Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Bibla, besimi dhe religjioni.

Nese i krishteri do te menjanoje biblen nga udha dhe jeta e tij si besimtar, ai i ka hequr beses se tij, njohurine dhe mesimin e Krishtit.
    Qellimi im ne kete teme ka te bjeje me rendesine fondamental qe bibla ze ne besimin dhe vete jeten tone te krishtere. Ka plot te krishtere qe shpesh here bien ne lakun e djallit, duke menduar se bibla nuk ka shume rendesi ne jeten e tyre te krishtere. Lufta e djallit ndaj Perendise, fillon piksepari me mohimin e vete fjales se Perendise. Qysh ne Eden Satani permes mashtrimit, beri qe Eva dhe Adami te thyenin pikerisht fjalen e Perendise, sepse cdo fjale e Perendise permban nje ligj dhe mesim per besimtarin e Krishtere. Fjala e Perendise eshte jete per besimtarin e krishtere, prandaj dhe Jezusi tha: Njeriu nuk ron vetem prej bukes, por ron prej cdo fjale te dale nga goja e Perendsie. Bibla eshte pikerisht fjala qe ka dale nga goja e Perendise, per tu dhene jete atyre qe i besojne Fjales, Zotit Krisht.
    Lufte ndaj bibles nuk cilesohet thjesht vetem ai, i cili lufton kunder Krishtni, ai eshte kundershtar i hapur dhe i dukshem ndja Perendsie dhe fjales se tij. Por ne te njeten rruge shkatrimtare eshte duke ecure edhe ai qe ne dukje duket i perendishem, por qe fjalen e Perendise ne bibel nuk e ka si pjese te jetes dhe besimit te tij tek Krishti. Une po sjell nje shembull konkret nga vete Zoti yne Jezus Krisht.
    Njehere tek Jezusi naten erdhi nje farise i cili quhej, Nikodima. Ai kishte nje pozite te larter ne prifterine e Izralit, duke qene nje mesues dhe njeri i nderuar. Ai i tha JEzusit: "Mesues e dime qe ti je nje mesues i ardhur nga Perendia sepse askush nuk mund te beje shenjat qe ben ti, nese Perendia nuk eshte me te".
    Cfare e shtyu Nikodimen qe te vije naten tek JEzusi? Mos valle ai kishte nje kuriozitet te njihte nje njeri paksa te jashtezakonshem? Cfare deshmoi ai konkretisht per JEzusin? Si e priti Jezusi Nikodimen? Keto dhe plot pyetje te tjera ngrihen rreth vizites dhe personit te Nikodemes.
    Nikodima, ashtu sic thashe edhe me lart, ishte nje mesuas ne Izrael, i cili ne radhe te pare njihte ne menyre thelbesore te gjithe Shkrimin e Shenjte. Ai pa se Jezu Krishti ishte pikerisht ai ne te cilin shkrim, ligji dhe profetet gjenin nje permbushje te plote. Por le te shohim se ku u perqendrua konkretisht Nikodemi, dhe cila ishte baza ne te cilen ai qendroi. Pjesa e pare e deshmise se tij per Krishtin ishte: "Ti je nje mesues i ardhur nga Perendia.." Pra ai e nis deshmine e tij per Kishtin, pikerisht nga fjalet mesimdhenese qe dilnin nga goja e Krishtit. Bibla eshte pikerisht libir i cili ne menyre te drejtperdrjete na e jep kete mundesi, duke na bere pjestare aktuale ne degjimin e fjales te dale nga goja e Krishtit. Kur ne menjanojme biblen nga besmi dhe jeta jone e krishtere, ne i kemi hequr cdo mundesi vetes sone per te digjuar konkretisht fjalen e Jezusit. Fjala biblike permes Frymes se Shenjte na con personalisht tek kembet e Jezusit, te ulur se bashku me apsotujt ne malin e ullinjve, duke na dhene mundeisne qe te digjojme konrketisht mesimin e Krishtit. Kur ne pranojme Krishtin si te vetmin Shpetimtar te jetes sone, ne nuk jemi me si bota te kufizuar prej mekatit. Ne vijme ne nje Fryme me Te duke u bere pjese e Tij e perjetshme. Me kete dua te them se, "koha" nuk mund te jete nje kufi ndares, per te na ndaluar qe te shkojme dhe te digjojme personalisht mesimin e JEzusit ne "Malin e ullinjve" apo ne "Barken" e apsotujve. Ne jemi te vdekur per boten dhe te gjalle per Perendine. Ju, tha Jezusi jeni Drita e botes, dhe drita nuk njeh kohe dhe kufi. por ne cfare kuptimi? Mendohuni rreth kesaj.
    Deshmeusi

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Religjioni dhe ndjekesit e tij.
    Shpesh here ne te krishteret kur duam te tregojme besimin dhe fene tone, themi: i perkasim religjionit te krishtere. Thjesht ketu duket sikur nuk ka asnje problem, por ai qe eshte bir Perendie, i perket vetem Krishtit, dha aspak religjionit kishtar apo tradites se tij fetare. Ka plot te krishtere te cilet mendojne se, eshte religjioni dhe tradita e tyre fetare, ato qe ju japin atyre mundesine per tu bere te krishtere. Por a eshte keshtu? Ne fakt bibla pohon se, per here te pare besimtaret e Krishtit u qujaten te krishtere, pikersiht ne kishen e Antiokise, kur ende nuk kishin lindur religjionet dhe traditat fetare.
    -- Kush eshte kisha e Krishtit, dhe cfare e dallon ate nga kisha e religjionit?
    Vete Zoti Krisht na jep kete dallim, permes shembelltyres se "Dhjete virgjereshave." Permes kesaj shembelltyre, Jezusi na zbulon plotesisht kishen e tij te gjalle, ate kishe qe ndjek dhe ben vullnetin e Krishtit. Jezusi kete dallim e tregon midis pese virgjereshave te mencura dhe pese budallqeve. Jezusi thote se, vetem pese prej tyre kishin mencuri Perendie. Pra dallimi qe ndante virgjereshat midis njeratjetres nuk ishte as religjoini dhe as tradita, ishte pikerisht MENCUIRA dhe BUDALLALLEKU i tyre. ME fjalen, "Virgjereshat e MENCURA", Jezusi na deshmon kishen e tij te gjalle, dmth vete TRUPIN e Tij. Lidhur me kete apsotulli Pal thote: "Ne kemi mendjen e Krishtit". Te kesh mendjen e Krishtit do te thote: te kesh MENCURI Perendie.
    Fjala biblike eshte mesimi permes se ciles Fryma e Shenjte meson dhe fuqizon besimtarin e krishtere. Prandaj ai perpiqet cdo dite qe te shfletoje biblen, duke mare keshtu mesazhin dhe mesimin ne te cilin ai duhet te ece, ne menyre qe te beje vullnetin e Zotit. Nuk mund te besh vullnetin e Zotit, nese se pari ai nuk te zbulohet. Eshte pikerisht bibla ai liber, qe na shpalos mendimin, mesimin dhe vullnetin e Zotit, ne te cilin ne si te krishtere duhet te ecim.
    Vullneti i Zotit nuk te zbulohet as permes religjionit dhe as permes tradites fetare. Religjioni dhe tradita fetare, jane pjese qe na shoqerojne pergjate jetes sone ne kete bote, por asnjehere ato nuk duhet te zvendesojne Krishtin ne ne. Ti mund te jesh i regullt ne ndjekjen dhe respektimin me fanatizem te religjionit dhe regullave te tij, por a sjell kjo dobi ne ty? Me kujtohet nje here nje grup kristjanesh te rinj, te cilet me thane: ne e lexojme biblen, por nuk arrijme ta kuptojme ate. Pyetja ime ishte: A jeni kthyer plotesisht dha a jeni dorezuar plotesisht ne doren e Atit tone Qiellor? Vetem pasi ju te jeni kthyer dhe dorezuar ne dore te Krishtit, do te mund te merni Frymen e Shenjte, i cili do tju mesoje dhe zbuloje misterin e fjales se Perendsie.
    Ka plot te krishtere, te cilet biblen e quajne te parendesishme ne besmin dhe jeten e tyre te krishtere. Por une deshmoj se, nese besimit i mungon fjala dhe deshmija biblike, atehere religjioni dhe tradita behen thelbi i ketij besimi. Por cfare humbet i krishteri? Ai humbet Mesuesin Fryma e Shenjte, i Cili u dha nder ne qe te na kumtoje dhe mesoje fjalen e Krishtit, pjesen fondamentale te njohjes se vullnetit te Perendise, pa te cilin i krishteri nuk mund te ndjeke dhe zbatoje Krishtin. Nese shohim apsotujt e Krishtit, sherbesa e tyre filloi vetem pasi ata u mbushen me Frymen e Shenjte, ne diten e pentakostit. Por a mund ti mesonte Fryma, nese ata se pari nuk do te kishin mare prej Krishtit fjalen edhe mesimin e tij? Pikerisht Perendia, na e jep gjithmone te FRESKET kete fjale te Krishtit, permes refimeve te vete gojes se apostujve dhe dishepujve te Krishtit, ne kete liber qe quhet fjala e Zotit.
    Ju te krishter duhet te kuponi dhe te pranoni nje gje: Nese fjala biblike, e cila ne thelb permban mesimin dhe mendimin e Zotit, nuk eshte prezente ne ju, as Fryma e Shenjte nuk mund te jete mbi ju. Pasi Fryma meson te krishterin vetem permes fjales se Perendise. Nuk mund te thuash, une kam Frymen e Shenjte dhe pak rendesi ka fjala biblike. A mund te mare mesim, nxenesi ne klase, nese mesuesi i tij gjate gjithe ores se mesimit, do te nxirte vetem fryme nga goja e tij, pa shqiptuar asnje fjale? Permes fjales vjen dituria, dhe fjala na jep plotesisht mundesine qe ta marim ate.
    Dikush thote: une kam ne zemer Fjalen Perendi dhe bibla nuk mund ta zvendesoje kurre ate, prandaj bibla nuk ka ndonje vlere te madhe tek une. Ketu ka dy gjera te kunderta. Si mund te kesh Fjalen ne Zemer dhe te mos perfillesh mesimin e tij? Gjoni deshmoi per Fjalen dhe tha: "Ate qe ishte nga fillimi, ate qe DIGJUAM... lidhur me Fjalen e jetes." Pra Fjala e Perendise FOLI dhe ata digjuan dhe e pranuan kete fjale. Le ta shohim konkretisht kete fakt, permes nje vargu ne bibel. Je zusi tha: Nese qendroni ne FJLAET e mija, vetem atehere jeni dishepujt e mij. Mos valle kjo thenie e Krishtit ishte vetem per apostujt, pasi vetem ata kishin fatin qe te jetonin ne nje kohe me Krishtin dhe te digjonin fjalen e tij? Jo. Kjo thenie eshte per te gjitha brezat e krishtere, ne cdo epoke qe ata jetojne. Bibla na e jep kete mundesi, ne menyre qe ne te digjojme konkretisht te njejten fjale dhe mesim qe digjuan dhe pranuan apostujt. Krishti eshte i perjetshem prandaj dhe dhe fjala e tij eshte e perjeteshme.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Plot te krishtere pohojne te qenit e tyre te krishtere, por ne jeten e tyre nuk kane ende fryt te besimit. Perse ndodh kjo? Cfare eshte duke shkuar gabim ne besimin e tyre? Se pari, ata nuk kane bere nje dorzim te plote ne doren e Krishtit, dhe se dyti, nuk kane ende nje bashkim te plote dhe personal me Zotin Krisht. Pikerisht pas kesaj fillon Jeta e re ne Krishtin Jezus. Vetem pas ketij CASTI i krishteri VEPRON dhe gezon birerine e tij, duke bere vullnetin e Atit tone qiellor.
    A mund te na pengoje religjioni dhe mesimi i tij, duke na mbajtur lark Krishtit?
    Ne plot raste religjioni eshte nje pengese serioze ne kthimin e te krishterit tek Zoti Krisht. Ai e mban te krishterin ne nje konfuzion te plote, duke mbyllur para tij cdo mundesi te thirjes prej se lartmi, ku Perendia na theret permes ungjillit te shpetimit. Satani, i cili pret me padurim cdo rast per te mbajtur lark njeriun nga Perendia, penetron shume lehte kur gjen te krishtere te dobet dhe aspak te themelosur ne Krishtin Jezus. Ai ndjell luftrat fetare ndermjet vete religjioneve. Shihni si ju tha Gjon pagezori farisenjve: " Pjelle neperkash, kush ju ka mesuar ti arratiseni zemerimit qe po vjen?"
    "Pjelle neperkash" do te thote: pjelle e se keqes, dhe diku tjeter vete Krishti ju tregon farisenjve dhe saducejve duke ju then se, ati i tyre shpirteror eshte pikerisht djalli. Perse Jezusi doli ne kete konkluzion? Fakti qe kemi perpara eshte se, farisenjte dhe saducenjte nuk i perkisnin ndonje kombi pagan. Ata ishin te zgjedhur, pra ishin kombi i Perendise. Ata njihnin shkrimet ligjin dhe profetet, por arsyeja e vetme ishte se ata, nuk qendronin ne fjalen e JEzusit, dhe kjo vinte per shkakun se ata nuk besonin ne te. Ja pra Religjioni dhe tradita kane aftesi te tilla, qe ta mbajne te krishterin ne nje erresire te plote , per gjate gjithe jetes se tij mbi dhe.
    Nje dite fillova te lexoja ne kete forum kristjan, disa shkrime te hershme. Nuk kam deshire te ndalem ne emra te prevecem apo religjione te ndryshme. Ne nje shkrim rreth ikonave lexova dicka teper interesante. Nje i krishter shkruante: Ikona eshte pjese thelbesore ne besimin tone, pasi ajo PLOTESON tek ne njohjen e plote te Krishtit, pasi ne kemi nevoje ti shohim dhe ti prekim gjerat konkretisht. Ky ishte pak a shume thelbi i mesimit ,qe ky religjionist i krishtere jepte ne temen mbi ikonat. Le te vijem tek pyetja me thebesore: Si behet i PLOTE dhe kush na e Zbulon Krishtin ne jeten tone te krishtere?
    Pikfillesat per te njohur dhe vajtur personalisht me pendese perpara kryqit te Krishtit, mund te jene te ndryshem dhe te larmishme. Dikush mund te kete filluar ecjen e tij drejt Krishtit, ne prag te nje divorci, e dikush tjeter ne momentin e nje semundje. Dikush ne nje gjendje te plote plangprishje, dhe dikush ne momentin e drogimit. Dikush gjate puthejs se nje ikone apo puthjes se nje kryqi. Pra Perendia perdor shume menyra per te na treguar madheshtine e tij, si dhe rrugen e tij te vetme per shpetim, i cili eshte Zoti Krisht. E rendesishme per besimtarin e krishtere nuk eshte thjesht menyra se si ai mundi te digjoje lajmin e shpetimit, por se si ai u be bir i Perendise. Krishti refehet dhe zbulohet tek ne, vetem pasi ne kemi bere dorezim te plote ne dore te tij. Djali plangprishes e kishte harruar plotesisht Atin e tij te dashur , per shkak te ndarjes dhe jetes se tij ne plangprishje. Kjo harese nuk ka te beje thjesht me pikturen fizike Atit. Pra ai nuk mund te shpresonte se, fotografia do ti jepte atij mundesine per te NJOHUR Atin e tij te vertete. Ai kishte haruar dhe abandonuar plotesisht atesine e tij. Pra ai ishte jashte pushtetit dhe mbrojtes shpetuese te Atit te tij.
    Kush na njeh me Krishtin?
    Meqnese jemi duke folur per religjionin dhe mesimin e tij fetar, do te ndalem tek ikona. A mundet ikona te PLOTESOJE tek ne Jezsu Krishtin? Une pranoj se ikona mund te jete nje fillese ose mjet prej ku i krishteri mund te digjoje rreth personit Jezus Krisht , por gjithsesi nuk e bej ata pjese vendimtare te besimit dhe njohjes sone personale me Zotin Krisht. Mesimi, se, ikona na ploteson figuren e Krishtit, eshte thjesht relogjionoz dhe i rrezikshem, ai te mban ne DISTANCE prej Krishtit. Krishti ne jeten tone eshte i zbuluar premes Frymes dhe fjales profetike te Perendise. Nese ne do te kerkojme qe te NJOHIM dhe PRANOJME Krishtin nisur prej Shqisave tona, kurre ndonjehere ato nuk do te na cojne tek KRishti. Per kete kam nje fakt teper fondamental, ku cdo i krishtere duhet te mbeshtetet fuqishem. Jezusi , duke njohur dobesine e mishit tek njeriu, ku pjesen fondamentale ne drejtimin e mishit e zene shqisat tona, ju drejtoi apsotujve kete pyetje:Kush thone njerezit se jam une? Apsotuj thane: Disa thone se je PROFET, disa thone se je Elija, Jeremia apo Gjon pagezori. Pyetja ime eshte: Ku e mbeshtetnin njerzit e judese deshmine e tyre per Krishtin? Me plot binjde them se, ata mbeshteteshin ne deshmite e mishit dhe aspak ne deshmine e Atit Perendi. Por Jezusi ju drejtoi per te dyten here kete pyetje apostujve te tij: Por ju kush thoni se jam? Pjetri tha: Ti je Krishti biri i Perendise se gjalle."
    Deshmija e Pjetrit nuk mbeshtetej aspak ne zbulesen e Mishit (ku bejne pjese shqisat e njeriut). "I lumtur je o Pjeter, sepse kete nuk ta zbuloi as mish dhe as gjaku, por ta zbuloi Ati im qe eshte ne qiej."
    Kjo eshte deshmija me fondamentale qe Jezusi na deshmon rreth zbuleses dhe njohjes tone me te. Shikoni pra se sa gabim meson religjioni, i cili perpiqet te anulloje deshmine e Perendise, duke e mbajtur te krishterin ne erresiren e tij. Eshte pikerisht BESA jone ne Krishtin dhe Qendresa jone ne fjalen e tij, permes se ciles Fryma na zbulon Krishtin shpetimtiar.
    "Ju kerkoni te me vrisni, ju tha Jezusi judenjve, sepse fjala ime nuk gjen vend ne ju."
    Keto fjale te Krishtit kane nje kuptim te madh per ne. Kur i kishteri qendron ne religjion duke qene nje mekanizem i tij, ai nuk ben gje tjeter vecse e vret perseri Krishtin. Ai ngre GOZHDEN e tij per ta gozhduar perseri Birin e Perendise ne golgotha. Vetem qendresa ne FAJLE te Krishtit, te cilen ne te krishteret e kohes se soteme e gjeme ne biblen e Perendise, na jep plotesisht mundesine qe te njohim, te pranojme dhe te ndjekim Ate duke bere vullnetin e Tij.
    Demi fatal qe sjell mesimi religjional tek i krishteri.
    Fillimisht do te ndalem tek shembelltyra qe Jezusi na tregon per Fariseun dhe Tagrambledhesin, te cilet se bashku shkuan te luten ne tempull. Ne keto dy personazhe qe Jezusi mer ne kete shembelltyre, qendrojne nje Farise dhe nje tagrambledhes. Me figuren e Fariseut, Jezusi tregon njeriun religjionoz dhe fetar, ne te cilnin nuk qendron e VERTETA. Dhe me figuren e tagrambledhesit Jezusi na tregon njeriun e botes nen mekat. Cfare kishin te perbashket te dyja keto figura ne Izrael? Te dy ishin ilzrailite dhe bij te Abrahamit. Keshtu ata i perkisnin popullit te Perendsie. Por cfare kishin te kundert? Njeri ishte fetar, i cili e vendoste drejtesimin e tij tek mbajtja me perikmeri e religjionit dhe tradites se vet, ndersa tjetri, Grabitqar dhe i lik, i cili e mbeshteti drejtesimin e tij tek Ati Perendi dhe jo tek regullat religjionoze dhe mesimi i tyre. Por per kete do te flas ne shkrimin tjeter.
    Zoti ju bekofte.
    Deshmuesi.
    Jezusi vdiq per mekataret, ku i pari jam une.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga edspace : 01-11-2004 mė 22:41

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Fariseu ne thelb, ishte nje fetar i madh, i cili ne syte e vet e shihte vetveten si te shejnte. Ai me te hyre ne temp filloi te lutej keshtu: Te falenderoj o Perendi qe nuk jam si njerezit e tjere, grabitqar, i padrejte, kuroreshkeles dhe as si ai tagrambledhesi atje. Une paguaj te dhjeten dhe agjeroj dy here ne jave.
    Ndersa me tagrambledhesin ndodhi krejt ndryshe. Ai nuk guxonte te ngrinte as syte drejt qiellit. Ai rrihte kraharorin dhe thoshte: o Perendi, ji i meshirshem me mua mekatarin. Por Jezusi ne fund te shembelltyres na tregon se, vetem lutja e tagrambledhesit mekatar u digjua tek Perendia. Pra vetem ai mori falje te mekateve. Ndersa fariseu religjionoz kerkoi te ngrere vetveten, dhe jo ti jape lavdi Perendise.
    Pikerisht ne kete shembelltyre Jezusi na tregon fare qarte se, sa rrezik sjell tek i krishteri qendresa dhe ecja e tij ne religjion. Fariseu, i cili ndiqte dhe zbatonte me perpikmeri rregullat e religjionit te tij, e kishte te pamundur te shihte FRONIN e HIRIT te Perendise. Ai ishte fokusuar ne veten e tij, duke pare ne vetvete nje njeri te drejte, te pamekatshem dhe krejt te ndryshem nga njerzit e tjere mekatare. Pikerisht religjioni ka aftesi, qe ta vetekenaqe religjionozin, keshtu mburja dhe kryelartesia jane virtute te tij. Fariseu nuk mund te shihte ne thelb te zmeres se tij, mekatin. Kjo per faktin se ai nuk ishte dorezuar ne doren e Perendsie. Vini re si thote ai: " Nuk jam si njerzit e tjere... i PADREJTE".
    Kur ne besojme dhe jemi dorezuar plotesisht tek Krishti, ne konstatojme dhe pohojme vendosmerisht, te qenit tone mekatar dhe te padrejte. Une kam kaq kohe qe besoj tek Krishti, dhe kurre nuk kam pare nje te krishtere te rilindur ne Krisht qe te thote: Jam i Drejte dhe nuk jam mekatar si te tjeret. Ndersa Fariseu e quan veten e tij te DREJTE( qe do te thote pa mekat ). Pra syte e tij jane te mbyllur nen mekat, dhe keshtu ai ngre lart drejtesine e tij. Por Jezusi kur u pyet prej judenjve tha: Une kam ardhur te therres ne shpetim te padrejtet dhe jo te drejtet. Pikerisht Tagrambledhesi per here te pare ne jeten e tij, pa mekatin dhe katastrofen ne te cilen ai kishte rene. Ai per here te pare ndjeu frike ndaj Zotit Perend, duke moz guxuar te ngrere syte e tij drejt qiellit. Ne kete gjendje te plote Pendese dhe Dorezimi, zemra e tij me plot vendosmeri tha: "Perendi, ji i meshirshem ndaj mua mekatarit."
    Nese do te krahasonim fjalet e fariseut me ato te tagrambledhesi, ato jane krejt te kunderta ne thelb. Fariseu shpall drejtesine e tij dhe mendon se eshte nje fetar i shenjte dhe i drejte, ku per shkak te titullit farise dhe zbatimit te regullave religjionoze, ai qendron mbi te tjeret. Te njejten madheshti e shohim sot nder kisha te ndryshme, ku shume drejtuesa kishtare mbahen me te madh dhe kerkojne vendet e para nder gostira, kerkojne tju puthin duart si dhe te jene prane pushtetareve dhe politikaneve te ndryshem. Ata me cdo kusht perpiqen te tregojne pushtetin e tyre institucionalo fetar, por bibla permes mesimit dhe deshmise qe jep, i quan ata re pa uje, te cilet shtyhen nga era. Prandaj dhe ndjekesit e tyre, jane ata, te cilet vetem Krishtin nuk kane takuar ndonjehere pergjate jetes se tyre.
    Asnjehere nuk do te mund ta takojme Krishtin, nese ecim ne rrugen e MISHIT dhe te LAVDISE se njeriut. Fariseu mendonte se kishte Perendine ne krah tij, dhe se ishte nje i privilegjuar ne tempull. Por a ishte keshtu? Krishti thote se, Perendia nuk e digjoi lutjen e farisuet, pasi ai e lartesoi veten e tij, duke u mbeshtetur ne fetarizmin e tij religjionoz. Te jeni te bindur se, Perendia i mbyll syte ndaj ketyre lloj te krishteresh, te cilet nuk kane ne thelb lavdine e Perendise. Syte e Perendise, thote Krishti, ishin pikerisht mbi tagrambledhesin meaktar. Ai nuk u bazua dhe nuk u mbeshtet ne religjionin e tij fetar. Nese shohim lutjen e tij ajo permbledh dy gjera te rendesishme. Se pari, ai pranoi para Perendise te qenit e tij mekatar, dhe se dyti, kerkoi meshire tek Perendia. Te kerkosh meshire tek Perendia, pasi ke rrefyer mekatin tend, do te thote: Te kerkosh rrugen e Hirit, ate rruge ne te cilen eci Djali plangprishes. Rruga e Hirit fillon atje ku perfundon drejtesimi me ane te veprave. Kete fakt e shohim tek Fariseu dhe tagrambledhesi.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Fariseu besonte se ishte i drejte para Perendise, duke u mbeshtetur ne veprat e tij, dhe keshtu mendonte se lutja e tij do te digjohej para Perendise. Ndersa po te shohim lutjen e tagrambledhesit, ajo ne thelb nuk ka vepren e njeriut, por ka hirin dhe meshiren e Perendise. Syte e tagrambledhesit perpara altarit ne tempull, per here te pare munden te shikojne te gjitha veprat e tij nen mekat, prandaj dhe ai kerkoi prej Perendise meshire dhe falje te mekateve. Shikoni pra se sa rrezikshmeri sjell fetarizmi religjionoz tek cdo i krishtere, kur ai eshte themelosur ne to dhe jo ne Krishtin. Le te kalojme tani tek nje ceshtje tjeter.
    -Cfare eshte bibla per besimtarin e Krishtere, si dhe cfare eshte ajo per te krishterin religjionoz.
    Une do te thosha se, permes vleresimit qe i krishteri i ben Bibles, tregohet shkalla dhe fuqia e besimit te tij ne Krishtin. Bibla ne thelb nuk eshte thjesht nje teori, ku i krishteri nderton fetarizmin e tij. Ky liber, sic e kam then edhe ne shkrime te tjera, permban mendimin dhe mesimin e Perendise, permes te cilave Perendia meson bijte e tij, duke ju shpalosur permes Frymes se Shenjte vullnetin e Tij. Kush nuk arin te kuptoje kete fakt ne vete jeten e tij te krishtere, nuk eshte gje tjeter vecse nje virgjereshe te cilit i mungon dituria e Perendise.
    Shpesh here digjoj plot te krishtere, te cilet mjaftohen vetem me fjalet: Jam i krishtere dhe i perkas X religjioni. Por cfare ndodh me ta kur fillon te shfletosh fjalen e Perendise ne bibel? Sapo fillon te shfletosh fjalen biblike, ata ndjejne merzi dhe te nderpresin, ose perpiqen me cdo kusht te te kundershtojne deri ne perbuzje. A mundet valle nje bir Perendie te merzitet nga Fjala e Atit? Tek ungjilli pas Gjonit kapit:6. Jezusi ju ben nje zbulese te mrekullueshme te gjithe judenjve dhe dishepujve te tij. Ai ju deshmon atyre se, Ai eshte Buka qe zbriti nga qielli dhe kushdo qe do te haje mishin dhe te pije gjakun e tij do te jetoje per jete. Por cfare ndodhi me pas me dishepujt e tij? Tek vargu 60-et, shume nga dishepujt e tij filluan te murmurisnin midis tyre, pasi ata nuk e pranonin kete MESIM te Jezusit. Atyre ju dukej nje mesim qe binte ndesh me MESIMET dhe regullat e religjionit te tyre. Pikerisht edhe sot e kesaj dite ndodh i njejti fenomen me te ashtuquajturit te krishtere, te cilet sap fillon tju shpalosesh MESIMIN e Krishtit ne Bibel, fillojne te kundershtojne deri dhe te te sulmojne. Ja cme ndodhi me nje mikun tim te krishtere, i cili eshte teper religjionoz. Ne Amerike festohet nje feste qe quhet festa e Halloween. Nuk po ndalem te tregoj historine e kesaj feste, po shkuritmisht them se, ne thelb te vet kjo feste ka shpritin e frikes dhe te vdekjes. Kjo eshte nje feste pagane, e cila intepretohet me maska te frikshme, me kafka te thyera, me qivure dhe skelete te vdekurish. Pra gjithsesi eshte nje feste qe biri i Perendsie jo vetem qe nuk e feston, por e kundershton ate fuqishem. Por duhet thene se, fatkeqesisht disa kisha ne Amerkie e festojne kete llo feste. Nje nate perpara festes, miku im i krishtere me mori ne telefon dhe filloi te me tregoje ne vendet e ndryshme qe ai kishte qene me rastin e Halloween-it. Nje i krishter dhe bir Perendie, duhet te jete i vemendshem dhe i kujdesshem gjithmone ndaj rasteve te tilla. Miku im priste qe une ta pergezoja, dhe ti thosha bravo te qofte. Por une nuk e bera nje gje te tille. Fjala e Perendise ne bible na meson se, duhet te kemi kujdes kur nje vella i dobet ne besim eshte duke ecur gabim. Detyra e nje biri te Perendise eshte, te flase drejt fjalen e Perendise, duke e ndihmuar vellane e tij te dobet ne besim. Ateher une fiollova ti flas mikut tim te krishtere, duke i treguar permes mesimit biblik se, ai eshte duke ecur gabim. Te them te drejten ai me digjoi me vemendje, kjo pasi ai here pas here e vlereson punen time si ne njohuri te bibles, por edhe si veprues i saj. Ne fund te bisedes, e ndjeva se miku im u bind pjeserisht. Diten e neserme ai me telefonoi dhe me tha: Dje me fole disa gjera negative rreth kesaj feste, por une do te pyes ne kishe ku jane disa teologe, dhe do te te kundershtoj. Une e prisja nje reagim te tille, pasi e di se, miku im eshte shum religjionoz, dhe shume pak njohes i bibles se Perendsie. Nuk kam ndermet qe te vazhdoj me kete histori, por dua te tregoj se, religjionozi eshte gjithmone si nje re qe shtyhet nga era. Nese ne jemi te ndertuar ne Themelin e Krishtit, mendoni se Krishti nuk na tregon konkretisht se cila eshte rruga ne te cilen ne duhet te ecim? Pikerisht ketu ndahet rreligjionozi nga biri i Perendise. Biri ka rreth qafes te gjitha urdherimet e Atit , ai ka njohuri te plote ne mesimin dhe fjalen e Atit, prandaj dhe eshte ne gjendje qe te beje vullnetin e Atit. Kur ne vijme para situatash te tilla, duhet te kuptojme se ato na jepen ne menyre qe ne te shohimm konkretisht THEMELIN ne te cilin jemi ndertuar. E keqja nuk qendron ne faktin se ti si i krishtere feston festen e Halloween-it, e keqja eshte se ti nuk je ne gjendje te dallosh vullnetin dhe mesimin e Atit Perendi, duke mos pasur Njohurine dhe te Verteten.
    Ne si te krishtere nuk kemi shpirtin e frikes, por kemi Frymen e Perendise, i cili deshmon ne zemren tone se ne jemi bij te Perendise. Gezimet dhe festat e botes nuk jane pjese e jetes sone te re, ato vdiqen se bashku me Krishtin ne kryq. Kush eshte krijese e re, e pranon dhe thote Amin.
    Le te rikthehemi edhe njehere tek biseda e Jezusit, Gjon:6.
    Pasi Jezusi pa se shume prej dishepujve te tij u skandalizuan prej mesimit te tij , Ai ju tha: ( varg 63)
    " Eshte Fryma qe jep jete, mishi nuk vlen azgje; fjalet qe po ju them jane fryme dhe jete."
    Ky varg eshte nje nder vargjet me fondamentale te bibles. JEzusi ju tregoi dishepujve te tij se, Fryma e Perendise jep Jete, ndersa mishi nuk vlen per azgje. Jezusi me kete thenie te tij na deshmon se, kush eshte ne Fryme eshte dhe ne jete te perejtshme, ndersa kush eshte ne mish, nuk eshte ne jete te perjetshme. Le te shohim se cfare ndodhi me pas me dishepujt e tij? Ata pasi digjuan mesimin e Jezusit, u larguan nje nga nje . JEzusi e dinte prej fillimit se kush ishin ata qe nuk besonin, edhe pse ishin dishepuj te tij. Pyetja eshte: Perse u larguan dishepujt nga Jezusi? Se pari ata vertetuan se nuk besonin ne Jezusi, dhe se dyti, ata ndoqen rrugen e mishit. Largimi i tyre erdhi si rezultat i mesimit te Jezusit. Ata pane se, mesimi i Jezusit binte ne kundershtim te plote me mesimin religjionoz te farisejve. Pikerisht ketu ndahet njeriu i Frymes dhe njeriu i mishit. Kush eshte i Frymes ka ne thelb te tij Fjalen e Perendise, dhe te kesh Fjalen e Perendise do te thote te kesh jeten e perjetshme.
    Ja si ju deshmoi Jezusi dishepujve te tij: " Fjalet qe po ju them jane fryme dhe jete. Pra fjalet e Jezusit, te cilat na jepen permes mesazhit biblik, jane fryme dhe jete, dhe te kundershtosh biblen ke kundershtuar frymen dhe jeten. Te njejten gje sheh sot me shume te krishtere nen religjion, te cileve sapo fillon tju flasesh fjalen e Perendise, (te cilat jane fryme dhe jete) fillojne te te kundershtojne, te urrejne, te te luftojne, te te pebuzin e tjera. Perse keta te krishtere veprojne keshtu? Kjo per faktin se, ata jane ende ne mish, dhe ndjekin rrugen e mishit.
    Cfare ndodhi me pas me dishepujt e Krishtit? Ne shohim se sapo Jezusi mbaroi mesimin e tij, te gjithe dishepujt e tij u larguan. Me Jezusin mbeten vetem dymbedhjete apsotujt. Atehere JEzusi ju tha: "A doni dhe ju te largoheni?"
    Ketu ne kete ndodhi nuk jemi duke folur per farisej, saducej apo skribe, te cilet ishin udheheqsat e religjionit dhe kundershtare te Krishtit. Ketu jemi duke folur pikerisht per dishepuj te Krishtit, per ata qe ndiqnin Krishtin deri ne ate cast. Sot ka plot te krishtere te cilet e quajne veten te krishtere, por fatkeqesisht jane te ndare me KRishtin, pikerisht sepse fjala e Krishtit bije ndesh me regullat e tyre religjionozo-fetare. Per ta me e rendesishme eshte te qendruarit ne religjion, se sa te ndejkurit dhe te berit e vullnetin te Krishtit. Perse? Sepse fjala e Perendise nuk gjen vend ne ta. Mos haroni per asnje cast se, fjala e Krishtit eshte fryme dhe jete. Por Cila fjale? Pikerisht ate fjale qe doli prej gojes se Krishtit, ate fjale qe apostujt digjuan dhe shkruajten nen kujdesin e Frymes se Perendise, per te gjithe bijte e Perendise. Shikoni si ju pergjigj Pjetri pyetjes se Jezusit: "Zot tek kush te shkojme? Ti ke fjale jete te perjetshme..."
    Perse Pjetri dha nje deshmi te tille, dhe ku e bazoi ai kete deshmi? Pikerisht ai dhe te gjithe apostujt besonin se Krishti eshte Zot e Perendi, dhe se fjala e tij eshte fjale Perendie, qe jep fryme dhe jete. Kur ju shihni se, plot te krishtere nuk pranojne biblen si fjale te Krishtit, ky eshte nje fakt qe na bind dhe na deshmon se te tille njerez nuk e kane Krishtin ne zemer te tyre. Dhe ai qe nuk ka Krishtin nuk ka as fjalen dhe as Frymen e tij. Shikoni ne kete faqe te krishtere, se sa debate jane bere mbi biblen, ku fatkeqesisht disa te krishtere nuk e pranojne mesimin fondamental te bibles, si fjale dhe mesim te Perendise. Per ata bibla eshte thjesht nje liber qe permban disa deshmi te apostujve, por asnjehere si fjala dhe mesimi i Perendise, i cili eshte i frymezuar prej Frymes se Perendsie dhe i eshte dhen te krishterit per MESIM, BINDJE, NDREQJE, dhe EDUKIM me DREJTESIM.
    Shikoni pjesen e pare te pergjigjes se Pjetrit. Ai i thote Jezusit: " Zot tek kush te shkojme?" Dy ishin rruget para tyre: Religjioni judaik, dhe Kirishti. Cdo kush eshte i lire te perzgjedhe mes religjionit dhe Krishtit. Jezusi i la te lire apsotujt qe te perzgjidhnin midis religjionit dhe Krishtit. Ai nuk e dhunoi perzgjedhjen e tyre. Ketu kam nje pyetje:
    1-Perse Pjetri dhe apsotujt perzgjodhen Krishtin, ndersa dishepujt e tjere perzgjodhen religjionin e tyre fetar?
    Fakti vendimtar ishte pikerisht BESIMI. Shikoni si deshmon Pjetri ne vargun me poshte:
    " Ne kemi BESUAR dhe kemi NJOHUR se ti je Krishti, Biri i Perendsie se gjalle."
    Vetem ai ne te cilin ndodhet nje deshmi dhe besim i tille, eshte ne gjendje te ndjeke dhe te beje vullnetin e Krishtit.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Pershendetje Deshmues,

Me terhoqi vemendjen shembuli qe ke sjelle per Halloween. Ky eshte pak a shume nje shembull per cdo mekat tjeter para se cilit mund te gjendet i krishteri.

Ne nje vend ke permendur se keto zakone kane vdekur bashke me Krishtin per ne, dhe i krishteri duhet t'i kundershtoje fuqishem.

Por, duhet te dallojme dy momente.
    Njeriu yne i jashtem eshte mishor dhe njeriu yne i brendshem eshte frymor.
    I pari ka vdekur bashke me Krishtin dhe Ati nuk e sheh me ate.
    Ndersa i dyti eshte ai qe sheh Ati yne. Eshte Fryma jone qe rritet.

I pari eshte i vdekur ne syte e Atit, dhe vazhdon te vdese ne syte e botes.

Keshtu, ky njeri terhiqet drejt mekatit ne menyre te natyrshme, por Fryma jone nuk kenaqet nga ky mekat. Pra Njeriu yne i brendshem nuk kenaqet nga ky mekat. Kjo ben qe njeriu i jashtem te vdese, dhe Fryma te clirohet gjithmone e me shume.
    Ky proces, qe quhet rritje ne Krisht, eshte i natyrshem, dhe nuk eshte nje Proces Intelektual. Pra i krishteri nuk e kundershton mekatin ne menyre Intelektuale, por eshte Fryma e tij qe nuk kenaqet me nen mekat. Kjo sepse i krishteri ka pare Krishtin dhe asnje pamje tjeter nuk e kenaq me. Ai ha Krishtin dhe asnje ushqim tjeter nuk e kenaq me....

Ne rast se dikush terhiqet serisht nga mekati, kjo tregon se Mishi i tij eshte akoma shume i forte. Por eshte Krishti, nepermjet Frymes, qe do e beje te vdese kete Mish. Nje te krishteri te tille mund t'i thuash qe te mos beje kete apo ate, por kjo nuk do ndryshoje asgje. Nqs nuk vdes Mishi i tij ne Kryq, cdo gje eshte e kote...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 02-11-2004 mė 07:44
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Fanatizmi dhe Besimi !!
    Nga NoName nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-12-2009, 14:10
  3. Feja Islame
    Nga Muslimane nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-07-2005, 21:23
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •