Jam lindur nė njė familje ortodokse. Jam edukuar nė frymėn ateiste, sepse ashtu kėrkonte babai im i cili ishte komunist, por edhe koha nė tė cilėn jetonim atėhetė. Nėna frikohej tė mė dėrgojė nė kishė dhe tė mė kryqėzojė,me qėllim qė mos tė shkaktojė ndonjė pasojė pėr punėn e babait. E di se gjyshja nga babai, fshehurazi prej tij, me dėshirė mė dėrgonte nė kishė dhe mi ka sqaruar gjėrat e para mbi Zotin, aq sa vetė ajo dinte, ashtu me pak dije.
Mė kujtohet se pėr herė tė parė kam pyetur pėr qėllimin e jetės sime, pėr ēka jam lindur pikėrisht unė dhe ēfarė do tė jetė jeta ime, atėherė kur i kisha vetėm pesė vjet` e gjysmė. Qėndroja pėrpara pasqyrės dhe pyesja veten su ku ėshtė shpirti im, a mund tė shihet ai me sy dhe ēdo tė bėhet mė tė kur do tė vdes A do tė shkojė nė nė Parajsė, apo nė Ferr?Gjithmonė mė kanė interesuargjėrat abstrake, bota e padukshme dhe pyetjet nė temėn fuqia mė e math.
Nė moshėn tetėvjeēare pėrjetova vdekje klinike pas operacionit tė zorrės qorre, sepse ishte e punktuar mbi njėqind orė dhe gati sa kishte ardhur deri te sepsa. Faleminderi i takon All-llahut tė dashur i Cili mė ndihmoi ta pėrballoj atė krizė. Mė kujtohet rruga nėpėr tunel dhe tėrė jeta ime e vogel e cila nė ato momente kaloi para syve tė mi, sikurse fytyra e udhėtarit nė kupenė e trenit i cili kalon mu para jush Mė kujtohet, sikurse nėpėr ndonjė mjegull tė ēuditahme, se, derisa isha nė gjendje tė pavetėdijshme, kisha parė engjujt pėrreth krevatit tim, njė fushė tė madhe dhe tė ndriēuar pėrplot me luule tė llojllojshme
Dėgjova zėra tė qet dhe tė rehatshėm tė cilėt flisnin diēka pakuptueshme, mė thirrnin me emėr dhe ndjehesha sikur tė jem nė Parajsė. Pėrreth meje gjithka kishte dritė, dritė e madhe, e bukur, e kėnaqėsisė, e qetė. E di se pas zgjimit nga koma i kam pyetur mjekėt me mantilėt tė bardhė se a jam unė nė Parajsė, pėr kėta ata qeshėn dhe mė thanė se nuk jam nė Parajsė, por se gjendem nė spital. Isha shumė i pikėlluar pėr kėtė, nuk doja tė jem aty doja tė kthehesha mbrapa, nė atė fush tė ndriēuar pėrplot lule tė llojllojshme nė tė cilėn lozin engjujt dhe thirrin emrin tim. Vizionin tim ua rrėfeva vetėm nėnės time dhe mė tė afermėve. Mėndoj se askush nuk e kuptoj seriozisht, bile jo ashtu sikur e kisha kuptuar unė.
Bibla ime parė dhe pyetjet e mia tė mėdha
Ashtu si ritesha, shtohej edhe interesimi im pėr mėsimin fetar. Kėrkoja tė vėrtetėn nė atė qė njerėzit pėrreth mė afronin, nė krishtėrizim. Meqė babai im hetoi se gjithnjė e mėshumė po interesohem pėr mėsimin fetar, pėr ditėlindjėn e pesėmbėdhjetė mė bleu bliblėn e parė. Unė atėherė shkoja shpesh nė mėsimin fetar dhe nė kishė ku degjoja kėndimin e korit kishtar. Bisedoja me njerėzit qė ishin nė fe dhge tė cilėt studionin teologjinė. Megjithatė, nuk kamgjetur pėrgjigjje tė kėnaqshme pėr tė gjitha pyetjet e mia. Gjithmonė mė habisnin teoritė mbi Njė Zot i cili, nė tė vėrtetė, ishte i trefishtė, dhe mbi ata se Ai ishte trupėzuar nė trupin e Jezu Krishtit. Asesi nuk mundesha tė kuptojė se pėrse serbėt ortoksė kremtojnė festat, u lutėn ikonave, ndezin qirinjtė dhe lėnė tė holla te ikonat Kjo ishte nė kundershtim me tė gjitha parimet e fesė dhe sė paku me dy prej dhjetė urdhėrave tė Zotit Urdhėri i parė i Zotit ėshtė kėshtu: Unė jam Zoti ytė, mos merr pėr zota tė tjerė pėrveē meje I dyti: Mos i bėj vetes idhull, e as kurrfarė figure; mos ju pėrul, e as mos ju shėrbe Po pse pra atėherė, e pyeta veten, njerėzit kanė ikona nė mur?... Kėto a nuk janė idhuj? Si atėherė mund tė sqarohetnocioni i Atit, Birit dhe Shpirtit tė Shenjtė nė Njė Zot Asgjė nuk e kisha tė qartė. Mė dukej se mė tepėr kam ditur pėr Zotin derisa nuk mė ēmendėn plotėsisht me kėto teori Nuk desha qė tu besoj. Nuk desha tu robėrohem idevetė rrėjshme dhe besimit tė rrejshėm. Dėshiroja esencėn, kurse atė nuk e gejta nė krishtėrizėm. Vendosa qė mė mos tė shkoj nė kishė dhe mos tė puth ikionat. Nėse Zoti ėshtė Njė, kam konsideruar se nuk mund tė jetė Tre njėshi ėshtė njė, asnjėherė tre. Kisha bindjen time mbi Zotin dhe kjo sa pėr fillim mė mjaftonte.
Takimi i parė me civilizimin mė tė lartė
Kur bėra tetėmbėdhjet vjet duhet tė nisesha pėr nė Amerikė nė rrugė drejt shkencės. Shkova nė bazė tė kėmbimit shkencor, nė kėmbimin e shkollave tė mesme pėr njė vit. Duhej tė jetoja nė familje amerikane. Nuk desha tė shkojė nė vendin e largėt pa mbrojtjen e Zotit Mendoja se rruga pėr tekn Zoti ėshtė vetėm pėrmes kryqėzimit. Nuk kam ditur pėr zgjidhje tjetėr Mė kryqėzuan dy ditė para nisjes nė Amerikė. Kjo ishte nė verėn e vitit 1992. Nė Bosnje lufta shkonte flakė
Nė Amerikė jam shoqėruar me njerėz nga tėrė bota. Mė e afėrt mė ishte njė vajzė nga Pakistani, muslimane mė kujtohet se kurr nuk mė ka shkuar nėpėr mend se si ajo, nė emėr tė Zotit, mund tė durojė tėrė ditėn pa ushqim nė kohėn e agjėrimit tė Ramazanit. Nuk e kam ditur Nuk kam pasur se prej ku tė kuptojė. Islami atėherė mė tingėllonte si kėrcėnim, si diēka e tmerrshme, diēka qė ėshtė plotėsishtė dekadente dhe ekstreme. Lus All-llahun e dashur qė tė mė falė pėr paditurinė dhe paragjykimet. Dėgjoja lajmet nga vendi tė cilat ishin tmerruese Serbėt dhunonin, vrisnin, plaēkitnin nėpėr Bosnje Mė dhimbsej ajo qė njerėzit vriteshin mundimshėm dhe pa arsye Pyetja vetėn, pėrse Zoti ėshtė Njė pėr tė gjithė ne Mė vinte turp tė them se jam serbe. U ktheva nė vendin tim mė 1995, pas tre viteve tė kaluara nė Amerikė Nuk mund tė them se ishte shkelqyeshėm, sepse Amerika ofronte shumė, e unė atėherė nuk kam tėntuar pėr kėnaqėsitė e kėsaj bote. Dėshiroja qė ta qetėsoj shpirtin tim, kurse kėtė nuk e arrita atje ku standardi material kishte arritur kulmin e vet, kurse ai shpirtėror kishte rėnė nė zero. Atje shumica ishte e kthyer nga vlerat materiale, kurse rrėfimet e mia pėr pastėrtinė e shpirtit, pėr dashurinė e tė gjitha qėnjeve dhe pėr Njė Zot duhet tė ketė tingėlluar ēuditshėm. Fatkeqėsisht, edhe unė arrita qė nė njė kohė tė bie nė humnerė dhe fillova tė marrė drogė dhe tė shoqėrohėm me narkomanė, gjė qė emori haraēin e vet. Edhe pas kthimit tim nė Serbi vazhdova tė konsumoj marihuanė dhe tė shoqėrohem me persona negativ. Me gjithatė, nė atė kohė disi filloi zgjimi im Dalngadalė por e sigurtė, ndrėpreva takimet me njerėzit, tė cilėt shisnin dhe vetė konsumonin drogė. Ndėrrova numrin tim tė telefonit. Nuk delja nė vendet e njėjta. U qetėsova. Por, edhe mė tej isha larg pendimit, atij tė sinqėrtė dhe tė thellė. Edhe mė tej ndjehesha e humbur dhe e zbrazėt por
Zoti im ėshtė i mėshirshėm
Para dy viteve u njoha me dikė i cili ndoshta rrėnjėsishtė ndyshoi botėkuptimet e mia mbi Islamin. Ishte ky shoku i njė tė njohuri tim, postdiplomisti i Fakultetit Elektronik nė Beograd. Edhe unė isha nė studime, nė Fakultetin Filozofik. Ai dukshėm kontribuoji qė unė ti pėrballoj tė gjitha paragjykimet qė kisha ndaj Islamit. Mė pėlqente se ishte i matur, i butė, i sinqertė, asgjė qė i pėrngjante vizionit tė muslimanit qė deria atėherė e kisha. Me flakė nė sy fliste mbi Zotin dhe ishte i lumtur sikur fėmija i vogėl derisa mė sqaronte pėrse diēka ėshtė kėshtu, e diēka ėshtė ashtu nė Islam. Mė njohu me shumė miq tė tij. Njėri prej tyre nė njė rastė mė solli pėrkthimin e Kuranit pėr ta lexuar. Me orė tė tėra i kaloja para kėtij libri tė ēmuar, shpesh duke qarė pėr shkakė tė vėrtetės e cila ishte nė tė, e lumtur qė e kisha gjetur E lexova prap pėr herė tė dytė, prap, duke u dridhur para fuqisė sė fjalėve qė dilnin prej tij Gjatė njė rasti njė prej miqėve tė mij, musliman, deshti qė unė ti sqaroj pėrse ne ortodoksėt mėndojmė se Zoti ėshtė njėri prej treve. Unė mbeta si e shtangur. Thashė se unė nuk besoj nė atė dhe se besoj se Zoti ėshtė njė, dhe se rrėfimet pėr trinitet janė tė pabaza Ai vetėm buzėqeshi tani e dij se ēdo tė thoshte buzėqeshja e tij. Megjithatė, atėherė, para njė viti e gjysmė nuk munda as ta supozoj se ēdo tė ndodhė. Ai e dinte se unė jam afėr sė vėrtetės, por lejoi qė vetė ta zbuloja atė. Megjithatė, deri tek ajo unė nuk do tė vija poqėse Zoti im nuk do tė kishte lėshuar mėshirėn e Vet mbi mua.
Nė atė kohė intenzivishtė fillova tė lexoj libra mbi Islamin Gėlltitja literaturėn
Masgjepsesha nga tėrė ajo njohuri mbi Islamin. E lajmėrova motrėn time se nė zemėr jam muslimane se besoj All-llahun, Njė dhe tė Vetėm se besoj se Muhamedi (a.s.) ėshtė i dėrguari i Zotit. Agjėrova dy javė tė Ramazanit, edhe pse nuk isha ende zyrtarisht muslimane Mė pėlqeu. Nuk mund tė pėrshkruaj tėrė atė ndjenjė qė kisha derisa agjėroja, gzimin tim tė iftarit. Por, nė tėrė atė qė kam bėrė kamunguar diēka mjaft e rėndėsishme dhe esenciale mungonte namazi.
Mė leni tė falem
Por, e tėrė ajo kthesė nė mėndimet dhe veprat e mia nuk u pėlqeu shumė atyre tė cilėt mė nihnin si ortodokse. Kėrkova pėrkrahje te miqt e mi musliman tė cilėt i nihja. Megjithatė, ata frikėsoheshin se vallėmos e bėjė atė pėr shkaqe tė gabuara, dyshonin se nijeti im nuk ishte i sinqertė Unė e dija se besoj nė Kuran dhe se ai i vetmi ėshtė i besueshėm. E dija se zemra ime ka gjetur rrugėn drejtė se cilės ka synuar qė nga fillimi i krijimit tė vet. E dija se Islami ėshtė rruga e vėrtetė insistoja qė sa mė parė tė shqiptoj shehadetin, kurse ata shtynin atė vendin tim. Pėrfunidimisht, nė janar tė ėktij viti kalova nėpėr periullė tė zymtė depresioni Kisha nevojė tė perulėm Zotit tim dhe tek Ai tė gjejė mbėshtetje Deshta tė falem e nuk dija se si.
Me netė tė tėra qėja dhe shikoja nė qiell lexoja Kuranin. Pendohesha pėr shkak tė atyre mekateve tė cilat i kisha bėrė nė tė kaluarėn dhe pėr shkak tė pakujdesisė time ndaj Zotit tim. Pėrfundimisht, pėr ta pėrshpejtuar atė, i luta miqt e mi, ēiftin bashkėshortor, qė tė jenė dėshmitarė tė mij Qė mos tė mė ngadalsojnė pėrsėri nė vėndimin tim, u thashė se do tė bėjnė mekat nėse unė vdes gjatė natės, nėse vdes si krishtete dhe varrosem si e krishtere. Ata ngadalėsonin shehadetin tim duke dėshiruar qė me kėtė tė mė japin mė shumė kohė ta njohė sa mė mirė Islamin Ato fjalė tė mia ishin vėndimtare. Kuptuan seriozitetin e asaj qė u flisja dhe se mė tė vėrtetė, askush prej nesh as hnuk mund tė supozojė se edhe sa pak apo sa shumė kohė ika mbetur tė jetojė. Shkova tek ata, e ata mė lutėn qė tė vė shaminė mbi kokė. U ulėn dhe mė shikonin Dridhesha dhe me zė thuajse nė vaj thashė: Eshhedu En La ilahe il-lAll-llah Ve Eshhedu Enne Muhammeden Abduhu Ve Resuluhu
Qėnijen time e mbushi nje gėzim i ēuditshėm gjithēka qė unė isha deri atėher, ishte e vjeter dalėngadalė vdiste dhe la vendin pėr nje unė tė ri dhe mė tė mirė, pėr dikė qė do tė jetojė dhe punojė gjithēa ne jetė pėr shkak tė kėnaqėsisė sė All-llahut. Unė sėrish u linda dhe sėrish fillova tė jetoj Mėshira e Zotit u lėshua mbi mua. Ndjeva se si kam hequr njė barrė tė madhe nga shpirti im. Falenderimi i takon All-llahut, Zotit te botėve, i Cili mė lejoj qė ti afrohem tė Vėrtetės, i Cili mė zgjodhi tė jem njė nga robėreshat e Tij.
Miqtė e mi filluan tė mė urojnė dhe ishin vėrtetė tė lumtur per mua Edhe vajza e tyre qe kishte tre vjet e gjysmė deshi qė ta vėjė shaminė nė mėnyrė qė tė fotografohemi dhe ta madhėrojmė atė moment Isha shumė e lumtur kur falėm namazin e akshamit, tė tre bashkėrisht Elhamdulil-lah, ishte ky namazi im i parė!!!
Mė mėsuan se si tė fali farzet. Shum shpejt kuptova dhe mbajta mėnd se si bėhet kjo. Sė shpejti pas kėsaj me dhuruan literaturen e dy sure, teshehhudin dhe salevatet i mėsova me shpejt se dy javė. Tė vėrtetėn e ka thėnė All-llahu i Lartėsuar nė Kuran: Atė qė All-llahu dėshiron ta udhėzoj, ia zgjeron zemrėn pėr (tė prėnuar) Islamin .(El-Enam: 125)
Para disa ditėve fillova tė fali edhe synetet e namazeve. Lus All-llahun e Lartėsuar qė tė mė japė fuqi tė pėrqėndroj nė atė.
Tani
Tani jam Aishja Dhe gjithmonėdo tė jem Aishja Nė letėrnjoftimin tim ende qendron Milena por nė zemrėn time jeton Islami, dhe, nėse don All-llahu, do tė angazhohem qė ēdo pjesė e qėnies time dhe ēdo pjesė e jetės sime tė jetė thurur dhe inspiruar me Sheriat, Kuran dhe praktikė tė tė Dėrguarit tė Zotit, Muhammedit (sal-lall-ahu alejhi ve sel-lem). Dėshira ime ėshtė qė njė ditė, nėse All-llahu lejon, tė edukoj fėmijė tė mij muslimanė, tė cilėt dotė jenėtė fortė nė fe dhe tė pėrqėndrueshėm nė rrugėn e vertetė, krenarė pėr atė se janė muslimanė, ashtu sikurse nėna e tyre. Dėshiroj qė ata, nėse don zoti, me krenarita ta mbajnė te vertetėn nė zemėr Kurse e vėrteta ėshtė Islami.
Pasha All-llahun nuk ekziston gėzim mė i madh se gėzimi i besimtarit nė namaz, besimtarit i cili pėrgatitet pėr takimin me Zotin e vet,i cili shpreson nė Mėshirėn e Tij dhe i cili gjithēa qė bėn, e bėn nė emėr tė Krijuesit tė vet pėr kėnaqėsinė e Tij.
All-llahu qoftė i kėnėqur me tė gjithė. Aminė!
Falenderimi i takon All-llahut, Zotit tė botrave.
Marrė nga revista "Novi Horizonti" nr.35, korrik 2002
Pėrktheu: Shaqir Ismaili, Podgoricė
Krijoni Kontakt