Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10
    Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907

Pyetje protestantëve shqiptarë

Edhe pse nuk besoj ne fe se per mue ka vec Zot (fene e kan shpikur njerzit), kam pas respekt per protestantet deri me tash. Ishin me liberalet nga te gjitha fete. Tashti me duket se kan ra nen presionin e politikes dhe po bejen gjera qe nuk i ka hie kishes, ka shume konflikte dhe trazira brenda kishes(kisheve). P.sh. kurorzimin e homoseksualve dhe ca gjera tjera. Si mendoni ju per kete?
    Dhe ciles kishe protestante i takoni ju?
    Ndryshuar për herë të fundit nga iliria e para : 27-02-2005 më 10:23 Arsyeja: Harrova te them qe jetoj ne Scandinavi dhe ketu shumica jane protestan'te
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anëtarësuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perëndinë
    Postime
    1,257
    Citim Postuar më parë nga iliria e para
    Edhe pse nuk besoj ne fe se per mue ka vec Zot (fene e kan shpikur njerzit), kam pas respekt per protestantet deri me tash. Ishin me liberalet nga te gjitha fete. Tashti me duket se kan ra nen presionin e politikes dhe po bejen gjera qe nuk i ka hie kishes, ka shume konflikte dhe trazira brenda kishes(kisheve). P.sh. kurorzimin e homoseksualve dhe ca gjera tjera. Si mendoni ju per kete?

Pershendetje!

Perpara se personalisht te te jap nje perggjigje, do te desha te te bej te qarte disa gjera te cilat kane te bejne me protestantet dhe me kishat protestante.

1) Nuk ka besim ne fe por ne Zot dhe nuk e di se cfare nenkupton ti me "liberale" or te pakten me sa shoh une nuk ka dicka te jashtezakonshme pervec asaj qe besojne. Nese eshte e mundur te japesh nje sqarim lidhur me kete.

2) Lidhur me kurorezimin e homove deshiron te dish mendimin e dikujt apo te asaj cfare thote fjala e Perendise, Bibla?

3) Nje sqarim lidhur me kishat protestante. Askush dhe vete une personalisht nuk e ka kete titull dmth protestant si nje vule per t'u dalluar nga te tjeret. Ketu ne Greqi nuk perdoret fare ky dallim dhe nje emertim i tille. Kishat kane emertime te ndryshme por gjithmone duke iu referuar asaj qe besojne dhe ne te cilen mbeshteten, Ungjilli. Ne shume raste jepet nje sqarim me i hollesishem nese eshte e nevojshme per te shmangur njesimin me Deshmitaret e Jehovait te cilet perpiqen te vijne sa me afer kishave Ungjillore duke ndryshuar mesimet dhe literaturen e tyre here pas here.

Hiri i Perendise me ju!
    ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtë I Shenjtë...

Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    4,907
    Libaral, mendoj sepse nuk jane te dhunshem. Nuk kercenojne njerzeve te cilet nuk mendojne si ata vet, etj, etj.
    Une jetoj ne vend ku gati te gjithe jan eprotestant por as 10% nuk shkojne ne kishe pervec ceremonive te posacme, sikurse jane, pagezimet, kurorzimet, ceremonite mortore, dhe per Pashke dhe Krishtlindje.
    Do te kisham shume te flas per keta njerz por do ti pershkruaj me dy fjale, te mire dhe human.

Tashti per homo-kurorzimet. Ketu eshte perziere dhe politika dhe ka urdheruare qe kisha te bekoje edhe homo psh.
    Ka dal tashti edhe nje prift pederast dhe haptas thot qe ne Bibel jane te gjithe te barabarte dhe flitet vecse per dashurine.....

Disa u munduan ta perjashtojne kete nga kisha , por pa sukses(e ka ligjin ne favor te tij).

Kombi mbi te gjitha

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-02-2005
    Postime
    139
    Pershendetje Iliria,

Bibla meson qarte se martesa eshte vetem midis nje burri dhe nje gruaje. Zoti ashtu i krijoi ne fillim dhe ashtu e perkufizoi martesen. Jezusi iu referua shpesh here krijimit dhe marteses midis burrit dhe gruas, si ne rastin me poshte:

Mateu 19

3 Atëherë iu afruan disa farisenj për ta provokuar dhe i thanë: ``A është e lejueshme që burri ta ndajë gruan për një shkak çfarëdo?``.
    4 Dhe ai, duke u përgjigjur u tha atyre: ``A nuk keni lexuar ju, se ai që i krijoi që në fillim, i krijoi mashkull dhe femër?
    5 Dhe tha: "Për këtë arsye njeriu do ta lërë babanë dhe nënën e vet dhe do të bashkohet me gruan e vet; dhe të dy do të jenë një mish i vetëm".
    6 Dhe kështu ata nuk janë më dy, por një mish i vetëm; prandaj atë që Perëndia ka bashkuar, njeriu të mos e ndajë``.

Kur ata ia bejne pyetjen, cfare eshte gjeja e pare qe ju thote Jezusi?

A nuk keni lexuar ju...? Mesa duket ata s'kishin lexuar, ashtu si shume sot nuk lexojne cfare THOTE bibla, por bejne si te duan vete.

Ja nje pasazh tjeter:

Romaket 1

22 Duke e deklaruar veten të urtë, u bënë të marrë,
    23 dhe e shndërruan lavdinë e Perëndisë së pakalbshëm në një shëmbëllim të ngjashëm me atë të një njeriu të kalbshëm, të shpendëve, të kafshëve katërkëmbëshe dhe të rrëshqanorëve.
    24 Prandaj Perëndia ia dorëzoi papastërtsë në epshet e zemrave të tyre, për të çnderuar trupat e tyre në mes vetë atyre,
    25 që e ndryshuan të vërtetën e Perëndisë në gënjeshtër dhe adhuruan dhe i shërbyen krijesës në vend të Krijuesit, që është i bekuar përjetë. Amen.
    26 Prandaj Perëndia i dorëzoi ata në pasioneve të ulëta, sepse edhe gratë e tyre i shndërruan marrëdhëniet natyrore në atë që është kundër natyrës.
    27 Në të njejtën mënyrë burrat, duke lënë marrëdheniet e natyrshme me gruan, u ndezën në epshin e tyre për njëri-tjetrin, duke kryer akte të pandershme burra me burra, duke marrë në vetvete shpagimin e duhur për gabimin e tyre.28 Dhe meqenëse nuk e quajtën me vend të njihnin Perëndinë, Perëndia i dorëzoi në një mendje të çoroditur, për të bërë gjëra të pahijshme,

Keshtu qe homoseksualet nuk e kane Biblen ne favor te tyre, sa per sqarim, dhe sipas pasazhit te mesiperm arsyeja pse arriten te benin gjera te tilla eshte pikerisht sepse refuzuan Zotin dhe adhurimin e drejte.

Kur Bibla thote qe te gjithe jane te barabarte nuk e ka fjalen nga ana seksuale qe s'ka dallim midis mashkullit dhe femres, por po flet se para Zotit, ai nuk i ndan njerezit sipas statusit ekonomik, shoqeror, apo intelektual. Te gjithe jemi njesoj para Tij. Vetem nje i marre e interpreton ate thenie ne menyre qe te justifikoje shthurjen e tij.

Kete thote Bibla. Lexoji vete pasazhet dhe mos beso dike vetem sepse shkon ne kishe, cilado kishe qofte ajo. Zoti te bekofte.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    I dashur Iliria,

Do doja që të sqaroheshin disa gjëra në mëndjen tënde. Ti thua se beson ne Zot por nuk beson ne fe. Në një sondazh që është bërë në forum, përgjigjet e shumë vetave ishin të njëjta me tënden, që besojnë në Zot por jo në fe.

Fatkeqësisht feja ka dëmtuar dhe shtrëmbëruar keqas pamjen e Zotit. Feja ka bërë qe, e veshur me një petk hyjnor, të bëjë që njerëzit t'i largohen vetë Zotit me njërën apo tjetrën mënyrë. Për shkak të fesë unë mendoj se njerëzit janë ndarë në dy grupe. Ata që e kanë mohuar krejtësisht Zotin, si dhe ata që duke pasur një farë frike ndaj një qënje te mbinatyrshme, por nga ana tjetër duke parë abuzimet e fesë, deklarojnë se besojnë në Zot, por jo në fe.

Unë mendoj se ata që thonë se besojnë në Zot, do ishte më sqaruese të thonin "besoj se Zoti egziston". Është një ndryshim i madh midis te besuarit në Zot dhe te besuarit në egzistencën e një Zoti. Edhe djalli beson në egzistencën e Zotit dhe megjithatë ky fakt nuk e bën atë aspak fëmijë të Tij.

Të besosh në Zot, do të thotë të kesh një mardhënje intime me Të, t'i flasësh, të të përgjigjet, t'i shprehësh dashurinë që ke për Të, të të shprehë dashurinë që ka për ty, t'i kërkosh ndihmë, të të japë ndihmë, t'i kërkosh gjëra dhe ashtu si një baba i mirë të të japë ato gjëra që Ai gjykon se janë të mira, të të kërkojë t'i bindesh dhe ta dëgjosh etj, etj., pra të kesh një mardhënje të ngushtë ashtu si ka edhe babai me fëminë e tij.

Në se do vinte dikush të të thoshte se babai yt nuk egziston, a nuk do gajaseshe së qeshuri nga abzurditeti i tij, në një kohë që ti ke një kontakt të përditshëm me babain tënd? E njëjta gjë është edhe me ata që e përjetojnë Zotin.

Sigurisht që disa e përjetojnë më pak dhe disa më shumë, kjo është edhe arsyeja që të tjerët shpesh herë e kanë të vështirë të shohin Atin tonë në ne, pasi ne atyre nuk u tregojmë një përjetim të ngushtë me Zotin, por u japim mësime teologjike dhe fetare.

Përsa i përket protestantëve, dua të të them se kisha protestante në Skandinavi është po aq e vdekur sa edhe kisha ortodokse në Greqi apo kisha katolike në Itali. Dua që të kuptosh diferencën kryesore që ka i Krishteri nga fetari i Krishterë. Njeriu bëhet i Krishterë në një çast të jetës së tij, ndërsa fetari lind i tillë. Njerëzit në Skandinavi janë protesantë sespe ata kanë lindur nga prindër protestantë, ashtu si edhe grekët janë ortodoksë sepse kanë lindur në Greqi dhe italianët katolikë sepse kanë lindur në Itali. Njerëz të tillë, vetëm emrin kanë se janë të Krishterë, por ata në fakt janë të vdekur, ata nuk kanë një mardhënje personale me Zotin, nuk e përjetojnë Atë, ata thjeshtë ndjekin disa tradita sepse fati i bëri që të lindin në një vënd me tradita të tilla. Po të siguroj se nëse ata njerëz do të lindnin nga prindër myslimanë në ndonjë vënd mysliman, ata nuk do ishin protestantë, katolikë apo ortodoksë, por mylimanë të devotshëm.

Pasi të dhashë të gjitha këto sqarime, si mendon ti a është e nevojshme të justifikoj veprimet e kishave prostestante ne Skandinavi? Përgjigja është e thjeshtë! Ata nuk e njohin Përëndinë dhe le të thonë sa të duan se janë të Krishterë. Ata mund të jenë fetarë, por jo të Krishterë. Prandaj edhe sot njerëzit e kanë frikë fenë, pasi ata mund të shohin se feja nuk ka asgjë të përbashkët me Zotin.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    4,907
    Secili nga ne beson ashtu si din ose si mendon se eshte me mire. Kjo eshte e drejta e secilit. Dikush don te na mohoje edhe kete te drejte, ndoshta jo ne Evrope por ne do vende tjera.
    Demokracia e ka cmimin e vet.

Per Scandinavine nuk di cte therm?
    Ne Suedi skapas lufte per afro II shekujsh, as Norvegjia e Danimarka skan pas lufte pervecse kur jane sulmuar nga Hitleri

Nuk njof njeri qe ka kontakt direkt me Zotin ose mardhenje intime, siç thue ti.
    Une e bera kete pyetje dhe desha te shof reagimin e shqiptarve protestant.
    Ndoshta shef se si shkon jeta ne ato vende ku "cdo gje behet ne emer te Zotit"?
    Ndryshuar për herë të fundit nga iliria e para : 01-03-2005 më 15:27

Kombi mbi te gjitha

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Secili nga ne beson ashtu si din ose si mendon se eshte me mire. Kjo eshte e drejta e secilit. Dikush don te na mohoje edhe kete te drejte, ndoshta jo ne Evrope por ne do vende tjera.
    Demokracia e ka cmimin e vet.

Per Scandinavine nuk di cte therm?
    Ne Suedi skapas lufte per afro II shekujsh, as Norvegjia e Danimarka skan pas lufte pervecse kur jane sulmuar nga Hitleri

Une e bera kete pyetje dhe desha te shof reagimin e shqiptarve protestant.
    Ndoshta shef se si shkon jeta ne ato vende ku "cdo gje behet ne emer te Zotit"?
    Iliria, nuk e kuptova mirë përgjigjen tënde. Cili është ai që do të të heqë të drejtën të besosh atë që do? Mos vallë me drejtohesh mua? Më bën përshtypje sepse unë nuk e kam thënë një gjë të tillë. Përkundrazi, e besoj me forcë të madhe të drejtën e çdo njeriu të besojë ç'të dojë.

Po lufta përse futet këtu? Ç'lidhje ka me temën në fjalë? Mbase ke dashur të thuash diçka që unë nuk e kam kapur dot. Mund t'a sqarosh më shumë?

Fakti që nuk ke njohur besimtarë që kanë mardhënje të ngushta me Zotin, nuk do të thotë se këta besimtarë nuk egzistojnë.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Postime
    4,907
    Ndoshta isham i paqarte por une desha te them se ne bote ka shtete ku feja eshte dhune.
    Tashti atje ku ka liri te plote njerzit besojne ne ate qe duan vet dhe nuk jau imponojne, jo me dhune.
    Tashti pyetja ime ishte per protestantet dhe "dorzimin" nen presionin e politikes, dhe cka mendoni per per bekimin e martesave homo nga kjo kishe?

Kombi mbi te gjitha

Ne mbreterine e Tij.. Maska e inscrite
    Anëtarësuar
    09-02-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    126

Pershendetje Iliria e para.

Ekzistojne Iliria edhe nga keta lloj njerezish qe kane komunikim intim me Zotin. Jane ata te cilet i kane dorezuar zemren Atij, jo vetem per kete jete qe po jetojme, behet fjale per tere Perjetesine.

Dhe te them qe keta njerez kane filluar ta perjetojne Perjetesine ketu ne toke. Nuk jane aliene, as kane ndonje gje te jashtezakonshme. E kunderta eshte e vertete, jane prej njerezve me te zakonshem. Por ka dicka qe i ben te ‘jashtezakonshem’, eshte pikerisht ajo qe ti po thoje, komunikimi i drejtperdrejte me Zotin e tyre. Kur te njohesh njerez te tille, Iliria e para, ndoshta nuk do vesh re ndonje gje te madhe, por nje gje do e vesh re me siguri, do shikosh se si do u shndrisin syte kur te te flasin per Zotin e tyre Krisht, do behesh deshmitar i pasionit te tyre per Te. Sepse do kuptosh se e tyrja nuk eshte thjesht respekt apo droje para Perendise, do kuptosh se e tyrja eshte Dashuri.

Te uroj Dashurine e Zotit Krisht ne jeten tende.

Inscrite
    Ndertojne shume poshte ata qe ndertojne nen yje...

Varet ne ke shtet je. Ajo qe une kam vene re eshte se ne pergjithesi aty ku kisha eshte e vjeter disa qindra vjecare, njerezit e kane marre per kollaj hirin dhe fjalen e Perendise dhe bejne c'u do qejfi.
    Te krishteret, qofshin katolike, protestante, ortodokse...nese nuk jetojne sipas Bibles dhe tradites se besimit qe predikohet ne Kishe, thjesht nuk jane te Krishtere, por mbartes te nje nofke fetare.
    Persa i persa i perket pyetjes sate te marteses se homoseksualeve. Arsyeja pse disa kisha dhe njerez te rrobes e pranojne apo e mbeshtetin kete martese, eshte thjesht ekonomike ose politike. Nuk eshte aspak e mbeshtetur ne mesimet e Bibles.
    Persa i perket asaj fjales qe kishe shkruar "protestantet jane liberale" eshte pak e gabuar si shprehje, pasi nuk ka te krishtere qe t'i pershtatet ky lloj percaktimi: "Liberal, konservator..." Keto jane perseri shprehje politike qe nuk kane lidhje me asnje lloj feje, e jo me pastaj me krishterimin.
    Ose beson, ose nuk beson, ose e pranon fjalen e Perendise ose nuk e pranon, ose e jeton traditen e besimit ose nuk e jeton.
    Te gjitha percaktimet jashte kesaj me siper politizojne qendrimin e nje besimtari, dhe feja nuk eshte politike, besimi nuk eshte politike.
    Te shpëtohesh do të thotë të transformohesh prej Perendise, të ribëhesh ashtu siç Ai donte që ne të ishim që nga fillimi!

Tema të Ngjashme

1. Sulë Hotla (1875-1947), Një Jetë Për Shqipërinë
    Nga strong_07 në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 29-04-2019, 16:32
  2. Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  3. Çfarë mendoni për Ahmet Zogun?
    Nga honzik në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  4. Kristo Frashëri: Dilema për Himarën
    Nga Qafir Arnaut në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 28-02-2006, 13:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •