Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 51
    MoDa KaLoN,sTiLi QeNdRoN! Maska e fashion_girl
    Anėtarėsuar
    06-07-2010
    Postime
    2,409
    edhe un e kam gjyshin boshnjak, por ka vdekur dhe ne sdim asnje gje per familjen e tij !
    kur ai erdhi ne shqiperi ishte vetem 7 vjec ,erdhi bashke me mamin e vet. si fillim me duket se u sistemua ne borake e me pas kur u bo pak me i madh u spostune durres !do kisha shum deshire te njehja fisin e tij qe ndodhet ne bosnje, por problemi eshte senuk jemi te sigurt per mbiemrin sepse disa thone qe na e kan ndryshu, disa thon qe e kemi keshtu dhe faktikisht ne sarajevo eshte nje lagje ku te gjithe kan mbiemrin tone aktual!
    a ka ndonje nga ju qe eshte nga borakja dhe i ka akoma gjysherit gjalle ???????????se kushedi e njofin dhe me ndihmojn!
    Faleminderit te gjitheve !

Ju keni fituar 1 pik Maska e naqeta
    Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Citim Postuar mė parė nga fashion_girl Lexo Postimin
    edhe un e kam gjyshin boshnjak, por ka vdekur dhe ne sdim asnje gje per familjen e tij !
    kur ai erdhi ne shqiperi ishte vetem 7 vjec ,erdhi bashke me mamin e vet. si fillim me duket se u sistemua ne borake e me pas kur u bo pak me i madh u spostune durres !do kisha shum deshire te njehja fisin e tij qe ndodhet ne bosnje, por problemi eshte senuk jemi te sigurt per mbiemrin sepse disa thone qe na e kan ndryshu, disa thon qe e kemi keshtu dhe faktikisht ne sarajevo eshte nje lagje ku te gjithe kan mbiemrin tone aktual!
    a ka ndonje nga ju qe eshte nga borakja dhe i ka akoma gjysherit gjalle ???????????se kushedi e njofin dhe me ndihmojn!
    Faleminderit te gjitheve !

Nuk jane te gjith boshnjaket ne Borake e Koxhas ,aty jane ne numer me te madh ,por shume jane ne Shijak ,Durres ,Tirane .
    Mbiemrat e familjeve boshnjake qe jane ne Shqiperi pjeserisht jane keto ,se nuk me kujtohen te gjith .(keto te ndryshuara )
    Kapedani(e kan pas Kapedanoviē) ,Disdari (Disdaroviē),Baēi (Baqiq),Misihoviē,Miēa(MIqoviē)Gashi(Gashoviē),Kad ra (Kadragiē)Sabli (Sabliē)Zuriqi ,Sukniqi,Gallai .Stara ,Gjonku,Hoxha.Kadiqi.Guzina,Kllari,Guza,Rahiē,Sinj ari,Rama,Fetahu,etj etj .
    Tani ne shqiperi jeton brezi i trete ,i kan ardhe gjysherit nga andej si ty ,kur kan pas qene gjalle ato/a nuk i lejohej te shkonin e vinin ,shume pak kan shku e ardhe .
    tani mbas demokracis kane shkuar shume ,kane gjet kushurinjt e dyte e te trete ,brezi largohet dhe kur si ke njoft je si e ftohte ,por eshte shume interesante ti takosh .
    Une kam pasur nje shoqe qe kishte maman boshnjake dhe nuk e kishte mesuar gjuhen dhe u njoh me nje boshnjake me orgjine shqiptare (kishte lind ne bosnje )
    qe nuk dinte shqip (kishte ardhe me pune ne shqiperi )
    Dhe kjo i mesonte shqip ajo tjetra gjuhen boshnjake )
    Une mendoj( nuk kam bere ndonje studim per kete), eshte thjesht mendimi im ,qe mund te jene shqiptar te sllavizuar .
    Boshnjaket jane popullsi shume e bukur(sidomos femrat ) te gjate ,ka pak bjonde ,(sllavet jane me shume bjonde) .
    2-Une kam pasur gjysherit boshnjake ,me kujtohet kur isha e vogel si te gjith gjysherit qe te tregojne perralla ,gjysherit e mi me tregonin perralla me balozin e zi (gjergj elez aline)me heronjte Mujo dhe Halili.
    Une kur u rrita dhe i mesova ne shkolle qe ishin pjese e mitologjise sone ,gjithmone i kam bere pyetje vetes ''Si ka mundesi qe perdorin te njejta legjenda te folklorit tone ?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga naqeta : 11-09-2010 mė 19:38
    A don, e s'din, a din e s'don !

MoDa KaLoN,sTiLi QeNdRoN! Maska e fashion_girl
    Anėtarėsuar
    06-07-2010
    Postime
    2,409
    Citim Postuar mė parė nga naqeta Lexo Postimin
    Nuk jane te gjith boshnjaket ne Borake e Koxhas ,aty jane ne numer me te madh ,por shume jane ne Shijak ,Durres ,Tirane .
    Mbiemrat e familjeve boshnjake qe jane ne Shqiperi pjeserisht jane keto ,se nuk me kujtohen te gjith .(keto te ndryshuara )
    Kapedani(e kan pas Kapedanoviē) ,Disdari (Disdaroviē),Baēi (Baqiq),Misihoviē,Miēa(MIqoviē)Gashi(Gashoviē),Kad ra (Kadragiē)Sabli (Sabliē)Zuriqi ,Sukniqi,Gallai .Stara ,Gjonku,Hoxha.Kadiqi.Guzina,Kllari,Guza,Rahiē,Sinj ari,Rama,Fetahu,etj etj .
    Tani ne shqiperi jeton brezi i trete ,i kan ardhe gjysherit nga andej si ty ,kur kan pas qene gjalle ato/a nuk i lejohej te shkonin e vinin ,shume pak kan shku e ardhe .
    tani mbas demokracis kane shkuar shume ,kane gjet kushurinjt e dyte e te trete ,brezi largohet dhe kur si ke njoft je si e ftohte ,por eshte shume interesante ti takosh .
    Une kam pasur nje shoqe qe kishte maman boshnjake dhe nuk e kishte mesuar gjuhen dhe u njoh me nje boshnjake me orgjine shqiptare (kishte lind ne bosnje )
    qe nuk dinte shqip (kishte ardhe me pune ne shqiperi )
    Dhe kjo i mesonte shqip ajo tjetra gjuhen boshnjake )
    Une mendoj( nuk kam bere ndonje studim per kete), eshte thjesht mendimi im ,qe mund te jene shqiptar te sllavizuar .
    Boshnjaket jane popullsi shume e bukur(sidomos femrat ) te gjate ,ka pak bjonde ,(sllavet jane me shume bjonde) .
    2-Une kam pasur gjysherit boshnjake ,me kujtohet kur isha e vogel si te gjith gjysherit qe te tregojne perralla ,gjysherit e mi me tregonin perralla me balozin e zi (gjergj elez aline)me heronjte Mujo dhe Halili.
    Une kur u rrita dhe i mesova ne shkolle qe ishin pjese e mitologjise sone ,gjithmone i kam bere pyetje vetes ''Si ka mundesi qe perdorin te njejta legjenda te folklorit tone ?
    un pyta prinderit e mi dhe me than qe fillimisht ai u sistemua ne borake pastaj u spostua ne durres ku u martua me gjyshen time...me thene te drejten un kam deshire ti njof thjesht me dite origjinin e gjyshit tim , ai nuk arriti asnjehere tu kthente ne vendlindjen e tij !me pelqen shum muzika jugosllave edhe faktikisht e ndjek shum ;pastaj edhe meshkujt i kan shum te mire nga paraqitja dhe mbi te gjitha jan shum qefli (per muzike eshte gje normale por edhe per femra)dhe i mbajn grate ne pellemb te dores !

i/e larguar Maska e Gordon Freeman
    Anėtarėsuar
    03-05-2009
    Vendndodhja
    .
    Postime
    2,895
    un pyta prinderit e mi dhe me than qe fillimisht ai u sistemua ne borake pastaj u spostua ne durres ku u martua me gjyshen time...me thene te drejten un kam deshire ti njof thjesht me dite origjinin e gjyshit tim , ai nuk arriti asnjehere tu kthente ne vendlindjen e tij !me pelqen shum muzika jugosllave edhe faktikisht e ndjek shum ;pastaj edhe meshkujt i kan shum te mire nga paraqitja dhe mbi te gjitha jan shum qefli (per muzike eshte gje normale por edhe per femra)dhe i mbajn grate ne pellemb te dores !
    ncnc ,kjo i bie qe boshnjaket mė tė mirė se albaniket e? po ti hedhim nje sy historise se popullates qe jetojne ne trevat mbare shqiptare besoj qe nje pjese e tyre kishin me na dale me preardhje minoritetesh e pastaj i thone vehtes "shqiptar" apo "ilir"

kjo si rrezulltat i martesave nder-etnike.

i/e regjistruar Maska e saura
    Anėtarėsuar
    07-09-2008
    Vendndodhja
    Itali
    Postime
    3,498
    Citim Postuar mė parė nga Gordon Freeman Lexo Postimin
    ncnc ,kjo i bie qe boshnjaket mė tė mirė se albaniket e? po ti hedhim nje sy historise se popullates qe jetojne ne trevat mbare shqiptare besoj qe nje pjese e tyre kishin me na dale me preardhje minoritetesh e pastaj i thone vehtes "shqiptar" apo "ilir"

kjo si rrezulltat i martesave nder-etnike.
    Pse ti Gordon je i sigurt qe je 100% ilir ,mund te dime orgjinen nja 300 vjet per me shume asnje se di se sa kaēurel jane be ...
    jo vetem ne por gjith bota .
    Pastaj pse duhet patjeter te jesh ilir ?
    Mos valle kur vijme ne jete e zgjedhim se ēfare race do te jemi ?
    Rracat e tjera nuk kane asnje vlere dhe ne qenkemi me te miret ?
    sa shqiptare ma shpifin mua dhe nuk kam deshire fare te indetifikohem me to ...Te jesh shqiptar nuk do te thot se mbart simbolin e persosmeris ...
    E rendesishmia ne jete eshte te jesh njeri i mire dhe te jetosh mire per veten tende ,nuk ka rendesi nga e ke prejardhjen te gjith nga majmuni e kemi me duket
    L'invidia e la forma piu sincera di ammmmirazione.

i/e regjistruar Maska e lisa12
    Anėtarėsuar
    30-11-2008
    Postime
    2,624
    Citim Postuar mė parė nga Brari Lexo Postimin
    saura..

un kur hapa temen ne fjale mendova te shtoj kulturen time por dhe te te tjereve me artikullin e pare lart..
    u nisa pra thjesht per interesa etnografike kurse moderatoret kesaj teme i kan bashkangjit pa me pyetur mua nje teme tjeter te hapur nga une.. me shkrime te kastriot myftarajt..

myftaraj ka qellime politike ne shkrimet e tij.. kurse shkrimi pare eshte ..kulture etnografike..

une nuk kam komentuar shkrimin e myftarajt sepse.. ala nuk e kam lexuar..

sepse..po te them nje sekret.. jo cdo shkrim qe postoj un edhe e kam lexuar..

zakonisht postoj qe te mos humbin neper gazeta shkrime qe duken interesante..e keshtu forumi behet si nje enciklopedi qe ekemi per cdo rast ne dor ta cfletojme..

nuk i njoh boshnjaket e shijakut..
    di vetem se jan te mencur..puntor e te degjuar si njerez te rregullt..
    sul gallaj ..ka qene si me i njohuri nder ta..
    kuader i larte i bujqesise ne ato zona..
    me shum sdi..

ke te drejte Brari ndoshta ti si njihke muhaxhiret jane njerezit me te pritshem alegro,dhe me punetor se sa neve une per vete kam 3 shoqe muhaxhire dhe dy shoqe po dora jone qe jane martuar me muhaxhir ato jane shume familije te mira dhe te nderuara une kam rrespekt te madh per njerezit e lagjes borake
    Ti me sjell gjithmone fat dhe lumturi

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Citim Postuar mė parė nga lisa12 Lexo Postimin
    [/B]

ke te drejte Brari ndoshta ti si njihke muhaxhiret jane njerezit me te pritshem alegro,dhe me punetor se sa neve une per vete kam 3 shoqe muhaxhire dhe dy shoqe po dora jone qe jane martuar me muhaxhir ato jane shume familije te mira dhe te nderuara une kam rrespekt te madh per njerezit e lagjes borake

Nje korigjim ,nuk quhen muhaxhirr por boshnjke ,fjala muhaxhire eshte fjale turke qe do te thote te ardhur .
    Eshte e vertete qe boshnjaket jane njerez shume te mire liberal me moral.
    Ne familjet boshnjake ka nje harmoni te papare ,grate me te vertete i mbajne ne pellembe te dores .
    Puntore te urte ,qeflinj ,te bukur etj etj .

i/e regjistruar Maska e lisa12
    Anėtarėsuar
    30-11-2008
    Postime
    2,624
    Me thene te drejten historine e boshnjakeve nuk e di dhe skam qene shume kureshtare ,por i kam jetuar dhe degjuar po e po qe jane njerez shume te mire sic e thashe dhe me lart etj........
    Ti me sjell gjithmone fat dhe lumturi

Anėtarėsuar
    05-10-2007
    Vendndodhja
    Ne toke !
    Postime
    439
    Citim Postuar mė parė nga fashion_girl Lexo Postimin

Mund te ma shkruash mbiemrin ne Mp te shoh sa mund te ndihmoj ..
    Eshte shume bukur ,edhe pse nuk ke jetuar aty eshte diēka e brendshme qe te terheq .
    Une kam shkuar me perpara se mamaja ime ,per arsye pune ,por u gezuva shume kur shkoi dhe ajo ,i beren shume surpriza .
    Nuk jam kenaq me shume ne jeten time thoshte
    Prandaj i koptoj kosovaret e shqiperis kur nuk kishin mundesi te shkonin ne Kosove ,dibranet (qe 30% e popullsis se Tiranes eshte nga dibra e madhe )qe nuk kishin mundesi te iknin ne Maqedoni .
    ēamet qe nuk kane mundesi dhe sot te ikin ne shtepit e tyre ,te vendosin nje tufe me lule ne varrin e te aferme te tyre .
    tek ne nuk kishte dasem e sebep qe mos te qanim e te mos kujtonim njerezit qe ishin andej .
    Eshte e tmerrshme si neve tani te na mbyllen kufinjt e mos te na lejojme te shkojme ne shqiperi .
    Mos ja degjofsha kurre emrin komunizmit me sa te jem gjalle ...

Nė zemėr boshnjakė, por tė integruar: Boshnjakėt nė Shqipėri

Flamuri shqiptar dhe boshnjak nė fshatin Borakė

Nė Shqipėri jetojnė rreth dhjetė mijė boshnjakė. Edhe pse ata atje janė vendosur para 130 vjetėsh, edhe sot e kėsaj dite ata e ruajnė gjuhėn, kulturėn, traditat e tyre.

Omer Ēigiq rendit topat e bilardos nė klubin e vogėl, nė fshatin Borakė afėr destinacionit turistik shqiptar, Durrės. Nė kohėn qė i tregon djaloshit Samed Bashiē se si mbahet shkopi drejt, ai flet me njė nostalgji tė bartur edhe tek gjeneratat e reja. "Tė gjithė ne jemi boshnjakė, i shikojmė fotografitė e Mostarit tė dikurshėm, eh… Mezi presim qė tė hiqen vizat qė tė mund tė udhėtojmė lirshėm”, thotė ai.

Pronar i klubit tė Internetit nė fshat ėshtė Milani. Emrin ia kanė vėnė babai Fadili dhe e ėma Duja, ndėrsa vėllezėrit e tij janė Armando dhe Renato. Atij i vjen keq qė tė rinjtė kėtu nuk kanė ndonjė perspektivė. "Po ja, dikush shkon nė shkollė, punohet ngapak. Pagesa ditore e njė kamarieri nė kafene ėshtė pesė, gjashtė euro. Ka tė punėsuar nė Itali, nė Durrės, si ēdokund“, shpjegon djaloshi i hareshėm, i cili gjuhėn e tij e ka pėrsosur duke punuar nė bregdetin kroat.

Familja e Sejfo Sablić nė afėrsi tė Durrėsit

Entuziazėm pėr shkak tė vizitės nga Bosnjė-Hercegovina

Nė Shqipėri jetojnė rreth dhjetė mijė boshnjakė, por pėr ta dihet pak. Para 130 vjetėsh, ata nga Bosnje-Hercegovina u nisėn pėr nė Turqi, kanė ndaluar nė Durrės dhe mbeten aty, ku edhe ruajtėn gjuhėn dhe kulturėn. Sabrija Bashiqi nuk ankohet dhe ėshtė shumė e lumtur me jetėn e saj."Jetojmė mirė tė gjithė. Kėtu tė gjithė jemi boshnjakė, kėtu jemi lindur, kėtu kanė lindur prindėrit tanė edhe gjyshėrit. Origjina ime ėshtė nga Mostari“, flet ajo e mbėshtetur nė makinėn „Golf 2“ tė parkuar.

Banori mė i vjetėr i fshatit, Milani me korrespondentin e Dw Mirsad Čamdžić

Tek banori me i vjetėr i fshatit, Mahmut Baqiq janė rritur emocionet. Ai qan, me tė parė se nė vizitė iu kanė ardhur vendas nga Bosnjė-Hercegovina. Mbėshtetet nė mur dhe psherėtin: „Jam i emocionuar pėr shkakun tuaj, sepse ju jeni gjaku im. Uluni pak, pushoni“.

Mahmuti ėshtė nėntėdhjetė vjeē dhe thotė se ka pėrjetuar ēdo gjė. Tregon edhe se si i ka mbetur emri fshatit, Borakė. "Kėtu dikur ishin shtėpitė nga babai, tė cilat dukeshin si baraka. Dhe kėshtu, nga fjala „barakat“ i ka mbetur emri „Borakė“, rrėfen plaku.

Koha e diktaturės

Periudhėn e qeverisjes sė Enver Hoxhės ata e kanė ndarė me tė gjithė popullin shqiptar. Sipas fjalėve tė Osman Begiqit, atėbotė nuk guxohej tė flitej nė gjuhėn boshnjake. "Kur jemi nisur pėr ndonjė fshat tjetėr, ėshtė dashur tė kemi leje. Nė fakt, ka qenė qetė, nuk ka pas krim dhe ka qenė mė sigurt se tani, por jetohej vėshtirė. Shpeshherė, nė tryezė ka pasur vetėm misėr“, kujton ai.

"Aj, aj, aj..." – tund kokėn Sejfo Sabliq, kur pyetet se si ėshtė jetuar nėn qeverisjen e diktatorit shqiptar. "Asgjė nuk vlente, ka pasur njė urrejtje tė madhe atėherė dhe kohė e tillė mos u pėrsėrittė kurrė“, flet ai duke pėrcjellė nusen dhe nipin, del nga oborri i rregulluar mirė. Kėtu jeton edhe i biri i tij, Taha. Ai ėshtė me punė nė Itali, ndėrsa nusja e tij Eva-shqiptare, kujdeset pėr dy vogėlushet. Ajo flet gjuhėn boshnjake, por thotė se “i vie turp tė flas nė mikrofon“.

Nuset shqiptare duhet tė mėsojnė gjuhėn boshnjake

Boshnjakėt apo siē thonė ata „Bosanci“, qė nga viti 1948 kanė lidhur martesa me boshnjake tė Bosnje- Hercegovinės apo ndėrmjet vete. Pėr shkak tė krizės politike me Jugosllavinė, mbyllen kufijtė dhe fillojnė martesat e pėrziera me shqiptarėt. Milani thotė se shqiptaret e mėsojnė shpejt gjuhėn boshnjake: "Femrat shqiptare, tė cilat martohen nė fshatin tonė, duhet ta mėsojnė shumė shpejt gjuhėn boshnjake. Ato janė tė detyruara, sepse nė fshat flitet vetėm nė gjuhėn boshnjake”.

Pėrveē se nė fshatrat Shijak, Koxhasė dhe Borakė, boshnjakė ka edhe nė Fier, nė jug tė Shqipėrisė jo fort larg nga Vlora, pastaj nė Kavajė, nė Tiranė dhe nė disa qytete tė tjera. Nga Bosnja e Herecegovina ata vizitohen rrallė. Ahmet Mushiq e kujton njė takim tė tillė. "Njė minister nga Ēaplini, me mbiemrin Mushiq sikurse edhe unė, kaherė ka ardhur dhe ka qėndruar nė shtėpinė time”- kujton Ahmeti. Megjithatė, tokėn e Bosnjės dhe Hercegovinės ata e kanė nė zemėr. Omeri, i cili ka ndėrprerė lojėn e biliardit tregon se si lumturohen kur e dėgjojnė kėngėn „Sa-Sa-Sarajevo“: "Kur e dėgjojmė tė gjithė ngrihemi nė kėmbė. E duam Bosnjėn, njerėzit dhe qytetet. Kur shkoj nė qytet me shoqėri, une nuk dua tė flas gjuhė tjetėr veē gjuhės boshnjake“.

Dy boshnjakė nė Shqipėri, Ahmeti dhe Osmani

Tė vendosur nėpėr tėrė Shqipėrinė, tė nėnshtruar presioneve tė ndryshme nėpėr histori, tė lėnė pasdore nga shteti amė, tė pėrzier nė jetė me shqiptare e shqiptarė, megjithatė boshnjakėt pėr gjithė kėto vite ia kanė dalė tė ruajnė gjuhėn, kulturėn dhe traditėn.

Autor: Mirsad Čamdžić / Ajete Beqiraj

Redaktoi: Lindita Arapi

dw

http://www.dijaspora.org/index.php?option=com_content&view=article&id=782:bocnjaci-u-albaniji&catid=28:kolumne&Itemid=49
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DYDRINAS : 03-10-2010 mė 16:08

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rama rizgjidhet kryetar i bashkisė sė Tiranės
    Nga Humdinger nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 564
    Postimi i Fundit: 27-07-2007, 23:08
  2. Pas reagimit ndėrkombėtar, opozita pranon humbjen nė Shijak
    Nga Brari nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 18-03-2007, 12:30
  3. Arkiv X
    Nga Brari nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 113
    Postimi i Fundit: 25-08-2005, 14:59
  4. Vdes djali i President Moisiut
    Nga BOKE nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 17-03-2004, 04:35

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •