Close
Faqja 8 prej 10 FillimFillim ... 678910 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 92
    i/e regjistruar Maska e Tiras
    Anėtarėsuar
    10-05-2004
    Postime
    126
    ….ne profecine e Shen Kozmait ne pallatin e Ali Pashait, ai i tha se ai do te behet nje pasha i pasur dhe i pushtetshem me nam te mire ne bote, do te pushtoje Arten dhe Epirin dhe ti marri edhe pushtetin Kurt Pashes se Beratit, me kushtin e vetem qe Ali Pashai te ndihmonte dhe mbronte te krishteret ne pashallekun e tij. Profecia e Shenjtorit u be realitet dhe Ali Pashai jo vetem qe e mbajti premtimin e tij, por edhe gruan e tij e mori te krishtere.
    Shen Kozmai i profetizoi Ali Pashes ne Tepelene, 30 vjet para, se do te behej Pasha mbi Epirin, Arten dhe Beratin, dhe se do shkonte ne Kostandinopoje. Po ti ishte vene "kusht" ne realizimin e profecise, Aliu mund te mos qe bere Pasha. Ne ne ate kohe Aliu nuk kishte fuqi vendosese mbi fatin e te krishtereve as ne pergjithesi, e as ne pashallekun e ardhshem. Per me shume nje qendrim prokristian do ti humbte shanset tek Sultani per t'u emeruar Pashe ne More. Nga ana tjeter, po te qe bere Pashe pa respektuar kushtin profetik, profecia do qe plotesuar vetem pergjysem. Mbase ju flisni per ndonje profeci te dyte mbi Ali Pashen qe nuk eshte e njohur deri tani?

Nje prej ketyre kishave ka qene edhe Manastiri i Shendelliut te Buhalit, ... Manastiri i madh ne ane te Vjoses u dogj nga turqit, por Ali Pashai dha urdher ndertimin e nje Kishe ne truallin e manastirit, kishe qe eshte ne kembe edhe sot e kesaj dite. E beri kete edhe sepse Profeti Ilia ne besimin musliman quhet Ali, emri i Pashait..
    Ali turqisht, Ilias greqisht (nga Elios, Helios), shqip Hylli, Illy, Ili, Ylli. Po perse, Ali Pasha ndertoi kete kishe (me emer homolog), jo ne Janine por Shqiperi, ne vendin qe citoni, prane lumit te famshem te Vjoses? Kush ishte Shen Hyllos? Skylaks thote se ne kete zone jetonin barbaret te njohur si Hyllinoi, fis Ilirian. Ata mbaheshin se Hyllos I kishte venduar aty.

Albo mbase mund te shkruaje me ne gjeresi per identitetin e Manastireve/Kishave Shqiptare te Shendelliut, Shen Ilias etj te cilet kane qene me interes te madh edhe per murgjit e manastireve te Athos.

Ne shekullin e 18 nuk kish lindur akoma koncepti "komb" ne pjesen derrmuese te Evropes Lindore, pasi nje pjese e mire e saj ishte ende nen pushtimin otoman. Nuk kish kombe, kish popuj ne roberi. Nuk kish as Shqiperi, as Greqi, as Serbi, as Bullgari,...
    Kombet, dhe “popullatat” (si terminologji me e lire per te identifikuar grupet me perkatesi etnike, kulturore dhe territoriale) kane ekzsituar nga fillimi kohes. Te thuash se Kombet nuk ekzitonin pasi nuk ekzitonte koncepti komb ne shek.18, eshte njelloj si te thuash se E=MC2 (Ligji I Mases dhe Energjise) nuk eksiztonte derisa u zbulua nga Einstain. Kur Turqit specifikojne te themi etnine e forcave nderluftuese si psh. arnaute, apo disa sulltaneshave si serbe ne kronikat e veta, do te thote se identiteti etnik I popujve qe I njohur brenda dhe jashte Perandorise .

..bile nje nga profecite e Shen Kozmait ka qene pikerisht qe "nje dite kjo toke do te jete greke ne gjeneraten e trete, niperit dhe sterniperit tuaj do ta gezojne..
    Shen Kozmai ka thene “toke romaike”, pra as Greqi, as Shqiperi. Mbase ai kishte parasysh besimin e krishtere (njelloj si Krishti kur fliste per mbreterine e Zotit, dhe jo per Romen) dhe jo shtetin politik.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Tiras : 10-10-2004 mė 10:51

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    1. Cyclotomic

Ti e ke ne karakteristiken tende te shohesh cdo fjale qe thone te tjeret ne prizmin tend te erret. Mua pak me intereson karakteri yt, edhe arsyeja se perse te kundershtoj vazhdimisht nuk eshte karakteri yt i lig, por budallalleqet e tua te shumta. Ja te te sqaroj.

Po te shohesh kushtet qe na pershkruan Thomas Hopko, per nje kishe qe te jete autoqefale, kisha ortodokse e vitit 1990 as qe behet fjale te kishte nje prej tyre. Pra, realisht e praktikisht autoqefalia e kishes ne Shqiperi ishte inekzistente ne anen praktike te saje.
    Ose, nqs nuk ishte e tille, a mund te na thuash ti konkretisht se si ishte?

Tashti, nqs ky fakt mund te perdoret kundra cfaredo gjeje, ky vetem faji im nuk eshte, aq me teper qe kjo nuk ka rendesi. Mos valle ti nuk deshiron ta pranosh kete fakt vetem se vetem se mund te dale kundra ndonje interesi tend? Kjo eshte logjika jote, edhe menyra se si ti i sheh gjerat?

Ti thua qe Janullatosi eshte i KEQ, sa here qe kur une apo nje tjeter sjell fakte mbi veprimtarine e atij personi, TI "kundra-pergjigjesh" duke na sjelle se si dikush qe ka lindur dy dekada para Janullatosit ka pesuar kete apo ate fatkeqsi, apo duke e lidhur veprimtarine e Janulatosit direkt me historine e Greqise.

Sa per lejimin e gjuhes, kjo ka qene nje ceshtje komplekse ne fund te shekulolit 19 ne Ballkan, jo vetem per shqiptaret. Mos valle "ti" ua ke lejuar gje Vlleheve te kene nje kishe edhe shkolle ne gjuhen e vet????

Qafir,

logjika jote vjen era qylym xhamie me parfum Baletistxhi. Mos valle ti kerkont e na thuash se logjika historike e tre shekujve te pare mund te gjykohet me konceptet e sotme? Ti mund ta besh nje gje te tille, por kjo nuk do te thote se nuk eshte padituri.

Kane qene Turqit, te cileve, baballaret e tu mburren se i dhane sa e sa kryeministra, ata qe e u vune popullaten ortodokse ne patrikanen edhe gjuhen greke. Megjithate historia eshte shume me e komplikuar se kaq. Kur une i analizoj shkaqet, ju as qe dukeni neper forume.
    Shko e me thuaj ti mua se ne cilen kohe ndonjehere, para Shen Kozmait, kisha ortodokse ne Shqiperi, ka patur ne perdorim gjuhen shqipe ne liturgji, literature edhe dokumente zyrtare. Keto gjera nuk kane te bejne fare me armiqesi, se sa me ndryshime konceptesh. Ne baze te koncepteve moderne, aq me teper atyre banale te nacionalisteve islamiko-komuniste si puna e genit tend, na dalin armiq te gjithe ata shqiptare qe kontribuan ne jeten kulturore e nacionale te kombeve te huaja, sidomos pushtuesave.

Tiras,

edhe ti ke nje logjike te mbrapsht. Ti me akuzon mua se une kam thene se Shen Kozmai KA gabime. Nje gje te tille edhe nje iverber nuk do ta pranonte, perderisa UNE kam shkruajtur nje dyzine me teza mbrojtje per Shen Kozmain, edhe kete gje po e vazhdoj.

Tjeter, ishte TI ai qe me ane te nje link-u gazetar maqedonas kerkon te na tregosh doktrinat ortodokse, duke u shprehur se sipas kishes ortodokse, shenjtoret qenkan te pagabueshem. Megjithese une te jam pergjigjur deri me tash me disa emra, por statujat nuk lexojne, a mundesh ti te na sjellesh nje referim te vetem nga burime ortodokse, ku te thuhet se shenjterit jane te pagabueshem? Nqs jo, perse merr kot o statuje...as pagane nuk te quaj une ty?

Shen Irineu ka qene hiliast; Shen Grigori i Nises ka perkrahur doktrinen e rehabilitimit te demoneve, doktrine e denuar me sinod ne shek.7....mos do me?

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar mė parė nga Seminarist
    Ne baze te koncepteve moderne, aq me teper atyre banale te nacionalisteve islamiko-komuniste si puna e genit tend,
    Ok, une s'e marr vesh si nuk perjashtohet ky rob nga keto forume kur fyen haptazi...aq me teper me shprehje oksimoronike! Ndersa une ne rastin me te pare e marr nje paralajmerim! Ketu ka diskriminim burra.

Sidoqofte, o shelegu i KOASH-it: per sa i perket Kosmas Etolianit, KOASHi duhet te jete proaktive e te dale e te thote ato qe thua ti. Pastaj, mund ta shohim se nga c'brume eshte bere Janullatosi e sheleget e tij Shqiptare.

P.S. Me 'Islamin' je ti ai qe ke me shume veti te perbashketa pasi je Ortodoks!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Qafir

ti as nuk e kupton se sa ke ofenduar ti ne kete forum, edhe dashke te te drejtohem ndryshe, aq me teper qe une kam te drejte? Ti ke gan komunist-islamiku, ndersa Shen Kozmai nuk quhet Toli, as Skenderbeu nuk quhet Skineri etj etj etj....."ironizmat" e tua turke.

Anėtarėsuar
    10-05-2004
    Postime
    126
    Tiras, edhe ti ke nje logjike te mbrapsht.
    Qe mbrapshtia eshte sinonim i logjikes, nuk eshte lajm i ri nga ju. Por paranoja ju paska avancuar, sa qe shikoni edhe statujat me dyshim. Semundje profesionale, si duket.

Ti me akuzon mua se une kam thene se Shen Kozmai KA gabime.
    Dikush me nick-un Seminarist akuzon, si duket pa dijenine tuaj:
    Citim Postuar mė parė nga Posti #11
    Kur flitet per Shen Kozmain, duhen patur parasysh disa gjera:
    - shenjtoret nuk jane te pagabueshem ne njohuri, shkence, histori, sociologji, apo edhe ceshtje morale, e as te pamekate pra.

Tjeter, ishte TI ai qe me ane te nje link-u gazetar maqedonas kerkon te na tregosh doktrinat ortodokse,…a mundesh ti te na sjellesh nje referim te vetem nga burime ortodokse, ku te thuhet se shenjterit jane te pagabueshem...
    Vellerzerit tuaj sllave te Maqedonise mbaheshin te kene kuotuar Kathimerini per fjalimin e Christodoulos! Mos ka qene tjeter Christodoulos ai qe kish folur per Shen Etolianin ne Athine, apo gazetat protestuan pas menyres se vet kur Arkipeshkopi vuri Institucionin e fese mbi shtetin?

S’na prish pune. Mund te pasuroni bagazhin tuaj gnosto-heretik me fraza ortodokse, mbi domosdoshmerine e shenjterise dhe pagabueshmerine e shenjteve nga shkrime te Shen John (1965/6?), Father Andre Filip (K.Orth. Shen Edmond) “Prerja e kokes se Pararendesit dhe Profetit te Shenjte John Baptist”, etj.

Shen Irineu ka qene hiliast..?
    Dhe..? Cfare ju pengon te na sqaroni ku konsiston gabimi, potenciali I gabueshmerise se gabimit te Shen Irineus (dhe cfaredo terminologji te fondit tuaj unik), ose te na referoni materialin “zyrtar” ku mund te lexojme vete? Frikesoheni se do ju shtohet koha e rrefimit te mekateve?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Tiras : 11-10-2004 mė 20:01

i/e regjistruar Maska e tani_26
    Anėtarėsuar
    11-09-2002
    Vendndodhja
    Ne vendin e shqiponjave ku tani ka vetem korba!
    Postime
    1,113
    1. Cyclotomic

Ti e ke ne karakteristiken tende te shohesh cdo fjale qe thone te tjeret ne prizmin tend te erret. Mua pak me intereson karakteri yt, edhe arsyeja se perse te kundershtoj vazhdimisht nuk eshte karakteri yt i lig, por budallalleqet e tua te shumta. Ja te te sqaroj.

Po te shohesh kushtet qe na pershkruan Thomas Hopko, per nje kishe qe te jete autoqefale, kisha ortodokse e vitit 1990 as qe behet fjale te kishte nje prej tyre. Pra, realisht e praktikisht autoqefalia e kishes ne Shqiperi ishte inekzistente ne anen praktike te saje.
    Ose, nqs nuk ishte e tille, a mund te na thuash ti konkretisht se si ishte?

Tashti, nqs ky fakt mund te perdoret kundra cfaredo gjeje, ky vetem faji im nuk eshte, aq me teper qe kjo nuk ka rendesi. Mos valle ti nuk deshiron ta pranosh kete fakt vetem se vetem se mund te dale kundra ndonje interesi tend? Kjo eshte logjika jote, edhe menyra se si ti i sheh gjerat?

Ti thua qe Janullatosi eshte i KEQ, sa here qe kur une apo nje tjeter sjell fakte mbi veprimtarine e atij personi, TI "kundra-pergjigjesh" duke na sjelle se si dikush qe ka lindur dy dekada para Janullatosit ka pesuar kete apo ate fatkeqsi, apo duke e lidhur veprimtarine e Janulatosit direkt me historine e Greqise.

Sa per lejimin e gjuhes, kjo ka qene nje ceshtje komplekse ne fund te shekulolit 19 ne Ballkan, jo vetem per shqiptaret. Mos valle "ti" ua ke lejuar gje Vlleheve te kene nje kishe edhe shkolle ne gjuhen e vet????

Qafir,

logjika jote vjen era qylym xhamie me parfum Baletistxhi. Mos valle ti kerkont e na thuash se logjika historike e tre shekujve te pare mund te gjykohet me konceptet e sotme? Ti mund ta besh nje gje te tille, por kjo nuk do te thote se nuk eshte padituri.

Kane qene Turqit, te cileve, baballaret e tu mburren se i dhane sa e sa kryeministra, ata qe e u vune popullaten ortodokse ne patrikanen edhe gjuhen greke. Megjithate historia eshte shume me e komplikuar se kaq. Kur une i analizoj shkaqet, ju as qe dukeni neper forume.
    Shko e me thuaj ti mua se ne cilen kohe ndonjehere, para Shen Kozmait, kisha ortodokse ne Shqiperi, ka patur ne perdorim gjuhen shqipe ne liturgji, literature edhe dokumente zyrtare. Keto gjera nuk kane te bejne fare me armiqesi, se sa me ndryshime konceptesh. Ne baze te koncepteve moderne, aq me teper atyre banale te nacionalisteve islamiko-komuniste si puna e genit tend, na dalin armiq te gjithe ata shqiptare qe kontribuan ne jeten kulturore e nacionale te kombeve te huaja, sidomos pushtuesave.

Tiras,

edhe ti ke nje logjike te mbrapsht. Ti me akuzon mua se une kam thene se Shen Kozmai KA gabime. Nje gje te tille edhe nje iverber nuk do ta pranonte, perderisa UNE kam shkruajtur nje dyzine me teza mbrojtje per Shen Kozmain, edhe kete gje po e vazhdoj.

Tjeter, ishte TI ai qe me ane te nje link-u gazetar maqedonas kerkon te na tregosh doktrinat ortodokse, duke u shprehur se sipas kishes ortodokse, shenjtoret qenkan te pagabueshem. Megjithese une te jam pergjigjur deri me tash me disa emra, por statujat nuk lexojne, a mundesh ti te na sjellesh nje referim te vetem nga burime ortodokse, ku te thuhet se shenjterit jane te pagabueshem? Nqs jo, perse merr kot o statuje...as pagane nuk te quaj une ty?

Shen Irineu ka qene hiliast; Shen Grigori i Nises ka perkrahur doktrinen e rehabilitimit te demoneve, doktrine e denuar me sinod ne shek.7....mos do me?

Nje njeri qe pretendon se eshte besimtar i mire nuk ben te tilla fyerje me bashkebiseduesit....
    Kjo sjellje i ngjan me teper nje politikani se sa nje personi qe "pretendon" se eshte besimtar i devotshem....
    Kujdes se me sjellje te tille nuk eshte dakort dhe as Kryepeshkopi, e verteta mbizoteron lehte ndaj genjeshtres kshu qe me fyerje dhe sharje nuk behet gje, pervecse cohet uje ne mullirin e "kundershtarit......

Ne vitin 1990 jo vetem kisha Ortodokse por edhe ajo Katolike si dhe Komuniteti Musliman ishin te rrenuar por ne nje kohe qe dy komunitetet e tjere zgjodhen udheheqes shpirterore Shqiptare, Patriarkana e Stambollit u kujdes qe ne krye te Komuniteti Ortodoks shqiptar te emeroje nje Kryepeshkop grek.....

Qe te mos keqkuptohem, personalisht nuk bej pjese ne kategorine e atyre qe perpiqen te ulin sa me shume personalitetin, rolin dhe punen e kryer nga Anastasios, por nga ana tjeter si shtetas shqiptar qe jam do deshiroja dhe mendoj se ne krye te ketij Komunitetit Shqipfoles( kryesisht) per kushtet e Shqiperise dhe te Ballkanit ne pergjithesi duhej te ishte nje shtetas Shqiptar....

Prandaj duhet qe patjeter Kryepeshkopi i ardhshem te jete i kombesise Shqiptare, pasi kjo do te jete pozitive per shume arsye si dhe per te miren e Ortodoksise Shqiptare ne pergjithesi....

Sa per lejimin e gjuhes behet ne gabim i pajustifikueshem kur behet krahasim midis shqiptareve dhe vlleheve!!!! KUJDES!!!
    Nuk jane te njejtes kategori shqiptaret me vllehet, shqiptaret ashtu si greket, serbet, bullgaret etj ishin nje popull autokton dhe jo nje popullsi minoritare!!
    Serbet dhe bullgaret i rreshtova ne kete Kategori me teper si popullsi dhe jo per autoktonine e tyre....

Kujdes gjithashtu kur ofendohen besimet e tjera si ai musliman etj.....Na pelqen apo jo nje shumice derrmuse e popullsise shqiptare te pakten " nga tradita" i perket ketij besimi, kshu qe nuk eshte gje e mire fyerja ndaj tyre....

Me ne fund po kthehem te Shen Kozmai, se kjo eshte dhe tema.....
    Me llogjiken e sotme eshte gabim nga ana e ketij shenjti ndalimi i perdorimit te gjuhes shqipe, por nga ana tjeter duke mare parasysh rrethanat e asaj kohe si dhe faktin qe Bibla ishte vetem ne gjuhen greke, si dhe faktin qe ky shenjt duket se i jepte me teper prioritet besimit se sa perkatesise etnike, kjo shpjegon dhe sjelljen e tij ndaj shqipes.....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga tani_26 : 12-10-2004 mė 07:27

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,388
    Postimet nė Bllog
    22
    Qe te mos keqkuptohem, personalisht nuk bej pjese ne kategorine e atyre qe perpiqen te ulin sa me shume personalitetin, rolin dhe punen e kryer nga Anastasios, por nga ana tjeter si shtetas shqiptar qe jam do deshiroja dhe mendoj se ne krye te ketij Komunitetit Shqipfoles( kryesisht) per kushtet e Shqiperise dhe te Ballkanit ne pergjithesi duhej te ishte nje shtetas Shqiptar....
    Pasi mbaruam pune me kryepeshkopet, Kishen, Shenjtoret, besoj se tani rradhen e ka vete Krishti. Mbase ne mesazhin tjeter do te lexojme, "...si patriot e shtetas shqiptar qe jam, do kisha deshire qe edhe Krishti te jete shqiptar e jo hebre".

Eshte tipike kjo per te pafete, qe nuk gjykojne Lajmin e Mire por Lajmesin.

Fali o Zot se nuk e dine se cfare shkruajne dhe falem mua durimin qe ti duroj brockulla te tilla!

Albo
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Sa bukur, bylbylat qe debatojne me mu, nuk paskan ciceru sot....!

Tani i Athines,

edhe ti ke disa gabime KYC ne pergjigjen tende, qe, Zot rujna ka duret, kam nja "1000" here qe i kam sqaru.

Ne vitin 1990, komuniteti i VETEM qe doli pa Strukture fetare, ka qene ai ORTODOKS. Pse e them une kete?

Kisha katolike ka patur nje sere klerikesh SHQIPTARE qe i mbijetuan burgjeve te Llahtarise komuniste. Keta kane qene me arsim relativ te mjaftueshem, edhe me shendet te plote, per te mare ne dore kishen.
    Nje shembull po te jap mon.sinjor Robert Ashten, qe u be peshkop, me falni se ta them alla latince kete term me origjine greke nuk ka gje, Ipeshkv i Pultit. Lere qe nevojat praktike te katolikeve deri me sot jane permbushur 100% nga italianet, aq sa patur edhe mosmarreveshje midis shqiptareve edhe italianeve ne fushen e perkthimeve psh, duke qene se italianet e sotem moderne nuk u pergjigjeshin konservatorizmit te prifterinjve shqiptare te kohes se burgjeve, me nostalgjite e tyre te para Koncilit II te Vatikanit.
    Ndersa komuniteti musliman kishte te pakten zotri Sabri Kocin.
    Kurse ai Ortodoks doli nga Komunizmi vetem me nje teolog laik, zoti Dhimiter Bedulin, i martuar e i trasheguar, pra jashte mundesise se fronezimit, e me disa prifterinj pa arsim te mjaftueshem, e pa shendet.

Keshtu pra qe mundesia e komunitetit ortodoks per rikrijimin e nje kleri shqiptar ishte INEKZISTENTE PA NDERHYRJEN NGA JASHTE.

Se dyti, po une e krahasoj etjen per "drejtesi" ndaj perdorimit te gjuhes shqipe me te drejten e Vlleheve per te patur te njejten te drejte. Vllehet jane po aq autoktone sa gjithkush ne cdo pjese te Ballkanit. Perderisa ata perbejne nje pjese cilesore te komunitetit ortodoks, ata kane po aq te drejta per kishe me gjuhe te vete - nqs themi se besojme ne drejtesi ndaj cdo populli edhe kulture, e jo vetem atehere kur te digjet interesi "ty", gje qe te ben "ty" vecse anen tjeter te medaljes se asaj qe quhet prej "teje" shovinizem grek.

Se treti, me logjiken e sotme Shen Kozmai nuk mund te thuhet se eshte GABIM, ne lidhje me qendrimin e tij ndaj gjuheve te tjera, por se eshte nje Qendrim Ndryshe nga ai sot. Nuk eshte ceshtje gabimi, por dallimi e ndryshimi ne konceptim.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 12-10-2004 mė 22:15

Anėtarėsuar
    10-05-2004
    Postime
    126
    [QUOTE=Seminarist] ... po une e krahasoj etjen per "drejtesi" ndaj perdorimit te gjuhes shqipe me te drejten e Vlleheve per te patur te njejten te drejte. Vllehet jane po aq autoktone sa gjithkush ne cdo pjese te Ballkanit. Perderisa ata perbejne nje pjese cilesore te komunitetit ortodoks, ata kane po aq te drejta per kishe me gjuhe te vete - nqs themi se besojme ne drejtesi ndaj cdo populli edhe kulture, e jo vetem atehere kur te digjet interesi "ty", gje qe te ben "ty" vecse anen tjeter te medaljes se asaj qe quhet prej "teje" shovinizem grek.[QUOTE/]

Etje e drejte. Jean Claude Faveryal u kujdes per kete (midis te tjereve) dhe sot populli rumun falet ne gjuhen e tij.

Para se te hapni e te mbyllni njeqind argumenta te tjere, ku i keni referencat per gabimet e Shen Irineut? Kishte te drejte Albo kur tha qe pasi u mbarua pune me shenjtet, po dilet tek Krishti. Po te qe me Sinod, edhe atij do ja kishit "ndrequr" biografine...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Tiras : 13-10-2004 mė 00:29

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Behet fjale per vllehet autoktone ne Shqiperi, jo rumunet.

Te thashe se eshte reference se Irineu edhe pse shenjt, ka qene hiliast, nje doktrine e refuzuar nga kisha, sikurse ka qene Grigori i Nises, edhe pse shenjt, perkrahes i doktrines se rehabilitimit te demoneve edhe perkohesise se ferrit, doktrine e denuar me sinod ekumenik.

Pra, ke dy raste te mjaftueshme, ku kisha edhe pse i pranon si shenjte, pranon po ashtu se kane gabuar ne keto raste doktrinore, duke treguar se shenjtet nuk jane te pagabueshem.

Tiras, te thuash qe shenjtet jane te pagabueshem, do te thote qe ti NUK e NJEH FARE FARe doktrinen edhe natyren e doktrines se kishes ortodokse.
    Shenjtet nuk shpallen te tille perderisa te jene gjalle, pikerisht sepse jane te renshem, gabueshem, si qenie njerezore. Keshtu qe shenjt te gjalle, strikt strikt nuk ka.
    Te supozojme se ti njeh nje shenjt te gjalle. Mos valle ti mendon se si shenjt e i pagabueshem ai/ajo do te mund te jepte ty me saktesi cdo detaj shkencor qe mund ta pysje ti, parashikim moti te sakte etj etj? Ideja jote, e mare jashte kontekstit ku ka folur Kryepiskopi i Greqise, eshte NAIVE.

Faqja 8 prej 10 FillimFillim ... 678910 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shėn Kozma Etoliani i Barabarte me Apostujt - 24 gusht
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 23-08-2024, 01:48
  2. Fenomeni ''At'' Nikolla Marku
    Nga Fenomeni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 424
    Postimi i Fundit: 07-04-2012, 09:35
  3. Armiqte e gjuhes shqipe dhe triumfi i saj.
    Nga detiad nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 69
    Postimi i Fundit: 04-06-2009, 08:53
  4. Dosja antishqiptare e Greqisė, 1912-2007
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 645
    Postimi i Fundit: 15-10-2007, 19:27
  5. A ta tolerojme shenjtin Orthodoks Shėn Kozma Etoliani
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 253
    Postimi i Fundit: 07-11-2006, 00:25

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •