Atehere na thuaj ti, c'i ben keta njerez te shkojne nga nje kishe ne tjetren, perderisa nuk eshte doktrina baze, mos ndoshta eshte eshte pagesa mujore?.Postuar mė parė nga Seminarist
Pershendetje
Atehere na thuaj ti, c'i ben keta njerez te shkojne nga nje kishe ne tjetren, perderisa nuk eshte doktrina baze, mos ndoshta eshte eshte pagesa mujore?.Postuar mė parė nga Seminarist
Pershendetje
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Manulaki : 03-09-2004 mė 09:16
Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!
Mos ndoshta thote Bibla, qe vetem ortodoksia, evangjelizmi, katolicizmi, protestantizmi, jane "kisha me e mire"?Postuar mė parė nga Seminarist
A flet Bibla per kisha njerezore, apo per Kishen e Krishtit? Cila eshte zemra Ungjillit, Vdekja dhe Ringjallja e Krishtit, apo doktrinat njerezore te nje kishe apo nje tjetre.
Nese duam te pyesim Biblen per pergjigje, atehere le ta pyesim, si e ka Emrin Kisha e Krishtit? Kisha Greke Ortodokse? Kisha Katolike? Kisha Ungjillore? Kisha Ruse Ortodokse? Kisha Shqiptare Ortodokse?...Mos ndoshta tere keta emra jane njerezore per shkak te mendjemadhesise njerezore, sepse asgje e tille nuk flitet ne Bibel. Ajo c'ka thuhet eshte Kisha e Krishtit.
Jam shume dakord me levizjen e njerezve neper kisha te ndryshme, por kur thuhet kjo eshte e mire, kjo eshte e keqe, atehere kjo gje eshte njerezore, jo nga Perendia. Krishti na urdheroi te ndertojme, jo te shkaterrojme.
Pershendetje
Te shpėtohesh do tė thotė tė transformohesh prej Perendise, tė ribėhesh ashtu siē Ai donte qė ne tė ishim qė nga fillimi!
Manulaki, po te lexoje ate qe eshte shkruajtur me lart, nje deshmi te nje te krishteri qe deri dje mendonte po ashtu si ty, nuk do te beje komente si ato me lart qe tregojne qe ti as e ke marre mundimin te lexosh artikullin me lart. Po te sjell vetem konkluzionet e besimtarit:
Si te thashe edhe me lart, nuk ka te beje aspak me nje debat filozofik, as me nje debat doktrinash apo te drejte historike. Ka te beje me nje peligrinazh te shpirtit njerezor qe ka urri per spiritualizem, jo vetem per dogme.Konkluzionet perfundimtare - nga Clark Clarton.
Une u ktheva ne ortodoksi sepse pashe ne teologjine edhe jeten e kishes ortodokse nje deshmi te paster te se vertetes - te se vertetes sime te krijuar ne imazh te Perendise. Nuk ishte thjesht nje ceshtje e te venit te vetes nen nje autoritet te jashtem, por te te kuptiarit edhe te perqafimit te vertetes se vete realitetit.
Nuk ka diskutim se kisha romano-katolike eshte me e madhe edhe me o organizuar se sa kisha ortodokse. Nuk ka diksutim se liturgjia katolike e tanishme eshte me e pranueshme ndaj amerikaneve moderne, se sa sherbesat e gjata ortodokse. As nuk mund te mohohet se katolicizmi roman eshte me i lehte per tu kapur me ane te intelektit, duke qene i paraqitur me kujdes ne nje sistem racionalist. Por asnje nga keto nuk e ben romano-katolicizmin te vertete.
Kur e hodha poshte protestantizmin edhe perqafova ortodoksine, po ashtu, shprehimisht mohova edhe katolicizmin, pasi ai edhe protestantizmi nuk jane vecse dy ane te se njejtes medalje.
Kur braktisa nocionin heretik te Sola Scriptures, po ashtu braktisa presupozimin se krishterimi eshte nje ideologji qe mund te nxirret nga nje teskt. Kur hodha poshte rolin tim te nje pape te pagabueshem protestant, duke interpretuar Biblen sipas ndricimeve te mia personale, po ashtu hodha poshte idene e te qenit te ndonje pape te pagabueshem.
Clark Clarton
Albo
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Te pershendes, Albo.
Shkrimet i lexova, dhe me vjen mire gjithashtu qe Clark Clarton ka gjetur shpetimin dhe te verteten.
Ajo qe une shkrova, nqs, ti ke lexuar shkrimet e mija, ka lidhje me faktin se si njerezit shpjegojne mos shpetimin e tyre, me fjalet "nuk ishte kisha e mire prandaj nuk u shpetova.... kisha nuk ka doktrine te vertete prandaj u largova" Nderkohe qe ata asnjehere nuk thone se ishin ata te shurdhet, apo te verber!
Ajo qe une them ne shkrimet e mija eshte se nderkohe qe keta njerez gjejne te verteten ne nje kishe, ju mohojne te tjereve gjetjen e se vertetes ne kishat perkatese. Shume mire qe shpirti i tyre gjen te verteten, Lavdi Perendise....por kush jane ata qe te thone se e verteta eshte vetem aty ku e gjejne ata, nderkohe qe ke shume njerez qe qendrojne ne kishat prej ku te tjere largohen, dhe thone se kane gjetur te verteten dhe prandaj qendrojne.
Kur dikush gjen te verteten e Krishtit, ka mundesi ta shohe ate kudo qe ajo eshte ne Kishen e Krishtit.
Manulaki
Moter Manulaki, te pershendes.
Shoh se vertet besa ne ty ka vulen e Krishtit. Ne te gjitha pergjigjet qe ti ke dhene ndaj Seminaristit dhe Albos, shoh vendosmeri dhe qendrese, dhe kjo vjen nga Krishti.
Ne nje shkrimin tim te dikurshem kam thene se, nuk eshte kisha qe shpeton besimtaret, por eshte Krishti ai qe te shpetuarit i con ne kishen e tij. Sa per reference po te jap shembelltyren e " Samaritanit te mire". Ishte pikerisht Samaritani i mire ( Krishti) ai qe, e SHPETOI te plagosurin nga vdekja, qe i SHEROI PLAGET me VERE dhe VAJ, qe e MORI te PLAGOSURIN ne KAFSHEN E TIJ, dhe e COI NE HANIN ( kisha) ku bujte vete. Ne kete shembelltyre Jezusi tregon plotisisht se Vetem Ai te con ne kishen e tij, pasi ai eshte Zoti i Kishes. Gezohem moter per ty. Por kjo nuk do te thote se kam dicka ndaj Albos dhe Seminarist. Cdo kush eshte i lire ne perzgjedhjen e tij, pasi gjithkush do te korre ate qe ka mbjelle. Kush mbolli PAQE, Krishtin do te mare, dhe kush mbolli ERE shkatrim do te korre.
Paqja e Krishti me ju te gjithe.
Ps. Moter Manulaki, te kujtohet si ju tha Jezusi dishepujve te tij?
Ju jeni dishepuj te mij, nese qendroni ne FJALEN time. Mos u shqeteso per te tjerat, por hidhe barren tende tek Krishti dha ai do te te clrorje nga ajo. Perfundimisht them se, kush ka gjetur Krishtin ka gjetur dhe kishen e tij.
Deshmuesi
Perkundrazi, shembelltyra e Samaritanit te mire deshmon se ishte pikerisht Hani, edhe jo Samaritani qe e plotesoi rehabilitimin fizik te te plagosurit, ndryshe Samaritani nuk kish pse ta dergonte ne Han edhe te paguante qe i plagosuri te kish perkujdesje.
Por cfare do te ndodhte nese Hanin do ta zoteronin pikerisht ata qe e rrahen per vdekje te plagosurin? Nje pergjigje e tille do te paralelizohej me cfaredo pseudo-kishe, dmth levizje heretike.
Por neve vijme tek nje pyetje esenciale, qe e kemi rrahur sa e sa here. Shpetimi vjen vetem prej Krishtit ne Kishen e Tij. A nuk keni rene dakort vete juve se jashte Kishes se Krishtit nuk ka Shpetim? Kjo pikerisht tregon se shpetimi qe vjen prej Krishtit behet realitet vetem perbrenda Trupit te Tij.
Nga ana tjeter, bindshmeria edhe qendrueshmeria ndaj nje gjeje, nuk eshte aspak shenja se ajo gje vjen nga Zoti.
Te gjithe keto qe themi, nuk i bejme aspak sepse kemi gje kundra njeri-tjetrit si individe.
Sherbesa eshte detyre e kishes, te cilen kisha e kryen permes dhuntise dhe fuqise qe vete Krishti ja ka dhene asaj per ti sherbyer besimtareve( tek shembelltyra kjo shprehet me "parate" qe Samaritani i dha henxhiut), por ti Seminarist ngatron sensin e bisedes.Postuar mė parė nga Seminarist
Nuk ishte "HANI" ai qe e SHPETOI te plagosurin nga vdekja, nuk ishte "Hani" ai qe i mjekoi plaget te plagosurit, nuk ishte HANI ai qe e solli ate ne HAN. Ishte pikerisht Samaritani ai qe e SOLLI ate ne HAN, dhe e sjolli ate te SHPETUAR nga cdo rrezik per jeten, duke e bere pjestar te HANIT. Te kuptuarit e ketij fakti te qarteson qe te kuptosh se shpetim ka vetem ne Krishtin. Shembelltyra flet fare qarte dhe fare shkoqur, ne menyre qe te krishtert te njohin plotesisht qellimin dhe thelbin e mesimit te Krishtit. Kisha perhap lajmin e shpetimit, duke i ftuar njerzit qe te vijn ne Krishti, sepse kjo eshte detyra themelore e saj. Por perse i fton fillimisht te vijne ne Krishti dhe jo drejt e ne kishen e tij? Kjo sepse Ai eshte DERA per te hyre ne kishen e tij.
Problemi me ju qendron ne faktin se, per ju kishe eshte vetem ajo orthodhokse, por une mendoj se Manulaki ka dhene plotesisht pergjigje te plote rreth kesaj ceshtje. Gjeja e dyte ku ju gaboni eshte dhe fakti se, ju sillni disa shembuj nga disa te krishtere. Ju merni largimin e X-it nga kjo kishe dhe futjen ne nje kishe tjeter( pavaresisht emrit dhe religjionit qe ajo ka), si nje shembull fondamental, ku permes se ciles kerkoni te na tregoni se, kisha ku ai shkoi eshte e vetmja kishe e vertete ( dhe kjo na qenka vetem ajo orthodhokse). Nese deshiron une mund tju sjell shume shembuj shembuj nga qindra orthodhokse, te cilet jane larguar nga kjo kishe dhe kane hyre ne ate katolike apo protestante. mos valle ky fakt e verteton se kush eshte kisha e vertete e Krishtit? Cdo njeri eshte i lire te perzgjedhe, dhe nese ai person qe ka ikur nga kisha protestante dhe ka hyre me pas ne ate orthodhokse, ky fakt nuk na tregon se, ai ka ikur nga kisha e reme dhe me pas ka hyre ne ate te verteten. Ky shikim eshte kendveshtirmi dhe qellim i cili nuk ju le te shikoni drejt arsyen se perse ky apo ai person u largua nga kjo kishe. Perzgjedhja e tij e lire e ben ate qe te perzgjedhe ate qe deshiron, pra ai person me ne fund ka kuptuar se nuk mund te ishte "DORE", prandaj dhe hoqi dore nga qellimi i deshirave te tij, sepse sherbesa jone ne trupin e Krishtit nuk varet nga deshirat tona, por eshte vete Ai, i cili e e ka vendosur cdo pjese te TRUPIT te tij, ashtu si Ai ka dashur. Pra cdo i krishter duhet te kupotje dhe te njohes se cfare "PJESE" funksionale e ka vendosur Krishti ate ne TRupin e tij. Tani ju kete ndergjegjesim qe ndodh tek i krishteri, e merni si nje fakt permes te cilave permbushni qellimet tuaja fetare religjionoze. Per mue kjo eshte "Miopi" ne diturine e Perendise, ose "Dituri" per politiken religjionoze, prandaj dhe Jezusi tha: beni kujdes se mos drita qe eshte ne ju eshte erresire. Kush ka veshe per te digjuar le te digjoje.
Deshmuesi.
Jo Deshmues,
ti nuk mund te me sjellesh mua as EDHE NJE shembull te vetem, ku nje ortodoks i mesuar, te jete kthyer per arsye doktrinore ne ndonje kishe tjeter.
Te vetmit ortodoks te kthyer ne katolicizem i ke se shumti per arsye primarisht politike, ose per grindje te bredeshme mes ndonje hierarku. Eshume prej ketyre as qe jane besimtare fare, ne kuptimin praktik ortodoks, por mendojne se jane ortodoksa meqe kane emra ortodokse...
Nderkohe qe faktikisht, protestante te mesuar, jo vetem kaq, por pastore e te degjuar per veprimtarine e tyre klerikale e interlektuale ne fushen e besimit, jane ktheyer ne ortodoksi. Po ashtu edhe prej katolicizmit ka, ndonese me pak.
Manulaki ka dhene pergjigje qe kundershtojne pikerisht ate qe perbejne boten protestante: "E thote bibla, e besoj", edhe une per ate arsye i drejtova ate pyetje asaj.
Sipas Manulakit nuk ka rendesi se ku je, kuzhine, aneks etj, rendesi ka qe je ne te njejtin themel. Kjo lloj pikepamjae nuk ka asnje baze biblike, e as nuk thote Bibla se mjafton qe te keni te njejtin shkrim te shenjte, besore e besim ne trini, e kjo ju ben nje kishe....
Ndersa me ty, problemi qendron fare i qarte. Krishti, si Samaritan i mire, e kuroi njeriun ne Kishe, Han.
A jeni i sigurte juve se jeni tek hani ku ai i dergon njerezit? Pergjigja e kesaj pyetje eshte ne te miren, jo te keqen tende, Deshmues.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 07-09-2004 mė 01:29
Seminarist i nderuar!Postuar mė parė nga Seminarist
Nderkohe qe bie dakord me nje pjese te shkrimit tend pararendes ketij qe kam cituar, duhet te them se jo vetem qe nuk jam dakord me kete ketu, por gjithashtu dua te shtoj se ti transformon shkrimin tim. Une nuk them:"thote Bibla, e besoj!" Une Biblen e lexoj, dhe kur sjell shkrime nga Bibla i sjell me bindje, jo me dyshime. Gjithashtu ne lidhje me ambjentet ne familje, meqenese nuk ke kuptuar dhe ke transformuar kuptimin e asaj qe kam sjelle, po te jap nje tjeter. Kur dikush shkon per vizite ne vellai ose ne motra e vet, shkon per vizite per ta pergojosur dhe per te pare pastertine dhe papastertine, apo sepse e do kete vella dhe kete moter. E pra e njejta gje ndodh me Ortodokset, protestantet, katoliket. E dine qe jane nje bark, barku i Krishtit, e megjithate kur vjen puna ne doktrinat (ne perdhet, dritaret, qilimat) harrojne dashurine (ate qe i lidh qe eshte Krishti) dhe merren me thashetheme (ai, ajo e kishte lene pafshire aty, dhe e kishte vene televizorin ne qoshe, dhe jo ne mes...) Nese une e dua nje vella, ashtu sic me meson Krishti, nuk bie dakord me papastertine ne shtepine e vellait apo motres sime, por nga ana tjeter nuk vete te pergojos lart e poshte, por ne dashuri perpiqem te ndihmoj me pastrimin e nevojshem, dhe nese nuk mundem te pastroj, sepse vellai dhe motra kane tjeter menyre pastrimi nga une, them le te pastrojne, pa se pastrojne ndryshe nga une kjo nuk ka rendesi. Rendesi ka pastrimi i plote, jo si do pastrohet rremuja.
Dhe po e them perseri, nuk ka kishe me te mire se tjetra, sepse une e njoh shume mire Kishen Ortodokse, Kishen Protestante, dhe Kishen Katolike. Po te dua t'i shaj kam plot sharje, por lavdi Zotit, kush jam une te shaj Kishen qe Vete Krishti ka ndertuar me Vdekjen dhe Ringjalljen e Tij?
Kjo eshte ajo qe kam theksuar, ju lumte atyre qe kane shkuar nga Kisha Protestante/Katolike ne Kishen Ortodokse. Ajo me te cilen nuk bie dakord eshte fajesimi i tyre ndaj Kishes, per moskuptimin e tyre, per mosshpetimin e tyre.
"Sepse me eshte treguar per ju, o vellezer, nga ata te shtepise se Kloes, se ne mes jush ka grindje. Dhe dua te them kete, qe secili nfa ju thote:"Une jam i Pali" "Une i Apolit" "Une i Kefes" dhe "Une i Krishtit" Valle i ndare na qenka Kristi? Mos Pali u kryqezua per ju? Apo ju u pagezuat ne emer te Palit?" 1Korintasit 1:10-13
Le t'i japim zemer njeri-tjetrit, jo me idera se nje kishe eshte me e mire se tjetra, dhe se njera eshte me e gabueshme se tjetra. Sepse gabimi eshte njerezor, por miresia Hyjnore.
Jam shume dakord me shkrimet per shpetimin e ketyre njerezve, por jo kur keto lavderojne nje kishte dhe shajne nje tjeter. Jam shume dakord kur shkrimet behen per te lavderuar punen e Krishtit ne Kishen e tij, por jo punen ndarese ne Kishen e Krishtit.
Pershendetje
A, nje minute. Nje eshte Kisha e Kishtit. Krishti nuk u flijua per 100 kisha. Dhe perderisa ti thua se i njeh mire kishat e mesiperme, atehere si rrjedhoje duhet te dish se cila eshte ajo qe perfaqeson me mire dhe me denjesisht se te tjerat Krishtin.Dhe po e them perseri, nuk ka kishe me te mire se tjetra, sepse une e njoh shume mire Kishen Ortodokse, Kishen Protestante, dhe Kishen Katolike. Po te dua t'i shaj kam plot sharje, por lavdi Zotit, kush jam une te shaj Kishen qe Vete Krishti ka ndertuar me Vdekjen dhe Ringjalljen e Tij?
Sepse duke i njohur shume mire te gjitha kishat, duhet te dish dhe se cila eshte me e mira. Dhe qe nuk jane njesoj, kjo besoj se nuk duhet diskutuar fare.
Dhe perderisa ti ke zgjedhur nje prej kishave, tregon se e konsideron me te mire se kishat e tjera. Pra, edhe ti beson se ajo qe ke zgjedhur eshte me e mire se te tjerat.
Nese jo, besoj se nuk e ke bezdi qe pervec epitetit protestante te te quajme edhe orthodhokse apo romanokatolike.Besoj se sipas logjikes tende nuk eshte fyerje, pasi te gjtha kishat jane njesoj. Apo jo?
Ndonjehere rruges per ne shkolle, kur te gjendesh perpara ndonje kishe orthodhokse apo romanokatolike mund te futesh brenda pa frike dhe te lutesh apo te kungohesh. E njejta gje eshte, apo jo?
Krijoni Kontakt