Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 59
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,455
    Postimet në Bllog
    23
    Kush jane "JU"? Un jam orthodhoks nuk jam JU, apo dhe un duhem vecuar nga orthodhoksia sepse shkova kundra mendimit tend dhe te Seminaristit?
    Nese je besimtar orthodhoks shqiptar sic thua me lart, ku eshte reagimi yt ne kete teme kur kryqit te nje kishe orthodhokse i vihet dinamiti nga shteti shqiptar si njehere e nje kohe ne komunizem?

Apo ai kryq nuk eshte kryqi tend dhe ajo kishe nuk eshte kisha e KOASH, dhe ai komunitet nuk eshte komuniteti yt orthodhoks shqiptar?

Albo

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Albo nese i di mesimet e Kishes me shpjego pak pse ndodhi ajo qe ndodhi me Kullen e Babelit ?

Kryqi qe u ngrit ne Elbasan i vuri ne sherr dy fshatra vetem se nuk merreshe vesh se ku ishte. E po nese kacafytja dhe vrasja e dy fshatrave duhet te derdhin gjak per Kryqin atehere qenkemi ne mesjete perseri ?

Kendej flasim per papistat dhe rrolin e Vatikanit te poshter per perhapje katolicizmi, kendej per minarete e kendej per kryqet. Qellimi i ketyre gjerave un e shpjegova siper se cili eshte, ai i destabilizimit te paqes fetare. Un si orthodhoks shqiptar kete kam si gje primare, sepse per ato qe bejne akte te tilla mendon Zoti. Nese ai i fali mekatet duke u kryqezuar atehere edhe ti qe je nje qenie e paperfillshme(jo ne kuptimin injorues) ne syte e Tij(deri ne ditet e gjykimit) duhet ti falesh ato.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,455
    Postimet në Bllog
    23
    Cyclotomic, kur Apostulli Pjeter vizitoi Romen per here te fundit se bashku me Shen Pavlin, ata u kapen nga ushtaret romake dhe u futen ne burg. Ishte koha kur te krishteret po persekutoheshin me shume se kurdohere nga perandori romak. Shen Pjetri ia doli qe ti bindi rojet qe ta leshonin nga burgu dhe i tronditur nga dhuna dhe kryqezimet e te krishtereve, morri udhen qe te dilte nga Roma.

Teksa arriti tek murret rrethuese te Romes dhe ishte gati te largohej, i doli perpara syve nje vegim i vete Jezu Krishtit, me kryqin ne krah dhe i torturuar qe ecte ne drejtim te Romes.

- Perse ke ardhur ketu mesues? - e pyeti i tronditur Pjetri.
    - Kam ardhur te sjell ne Rome kryqin qe nuk e mbajten dot shpatullat e tua Pjeter, - ia ktheu Jezusi.

Qe nga ai moment, Pjetri rendi me vrap drejt Romes dhe u vetedorezua tek romaket. Ai u kryqezua nga romaket dhe eshte kryqezuar kokeposhte me kerkesen e Tij, ne shenje pendimi ndaj Mesuesit te Tij.

Nese nuk je i zoti qe te mbash mbi shpatulla kryqin tend Cyclotomic, ti mund te jesh shume gjera, por nuk je i krishtere dhe ca me pak i krishtere orthodhoks.

Albo
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

Perjashtuar Maska e Bërrnutsi
    Anëtarësuar
    09-09-2004
    Postime
    183
    Nuk preferoj të ndërhyj në diskutime fetare por jam i mendimit që vënia me dinamit e kryqit ishte e paligjshme po ashtu si edhe vetë kryqi i vendosur.
    Do ishte më ideale që kryqi të zhvendosej nga ai truall e të gjendej një vend tjetër për të si monument.
    Shkatërrimi i tij nuk ishte i justifikuar si duhet.
    Por, gjithashtu nuk ishte i justifikuar veprimi i vendosjes së këtij kryqi në kët truall pasi mesa lexova më parë u ndërtua pa-leje.
    Gjithsesi , faji i përket të dyja palëve por më tepër policisë tatimore që veproi ashtu si veproi.
    Tani , lidhur me atë që tha Albo:

Nuk e dija Skëndërbeun të ishte ortodoks por katolik.
    Dhe nëse ishte vërtet ai që e krijoi flamurin , prapë i bie që flamuri kombëtar u krijua nga një katolik e jo ortodoks.
    Vetë forumi e qartëson një gjë të tillë ku i ke të ndara diskutimet rreth Ortodoksisë dhe Katolicizmit.
    Ortodoksia dhe Katolicizmi janë 2 komunitete të ndara nga njëra tjetrën.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Bërrnutsi : 20-09-2004 më 00:22

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Cyclotomic, kur Apostulli Pjeter vizitoi Romen per here te fundit se bashku me Shen Pavlin, ata u kapen nga ushtaret romake dhe u futen ne burg. Ishte koha kur te krishteret po persekutoheshin me shume se kurdohere nga perandori romak. Shen Pjetri ia doli qe ti bindi rojet qe ta leshonin nga burgu dhe i tronditur nga dhuna dhe kryqezimet e te krishtereve, morri udhen qe te dilte nga Roma.

Teksa arriti tek murret rrethuese te Romes dhe ishte gati te largohej, i doli perpara syve nje vegim i vete Jezu Krishtit, me kryqin ne krah dhe i torturuar qe ecte ne drejtim te Romes.

- Perse ke ardhur ketu mesues? - e pyeti i tronditur Pjetri.
    - Kam ardhur te sjell ne Rome kryqin qe nuk e mbajten dot shpatullat e tua Pjeter, - ia ktheu Jezusi.

Qe nga ai moment, Pjetri rendi me vrap drejt Romes dhe u vetedorezua tek romaket. Ai u kryqezua nga romaket dhe eshte kryqezuar kokeposhte me kerkesen e Tij, ne shenje pendimi ndaj Mesuesit te Tij.

Nese nuk je i zoti qe te mbash mbi shpatulla kryqin tend Cyclotomic, ti mund te jesh shume gjera, por nuk je i krishtere dhe ca me pak i krishtere orthodhoks.

Albo
    Me duket se ai qe nuk po e mban dot ne shpatulla je ti e jo une. Un te bera disa pyetje dhe ti mu shmange shume qarte. Ti si besimtar dhe un bashke mund ti denojme keto gjera vetem ne princip. Ky princip do gjeneroj dicka konkrete ne nje kuader me te madh, dhe jo veprimi. Kryqezimi i Krishtit pikerisht eshte nje simbol kaq i fuqishem, pasi ka te bej me principe dhe jo me raptuse te castit.

Edhe dicka ne lidhje me principet: eshte detyra e shtetit te vej dore konkrete mbi njerezit qe kryejne gjera te tilla dhe as e imja apo e jotja.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Question

Me vjen shume keq qe nje teme kaq e rendesishme po kalon ne debatime personale. Fakti qe ne Shqiperi ngrihet nje kryq nuk duhet te jete nje gje kaq problematike, dhe nqs qe pa leje, pse e kemi qeverine? Nuk duhet te ishte ndaluar ngritja e ketij kryqi qe ne fillim, apo u prit te ngrihej, te behej problem qe shteti te kujtohej qe vendi qenka i papershtatshem per ngritjen e objekteve te tilla? Mgjth te mos harrojme se ne kemi qene nje shtet shume liberal persa i perket marredhenjeve fetare dhe nuk duhet qe kjo harmoni te prishet per gjera te kota. Persa i peket komunitetit ortodoks ne Shqiperi eshte e vertete qe nje pjese e madhe e tyre kane filluar te identifikohen me greket. Sepse kjo gje tolerohet nga shteti yne mbetet mister.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,455
    Postimet në Bllog
    23
    Cyclotomic, tema eshte venia e dinamit kryqit ne nje kishe orthodhokse ne nje fshat te Sarandes.

Une ende po pres te lexoj reagimin tend si besimtar orthodhoks mbi kete teme.

Albo

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Cyclotomic
    Nuk e marr vesh pse jane fshire postimet ketu megjithate...
    Pati nje rast te ngjashem kete vere ne Elbasan, kur u ngrit nje Kryq rreth 5 metra i gjate ne maj te malit qe ndante Orthodhokset dhe Muslimanet. Deri para venies se kryqi gjithshkah ne ato zona ishte ne rregull. Duket qe ky kryq ka shqetesuar shume te gjithe, sepse sic ishte aty ne maj te malit nuk merreshe vesh se kujt i perkiste(keto qene dhe llafet e komunitetit Musliman te fshatit). Me pas u morr vendimi dhe u spostua.

Keto akte jane te kurdisura nga duar te caktuara qe punojne per te arritur qellime te caktuara. Dallendyshe, shume mire e ke ti ne ate aspekt qe fshati eshte nen UNESCO-n dhe nuk lejohen ndertime te tilla, megjithate un them se pervec qellimit per te "greqizuar" ate cka ka mbetur Ilire. aty me teper po punohet fuqishem rreth nje konflikti fetar. Nese nuk ja kan arritur dot deri tani te na zhdukin ka qene pikerisht se nuk i kemi vene kurre vemendje fese, kemi qene shume te shtypur. Tani kane ndryshuar kohet, dhe ndersa ne 97 nuk u arrit ajo qe deshiroheshe thjesht duke vjedh kursimet e popullit te shkrete, tani ka filluar nxitja e urrejtjes fetare, e cila ne cdo komb ku eshte aplikuar ka sjellur ndarje te menjehershme te dhunshme.

Qe ne princip hedhja e kryqit ne ere eshte dicka mjaft e rende, po aq ne princip eshte gabim ngritja e monumenteve te tilla, qe me ngjajne si ato te kulles se Babelit e cila u ndeshkua rende nga Zoti. Zoti ska nevoje per keta kaloresa por per njerez tolerant... ne mos kemi per tu bere si ndonje shtet ne afrike ku zihet fiset totem me njera tjetren.
    Un e thash qe dicka e tille eshte gabim, mos valle duhet te mallkoj ata qe e kan bere? Kush ma jep te drejten te mallkoj ?

Ku thuhet ne mesimet e Krishtit se duhet me ngrit Kryqa nga 4 e 8 metra ?
    Cfare eshte Kryqi per te Krishterin, dhe cfare eshte Krishti per te ?
    Cdo te thote fjala tolerance ?
    Cdo te thote "gjykim" dhe kush ka te drejte ta japi dicka te tille ?

Un si besimtar orthodhoks i di keto pergjigje, nese ti i di gjithashtu besoj se replikat tona persa i perket denimit marrin fund ketu. E vetmja gje qe ty te mbetet si besimtar eshte shpresa. Veprimi jot primar eshte perhapja e fjaleve te Krishtit dhe jo te monumenteve madheshtore. Shtepia e Krishtit ka qene nje shtepi tejet e varfer ashtu sic ka qene dhe Ai vete. Kryqi eshte thjeshte nje simbol, me i forte akoma eshte interpretimi i ati simboli se sa vete kryqi. Per ate duhet te punohet, sepse nese kryqi interpretohet si greqi nga nje pjese derrmuese e popullates atehere ka dicka qe nuk shkon, ose e gjith popullata qenka idiote pra, gje qe nuk eshte aspak e vertete.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,455
    Postimet në Bllog
    23
    Dhe ti ate me lart e quan "reagim" te nje "besimtari orthodhoks"? Ai eshte reagimi i Cyclotomic, por jo i nje besimtari orthodhoks. Lexo intervisten e priftit te Shkodres qe e kane sjelle me lart dhe krahasoje ate reagimin tend me ate te tijin. Lexo edhe reagimet e besimtareve te tjere orthodhokse, jo vetem "te Albos" apo "te Seminaristit" dhe krahasoi me te tuat.

....sepse nese kryqi interpretohet si greqi nga nje pjese derrmuese e popullates atehere ka dicka qe nuk shkon, ose e gjith popullata qenka idiote pra, gje qe nuk eshte aspak e vertete.
    Pjesa derrmuese e popullates mendojne se "kryqi eshte Greqi"? Vetem injorantet dhe te pafete ne rradhet e shqiptareve mendojne se kryqi eshte Greqi apo Kisha Orthodhokse eshte "greke". Vetem ata qe ende jetojne me mentalitetin e xhonturqve, qe i etiketonin te gjithe shqiptaret e besimit orthodhoks (qe mbajten te pacenuar fene e te pareve te tyre) si greke, mbrojne kete mentalitet.

Pra sipas teje, duhet ti shkaterrojme te gjithe kryqet, te gjitha kishat shekullore, pasi nje tufe injorantesh dhe te pafesh i etiketojne si "greke"?!. Mbase ti je nga ata "orthodhokse" qe mendojne keshtu, por perpara se te vesh dore mbi Kishat dhe Kryqet prane tyre, duhet te vesh me perpara dore mbi ata mijra besimtare orthodhokse si puna ime qe nuk i shohin ato si "simbole" qe ngrihen dhe rrezohen kur te duash ti, por si trashegimi kombetare dhe pjese te identitetit tim kombetar.

Dhe mos shkruaj me ne forum "une jam besimtar orthodhoks", se i vjen rende Perendise. Mos bej edhe ti gabimin e Shen Pjetrit. Sikur gjithe bota te mendoje se "kryqi eshte grek", ajo nuk me shqeteson mua aspak pasi une nuk besoj per hir te botes, une besoj per hir te shpetimit te shpirtit tim.

Albo

Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Dhe ti ate me lart e quan "reagim" te nje "besimtari orthodhoks"? Ai eshte reagimi i Cyclotomic, por jo i nje besimtari orthodhoks. Lexo intervisten e priftit te Shkodres qe e kane sjelle me lart dhe krahasoje ate reagimin tend me ate te tijin. Lexo edhe reagimet e besimtareve te tjere orthodhokse, jo vetem "te Albos" apo "te Seminaristit" dhe krahasoi me te tuat.
    Padyshim qe un jam Cyclotomic dhe jo Albo e as Seminaristi. Reagimi im nuk eshte e thene te jete i njejte me tendin sespe un nuk jam klloni jot, dhe as ti nuk je ndonje shabllon apo shembull per tu ndjekur nga besimtaret orthodhoks. Nese ke ndonje doktorature ne teologji pervec shkencave kompjuterike, apo nese je prift hajde dhe na trego qe ta di dhe un dhe nese e shoh te aresyeshme te marr shembull nga mesimet e tua te nje prifti.

Pjesa derrmuese e popullates mendojne se "kryqi eshte Greqi"? Vetem injorantet dhe te pafete ne rradhet e shqiptareve mendojne se kryqi eshte Greqi apo feja Orthodhokse eshte "greke". Vetem ata qe ende jetojne me mentalitetin e xhonturqve, qe i etiketonin te gjithe shqiptaret e besimit orthodhoks (qe mbajten te pacenuar fene e te pareve te tyre) si greke, mbrojne kete mentalitet.
    "Kryqi eshte Greqi" vjen si implikim nga orthodhoksi=greqi qe shume orthodhoksa e perdorin kete gje. Atehere konkluzioni del qe edhe ata jane te pafe dhe me xhonturq se turqit vet.
    Pra sipas teje, duhet ti shkaterrojme te gjithe kryqet, te gjitha kishat shekullore, pasi nje tufe injorantesh dhe te pafesh i etiketojne si "greke"?!. Mbase ti je nga ata "orthodhokse" qe mendojne keshtu, por perpara se te vesh dore mbi Kishat dhe Kryqet prane tyre, duhet te vesh me perpara dore mbi ata mijra besimtare orthodhokse si puna ime qe nuk i shohin ato si "simbole" qe ngrihen dhe rrezohen kur te duash ti, por si trashegimi kombetare dhe pjese te identitetit tim kombetar.
    Ku thashe un se duhet me i shkaterruar Kryqet ? Mos vej fjale te teperta ne ato qe un shkruaj sepse keto karikatura qe ti i ben argumentave te mia nuk bejne gje tjeter vecse dobesojne argumentin tend fillestar. Nese ti pretendon se me ket nenforum mund te zgjidhesh tolerancen, dhe kendej uleret per nje kryq qe prishet dhe shkon deri andej sa te japesh urdhera perjashtimi mua nga orthodhoksia atehere kjo gje ka marr fund. Nese ti do te zgjidhesh problemin fillohe duke i mesuar njerezve me fakte se cfare rroli ka pasur dhe do kete orthodhoksia ne Shqiperi, pasi jo gjithkush eshte orthodhoks, dhe nuk ka pse te kthehet ne te ardhmen. Secili ka te drejten e fese se vet, ashtu sic ka dhe te drejten e rrespektit ne cfare beson. Kete te drejte ne menyre reciproke duhet ta gezojne dhe besimtaret e tjere. Kjo nese do tolerance... nese do lufte qorre vazhdo lufte qorre, por ki kujdes se nese sot me akuzon mua se nuk jam orthodhoks, neser mund te akuzosh te tjere, dhe nga nje besimtar i rregullt do kthehesh ne nje inkuizitor mesjetar.

Cfare denon ti konkretisht ? Sepse un konkretisht denoj hedhjen e kryqit si princip, duke ditur se kryqi eshte nje simbol po aq i thjeshte ne pamje te pare, po aq i madh per besimtaret e Krishtere. E kupton dot qe nuk mund te denosh dot "qeverine", apo "ata" atje qe e hodhen(pasi nuk ke motive te sakta per ket pune... ku i ke motivet?) ? Eshte njesoj sic ben Bush-i me terrorizmin, qe cdo gje e identifikon me nje koncept. A mundet dot koncepti abstrakt(pasi terrorizmi eshte nje armik pa fytyre)? A vlen ai denimi jot kundrejt "ata", "qeverise" etj etj?

Kur ti gjesh motivet e pastra te kesaj gjeje ik e deno po deshe(prap gabim je ne princip duke denuar te tjeret)

Dhe mos shkruaj me ne forum "une jam besimtar orthodhoks", se i vjen rende Perendise.
    E para punes ti nuk me imponon dot mua se cfare te shkruaj, aq me teper dhe cfare e konsideroj veten.
    Mashtrimi me i madh i djallit qe qe i beri te gjithe te besojne se ai nuk ekzistonte. Prandaj ne emer te orthodhoksise nuk ke pse flet as ti e as Seminaristi. Nese keni arritur ne ato pika sa ta predikoni fene ashtu sic e predikon nje prift ajo eshte tjeter gje... ne mos edhe ju nuk jeni me mire se djalli. Perkundrazi "genjeshtra" ime(gjithmone sipas teje) eshte dicka e paperfillshme me pergjithesimet e juaja. Vetem Zoti ka te drejte per keto gjera dhe ti qe nuk e njef nuk ke pse flet ne emer te tij. Po ta njihje Zotin plotesisht(fizikisht menderisht etj etj) nuk do ta adhuroje, por do adhuroje dicka tjeter. Pse-ne e ke tek baza e doktrinave kishtare nese i di.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 20-09-2004 më 02:26

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Lartësimi i Kryqit Jetëdhënës - 14 shtator
    Nga Albo në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 04-10-2023, 02:23
  2. Historia e Kryqit të famshëm të Labovës
    Nga ALBA në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 25-06-2013, 21:32
  3. Sot, 85-vjetori i Kryqit të Kuq Shqiptar
    Nga Brari në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 28-10-2006, 05:11
  4. Historia e ngritjes se kryqit ne malin e Zefjanes
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 19-06-2006, 18:23
  5. Historia e ngritjes se kryqit ne malin e Zefjanes
    Nga Ermal 22 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-05-2006, 13:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •