“Nuk mund të ndodhë që taksapaguesit më të varfër të Europës të marrin kredi për kompanitë private të Nanos”
Berisha: Hetim kredisë 60 milionë euro
N.Perndoj
TIRANE- Grupi parlamentar i Partisë Demokratike do të mbledhë firmat për ngritjen e komisionit hetimor parlamentar për prokurimet dhe privatizimet e bërë nga qeveria “Nano”. “Komisionet hetimore duhet të përqëndrohen në drejtim të prokurimeve publike dhe në drejtim të privatizimeve. Sot asnjë ligj kombëtar e ndërkombëtar nuk respektohet për prokurimet publike. Është shumë e rëndësishme, që të hetohet e gjithë veprimtaria e qeverisë, gjatë këtyre tre viteve. Të hetohen të gjitha aktet e kësaj qeverie. Nano po përdor pushtetin në mënyrën më të çmendur për të konsoliduar dhe financuar koncesionet dhe monopolet me të cilat ai është i angazhuar”, -tha dje kryetari i demokratëve, Sali Berisha në mbledhjen e grupit parlamentar.
Marrëveshja për çimenton
Pjesë e hetimit parlamentar do të jetë edhe marrëveshja e firmosur mes kryeministrit Fatos Nano dhe Bankës Europiane për Zhvillim për fabrikën e çimentos. “Ne nuk kemi asnjë kundërshtim që kompanitë private të gjejnë financimet që duhen. Por që taksapaguesit më të varfër të Europës të marrin kredi, për kompanitë private të Nanos, kjo nuk mund të ndodhë. Ndërsa shpreh mirënjohjen time për ndihmën, që organizatat ndërkombëtare kanë dhënë për ndërtimin e TEC të Vlorës, në mënyrë absolute nuk do të mund të pranohen financimet për kompaninë e Nanos. Ndaj në Kuvend të merret me urgjencë ky akt prej 60 milionë eurosh me të cilën Nano kërkon të financojë monopolin e tij të çimentos. Kjo është një betejë shumë e egër, është betejë të cilën opozita duhet ta zhvillojë me vendosmëri të palëkundur ndaj dhe duhet të krijohet komisioni hetimor për të gjitha prokurimet publike të firmosura nga qeveria”, - tha Berisha. Kryetari i demokratëve theksoi se deputetët demokratë duhet të përqëndrohen tashmë tek çështjet me interes publik. “Mendoj se është e domosdoshme, që Kuvendi të përqëndrohet në çështjet, që kanë interes publik, si prokurimet. Njeriu që deklaroi një vit më parë se do të ndalojë prokurimet direkte së bashku me ministrat e tij aplikon vetëm prokurime të tilla. Kurrë ndonjëherë nuk ka ekzistuar një grup kaq i inkriminuar në krye të qeverisë, sikurse është sot. Po ashtu të gjitha interesat e klaneve kriminale mbrohen me fanatizëm nga Fatos Nano, Anastas Angjeli dhe Arben Malaj. Kontrabanda vazhdon me furi, magazinat doganore të ministrave përdoren vetëm për të bërë kontrabandë për të magazinuar mallra të cilat gjoja janë tranzit për Kosovë, por në të vërtetë shiten në Shqipëri”,- tha ai.
Krijoni Kontakt