Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 22 prej 22
    i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anëtarësuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379
    Citim Postuar më parë nga Manulaki
    Nuk eshte puna ne shkollat, por ne familjet. Une njoh shume familje shqiptare ketu ne amerike qe u flasin femijeve anglisht, nderkohe qe ajo anglishtja e tyre eshte e cale sa s'ka. Jo vetem qe nuk u flasin shqip, po u mesojne nje gjuhe me gabime.
    Shkollimi dhe edukata fillojne ne shtepi. Kam vete nje vajze 2 vjec a gjysme, i flas vetem shqip, dhe kur vjen puna e degjoj kur luan me lodrat e saj, flet anglisht ose spanjisht.
    Kam blere edhe abetare dhe do te mundohem me gjithe c'kam une mundesi t'ia mesoj shqipen, pjese e identitetit te saj dhe prinderve te saj.
    Te lumte Manulaki,

Ne fakt ka pak qe eshte kthyer nga NJ nje komshija jone, moshatare me time me, e cila ishte tek djali. Ky ka nje vajze e cila eshte gati 10 vjec e ka ikur 5 vjec nga Shqiperia. Sic po me thoshte ime me, vajza e kishte harruar fare shqipen dhe fliste vetem buke, uje dhe disa fjale, duke e patur gati te pamundur te fliste me gjyshen. Po ashtu te njejten ide e kam gjetur personalisht me femij te shokeve te mi te punes qe tani jetojne ne Kanada dhe Greqi, te cilet kane ikur mbi 6 vjec nga Shqiperia dhe kur vine ketu mezi flasin ca fjale shqip.

Gjithashtu dua te shtoj se televizori ka shume ndikim ne femijet. Nuk duhen lejuar femijet te kalojne me teper se 1-2 ore perpara televizorit. Mbesa ime ne Kanada, kalon shume kohe perpara televizorit dhe gjuha qe flet eshte ndikuar jashte mase shume prej tij. Ne shtepi askush nuk i flet ne anglisht, por megjithate ajo pergjigjet ne anglisht.
    Ajo qe une bej ne shtepi me vajzen time, kur ajo pergjigjet anlisht une i kerkoj te ma perserise pergjigjen ne shqip, dhe derisa e thote ashtu sic ia kerkoj nuk i pergjigjem as une.
    Kembengulja dhe durimi eshte celesi i edukimit, jo vetem te gjuhes, por te cdo gjeje, ne femija.
    (p.s. faleminderit Xhuxhumak, perpiqem )
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. UNIONI Shqiperi-Kosove
    Nga besi84 në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 25-11-2011, 11:49
  2. Shqiptarët, 583 milionë euro për pushime jashtë
    Nga Dr Rieux në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 29-01-2007, 20:27
  3. De Lolis
    Nga eris në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 02-10-2004, 12:22
  4. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-02-2004, 04:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •