Ja pse Enveri e prishi marrveshjen e Mukjes
nga Sejfi Protopapa*
Kjo e sontmja eshte nje mundesi per te shfrytezuar nje deshmitar te ngjarjeve qe ndodhen ne Shqiperi gjate Luftes se Dyte Boterore. Jo vetem qe isha deshmitar gjate evoluimit te ngjarjeve, por une isha vetem 18, 19, 20 vjec gjate asaj periudhe qe perfundoi me ardhjen ne pushtet te qeverise komuniste ne Shqiperi. Eshte kenaqesi te flas me njerez tre gjenerata me te rinj se une pasi kjo me me kujton ditet e mia te hershme si anetar i Rinise se Ballit Kombetar. Por ne te njejten kohe kjo mund te jete nje barre per ju pasi implikon se mosha nuk eshte nje shfajesim per te qenet neutral para akteve te pergjegjshme qe mund t'iu dalin perpara. Margarita Tutulani ishte moshatare me ju (folesi ngasherehet-shen. i red.)) kur u ekzekutua nga fashistet bashke me te vellane Kristaqin dhe shume te tjere ne veren e vitit 1943 si mbeshtetes te Partise Komuniste ne Shqiperi. Gjate pushtimit italian une punova me Kristaq Tutulanin. Kur mora vesh per ekzekutimin e tyre une ika nga shtepia per t'iu bashkuar njesiteve guerrile, pa e ditur as vete se ne cilen guerrilje do futesha. Resul Dollani e Namik Neqemeja ishin, gjithashtu, moshatare me mua. Ata u ekzekutuan nga komunistet ne pushtet ne vitin 1945. Ata qene anetare te Grupit Komunist te "Te Rinjve" te udhehequr nga Sadik Premtja dhe Anastas Lulja. Ky i fundit u varros i gjalle nga komunistet si tradhetar i komunizmit. Nje sqarim per ata qe nuk jane ne korent me ngjarjet ne Shqiperi; nuk kishte nje Parti Komuniste ne Shqiperi perpara sulmit te gjermaneve kunder Bashkimit Sovjetik. Ekzistonin tri grupe komuniste; "Te rinjte" te udhehequr nga Anastas Lulja dhe Sadik Premtja, Grupi i Korces dhe nje grup tjeter (Grupi i Shkodres-shen. i red.) Dhe, natyrisht, ai qe doli ne krye ishte Enver Hoxha i cili eliminoi anetaret e grupeve te tjera. Disa prej ketyre eliminimeve nuk ishin logjike, thene thjeshte dhe ne sensin me brutal te fjales ato ishin nje rast per te vrare. Sidoqofte, disa prej vrasjeve jane historikisht te lidhura. Anastas Lulja i varrsour per se gjalli eshte nje histori e trishtuar, sepse, ndoshta, ai ishte komunisti me real ne gjithe Shqiperine.
Dua te kuptoni se une jam duke bere nje renditje te ngjarjeve, dhe jo fushate. Sic mund ta perfytyroni une kam jetuar me keto kujtime qyshkur e lashe Shqiperine ne fillim te 1945-es. Fale zotit, asnje prej jush nuk e ka ngarkesen e kujtimeve te tilla ne moshe te re. Sonte do jem mekembesi juaj historik, per arsyen e thjeshte se ju mund te zgjidhni t'i dokumentoni keto ngjarje te historise se Shqiperise pergjate L2B. Perndryshe ju jeni nen rrezikun e injorimit te se kaluares, dhe si rrjedhoje do te perserisni gabimet tona. Une mbijetova, thjeshte, sepse ekspozova para botes dokumentin e Luftes Cilvile qe u pergatit nga Partia Komuniste nen pseudonimin e Enver Hoxhes (Shpati), i cili instruktonte mbeshtetesit e tij per te nisur Luften Civile dhe te injoronin Marreveshjen mes Partise Komuniste dhe Ballit Kombetar qe u nenshkrua ne Mukje ne vitin 1943. Ne ate takim Balli Kombetar perfaqesohej nga Thoma Orllogai dhe Hasan Dosti. Ata kembengulen qe pala komuniste te binte dakord me proceset demokratike dhe te mbeshteste shqiptaret ne Ballkan ne te drejten e vetvendosjes.
Kjo me sjell te fati i shqiptareve ne Mal te Zi, Kosove, Maqedoni dhe ne Greqine veriore. Dhe fati i ketyre shqiptareve eshte, ne njefare menyre, ne baze te Luftes Civile ne Shqiperi. Ne anen tjeter, nje argument tjeter logjik eshte se Lufta Civile ne Shqiperi ishte pasoje e zhvillimeve te L2B. Sa i takon fatit te shqiptareve, e gjithe atmosfera e pergjithshme ne Europe do te ndikonte shqiptaret jashte Shqiperise. Ne vitin 1913, ne Konferencen e Londres, Shqiperia u la me kufijte e sotem duke lene jashte kufijve nje pjese te mire te shqiptareve.
Problemi qe u shfaq ne Luften Civile ne Shqiperi kishte te bente ne nje pjese te madhe me Kosoven ne vecanti. Ne vitin 1974, Tito-ja perjashtoi nga Komiteti Qendror jugosllav nje nga antishqiptaret me te eger, Rankoviqin. Sic u mesua, rrezimi i Rankoviqit mundesoi qe Kosova te bente nje hap te dukshem drejt lirise dhe vetvendosjes. Mund ta pohoj kete si deshmitar pasi une me vullnetin tim doja ta verifikoja dhe shkova per vizite ne Kosove, Mal te Zi e Maqedoni, ekzaktesisht ne vitin 1974. Per t'iu dhene nje shembull; isha ne Komitetin Qendror te Partise Komuniste ne Beograd dhe ata me trajtuan si te isha nje dhurate nga zoti, megjithese e dinin se une isha nje element i Ballit Kombetar. Problemet e sotme jane nje evoluim i ngjarjeve qe ndodhen gjate L2B. Kerkesa e perfaqesuesve te BK ne Konferencen e Mukjes per procese demokratike dhe te drejten e vetvendosjes se shqiptareve ne Ballkan ishte shkaku i nisjes se Luftes Civile ne Shqiperi. Ajo qe eshte e dukshme ne gjithe kete eshte se marreveshja u arrit para se rezultati i L2B te ishte i qarte. Lufta Civile filloi kur rezultati i luftes u qartesua. Ka nje ndryshim te madh ne mes pushtimit italian dhe atij gjerman te Shqiperise. Italianet kishin ndermend kolonizimin e Shqiperise, dhe kesisoj qene te rrezikshem e, mbeshtetesit shqiptare te pushtimit italian Shefqet Verlaci, Mustafa Kruja, Ernest Koliqi e te tjere po i benin nje dem te madh entitetit shqiptar. Gjermanet, ne anen tjeter, kur erdhen ne Shqiperi ishin, nderkohe, humbes te luftes. Ata ishin ne terheqje e sipe,r keshtuqe nuk kishte nje pushtim si te tille te Shqiperise nga gjermanet. Kishte nje prezence te ushtrise gjermane si p.sh dy tre ushtare ne cdo ure, 100 gjermane ne Kucove si dhe dy batalione 400-500 veteshe dhe keto batalione vepronin nen moton "nese nje gjerman i vetem prekej ata do shkaterronin gjithcka".
*Sejfi Protopapa, patriot, aktivist i Rinise se Ballit Kombetar gjate Luftes se Dyte Boterore ne Shqiperi. Pas '45-es u shperngul per ne Amerike ku jeton edhe sot. Shkrimi i mesiperm dhe intervista ne vazhdim jane pjese e aktivitetit me teme L2B-ne organizuar nga Klubi Shqiptar i Universitetit te Bostonit te premten e kaluar.
Intervista: Pyetje te te pranishmeve ne salle
Sali Protopapa nuk jam une...
Nje nga pikat e marrveshjes se Mukjes ishte Shqiperia etnike ose bashkimi i trojeve shqiptare ne Ballkan. A ishte kjo e pamatur po te kujtosh se te gjithe perpjekjet duheshin perqendruar ne clirimin e vendit?
Komunistet nuk folen kurre per Shqiperine etnike.
Kam degjuar se aktiviteti juaj pergjate luftes eshte ne baze te filmit "I teti ne bronz". A eshte e vertete?
Jo. Kjo eshte komike. Qesharake. Gjera artificiale. Fakti qe u zgjodh emri Protopapa eshte nje krim i kryer nga Dritero Agolli. Ka shume njerez te fisit tim qe nderruan emrin si pasoje e ketij nonsensi te Dritero Agollit.
A ishte Balli Kombetar nje parti politike dhe, a kishte nje axhende te kristalizuar?
Balli Kombetar nuk qe kurre nje parti poltike. Kishte dy rryma brenda Ballit; ajo e te vjeterve ku hynin Ali Kelcyra, Hasan Dosti, Mit'hat Frasheri, Vasil Andoni e te tjere. Te rinjte Safet Butka, Abas Armenji te cilet u internuan nga italianet ishin me progresive, me liberale e te tjera. Kishte gjithashtu mbeshtetes te regjimit te Zogut, individualisht, jo si grup politik. Axhenda e Ballit Kombetar ishte "Dekallogu".
A u mundua Balli Kombetar qe te marre pushtetin ne Shqiperi?
Balli Kombetar ishte i perkushtuar ndaj proceseve demokratike, keshtuqe BK ishte i kenaqur me favorizimin e ketyre proceseve dhe format e qeverisjes qe dalin prej ketej. Lufta civile nuk e lejoi kete te ndodhte. Prania e anglezeve ne Greqi nuk u perserit edhe ne Shqiperi keshtuqe komunistet qene te lire te benin cfare dreqin te donin dhe ata keshtu bene.
Cfare do te kishte bere ndryshe ne Shqiperi BK nese do ta kishte marre pushtetin?
Perpiqu ta cmosh nocionin e proceseve demokratike. Nese do kishte patur procese te tilla ngjarjet do merrnin rruge tjeter. Asgje e tille nuk ndodhi pasi Balli nuk i kishte forcat dhe mjetet. Ata deshtuan ushtarakisht, por kurre shpirterisht.
Kur eshte cliruar Shqiperia?
Loja me 28 dhe 29 nentorin eshte asgje vec tullumbace. Une per vete preferoj 28 nentorin.
Krijoni Kontakt