Si me mbeti varri hapur?
F.G-n e kan leshuar nga Klinika ne Zvicerr si rart qe do ta perjetonte shum shpejt vdekjen! Ajo ka ardhur ne shtepi ne komė te thell dhe pasi i eshte hapur varri dhe pergaditur ceremonia e varrimit , ka tregua shenja jete. Ajo sot premton ndihme te sigurt per ata qe nuk kan mjafte fat. Si?
Femera qe i thot vetes magjistare e perkryer dhe qe premton se e zoteron zanatin e vet qind per qind.Jeton ne nje fshat te malesis se madhe. Me ftesen e saj telefonike Qe i ka bere Revistes ''Kosovarja'' e ka vizituar atte ne shtepi te saj . buze perrockes qe i sherben lagjes se shperndar per furnizimin e ujit te pijeshem .Si zakonisht anonime ajo ka lejuar autorin ti perdor shkrime me vetem Inicialet e saj''Mund ti shenosh initialet F.G'' i ka thene ajo ekipit te ''Kosovovares''Me tej ajo ofron per informim detaje te aftesimit te saj per punen qe ben ajo F.G tere nismen e punes se vet dhe percaktimit ajo ka lidh me dashurin e saj rreth viteve 1983. nje lidhje intime ne fshatin rural te Maleses . I Dashuri i saj si te gjith shqiptaret ka braktis fshatin per te shkruar ne perendim dhe F.G eshte semur !! Ajo thote te kete pasur nje temperatur te papershkrushme para se ta leshonte shtepin per te mos u kthyer kurr.''Shtepin e kam leshuar me 27 Maj te vitit 1984 dhe jam nisur te humb nga vendi im per te mos u kthyer kurr'' thot ajo dhe shton:''Kam pasur me vete bukur shum para dhe jam nisur te zbres ne Shqiperi ne menyr qe permes klandestinve te shkoj ne Itali e pastaj edhe me larg Qe te mos e zgjas kam perfunduar ne Gjermani dhe me pase ne Zvicerr ku kam qendruar 2 vejt.Aty jam semur serisht pas nje temperature qe ka perkshkrua trupin dhe rrethi i shokve te mi me kan dergua Ne Klikien e Gjeneves dhe per aty dhe ne disa tjera . Kam mbetur ne komė siq me thote tani Agroni, nje shok imi ateje dhe pas shum kohesh me transferun ne aeroplan per te vdekur ne shtepi ~Te jith klikinat e kishin ngritur duart prej meje. por duke mos gjetur diagnozte sakt u kan thene njerzve te arem te me kthejn ne shtepi se do te vdisja. Un nuk e di kur me kan sjell ne shtepin time por e di se kthimi im ka qen pas 13 Vjetesh. ka qen dikur fundi i gushtit. . Atebot sikur thon tani un kam qen ne komė te thelle dhe kishin ardhur te ma thoshin njerzit lamtumiren e fundit. Me Sakt pas pak ditesh ata e kishin kontatuar vdekjen time dhe njerzit i kishin marr veglat e mihjes per te ma hapur varrin'' Ne kete menyr F.G e pershkruan tabllon e par te jetes se vet. deri te e ashtequajtura vdekja ne shtepi per qka deshmon dhe nena e saj Eminja , ne prani te vellait.!!
SI E HAPEN VARRIN DHE U MOR VESH SE F.G NUK KISHTE VDEKUR?
Ne plotesimin e tabllos se dyt te magjistares F.G Rresfimin e perploteson nenea Eminja. E cila si deshmitarja me okulare e ringjalljes se vajzes se vet siq i thote ajo deshmon se F.G ka treguar shenja jete kur varri i saj ishte ne perfundim me siper nga njerzit e fshatit. qe e hapnin ate me komentet per te vdekuren e re dhe pa e shijuar jeten''Ceremonia e varrimit e merrte kuptimin e plote e kur halla e saj erdhi duke qare te madhe se si nuk e kishte pare me shum se 10 vjet dhe tash po i vinte ta varroste vajzen e re. un e shpalosa ēarēafin e bardh mbi te per tia par fytyren'', thot nena Eminja dhe vahzdon:''Un e di se asaj ia kishim mbyllur syte para se ta mbulonim dhe kur e shpalosa , ajo hapi syt!! T'ju them te drejten me erdhi nje befasi e madhee , besa edhe u friksova aq teper sa mu mor goja e nuk mundta te flas asgje!! Deshta te thosha dicka por s'munda me besoni si tu thosha grave dhe burrave rreth kufomes se F.G nuk paska vdekur! S'kishte mundesi me besoni se mbeta si guri e ngrire , cka te thosha s'pinte uj te thosha se kufoma i ka qel syte.!!Ne ato momente me ka vrejtur se po mundohem te them dicka.Vellai im me pa se po mbetem pa gjak me eshte ofrua dhe me ka pyetur me te vogel se cka kisha dhe te mos merzitesha!! Jo more i thash vella kjo i ka qel syt po me duket qe eshte gjall e nuk ka vdekur!! Hesht ma beri se ti sje mire dhe per nje qast e nxorrem te gjith per jashta dhe mbetem ne dhom fill ne me vllaun dhe burrin ! E shpalosem ēarēafin dhe e shikuam mire ajo po i rrotulonte syt sikur tonde te na thoshte dicka por nuk mundte. kryesorja ishte gjall kjo vrehej leht!! Cka tś thoshim te tjerve qe ishin mbledhur per ceremonin e varrimit , a pinte uj tś thoshim se F.G nuk ka vdekur por qenka gjall aq me shum kur asaj i ishte happur varri dhe vetem pritej te pastrohej kufoma dhe te dergohej per varrim!! Megjiat une e dhashe nje ide ta mernim mjekun dhe te na thoshte sakt nese kishte vdekur apo jo.Mjekun e ftuam dhe pas gjysme ore ai erdhi dhe kerkoi nje or koh shtes qe ta konstatonteme saktesi te verteten pas jo nje or te plot mjeku Lulezim doli e na tha , vajza eshte gjall ka shenja te vazhdushme persmisimi , se zemera i funksiononte mire dhe mori ndihmen e tij dhe i vun ne krah nje Infuzion.Askush nuk mundi te thoshte asgje ne fillim te lajmit por me von njerut u ndien bukur te lumtur bile Hasipi nje kusheri me profesion inxhinier na kritikoi ashper duke na ofenduar se si kishim kumtuar vdekjen e pa konstatuar at!! Sidoqoft ne u relaksuam por kjo vriste keq sepse varri i ishte mbetur hapurnjerzit ishin ftuar pergatitje varrimi e kur kesaj tķa shtosh edhe konfirmimin e klikikave Zvicrrane se nuk kishte Shpetim F.G nuk kishim gabuar qe e kishim kumtuar vdekjen. se vertet kjo nuk merrte frym i mbylli syt dhe vdekjen e konstatoi edhe axha Ukshin qe ne e dim si burr qe di me se miri ne kete pune..!!Ne vazhdim F.G permiresohet dhe tregonte shenja te dukshme jete ndersa vetem pas tri oresh mundi edhe te fliste dicka me gjithat nuk mund te kuptohet detaje Ajo thoshte me vete se e kishte Takuar Profeten fatime. por kush mund ti besonte aq me pak kur ajo pershpersite se ajo i kishte lene porosi te qarta tś sillte fat njerzve , por me shum femrave qe vuajn per ckadoqoft.Ne mbetem te befasuar aq me shum me keto pershperitje te saj sa nuk mundem ta mbajme veten nen kontrron Iste dicka e jashtezakonshme edhe me njerit te tjer qe po e pergadisesin varrin. Thjesht cdo gje ishte mahnitse ashtu sikur edhe sot kur ende nuk besoj se ajo eshte ringjallur!! kishim shum aryse: Ajo per 13 vjet kishte humbur e dinin dhe se dinim ku ishte klinikat Zvicrrane i kishin ngritur duart nga jeta e saj kishte ardhur e vdekur ne shtepi dhe i ishte konstatuar vdekja e ajo ishte ardhur ne jet pasi i ishte hapur varri ! pra perlor befasi e befasi cka te them tjeter dhe ne fund ajo thoshte te kete Takuar ''Hazreti Fatimen''
SI UA SJELL FATIN NJERZVE F.G?
''Kosovarja'' ka kerkua nga F.G te jap detaje te pakten nje per punen e saj nje menyr si u sjell ajo Fatin njerve? Ajo eshte pergjigjur!''Mos kerkoni shum prej meje mos kernoni gjithqka un e kam qenien time te padukshme qe cdo kerkes njeriu mund ta qoj ne vend!! Ju premtoj se mund te bini ne gjumin e nates me nje Bindje ekstreme per dike dhe un ju bej qe kur te ngriheni ne Mengjes ta keni bindjen krejt kundera doni personin e urrejtur bile edhe ta kerkoni dhe te mos mundesi te jetoni pa te!! JKam e sigurt per kete qe po e them dhe kam prova se mund t'ia ndrroj cdokujt kahen e jetes kah deshia e arsyshme. Qenia ime e padukshme eshte ajo qe deperton gjithkunt''. shton F.G dhe thot e deshmon se ajo po i bing njerizit edh eme shembuj Konkret.Nje te afermi qe nuk ka besuar fare i ka premtu qe te binte me veprime e saj permes materies dhe i aferimi i saj ka kerkua qe qenia e saj e padukshme t;ia mbush kofen me uj gjat nates.pasi ai do te flente me kusht qe ti kete te gjitha dyert e mbyllura me ēels .. kur ai eshte zgjua ne mengjes e ka gjetur kofen perplor me uj te koka dhe ka nisur te besoj pa hezituar. F.G-se. AJo ka ofrua shum shepmbuj bamires te zgjidhjes se problemeve te njerzve duke u sjell fat dhe Garanton per cdo nevojtar fat te arsyshem..!!
Maruar Nga Revista.. Javore ''Kosovarja''
Gjith te mirat.
Krijoni Kontakt