtave të minoritetit grek në Shqipëri, problemin e shkollave në gjuhën greke si dhe dorëzimin e pasurive që i takojnë kësaj popullsie dhe kishës orthodokse në Shqipëri" tha Stefanopulos. Deklarata e tij për pronat, vjen menjeherë pasi presidenti grek refuzoi në Tiranë ekzistencën e një çështjeje çame, pavarësisht se kjo u kërkua nga të gjitha autoritetet më të larta në vend. Ai tha se gjatë takimeve me kryeministrin Fatos Nano dhe me Presidentin Alfred Moisiu "unë mora premtime në mënyrë të qartë se këto probleme që lidhen me respektimin e të drejtave sipas dokumentave ndërkombëtare, sidomos të arsimimit dhe të kthimit të pronave, do të gjejnë zgjidhje, sepse rruga drejt integrimit europian është një rrugë pa kthim pas". Duke folur përpara bashkëkombasve të tij grekë, Stefanopulos theksoi se për minoritetin grek shumë shpejt do të hapet një periudhë e re mirëqënieje. Qeveria greke sipas tij ka angazhimin e plotë për të investuar në drejtim të përmirësimit të infrastrukturës në zonat e banuara nga popullsi me origjinë greke.
Në vendin e origjinës
"Jam krenar që jam me origjinë nga Dhrovjani". Kjo ishte deklarata e Presidentit grek Stefanopulos menjëherë sapo shkeli në tokën ku ka lindur nëna e tij. I pritur në qendër të fshatit Dhrovjan të Sarandës nga kryeplaku Pavllo Taçi, Stefanopulos ka ndjerë mall për vendin nga kishte origjinën. Nëna e tij rrjedh nga familja e Braçikotes. Ai tha se është duke përmbushur një amanet të paraardhësve të tij duke zbritur në Dhrovjan. "Një dhrovjanot duhet të mendojë dhe të mos harrojë që është një grek në këto vende dhe nëse të gjithë të tjerët janë një herë grek, dhrovjanotët janë katër herë grek, nëse të gjithë jemi të krishterë, dhrovjanotët janë dy herë të krishterë" tha Stefanopulos. "Këtu në Dhrovjan,- vazhdoi më tej Stefanopulos,- ndihem më grek se kudo ku kam shkuar. Kur një përfaqësi nga Dhrovjani trokiti një ditë në dyert e Presidencës dhe u takua me mua, më thanë se dhrovjanjotët kanë problem ndërtimin e një rruge. Fillimisht unë u shpreha se kjo ishte një gjë e lehtë, por unë nuk e kisha përfytyruar kurrë që Dhrovjani ishte një fole e tillë shqiponjash dhe që rruga për të ardhur deri këtu nuk do të ishte kaq e lehtë". Duke folur për origjinën e tij Stefanopulos tha se gjyshi i nënës së tij Spiro Braçkas kishte lënë Dhrovjanin në vitin 1829 dhe ishte zhvendosur në Patra, ku bleu një tokë dhe ku në një pllakë guri ka të shkruar datën e ngulimit ne Patra. Sipas 76 vjeçarit Grigor Roso nga Dhrovjani rreth 200 vjet përpara familja Braçkas ishte e shtrirë në një lagje të tërë që mbante emrin e saj dhe kishte një numër familjesh më këtë mbiemër. Nga banesat e kësaj familjeje vetëm njëri i ka rezistuar kohës dhe aty aktualisht banon familja Llapa, vëllezërit Dhimosten e Ptolemeo Llapa.Presidenti Stefanopulos bëri një vizitë në familjen Llapa i shoqëruar nga protokolli shqiptar dhe grek.
Janullatos, meshë të veçantë për 5 mijë ushtarët grekë të vrarë
Stefanopulos është ndalur në manistirin e Shën Nikollës në grykën e Këlcyrës, vend i cili parashikohet të kthehet si memorial i prehjes së eshtrave të ushtarëve grekë të rënë gjatë dimrit të viteve 1940-41. Ky manastir po ringrihet sipas projektit që parashikon përfshirjen brenda tij edhe të memorialit të ushtarëve grekë të rënë në luftë. Në Bularat të Dropullit të Sipërm ai mori pjesë në një ceremoni në nderim të ushtarëve grekë. Ai vendosi një kurorë në memorialin kushtuar ushtarëve grekë dhe mbajti 1 minutë heshtje. Gjatë kësaj ceremonie kryepeshkopi Janullatos mbajti një meshë në nderim të ushtarëve grekë. Gjatë luftës italo-greke të zhvilluar në territorin shqiptar, sipas të dhënave të shtabit të përgjithshëm të ushtrisë kombëtare greke mendohet se janë vrarë mbi 5 mijë ushtarë grekë në një front që shtrihet nga Leskoviku deri në bregdetin e Jonit.
Stefanopulos nderon ushtarët grekë rënë në luftën italo-greke
Presidenti i Republikës së Greqisë Kostandin Stefanopulos ka zhvilluar një "maratonë" të gjatë vizitash në rajonin jugor të Shqipërisë. I shoqëruar nga ministria greke e Arsimit dhe Fesë Marieta Janakos, Zv/ministri i jashtëm grek Evripidis Stilianidhis dhe nga ministri shqiptar i Arsimit dhe Shkencës Luan Memushi, Stefanopulos ka bërë pesë ndalesa në Këlcyrë, Bularat, Dhrovjan, Gjirokastër dhe Dervician. Gjatë kësaj vizite presidneti grek është ndalur në disa vende e pika që krijonin lidhje të drejtpërdrejta me temat e nderimit dhe respektimin të ushtarëve grekë të rënë gjatë luftës italo-greke, që krijonin intimitet me prekjen e rrënjëve të paraardhësve të tij në fshatin e origjinës dhe që i jepnin atij mundësi për t'u shprehur rreth çështjeve dhe temave delikate që lidhen me rrespektimin e të drejtave të minoritetit grek në Shqipëri.
Bashkëpunimi me Britaninë
"Marrëveshja e Ripranimit, kërkojmë sqarime"
Komisioni i Jashtëm i Kuvendit, diskutoi për ratifikimin e marrëveshjeve të ripranimit me Anglinë dhe Maqedoninë. Projektet parashohin mundësinë e përcaktuara në marrëveshjet mes qeverive për luftën kundër migracionit të paligjshëm. Një ndër shqetësimet e europianëve për këtë çështje në pyetësorin dërguar institucioneve, marrëveshja e ripranimit, kusht bazë në marrëdhëniet njerëzore, nuk është miratuar me Britaninë e Madhe dhe do të ridiskutohet me ekspertët për përcaktimin e kritereve. Mbështetur në dispozitat e tyre, është vendosur detyrimi ligjor për ripranimin nga pala kontraktuese, kërkuar dhe përgjegjëse për kalimin joligjor dhe nëpër territorin e saj, të personave në territorin e palës kërkuese. Detyrimi i marrëveshjes, përcakton rastet e ripranimit dhe përjashtimit nga ky detyrim, afatet kohorë të procedurave, refuzimit të hyrjes dhe tranzitit, sigurimin e të dhënave dhe shpenzimet.
Krijoni Kontakt