Close
Faqja 9 prej 19 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 188
    .... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar mė parė nga Akili-A
    Sigurisht qe kjo shprehje nuk vlen per tipa si ty dhe keta ketu.....qe jeni lypsa te vlerave......qe nuk i keni dhene kombit asgje..por vetem barbarizem......dhe mundoheni te te fshiheni pas nacionalizmit,duke kujtuar se do fitoni automatikisht dhe pa asnje mundim vlera......ju jeni ata qe doni te ruani zakonet me barbare te ketij kombi,ngaqe nuk keni as intelekt dhe as force per te dale nga gjendja mesjetare ku ndodheni.....dhe perfundoni si ata fshataret krutane (te vargjet e Nolit) qe ta shisni faren per grure.....d.m.th nacionalizmin per evolucion................
    Ore ti, kush te jep te drejte ty te gjykosh njerin apo tjetrin. Nga e di ti cfare i ka dhene kombit anetarja me lart? Nga e dime ne se cfare i ke dhene ti, qe mbake pishtarin e "modernizimit" apo "evolucionit" apo te vlerave "europiane" apo ........
    Mbete duke u kapur me gjithe anetaret ketu, por me duket je ti qe vuan nga krize identiteti.

A ka probleme vendi? Sigurisht qe ka. Pasojat e rrethanave historike, gjeopolitike, te shume shekujve me rradhe, detyrimisht qe jane veshtire te tejkalohen brenda nje periudhe te shkurter kohe. Brezi yne e ndien me shume kete udhekryq, sepse nga njera ane tashme e dime se si duhet te duket e ardhmja, por nga ana tjeter, zinxhiret e se kaluares akoma na rendojne.
    Por me duket jo vetem hipokrite, por absurde te fajesosh karakteristaket unike te nocionit "komb" per gjendjen ku ndodhemi sot. Nuk na e ka fajin "shqiptarizmi" por abuzimi yne, mosvleresimi apo bagazhet e tjera qe i shtojme asaj fjale.

Apo menyra se si e percakton njeri apo tjetri. Sepse per mua personalisht, kur them, kur ndjej qe jam "shqiptare" mendoj per flamurin "kuq e zi", mendoj per gjuhen e shenjte qe flas, mendoj, imagjinoj ate qe ndiej, kur isha ne avion nga Italia dhe pasi kalonim Adriatikun shikoja brigjet e Shqiperise, dhe me derdheshin lotet edhe pse kisha vetem gjashte muaj pa i pare.
    Kur them qe jam shqiptare, imagjinoj perendimet me te bukura ne bote.
    Kur them qe jam shqiptare, imagjinoj bjeshket, malet krenare qe me ashpersine e lartesine e tyre sfidojne kaltersine e qiellit apo e zbukurojne.
    Kur them qe jam shqiptare, imagjinoj kenget e jugut e te veriut, vallet, lahuten e Malesise.
    Kur them qe jam shqiptare, e ndiej ndersa jam ne makine ne autostrade ne NY, dhe qaj ndersa degjoj (me besoni apo jo) kenget e Molit apo "Xinxerfille."
    Kur them qe jam shqiptare, e ndiej ndersa shoh filmin "Nentori i Dyte" dhe qaj per te 100 here edhe tani qe s'jam me femije. E sidomos kur i afrohet Vlores dhe degjoj kete kenge madheshtore polifonike:

Cili je, ti more burre
    Qe na vjen nga Shqiperia
    Une jam Ismail Qemali
    Dua vatanet e mia
    Do t'i marr, se s'eshte pune
    Eshte e jona, Shqiperia
    Kur them qe jam shqiptare, mendoj per prinderit e mi, per nenen qe me dha "jete" per atin qe me dha "dhe." Per sakrificat e tyre, qe rriten tre femije shpeshhere me buke me uje e me sheqer, por qe e bene "balten me te embel se mjalten" me dashurine dhe perkushtimin e tyre.
    Kur them qe jam shqiptare, shikoj ne harte vendin tim, te vogel, por Zonje te rande.
    Kur them qe jam shqiptare ... s'do ta ndryshoja me asgje ne bote.

Pra per temen, kombesia legalisht nuk ndryshohet (ne pergjithesi.) Ajo qe mund te ndryshohet eshte nenshtetesia. Por sa per legalitetin, ai s'ka asnje vlere, nqs shpirterisht nuk e ndiejme perkatesine kombetare.

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    E tash ke fole si burrneshe

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar mė parė nga Lioness
    Ore ti, kush te jep te drejte ty te gjykosh njerin apo tjetrin. Nga e di ti cfare i ka dhene kombit anetarja me lart? Nga e dime ne se cfare i ke dhene ti, qe mbake pishtarin e "modernizimit" apo "evolucionit" apo te vlerave "europiane" apo ........
    Mbete duke u kapur me gjithe anetaret ketu, por me duket je ti qe vuan nga krize identiteti.

A ka probleme vendi? Sigurisht qe ka. Pasojat e rrethanave historike, gjeopolitike, te shume shekujve me rradhe, detyrimisht qe jane veshtire te tejkalohen brenda nje periudhe te shkurter kohe. Brezi yne e ndien me shume kete udhekryq, sepse nga njera ane tashme e dime se si duhet te duket e ardhmja, por nga ana tjeter, zinxhiret e se kaluares akoma na rendojne.
    Por me duket jo vetem hipokrite, por absurde te fajesosh karakteristaket unike te nocionit "komb" per gjendjen ku ndodhemi sot. Nuk na e ka fajin "shqiptarizmi" por abuzimi yne, mosvleresimi apo bagazhet e tjera qe i shtojme asaj fjale.

Apo menyra se si e percakton njeri apo tjetri. Sepse per mua personalisht, kur them, kur ndjej qe jam "shqiptare" mendoj per flamurin "kuq e zi", mendoj per gjuhen e shenjte qe flas, mendoj, imagjinoj ate qe ndiej, kur isha ne avion nga Italia dhe pasi kalonim Adriatikun shikoja brigjet e Shqiperise, dhe me derdheshin lotet edhe pse kisha vetem gjashte muaj pa i pare.
    Kur them qe jam shqiptare, imagjinoj perendimet me te bukura ne bote.
    Kur them qe jam shqiptare, imagjinoj bjeshket, malet krenare qe me ashpersine e lartesine e tyre sfidojne kaltersine e qiellit apo e zbukurojne.
    Kur them qe jam shqiptare, imagjinoj kenget e jugut e te veriut, vallet, lahuten e Malesise.
    Kur them qe jam shqiptare, e ndiej ndersa jam ne makine ne autostrade ne NY, dhe qaj ndersa degjoj (me besoni apo jo) kenget e Molit apo "Xinxerfille."
    Kur them qe jam shqiptare, e ndiej ndersa shoh filmin "Nentori i Dyte" dhe qaj per te 100 here edhe tani qe s'jam me femije. E sidomos kur i afrohet Vlores dhe degjoj kete kenge madheshtore polifonike:

Kur them qe jam shqiptare, mendoj per prinderit e mi, per nenen qe me dha "jete" per atin qe me dha "dhe." Per sakrificat e tyre, qe rriten tre femije shpeshhere me buke me uje e me sheqer, por qe e bene "balten me te embel se mjalten" me dashurine dhe perkushtimin e tyre.
    Kur them qe jam shqiptare, shikoj ne harte vendin tim, te vogel, por Zonje te rande.
    Kur them qe jam shqiptare ... s'do ta ndryshoja me asgje ne bote.

Pra per temen, kombesia legalisht nuk ndryshohet (ne pergjithesi.) Ajo qe mund te ndryshohet eshte nenshtetesia. Por sa per legalitetin, ai s'ka asnje vlere, nqs shpirterisht nuk e ndiejme perkatesine kombetare.
    Kur them qe jam shqiptare,une nuk behem romantik si ty.(nuk e kam as me detin,as me malet e as me fushat e shqiperise)......por shikoj realitetin dhe njerezit te hallakatur ne cdo lloj ideologjie apo iluzioni qe bota ka vite qe i ka lene mbrapa......shikoj ne cdo bisedim njerez intolerant qe fyejne pa te keq cdo gje qe nuk i pershtatet mentalitetit te tyre.(thua se jane me te diturit e botes dhe po i preket krenaria).....shikoj njerez qe te akuzojne si te huaj kur ve ne dyshim zakonet mesjetare.........shikoj te rinj qe u eshte bastarduar instikti rinor i kundershtimit te se vjetres....etj.etj...dhe bej pyetjen se ku po vete ky komb me keta pseudo-patriote qe vetem vuajtje do ti sjellin shqiperise ne te ardhmen me kete mentalitet qe kane......
    Njerez qe nuk kane nxjerre konkluzione nga e kaluara e vuajtur e shqiperise...
    Mire kosovaret qe nuk e kane idene e shtetit..(se nuk kane jetuar ndonjehere ne nje shtet shqiptare)..por edhe shume shqiptare kane te njejten mentalitet...kjo gje eshte nje fatkeqesi per kombin....

Romantizmi nuk e shpeton kombin...........
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Akili-A : 17-12-2006 mė 21:23

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Kur them qe jam shqiptare,une nuk behem romantik si ty.(nuk e kam as me detin,as me malet e as me fushat e shqiperise)......por shikoj realitetin dhe njerezit te hallakatur ne cdo lloj ideologjie apo iluzioni qe bota ka vite qe i ka lene mbrapa......shikoj ne cdo bisedim njerez intolerant qe fyejne pa te keq cdo gje qe nuk i pershtatet mentalitetit te tyre.(thua se jane me te diturit e botes dhe po i preket krenaria).....shikoj njerez qe te akuzojne si te huaj kur ve ne dyshim zakonet mesjetare.........shikoj te rinj qe u eshte bastarduar instikti rinor i kundershtimit te se vjetres....etj.etj...dhe bej pyetjen se ku po vete ky komb me keta pseudo-patriote qe vetem vuajtje do ti sjellin shqiperise ne te ardhmen me kete mentalitet qe kane......
    Njerez qe nuk kane nxjerre konkluzione nga e kaluara e vuajtur e shqiperise...
    Mire kosovaret qe nuk e kane idene e shtetit..(se nuk kane jetuar ndonjehere ne nje shtet shqiptare)..por edhe shume shqiptare kane te njejten mentalitet...kjo gje eshte nje fatkeqesi per kombin....
    Une vertete jam "romantike", helbete, femer hesapi. Por po ta kishe lexuar me kujdes postimin tim, ne menyre metaforike nuk iu referova vetem natyres, por edhe zakoneve, historise, dhe njerezve (ndermjet familjes sime.) Megjithate u dashkan thene gjerat me "shkoqur" per disa, se t'i marrin kallep.

Ti flet per te tjeret, se si jane intolerant, por ne te njejten kohe vete "fyen pa te keq."

Ti do te dukesh si "pragmatist" por akuzon per "romantik" aka "naive" ata/ato qe thone se gota eshte gjysem plote e jo gjysem bosh. Une, z. Akil, jam optimiste nga natyra, edhe pse jeta, eksperienca do me kishte thyer ne shume rrethana.

Une nuk ngaterroj nocionin e "shqiptarizmit" me nocionet apo institucionet e "shtetit." Shteti, si institucion eshte nje dhe i pergjithshem, varet kuptohet nga politika ideologjike e cdo vendi (ne varesi ndryshon natyra dhe funksioni i shtetit.)

Problemet e brezit te ri, i permenda pak me lart, shkurt, por sic thashe me siper i do te shkoqitura.
    Kriza e brezit te ri, nuk eshte nje incident i izoluar i Shqiperise, por eshte e pergjithshme (tranzicioni per Europen Lindore, Globalizimi, krizat familjare ne perendim, papunesia, varferia ne Lindje apo Jug, ekstremizmi fetar apo ideologjik etjetjetj.) Po te gjykojme nga ajo ane, asnje komb s'ka vlere.

Kuptohet, secili per vete e Zoti per te gjithe, ne kuptimin qe duhet te shqetesohemi se pari per avlline tone, e pastaj per ate te komshise. Domosdo qe ka vend per permiresime, domosdo qe po kalojme nje periudhe paksa te veshtire, ku "tranzicionit" s'po i shihet fundi. Por jam mese e sigurt qe ka drite ne fund te tynelit.
    Dhe ne fund te fundit, ndersa ne te kaluaren jemi mesuar te flasim apo t'i referohemi "pergjegjesise kolektive", tani secili duhet t'i kerkoje vetes, e te pyes veten se cfare ben per kombin, apo per vendin ku jeton, e jo te gjykosh "kolektivisht" te tjeret.

Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Ti do te dukesh si "pragmatist" por akuzon per "romantik" aka "naive" ata/ato qe thone se gota eshte gjysem plote e jo gjysem bosh. Une, z. Akil, jam optimiste nga natyra, edhe pse jeta, eksperienca do me kishte thyer ne shume rrethana.
    Nuk kam deshire ta degjeneroj biseden ne personale..........e kisha me romantizmin si fenomen jo percaktues i fatit.....

Une nuk ngaterroj nocionin e "shqiptarizmit" me nocionet apo institucionet e "shtetit." Shteti, si institucion eshte nje dhe i pergjithshem, varet kuptohet nga politika ideologjike e cdo vendi (ne varesi ndryshon natyra dhe funksioni i shtetit.)
    nocionin e "shqiptarizmit" me nocionet apo institucionet e "shtetit." une i ve ne nje kallep.......sepse institucionet e shendosha demokratike i krijon nje shoqeri me mentalitet te shendoshe dhe demokratik......

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Nuk kam deshire ta degjeneroj biseden ne personale..........e kisha me romantizmin si fenomen jo percaktues i fatit.....
    Kete c'e pate, lol?!

nocionin e "shqiptarizmit" me nocionet apo institucionet e "shtetit." une i ve ne nje kallep.......sepse institucionet e shendosha demokratike i krijon nje shoqeri me mentalitet te shendoshe dhe demokratik......
    Atehere veshtiresite qe kemi me insitucionet shteterore sipas teje rrjedhojne nga dicka "gjenetikisht" e crregullte ne ADN e "shqiptarizmit"?!
    E ke gabim, z. Akil, po flasim per nocione te tjera. Ketu kalojme ne nje dege tjeter diskutimi, ne "shoqerine civile" dhe mungesa apo evolucioni i ngadalesuar i saj ne Shqiperi. Kam shkruar shpeshhere ne lidhje me kete ceshtje, hera e fundit, nje dizertacion qe bera per nje certifikate ne behar.

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Po simbas kėtij tipit shqiptarėt me vetėdėshirė qenkan varfėruar e po jetojnė nė mjerim e pa tė drejta.
    Shikoi gjanat ma esėll shoq.

Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Kete c'e pate, lol?!
    Nuk te akuzova si romantike me nenkuptimin se je idiote......

Atehere veshtiresite qe kemi me insitucionet shteterore sipas teje rrjedhojne nga dicka "gjenetikisht" e crregullte ne ADN e "shqiptarizmit"?!
    E ke gabim, z. Akil, po flasim per nocione te tjera. Ketu kalojme ne nje dege tjeter diskutimi, ne "shoqerine civile" dhe mungesa apo evolucioni i ngadalesuar i saj ne Shqiperi. Kam shkruar shpeshhere ne lidhje me kete ceshtje, hera e fundit, nje dizertacion qe bera per nje certifikate ne behar.
    Nuk e kam fare per DNA.......se kultura nuk percohet gjenetikisht......
    por e kam fjalen se si do krijohet nje shoqeri demokratike (e cila eshte nje kulture ne vetevete) kur shume zakone tradicionale shqiptare nuk karakterizohen nga kjo kulture........
    ose me mire te them se si do ti fusim keto parime ne kulturen tone kombetare......qe ky komb te marri vlerat e medha te qyteterimit boteror.....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Akili-A : 17-12-2006 mė 22:27

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    por e kam fjalen se si do krijohet nje shoqeri demokratike (e cila eshte nje kulture ne vetevete) kur shume zakone tradicionale shqiptare nuk karakterizohen nga kjo kulture........
    Kush tė tha?
    Ke ndonjė fakt?
    Hap temė pėr kėtė e flasim pastaj.

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Nuk te akuzova si romantike me nenkuptimin se je idiote......
    Lol, kaq e mora vesh, se ndryshe as qe nuk begenisesha te flisja. E kisha me fjalen "degjenerim."

Perseri fola ne menyre "metaforike" kur iu referova ADN. (Ty te duhej profesorja ime e letersise, Fatmira, lol, se mbase do i kishe kapur me mire figurat letrare (shaka.)
    Duhet te ndahet "shqiptarizmi" si nocion, dhe atributet e tjera, si ato qe shpreha me lart, shoqeria civile, etj. Ti ndoshta do te dalesh tek Kanuni, apo zakone te tjera, pasqyrim i "shoqerise civile" ne te kaluaren per ate kohe. (Aman se do me futesh ne sherr me Baptist apo adhurues te tjere te kanunit, lol, dhe s'ua kam ngene te sqarohem me ta ne kete teme .)
    Nuk jane nocione te njejta.

Faqja 9 prej 19 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Te kam thene ndonjehere...
    Nga Mina nė forumin Ditari i meditimeve
    Pėrgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 12-03-2024, 08:16
  2. A jeni munduar ndonjehere te vizatoni lumturine
    Nga AuGuSt_ nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 80
    Postimi i Fundit: 04-11-2008, 15:36
  3. Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 19-02-2007, 18:16
  4. Polikseni Ninka
    Nga dikeafajtore nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 23-07-2005, 19:16
  5. Sikur tja ndryshonit emrin...
    Nga benseven11 nė forumin Bukuri dhe estetikė
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 06-11-2003, 08:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •