Shefi i ri i misionit të OKB-së në Kosovë, Soren Jesen Petersen ka arritur në Prishtinë, dy muaj pas emërimit të tij në krye të këtij misioni
Kosovë, mbërrin i dërguari i ri i OKB-së
Shekulli
Më i jashtëzakonshëm se paraardhësit e tij dhe madje shumë më konkret se kryeadministratori i fundit, Holkeri, danezi Soren Jesen Petersen duket se e ka kuptuar gjendjen në të cilën ndodhet sot Kosova.
Sipas korrespondentit të BBC-së, me të arritur në aeroportin e Prishtinës, shefi i ri i misionit të OKB-së në Kosovë, ka pohuar se Kosova është copëza e fundit e mozaikut që e ka çuar Ballkanin perëndimor nga konflikti i viteve ’90, drejt normalizimit, qëndrueshmërisë dhe integrimit evropian.
"Unë besoj fuqishëm se nuk do të ketë normalizim dhe qëndrueshmëri në Ballkanin perëndimor, derisa çështja e statusit të Kosovës të zgjidhet. Me qëndrueshmërinë, normalizimin dhe me zgjidhjen e statusit të Kosovës, nuk do të përfitojnë vetëm qytetarët e saj, por i gjithë rajoni," tha Soren Jesen Petersen, i emëruari në krye të administratës ndërkombëtare në Kosovë.
Danezi Petersen, për vite të tëra ka qenë i angazhuar në rajonin e Ballkanit. Së fundmi ai ka qenë në detyrën e të dërguarit të posaçëm të BE-së për Maqedoninë, në periudhën e fillimit të zbatimit të Marrëveshjes së Ohrit atje.
Petersen u emërua në krye të misionit ndërkombëtar në Kosovë dy muaj më parë me një vendim të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së, por detyrën zyrtarisht e fillon të hënën, me takimet me përfaqësues të shqiptarëve dhe të serbëve të Kosovës.
Zoti Petersen tha se "Kam ardhur këtu në një çast shumë të rëndësishëm. Unë pretendoj të punoj shumë me kolegët e mi dhe UNMIK-un, me autoritetet e përkohshme dhe me të gjitha palët në Kosovë dhe në rajon me qëllim që ta çoj Kosovën përpara dhe rajonin drejt normalizimit, qëndrueshmërisë dhe të ardhmes, të cilën ata aq shumë e meritojnë dhe kanë nevojë për të," tha Soren Petersen.
Danezi që është vënë në krye të administratës ndërkombëtare në Kosovë është skandinavi i tretë deri tani në këtë detyrë dhe kryeadministratori i gjashtë me radhë që nga përfundimi i luftës në Kosovë në vitin 1999.
Soren Jesen Petersen do të përballet me sfida të mëdha, në veçanti me ristrukturimin e vetë administratës së tij, sipas modelit të propozuar nga i dërguari i Kofi Ananit, Kai Eide.
Problemet më të mëdha për të do të jenë vendosja e një mirëbesimi të lëkundur mes vendorëve dhe ndërkombëtarëve si dhe funksionalizimi i institucioneve të Kosovës me një pushtet më të madh se sa deri tani.
Mbi të gjitha, Soren Jesen Petersen do të përballet me problemin e zgjedhjeve të përgjithshme dhe në veçanti të bindë serbët e Kosovës që të marrin pjesë në to.
Krijoni Kontakt