Close
Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 86
    Heartless Maska e White_Angel
    Anėtarėsuar
    11-01-2004
    Vendndodhja
    Kristal......
    Postime
    1,293
    Une jam e pagezuar nga : KIsha evangjeliste e dites se shtate.

Kane qene nje familje angleze qe e drejtonte

se di a eshte e njejte me keto qe po flisni ju Albo

White_Angel
    O Zot per vete sdua gjė jo...por pėr prindėrit nje dhėndėr tė bukur!

Citim Postuar mė parė nga Albo
    deshmuesi, ato qe ke shkruajtur me lart tregon se sa pak e njeh ti ate besim per te cilin shkruan. Mos e zer ne goje Traditen e Shenjte kur nuk ke lexuar jeten e Shenjtoreve. Lexo jeten e Shen Nikolles se si i shembi tempujt pagane dhe i beri pluhur ne Mira. Lexo jeten e Shen Spiridhonit se si e shembi tempullin pagan ne Aleksandri ne momentin qe kemba e tij shkeli ne ate breg.

Dhe mendimi se Kisha Orthodhokse apo besimtaret orthodhokse i kthejne njerezit me force ne kete besim, eshte sa qesharak edhe jo-real. Nese greket do te kishin ne plan te kthenin shqiptaret e besimit musliman ne te krishtere orthodhokse, ata nuk i perbuznin dhe percmonin sic bejne ne Greqi, por i merrnin me te mire dhe u blinin edhe dhurata sic bejne shume bashkesi evangjeliste ne bote. Shqiptaret qe jane konvertuar ne te krishtere orthodhokse ne Greqi nuk jane ata qe kane ndryshuar emrin, as ata qe kane veshur roben e priftit per te qene dikushi, por ata qe me gjithe zemer e kane pushtuar Krishtin dhe Traditen e Shenjte te Krishterimit te Vertete, Orthodhoksise. Ti i numeron te krishteret orthodhokse me ata qe mbajne emra orthodhokse, une i numeroj me ata qe shkojne ne Kishe, luten dhe mbajne kreshmat.

Dhe nese do te mesosh me shume mbi evangjeliste qe jane konvertuar ne besimin orthodhoks, nje prej pershtypjeve te tyre me te medha ka qene pikerisht ftohtesia dhe dyshimi qe shume prej tyre kane ndjerre ne fillim nga kleri orthodhoks, i cili ndryshe nga bashkesite e shumta evangjeliste, nuk ishte e interesuar qe te shtonte nje dele sa per numer ne vathen e saj, por te shtonte nje dele qe ishte e denje ne syte e Perendise per tiu shtuar vathes. Keta evangjeliste rrefejne se komuniteti orthodhoks i pushtoi plotesisht krahapur vetem atehere kur ata jo vetem kishin njohur Traditen dhe Doktrinen e Kishes, por edhe kur filluan qe te marrin pjese aktivisht dhe vleresojne Liturgjine Hyjnore, qe i misheron te dyja edhe traditen edhe doktrinen.

Sa per ilustrim me nje shembull nga vendi ku une jetoj. At Gregory O'Leary ne Kishen Shqiptare Orthodhokse te Shen Joan Gojartit ne Filadelfia, por me tregonte nje dite se si kishte marre nje telefonate nga nje shqiptar me banim ne Philadelphia. Ky i kish kerkuar se kish deshire qe te pagezonte djalin dhe donte te linte nje dite per pagezim. E pyeta tha se si e kish emrin dhe a vjen rregullisht ne kishe? Emrin nuk ia kisha degjuar ndonjehere dhe nje a dy here kish qene ne kishe ne tere ato vite qe kish qene ne Amerike. Atehere, kur nuk merr pjese ne Kishe dhe nuk je anėtar i rregullt i saj perse kerkon ta pagezosh djalin? - e pyeti Ati. Shqiptaro-amerikani iu pergjigj me fjalet: "Eshte mire qe te jete i pagezuar". Ati iu pergjigj me fjalet se ai nuk mund ta pagezoje djalin per aq kohe sa familja e tij nuk eshte nje familje orthodhokse qe vjen rregullisht ne Kishe dhe eshte antare e komunitetit. Nuk mjafton qe femija vetem te pagezohet ne Kishen orthodhokse, por duhet edhe te rritet ne te. Shqiptari e mbylli telefonin i shokuar se si nje prift mund ti thosh jo atij per pagezimin e femijes. "Per ate shqiptar pagezimi ishte dicka magjike dhe jo hyjnore", - me rrefeu prifti.

Nese nje pastor lutheran apo methodist do te merrte nje telefonate te tille, ata do ta benin me gjithe qejf pagezimin pa bere shume pyetje, pa u interesuar per familjen apo pjesmarrjen e tyre. Sepse keto Kisha nuk e matin forcen e Shpirtit te Shenjte me jeten e cdo te krishteri, e matin me numrin e deleve ne vathen e tyre.

Albo
    Albo, me duket se jeton ne nje bote idealiste. Ke qene ndonjehere ne Greqi?! Ose me mire ke jetuar dhe punuar te pakten 1 vit ne Greqi? Kisha ortodokse greke, jo vetem qe ushtron presion ashtu si ka folur deshmuesi, por gjithashtu nese flet me nje grek do te te thote, nese nuk je grek, nuk je ortodoks, dhe nese je ortodoks je grek. E pra besimi dhe ortodoksia jane shume te ngaterruara me nacionalizmin, gje qe nuk ka lidhje me Zotin dhe as me sakrificen qe ai beri per ne. Eshte gabim te merresh me njerezit e kishes se Zotit, jo po keta, jo po ata. Kisha eshte e perbere nga njerez dhe ne qofte se duam te flasim per gabimet dhe mekatet e ketyre njerezve ne te gjitha kishat, atehere nuk bejme punen e Perendise, por te atij qe akuzon bijte e Perendise.
    Pershendetje dhe uroj qe te mos merreni me idera kjo kishe, ajo kishe, kisha e Krishtit eshte nje, eshte ajo ku besimtari i jep jeten Zotit dhe ndjek mesimet e tij.
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

Citim Postuar mė parė nga Albo
    Sa per ilustrim me nje shembull nga vendi ku une jetoj. At Gregory O'Leary ne Kishen Shqiptare Orthodhokse te Shen Joan Gojartit ne Filadelfia, por me tregonte nje dite se si kishte marre nje telefonate nga nje shqiptar me banim ne Philadelphia. Ky i kish kerkuar se kish deshire qe te pagezonte djalin dhe donte te linte nje dite per pagezim. E pyeta tha se si e kish emrin dhe a vjen rregullisht ne kishe? Emrin nuk ia kisha degjuar ndonjehere dhe nje a dy here kish qene ne kishe ne tere ato vite qe kish qene ne Amerike. Atehere, kur nuk merr pjese ne Kishe dhe nuk je anėtar i rregullt i saj perse kerkon ta pagezosh djalin? - e pyeti Ati. Shqiptaro-amerikani iu pergjigj me fjalet: "Eshte mire qe te jete i pagezuar". Ati iu pergjigj me fjalet se ai nuk mund ta pagezoje djalin per aq kohe sa familja e tij nuk eshte nje familje orthodhokse qe vjen rregullisht ne Kishe dhe eshte antare e komunitetit. Nuk mjafton qe femija vetem te pagezohet ne Kishen orthodhokse, por duhet edhe te rritet ne te. Shqiptari e mbylli telefonin i shokuar se si nje prift mund ti thosh jo atij per pagezimin e femijes. "Per ate shqiptar pagezimi ishte dicka magjike dhe jo hyjnore", - me rrefeu prifti.

Nese nje pastor lutheran apo methodist do te merrte nje telefonate te tille, ata do ta benin me gjithe qejf pagezimin pa bere shume pyetje, pa u interesuar per familjen apo pjesmarrjen e tyre. Sepse keto Kisha nuk e matin forcen e Shpirtit te Shenjte me jeten e cdo te krishteri, e matin me numrin e deleve ne vathen e tyre.

Albo
    Jam dakord me faktin qe ne keto kisha pagezimi nuk behet ne ate menyre te thelle qe behet ne kishen ortodokse, por sic te thashe me siper, cdo kishe ka te vetat te mirat dhe dobesite. Lereni Zotin t'i ndertoje, ndeshkoje, t'u jape jete kishave sipas planit dhe miresise se tij.
    Qe kur kam ardhur ne Amerike, arsyeja pse ndjek kishen ortodokse eshte sepse eshte kishe ku njerezit qendrojne te lidhur dhe prifti tregon kujdes per komunitetin. Nderkohe qe edhe ketu nese dua te flas per gjera qe nuk me pelqejne, mund te them shume, por une jam pjese e kesaj familjeje, nuk mund te shaj familjen time. Ne Shqiperi dhe ne Greqi, kam marre pjese ne kisha ungjillore-protestante. Ate ngrohtesi dhe miresi, ato aktivitete dhe mesime dhe studime, nuk mund t'i gjej dot asgjekundi.
    Ajo qe po kuptoj eshte kjo, aty ku kisha eshte e konsoliduar (e vjeter) njerezit hyjne ne nje "tradite" ku ju duket si dicka e rregullit te shkojne ne kishe dhe te bejne gjerat qe jane mesuar te bejne dhe ne kete menyre harrojne ate qe Zoti vlereson me teper: dashurine e pare. Ate dashuri qe te djeg dhe pervelon shpirtin per fjalen e Zotit. Ose ndryshe qe i thone ketu "take for granted".
    Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Albo me gjithe respektin qe kam per ju, por me vjen keq qe ti flet si nje i ardhur nga kozmosi. Mbase ti nuk ke jetuar ne Greqi dhe nuk e di se cdo te thote perbuzje, tallje, perndjekje e prozvalje. Fatkeqesisht ky vend, i cili mburet si numri nje i orthodhoksise, eshte nder te paret vende qe radhitet per racizmin dhe ksenofobine e tij, si dhe eshte vendi qe urren me shume ne bote kombine qe Perndia perzgjodhi , Izraelin. Pra keto nuk jane karaktere te nje kombi te krishtere. Nuk kam per qellim qe te gjykoj Orthodhoksine dhe kishen e saj, por ky eshte fakti.
    Nese ti ke te besh me nje prift orthodhoks ne Perenidim dhe kryesisht ne Amerike, kjo vjen fale ketij vendi ku pjesa kryesore e krishterimit eshte katolike dhe portestante, por mos mendo se eshte e njeta gje me ata ne Greqi. Une jetova ne Greqi per vite dhe shkoja ne nje kishe evnagjeliste. Vete grekerit evangjeliste tregonin per perndjekjet qe bente kisha orthodhokse ndaj tyre. Po keshtu une punoj me ca greker ketu ne Amerike dhe e di se cfare thone ata? Per ata cdo orthodhoks shqiptar eshte helenas, dhe kur vjen puna per ne shqiperi thone se, gjithe pjesa orthodhokse e shqiperise eshte popullsi greke.
    Por le te vijme ne teme, dhe po te drejtoj edhe ty te njejten pyetje: Nese midis mesimit te tradites dhe shkrimit profetik biblik ka kundershtesa ( dhe te tilla ka plot), ku duhet te mbeshtet nje i krishtere: ne Shkrimin profetik te bibles, apo ne mesimin e tradites?
    Pyetja eshte e paqellimte dhe miqesore, mundet dhe te mos i pergjigjesh.
    Deshmuesi

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    At O'Leary ka qene pastor protestant (methodist) per 20 vjet, perpara se te konvertohej ne Orthodhoksi. 50% e te gjithe studenteve ne nje seminar orthodhoks ne NY jane pastore protestante qe kane gjetur ate qe ata vete mbrojne si "Krishterimin e Vertete dhe te Plote". Nje prej shkrimeve me te inspiruara nga Shpirti i Shenjte qe une kam lexuar mbi Traditen e Shenjte ka qene nga nje prift protestant i mirenjohur ne gjithe Ameriken qe nuk u konvertua vetem, por u konvertua komplet si familje ne Orthodhoksi. Keto sa per te patur nje ide ne lidhje me maredheniet evangjelisto-orthodhokse ne Amerike. Do tu perkthej ne shqip disa prej shkrimeve te tyre qe ti lexoni se jane me vlere edhe per ju.

Nese doni te denonconi Greqine per krimet e saj ndaj shqiptareve, jeni te lire ta beni, por jo ne forumin e Orthodhoksise se ajo nuk ka asgje te perbashket me "greket" apo Greqine. Ate qe e lidh Orthodhoksine dhe vete Krishterimin me Greqine eshte gjuha greke, gjuhe ne te cilen jane shkruar ungjijte e shenjte dhe doreshkrimet e para te dishepujve te Krishtit, qe me vone u perkthyen edhe ne latinisht e ne gjuhet e tjera. Ata qe e barazojne Kishen Orthodhokse si "kishe greke" nuk e kane idene se per cfare flasin dhe nuk meritojne as edhe nje pergjigje.

Nese midis mesimit te tradites dhe shkrimit profetik biblik ka kundershtesa ( dhe te tilla ka plot), ku duhet te mbeshtet nje i krishtere: ne Shkrimin profetik te bibles, apo ne mesimin e tradites?
    Pyetja jote, eshte e njejta pyetje qe i beri vetes edhe At James Bernstein, nje hebre i lindur nen juadizem, i konervtuar nga evangjeliste Prostenstante ne Krishterim, dhe tani se fundmi pas 30 vjetesh, ai eshte i konvertuar ne Orthodhoksi. Kjo pyetje dhe keto "kontradikta" e shtyne At Bernstein qe te hapte librat e historise per te gjetur rrenjet e Krishterimit. Une mund te te ri e te te shkruaj romane si pergjigje, por jam i bindur qe pergjigjia ime nuk ka per te qene aq e inspiruar sa pergjigjia qe i jep At Bernstein pyetjes:

Kush erdhi ne fillim, Kisha apo Dhiata e Re?

Kjo eshte edhe pyetja qe ti ben ne vetvete Deshmues. Lexoje se jo vetem ke per te mesuar shume gjera me historine e Krishterimit, por ke per te mesuar edhe mbi origjinen e Bibles.

Do tu sjell ne forum se shpejti edhe nje shkrim te perkthyer po nga nje protestant i konvertuar mbi Traditen e Shenjte.

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Albo,

Lexova me kujdes shkrimin "Kush erdhi ne fillim, Kisha apo Dhiata e Re?" dhe do doja te te falenderoj per te, pasi tregonte shume te verteta qe shumica e te krishtereve nuk i dine sot. Nga ana tjeter do thoja qe megjithese At O'Leary dukej nje person shume i zgjuar dhe nje kerkues i sinqerte, konkluzioni qe ai kishte nxjerre me dukej i gabuar. Ai lloj konkluzioni i ngjan ati tipit qe myslimanet shpesh nxjerrin: "Perderisa prifterinjte jane te korruptuar, atehere Krishterimi eshte i rreme dhe Myslimanizmi eshte feja e vetme e vertete." Keshtu pra edhe shume i nderuari At O'Leary, pak a shume ka nxjerre kete perfundim, pra: "Meqe Protestantizmi ka deshtuar, pasi ka vecuar Biblen nga Kisha atehere e vetmja Kishe e vertete eshte kisha Ortodokse".

Megjithese per mua, shkrimi ishte shume i goditur dhe serioz, do doja te citoja dy pjese te vogla te shkrimit qe mua nuk me pelqyen fare. (Dua te them se nese do citoja ato pjese qe me pelqyen do me duhej te citoja pothuajse tere shkrimin, pervec konkluzionit qe ka nxjerre.)

"Kjo e shpjegon ate qe Kisha na meson se kush nuk e ka Kishen si Nene nuk ka se si te kete Zotin si Baba"
    Sa keq me erdhi kur lexova keto fjale! Ne asnje vend te bibles nuk na mesohet se Kisha eshte si Nene. Apostulli Pal, nuk e permend ne asnje vend te shkrimeve te tij se Kisha eshte Nene. Perkundrazi, ajo qe ne mesojme per Kishen eshte se Ajo eshte Nuse, Trup, dhe Qytet Hyjnor, por kurrsesi Nene. Pra, duke u bazuar ne te gjitha ato gjera qe na ka mesuar Pali apo edhe shkrimet e shenjta, te krishteret e vertete nuk duhet ta shohin Kishen si nene, por si nje trup ne te cilin ata vete bejne pjese. Pra cdo i krishter i vertete, eshte gjymtyre apo nje pjese e trupit qe eshte Kisha. A mund te thote dora psh se trupin ne te cilin ajo ben pjese e sheh si nene? Mendoj se nuk ka nevoje per pergjigje.

Do me thuash ndofta ti Albo, qe une bazohem vetem ne shkrimet e shenjta dhe jo ne traditen gojore. Pergjigja ime eshte se vete At O'Leary, ne shkrimin e tij per te bindur lexuesit perdorte vargje nga dhjata e re, keshtu qe perse te mos e bej edhe une kete gje? Pastaj vete At'Oleary thote se te dyja, edhe shkrimet edhe tradita gojore jane te rendesishme, por kjo nenkupton se keto te dyja nuk jane kontradiktore. Pra, nese me gjen fakte nga traditat gojore qe thone ose mund te interpretojne vargjet e shkrimeve se Kisha midis te tjerave shihet edhe si nene, atehere te lutem te m'i tregosh keto tradita, ne menyre qe edhe une te bindem. Por, deri atehere kam cdo te drejte te mendoj se traditat gojore te cilat flasin se kisha eshte midis te tjerave edhe Nene, (nese ka tradita te tilla) jane kontradiktore me fjalet e vete Apostullit Pal.

Kisha Orthodhokse sot ka nje vazhdimesi direkte dhe historike me Kishen e Apostujve dhe mbron te paprekur te dyja si Shkrimin e Shenjte edhe Traditen e Shenjte. qe na na lejon ne qe ti interpretojme ato sic duhet. Pasi e kuptova kete, u konvertova ne Orthodhoksi dhe fillova te jetoj ne nje Krishterim te plote qe nuk e kisha njohur me pare.
    Sa te forta dhe te bukura ishin argumentet qe At O'Leary na solli persa i perket shkrimeve te shenjta dhe se kisha erdhi para dhjates se re! Por kur vjen puna per te Kishen Ortodokse mjaftohet duke thene se ajo ka nje vazhdimesi direkte dhe historike me kishen e Apostujve etj. Ai nuk na sjell aspak fakte per te mbrojtur argumentin e tij. Keshtu pra per nje kerkues te sinqerte eshte e pamjaftueshme t'i thuash tjetrit se kisha Ortodokse eshte kisha e vetme e sakte pa dhene asnje fakt historik apo biblik.

Albo, ne nje diskutim te hershem tonin te kisha sugjeruar te lexosh librin "Pagan Christianity". Pasi shprehe cudine tende se si une te sugjeroja te lexoje nje liber qe nuk eshte Ortodoks, me dhe fjalen se do ta lexoje. Ashtu sic kerkon nga ne te lexojme materiale Ortodokse, ashtu po kerkoj edhe une nga ty te lexosh nje liber te shkruar nga nje jo Ortodoks, por qe te siguroj se nuk eshte Protestant, madje ne ate liber del qarte origjina e Protestantizmit, e cila nuk eshte aspak Apostolike. (por jo vetem e protestantizmit!)

Duke perfunduar, dua te bashkohem me shkrimin e At O'Leary i cili thekson rendesine e Kishes ne jeten e te Krishtereve. Ajo qe na mbetet eshte qe t'i lutemi Zotit qe te na meshiroje dhe te na ndricoje per te pare me te verete se kush eshte me te vertete Kisha e Tij, Nusja e Tij.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Per mua nuk ka rendesi pergjigja, por ajo qe dua te verej eshte se nuk pyetet "Kush erdhi ne fillim Kisha ortodokse, apo Dhjata e Re" por thjesht "Kush erdhi ne fillim, Kisha apo Dhjata e Re?"
    Lexojini mire pyetjet dhe shikoni se perse behet fjale. Shikoni me kujdes se ndarja e kishave nuk eshte dicka hyjnore, pavaresisht se Perendia e ka lejuar nje gje te tille per te miren tone si njerez, por eshte njerezore, eshte politike, dhe gjithashtu dua te shtoj se kisha protestante, e mori emrin protestant se i kundershtoi, protestoi Papes, jo Perendise.
    Pergjigje per White Angel. Kisha ku ti je pagezuar, quhet Kishe adventiste, ben pjese ne familjen e kishave protestante-ungjillore. Quhen adventiste, pasi besojne ne festimin e dites se shtate ashtu sic e festojne hebrenjte. Dmth mbajne Shabatin-Te Shtunen.
    Manulaki

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    liveintwoplaces, nese lexon dicka me qellim qe te pranosh si te verteta vetem ato qe te pelqejne apo vijne per shtat mendimeve te tua, atehere asnjehere nuk ke per te njohur te verteten. Historia lexohet dhe mesohet ashtu sic eshte dhe jo ashtu sic do te na pelqente te ishte.

Nuk dua te komentoj ato qe ke shkruar pasi e verteta nuk pranohet me argumenta llogjike, pranohet me zemer. Prinderit asnjehere nuk e genjejne femijen e tyre dhe femija asnjehere nuk e ve ne medyshje fjalen e prinderve te tij, pasi ne mes tyre eshte dashuria e pakushtezuar. Femija nuk meson per here te pare te beje dallimin midis te mires dhe te keqes prej Bibles, por prej gojes se prinderve te tij. Problemet ne familje lindin atehere kur femija behet burre dhe kujton se nuk ka me nevoje per keshillen e prinderve, pasi eshte i zoti ti beje balle jetes me zgjuarsine dhe punen e vete.

Femija e kupton se cfare eshte dashuria e prindit per te kur behet vete prind. Keshtu edhe besimi juaj ne Krisht eshte si puna e atij femijes, do kohe qe te rritet dhe te piqet.

Per mua nuk ka rendesi pergjigja, por ajo qe dua te verej eshte se nuk pyetet "Kush erdhi ne fillim Kisha ortodokse, apo Dhjata e Re" por thjesht "Kush erdhi ne fillim, Kisha apo Dhjata e Re?"
    Po ta kishe marre mundimin ta lexoje, do te kishe marre pikerisht pergjigjen e pyetjes qe kerkon. Megjithate, askush nuk te shtyn ta lexosh me zorr, thjeshte mos jep mendim ne dicka qe nuk e ke lexuar.

Albo

P.S Ai shkrim eshte bere nga At James Bernstein, jo At O'Leary

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Citim Postuar mė parė nga White_Angel
    Une jam e pagezuar nga : KIsha evangjeliste e dites se shtate.

Kane qene nje familje angleze qe e drejtonte

se di a eshte e njejte me keto qe po flisni ju Albo

White_Angel
    Ti je pagezuar nga nje Kishe e ngritur nga njerez, jo nga Krishti dhe Apostujt e Tij.

Albo

i/e regjistruar Maska e ndreu
    Anėtarėsuar
    19-06-2004
    Postime
    105
    Ndreu.
    Perfundimi im eshte se, ju gjykoni ate qe pikerisht Krishti i ndalon te krishteret qe te gjykojne, pikerisht kishen e tij. Sa per traditen te them se, jo ne cdo rast ajo eshte e frutshme. Ja per shembull te te bej nje pyetje miqesore: Nese nje besimtar veren se midis tradites ku ai ben pjese dhe fjales profetike ne bibel ka kundershtesa, ku duhet te mbeshtetet dhe te qendroje ai? Po te jap nje shembull per te ta bere me te qarte: Ne Greqi ka plot shqiptare, te cilet per shkak te trysnise qe ushtron shteti dhe kisha Greke jane te detyruar qe te pagezohen, por kur i pyet te thone se, kete e kane bere te detyruar nga kushtet, ne menyre qe te marin dokumenta per te qendruar ne Greqi. Nje fenomen i tille nuk ndodh ne asnje vend ku ka kisha protestante, si psh ne Amerike. Askush ne Amerike apo kudo ne perendim( perjashto Greqine), nuk te detyron qe te pagezohesh, nese vete nuk e perzgjedh nje gje te tille? Cfare thote mesimi i fjales profetike ne bibel rreth ketij problemi? Jezusi na fton qe te vijme tek Ai dhe te pendohemi nga mekatet tona, dhe keshtu ta dorezojme jeten tone ne dore te Tij. Cdo njeri eshte i LIRE te perzgjedhe. Ndersa ne Greqine orthodhokse po te vesh e te thuash se jam Shabani, nuk mer as dokumenta e as pune. Ateher i detyruar nga buka e gojes, vete e ben ritin e vathisjes ndron emrin, te japin ca rroba ta reja, ke dhe nje kumbare (qe alvonos te ul e te ngre cdo dite), dhe ne fund te thone: ja tani je elenas alvanos. Mendoni se keshtu po beni nje pune per Krishtin?
    Ketu dua te menjanoj ate pjese te krishtersh orthodhokse, te cilet njohin Krishtin dhe ecin me Krishtin, te cilet nuk kane qellim punet e botes, por kane per qellim berjen e vullnetit te Perendise.
    Kur thua: "ju gjykoni ate qe pikerisht Krishti i ndalon te krishteret qe te gjykojne, pikerisht kishen e tij", behu me konkret. Ke kishe gjykojme ne? Kisha nje eshte. Krishti nuk derdhi gjakun e Tij per 100 kisha. Sic kam thene dhe me larte, ne nuk jemi kishe nga ndonje vullnet apo proteste njerezore; ne jemi Kisha e Krishtit, e themeluar prej vete Krishtit dhe e vulosur prej Shpirtit te Shenjte. Aq sa kati i dyte nuk mund te qendroje pa themele dhe pa katin e pare, po aq edhe levizja juaj revolucionare eshte e pabaze dhe meteore.

Deshmues, po te bej te ditur dicka, por mos ia thuaj askujt se do te qeshe me lote me keto qe thua. Tradita e Kishes se Krishtit eshte e Shenjte; Biblikisht e bazuar dhe e mbeshtetur prej pasardhesve te denje te Krishtit. Nuk po behet fjale per traditen e kenges dhe te valles.

Eshte po ajo Tradite, e cila kristalizoi kanonin e Shkrimit te Shenjte, Biblen e sotme, te cilen e perdorin dhe e komentojne sipas qejfit protestantet, deshmitarojahovitet dhe shume bythepambuke te tjere.

Do vije casti i pershtatshem qe do te flasim me gjere per kete problem. Per kete te jap fjalen e burrit.

Deshmues, te me ndjesh o burre, por fatkeqesisht dy gjera ndodhin me ty: a) ose je shume naiv dhe nje nder faktoret qe bejne njerezit t'ju vije ndot nga protestantet ose b) je aq i lig saqe perpiqesh te hedhesh balte mbi gjera te shenjta me te vetmin qellim krijimin e sa me shume tifozeve, ne menyre qe te kualifikohesh si pastor.

Ai shembulli i Greqise karakterizon personin tend dhe justifikon ato qe thashe me siper. Ti gjykon ne baze te gjykimit tend bardhe e zi. Greket orthodhokse jane te ligjte, amerikanet protestante jane te miret. Eshte per te ardhur keq qe kete fryme e kane edhe shume protestante te tjere.

Para tre vitesh, ne Amerike, u be regjistrimi i i vendeve te ungjillezuar prej disa protestanteve. Kur e be publik ky studim, rezultoi se Greqia ishte vend i paungjillezuar. Kjo marrezi beri buje ne Amerike, saqe edhe romanokatoliket reaguan kunder ketij veprimi keqdashes.

Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Franz Baron von Nopca (1877-1933)
    Nga Eni nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 30-04-2024, 02:46
  2. Oda ( sofra ) Drenicake
    Nga projekti21_dk nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 1405
    Postimi i Fundit: 09-09-2017, 20:20
  3. Me duhen disa shenime per Henen planetin
    Nga Nur_11 nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 02-04-2009, 02:13
  4. Kur "takuam" Kadarenė
    Nga Fiori nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 90
    Postimi i Fundit: 20-12-2004, 07:43
  5. Shenime nga nje udhetim
    Nga BenAlbani nė forumin Letėrsia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 01-02-2003, 22:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •