Shtjellim ne pergjithesi i sures Fatiha
Fatihaja fillon me emrin e Allahut dhe me dy cilėsi tė Mirėsisė sė Tij. Ai ėshtė i Gjithmėshirshmi, Mėshiruesi, qė i ka pėrhapur bekimet e Tij mbi tė gjitha krijesat. Ai ėshtė Krijuesi qė furnizon dhe mbėshtet krijimin e tij, duke pėrfshirė edhe caqet mė tė largėta tė ēdo gjallese.
i gjithė falėnderimi ėshtė pėr Allahun. A iėshtė Zoti i Botėve, qė ka dijeni pėr tė gjitha ēėshtjet, dėgjon tė gjitha lutjet, u pėrgjigjet tė gjitha nevojave. Ai ėshtė Sunduesi i Ditės sė Gjykimit - Vendosėsi i drejtėsisė sė pėrsosur para tė Cilit tė gjithė njerėzit, tė gjithė krijesat, tė gjitha ēėshtjet do tė dalin pėr gjykim. Ata qė do tė jenė tė suksesshėm do tė jenė nė kėnaqėsi tė pafund dhe ata qė do tė dėshtojnė do tė humbin nė keqardhje tė dhimbshme. Pėr ata qė sinqerisht i drejtohen Zotit tė tyre, Vetėm Ty tė adhurojmė dhe vetėm tek Ti kėrkojmė ndihmė mes tyre dhe Zotit vendoset njė marrveshje e shenjtė, mes njė krijese tė brishtė nevojtare dhe Zotit, Pasuruesit. Ndihma e tij ėshtė burim force, plotėson ēdo nevojė dhe ruan nga ēdo fatkeqėsi.
Nė kėrkim tė pėrsosjes morale, grupimi i besimtarėve i drejtohet Zotit me njė kėrkesė tė pėrbashkėt pėr udhėzim tė pandėrprerė nė Rrugėn drejt Tij: Udhėzona nė rrugėn e drejtė, gurėshenjueset e tė cilės nuk janė pėrfitimet materiale apo arritjet e kėsaj dynjaje, por karaktere tė bekuar me mirėqenie shpirtėrore dhe vijimėsi morale; praktikisht, ata mbi tė cilėt ke derdhur mirėsitė e Tua.
Besimtarėt, me aq sa kanė mundėsi, pėrpiqen ti qėndrojnė besnikė obligimeve qė kanė marrė pėrsipėr nga Zoti i tyre e kėshtu tė jenė tė shpėtuar nga tėrheqja mbi vete e zemėrimit tė Zotit ose devijimit tė shtrembėrime dogmatike. Shprehur ndryshe, besimtarėt nuk janė ata mbi tė cilėt qėndron zemėrimi, dhe as tė devijuar.
Nė thelb, Fatiha ėshtė njė lutje personale duke e pėrqendruar shpirtin njerėzor nė vullnetin e Zotit ashtu siē shpallet nė Shpalljen e Tij tė fundit. Me ēdo recitim tė saj, adhuruesi hyn nė njė bashkėbisedim intim me Allahun, ashtu siē e tregon Profeti Muhamed a.s:
Allahu i madhėruar ka thėnė, E kam ndarė lutjen (Fatiha) mes Meje dhe robit tim - dhe adhuruesi im do tė ketė atė qė kėrkon.
Kėshtu kur robi Im thotė, Falėnderimet qofshin pėr Allahun, Zotin e Botėve, Allahu thotė, Robi Im mė ka falėnderuar Mua.
Kur ai thotė, I Gjithmėshirshmi, Mėhsiruesi, Allahu thotė, Robi im mė ka lartėsuar.
Kur adhuruesi thotė, Sunduesi i Ditės sė Gjykimit, Allahu thotė, Adhuruesi mė ka madhėruar Mua dhe mi ka besuar Mua ēėshtjet e tij.
Kur robi thotė, Vetėm Ty tė adhurojmė dhe vetėm tek Ti ndihmė kėrkojmė, Allahu thotė, Kjo ėshtė mes Meje dhe robit Tim - dhe robi im do tė ketė atė qė kėrkon.
Kur ai thotė, Udhėzona nė rrugėn e drejtė, nė rrugėn e atyre mbi tė cilėt derdhe mirėsitė e Tua, jo nė rrugėn e atyre mbi tė cilėt qėndron zemėrim dhe as tė atyre qė devijuan nė tė shtrembėr, Allahu thotė, Kjo ėshtė pėr robin Tim - dhe ai do tė fitojė atė qė ka kėrkuar.
Fatiha ėshtė njė pishtar nė rrugėn drejt Allahut, duke e lajmėruar njerėzimin qė tė shmanget nga ecejaket pas ēdo ligėsie e shpėrqėndrimi qė nė dukje nuk paraqitet si i tillė. Kėsaj besimtarėt i pėrgjigjen me njė zė jehues Amin: O Allah, pranoje faljen tonė!
Me Fatiha-nė adhuruesi fillon tė pėrjetojė njė dimension tė veēantė islam: bashkėbisedimin e drejtpėrdrejtė e tė atypėratyshėm me Allahun, burim mbėshtetje i tė gjithė krijimit.
Krijoni Kontakt