Postuar mė parė nga
naqeta
Nuk jane te gjith boshnjaket ne Borake e Koxhas ,aty jane ne numer me te madh ,por shume jane ne Shijak ,Durres ,Tirane .
Mbiemrat e familjeve boshnjake qe jane ne Shqiperi pjeserisht jane keto ,se nuk me kujtohen te gjith .(keto te ndryshuara )
Kapedani(e kan pas Kapedanoviē) ,Disdari (Disdaroviē),Baēi (Baqiq),Misihoviē,Miēa(MIqoviē)Gashi(Gashoviē),Kad ra (Kadragiē)Sabli (Sabliē)Zuriqi ,Sukniqi,Gallai .Stara ,Gjonku,Hoxha.Kadiqi.Guzina,Kllari,Guza,Rahiē,Sinj ari,Rama,Fetahu,etj etj .
Tani ne shqiperi jeton brezi i trete ,i kan ardhe gjysherit nga andej si ty ,kur kan pas qene gjalle ato/a nuk i lejohej te shkonin e vinin ,shume pak kan shku e ardhe .
tani mbas demokracis kane shkuar shume ,kane gjet kushurinjt e dyte e te trete ,brezi largohet dhe kur si ke njoft je si e ftohte ,por eshte shume interesante ti takosh .
Une kam pasur nje shoqe qe kishte maman boshnjake dhe nuk e kishte mesuar gjuhen dhe u njoh me nje boshnjake me orgjine shqiptare (kishte lind ne bosnje )
qe nuk dinte shqip (kishte ardhe me pune ne shqiperi )
Dhe kjo i mesonte shqip ajo tjetra gjuhen boshnjake )
Une mendoj( nuk kam bere ndonje studim per kete), eshte thjesht mendimi im ,qe mund te jene shqiptar te sllavizuar .
Boshnjaket jane popullsi shume e bukur(sidomos femrat ) te gjate ,ka pak bjonde ,(sllavet jane me shume bjonde) .
2-Une kam pasur gjysherit boshnjake ,me kujtohet kur isha e vogel si te gjith gjysherit qe te tregojne perralla ,gjysherit e mi me tregonin perralla me balozin e zi (gjergj elez aline)me heronjte Mujo dhe Halili.
Une kur u rrita dhe i mesova ne shkolle qe ishin pjese e mitologjise sone ,gjithmone i kam bere pyetje vetes ''Si ka mundesi qe perdorin te njejta legjenda te folklorit tone ?
Krijoni Kontakt