Close
Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 65
    R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Seminarist
    more po ju jeni gallate:

1. deri me tash, juve nuk jeni vecse diksutante qe beni deduksione llogjikash....

2. asnje referim te vetem nuk na sillni nga ana tjeter.

Persa i perket Nolit, po, ai eshte hisotrian, i ditur...etj...mos valle edhe i pagabueshem?
    Vete fakti qe ai prasnoi qe te vishej ANTI-kanonikisht nga nje turme njerezish, tregon mangesi njohurie....

Sidoqofte, une e sfidoj mendimin e tij, ne kete drejtim, qe eshte po aq logjik-deduktues sa edhe diskutimet tuaja:

Sipas Nolit, meqe Pali nuk e ka bere predikimin e tij ne greqisht, pasi, sipas Nolit, atehere shqipja do kishte terminologji greke, i bie qe ta kete bere ate ne latinisht e shqip.

Nje logjike e tillte deduktive eshte diletante.....

Ne nuk e dime fare me saktesi rrugen predikuese te Palit ne Iliri.

Mundesite e predikimit te tij mund te kene qene te shumta.

Gjithsesi, ato predikime te Palit nuk kane pse te jene medoemos shtysa e formimit te terminologjise fetare kristiane, pasi historia lokale e atyreve viteve ka patur ndryshimet e veta, te llahtarshme, derisa u stabilizua me ediktin e Milanit.
    Terminologjia fetare shqipe ka fillesa me kohe te ndryshme, qe pasojne njera tjetren, ndoshta ku shume ndikime me te hershme, jane zhdukur krejt, pra nuk eshte kaq e bardhe e zi.

Psh Durresi, po te kete qene atje, ka qene nje qytet me ndikime, pervec latine, edhe atyre greke, prej kohesh.

Por prape, edhe sikur ta kete bere ne latinisht, kjo lloj logjike Noliane nuk mund te deduktohet se rrjedhimisht, bie qe nga shek.1-8 Toskeria = katoliko romake, pasi do te ish marrezi
    \

Ti te sfidosh Nolin? Po cte duket vetja ty kshu qe na qenke kaq i madh? Qenka Noli historian? Normale qe per ty eshte vetem kaq, sepse ai eshte prifti me influent bashke me At Gjergj Fishten qe kemi njohur ne Shqiptaret(se ti e ke deklaru vete qe sje i tille). Noli arriti te ndante Kishen, gje qe ty ska si te shkoj perposhte duke pare shkrimet adhuruese ndaj Grekeve dhe Sllaveve.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Lieutenant Maska e tom pullings
    Anëtarësuar
    20-05-2004
    Vendndodhja
    H.M.S. Surprise
    Postime
    152
    Citim Postuar më parë nga kastriot

Pra si perfundim shqiptaret nuk kane qene dhe nuk jane Fetare dmth nuk besojne me te vertete ne BUDALLALLEQET e te dy besime te imponuara.
    SHQIPTARET NUK BESOJNE,(SYMBYLLAZI) POR ATA ADMIROJNE. Shkruan shqiptari i madh Aristidh Kola. Dhe ky fakt perben vetem nje te vertete absolute.
    1. Une jam shqiptar. Une besoj me te vertete. Pra, sipas rregullave elementare te logjikes aristotelike, pohimi universal qe ti ben: SHQIPTARET NUK BESOJNE ME TE VERTETE eshte i rremte!Nene Tereza ishte shqiptare, te sfidoj te thuash qe nuk besonte me te vertete...

2. Nuk njoh Aristidh Kolen si shqiptar te madh. Une jam shqiptar, ajo qe thote Aristidh Kola nuk me pershkruan. Eshte e veshtire per mua si per ç'do njeri te pranoje edhe evidencen si te vertete absolute, lere pastaj ate qe thote Aristidh Kola.

3. Jam i tentuar, dhe do te kisha arsyeshmerisht te drejte, te quaja BUDALLALLIQE ato qe thote Astridh Kola, por kam respekt per bindjet tuaja. Ju lutem beni te njejten gje me tonat. Qe Krishti u ngjall nuk eshte budallallik.

4. Menyra e arsyetimit eshte e njejta qe ka infektuar shkrimet historike te 50 vjeçarit komunist. Jane munduar te na fusin ne koke helmin e dyshimit mbi ate qe jemi: shqiptaret nuk besojne me te vertete, feja e shqiptarit eshte shqiptaria...KETO ISHIN BUDALLALLIQE...

pershendetje...
    IGNOSCE MI DOMINE, QUIA DALMATA SUM!

Agim Bardhi
    Anëtarësuar
    07-04-2004
    Vendndodhja
    Elbasan.
    Postime
    43
    Shqiptaret me karakterin qe kane kane qene dhe jane gjithmone pro ortodokse dhe menyres ortodokse demokrate te qeverisjes.

Ju katoliket nuk i njihni sinodet, njihni vetem papen. E ne doni ju apo s'doni nuk duam qe te jemi nen papen.

Si shume po flisni me mllef per popujt ballkanas ortodokse duke akuzuar edhe helenizmin. Po me mire kete sesa latinizmin dhe frankizmin i cili s'eshte i njohur per gje tjeter vecse per flaket e inkuizicionit, genjeshtrat e indulgjencave dhe gjuetine e shtrigave. Ju edhe tuajt nuk i kursenit, i shkreti Giordano Bruno se c'hoqi nga ju.

Ju keni qene tmerri i botes. Kisha Katolike qe na e mbroni kaq shume nuk eshte kishe, por eshte shtet me ushtri (guardia zvizzera) me ambasadore (nunzio) ne te gjithe boten dhe sigurisht Banka e Vatikanit eshte nje nga bankat me te fuqishme te botes me thesarin ne ar te vjedhur nga Bizanitnet, "vellezerit" tuaj te krishtere me ane te kryqezatave.

I shkreti Seminarist c'po heq me ju pasi jeni fare te pashkolluar, nuk jua kane mesuar mire misionaret italiane. Riti bizantin ka qene nje nga ritet e perdorura ne kishen lindore, por asnjehere nuk eshte perbuzur ai latin, madje ritet s'kane qene kurdohere pengese per te krishteret.

Ajo c'ka ju shikoni sot ne Kishe nga ana liturgjike, si edhe zhvillimi vetem i meshes se Shen Joan Gojartit (pasi para skizmes beheshin shume meshe te tjera, meshe qe sot i bejne akoma kishat kopte apo ato prokalkedoniane) eshte sanksionuar vetem per shkak te ndarjes. Njerezit qe nuk kishin shume aftesi per te dalluar qe ne fillim latinet skizmatike, u ndihmuan nga theksimi i ritit bizantin qe te kuptonin me ke duhet te qendronin.

Se fundi, ju them se sado te na mbushni mendjen se kemi qene kurdohere katolike, kurre te krishtereve qe duan te perkushtohen ne lutje nuk do t'iu pelqeje adhurimi juaj i meshave ne seri nga 20 minuta secila. Edhe per nje kafe duhet me shume kohe.

Kaq shume jeni reformuar sa jeni shformuar.
    Kam frike se me ne fund edhe ju do te merziteni dhe do te beheni ortodokse, ashtu sic kane qene gjithmone trojet tona.

Mirembetshi.

Anëtarësuar
    20-05-2004
    Vendndodhja
    H.M.S. Surprise
    Postime
    152
    Me falni o Agim Bardhi, po te duash do te te pergjigjem. Me provoko edhe njehere dhe ja ku jam.

Nuk do lodhem kurre se perserituri: Mos beni sulme personale, mos u sillni si kalamaj, mos provokoni... Une po mundohem te mos quaj askend injorant, te besoj miredashjen e gjithkujt. Mos perfitoni nga ne. Personalisht admiroj Seminaristin per njohurite e tija, por buzeqesh kur lexoj motivacionet e tua foshnjore kunder Kishes Katolike.

Une e kam zili orthodoksine per bukurine e ritit bizantin dhe per epersine me te cilen mbron te Verteten. Prandaj do te doja qe kjo pasuri t'u hapej dhe ne katolikeve...

Nuk eshte qellimi im te zihemi, dua qe nepermjet dialektikes te dale e verteta...per kete rast te veçante ajo historikja mbi vartesine tone nga Roma apo nga Kostantinopoja... nuk me skandalizon nese del qe kemi qene gjithmone orthodokse... une prape mbetem katolik, sepse besoj qe nuk ka arsye (midis nesh katolikeve dhe orthodokseve) te ndryshojme ritet dhe ierarkite tona...

Dua ama te kujtoj ate qe thoshte Solov'ev-i, filozofi i madh rus i shekullit XIX mbi shekujt e pare te izlamizmit ne raportet me Lindjen e Krishtere:
    “Ma il mondo “ortodosso”, che è stato ostile per principio al progresso cristiano, che ha voluto ridurre tutta la religione ad una fatto compiuto, ad una formula dogmatica e ad una cerimonia liturgica ha dovuto soccombere nella sua impotenza morale di fronte all'anticristianesimo aperto ed onesto dell'Islam. […] Cinque anni furono sufficienti per ridurre ad un'esistenza archeologica tre grandi patriarcati della Chiesa Orientale. Il fatto è che non vi erano conversioni da compiere, ma solo un vecchio velo da strappare.”
    Vladimir Solov'ev: "La Russia e a Chiesa Universale e altri scritti" La Casa di Matriona 1989

Botes “ortodokse”, qe ka qene armike per princip e progresit te krishtere, qe ka dashur te ule vleren e gjithe fese nje fakt te mbaruar, ne nje formule dogmatike dhe ne nje ceremoni liturgjike, ju desh te ulte koken per arsye te pafuqise se saj morale perballe antikrishterimit te hapur dhe te ndershem te Izlamit. [...] Pese vjet qene te nevojshem per te ulur ne ekzistence arkeologjike tre patriarkata te medha te Kishes Lindore [Antiokia, Jeruzalemi dhe Aleksandria]. Fakti eshte qe nuk kishte kthime te zemrave per te bere, por vetem nje perde e vjeter gati per t’u grisur.”

Agim Bardhi
    Anëtarësuar
    07-04-2004
    Vendndodhja
    Elbasan.
    Postime
    43

Tani meqe doni dije, ja nje artikull shkencor. Referencat do t'jua jap ne fund.

Ketu eshte vetem pjesa e pare. Ne ortodokset nuk kemi frike nga historia, as nga e verteta. Ja kur kemi qene nen Romen.

Kisha e Shqipërisë
    Tradita historike - shpirtërore
    1 - Nga vitet Apostolike deri në vitin 731

Apostull Pavli, duke i shkruar bashkësisë së Romës nga Korinthi (në vitet 55 – 57 pas Krishtit), thotë se ai veproi me zell hyjnor, "kështu prej Jerusalemit e përqark e gjer në Ilirik, kam predikuar Ungjillin e Krishtit" (Rom. 15: 18-19). "Gjer në Ilirik" tregon se mund të përfshihet edhe Iliriku, i cili në shek. I pas Krishtit ishte provincë e Maqedonisë. Nën dritën e vargut që pason "kështu jam munduar të predikoj Ungjillin jo aty ku njihej Krishti, që të mos ndërtoja mbi themelin e ndonjë tjetri" (Rom. 15: 20), kemi të drejtë të supozojmë se Apostull Pavli, personalisht ose nëpërmjet bashkëpunëtorëve të tij të ngushtë, mbolli i pari farën e Ungjillit edhe në zonën gjeografike të Shqipërisë, së cilës po i referohemi. Prania e tij në Nikopojë (Nikopoli), pak më në jug të Shqipërisë së sotme, është e pakundërshtueshme (Titit 3: 12); ashtu si edhe veprimtaria apostolike e bashkëpunëtorit të tij të ngushtë Titit, në Dalmaci, pak më në veri të Shqipërisë së sotme (2 Timoteut 4: 10). Sipas një tradite të hershme tregohet se apostull i zonës ka qenë Qesari, një nga të 70 apostujt, kurse sipas një tradite tjetër që bie dakord me të, tregohet se Pavli vendosi Qesarin si episkopin e parë të Dyrrahut (Durrësit).
    Dëshminë më të qartë rreth pranisë së komunitetit kishtar në Durrës, e tregon martirizimi i episkop Astit në vitin 98 pas Krishtit. Në librin e Mujores së Kishës Orthodhokse (Menologion), shkruhet: “Më 6 korrik Shën Asti, episkop i Durrësit, mbaroi jetën e tij mbi kryq, i lyer me mjaltë dhe i thumbuar nga bletët”. Një ditë më vonë, më 7 korrik, kremtohet kujtimi i disa shenjtorëve: i Peregrinit dhe atyre që ishin me të, Lukianit, Pompeit, Hesikit, Papiut, Saturninit e Gjermanit, me origjinë latine, të cilët i mbyti në det guvernatori i Durrësit, Agrikola.
    Durrësi, Epidamni i vjetër, koloni e hershme e kerkirasve (të ardhurve nga Korfuzi), ishte porti kryesor i Adriatikut, portë prej së cilës romakët hynë në Ballkan dhe me anë të rrugës Egnatia, në Thesaloniki (Selanik) dhe Konstandinopoli (Konstandinopojë). Në këtë udhëkryq ishte e natyrshme të zhvillohej që në shekujt e parë të Krishterimit një Kishë kozmopolite, e cila ndonëse vuajti në mënyrë të përsëritur pushtimet, tërmetet, zjarret, gjithnjë ripërtërihej e riorganizohej.
    Në kohën e Dioklitianit (284 – 305) zona veriore e Shqipërisë së sotme, me qendër Shkodrën, përbënte një pjesë të krahinës së Prevalitanës (Praevalitana); zona qendrore deri në lumin e Vjosës, me qendër Durrësin, përbënte krahinën e Epirit të Ri (Epirus Nova) dhe zona nga Vjosa deri në gjirin e Ambrakisë përbënte atë të Epirit të Vjetër (Epirus Vetus). Kur Perandoria Romake, me vdekjen e Theodhosit të parë në vitin 395, u nda në Lindje dhe Perëndim, territori i Shqipërisë së sotme kaloi në varësinë e krahinave lindore. Deri në kohën e Konstandinit të Madh, ajo varej politikisht dhe kishtarisht nga Roma. Më pas varej vetëm politikisht nga Konstandinopoja, ndërsa kishtarisht mbeti në juridiksionin e vjetër deri në vitin 731.
    I gjithë Iliriku Lindor ishte një kishë vetadministruese nën mbikqyrjen e lartë të Romës, nëpërmjet Vikariatit të Selanikut. Midis nëntë episkopatave të Vikariatit, mitropoliti i Durrësit radhitej i pesti. Tek “Synekdimos i Herakliut”, i shek. VI, përmenden qytete që sot gjeografikisht i përkasin Shqipërisë, kështu në Epirin e Ri: Dyrrahu, Skampa (Elbasani), Apollonia, Bylis, Amantia, Pulkeriopoli (Berati), Avlona (Vlora), Listra dhe Skipon; në Epirin e Vjetër: Evria, Finiqi, Adrianopoli, Ankiasmos dhe Butrotos (Butrinti). (Emrat e qyteteve dhe episkopatave përmenden në burime të ndryshme me mjaft ndryshime). Më në jug, nga viti 429, ishte episkopata e Driinupolit (Drinopolit), me seli fillimisht diku afër Koricës së Dropullit e më vonë (në vitin 558) në Episkopi (Peshkëpi). Shpeshherë selitë episkopale zhvendoseshin për shkak të vështirësive politike e të luftërave në këtë zonë. P.sh. kur episkopatat e Ankiasmos dhe e Finiqit u shkatërruan nga sulmet e gotëve të Totilës (552) selia e episkopatës së Ankiasmës u zhvendos në Himarë dhe ajo e Finiqit përkohësisht në manastirin e Mesopotamit e më pas në Delvinë, ndërsa selia e Evrias fillimisht në manastirin e Soronias dhe më vonë u bashkua me episkopatën e Butrintit.
    Të dhënat historike për këtë periudhë janë shumë të kufizuara. Dëshmi të tjera plotësuese sjellin gjetjet arkeologjike dhe – si gurë të çmuar mozaiku – disa emra shenjtorësh e episkopësh. Por këto nuk mjaftojnë për rikompozimin e mozaikut të historisë së Kishës lokale. Varret e krishtera që u gjetën në portikun jashtë mureve të Butrintit (ndoshta të shek. II), janë elementët më të hershme të pranisë së komunitetit të krishterë në Shqipërinë e sotme. Në vende të ndryshme janë zbuluar bazilika paleokristiane (shih Arti - Arkitektura), kryesisht të shek. V – VI, të cilat dëshmojnë me përmasat e tyre se i shërbenin komuniteteve të krishtera me numër të madh besimtarësh dhe përbëjnë dëshmi serioze rreth lulëzimit të Krishterimit në këto vende.
    Zonën tonë e vaditën me gjakun e tyre këta shenjtorë: Elefteri, “episkop i Vlorës dhe i Ilirikut” dhe nëna e tij Anthia (në vitin 120); Donati e Therini (në Butrint, në vitin 250); Danaksi (në shek. III); Isauri, Vasili, Inocenti, Feliksi, Hermia e Peregrini (në Apolloni, në shek. III); Trifoni (nga Sheqishta e Beratit, në vitin 313); Donati, episkop i Evrias (në vitin 387) etj. Nga Aktet e Sinodeve Ekumenike (Kuvendeve Mbarëbotërore Kishtare) njohim disa episkopë: Eukarin e Durrësit dhe Feliksin, “episkop i qyteteve të Apollonisë e Bylisit”, të cilët morën pjesë në Sinodin III Ekumenik (në Efes, në vitin 431); Lukën (e Durrësit), Eusebin “e Apollonisë së Epirit të Ri”, “Petron e Ekineut”, në serinë e episkopëve të Epirit të Ri dhe Pelegrinin e Finiqit, Klaudin (ose Kladeo) e Ankiasmës, që morën pjesë në Sinodin IV Ekumenik (në Halkedoni, në vitin 451); Sisinin (e Durrësit), në Sinodin e V-VI (Penthekt ose Quinisext) “nën Kupolë” (në Konstandinopojë, në vitin 691/692). Gjithashtu, në raste të tjera përmenden edhe episkopë të tjerë: Hipati, në Sinodin lokal të Epirit, në vitin 516; Eftihi (ose Efstohi) në vitet 449 – 451; Konstandini, në vitet 523 – 529; Valeriani, episkop i Finiqit në kohën e perandorit Leont; Filipi, në vitin 516 dhe Eustathi, në vitin 586.

Anëtarësuar
    20-05-2004
    Vendndodhja
    H.M.S. Surprise
    Postime
    152
    Citim Postuar më parë nga Agim Bardhi

Pullings! Nëse të vërtetat e mia historike ti i quan motivacione foshnjore, atëherë më vjen keq por foshnja i parë i bie të na dali Papa, i cili u lodh së kërkuari falje. Dhe ai është shumë i moshuar. Të paktën mos i dilni kundër Papës o burrë i dheut.
    Po tamam se Papa kerkoi falje per ato gabime, me duket foshnjore dhe patetike te na vazhdoni te na i kujtoni. JA KU ESHTE NDRYSHIMI MIDIS TEJE DHE NE KATOLIKEVE: NE KATOLIKET NUK SKANDALIZOHEMI NGA MEKATET TONA, ME MENYREN TONE TE THJESHTE (QE ESHTE ME PAK E BUKUR SESA AJO LINDORJA, SIGURISHT...)E PLOT ME GABIME BESOJME PA MBARIM TEK FAKTI QE KRISHTI ERDHI PER TE NA I HEQUR ME VDEKJEN DHE NGJALLJEN E TIJE...NUK KEMI FRIKE TE GABOJME, ECIM PERPARA. NUK SHOHIM MENGET E SHKURTRA TE MURGESHAVE DHE NUK JA VEME RE PRIFTIT NESE E BEN MESHEN TE DUROJE 20 MINUTA (edhe sepse shpesh nuk ka kohe se ka per te vajtur tek kalecet e Nanos per t'u dhene ryshfetin per te mare nje cope leje per te hapur nje jetimore te re...).
    Une, nese Papa gabon (perveçse kur flet ex cathedra) i shkoj kunder, tamam sepse jam katolik dhe e di mire nga historia qe kisha eshte e perbere nga njerez, qe, si te tille, gabojne shpesh.

Ti respekton vetem murgshat e nene Terezes, une respektoj gjithe orthodokset, edhe ty.

Te vertetat e tua historike ashtu si ti i the jane te rremta
    !
    1. ti thua: "Shqiptaret me karakterin qe kane kane qene dhe jane gjithmone pro ortodokse dhe menyres ortodokse demokrate te qeverisjes." pastaj kundershton veten ne artikullin e fundit ku tregon si per 7 shekuj ishim nen Romen. Kjo nuk eshte e rendesishme. Si mund te thuash qe Kisha (edhe nese orthodokse...) ka sistem qeverisjeje demokratik? Mblidhet populli dhe zgjedh peshkopet gjasme? Por kur e beme me Nolin thoni qe nuk vlen!?! Mos u shprehe keq gje?! Perndryshe na shpjego...

2. ti thua: " Ju katoliket nuk i njihni sinodet, njihni vetem papen. E ne doni ju apo s'doni nuk duam qe te jemi nen papen." Nuk eshte e vertete. Njohim papen siper sinodeve...Ne Itali kemi Konferencen Episkopale Italiane qe ka pak a shume te njejtat funksione qe ka Sinodi qe drejton KOASH-in. Po, bindja ndaj Papes eshte me e forte sesa e juaja nga Stambolli, por nuk na krijon probleme neve kjo. PAstaj, kush ju kerkon te vini nen Papen? Rri more aty ku je se pak kemi Milingon qe na krijoi gjithato probleme...

3. ti thua: "Si shume po flisni me mllef per popujt ballkanas ortodokse duke akuzuar edhe helenizmin. Po me mire kete sesa latinizmin dhe frankizmin i cili s'eshte i njohur per gje tjeter vecse per flaket e inkuizicionit, genjeshtrat e indulgjencave dhe gjuetine e shtrigave. Ju edhe tuajt nuk i kursenit, i shkreti Giordano Bruno se c'hoqi nga ju. " Une jam ballkanas nga familje denbabaden orthodokse, nuk flas me mllef per askend. Duke akuzuar helenizmin? Po, kur perdor fene si instrument pushteti, perndryshe vazdhoj te jem i bindur se eshte baza e kultures se secilit nga ne...

Me fal o Agim, po prape me duke se u gabove ne shprehje: frankizmin? Ajo qe ne Itali njohim si "franchismo" eshte doktrina politike e Fransisko Frankos, diktatorit spanjoll, qe bazohej mbi binarin: autokraci ne ushtrimin e pushtetit publik dhe liri e pluralizem ne bizneset private... Prit, se e kuptova ate qe doje te thoje: frankizem ne lidhje me franket, populli i Karlit te Madh?!Prape ama nuk gjej lidhje me situaten e sotme: Franca eshte anti-katolike ne principe nga dy shekuj, franket nuk ekzistojne me nga rreth njemije vjet... Mos ma merr per ofendim te lutem, por me duket metoda toponomike qe perdorte Ai (i Madhi!)kur publikonte: "Eurokomunizmi eshte Antikomunizem". Nuk e dija te kishte qene shkruajtur edhe "Rreziku latino-frankist per Shqiperine"...

Inkuizicioni eshte gjykata ekleziastike qe merret me verifikimin e te Vertetes fetare (nuk eshte perkufizimi me korrekt, po ma kalo, se nuk dua te shkoj te kerkoj neper libra...). Si ç'do autoritet Kishtar nuk ka pushtet " coercitivo temporale" (pra nuk mund te kercenoje fisikisht ose ekonomikisht, mund te kercenoje vetem moralisht dhe shpirterisht). Ne mesjete e me vone ndodhte qe kur Inkuizicioni denonte ndonje, ishte me vone pushteti shekullor (pra Shteti) qe e denonte me vdekje (jo gjithmone ama...). Perse kjo? Sepse, ne nje kontest si ai mesjetari ku baza e te Drejtes ishte besa personale ("fides") midis vasallit dhe zoterise e keshtu deri tek fshatari i fundit, nuk mund te pranohej qe garancia e kesaj bese (feja e krishtere."Ke zene be ne emer te Krishtit, nese nuk e mban fjalen Zoti te denon!") te zhdukej. Ishte thjesht nje interes shteteror ai te vritej kush perhapte doktrina te rremta. Mentaliteti i sotem e denon kete dhe me te drejte, por ama nuk do te na skandalizonte kaq shume kjo menyre veprimi po te sforcoheshim te njihnim kontekstin historik. Nje te neserme mund te ndodhe qe shkenca te gjeje nje menyre per te riedukuar kriminelet pa bere te detyrueshem burgun. Pasardhesve tane do t'ju duket barbarizem te mbyllesh dike ne nje qeli sepse ka vjedhur...

E njejta gje vlen per shtrigat, ishin kercenim i bazave te sistemit social. Nuk i vriste Kisha, i vrisnin autoritetet civile.Nuk mohoj qe shpesh njerezit e Kishes merrnin pjese ne keto gjera, por jo Kisha si istitucion i Shenjte...

Indulgjenca nuk eshte genjeshter. Eshte falja e mekateve pas nje sakrifice qe mekatari ben per te deshmuar fene (qofte edhe sakrifice ekonomike)... Dikush abuzonte nga shitja e tyre, por nuk mund te denonine gjithe Kishen nese ndonje domenikan ekzagjeronte duke pershkruar ferrin qe te frikesonte pasaniket injorante...

Thote Kardini ne nje artikull ku i pergjigjet nje gazetari te majte: "Na kujtoni gjithmone ne katolikeve Galileun dhe Xhordano Brunon. Mendoni nje çast per dy gjera qe konsiderojme pa njolla: demokracine francese dhe demokracine angleze. E para lindi nga Terrori i giljotines dhe e dyta nga diktatura gjakatare e Kromuellit. Ama jeni te gjithe krenare qe si perendimore i kemi dhene botes keto fryte. Perse te mos jemi krenare edhe ne katoliket, qe me gjithe mekatet tona i kemi dhene botes Shen Thoma Akuinasin dhe Nene Terezen?"

4- ti thua: "Ju keni qene tmerri i botes. Kisha Katolike qe na e mbroni kaq shume nuk eshte kishe, por eshte shtet me ushtri (guardia zvizzera) me ambasadore (nunzio) ne te gjithe boten dhe sigurisht Banka e Vatikanit eshte nje nga bankat me te fuqishme te botes me thesarin ne ar te vjedhur nga Bizanitnet, "vellezerit" tuaj te krishtere me ane te kryqezatave"
    Po, ke te drejte, kemi qene tmerri i botes. I botes masonike, i musylmaneve, i komunisteve, i ç'do diktature, i ç'do ideologjie. Ne te krishteret (edhe ju!) duam te gjithe boten. Krishti na ka derguar ne te gjithe boten te deshmojme Ate. Bota e mefshte, bota e "princit te kesaj bote" na ka tmerr. Fondamentalistet izlamike thone: "ne duam vdekjen me shume sesa ju doni jeten". Kjo sot ndoshta eshte e vertete, sepse Krishti thoshte "Kush e do jeten do ta humbe..." Kemi harruar martiret tane!Nuk do te isha i krishtere po te mos deshiroja gjithe boten e me teper. Prandaj na kane tmerr, ne kemi forcen e pafundme te Zotit. E shprehim me dashuri dhe me deshmore, jo me vrasje. Prandaj na kane tmerr, sepse kunder nene Terezes nuk do te mjaftonin miliona kamikaze mysulmane me dymbedhjete pale breke secili (qe i veshin qe te mos u digjen ***** kur hidhen ne ere, sepse u jane premtuar dymbedhjete femra te virgjera ne parajse po te vdesin ashtu). E Verteta ka qene gjithmone tmerri i botes.

Roja Svicerane qenka ushtri ne kutimin qe kesaj fjale i japim sot?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!????????????!!! !!!!!!!!!!!!! Megjithate, Banka e Vatikanit, Shteti i Vatikanit,Nuncet etj, jane shprehje e lirise efektive qe Pasardhesi i Pjetrit sot dhe gjithmone duket te kete qe te mos jete i detyruar te kerkoje lemoshe nga Shtetet. Nuk dua te ngre polemika, po mbi kete pike ka shume gjera per te thene per ju orthodokset...

Arin e Bizantit e ndane ushtaret dhe nuk ja dhane Papes...

Ndoshta eshte e vertete qe ne disa gjera jemi shformuar. Liturgjia romane nuk krahasohet me ate bizantinen ne bukuri, eshte shume protestante si forme. Pse nuk na ndihmoni si vllezer te kthehemi ne bukurite e Lindjes pa lene menjane perparimet praktike te Perendimit?!

Agim Bardhi
    Anëtarësuar
    07-04-2004
    Vendndodhja
    Elbasan.
    Postime
    43

Ca gjera i ke kuptuar, me kohe do kuptosh edhe te tjera.

Pullings Tomo!

Nuk eshte e nevojshme te lodhem duke te dhene pergjigje sepse ti i jep pergjigje vetes ne momentin kur po mundohesh te mbrosh indulgjencat dhe inkuizicionin me fakte qe te hapin barkun, pasi per to e ka vene vulen vete historia.

Te lutem kur te shkruash ne Forum, te pakten shkruaj me fjale te sakta edhe kur behet fjale per muslimanet se po te dalin fjalet me yje. Te pakten trego nivel se je edhe katolik!!??

Ti na e nxirrke virtyt faktin se ju nuk u skandalizokeni me mekatet tuaja. Kete ne fakt e ben cdo mekatar. Ai nuk skandalizohet per mekatet e tija, bile i pelqejne ato.
    Virtyti eshte te mos skandalizosh te tjeret, gje qe ju s'e beni dot pasi e keni skandalizuar boten mjaft me gjera qe ti i di vete me mire se une sepse televizionet po flasin. "Nese skandalizoni nje nga keta vellezerit e mi te vegjel, eshte me mire per ju te varni nje gur ne qafe dhe te mbyteni". Nuk e di e ke lexuar kete apo jo.

Rasti i fundit i reklames ishte gjate maratones olimpike.

Nje keshille. I thoni Papes qe e keni vene mbi sinodet qe t'i lejoje prifterinjte te martohen sepse do te zgjidhni shume probleme.
    Sepse ju nuk ju ka krijuar vetem Milingoja probleme, por edhe shume milingona te tjera qe per shkak te turpit qe me vjen, nuk dua t'i permend.

Me thua se e keni tmerruar boten me forcen e Zotit. Nese flaket dhe turren e druve e quan forcen e Zotit, po te jap shume te drejte.
    E vertete dikur kemi qene nen Romen, por jo nen Romen e sotme, por nen Romen ortodokse (e them me kuptimin e doktrines se drejte) dhe me Papen primus inter pares. Nese edhe atehere Papa do te donte te ishte ai qe eshte sot, do ta kishim kundershtuar patjeter.

Te lutem here tjeter, mos me sill vetem shembuj me Itali e Italiane pasi nuk e njoh shume ate drejtim. Ah, se harrova. Te gjithave iu pergjigje, vecse per misionaret qe ju kane italianizuar nuk me the gje.

Ndersa per ndihmen qe na kerkon per te njohur bukurite tona jemi gati te ta japim, por vetem atehere kur ti si katolik te jesh bere me ortodoks ne mentalitet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Agim Bardhi : 06-09-2004 më 07:45

Agim Bardhi
    Anëtarësuar
    07-04-2004
    Vendndodhja
    Elbasan.
    Postime
    43

Ja edhe pjesa e dyte e artikullit, historia e te cilit nuk ju pelqen edhe aq shume.

Periudha e dytë (nga viti 731 deri në fillim të shek. XI) fillon me bashkimin e Ilirikut Lindor me Patriarkanën e Konstandinopojës, nga perandori ikonoklast Leoni III Isauri dhe arrin deri në vartësinë e shumë episkopatave të Shqipërisë së sotme nën Kryepiskopatën Autoqefale të Ohrit. Tronditjet në këtë vend ishin të vazhdueshme dhe popullsia e krishterë përballoi sprova të mëdha. Më e vështira nga këto ishte pushtimi i Durrësit nga bullgarët, në vitin 896. Pas betejash të ashpra Vasili II mundi të vendosë (1014 – 1018) sundimin bizantin në këtë zonë.

Të dhënat historike për jetën kishtare të kësaj periudhe janë gjithashtu të pakta. Dëshmitë më të besueshme mbeten emrat e dokumentuar të episkopatave dhe episkopëve. Tek “Taktikon” e Leonit III (733), ashtu si tregohet në “Parisinus Codex”, rajoni i Ilirikut me mitropoli Durrësin (në të cilën varen 8 episkopata: e Thamnit, e Skampës, e Liknidhës, e Amantias, e Bylisit, e Atradhës, e Avlonës (Vlorës) dhe e Akrokeravnisë) zë vendin e 15–të në listën e Patriarkanës Ekumenike. Më vonë, në “Kushtetutën kishtare” të perandorit Leon Sofos (i Dituri), në fillim të shek. X, mitropoliti i Durrësit renditej në vendin e 43–të (përpara mitropolitit të Smirnës [Izmirit]), me 15 episkopë në varësi të tij: të Stefaniakës, Ko(u)navisë, Kroonit (Krujës), Elisus (Lezhës), Diokleas, Shkodrës, Drivashtit, Polaton, Glavenicës ose Akrokeravnisë, Avlonës, Liknidhës, Antivarit (Tivarit), Çernikës, Pulkeriopolit (Beratit) dhe Gradicës. Kjo gjë lë të kuptosh, se kishte organizim të zhvilluar kishtar. Gjithashtu tregon se krijohen episkopata të reja dhe se prej të vjetrave disa mbeten të qëndrueshme, ndonëse ndryshojnë vendin në renditje, ndërsa të tjera shfaqen me emra të rinj.

Si mitropolitë të Durrësit të kësaj periudhe përmenden: Niqifori, që shfaqet në Aktet e Sinodit të VII Ekumenik në Nikea dhe Lukiani, që firmos në Aktet e Sinodit të madh në kohën e Fotit, në Konstandinopojë në vitin 879. Gjithashtu ruhen edhe emrat e kryepriftërinjëve të episkopatës së Drinopolit, ndërmjet të cilëve: Kozmai (754 – 787), që përfaqësoi Epirin në Sinodin e VII Ekumenik dhe Vasili I (822). Në shek. X ose në fillim të shek. XI veproi e u martirizua pranë Elbasanit Shën Joan Vladimiri, lipsanet e të cilit u ruajtën në manastirin me të njëjtin emër.

Anëtarësuar
    20-05-2004
    Vendndodhja
    H.M.S. Surprise
    Postime
    152
    agim, presim pjesen e trete, se deri ketu jemi dakord...

i/e regjistruar Maska e Labeati
    Anëtarësuar
    31-07-2003
    Vendndodhja
    North America
    Postime
    1,232
    Citim Postuar më parë nga Agim Bardhi
    Te lutem here tjeter, mos me sill vetem shembuj me Itali e Italiane pasi nuk e njoh shume ate drejtim. Ah, se harrova. Te gjithave iu pergjigje, vecse per misionaret qe ju kane italianizuar nuk me the gje.
    Po more Agim bardhi, na kane italianizuar misionaret katolike qysh kur Kisha greke leshonte mallkimin e madh ndaj gjuhes shqipe dhe atyre qe e mesonin apo e perhapnin, deri ne vrasje mbas shpine e helmatosje, duke spiunuar tek turqit.

Na kane italianizuar si ai shen Kozmai i Kolkondasit (ky palo shenjt) qe u kerkonte shqiptareve te harronin shqipen e te mesonin greqishten.

Por ka edhe me keq: me fondet e Vatikanit jane botuar e gjithe literatura shqipe deri ne shek e XIX ne Shqiperi, nga Meshari, Ceta e Profetenve etj.
    Ne kolegjet jezuite e franceskane jane pergatituar prifterinjte njekohsisht patriotet me te medhenj te kombit shqiptar me vepra, me shkrime qe jane dokumenta sot e kesaj dite.
    Me thuaj o Ago kush i ka kushtuar vjershat me te bukura gjuhes shqipe, e Shqiperise? Mjeda, Fishta, Prennushi, Gjecovi, Kurti, Palaj cfare ishin keta?

Me thuaj nje varg te vetem nga ndonje prift ortodoks per Shiperine e gjuhen shqipe dhe flasim pastaj.

Sot keta misionare (qe flasin shqip) po perpiqen te na italianizojne duke hapur shkolla, kurse, universitete shqiptare, pa folur per aktivitetin ne malesi ku nuk ka shtet por jane e vetmja shprese e komuniteteve me kurse zanatesh, gjuhesh, ambulance etj.

kaq jemi italianizuar ne katoliket saqe cdo meshe kudo thuhet shqip.

Ndersa per ndihmen qe na kerkon per te njohur bukurite tona jemi gati te ta japim, por vetem atehere kur ti si katolik te jesh bere me ortodoks ne mentalitet.
    Perpara se te na tregoni "bukurite" beni mire te zgjidhni mosmarrveshjet e njeres kishe me tjetren bie fjala ajo serbe me ate maqedone, te dorezoni Karagjigjin e Mlladicin qe fshihen ne manastire ortodokse serbe, te kerkoni te falur per tragjedite e viktimat e shkaktuara ne ballkan tash 2 shekuj ku kisha ortodokse ishte "violine e pare" ne mos dirigjente.

Pastaj na tregoni "bukurite" ...

Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gonxhe Bojaxhiu - Nënë Tereza
    Nga Brari në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 30-12-2006, 15:05
  2. Historia e Kishes Katolike shqiptare ne Kosove
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 15-06-2006, 16:43
  3. Rrymat politike katolike shqiptare
    Nga ~Geri~ në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 74
    Postimi i Fundit: 30-04-2006, 04:33
  4. Islamizimi te shqiptaret!
    Nga NoName në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-03-2006, 17:38
  5. Te hedhesh veten ne ere per biblen
    Nga Arrnubi në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 86
    Postimi i Fundit: 30-04-2004, 07:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •