Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 17

Post Rrefim: Rruga ime drejt Islamit

Jam lindur nė njė familje ortodokse. Jam edukuar nė frymėn ateiste, sepse ashtu kėrkonte babai im i cili ishte komunist, por edhe koha nė tė cilėn jetonim atėhetė. Nėna frikohej tė mė dėrgojė nė kishė dhe tė mė kryqėzojė,me qėllim qė mos tė shkaktojė ndonjė pasojė pėr punėn e babait. E di se gjyshja nga babai, fshehurazi prej tij, me dėshirė mė dėrgonte nė kishė dhe m’i ka sqaruar gjėrat e para mbi Zotin, aq sa vetė ajo dinte, ashtu me pak dije.

Mė kujtohet se pėr herė tė parė kam pyetur pėr qėllimin e jetės sime, pėr ēka jam lindur pikėrisht unė dhe ēfarė do tė jetė jeta ime, atėherė kur i kisha vetėm pesė vjet` e gjysmė. Qėndroja pėrpara pasqyrės dhe pyesja veten su ku ėshtė shpirti im, a mund tė shihet ai me sy dhe ē’do tė bėhet mė tė kur do tė vdes…A do tė shkojė nė nė Parajsė, apo nė Ferr?Gjithmonė mė kanė interesuargjėrat abstrake, bota e padukshme dhe pyetjet nė temėn “fuqia mė e math”.

Nė moshėn tetėvjeēare pėrjetova vdekje klinike pas operacionit tė zorrės qorre, sepse ishte e punktuar mbi njėqind orė dhe gati sa kishte ardhur deri te sepsa. Faleminderi i takon All-llahut tė dashur i Cili mė ndihmoi ta pėrballoj atė krizė. Mė kujtohet rruga nėpėr tunel dhe tėrė jeta ime e vogel e cila nė ato momente kaloi para syve tė mi, sikurse fytyra e udhėtarit nė kupenė e trenit i cili kalon mu para jush… Mė kujtohet, sikurse nėpėr ndonjė mjegull tė ēuditahme, se, derisa isha nė gjendje tė pavetėdijshme, kisha parė engjujt pėrreth krevatit tim, njė fushė tė madhe dhe tė ndriēuar pėrplot me luule tė llojllojshme…

Dėgjova zėra tė qet dhe tė rehatshėm tė cilėt flisnin diēka pakuptueshme, mė thirrnin me emėr dhe ndjehesha sikur tė jem nė Parajsė. Pėrreth meje gjithka kishte dritė, dritė e madhe, e bukur, e kėnaqėsisė, e qetė. E di se pas zgjimit nga koma i kam pyetur mjekėt me mantilėt tė bardhė se a jam unė nė Parajsė, pėr kėta ata qeshėn dhe mė thanė se nuk jam nė Parajsė, por se gjendem nė spital. Isha shumė i pikėlluar pėr kėtė, nuk doja tė jem aty…doja tė kthehesha mbrapa, nė atė fush tė ndriēuar pėrplot lule tė llojllojshme nė tė cilėn lozin engjujt dhe thirrin emrin tim. Vizionin tim ua rrėfeva vetėm nėnės time dhe mė tė afermėve. Mėndoj se askush nuk e kuptoj seriozisht, bile jo ashtu sikur e kisha kuptuar unė.

Bibla ime parė dhe pyetjet e mia tė mėdha

Ashtu si ritesha, shtohej edhe interesimi im pėr mėsimin fetar. Kėrkoja tė vėrtetėn nė atė qė njerėzit pėrreth mė afronin, nė krishtėrizim. Meqė babai im hetoi se gjithnjė e mėshumė po interesohem pėr mėsimin fetar, pėr ditėlindjėn e pesėmbėdhjetė mė bleu bliblėn e parė. Unė atėherė shkoja shpesh nė mėsimin fetar dhe nė kishė ku degjoja kėndimin e korit kishtar. Bisedoja me njerėzit qė ishin nė fe dhge tė cilėt studionin teologjinė. Megjithatė, nuk kamgjetur pėrgjigjje tė kėnaqshme pėr tė gjitha pyetjet e mia. Gjithmonė mė habisnin teoritė mbi Njė Zot i cili, nė tė vėrtetė, ishte i trefishtė, dhe mbi ata se Ai ishte trupėzuar nė trupin e Jezu Krishtit. Asesi nuk mundesha tė kuptojė se pėrse serbėt ortoksė kremtojnė festat, u lutėn ikonave, ndezin qirinjtė dhe lėnė tė holla te ikonat… Kjo ishte nė kundershtim me tė gjitha parimet e fesė dhe sė paku me dy prej dhjetė urdhėrave tė Zotit… Urdhėri i parė i Zotit ėshtė kėshtu: Unė jam Zoti ytė, mos merr pėr zota tė tjerė pėrveē meje… I dyti: Mos i bėj vetes idhull, e as kurrfarė figure; mos ju pėrul, e as mos ju shėrbe… Po pse pra atėherė, e pyeta veten, njerėzit kanė ikona nė mur?... Kėto a nuk janė idhuj? Si atėherė mund tė sqarohetnocioni i Atit, Birit dhe Shpirtit tė Shenjtė nė Njė Zot… Asgjė nuk e kisha tė qartė. Mė dukej se mė tepėr kam ditur pėr Zotin derisa nuk mė ēmendėn plotėsisht me kėto teori… Nuk desha qė t’u besoj. Nuk desha t’u robėrohem idevetė rrėjshme dhe besimit tė rrejshėm. Dėshiroja esencėn, kurse atė nuk e gejta nė krishtėrizėm. Vendosa qė mė mos tė shkoj nė kishė dhe mos tė puth ikionat. Nėse Zoti ėshtė Njė, kam konsideruar se nuk mund tė jetė Tre… njėshi ėshtė njė, asnjėherė tre. Kisha bindjen time mbi Zotin dhe kjo sa pėr fillim mė mjaftonte.

Takimi i parė me “civilizimin mė tė lartė”

Kur bėra tetėmbėdhjet vjet duhet tė nisesha pėr nė Amerikė nė rrugė drejt shkencės. Shkova nė bazė tė kėmbimit shkencor, nė kėmbimin e shkollave tė mesme pėr njė vit. Duhej tė jetoja nė familje amerikane. Nuk desha tė shkojė nė vendin e largėt pa mbrojtjen e Zotit… Mendoja se rruga pėr tekn Zoti ėshtė vetėm pėrmes kryqėzimit. Nuk kam ditur pėr zgjidhje tjetėr… Mė kryqėzuan dy ditė para nisjes nė Amerikė. Kjo ishte nė verėn e vitit 1992. Nė Bosnje lufta shkonte flakė…

Nė Amerikė jam shoqėruar me njerėz nga tėrė bota. Mė e afėrt mė ishte njė vajzė nga Pakistani, muslimane… mė kujtohet se kurr nuk mė ka shkuar nėpėr mend se si ajo, nė emėr tė Zotit, mund tė durojė tėrė ditėn pa ushqim nė kohėn e agjėrimit tė Ramazanit. Nuk e kam ditur… Nuk kam pasur se prej ku tė kuptojė. Islami atėherė mė tingėllonte si kėrcėnim, si diēka e tmerrshme, diēka qė ėshtė plotėsishtė dekadente dhe ekstreme. Lus All-llahun e dashur qė tė mė falė pėr paditurinė dhe paragjykimet. Dėgjoja lajmet nga vendi tė cilat ishin tmerruese… Serbėt dhunonin, vrisnin, plaēkitnin nėpėr Bosnje… Mė dhimbsej ajo qė njerėzit vriteshin mundimshėm dhe pa arsye… Pyetja vetėn, pėrse… Zoti ėshtė Njė pėr tė gjithė ne… Mė vinte turp tė them se jam serbe. U ktheva nė vendin tim mė 1995, pas tre viteve tė kaluara nė Amerikė… Nuk mund tė them se ishte shkelqyeshėm, sepse Amerika ofronte shumė, e unė atėherė nuk kam tėntuar pėr kėnaqėsitė e kėsaj bote. Dėshiroja qė ta qetėsoj shpirtin tim, kurse kėtė nuk e arrita atje ku standardi material kishte arritur kulmin e vet, kurse ai shpirtėror kishte rėnė nė zero. Atje shumica ishte e kthyer nga vlerat materiale, kurse rrėfimet e mia pėr pastėrtinė e shpirtit, pėr dashurinė e tė gjitha qėnjeve dhe pėr Njė Zot duhet tė ketė tingėlluar ēuditshėm. Fatkeqėsisht, edhe unė arrita qė nė njė kohė tė bie nė humnerė dhe fillova tė marrė drogė dhe tė shoqėrohėm me narkomanė, gjė qė emori haraēin e vet. Edhe pas kthimit tim nė Serbi vazhdova tė konsumoj marihuanė dhe tė shoqėrohem me persona negativ. Me gjithatė, nė atė kohė disi filloi zgjimi im… Dalngadalė por e sigurtė, ndrėpreva takimet me njerėzit, tė cilėt shisnin dhe vetė konsumonin drogė. Ndėrrova numrin tim tė telefonit. Nuk delja nė vendet e njėjta. U qetėsova. Por, edhe mė tej isha larg pendimit, atij tė sinqėrtė dhe tė thellė. Edhe mė tej ndjehesha e humbur dhe e zbrazėt… por…

Zoti im ėshtė i mėshirshėm

Para dy viteve u njoha me dikė i cili ndoshta rrėnjėsishtė ndyshoi botėkuptimet e mia mbi Islamin. Ishte ky shoku i njė tė njohuri tim, postdiplomisti i Fakultetit Elektronik nė Beograd. Edhe unė isha nė studime, nė Fakultetin Filozofik. Ai dukshėm kontribuoji qė unė t’i pėrballoj tė gjitha paragjykimet qė kisha ndaj Islamit. Mė pėlqente se ishte i matur, i butė, i sinqertė, asgjė qė i pėrngjante vizionit tė muslimanit qė deria atėherė e kisha. Me flakė nė sy fliste mbi Zotin dhe ishte i lumtur sikur fėmija i vogėl derisa mė sqaronte pėrse diēka ėshtė kėshtu, e diēka ėshtė ashtu nė Islam. Mė njohu me shumė miq tė tij. Njėri prej tyre nė njė rastė mė solli pėrkthimin e Kur’anit pėr ta lexuar. Me orė tė tėra i kaloja para kėtij libri tė ēmuar, shpesh duke qarė pėr shkakė tė vėrtetės e cila ishte nė tė, e lumtur qė e kisha gjetur… E lexova prap pėr herė tė dytė, prap, duke u dridhur para fuqisė sė fjalėve qė dilnin prej tij… Gjatė njė rasti njė prej miqėve tė mij, musliman, deshti qė unė t’i sqaroj pėrse ne ortodoksėt mėndojmė se Zoti ėshtė njėri prej treve. Unė mbeta si e shtangur. Thashė se unė nuk besoj nė atė dhe se besoj se Zoti ėshtė njė, dhe se rrėfimet pėr trinitet janė tė pabaza… Ai vetėm buzėqeshi… tani e dij se ēdo tė thoshte buzėqeshja e tij. Megjithatė, atėherė, para njė viti e gjysmė nuk munda as ta supozoj se ē’do tė ndodhė. Ai e dinte se unė jam afėr sė vėrtetės, por lejoi qė vetė ta zbuloja atė. Megjithatė, deri tek ajo unė nuk do tė vija poqėse Zoti im nuk do tė kishte lėshuar mėshirėn e Vet mbi mua.

Nė atė kohė intenzivishtė fillova tė lexoj libra mbi Islamin… Gėlltitja literaturėn…

Masgjepsesha nga tėrė ajo njohuri mbi Islamin. E lajmėrova motrėn time se nė zemėr jam muslimane… se besoj All-llahun, Njė dhe tė Vetėm… se besoj se Muhamedi (a.s.) ėshtė i dėrguari i Zotit. Agjėrova dy javė tė Ramazanit, edhe pse nuk isha ende “zyrtarisht” muslimane… Mė pėlqeu. Nuk mund tė pėrshkruaj tėrė atė ndjenjė qė kisha derisa agjėroja, gzimin tim tė iftarit. Por, nė tėrė atė qė kam bėrė kamunguar diēka mjaft e rėndėsishme dhe esenciale… mungonte namazi.

Mė leni tė falem

Por, e tėrė ajo kthesė nė mėndimet dhe veprat e mia nuk u pėlqeu shumė atyre tė cilėt mė nihnin si ortodokse. Kėrkova pėrkrahje te miqt e mi musliman tė cilėt i nihja. Megjithatė, ata frikėsoheshin se vallėmos e bėjė atė pėr shkaqe tė gabuara, dyshonin se nijeti im nuk ishte i sinqertė… Unė e dija se besoj nė Kur’an dhe se ai i vetmi ėshtė i besueshėm. E dija se zemra ime ka gjetur rrugėn drejtė se cilės ka synuar qė nga fillimi i krijimit tė vet. E dija se Islami ėshtė rruga e vėrtetė… insistoja qė sa mė parė tė shqiptoj shehadetin, kurse ata shtynin atė vendin tim. Pėrfunidimisht, nė janar tė ėktij viti kalova nėpėr periullė tė zymtė depresioni… Kisha nevojė tė perulėm Zotit tim dhe tek Ai tė gjejė mbėshtetje… Deshta tė falem e nuk dija se si.

Me netė tė tėra qėja dhe shikoja nė qiell… lexoja Kur’anin. Pendohesha pėr shkak tė atyre mekateve tė cilat i kisha bėrė nė tė kaluarėn dhe pėr shkak tė pakujdesisė time ndaj Zotit tim. Pėrfundimisht, pėr ta pėrshpejtuar atė, i luta miqt e mi, ēiftin bashkėshortor, qė tė jenė dėshmitarė tė mij… Qė mos tė mė ngadalsojnė pėrsėri nė vėndimin tim, u thashė se do tė bėjnė mekat nėse unė vdes gjatė natės, nėse vdes si krishtete dhe varrosem si e krishtere. Ata ngadalėsonin shehadetin tim duke dėshiruar qė me kėtė tė mė japin mė shumė kohė ta njohė sa mė mirė Islamin… Ato fjalė tė mia ishin vėndimtare. Kuptuan seriozitetin e asaj qė u flisja dhe se mė tė vėrtetė, askush prej nesh as hnuk mund tė supozojė se edhe sa pak apo sa shumė kohė ika mbetur tė jetojė. Shkova tek ata, e ata mė lutėn qė tė vė shaminė mbi kokė. U ulėn dhe mė shikonin… Dridhesha dhe me zė thuajse nė vaj thashė: Esh’hedu En La ilahe il-lAll-llah Ve Esh’hedu Enne Muhammeden Abduhu Ve Resuluhu…

Qėnijen time e mbushi nje gėzim i ēuditshėm… gjithēka qė unė isha deri atėher, ishte e vjeter dalėngadalė vdiste dhe la vendin pėr nje ‘’unė’’ tė ri dhe mė tė mirė, pėr dikė qė do tė jetojė dhe punojė gjithēa ne jetė pėr shkak tė kėnaqėsisė sė All-llahut. Unė sėrish u linda dhe sėrish fillova tė jetoj… Mėshira e Zotit u lėshua mbi mua. Ndjeva se si kam hequr njė barrė tė madhe nga shpirti im. Falenderimi i takon All-llahut, Zotit te botėve, i Cili mė lejoj qė t’i afrohem tė Vėrtetės, i Cili mė zgjodhi tė jem njė nga robėreshat e Tij.

Miqtė e mi filluan tė mė urojnė dhe ishin vėrtetė tė lumtur per mua… Edhe vajza e tyre qe kishte tre vjet e gjysmė deshi qė ta vėjė shaminė nė mėnyrė qė tė fotografohemi dhe ta madhėrojmė atė moment… Isha shumė e lumtur kur falėm namazin e akshamit, tė tre bashkėrisht… Elhamdulil-lah, ishte ky namazi im i parė!!!

Mė mėsuan se si tė fali farzet. Shum shpejt kuptova dhe mbajta mėnd se si bėhet kjo. Sė shpejti pas kėsaj me dhuruan literaturen e dy sure, teshehhudin dhe salevatet i mėsova me shpejt se dy javė. Tė vėrtetėn e ka thėnė All-llahu i Lartėsuar nė Kur’an: ‘’Atė qė All-llahu dėshiron ta udhėzoj, ia zgjeron zemrėn pėr (tė prėnuar) Islamin…’’.(El-En’am: 125)

Para disa ditėve fillova tė fali edhe synetet e namazeve. Lus All-llahun e Lartėsuar qė tė mė japė fuqi tė pėrqėndroj nė atė.

Tani …

Tani jam Aishja… Dhe gjithmonėdo tė jem Aishja… Nė letėrnjoftimin tim ende qendron Milena…por nė zemrėn time jeton Islami, dhe, nėse don All-llahu, do tė angazhohem qė ēdo pjesė e qėnies time dhe ēdo pjesė e jetės sime tė jetė thurur dhe inspiruar me Sheriat, Kur’an dhe praktikė tė tė Dėrguarit tė Zotit, Muhammedit (sal-lall-ahu alejhi ve sel-lem). Dėshira ime ėshtė qė njė ditė, nėse All-llahu lejon, tė edukoj fėmijė tė mij muslimanė, tė cilėt dotė jenėtė fortė nė fe dhe tė pėrqėndrueshėm nė rrugėn e vertetė, krenarė pėr atė se janė muslimanė, ashtu sikurse nėna e tyre. Dėshiroj qė ata, nėse don zoti, me krenarita ta mbajnė te vertetėn nė zemėr… Kurse e vėrteta ėshtė Islami.

Pasha All-llahun nuk ekziston gėzim mė i madh se gėzimi i besimtarit nė namaz, besimtarit i cili pėrgatitet pėr takimin me Zotin e vet,i cili shpreson nė Mėshirėn e Tij dhe i cili gjithēa qė bėn, e bėn nė emėr tė Krijuesit tė vet pėr kėnaqėsinė e Tij.

All-llahu qoftė i kėnėqur me tė gjithė. Aminė!

Falenderimi i takon All-llahut, Zotit tė botrave.

Marrė nga revista "Novi Horizonti" nr.35, korrik 2002
    Pėrktheu: Shaqir Ismaili, Podgoricė

Gjirokaster ballergjende Maska e Albioni
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    Arizona
    Postime
    225
    Sterolla, te falenderoj per kete shkrim qe prure ketu. Le te shpresojme se shkrime si keto qe tregojne kaq bukur perjetime te tilla, do te ndikojne sadopak tek njerezit per te gjetur rrugen e drejte.

All-llahu te bekofte ty, dhe gjithe besimtaret e ndershem kudo qe jane.
    Be peacefull in your pursuit of a beautiful life.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Albionline!

Nje teme e tille do te ishte e respektueshme ne Forumin e Kuranit, e jo te trajtohet konvertimi i Milenes jo shqiptare ne forumin e kombit e fese.

Gjithsesi, edhe une do te mund ti jepja pa ekzagjerim, me nje minimum te pakten prej dhjetra deshmish Milenes, per nje realitet tjeter:

Zoti le te me gjykoje nqs une genjej

Nje here, nje person, ortodoks e pa veten ne krye te nje grupi muslimanesh (shqiptare), qe po shkonin se bashku per ne nje vend, ku muslimanet thonin se u shfaqej i pari i tyre. Se kush ishte i pari, une nuk e di, se nuk u permend ndonje emer, por di se ishte i pari i fese se tyre, me i madhi. Atehere, me te mberritur ne vend, ata i thane te krishterit ortodoks, se ja ky eshte vendi ku na shfaqet, edhe largohen.

Pas disa momentesh, ne ate vend fryn nje ere e madhe edhe e stuhishme, edhe nga hici shfaqet nje "arab" i erret ne pamje, i veshur me te bardha, pak a shume si shume arabe sot, edhe qendron para djalit te krishtere. Ky i fundit e pyet "arabin": Dmth ti je i pari i muslimaneve hee? Edhe me kete i ben shenjen e kryqit, me fjalet: ne emer te Atit, Birit edhe Shpirtit te Shenjte...

Atehere, arabi me te degjuar keto fjale, ka bere nje te uleritur aq te madhe, sa djali qe e ka pare kete vizion, nuk e kishte pare kurre, edhe disi sikur u tremb nga dhimbja qe i shkaktoi arabit, ndersa arabi i thote:Mos ba bej ate shenje se nuk e duroj dot!

Atehere, djali ortodoks, duke e kuptuar se me ke kish te bente saktesisht, ia ben serish, edhe aq here derisa arabi ngriu edhe nuk mundi te levize me....

pas kesaj beteje, ai nuk mundi te qendronte me ne gjendje gjumi, keshtu u zgjua menjehere me frymarrje te crregullt.

Po ky ka edhe deshmi te tjera....

ia kalofshi mire!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 28-01-2003 mė 14:32

klod pa dashur te ofendoj, por ne nuk besojme ne arabe, ne besojjme ne Zot (All-llah). Ti thuash qe muslymani "Ne emer te atit, te birit te shenjte" dhe te trembet... me duket e veshtire per ta besuar..

Sinqersiht,
    BS

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Pershendetje Sterolla!

Une nuk e tregova deshmine per te pare se sa e lehte ju duket ne te besuar, por per te treguar se cfare eshte pare, pamvaresisht se si ju duket juve.

Nuk ka asnje ofendim fare Sterolla, karshi meje per shkak te Milenes. Une njoh personalisht "Milena" qe jane kthyer ne Aishe (megjithese nje e dy, jo shume), sikurse njoh shume "Aishe" qe jane kthyer ne "Milena" (e keto jane me dhjetra, pse jo qindra e mijera ne Shqiperi).

Une respektoj vetevednosjen e lire.....

por ama edhe mua me duket e veshtire qe nje ortodoks (i vertete) te behet musliman..., apo ndonje gje tjeter...

shendet!

Une s'njoh asnje "Ajshe" qe ka lexuar Kur'an e eshte kthyer ne "Milena"

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ja, para se te te lexoja ty, une isha duke lexuar deshmine e nje Siriani (arab, musliman) qe u kthye ne ortodoks edhe sot eshte prift.

Ka shume, Sterolla, sidomos ne Shqiperi. Tashti vertet qe nuk mund te flitet se ne c'shkalle ka qene islamiteti i tyre, por relativisht ata kane qene musliman.

Po ashtu Milena nuk ma ha mendja se ka qene ortodokse, thjesht nga shprehja......."me kryqezuan", qe perdoret me padituri nga te moshuarat. Nje besimtar thote "me pagezuan", ose me mire "u pagezova"!

Intervista me Prof. DR. Murad Hofmanin

Prof. Dr. Murad Hofman ėshtė njė diplomat gjerman me influencė, i cili nė vitet tetėdhjetė ėshtė konvertuar nga feja katolike nė fenė islame. Ka njė karrierė mjaft tė bujshme diplomatike. Pėr qeverinė e jashtme gjermane ka punuar si ambasador nė Marok dhe Algjeri, si dhe si drejtor i informimit pranė selisė sė NATOS nė Bruksel. Ėshtė autor i disa librave mbi Islamin, qė janė pėrkthyer edhe nė gjuhėt angleze dhe arabe. Ėshtė njohės shumė i mirė i Islamit dhe feve tė tjera. Kėrkesės sonė pėrmes internetit pėr tė zhvilluar njė intervistė tė shkurtėr me tė, Prof. Dr. Hofman iu pėrgjigj me kėnaqėsi.

E.I.: A do tė mund tė na thoni shkurtimisht rreh biografisė suaj?

M.H.: Unė jam njė gjerman, i lindur para 70 vjetėsh, i martuar me njė zonjė nga Turqia; autor i disa librave mbi Islamin, si “Ditari i njė gjermani musliman”, “Rruga pėr nė Meke”, “Islami si Alternativė“, “Islami nė ngritje”, “Islami nė mileniumin e tretė“, “Islami 2000”, shumica e tyre tė pėrkthyera edhe nė aglisht e arabisht. I konvertuar nė Islam nga feja katolike nė vitin 1980. E kam kryer detyrimin e haxhit nė vitin 1992, kurse nė umre[1] kam qenė mbi 6 herė. Kam studiuar drejtėsinė nė Gjermani (Munih) dhe nė SHBA nė (Union Colege Schenectady) nė Nju Jork si dhe nė Shkollėn Juridike tė Haruardit. Shkallėn e magjistraturės (LL.M.) nė Universitetin e Haruardit, kurse shkallėn e doktoratės nė Universitetin e Munihut nė fushėn e jurisprudencės.
    Pėr 33 vjet me radhė kam punuar pėr Shėrbimin e Jashtėm Gjerman, kurse karrierėn time e kam pėrfunduar si drejtor i informimit i NATOS nė Bruksel dhe si ambasador i shtetit gjerman nė Algjeri nga viti 1987-1990 dhe nė Marok nga viti 1990-1994. Qė kur jam pensionuar, jetoj nė Stamboll gjatė verės dhe nė Aschafenburg (Bavari) gjatė dimrit.

E.I.: Ju jeni njė person qė i njeh dy fetė mė tė mėdha tė botės; Islamin dhe Krishterimin, a mund tė na sqaroni shkurtimisht ēfarė bashkon dhe ēfarė i dallon kėto dy fe mė me influencė nė botė?

M.H.: Nė termin e doktrinės, Islami ka mė shumė gjėra tė pėrbashkėta me hebrenjtė se sa me tė krishterėt, sepse muslimanėt nuk i pranojnė dot nocionet krishtere si:
    trashėgueshmėria e birit
    inkarnacioni hyjnor i Isait a.s.
    shpėtimi i Isait a.s.
    Vdekja e Isait a.s. nė kryq
    Triniteti
    Hierarkia kishtare
    Monosticizmi
    Sakramentet dhe hierarkia e misionit tė priftit (si baptizmi) etj.
    Kjo nė fakt ėshtė shumė. Ėshtė pėr t`u theksuar se Islami nė pėrgjithėsi ėshtė mė tepėr racional dhe ka shumė mė pak misterie si religjion nė krahasim me Krishterimin. Si do qė tė jetė, megjithatė edhe elemente tė pėrbashkėta tė cilat i afrojnė kėto dy fe, si besimi nė njė Zot, vėllazėrimi, besimi nė jetėn pas vdekjes, normat morale po ashtu janė tė ngjashme. Muslimanėt dhe tė krishterėt janė aleatė tė natyrshėm nė njė botė tė dominuar nga ateizmi, agnosticizmi, materializmi, seksoizmi etj.

E.I.: Islami si fe ėshtė gjithnjė nė rritje, dhe sot kemi shumė evropianė qė janė konvertuar nė Islam. Cili ėshtė sipas mendimit tuaj qėndrimi i qeverive evropiane rreth kėtij fenomeni?

M.H.: Nuk ėshtė lehtė pėr shoqėritė evropiane tė akceptojnė Islamin si rrjedhim i intolerancės sė saj strukturale. Deri vonė Evropa ka qenė monoreligjioze. Po ashtu si rezultat i Kryqėzatave dhe okupimit osman nė Evropėn Qendrore, shumė prejudikime antiislame janė grumbulluar nė ndėrdijen kolektive evropiane.
    Mirėpo tani shumica e evropianėve kanė filluar ta kuptojnė se Islami dhe muslimanėt janė njė e ardhme nė Evropė dhe jo diēka qė do tė humbė dhe do tė zhduket. Qeveritė evropiane, edhe pse pak me vėshtirėsi, kanė filluar tė pranojnė pluralizmin religjioz.
    Problemi i tanishėm qėndron nė faktin se si disa qeveri, sidomos pas 11 shtatorit nuk janė edhe mė tutje tė gatshme pėr integrimin e minoriteteve muslimane.

E.I.: Ju jeni qytetar i njė shteti me influencė nė Evropė, njė shtet i cili i ka hapur dyert pėr tė gjithė emigrantėt, jo muslimanė dhe muslimanė. A i ka ndryshuar pikėpamjet e saj ndaj Islamit dhe muslimanėve Qeveria Gjermane pas sulmit tė 11 shtatorit.

M. H. Pas 11 shtatorit jo vetėm Qeveria Gjermane, por edhe Qeveria Amerikane, Britaneze dhe Franceze kanė qenė mjaft tė frikėsuara pėr sulmet fizike kundėr muslimanėve dhe institucioneve tė tyre, prandaj u detyruan ta siguronin publikun se Islami ėshtė religjion i paqes, ndėrsa terrorizmi nuk ka fe. Orgianizatat islame nė Perėndim janė rritur nė mėnyrė enorme pas pranimit tė tyre publik dhe pranimit tė statutit tė tyre.Pėr herė tė parė Kancelari gjerman, Gerhard Shrėder e priti Dr. Nedim Iljasin, kryetar i Kėshillit Qendror tė Muslimanėve tė Gjermanisė. Po ashtu pas 11 shtatorit tė gjithė librat islamė u bėnė librat mė tė kėrkuar nė tregun gjerman. Kėrkesat pėr pėrkthimin e Kur`anit u rritėn nė masė tė madhe. Tash njė pjesė e landeve (krahinave) jugore tė Gjermanisė, siē ėshtė Bavaria, me insistim kėrkojnė futjen e lėndės sė mėsimeve islame nė shkollat publike.

E.I.: A mendoni se sulmi ndaj Shteteve tė Bashkuara tė Amerikės ka ndryshuar marrėdhėniet nė mes grupeve religjioze nė botė?

M.H.: Sulmet mbi ndėrtesėn tregtare botėrore nė Nju-Jork dhe Pentagon, pėr sa i pėrket numrit tė viktimave, nuk kanė qenė krimet mė tė kėqija nė histori. Mund tė merret me mend vetėm rasti i shfarosjes sė indianėve amerikanė, skllavėrimi i tė dobtėve nė Amerikė, sulmet nukleare kundėr Hiroshimės dhe Nagasakos, djegia e Dresdenit..., e tė mos flasim pėr Aushvicin apo Serbrenicėn. Mirėpo, fiziologjikisht ngjarjet e shtatorit kanė pasur njė ndikim tė jashtėzakonshėm, sepse amerikanėt nga ky moment kuptuan dy gjėra me tė cilat nuk janė ballafaquar mė parė:
    a. kuptuan se ata nuk janė tė pacenuar;
    b. kuptuan se shumė njerėz e urrejnė Amerikėn fort.
    Problemi gjithashtu ėshtė se amerikanėt, ndryshe nga evropianėt, refuzojnė analizimin e arsyeve qė qėndrojnė prapa sulmeve tė 11 shtatorit dhe nė kėtė mėnyrė vazhdojnė tė mbeten tė pandėrgjegjshėm pėr faktin se terrorizmi ėshtė rezultat i skamjes dhe varfėrisė si dhe shkallėzimit tė madh tė padrejtėsisė kundėr muslimanėve nė vendet siē janė; Palestina, Kashmiri, Ēeēenia, Algjeria, Bosnja, Kosova dhe Maqedonia. Pėr tė kuptuar kėtė hallkė, nuk do tė thotė tė falim terrorizmin. Ajo qė ndodhi mė 11 shtator, absolutisht nuk ėshtė e justifkueshme, kur tė merret parasysh se libri i shenjtė i muslimanėve, Kur`ani, ndalon rreptėsisht vrasjen, vetėvrasjen dhe ekstremizmin. Ende ka probleme tė pazgjidhura, veēse jo me anė tė luftės, por me metoda politike dhe ekonomike, nė mėnyrė tė veēant zgjidhja e ēėshtjes sė Palestinės.

E.I.: Cili ishte mendimi juaj kur dėgjuat pėr sulmin nė Nju-Jork?

M.H.: Kur dėgjova lajmin e parė pėr sulmin nė Nju-Jork, supozova se kjo mund tė ishte njė revanshizėm i kamikazėve japonezė pėr 274.000 civilėt japonezė tė vrarė nė Hiroshimė dhe Nagasaki, ndėrsa, kur kuptova se kamikazėt e Qendrės Tregtare tė Nju-Jorkut ishin nga radhėt e muslimanėve, atėherė iu luta Zotit me fjalėt “O Allah, Tė lutem ruaji muslimanėt – besimtarėt e Tu“! Qe kjo lutja ime, sepse parashikova se nga ky moment tė gjithė muslimanėt kudo do tė jenė tė dyshuar si terroristė potencialė.
    (Ngjashėm si nė ngjarjet nė Irlandėn Veriore dhe nė Spanjė, pėr tė cilat tė gjithė tė krishterėt janė tė dyshuar.)

E.I.: Si e shihni tė ardhmen e muslimanėve nė Evropė?

M.H.: Pas ngjarjeve tė 11 shtatorit, numri i muslimanėve nė Evropė ėshtė duke u rritur, gjithashtu edhe nėpėrmjet konvertimit. Deri tani, gjenerata e parė dhe e dytė e emigrantėve muslimanė kanė nisur tė fokusohen nė vendlidjet e tyre (Turqi, Indi, Pakistan etj). Rrjedhimisht, ata kanė bėrė shumė mė pak sesa kishin mundėsi ta shtrinin Islamin nė vendet e tyre tė adoptuara. Pėrveē kėsaj, emigrantėt muslimanė deri tani kanė qėndruar tė ndarė, jo vetėm nė radhėt etnike (p.sh. turq, kurdė, algjerianė, marokenė, shqiptarė, arabė), por edhe ne radhėt sektare (sunii, shia, sufi etj). Turqit nė Gjermani janė tė ndarė nė anėtarė tė lėvizjeve si: DITP,ATIB, VIKS, MILLI GORUS, NURXHI, por mė e keqja ėshtė se secili prej kėtyre grupeve, si njėsi fetare, bėjnė nderime tė mėdha pėr udhėheqėsit e tyre tė veēantė (p.sh. Seid Nursi, Sylejman Tuhaha, Xhelaludin Rumi) si ndėrmjetėsues tė besimit islam. E njėjta situatė ėshtė edhe nė Francė dhe nė Britaninė e Madhe.
    E ardhmja e Islamit nė Evropė do tė varet nga fakti nėse emigrantėt muslimanė do tė lidhen apo jo me vendet e tyre tė adoptuara dhe t`i pėrqendrojnė pėrpjekjet e tyre tė daves (thirrjes), nė ato vende, dhe vetėm nė kėtė mėnyrė ata gjithashtu do tė bėhen tė aftė psikologjikisht pėr t`u bashkuar pėrtej kufijve etnikė dhe gjuhėsorė. Nėse gjenerata e tretė e emigrantėve nuk do tė realizonte kėtė, Islami nė Evropė do tė mbetej njė fenomen “hamendės” dhe do tė pėrfundonte tek geto. Ky nuk ėshtė njė apel pėr diēka tė quajtur “Euro-Islam“. Ka vetėm njė Islam. Por Islami shfaqet nė tė njėjtėn kohė si njė religjion (bashkues), por edhe nė pėrballje me civilizime tė ndryshme (jobashkues). Nė kėtė mėnyrė muslimanėt nė Amerikė duan tė tregojnė sa mė mirė jo vetėm tiparet e muslimanėve, por edhe vetė tė amerikanėve (si p.sh. dinamizmin, optimizmin, aftėsitė organizative dhe metodėn e mbledhjes sė fondeve). Nė tė njėjtėn mėnyrė, muslimanėt nė Evropė janė po aq tė bashkuar pėr tė plotėsuar anėt themelore tė tyre me veēori kulturore (jothemelore) evropiane (si pėrpikėrinė, pėrsosmėrinė teknike, drejtėsinė dhe rregullat ligjore) nė kėtė proces, falė ndihmave tė muslimanėve amerikanė dhe evropianė, gjithė Bota Islame do tė triumfojė. Kjo mund tė pritet nė veēanti nga dhėnia e tė drejtave kuranore gruas muslimane, nga realizimi i parimit tė institucionit tė “shuras” nė jetėn politike islame, dhe nga pranimi i mekanizmit vetėkontrollues prej demokracive perėndimore.

E.I.: Cila do tė ishte porosia juaj ?

M.H.: Porosia ime ėshtė e thjeshtė: Pas 11 shtatorit ėshtė posaēėrisht e rėndėsishme pėr muslimanėt kudo qė janė, tė jenė tė durueshėm. Gjėrat do tė ndryshojnė patjetėr pėr tė mirė. Ata nuk duhet tė veprojnė nė mėnyrė shfajėsuese, por me vetėsiguri. Ne nuk po kėrkojmė diēka tė pandershme, ne po ofrojmė diēka esenciale pėr mbijetesėn e civilizimit perėndimor, transhcendentalizmin. Muslimanėt nuk duhet ta pranojnė se Islami duhet “tė modernizohet” nė frymėn e “iluminizmit” tė shekullit XVIII. Islami ėshtė religjion racional par excellence. “Iluminizmi“ ishte njė formė proteste kundėr abuzimeve tė kishės reaksionare, njė situate e cila kurrė nuk ka ekzistuar nė historinė islame. Nuk mund tė kėrkohet prej nesh qė t`i bėjmė gabimet e njėjta, tė cilat ēuan nė rėnien dhe margjinalizimin e kishave. Nė kohėn kur abortimet, martesat homoseksuale dhe prostitucioni janė legalizuar gati ēdokund nė Perėndim dhe njeriu ėshtė hyjnizuar, muslimanėt janė krenarė qė janė tė fundit qė u pėrmbahen ende nė mėnyrė integrale vlerave mbi tė cilat mė pėrpara bazoheshin civilizimet pėrendimore.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga StterollA : 28-01-2003 mė 15:57

ALB4EVER
    Anėtarėsuar
    09-12-2002
    Vendndodhja
    new york
    Postime
    83
    o klod, leni llafet se kto pun i di shum mir. ja ta marrim qytetin tim ku jam rritur para se t'vi ktu. ne peshkopi, erdhen shum amerikane misionare, qe ti ndronin besimin njerzve. disa vajza nga gjimnazi, shkonin atje ne kishe, u vinte lezecem a ku di un pse, dhe te nesermen i shihje me kryq ne qafe. o vlla, ai s'esht besim i sinqerte, po thjesht menjelehtsi prej teenageri. pastaj per cunat e vetmja arsye tu bashkoheshin misionareve ishte se kishin gocat atje. ja kshtu. munet ka pas njerez qi u ka ardh frymzimi, ama shumica e ka nrru fen thjesht per tu be "modernista"
    baby if u give 2 me
    i'll give it 2 u
    i know what u wan

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Shume bukur.........

por ju se pari nuk i njihni te gjithe.

Se dyti, ajo qe shume prej jush nuk kuptoni, eshte se konvertimi i perendimoreve, qofte edhe i atyre klerikeve katolike, qe permenden shpesh prej muslimaneve, si Adel Smith, eshte se u kthyen ne islam, pikerisht per arsye te pamjaftueshme.

Tek ata njerez, qe te gjithe, sheh vetem nje konvertim me bindje ne nje plan te paraqitur ne baze te "logjikes" mendore, e nuk sheh asnje deshmi te gjalle, se si qysh e perse......

[b]ndersa ne shume konvertime qe behen nder "muslimane", deshmohet per perjetime hyjnore. Raste te tilla ka shume ne boten islamike, e nuk po behet fjale per Shqiperine, ku njerezit rrezikohen me jeten e tyre ne rast konvertimi, ne baze te ligjit islamik te atyre vendeve.

Qe nga Mesjeta, ka patur disa intelektuale apo dijetare qe kane lavderuar Muhamedin. Por ajo qe ju nuk kuptoni eshte se Bernard Show ps ka qene njeri Anti-Zot, po ashtu edhe Nietzsche.....

Tashti, a jeni ne gjendje ta kuptoni ju se perse te tille njerez e lavderuan Muhamedin, e jo Krishtin? Ku ishte dallimi midis tyre?

Pergjigja ime vjen nga Ungjilli.......

Krishti pas pagezimit nga joan Pagezori, vajti ne Shkretetire, ku u vu ne prove nga djalli.

Nje nga provat e djallit ishte pikerisht ajo per te cilat "perendimi anti-krisht mesjetar e lavderoi Muahmedin, edhe pse nuk besonin ne Zot.

Dmth pika kur djalli i thote Krishtit se "mu fal edhe te gjitha MBRETERITE E BOTES do te ti jap ty"

Pikerisht ketu ka qendruar edhe kontroversiteti me i madh i Personit Krisht me boten Anti-zot, tek pika e kenaqjes se asaj qe njeriut i duket e mire, "mbreterore"......

Edhe pse te paturit e mbreterise se gjithe botes nuk ka ndonje gje te keqe ne vetvete, serish Krishti e refuzoi ate, sepse ato pa Zotin nuk jane me mbreteri.

Nietzsche me shoke, ngaqe nuk e konceptonin dot nje Krisht qe fiton ne perulesi, donin dike si Muhamedi qe aspiron te marre mbreterite e Botes nen sundim, edhe kete tip (qe Krishti e kundershtoi) e lavderojne, sepse keshtu e mendojne ata te miren e kesaj jete.......

Ndersa Krishti beri fjale per nje mbreteri tjeter....

Adel Smithi, kur u konvertua nuk i ka ditur mire ceshtjet e autencitetit islam, por ka ditur ato qe i jane treguar. Ne Islam nuk ka patur ndonje here Opozite te lire liberalistash apo kritikesh, edhe koha po vjen qe keta te dalin, megjithe veshtiresite e menduara. Reformacioni i Islamit do te tregoje shume gjera qe sot jane propagande e verber.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Islami Sot Dhe Nesėr
    Nga llokumi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 22-09-2012, 10:50
  2. Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 04-04-2009, 15:02
  3. Feja e vertete
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-04-2007, 16:39
  4. Muhamedi, Nje Perpjekje Perendimore Per Te Kuptuar Islamin
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-02-2006, 10:44
  5. Pėrgjigje: 139
    Postimi i Fundit: 14-06-2005, 06:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •