Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 53
    i/e regjistruar Maska e Dar_di
    Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Dardani e lashtë (Oeneum), aty ku ajri i freskët më bën të ndihem i relaksuar.
    Postime
    1,968
    17 studentë fitojnë bursa për studime jashtë vendit

Nga projekti “JoinEusee”, kanë përfituar 17 bursistë të Universitetit të Prishtinës, të cilët do të fillojnë këtë vit mobilitetin e tyre në Universitetet partnere Evropiane.

Zyrtarë të Universitetit të Prishtinës, thonë se nga ky projekt mundësohet shkëmbimi i studentëve dhe i stafit akademik.

Programi për mobilitet të studentëve dhe stafit akademik, JoinEU SEE, në të cilin Universiteti i Prishtinës është partner, ka ndarë bursa për studime jashtë vendit, për studentë të Universitetit të Prishtinës.

Hana Kursani, zyrtare për marrëdhënie me jashtë në Rektoratin Universitetit të Prishtinës, tha se ky projekt ka për qëllim promovimin e arsimit të lartë evropian, për të mbështetur përmirësimin dhe zgjerimin e perspektivave të dijetarëve në karrierë. Përfituesit e bursave do të vazhdojnë studimet në Finlandë, Holandë dhe në Slloveni.

Kursani tha se nga projekti JOINEUSEE, sivjet do të fillojnë mobilitetin e tyre 17 bursistë të Universitetit të Prishtinës, në universitetet partnere evropiane.

Programi JoinEU-SEE kontribuon në zhvillimin e qëndrueshëm të vendeve të treta në fushën e arsimit të lartë në përputhje me objektivat e politikës së jashtme të Bashkimit Evropian.

Gjatë këtij viti kanë përfituar gjithashtu edhe tetë bursistë të tjerë të Universitetit të Prishtinës, nga projekti Bazileus, të cilët do të fillojnë sivjet studimet e tyre në universitetet partnere.

(Albana Karaj)

RTK
    "Fet` e besëtë t`i kemi, po të ndarë të mos jemi." Naim Frashëri

Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,968
    UVP mbledh studentë nga mbarë bota

Njëzet e tri kurse të ndryshme do të ofrohen për studim në kuadër të Universitetit Veror të Prishtinës (UVP), i cili do të mbahet nga 11 deri më 22 korrik. Profesorë nga SHBA-ja, Izraeli, Anglia, Zvicra, Gjermania si dhe vendet tjera të botës kanë konfirmuar pjesëmarrjen, për të ligjëruar në këtë universitet.

Nga të gjitha vendet rajonale dhe ato perëndimore, interesim për pjesëmarrje në UVP kanë shprehur edhe studentët, numri i të cilëve llogaritet sivjet më i madh sesa viteve të mëparshme.

Sipas statistikave zyrtare në këtë universitet, konkursi i të cilit do të jetë i hapur për konkurrim deri të martën, kanë aplikuar mbi 1000 studentë, njofton Zëri. Planifikimi i regjistrimit të studentëve për sivjet parashihet të jetë rreth 500 veta, mirëpo, konkurrenca e madhe, sipas përfaqësuesve të Universitetit të Prishtinës (UP), mund të ndikojë në rritjen e numrit të të pranuarve, por jo edhe në lëshim të kritereve të klasifikimit.

Prorektori për marrëdhënie ndërkombëtare në UP, Naser Mrasori, ka thënë se ky universitet është duke u përgatitur për organizimin e edicionit të njëmbëdhjetë të UVP-së dhe ka ndërmarrë të gjitha masat e nevojshme për një organizim me atmosferë ndërkombëtare dhe shpërndarje të të arriturave bashkëkohore në shkenca të ndryshme ndërmjet pjesëmarrësve.

Ai ka bërë të ditur se studentët do t’i nënshtrohen vlerësimit dhe janë përcaktuar kriteret për këtë. Sipas tij, studentët, veçanërisht ata vendës do t’i nënshtrohet testimit të njohjes së gjuhës angleze, që është një nga kriteret kryesore për pranim në UVP.

Në programin e agjendës së UVP-së parashihet edhe mbajtja e forumeve të ndryshme, debateve me pjesëmarrje të përfaqësuesve nga jeta shkencore, politike, institucionale në vend dhe ndërkombëtare. Ndërsa, studentët e UVP-së, ata që vijnë nga vendet jashtë Kosovës do të marrin pjesë edhe në ekskursionet, synimi i të cilave do të jetë njohja me monumentet historike, kulturore dhe pjesët turistike të Kosovës.

Telegrafi

Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,968
    Mbi 1 milionë euro bursa për studentë

Mbi një milionë euro janë ndarë nga Universiteti i Prishtinës (UP) për të shpërblyer studentët e dalluar dhe për të ndihmuar ata të kategorive tjera. Bursën universitare për vitin 2011/2012 e kanë fituar 1077 studentë, prej rreth 44 mijë studentëve që studiojnë në këtë universitet. Shuma e mjeteve të destinuara në kontot e këtyre studentëve fitues ka arritur vlerën mbi 969 mijë euro.

Menaxhmenti i UP-së ka vendosur që përkundër kufizimeve buxhetore që ka të ruajë fondin për shpërblimin e studentëve dhe të bëjë stimulimin e tyre (studentëve) në avancimin e dijes. Rektorati ka ndarë edhe 4600 euro të tjera për 23 studentë përfitues të çmimit “Student i dalluar”.

Lartësia e këtij çmimi është 200 euro për secilin student, të cilët arrijnë mesataren më të lartë të notave në UP. Prorektori për burime dhe infrastrukturë në UP, Enver Kutllovci, ka thënë për “Zërin” se ndarja e bursës universitare është bërë sipas kritereve të përcaktuara në vendimin që ka të bëjë me këtë çështje. Kjo traditë e shpërblimit të studentëve, sipas tij, ka për qëllim stimulimin e studentëve për të arritur rezultate të larta në studime.

Por, Kutllovci ka bërë të ditur se UP-ja ka mbyllur edhe një konkurs të hapur kohë më parë për lirimin nga pagesa e semestrit për studentët që vijnë nga kategoritë sociale dhe ato të dala nga lufta e fundit në Kosovë.

Për këto kategori, ai ka thënë se komisioni në përbërje edhe të ministrive tjera, si asaj të Punës dhe Mirëqenies Sociale është duke bërë verifikimin e dokumentacionit, me të cilin kanë aplikuar studentët dhe sapo të përfundojë ky verifikim, do të shpallen edhe emrat e studentëve që e meritojnë këtë bursë sociale.

Edhe për kategorinë e fundit të studentëve “Tre ose më shumë studentë nga e njëjta familje e ngushtë që studiojnë në UP”, janë liruar nga pagesa e taksave 368 studentë dhe vlera e lirimit të tyre është mbi 112 mijë euro. Prorektori Kultllovci ka thënë se në total mjetet e ndara nga UP-ja për studentët dhe lirime nga pagesa e semestrit për vitin akademik 2010/11 arrijnë vlerën 1 milionë e 176 mijë euro.

Rregullorja për ndarjen e bursës universitare parasheh që për përfitim të saj studenti duhet të ketë mesataren e studimeve më së paku 9.00 (nëntë pikë zero), ndërsa për studentët e fakulteteve deficitare për ndarjen e bursës me notë mesatare më të ulët, por jo më pak se tetë.

Parlamenti i Studentëve (PS), i cili ka kërkuar që shuma e bursës universitare të mbetet në vlerën 900 euro për secilin studentë, ka theksuar të domosdoshme që kjo shumë të mbetet në fuqi edhe në të ardhmen.

Kreu i PS-së, Selim Daku, ka thënë se në krahasim me vitin e kaluar, sivjet numri i studentëve përfitues të bursës është 20 për qind më i lartë. Sipas tij, ndarja e kësaj burse është duke dëshmuar një rritje të interesimit të studentëve për të arritur sukses maksimal në studime.

ZËRI

Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,968
    UP sivjet pranon 15 mijë studentë

Në Universitetin e Prishtinës këtë vit mund të regjistrohen rreth 15 mijë studentë. Senati i UP-së të martën morri vendim për shpalljen e konkursit për këto vende të lira.

Lidhur me këtë numër pati ankesa, pasi i konsiderua i madh për kapacitetet që kanë fakultetet.

Mirëpo, rektori i Universitetit, Mujë Rugova i porositi dekanët, që hapësirat dhe njerëzit t’i shfrytëzojnë në mënyrë të drejtë.

Konkursi për studentë të rinj pritet të shpallet të mërkurën.

Telegrafi

i/e regjistruar Maska e Mbinjeriu
    Anëtarësuar
    10-09-2009
    Postime
    397
    -Jam i indinjuar dhe tejet i zhgënjyer me universitetet tona,perkatësishtë me cilësinë e tyre qe dita-ditës po bie me shumë.
    Pasi që edhe vet kam qene student dhe kam njohuri rreth aktualiteteve(ose pretendoj që kam) në universitet mund të them me plot kuptimin e fjalës se kohëve të fundit me të vertetë ka rënë dukshëm qeshtja e cilësisë së edukimit.Ka humbur motivi si tek stafi pedagogjikë ashtu edhe tek studentët të cilët shumë pak angazhohen.
    Cka të themi për profesorët,ku pjesa më e madhe e studentave nuk janë të kënaqur me procesin mësimor,për shkak se shumica e ligjëratave nuk mbahen fare,arsyet janë të shumta,pasi siq dihet këtu tek ne një profesor është i angazhuar në të paktën 3-4 universitete,pastaj janë angazhimet e tyre në politikë dhe normalisht se nuk ju mbetet shumë kohë,por ajo që më dekurajon është fakti se shumica e profesorëve i kanë lëne në plan të dytë ligjëratat në universitetin publik,dhe po u kushtohen me tërë qenien e tyre ligjëratave në universitete private,normalisht pasi që të ardhurat janë të kënaqshme.
    Kjo më shtyn të mendojë se pagesat që i bëjmë në krahasim me shërbimet që na ofrohen,nuk janë aspak reale,sepse thjeshtë shërbimi i mësimdhënies nuk është cilësor.
    Unë do të ndalem tek një fenomen(dukuri)që po më brengos,është fakti se shumica e studentëve më shumë harxhon kohë duke kërkuar testet që profesorët i pregaditin për provim,sesa që të lexojnë literaturen e nevojshme për studim,ashtu siq kërkohet.
    Pastaj kalojnë tre vjet kësi lloj studimi,atëherë vertetohet ajo shprehja të cilen sinqerisht nuk do te doja ta kisha dëgjuar kurrë,se universiteti i Prishtinës po prodhon injoranta ne vend të profesionistave,apo "analfabetë me diplomë".
    Këta të diplomuar me diploma në duar normalisht që tani kanë si qëllim te gjejnë një vend pune,ku shumica prej tyre të paaftë për gjëra elementare të profesionit të tyre,madje ka edhe të atidhë që janë aq te paaftë sa që nuk kanë ide as për të plotësuar një aplikacion pune.
    E cka për universitetet private,pasi dihet se janë shumë të kritikuara për kriterin e dobët së pari për pranim,pastaj kriteri i ulët i vlerësimit apo notimit.
    Se me të vertetë është i ulët kriteri i vlerësimit neper universitete private,e dëshmojnë shumë studentë dhe profesorë te cilet madje kishin marrë urdhëra qe te mos e humbasë vitin asnjë student.
    Lirishtë mund të themi se universitetet private janë biznes mjaft fitimprurës,dhe se nuk brengosen aq shumë për cilësinë që ofrojnë.
    Shpresoj që dicka të ndryshoj në ketë drejtim,të ndëshkohen ata profesorë që i lënë pas dore ligjëratat ne universitetin publik,për të mbajtur punën në ato private.
    Kete teme e kam hapur para nje kohe te gjate,por pasi u bera anetar i ketij webi vendosa ta postoj edhe ketu te di me shume per mendimin tuaj.
    Kjo goje nuk eshte per keta veshe

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Eshte per te ardhur keq , se ne cfare gjendje ka ra UP-ja .

Cdo vite regjistrone me shum se 13 mije studenta , kurse sivjet mbi 15 mije .

Kur hapesira universitare ka mbetur po ajo e njejta sikur para 30 vjeteve . Profesorat jane plakur kurse asistentat e rinje jane per te ardhur keq .

Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,968
    Universiteti i Prishtinës shpall konkurs për pranimin e studentëve

Universiteti i Prishtinës shpall konkurs për regjistrimin e studentëve në vitin e parë të studimeve, për vitin akademik 2011-2012.

Universiteti i Prishtinës, në vitin e parë të studimeve, në afatin e parë të konkursit për vitin akademik 2011-2012, do të regjistrojë 15423 studentë, prej të cilëve 11923 studentë të rregullt dhe 3500 studentë me korrespondencë.

Universiteti do të regjistrojë edhe 210 studentë të rregullt nga Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi dhe Presheva, Medvegja e Bujanoci, si dhe 250 studentë nga minoritetet: boshnjakë, romë, ashkali dhe egjiptianë dhe turq.

Të drejtë pranimi në Universitetin e Prishtinës kanë të gjithë kandidatët të cilët e kanë përfunduar me sukses shkollën e mesme në Kosovë dhe e kanë diplomën për shkollimin e kryer.

Në Universitet mund të pranohen edhe studentët nga shtetet e tjera, në bazë të kuotave të përcaktuara nga MASHT-i.

Kandidatët jokosovarë dhe minoritarë kanë të drejtë të konkurrojnë dhe të pranohen vetëm në kuotat e parapara për ta.

Kandidatë jokosovarë konsiderohen ata kandidatë që e kanë mbaruar shkollimin e mesëm jashtë Kosovës dhe me rastin e paraqitjes në konkurs, duhet t’i kenë të nostrifikuara dokumentet e shkollimit.

Njohja (nostrifikimi) e diplomave bëhet në Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë.

Secili kandidatë mund të konkurrojë vetëm në një Fakultet, departament apo drejtim.

Kandidatët që refuzohen mund t’i paraqesin ankesë Këshillit të Fakultetit, të njëjtën ditë kur janë njoftuar për rezultatet e provimit pranues. Pas këtij afati, ankesat nuk do të pranohen. Këshilli merr vendim për ankesën ditën e nesërme.

http://www.uni-pr.edu/getattachment/...-2012.pdf.aspx

http://www.uni-pr.edu/Lajmet/Univers...l-konkurs.aspx

Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,968
    Tetë mijë vende të lira në UP

Anita Kadriu | 27-08-2011

Rreth tetë mijë vende të lira do të ofrohen për studim në afatin e dytë plotësues për pranimin e studentëve të rinj për vitin akademik 2011/2012 në Universitetin e Prishtinës (UP).

Shkencat ekzakte dhe ato teknike janë fushat ku më së shumti dominojnë vendet e lira. Kurse, sipas llojit të studimeve, në studimet e rregullta kanë mbetur vende të lira më shumë sesa në ato me korrespondencë.

Statistikat zyrtare të Universitetit dëshmojnë se rreth 4 mijë e 619 vende figurojnë të lira tek studimet e rregullta dhe 3 mijë e 133 vende tek ato me korrespondencë.

Për shpalljen e konkursit plotësues, Rektorati ka paralajmëruar dhjetëditëshin e parë të shtatorit si datë të mundshme. UP ka marrë dhe disa vendime të reja para se të hapet konkursi plotësues.

Re k t o r i i Un i v e r s i t e t i t t ë Prishtinës (UP), Mujë Rugova, ka thënë të enjten për “Zërin” se përgatitjet për këtë konkurs janë në proces dhe se shpallja e tij do të bëhet në kuadër të rregullave ligjore.

Ai ka bërë të ditur se kanë mbetur rreth 50 për qind e vendeve të lira nga afati i parë, e të cilat sipas Rugovës, janë të shprehura më shumë tek shkencat teknike dhe ato ekzakte, përfshirë këtu edhe Fakultetin e Bujqësisë dhe Veterinarisë, si dhe fakultetet teknike në Mitrovicë.

Në këto drejtime, i pari i UPsë ka theksuar se nuk janë paraqitur mjaft studentë. Megjithëse për këto drejtime Universiteti ka ofruar dhe benificione për kandidatët, e të cilat premtohet se do të vazhdojnë të mbesin në fuqi.

Rugova ka theksuar se përveç mundësisë për të ulur mesataren e studimeve për përfitim të bursës universitare për studentë që studiojnë në këto drejtime, krahasuar me drejtimet tjera, Rektorati “ka biseduar dhe është në bisedime me komuna dhe firma të ndryshme biznesore që të japin bursa për këto fusha, duke rritur kështu tregun dhe prodhimin, pasi shkencat ekzakte, teknike dhe ato bujqësore janë shkenca prodhuese, ndërsa lëmenjtë tjerë janë fusha që menaxhojnë dhe shpenzojnë, nuk prodhojnë”.

Sipas tij, nëse nuk ka ndonjë benifi cion (bursë) për këta kandidatë, nuk ka edhe siguri për

një punë nesër. “Prandaj jemi duke u përpjekur që të gjejmë të gjitha rrugët e mundshme që të stimulojmë studentët”.

Është konfi rmuar edhe vendimi i ri, i cili zhvlerëson vendimin e mëparshëm që ka obliguar kandidatët për studime me korrespondencë me rastin e aplikimit të dorëzojnë edhe dëshmi se janë në marrëdhënie pune.

“Kemi diskutuar edhe çështjen e studentëve me korrespondencë. Kemi vërejtur se ka shumë studentë që nuk e kanë mundësinë të sjellin ndonjë dokument-dëshmi se janë në marrëdhënie pune, dhe po ashtu nuk e kanë mundësinë me qenë të rregullt për shkaqe ekonomike dhe duan të vijnë me korrespondencë, kështu që do të hapet konkursi për studime me korrespodencë pa kërkesë të një dëshmie se janë në marrëdhënie pune, pra nuk do të kufizohen”, ka thënë Rugova, duke shtuar se disa prej kandidatëve kanë qenë dhe në marrëdhënie pune, por nuk kanë arritur të sigurojnë kontrata nga kompanitë ku punojnë.

Rugova ka theksuar se do të shikohen mundësitë e shqyrtimit të drejtimeve ku ka pasur konkurrencë të lartë. Por, nuk ka premtuar rritje të numrit në fakultetet më të preferuara.

“Do të shohim tash sa ka qenë konkurrenca, nëse është plotësuar ai numër definitivisht, por nuk dua të jap ndonjë premtim se do të rritet apo se nuk do të rritet, mendoj të jemi shumë të kujdesshëm në këtë drejtim”. Ndërkaq, ka theksuar se javën e ardhshme do të vendoset për konkursin.

UP për sivjet ka shpallur 16 mijë vende për studim.

ZËRI

Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,968
    Fillon viti i ri akademik në UP

Mbi dyzetmijë studentë do të nisin vitin e ri akademik 2011/2012 në Universitetin e Prishtinës (UP). Për herë të parë studimet do t’i fillojnë 15 mijë e 960 studentë të rinj.

Të ndarë në dy lloje të studimeve, 12 mijë studentë të rregullt dhe 3 mijë e 500 me korrespondencë, por që do të jenë bashkë në UP, edhe këtë vit duke pasur në mes tyre studentë nga rajoni dhe disa prej komuniteteve që jetojnë në vend.

Për studentët, sipas udhëheqësve të Rektoratit, janë bërë përgatitjet që studimet t’i nisin në kushte më të mira, pa mohuar sfidat me të cilat ballafaqohet universiteti i parë publik në vend, e që ndërlidhen me konton financiare të tij.

Ndërsa, është organizuar edhe një ceremoni solemne, që do të mbahet të hënën, në orën 10:00, në Sallën e Kuqe të Fakultetit të Filologjisë, për të shënuar kështu fillimin zyrtar të vitit të ri akademik.

Përmirësimi i infrastrukturës, disiplina, shkëmbimi i përvojave akademike me universitete jashtë vendit...janë disa nga prioritetet që theksohen nga Rektorati, e të cilat pritet që të forcohen gjatë këtij viti të ri akademik.

Rektori i UP-së, Mujë Rugova, vlerëson se UP-ja është në një pozitë më të mirë sesa ka qenë më parë. Në radhë të parë, ai përmend hapjen e mundësive të komunikimit dhe shkëmbimit me institucione të ndryshme arsimore perëndimore. Kurse një përqendrim i punës, sipas tij, është bërë për zgjerimin dhe përmirësimin e hapësirës nëpër fakultete. A.K.

ZËRI

Universiteti i Prishtinës larg shkencës

Per te treguar sesa larg eshte UP-ja nga shkenca, do t'i referohemi statistikave zyrtare nga instutucionet nderkombetare te shkences,njeri nga keto instutucione eshte Scopus.
    Scopus, indekson revistat me te mira shkencore ne cdo lemi. Eshte per tu ardhur keq se me cfare statistika gjendet Universiteti i Prishtines ne shkenc. Ne emrin e Universitetit te Prshtines gjenden 194 dokumente shkencore te 186 autoreve Kosovar. Per te pare se sa larg jemi, po e marrim nje krahasim me Universitetin e Beogradit, Ne emrin e Universitetin te Beogradit, simbas Scopus gjenden 14,917 dokumente shkencore te 6,682 autoreve.

Me te vertet ka vend thenja e prof.dr Begzad Baliut( Kosova sot: 31.10. 2011) "Universiteti i Prishtines i ngjan nje shkolle te larte"./ministryofmath/
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga ministryofmath : 04-11-2011 më 08:16

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. "Revolucioni vonuar" dhe Ahmet Krasniqi
    Nga Brari në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 214
    Postimi i Fundit: 20-09-2018, 13:55
  2. Dr. Ibrahim Rugova - Presidenti i parë i Republikës së Kosovës
    Nga Albanino në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 2055
    Postimi i Fundit: 27-11-2014, 11:11
  3. Vahabistët në Kosovë
    Nga Traboini në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 89
    Postimi i Fundit: 04-06-2012, 17:43
  4. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •