Close
Faqja 11 prej 48 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 477
    18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anėtarėsuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Citim Postuar mė parė nga Genesis Lexo Postimin
    Pershendetje,

Pas disa kohe perpjkjesh arrita te shtij ne dore artikullin nga revista The Bridge, dhe me pas disa website shkollore ne reference me gjuhen Burushaski(Burrashki).

Burushet:

Burushet, gjithashtu te njohur si Burushas, jetojne ne tre zona malore ne Pakistanin verior qe njihet me emrin Hunza. Asnjeri nuk di origjinen e sakte te Burusheve, por sipas legjended, 3 ushtar nga ushtria e Aleksandrit te Madh, erdhen dhe u vendosen ne Hunza rreth 300 BC. Nje tjeter histori thote se Burushet, u spostuan poshte nga veriperendimi i Indise nga pushtuesit Indo-Arjan. Per qindra vjet territori i krahines se Hunza udhehiqeshe nga nje princ. Me vone nga 1892 deri ne 1949, Anglezet ishin ata qe benin ligjin ne keto territore. Ne 1949, Pakistani morri perseri kontrollin e Hunza. Kjo u arrit nepermjet traktatit qe u krye me Kombet e Bashkuara dhe qe solli fundin e luftes Pakistan-Indi per kete krahine. Burushet jane njerez shume krenar dhe mjaft mikprites. Shume prej tyre kryesisht punojne token, por disa merren dhe me tregeti dhe turizem

Disa nga Burushat punojne per shtetin. Lidhjet familjare te Burusheve jane shume te rendesishme. Burri eshte gjithmone ne krye te familjes. Ato zakonisht nuk martohen me asnje grup tjeter etnik, as Hunza ose Nagar Burusho. Shtepite e tyre jane ndertuar me beton ose gur dhe nuk jane shume te ngrohta nga dimri. Zakonisht perdoret Kerosene per tu ngrohur. Burushet hajne shume fruta, perime dhe prodime gruri. Disa nga ushqimet e tyre te preferuara jane pjeshka, kajsia dhe arrat. Ata rrisin dhente per lesh dhe qumesht. Industria e tyre primare eshte prodhimi i rrobave prej leshi dhe kajsia te thara.

Gjuha qe flitet nga Burushet quhet Burushaski. Eshte gjuha e tyre kryesore por nuk eshte akoma nje gjuhe qe shkruhet. Njerez te kualifikuar nevojiten per te formuluar alfabetin e ketyre njerezve, ne nje menyre qe Bibla te perkthehet ne gjuhen e tyre. Hunza, Nagar dhe Lugina Yasin kane dialekte te vecanta. Shume ngjashmeri ka ndermjet Hunza dhe dialektit Nagar. Urdu eshte gjuha kombetare e Pakistanit dhe eshte dhe gjuha dytesore e Burusheve.

Tradicionalisht, Burushet ishin animist, besonin ne objekte qe nuk kane shpirt, por Islami tani eshte feja e tyre. Burushet kane nje diference nga lugina ne lugine te klasifikuar se nga kush fraksion i Islamit ato ndjekin. Shume prej tyre jane Ismails, te tjeret Shia ose Sunni. Aga Khan qe eshte dhe udheheqesi shpirteror i Ismailive dhe thuhet se eshte i vetmi qe ka Shpirtin e Shenjte. Ata besojne se ai eshte rapresentuesi i Zotit ne toke. Ismaili nuk besojne se Jezusi ishte femija i zotit, por ama ato besojne se ai qe nje profet i madh. Burushet nuk kane asnje fare urrejtje ndaj Krishtereve sepse ato pranohen si udheheqesat shpirteror ne kuptimin vellazeror. Ata madje jane dhe te hapur sa here ka diskutime per Zotin dhe nuk e dekurajojne kurre ate qe do te lexoj Biblen. Shiitet nuk jane dhe aq te hapur.

Ne ditet e sotme populli Burush vuan shume nga shendeti. Mungesa e ujit, dhe izolimi nga bota kane ndikuar shume ne varferine e keti rrajoni.

Perkthyer
    S. Anderson

-----------------------------

Artikulli nga revista "The Bridge"
    Do postoj vetem pjesen qe flitet per Burushasket, pasi ka dhe pjese per popullin Pashtun=Pushtus, etj etj. Personi qe ka kryer kete artikull ka siguruar ne dore artikuj eksluziv nga bibloteka e Columbia University.

Rexh Xhakli

"I became a friend of the Church's Council and after some days one of the church advisors called ēiko phones me to let me know about their difficult position. During the conversation he told me that he found that I was interested about the history of Albanians and he wanted to show me what his father or his grandfather had told him. He told to me that his father had graduated at the Cairo University and as a student he went for a walk together with an Albanian student. A student of another nationaliy joined them too, their friend. While, they were walking they spoke in Arabic language. When they had to talk about something that was secret they spoke in Albanian in order not to be understood by their friend. Their friend kept quiet and when they finished the conversation he told them that he understood everything, and that he speaks that language too. Two Albanian students remained amazed and asked him why he didn't tell what he had studied Albanian language. He swore that he had never studied Albanian, but that language was spoken in his birthplace. They told him how could be spoken the Albanian language there; that he came from the cursed devil in Pakistan near India. He esplained them that his country was called Burria(men)(Burushu) and surely all of them were burria (men-soldiers) of Alexander the Great. The two Albanian stubborn students didn't believe to him. The boy became nervous becouse they called him a liar. He wrote to hsi father that when he will buy him the ticket for sumemr holidays he wanted to take two of his friends from the university who were speaking Albanian language. So, two Albanians went on summer holydays together with their friend in the place called Burria and when they arrived there they remaned senseles when they realized that they were speaking Albanian Langauge(surely in dialect). The boy's father since he was the Governor of Burria accepted them with a lot of pleasure and explained to them many interesting things and told to them that beyong the monuntains on the Indian part live our people in a place calles Kaushet(Qaushet).
    I think that they didn't settle there after the murder of Achilles(Cleats), but they remained there when Alexander the Great decided to come back from India to Babylon and older soldiers who were Phillip's soldiers, bedore leaving he asked them to go through Hindu Kush, an easier way for older people. Whereas he left himself, Petale, India, through the desert of Makran, a very difficult and dangerous road. Whereas half of the army leaded by Narkos was aksed by him to go through the Indian Ocean, thinking that he will be connected with Nile and will come out in the Mediterranean Sea. I think that those who were sent through Hindi Kush about six thousand soldiers stopped in actual Burria. But, it is not sure yet becouse Alexander in order to protect the rear of the supplies he left many of his soldiers as in Baktria and in any other fortress. Burushu could be any of those soldiers.

Common mistake

Whereas in 1990, in a cocktail in Washington t was my honor to have a long conversation with the Pakistani's abassador in Washington and I asked him: "Tell me does it look like that the family Buta seems to be with European face that it is whiter from other Pakistanis". He told me that they are Greeks and remained there after Alexander, they even have the monument of Alexander the Great in their town and that they are called Pashtun-Pashto-Invader(Pushtues-Albanian).
    ----------------------------------------------------------------------

Marre nga "The Bridge" fq25.

=================================================

Eshte bere nje studim nga nje Egjiptjan mbas kesaj ndodhie. Teza eshte mbrojtur ne Oxford dhe vendos perfundimisht lidhjen Ilire te asaj gjuhes. Vereni pra se si ka ngelur qe ata jane Grek, pro nga ana tjeter keta akoma nuk dine te shkruajne gjuhen e tyre, pasi sahati i ka mbetur 2400 vjet prapa, ne kohe kur Shqipja akoma nuk shkruheshe, ose edhe nese shkrueshe ishin shume shume te pakten qe dinin keto gjera. Shqipja duke ju referuar si Fallmerayerit, Faverial dhe Angely qe gjuhe e popullit dhe gjuha qe flitesh me shume ne gjith rrajonin.

Studimin do mundohem ta siguroj ne te ardhmen dhe ta postoj ketu komplet po qe.
    Dua t'a kem edhe unė njė Burasho nė shtėpi ! Sa Lekė kushtojnė edhe ku mund tė blihet njė i tillė ? Por e dua mashkull qė t'a egėrsoj kundra atyre qė kam inat , edhe pse po tė ishte femėr do tė bėnte kėlyshė pastaj edhe kush rri edhe i hedh ata tek kazani i plerave pastaj !

Pashtun ėshtė njė korruptim i fjalės Persė ! Nė fakt Pashtunėt(Afganėt) ashtu si Taxhikėt edhe Kurdėt flasin gjuhė Iranike !
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-06-2008
    Postime
    67
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Autori i ketij artikulli Avdullahi, ka bere njesoj si te tjeret, permbledhje artikujsh, e ka trashesuar tekstin pa nevoje fare, me perseritje si dimi vetem ne e per te thene te njejten gje si e kane thene vite me pare edhe antaret e ketij forumi...as gje te re !
    Le ti lexoje ky autor njehere shkrimet tona e pastaj te analizoje edhe shkrimin e tij, menjehere te bie ne sy se asgje nuk ka thene tjeter....
    I nderuari Kreksi,

Jeni duke bere paragjykim te madh ndaj autorit te shkrimit (qe jam une). Emri im nuk eshte Avdullah, por Salih. Eshte mire qe para se te japesh nje gjykim per mua dhe studimin ne fjale, se pari ta lexosh ate gjer ne fund; pastaj ta kritikosh ne kuptimin e shkencores. Mua me vjen mire qe teksti im studimor ka edhe mangesi; besoj qe keto do te evidentohen dhe kesisoj studimi vetem do te permiresohet.

Si autor i shkrimit do te doja te dija cilat jane ato gjera qe i kam thene 'pa nevoje fare'? C'fare kam perseritur une nga 'ato qe jane thene vite me pare nga anetaret e ketij forumi'? Ku e dini ju se une kam bere permbledhje artikujsh? Artikuj te kujt?

Per hir te se vertetes them, qe une nuk kam kopjuar nga askush. I tere studimi im eshte fryt i kerkimeve te mia ne gjuhen angleze dhe ne biblioteka te ndryshme angleze per ceshtjen ne fjale. Studimi im nuk eshte permbledhje artikujsh, por eshte sintetizim i studimeve qe kam lexuar.

Nese anetaret e ketij forumi vite me pare paskan thene gjera qe une tash i kam thene, me vjen mire dhe e vleresoj qe ka njerez qe e duan historine dhe qyteterim tone te mohuar pellazg.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    eh mer Bolivar sa mire qe nuk i di ca gjona

po ti dije nuk do ja fusje kot.me ate studim tendin.

do me na nxjerr pakistanez me zor ti...nuk ke asnje ndryshim nga tezat qe hedhin akademiksat debile serbe antishqiptare.

mos co me uje ne mullirin serb!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 19-12-2009 mė 07:38

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    origjina e nje populli nuk provohet me anen e qenve qe na ke sjelle ti si foto....her tjeter mos bej gafa te trasha

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga Bolivari Lexo Postimin
    I nderuari Kreksi,

Jeni duke bere paragjykim te madh ndaj autorit te shkrimit (qe jam une). Emri im nuk eshte Avdullah, por Salih. Eshte mire qe para se te japesh nje gjykim per mua dhe studimin ne fjale, se pari ta lexosh ate gjer ne fund; pastaj ta kritikosh ne kuptimin e shkencores. Mua me vjen mire qe teksti im studimor ka edhe mangesi; besoj qe keto do te evidentohen dhe kesisoj studimi vetem do te permiresohet.

Si autor i shkrimit do te doja te dija cilat jane ato gjera qe i kam thene 'pa nevoje fare'? C'fare kam perseritur une nga 'ato qe jane thene vite me pare nga anetaret e ketij forumi'? Ku e dini ju se une kam bere permbledhje artikujsh? Artikuj te kujt?

Per hir te se vertetes them, qe une nuk kam kopjuar nga askush. I tere studimi im eshte fryt i kerkimeve te mia ne gjuhen angleze dhe ne biblioteka te ndryshme angleze per ceshtjen ne fjale. Studimi im nuk eshte permbledhje artikujsh, por eshte sintetizim i studimeve qe kam lexuar.

Nese anetaret e ketij forumi vite me pare paskan thene gjera qe une tash i kam thene, me vjen mire dhe e vleresoj qe ka njerez qe e duan historine dhe qyteterim tone te mohuar pellazg.
    I nderuar,
    Une nuk thash qe shkrimi juaj eshtė i dobet, perkundrazi kerkimi juaj eshtė me baza shkencore dhe i pershkruar nga autor qe i njohim.
    Nuk mund te themi se gjetem ne kete studim ndonje hulumtim tjeter me bindes se studiuesit e meparshem si Aristidh Kola, te gjitha keto shenime qe i permende ne kete postim i kemi lexuar ne si antar te forumit qe prej vitesh, qe nga viti 2005, pra me nuk ka asgjė te re as ekskluzive ketu se te gjitha i kemi lexuar e permendur sa e sa here.

E vertete eshte se keni cituar shumė burime ne kete shenim tuajin por per mendimin tim ju nuk keni nxjerrur as njė analiz tjeter tuajen, diēka te re qe do na bindete se me te vertete ky popull eshte me origjine iliro pellazge...mungon pra analiza e juaj, po ti hjekim shenimet e te tjerve asgje nuk mbetet prej juve.

Une e kam blere librin "Te flasim burrushaski" nga autori i njohur Etienne Tiffou, me origjen nga Kanada, me ka kushtuar 29 euro, i kam lxuar 353 faqe me vemendje, kam nxjerrur shenime, kam nenvizuar e analizuar por as njė fjalė nuk me ka bindur se eshte me origjine pellazge te vjeter ku do te kishte mundesi te krahasohej me shqipen.
    Me shumė sot kemi fjalė te frengjishtes qe kane ngjajshmeri me shqipen se sa nga kjo gjuha burrushaski.
    E kam cekur se perpos nje emri qe e gjeta disi te ēuditshme por kjo nuk do thote se mund te vjen nga shqipja e vjeter, mund te jete edhe deg e gjuhes se lashtė te sumatres si te gjitha gjuhet e sotshme, ketu pra eshet fjala per qenin qe burrushaset e quajn "huk" e ne shqipe ujkut ne disa vende tona i thomi edhe keshtu" hujku" ne vend "ujku" por edhe slalvet i thon "vuk", pra mund te kete origjinen e gjuhes indo europiane.
    Pra ne tere librin gjeta vetem kete ngjajshmeri, si perfundim, ky popull flete nje gjuhe indo europiane e persishte te vjeter, kurresesi nuk mund te krahasohet me shqipen as me origjinen e popullit shqiptar.
    ky eshet mendimi imi qe ndoshta edhe gabohem por duhet te sjellni fakte tjera per te ardhur deri tek rezulltatet e pa luhatshme, deri me tani ketu po flasim vetem per hipoteza.
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-06-2008
    Postime
    67
    Citim Postuar mė parė nga Eros- Lexo Postimin
    eh mer Bolivar sa mire qe nuk i di ca gjona

po ti dije nuk do ja fusje kot.me ate studim tendin.

do me na nxjerr pakistanez me zor ti...nuk ke asnje ndryshim nga tezat qe hedhin akademiksat debile serbe antishqiptare.

mos co me uje ne mullirin serb!

origjina e nje populli nuk provohet me anen e qenve qe na ke sjelle ti si foto....her tjeter mos bej gafa te trasha
    Eros, askush nuk eshte duke bere gafa me te trasha sesa ju ne kete rast! Nuk eshte asnje trohe e ndershme qe ta paragjykoni studimin tim pa e lexuar fare. Jam njeqeind per qind i bindur qe studimin tim e keni lexuar vetem perciptazi pa u thelluar ne te. Keshtu, qe paragjykimet nga ana juaj jane mese evidente.

Une nuk coj uje ne mullirin serb! Ne pace lexuar si duhet studimin tim, askund dhe ne asnje vend nuk kam thene se Shqiptaret jane te prejardhur nga Hunza! Eshte e kunderta e vertete. Hunzaket, Kalashet dhe Pamirianet jane mbeturina te ushtrise se lavdishme te Lekes se Madh, qe mbeten atje per mbi 2000 vjet duke ruajtur tiparet thelbesore te indetitietit te tyre te mocem iliro-maqedonas.

Ndaj, Eros, akuzat tuaja jane katerciperisht false dhe dashakeqe. Synimi i studimit tim ishte te vinte ne pah lavdine e mohuar te te pareve tane. Ne kete kontekst, Hunza, Pamiri dhe Kalasha jane nje relike e ruajtur midis koherave e identitetit tone te dikurshem pellazgo-iliro-maqedon.

Arsyeja perse bera nje krahasim midis qenit te Sharrit dhe atij te Hunzes, eshte qe te deshmohet nje kend tjeter i prejardhjes ilirike te banoreve te Hunzes.

Me te mira

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-06-2008
    Postime
    67
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    I nderuar,
    Une nuk thash qe shkrimi juaj eshtė i dobet, perkundrazi kerkimi juaj eshtė me baza shkencore dhe i pershkruar nga autor qe i njohim.
    Nuk mund te themi se gjetem ne kete studim ndonje hulumtim tjeter me bindes se studiuesit e meparshem si Aristidh Kola, te gjitha keto shenime qe i permende ne kete postim i kemi lexuar ne si antar te forumit qe prej vitesh, qe nga viti 2005, pra me nuk ka asgjė te re as ekskluzive ketu se te gjitha i kemi lexuar e permendur sa e sa here.

E vertete eshte se keni cituar shumė burime ne kete shenim tuajin por per mendimin tim ju nuk keni nxjerrur as njė analiz tjeter tuajen, diēka te re qe do na bindete se me te vertete ky popull eshte me origjine iliro pellazge...mungon pra analiza e juaj, po ti hjekim shenimet e te tjerve asgje nuk mbetet prej juve.

Une e kam blere librin "Te flasim burrushaski" nga autori i njohur Etienne Tiffou, me origjen nga Kanada, me ka kushtuar 29 euro, i kam lxuar 353 faqe me vemendje, kam nxjerrur shenime, kam nenvizuar e analizuar por as njė fjalė nuk me ka bindur se eshte me origjine pellazge te vjeter ku do te kishte mundesi te krahasohej me shqipen.
    Me shumė sot kemi fjalė te frengjishtes qe kane ngjajshmeri me shqipen se sa nga kjo gjuha burrushaski.
    E kam cekur se perpos nje emri qe e gjeta disi te ēuditshme por kjo nuk do thote se mund te vjen nga shqipja e vjeter, mund te jete edhe deg e gjuhes se lashtė te sumatres si te gjitha gjuhet e sotshme, ketu pra eshet fjala per qenin qe burrushaset e quajn "huk" e ne shqipe ujkut ne disa vende tona i thomi edhe keshtu" hujku" ne vend "ujku" por edhe slalvet i thon "vuk", pra mund te kete origjinen e gjuhes indo europiane.
    Pra ne tere librin gjeta vetem kete ngjajshmeri, si perfundim, ky popull flete nje gjuhe indo europiane e persishte te vjeter, kurresesi nuk mund te krahasohet me shqipen as me origjinen e popullit shqiptar.
    ky eshet mendimi imi qe ndoshta edhe gabohem por duhet te sjellni fakte tjera per te ardhur deri tek rezulltatet e pa luhatshme, deri me tani ketu po flasim vetem per hipoteza.
    Kreksi, une jam qe gjate kohe ne pritje te kritikave ndaj studimit tim, sepse vetem kesisoj ai mund te permiresohet me tej. Qellimi i studimit tim ishte vecse te beja njefare 'harte kognitive' per studiuesit e tjere qe kane nge te merren me kete ceshtje jo pak te rendesishme.

Kreksi, arsyeja tjeter perse e shoh te rendesishem studimin e ketyre relikeve te ushtrise iliro-maqedone te Lekes se Madh eshte se po u zberthye ky 'Sfings' i ruajtur per 2000 vjet, atehere do te gjendet me hir a me pahir nje enigme tjeter qe tash sa kohe po e trubullon Gadishullin Ilirik: 'Kush ishin Maqedonasit e lashte dhe kush jane pasardhesit e tyre bashkohor. Pra, eshte ceshtja e identitetit te Maqedonise se lashte; qe per fat te keq e kane uzurpuar bash zaptuesit: sllavet dhe greket. Sigurisht qe ju jeni te informuar, se Greqia dhe FYROM po dergojne misione 'humanitare' ne keto krahina te largeta te Azise Qendrore; qellimi i te cilave nuk eshte tjeter gje pervces pervetesimit te identitetit te ketyre popullsive post-aleksandrine.

Kreksi, gjuha e Burusheve ne krahasim me ate te kalasheve dhe pamirieve (wakeve) eshte me e ruajtur per nga tabani i te lashtes - Kjo s'do me thane qe s'ka pesuar prurje te madhe nga gjuhet qe i rrethojne. Duke e marre parasysh faktin, qe Hidronimia dhe toponimia perfaqesojne deri diku nje pandryshueshmeri relative mijeravjecare, atehere toponimia e Azise Qendrore deshifrohet jo rastesisht nga Gjuha Shqipe. Straboni thote:

[5] Aristobulus4 calls the river which flows through Sogdiana Polytimetus, a name imposed by the Macedonians (just as they imposed names on many other places, giving new names to some and slightly altering the spelling of the names of others);
    Pra, Maqedonet kryen nje ilirizim te toponimeve vendase ose i emeruan per hete te pare. Bashke me nje shok timin, kemi vene re konkordanca te hatashme onomsatike mes Ilirise-Thrakise dhe viseve te Azise Qendrore (psh edhe viset e Mase-Geteve qe mendohet te jete nje kombimin i fiseve thrakase myzeve dhe geteve), etj, etj. Deri me tani kam pasur kontakte jo te rralla me te rinj nga Pamiri (studimi im i ardhshem) me te cilet bisedoj per gjuhen e tyre (edhe pse eshte goxha veshtire se ata flasin me dhjetera dialekte). Aty i kam nuhatur disa perbashkesi mes nesh dhe atyre sa i perket hidronimise (uj-*ugj* ose ujevara *gur' ose 'pi ujė' - *ug pi' etj etj.

Pajtohem me juve qe fjalori i Burushes se sotme paraqet nje mbizoterim te gjuheve aziatike. Ne fakt, ky rajon ku eshet Hunza eshte nje rajon i nje turbulence te perjetshme perplasjesh te qyteterimeve nga me te ndryshme (mongol, pers, islam, budist, etj etj).

Arkeologjikisht, eshte provuar vazhdimesia e iliro-maqedoneve ne Azine Qendrore, sepse sic e dime ne, asnje nga ushtaret ilir-maqedone s'u kthye me ne atdhe per shkak se ate ndenjen ne Azi ku u vendosen ne viset e pushtuara si klase sunduese ose te tjere qe mbeten perjetesisht te shkeputur nga pjesa tjeter e ushtrise ne garnizionet ku i kishte vendosur Leka.

Gjithe te mirat

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    I nderuari Bolivari,

Ju keni bere kete studim shifet kjartė, mė shumė se sa unė.
    Mirepo mungojne edhe hipoteza tjera.
    Ju mirė e ceket se po u gjete kjo lidhshmeri e "maqodonve te vjeter" atehere me lehte do arrinim ne perfundim se keta ushtar ishin iliro- maqedonas nese na jep ēelsin kjo gjuha e sotme e burrushaskeve...
    Pajtohem me kete arsyetim qe do ishte shumė klehte atehere te identifikohet se kush jane iliret e kush greket e kush maqedonet..por sa per greket mos ke frikė, deshmit jane te shkruara, nuk kishte grekė ne kete ushtri Aleksandri perpos disa mercenarve, 500 deri 1000, poashtu edhe ilirė, kishte vetem 1000 mbrojtes te Aleksandrit, kurse pjesa tjeter ishte maqedonase dhe thrakase si dhe peoniene...

Per te ardhur tek qellimi, ne duhet te eprmendim patjeter se si u asgjesuan maqedonet ne kete fushatė.
    Nuk duhet te harrojmi se ne Baktrianė, persi, mbrenda nje dite jane martuar 7000 ushtare maqedonas me vajza te vendit perse..!

Tani nese e logjikojmi mirė si duhet, ēu be me keto martesa ?

Gabimin me te madh historianet e bejnė se asnjehere nuk flasin per gjuhen maqedone, kjo me qellim ne menyre qe te mos kete dyshim se greket dhe maqedonet nuk ishin dy popuj te ndryshem dhe se gjoja ku permendim maqedonet i bie barazi me greket..;ketu eshet gabimi i tyre...
    E dyta, nese maqedonet nuk kane ditur te shkruajne, atehere ata ishin te barabart me fqinjet e tyre ilirė e thrakas qe as keta nuk flisnin greqishten dhe nuk e shkruanin as gjuhen e tyre, njesoj si maqedonasit.

Une tani e shtroj vetem se si hipotez timen, mos e merrni si studim shkencor por i bazuar ne fakte te shkruara, pra, nese keta 7000 maqedonasit e martuar me keto gra perse, atehere gjuha e ketyre dy etnive eshet perzier brez pas brezi qe sot i ndan nga koha e Aleksandrit kete popull me me shume se 70 breza...atehere gjuha e perzier maqedone deh perse eshtė perzier mbrenda ketyre 2000 e 300 vite, dhe po te kishin folur taman shqip keta 7000 maqedonet prape se prap me perzierjen e femrave te tyre perse e ndoshta edhe me vone vendase te indisė, veshtire se do kishim kuptuar diēka.;

Ne librin e Tiffous une nuk gjeta aty as fjalet "bukė" e as "ujė" qe shpresoja se do i ken ruajtur, ose emrin "Zot" apo emra te bimve apo drunjve por asgje ne shqipe nuk gjeta ne tere librin...

Mirepo nga aksenti i te folurit te kesaj popullsije menjehere vrehet se jane te ardhur ose te perzier me nje gjuhe ose dy gjuhe nga largė dhe ka mundesi qe te jete kjo perzierje e gjuhes se vjeter maqedone e thrakase me ate persishte qe del sot gjuha burrishaske..;
    Tjeter mundesi ketu nuk ka per mua, tjeter eshet mendimi i juaj apo i tjetrit por per mua nuk ka lidhje fare me shqipen as me iliret.
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anėtarėsuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Citim Postuar mė parė nga Bolivari Lexo Postimin
    Kreksi, une jam qe gjate kohe ne pritje te kritikave ndaj studimit tim, sepse vetem kesisoj ai mund te permiresohet me tej. Qellimi i studimit tim ishte vecse te beja njefare 'harte kognitive' per studiuesit e tjere qe kane nge te merren me kete ceshtje jo pak te rendesishme.

Kreksi, arsyeja tjeter perse e shoh te rendesishem studimin e ketyre relikeve te ushtrise iliro-maqedone te Lekes se Madh eshte se po u zberthye ky 'Sfings' i ruajtur per 2000 vjet, atehere do te gjendet me hir a me pahir nje enigme tjeter qe tash sa kohe po e trubullon Gadishullin Ilirik: 'Kush ishin Maqedonasit e lashte dhe kush jane pasardhesit e tyre bashkohor. Pra, eshte ceshtja e identitetit te Maqedonise se lashte; qe per fat te keq e kane uzurpuar bash zaptuesit: sllavet dhe greket. Sigurisht qe ju jeni te informuar, se Greqia dhe FYROM po dergojne misione 'humanitare' ne keto krahina te largeta te Azise Qendrore; qellimi i te cilave nuk eshte tjeter gje pervces pervetesimit te identitetit te ketyre popullsive post-aleksandrine.

Kreksi, gjuha e Burusheve ne krahasim me ate te kalasheve dhe pamirieve (wakeve) eshte me e ruajtur per nga tabani i te lashtes - Kjo s'do me thane qe s'ka pesuar prurje te madhe nga gjuhet qe i rrethojne. Duke e marre parasysh faktin, qe Hidronimia dhe toponimia perfaqesojne deri diku nje pandryshueshmeri relative mijeravjecare, atehere toponimia e Azise Qendrore deshifrohet jo rastesisht nga Gjuha Shqipe. Straboni thote:

Pra, Maqedonet kryen nje ilirizim te toponimeve vendase ose i emeruan per hete te pare. Bashke me nje shok timin, kemi vene re konkordanca te hatashme onomsatike mes Ilirise-Thrakise dhe viseve te Azise Qendrore (psh edhe viset e Mase-Geteve qe mendohet te jete nje kombimin i fiseve thrakase myzeve dhe geteve), etj, etj. Deri me tani kam pasur kontakte jo te rralla me te rinj nga Pamiri (studimi im i ardhshem) me te cilet bisedoj per gjuhen e tyre (edhe pse eshte goxha veshtire se ata flasin me dhjetera dialekte). Aty i kam nuhatur disa perbashkesi mes nesh dhe atyre sa i perket hidronimise (uj-*ugj* ose ujevara *gur' ose 'pi ujė' - *ug pi' etj etj.

Pajtohem me juve qe fjalori i Burushes se sotme paraqet nje mbizoterim te gjuheve aziatike. Ne fakt, ky rajon ku eshet Hunza eshte nje rajon i nje turbulence te perjetshme perplasjesh te qyteterimeve nga me te ndryshme (mongol, pers, islam, budist, etj etj).

Arkeologjikisht, eshte provuar vazhdimesia e iliro-maqedoneve ne Azine Qendrore, sepse sic e dime ne, asnje nga ushtaret ilir-maqedone s'u kthye me ne atdhe per shkak se ate ndenjen ne Azi ku u vendosen ne viset e pushtuara si klase sunduese ose te tjere qe mbeten perjetesisht te shkeputur nga pjesa tjeter e ushtrise ne garnizionet ku i kishte vendosur Leka.

Gjithe te mirat
    Edhe kina perendimore Ujgur = Uj + gur ! , fatkeqesisht aty ka vetem thatesire edhe rere !

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-06-2008
    Postime
    67
    Citim Postuar mė parė nga Gjinokastra Lexo Postimin
    Edhe kina perendimore Ujgur = Uj + gur ! , fatkeqesisht aty ka vetem thatesire edhe rere !
    Gabim je Gjinokaster! Nuk po e dike aq mire gjeografine sidomos ate te Azise se larget. Ne fakt, nje pjese e mire e vendit te Ujgureve eshte shkretinore, sikunder jane edhe pjese te medha te Kines dhe Mongolise, por ka edhe masive malore nga ku rrjedhin lumenj.

http://www.toocle.com/image/travel//...4/100554_1.jpg

Gjithe te mirat

Faqja 11 prej 48 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Nga jeta e njerzve tė shquar
    Nga DoLpHiN nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 76
    Postimi i Fundit: 16-11-2014, 22:14
  2. Ilirėt - diskutimi mbi ta
    Nga Leonard Alili nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 10-10-2006, 16:02
  3. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  4. Testament-Privilegjet” e Aleksandrit tė Madh pėr ilirėt
    Nga Tirana nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-09-2006, 06:16
  5. Jetėshkrime nga njerėz tė menēur!
    Nga Davius nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 164
    Postimi i Fundit: 20-05-2005, 14:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •