Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    !Welcome! Maska e StormAngel
    Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846

Uragani, evakuohen 1 milion vetë në Florida

Eva Kushova

Më shumë se një milion vetë janë lajmëruar të evakuohen nga Florida, për shkak se kërcënohen nga uragani Frances. Banorët lokalë kanë nisur të mbledhin gjërat e tyre dhe të përgatiten për stuhinë më të tmerrshme që pritet të ndodhë në Florida në gjithë këtë dhjetëvjeçar. Uragani do të nisë rreth 300 milje nga qyteti i Floridas, afër plazhit Flager. Ka mundësi që uragani të fillojë në mëngjesin e së premtes. Janë lajmëruar gjithë banorët e Floridas Jugore, rreth 300 000 në kontenë Palm Beach, rreth 250 000 në kontenë Broward dhe 320 000 në kontenë e Miami-Dade. Gjendja e emergjencës është shpallur në Florida dhe Georgia. Frances është nga uraganet më të tmerrshëm ashtu si dhe uragani Charley. Kjo do të thotë se do të jetë një nga erërat më të forta që do të shtrihet rreth 80 milje nga qendra e tij. Kështu që dëmet që mund të shkaktojë do të jenë tepër të mëdha dhe në një zonë të gjerë. Shumë njerëz kanë zënë radhë të gjata në supermarkete për të marrë ujë dhe ushqime të nevojshme për ditët e stuhisë. Megjithatë autoritetet kanë marrë të gjitha masat e duhura.
    We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.

Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846

Frances makes landfall in Florida
    Up to 20 inches of rain possible, forecasters say
    Saturday, September 4, 2004 Posted: 10:22 PM EDT (0222 GMT)

This animation shows Frances' movement from 6:15 p.m. to 8:45 p.m. ET Saturday.
    Image:

Refinance Rates Just Got Lower
    Lock in the lowest rates of the summer. Get up to 4 free refinance quotes.
    www.lowermybills.com

LendingTree.com - Official Site
    Lendingtree - Find a mortgage, refinance, home equity or auto loan now. Receive...
    www.lendingtree.com

Reduce Your Credit Card Debt by 50%
    Lower your monthly payments with a low rate debt consolidation loan.
    www.lowermybills.com

RealEstate.com - Official Site
    Find a real estate agent, search online listings, request financing options and...
    www.realestate.com

VIDEO
    Frances sets its sights on the Florida coast.

PLAY VIDEO

--------------------------------------------------------------------------------

Hurricane Frances churns through the Bahamas.

PLAY VIDEO

--------------------------------------------------------------------------------

CNN's Orelon Sidney joins a team of hurricane hunters.

PLAY VIDEO

RELATED
    More mega-hurricanes on horizon

• Survival tips: Storm Web sites
    • Gallery: Fearsome Frances
    • FEMA team ready to move in
    • National Hurricane Center

HURRICANE FRANCES
    8 p.m. Saturday ET
    Position of center: About 50 miles (80 kilometers) east-northeast of Palm Beach, Florida

Latitude: 27.0 north

Longitude: 79.4 west

Top sustained winds: 105 mph (165 kph)

Map: Projected path

Source: Natl. Hurricane Center

MIAMI, Florida (CNN) -- The western eyewall of Hurricane Frances came ashore along Florida's east coast Friday night, according to Max Mayfield of the National Hurricane Center.

Frances had maximum sustained winds of 105 mph (165 kph). Hurricane-force winds extend almost 75 miles (120 kilometers) from the storm's center. Tropical storm force winds extend up to 205 miles (335 kilometers) from Frances' center.

With the hurricane moving at about 5 mph, it will take more than 12 hours for the eastern eyewall to make landfall.

CNN meteorologist Jacqui Jeras said Saturday evening that rain was falling at a rate of half an inch to 1 inch an hour. The hurricane center said total rainfall of up to 20 inches are expected as the storm moves across the peninsula.

Some parts of Florida saw winds Saturday of about 90 mph.

About 1.1 million homes and businesses in Florida are without electricity, power company officials said Saturday, as the outer edges of massive Hurricane Frances began to drench the state with rain.

Florida Power and Light, which serves 8 million people, or about half the state, is trying to restore power to 1.08 million houses, offices and shops, a company spokesman said.

Progress Energy, serving 1.5 million people in central Florida and along the Gulf Coast, said 40,000 homes were without power.

President Bush declared a "major disaster" for the state, making federal funding available to people in five counties: Brevard, Indian River, Martin, Palm Beach and St. Lucie.

The Federal Emergency Management Agency said damage surveys were under way in other areas, and more counties could be designated major disaster areas as well. FEMA teams were on standby, waiting to respond when called upon.

Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Ndegjova qe pas Frances,paraqitet edhe nje uragan i ri i quajtur Ivan,i cili eshte pak me i vogel por gati i njejte me Frances per nga aftesite shkaterruese.

i/e regjistruar Maska e R2T
    Anëtarësuar
    18-04-2003
    Postime
    1,061
    Keto uraganet na i kane ca menderen. Tre here i kam heq e vendos "shutters" te dyert kete muaj. Mos flasim pastaj per trafikun e cmendur, cmendurine e njerezve per te blere cdo gje ne supermarket nga frika se do mbeten pa buke per 2 muaj, rradhet e tejzgjatura per benzine e Blockbuster (te gjithe supozojne se do shofin DVD gjate uraganit), ditet papune (ku me duhet ta bej punen e javes se kaluar sot per qef te uraganit), te njejtat lajme ne cdo stacion televiziv qe te informojne cdo 13 sekonda sa ka levizur uragani, e cdo cmenduri tjeter qe njerzit ketu po bejne per tu strukur si struci vec mos i ngreje ne ajer si miza ky uragan. E pas gjithe kesaj trazire ai m-ut Uragani as kalon fare nga shpia ime, si per me thene "hec se ty po ta fal, talla bizhdilet kete rradhe sa per te pare gadishmerine". Me eshte mbushur shpia me Konserva, shishe uji, dhe benzine per gjeneratorin....s'ka aspak ndryshim nga koha e komunizmit kur futeshim tek tunelet per gadishmeri luftarake.

Kete here kam vendosur te mos e caj me pallen per kete Ivanin e tmershem. Cdo dite po na bombardojne me harten se cfare rruge do ndjeke ky uragan. keshtu qe une gjeta harten me te pershtatshme, dhe ua solla te gjithe ju qe ndani kete uragan me mua, per te mos e vene me ujin ne zjarr.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Postimi i mesiperm nuk shpreh detyrimisht opinionin e autorit mbi temen e ngritur.

Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Afrohete uragan edhe ne Jamajka,dhe ne vendin ku duhet te bjer uragani thuhet se shtepite jane aq mjerisht te ndertuara sa qe nuk do qendrojne as shkallen e pare te uraganit.

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Sa me shume nuk na behet vone per mjedisin aq me shume ekstreme natyrore do shikojme. Sot bota duket si "ajo plaka qe u krinte nderkohe qe fshati u digjte", njerezit e kan mendjen per t'u vrare me njeri-tjetrin por ne fund duket se do e pesojme te gjithe nga ndryshimet klimatologjike! Te shpresojme qe ta pesoje me teper bota perendimore e cila ka edhe fajin me te madh per ndotjen e mjedisit!!!

My sis lives in Florida
    !!!

Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Uragani Ivan pas Karaibeve i afrohet Floridas

Shekulli

Banorë të trembur në gjirin nga Florida në Louisiana kanë nisur të marrin masa për të përballuar uraganin Ivan, i cili krejt papritur po sulet në drejtim të këtyre vendeve. Kështu më shumë se 1 milion njerëz janë lajmëruar që të evakuohen nga zona e New Orleans. Banorët kanë blinduar dritaret, kanë paketuar gjërat e tyre dhe kanë nisur të largohen. Uragani Ivan - që po shkakton shkatërrime në rajonin e Karaibeve - ka goditur deri tani ishujt Cayman, një territor i vogël britanik midis Xhamajkës dhe Kubës. Qendra e stuhisë kaloi nëpër pjesën perëndimore të Grand Cayman, ishullit më të madh të miniarkipelagut Cayman. Ajo u shoqërua me shira të rrëmbyer dhe erëra të fuqishme, karakteristika kryesore e uraganit Ivan. Shumica e ishullit Grand Cayman është tani e mbuluar nga uji. Njoftimet flasin për njerëz që janë detyruar të hipin mbi çatitë e shtëpive ndërsa valët e detit i kanë rrethuar. Uragani duket se po ndjek një kurs veri-perëndim nëpër detin e Karaibeve dhe dje ai ka goditur cepin perëndimor të Kubës. Kuba kishte marrë masa që më parë, duke evakuuar rreth 1,3 milion vetë në vende më të sigurta. Bëhet e ditur se në Karaibe nga uragani Ivan kanë humbur jetën 68 vetë, ndërkohë që janë regjistruar dëme shumë të mëdha materiale

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,053
    Uraganët

Një stuhi bëhet stuhi tropikale dhe merr një emër kur erërat e saj arrijnë shpejtësinë 63 km/orë; ajo bëhet uragan kur erërat e saj kapin shpejtësinë 120 km/orë. Uraganët janë ciklone të origjinës tropikale me shpejtësi ere të paktën 120 km/orë. Ato janë erëra mjaft të stuhishme dhe rrotulluese që lëvizin përreth një qendre deridiku të qetë të emërtuar “syu”. Keto stuhi njihen me emrin tajfune në perëndim të Oqeanit Paqësor dhe ciklone në Oqeanin Indian. Çdo stuhi e tillë ka një kohëzgjatje prej rreth 10 ditësh. Stina e uraganit fillon më 1 Qershor e zgjat deri më 30 Nëntor ku numri më i madh i stuhive ndodh në muajt Gusht dhe Shtator; në raste të rrala janë parë stuhira të tilla në Dhjetor dhe Janar. Syri i uraganit, domethënë boshti i tij, është çuditërisht i qetë me pothuaj pa erë. Brenda syrit, qielli është shpesh i qartë pavarësisht se ç’po ndodh përqark. Syri nuk është gjithmonë qendra e stuhisë. Herë pas here syri lëviz në drejtime të ndryshme I pavarur nga drejtimi i zhvendosjes së stuhisë.
    Parashikuesit e motit i emërtojnë uraganët me qëllim që ta kenë më të lehtë ndërlidhjen midis tyre dhe popullit. Para vitit 1950, uraganët emërtoheshin sipas vitit në të cilin ato ndodhnin dhe duke i prapangjitur një gërmë të Abcësë, bie fjala 1942A, 1942B, etj. Më vonë u shfaq prirja për t’iu vënë uraganëve emra njerëzish. Përvoja tregoi se kjo mënyre e dytë me emra vajzash e djemsh në ndërlidhjen e folur dhe të shkruajtur ishte më e shkurtër, më e shpejtë dhe shkaktone më pak gabime dallimi. Për çdo stinë, përgatitet një listë me emrat e mundshëm të harrikeve që priten. Lista përmban një emër për çdo germë të Abcësë, me përjashtim të gërmave Q, U, X, Y, Z sepse në Anglisht s’ka emra njerzish që fillojnë me këto gërma. Këto lista riqarkullohen çdo 6 vjet dhe emrat e uraganëve të pa ndodhur zëvëndësohen. Uraganët më shkatërrues që nga viti 1900 në SHBA sipas viteve janë: Galveston 1900, Camille 1969, Agnes 1972, Frederic 1979, Elena 1985, Hugo 1989, Andrew 1992, Opal 1995, Fran 1996.Ndërsa 10 humbjet më të mëdha të jetëve për shkak të uraganëve që nga viti 1900 të dhëna sipas vendodhjes në SHBA, vitit përkatës dhe humbjeve në njerës janë: Galveston - Teksas 1900/8000, Liqeni Okeechobee 1928/1836, Florida Keys 1919/600, New England 1938/600, Florida Keys 1935/408, Juglindje Luisiana - Teksasi Verior 1957/390, Neë England 1944/390, Grand Isle - Luisiana 1909-350, New Orleans 1915-275, Galveston - Teksas 1915-275.Uragani Ivan i fillimit të Shtatorit 2004 biroi nëpër Gjirin e Meksikës dhe Jugun e SHBA duke shaktuar 70 hubje jete në Karaibe dhe të paktën 18 në SHBA. Erërat e tij kishin shpejtësinë 210 km/orë, por dëmi që shkaktoi ishte shumë më pak nga sa pritej sepse ai u shndërrua në stuhi tropikale që derdhi 38 cm shi. Për shkak të frikës ndaj këtij uragani përbindësh, më shumë se 2 milion njerës u larguan nga shtëpiat e tyre në Jug të SHBA.

Përgatiti Saimir Lolja

Anëtarësuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Haiti: Permbytjet moren 90 viktima

.

Vdekjet kane ndodhur perreth qytetit bregdetar Gonaives, ndersa ujerat moren me vete masa dheu dhe shperthyen digat e lumenjve pas dy dite shirash te vazhdueshem. Shume prej viktimave humben jeten kur shtepite apo makinat e tyre u fundosen nen uje
    .
    Autoritetet ne Haiti thone se me shume se 90 vete kane vdekur si rezultat i permbytjeve qe shoqeruan nje stuhi tropikale qe perfshiu kete rajon. Shume te tjere jane zhdukur. Vdekjet kane ndodhur perreth qytetit bregdetar Gonaives, ndersa ujerat moren me vete masa dheu dhe shperthyen digat e lumenjve pas dy dite shirash te vazhdueshem.

Shume prej viktimave humben jeten kur shtepite apo makinat e tyre u fundosen nen uje.

Disa te tjere arriten te shpetojne duke hipur mbi cati, duke pritur qe niveli i ujerave te binte. Ne nje moment, niveli i ujerave ne kete qytet ishte deri ne mesin e trupit te nje njeriu. Shpyllezimi pa kriter qe eshte bere ne kete rajon i beri edhe me te renda pasojat e permbytjeve. Paqeruajtesit e OKB-se qe ndodhen ne Haiti qe prej permbysjes se Presidentit Aristide ne shkurt te ketij viti, po ndihmojne vendasit per te perballuar situaten. Sherbimet e nderhyrjes se shpejte thone se operacioni i tyre po veshtiresohet nga fakti se shume rruge jane te pakalueshme dhe linjat telefonike jane nderprere.

Kryeministri i perkoshshem haitian ka bere thirrje per ndihme urgjente nga jashte.

Permbytjet jane shkaktuar nga nje stuhi tropikale qe po godet Karaibet prej disa ditesh.

Ajo ka shkaktuar nje numer vdekjesh ne Republiken Domenikane dhe ne territorin amerikan te Porto Rikos, te cilin Presidenti Bush e ka shpallur zone te prekur nga fatkeqesia natyrore. Kater muaj me pare mbi 3 mije vete vdiqen si rezultat i permbytjeve te renda ne kufirin mes Haitit dhe Republikes Domenikane.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Vazhdojnë punimet e rrugës Durrës-Morinë
    Nga Iceberg në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 18-09-2007, 08:47
  2. Auditimi i Brendshëm
    Nga dodoni në forumin Ekonomi & biznes
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 26-08-2006, 05:45
  3. 1 ne nje milion
    Nga nitROSHI në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 24-09-2005, 18:12
  4. Implikimi i pushtetareve ne krimin e organizuar
    Nga Brari në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-08-2002, 04:36
  5. Zog I dhe Toptani sipas Durhamit
    Nga Bohemian në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 03-08-2002, 10:10

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •