Close
Faqja 9 prej 10 FillimFillim ... 78910 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 92
    i/e regjistruar Maska e Tiras
    Anėtarėsuar
    10-05-2004
    Postime
    126
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Behet fjale per vllehet autoktone ne Shqiperi, jo rumunet.
    Te thashe se eshte reference se Irineu edhe pse shenjt, ka qene hiliast, nje doktrine e refuzuar nga kisha...
    Mos keni idene se nuk e kam lexuar 4 here rreshtin e mesiperm? Apo eshte i vetmi rresht qe dini nga e tere doktrina (qe duket qarte pasi edhe lakimi i "hiliast" eshte identik)? Pa dale te degjojme nje cike per kete herezi te shekullit te dyte...

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Seminaristi:
    Shenjtet nuk shpallen te tille perderisa te jene gjalle, pikerisht sepse jane te renshem, gabueshem, si qenie njerezore. Keshtu qe shenjt te gjalle, strikt strikt nuk ka.
    Te supozojme se ti njeh nje shenjt te gjalle. Mos valle ti mendon se si shenjt e i pagabueshem ai/ajo do te mund te jepte ty me saktesi cdo detaj shkencor qe mund ta pysje ti, parashikim moti te sakte etj etj? Ideja jote, e mare jashte kontekstit ku ka folur Kryepiskopi i Greqise, eshte NAIVE.
    Me falni qe po nderhyj ne kete bisede, por dua te qartesoj se Te shenjtet nuk jane te pagabueshem.
    Kjo si ne aspektin Shkencor, ashtu dhe ne ate Moral dhe Doktrinor.

Te shenjtet jane ata qe kane Krishtin brenda vetes se tyre. Kristoforet, sic i quan, Shen Justin Popovic, dhe jo ata qe nuk gabojne pas ketij pranimi te Krishtit!

I shenjte eshte sinonim i fjales i krishter.Nqs do duhej te mohonim kete, duhet te pakten te c'kanonizonim me shume se gjysmat e librave te Dhiates se Re. (Dhe te shpallnin Palin heretik!!!)

Por a ka shenjte te gjalle? Po! Shenjteria eshte dicka qe vjen tek njeriu para vdekjes se trupit dhe nuk largohet nga njeriu asnjehere (Askush nuk vdes dy here, apo jo?)

Seminaristi thote se shenjtet nuk jane te pagabueshem dhe me pas thote se ata nuk shpallen te tille sa jane gjalle per arsye se mund te gabojne.
    Kjo duket pak kontradiktore. Keshtu i bie qe shenjt te shpallet vetem ai qe s'ka gabuar deri ne vdekje apo jo?
    Nqs dikush gabon, gabon sa eshte gjalle. Keshtu gaboi Irineu, Grigori i Nises etj, megjithate ata ishin te shenjte. Cfare i beri ata te shenjte?
    Doktrina?
    Jo, sepse ata besonin ne doktrina qe me vone u denuan zyrtarisht!
    Kush pra i beri ata te shenjte?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 13-10-2004 mė 07:31
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Pasi mbaruam pune me kryepeshkopet, Kishen, Shenjtoret, besoj se tani rradhen e ka vete Krishti. Mbase ne mesazhin tjeter do te lexojme, "...si patriot e shtetas shqiptar qe jam, do kisha deshire qe edhe Krishti te jete shqiptar e jo hebre".

Eshte tipike kjo per te pafete, qe nuk gjykojne Lajmin e Mire por Lajmesin.

Fali o Zot se nuk e dine se cfare shkruajne dhe falem mua durimin qe ti duroj brockulla te tilla!

Albo

Cektesi pa kufi apo shtremberim apo komentim i qellishem?!

Sa per kryepeshkopet, Kishen dhe Shenjtoret personalisht as kam hapur ndonje teme por vecse kam thene mendimin tim dhe te verteten.......

Sa per Kryepeshkopin, gjithmone kam qene me anen e atyre qe e shofin realitetin sic eshte dhe jo sic iu intereson kshu qe gjithmone figuren e Kryepeshkopit e kam vleresuar gjithmone pozitivisht sic faktikisht eshte.....

Jam shume i "vogel" qe te ul kete personalitet ashtu sic mendoj se eshte perulesi qe ta ngre ne qiej dhe te arrij deri sa ta adhuroj ne nje fare menyre...Fatekeqesisht keto dy fenomene ndeshen shpesh ketu ne forum....

Sa per Kishen, gjithashtu nuk e kam share asnjehere por sic do Besimtar kam te drejten time qe te bej kritike atje ku duhet.....Ku apo cfare kam kritikuar?

Kam kritikuar shenderrimin e Kishes Ortodokse ne Ballkan nga nje kishe unikale qe duhet te ishte ne nje Kishe Nacionaliste, mua nuk pelqen kur shoh Kishat greke kane te gjitha Flamurin grek! Dmth, Kisha i perket vetem nje kombi apo nje rrace apo duhet ti drejtohet te gjitha kombeve apo rracave?

Sa per shenjtoret prape personalisht kurre nuk i kam share apo kritikuar ku nuk duhet por thjesht kam sjlelle ndonje fakt nga realiteti i jetes se tyre.....

Po sqaroj ato qe shkruaja meqenese disa ketu i karakterizon cektesia dhe "sahati iu ka mbetur ne Dhjaten e vjeter"......

Kisha shkruar:
    "Qe te mos keqkuptohem, personalisht nuk bej pjese ne kategorine e atyre qe perpiqen ta ulin sa me shume pesonalitetin,rolin apo punen e kryer nga Anastasios, por nga ana tjeter si shtetas shqiptar qe jam do deshiroj dhe mendoj se duhej ne krye te ketij Komuniteti Shqipfoles (kryesisht) per kushtet e Shqiperise dhe te Ballkanit ne pergjithesi duhet te ishte nje shtetas shqiptar..."
    Perderisa Anastasios nuk eshte Shqipfoles nuk eshte perzgjidhja me e mire qe ne Krye te nje Komuniteti udheheqesi shpirteror te mos njohe gjuhen e pasuesve te tij....
    Tjeter duke patur parasysh faktin se ne Shqiperi egziston nje mosbesim ndaj grekeve kjo krijon ne nje fare menyre dhe keqkuptime dhe reagime negative per Kryepeshkopin....

Shpeshhere ne Greqi dergimi i Anastasios ne Tirane, interpretohet roli i tij si mbrojtesi dhe mbeshtetesi i pakices greke ne Shqiperi dhe se ky Kryepeshkop perfaqeson kete pakice...Kjo shkakton reagime nder shqiptare pasi greket interpretojne shpeshhere Kishen Shqiptare si shtojce te asaj greke duke mohuar keshtu egzistencen e shqiptareve Ortodokse.....Prandaj thosha me siper per Kushtet e Shqiperise dhe te Ballkanit ne pergjthesi.......

Keto qe them une(persa i perket Shqiperise) shpeshhere i kam degjuar qe te dalin nga goja e vete Anastasit, kshu qe nuk jane fjale apo ide te miat por nje realitet......

Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,113
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Pasi mbaruam pune me kryepeshkopet, Kishen, Shenjtoret, besoj se tani rradhen e ka vete Krishti. Mbase ne mesazhin tjeter do te lexojme, "...si patriot e shtetas shqiptar qe jam, do kisha deshire qe edhe Krishti te jete shqiptar e jo hebre".

Eshte tipike kjo per te pafete, qe nuk gjykojne Lajmin e Mire por Lajmesin.

Fali o Zot se nuk e dine se cfare shkruajne dhe falem mua durimin qe ti duroj brockulla te tilla!

Albo

Ta kam perseritur dhe here te tjera qe largesia jote nga realiteti shqiptaro-grek te ben qe te dalesh ne konkluzione te gabuara...

Perderisa nuk je ne kontakt te drejtperdrejte dhe gjerat i meson nga interneti e mira do ishte qe ne disa raste ne vend qe te dalesh ne konkluzione te gabuara per shkak te shkaqeve te mesiperme ose mbase te cektesise, me mire eshte te heshtesh se te thuash "brockulla". edhe pse perpiqesh qe kete term te ma adresosh mua....

Fjalet ndonjehere jane argjend, por heshtja eshte flori thote populli....Prandaj ndonjehere Albush me mire mos shkruaj fare se sa te thuash "brockulla", sepse kush eshte ai qe thote "brockulla" ketu ne disa raste duket qarte dhe nga reagimet e shume shqiptareve ketu.....

Tani nese ti pretendon se je i pagabueshem dhe ne te tjeret jemi te gjithe gabim ky eshte problemi i yt....
    Sorry, harrova ke nje fare Niko Korcari apo Seminarist qe shpeshhere ndajne te njejtat ide dhe mendime me ty.....

Prandaj i nderuar per shkak se me rastin e Shqiperise ike pdhe "hodhe nje gur te zi mbrapa", shprehje greke kjo, e cila do te thote qe ike dhe su ktheve me(me sa kam kuptuar), dhe ne rastin e Greqise "nuk te ka shkelur kemba kurre", kur behet fjale per realitetin dhe problemet e ndryshme ne keto dy vende, shpeshehere duhet te na degjosh dhe ne qe e jetojme nga afer kete realitet dhe nuk e mesojme nga media apo internet....

Me ke pare mua sa pak gjera di per realitetin e USA? E njejta gje vlen edhe per TY ne lidhje me realitetin grek, prandaj shpeshhere kur i referohesh ketij realiteti apo ngjarjeve qe kane lidhje me Greqine me mire "hesht dhe degjo" se sa te flasesh dhe te thuash "brockulla",,,,.........gjithe te mirat!

Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,113
    Sa bukur, bylbylat qe debatojne me mu, nuk paskan ciceru sot....!

Tani i Athines,

edhe ti ke disa gabime KYC ne pergjigjen tende, qe, Zot rujna ka duret, kam nja "1000" here qe i kam sqaru.

Ne vitin 1990, komuniteti i VETEM qe doli pa Strukture fetare, ka qene ai ORTODOKS. Pse e them une kete?

Kisha katolike ka patur nje sere klerikesh SHQIPTARE qe i mbijetuan burgjeve te Llahtarise komuniste. Keta kane qene me arsim relativ te mjaftueshem, edhe me shendet te plote, per te mare ne dore kishen.
    Nje shembull po te jap mon.sinjor Robert Ashten, qe u be peshkop, me falni se ta them alla latince kete term me origjine greke nuk ka gje, Ipeshkv i Pultit. Lere qe nevojat praktike te katolikeve deri me sot jane permbushur 100% nga italianet, aq sa patur edhe mosmarreveshje midis shqiptareve edhe italianeve ne fushen e perkthimeve psh, duke qene se italianet e sotem moderne nuk u pergjigjeshin konservatorizmit te prifterinjve shqiptare te kohes se burgjeve, me nostalgjite e tyre te para Koncilit II te Vatikanit.
    Ndersa komuniteti musliman kishte te pakten zotri Sabri Kocin.
    Kurse ai Ortodoks doli nga Komunizmi vetem me nje teolog laik, zoti Dhimiter Bedulin, i martuar e i trasheguar, pra jashte mundesise se fronezimit, e me disa prifterinj pa arsim te mjaftueshem, e pa shendet.

Keshtu pra qe mundesia e komunitetit ortodoks per rikrijimin e nje kleri shqiptar ishte INEKZISTENTE PA NDERHYRJEN NGA JASHTE.

Se dyti, po une e krahasoj etjen per "drejtesi" ndaj perdorimit te gjuhes shqipe me te drejten e Vlleheve per te patur te njejten te drejte. Vllehet jane po aq autoktone sa gjithkush ne cdo pjese te Ballkanit. Perderisa ata perbejne nje pjese cilesore te komunitetit ortodoks, ata kane po aq te drejta per kishe me gjuhe te vete - nqs themi se besojme ne drejtesi ndaj cdo populli edhe kulture, e jo vetem atehere kur te digjet interesi "ty", gje qe te ben "ty" vecse anen tjeter te medaljes se asaj qe quhet prej "teje" shovinizem grek.

Se treti, me logjiken e sotme Shen Kozmai nuk mund te thuhet se eshte GABIM, ne lidhje me qendrimin e tij ndaj gjuheve te tjera, por se eshte nje Qendrim Ndryshe nga ai sot. Nuk eshte ceshtje gabimi, por dallimi e ndryshimi ne konceptim.

Se pari nuk jam Tani i Athines por Tani ne Athine

Mbase ke te drejte per informacinin qe solle mbi inekzistencen e klerit ortodoks....

Kisha nje pyetje.....Kleri Ortodoks Shqiptar ne USA egzistonte? Mund te na dergonin ndonje klerik?

Sa per vllehet je gabim prape.....Ta shpjegova qe vllehet ishin grupe minoritare te shperndara ne Ballkan, zakonisht nomade qe merreshin me blegtori, kshu qe nuk mund te krahasohen me popullaten kompakte shqiptare.....capish?

Eshte e mira Seminarist kur bejme ndonje gabim ne shprehje apo ne konceptim, kur na jepet nje pergjigje reale ta pranojme e jo te perpiqemi ta justifikojme me nje pergjigje tjeter te gabuar se perndryshe i thone qe" korrigjoj nje gabim me nje gabim te dyte........gjithe te mirat dhe ty!

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    E vetmja perpjekje qe eshte bere nga diaspora shqiptare e SHBA-se, mesa di une, ka qene nga At Artur Liolini, i cili ne fillimet e veta ishte kunder qenies se Janullatosit ne Shqiperi. Por doli qe kryesimin e kishes nuk e mori njeri ne dore, as At Arturi. Lere qe ky nuk do te mund te bente ndonje gje serioze per rikrijimine klerit etj, pasi eshte vete i martuar, edhe ka qene po ky, qe se fundmi u shpreh se po te ish gjalle Noli, do te ish mik me Janullatosin.

Sa per vllehet, serish po te them, e drejta per kultivim gjuhe e traditash nuk varet nga te qenit nomade, por nga te qenit grup me tipare te dalluara nga te tjeret. Tjeter, keta "nomadet" per te cilet ti flet i kane dhene Shqiperise nen erresiren otomane qytet/erimin e vetem jo turk, ate te Voskopojes....

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Dmth nen Turqi Shqiperia mund te quhet Turke komplet? Dmth qe Shqiperia nuk ka patur qyteterim? Shko pak ne Himare dhe shiko atje se cbehet, jo tani, se tani kan ardh hordhite Greko-aziatike, po Himara eshte e vetmja krahine qe ka qene e pavarur deri kur u be pavarsia e Shqiperise, qe kane luftuar gjithmone, edhe kan ikur shume prej tyre ne jug te Italise per tu moskonvertuar. Megjithate Shqiptaret gjithmone kane ndertuar, gjithmone e kane ruajtur traditen e tyre. Lexo pak mbi kryengritjet dhe organizimet e tyre kundra osmaneve dhe pastaj flasim per qyteterim... nderkohe Serbet e Greket benin kompllote qe ti zhduknin Shqiptaret me Ataturkun, nje tjeter kapitull i zi per ne Shqiptaret, pasi ai kishte origjine te tille.

Si perfundim, Nene Terezen mos na e nxirrni Sllave, sepse origjinat e saja dihen tashme. Ajo ka marre tituj ne Vatikan, dhe nese gjendet se ka bere 2 mrekulli ne jeten e saj ajo do te Shenjterohet. Ne cdo vend flitet per te si Shqiptare dhe per origjinat e saja nga Kosova, kishe Katolike. Megjithate nuk ka munguar edhe pas vdekjes se saj kritika angleze-greke, kritika tradicionale tashme, te cilen e akuzojne se nje pjese te konsiderueshme te fondeve per femijet ne Indi, ajo ja kalonte Vatikanit, si dhe per implikimin e saj ne disa skandale financiare ne Indi evadime fiskale etj ejt. As ne varr nuk e lejne rehat te shkreten, vetem se qe Shqiptare.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,113
    Citim Postuar mė parė nga Cyclotomic
    Dmth nen Turqi Shqiperia mund te quhet Turke komplet? Dmth qe Shqiperia nuk ka patur qyteterim? Shko pak ne Himare dhe shiko atje se cbehet, jo tani, se tani kan ardh hordhite Greko-aziatike, po Himara eshte e vetmja krahine qe ka qene e pavarur deri kur u be pavarsia e Shqiperise, qe kane luftuar gjithmone, edhe kan ikur shume prej tyre ne jug te Italise per tu moskonvertuar. Megjithate Shqiptaret gjithmone kane ndertuar, gjithmone e kane ruajtur traditen e tyre. Lexo pak mbi kryengritjet dhe organizimet e tyre kundra osmaneve dhe pastaj flasim per qyteterim... nderkohe Serbet e Greket benin kompllote qe ti zhduknin Shqiptaret me Ataturkun, nje tjeter kapitull i zi per ne Shqiptaret, pasi ai kishte origjine te tille.

Si perfundim, Nene Terezen mos na e nxirrni Sllave, sepse origjinat e saja dihen tashme. Ajo ka marre tituj ne Vatikan, dhe nese gjendet se ka bere 2 mrekulli ne jeten e saj ajo do te Shenjterohet. Ne cdo vend flitet per te si Shqiptare dhe per origjinat e saja nga Kosova, kishe Katolike. Megjithate nuk ka munguar edhe pas vdekjes se saj kritika angleze-greke, kritika tradicionale tashme, te cilen e akuzojne se nje pjese te konsiderueshme te fondeve per femijet ne Indi, ajo ja kalonte Vatikanit, si dhe per implikimin e saj ne disa skandale financiare ne Indi evadime fiskale etj ejt. As ne varr nuk e lejne rehat te shkreten, vetem se qe Shqiptare.

me duket se Papa e shenjteroi Nene Terezen para pak kohesh.....

Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,113
    E vetmja perpjekje qe eshte bere nga diaspora shqiptare e SHBA-se, mesa di une, ka qene nga At Artur Liolini, i cili ne fillimet e veta ishte kunder qenies se Janullatosit ne Shqiperi. Por doli qe kryesimin e kishes nuk e mori njeri ne dore, as At Arturi. Lere qe ky nuk do te mund te bente ndonje gje serioze per rikrijimine klerit etj, pasi eshte vete i martuar, edhe ka qene po ky, qe se fundmi u shpreh se po te ish gjalle Noli, do te ish mik me Janullatosin.

Sa per vllehet, serish po te them, e drejta per kultivim gjuhe e traditash nuk varet nga te qenit nomade, por nga te qenit grup me tipare te dalluara nga te tjeret. Tjeter, keta "nomadet" per te cilet ti flet i kane dhene Shqiperise nen erresiren otomane qytet/erimin e vetem jo turk, ate te Voskopojes....

Prape nuk me kuptove me duket....Nuk iu mohon njeri vlleheve vlerat apo cilesite e tyre, madje shume Rilindas i perkisnin kesaj etnie....por keta ishin nje minoritet ne trevat Ballkanike e jo nje popull, sic ishin Shqiptaret......

i/e regjistruar Maska e yes we can
    Anėtarėsuar
    04-09-2011
    Postime
    4
    O njeréz.... Feja e shqiptarit éshté SHQIPTARIJA !

Lérini pérrallat e treguara nga kishat e xhamité se sjellin vetém pérēarje midis nesh . Zoti éshté 1 pér té gjithé , dhe kjo duhet ti mjaftojé té gjithéve , duke i léné ménjané pérrallat e treguara ndčr shekuj né emér té Tij. Imagjinoni sa probleme né boté do u zgjidhnin po ta mendonin té gjithé késhtu. Pastaj historia flet qarte pér té mirat dhe té kéqijat e fesé ndér shekuj , peshorja anon shumé heré mé shumé nga té kéqijat .

Kuptohet qé nuk jam kundér atyre pak njerézve qé jané munduar tč bčjné miré (me aq pak sa di uné nuk éshté rasti i shén kozmait por ndoshta gabohem)

Faqja 9 prej 10 FillimFillim ... 78910 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shėn Kozma Etoliani i Barabarte me Apostujt - 24 gusht
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 23-08-2024, 01:48
  2. Fenomeni ''At'' Nikolla Marku
    Nga Fenomeni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 424
    Postimi i Fundit: 07-04-2012, 09:35
  3. Armiqte e gjuhes shqipe dhe triumfi i saj.
    Nga detiad nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 69
    Postimi i Fundit: 04-06-2009, 08:53
  4. Dosja antishqiptare e Greqisė, 1912-2007
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 645
    Postimi i Fundit: 15-10-2007, 19:27
  5. A ta tolerojme shenjtin Orthodoks Shėn Kozma Etoliani
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 253
    Postimi i Fundit: 07-11-2006, 00:25

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •