Kreu i Arsimit turk, gjatë qëndrimit në Maqedoni thotë se është gati t’i ofrojë komunitetit shqiptar mësimin në shqip
Turqia u lejon shqiptarëve të mësojnë në gjuhën e tyre
Y. Lili
Ministri i Arsimit të Turqisë gjatë qëndrimit në Maqedoni nuk ka ngurruar të shprehet se Turqia është e gatshme që t’u ofrojë shtetasve turq me origjinë shqiptare mësim në gjuhën e tyre. Turqia është e gatshme t’ju mundësojë shqiptarëve që jetojnë në këtë shtet shkollim në gjuhën e tyre amtare, sigurisht nëse një gjë e tillë kërkohet nga vetë shqiptarët. Kështu ka deklaruar dje në Shkup, ministri i Arsimit Kombëtar të Republikës së Turqisë, Huesin Çelik, i cili po qëndron në Maqedoni, me ftesë të homologut të tij nga Maqedonia, ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Aziz Pollozhani.
Lidhur me mundësinë e shqiptarëve, të cilët jetojnë në Turqi për t’u shkolluar në gjuhën amtare, ministri turk i Arsimit, Çelik, tha: “Nëse nga ana e shqiptarëve bëhet një kërkesë për t’u shkolluar në gjuhën shqipe, sikurse ishte rasti me grekët, atëherë kuptohet që do t’u realizojmë këtë kërkesë”. Mirëpo duke iu referuar ministrit turk deri më tani askush nga ana e komunitetit me shqiptarë atje nuk ka trokitur në zyrat e tij apo të qeverisë për të kërkuar një gjë të tillë.
Çeliku tha se të paktën që nga ardhja ime në postin e ministrit të Arsimit Kombëtar të Turqisë, pjesëtarët e komunitetit shqiptar nuk kanë bërë ndonjë kërkesë për t’u shkolluar në gjuhën e tyre. Duke iu larguar disi pyetjes së gazetarëve për shifrën e saktë të komunitetit shqiptar që ndodhet në Turqi, ministri turk i Arsimit tha se nuk ka njohuri për numrin e shqiptarëve që jetojnë në Turqi, edhe pse zyrtarë të lartë të shtetit turk, në mesin e të cilëve edhe ish-presidenti i Turqisë Sulejman Demireli, kanë deklaruar se në Turqi jetojnë 5 milionë shqiptarë. Jozyrtarisht, numri i shqiptarëve llogaritet të jetë edhe dy milionë më i lartë. Ai është mjaftuar me një përgjigje cinike “nuk i numërova shqiptarët në Republikën e Turqisë, para se të vija këtu edhe, nuk e di sa janë”.
Në takimin e punës që dje kanë realizuar dy homologët e Ministrive të Arsimit nga Maqedonia dhe Turqia, dr. Huesin Çelik dhe dr, Aziz Pollozhani kanë shkëmbyer mendime për çështje të ndryshme arsimore, sikurse është këmbimi i profesorëve, studentëve, nxënësve dhe teksteve shkollore mes të dyja vendeve.
08/10/2004
Duhet të hapen sa më shumë shkollat atje për shqiptarët që jetojnë atje, si dhe të drejtat e tjera kombëtare që u takojnë me konventa ndërkombëtare.
Pokështu e njëjta gjë duhet të bëhet edhe në Greqi dhe çdo vend ku ka shqiptarë.
Krijoni Kontakt