Shteti maqedon shpall tė padėshiruar dy shtetas shqiptarė, qė qėndronin prej vitesh nė Maqedoni
Shkupi dėbon gazetarin e Shekulli
Gazetari i Shekulllit Ylber Lili, shpallet non grata nė Maqedoni
Shekulli
SHKUP Korrespodenti i gazetės Shekulli, Ylber Lili, ėshtė shpallur dje person i padėshiruar nga shteti maqedon. Atij dhe bashkėshortes Adelina Lili, e cila punonte shefe kabineti e z.Arbėn Xhaferri, u ėshtė dhėnė ultimatumi nga autoritetet e Shkupit, qė tė largohet nga Maqedonia si person non grata. Nė bazė tė vendimit tė autoriteteve policore maqedone, ata nuk kanė tė drejtė tė shkelin nė Maqedoni pėr 5 vitet e ardhshme.
Gjithēka ka ndodhur tė martėn, kur Ylber Lili kishte shkuar nė policinė e Tetovės pėr tė marė vizė 6 mujore pėr qėndrim nė Maqedoni. Nė pasaportėn e tij ai kishte njė vendim pėr qėndrim nė kėtė vend deri nė janar tė vitit 2005, por autoritetet e kanė shpėrfillur kėtė gjė. Zyrtarė nė MPB nė Tetovė nuk kanė dhėnė sqarime pėr arsyet e kėtij vendimi, por e kanė rekomanduar ēiftin Lili qė tė respketojnė afatet zyrtare pėr largim nga Maqedonia, duke i njoftuar madje se ky vendim ka ardhur nga Shkupi. Nė njė intervistė pėr mediat nė Maqedoni, gazetari i gazetės prestigjioze Shekulli, z.Ylber Lili, kėtė vendim tė MPB-sė e quajti absurd dhe qesharak, si dhe njė sulm ndaj gazetės nė tė cilėn punon. Tė martėn, nė policinė e Tetovės mė ėshtė dhėnė njė ultimatum, me afat 24 orėsh, qė tė largohem nga Maqedonia sė bashku me bashkėshorten time. Mendoj se ėshtė njė tendencė qė ka ngjyrime politike. Nuk jam i shokuar pėr vendimin e marrė nga MPB-ja, por mė shumė jam i tronditur nga xhesti absurd. Thjesht mė ėshtė komunikuar se urdhėri vjen nga Shkupi, dhe ju pėr 24 orė duhet tė largoheni nga Maqedonia, duke mė thėnė se jam person i padėshiruar nė Maqedoni, pėr pesė vite. Ky vendim mė ėshtė komunikuar edhe nė pasapaportė, - deklaroi pėr mediat gazetari Ylber Lili. Ai, prej disa vitesh punon nė Maqedoni si korrespondent i gazetės Shekulli, por edhe si gazetar nė disa media nė Maqedoni. Vendimin e MPB-sė gazetari Lili e shikon si njė sulm ndaj mediave dhe fjalės sė lirė, duke thėnė se njė gjė e tillė ndodh vetėm nė shtetet totalitare-komuniste.
Gjithēka mund tė prisja. Kam patur sinjale e paralajmėrime tė ndryshme, por kėto i harrova. Dhe tani mė vjen njė vendim i tillė absurd. Gazetari nga Shqipėria ėshtė i gatshėm tė ballafaqohet me autoritetet e Shkupit dhe me pėrfaqėsusit e partisė nė pushtet, si dhe tė mbrojė tezėn se e ka bėrė punėn e tij me profesionalizėm. Gjatė gjithė kohės, pėrmes gazetės Shekulli kam pasqyruar njė realitet dhe unė nuk pranoj kurrsesi qė populli im, kombi im, tė dėmtohet apo asimilohet. Unė jam i gatshėm tė ballafaqohem me gjithkėnd, qoftė me autoritetet e Shkupit, qoftė me tė partisė nė pushtet, sepse nė profesionin tim kam qenė shumė transparent dhe realist. Nėse ata nuk e kuptojnė rolin e gazetarit, dhe faktin qė gazetari profesionist ka pėr detyrė tė kritikojė, kjo ėshtė ēėshtje tjetėr, - nėnvizon z.Ylber Lili. Pėr gazetarin Lili, shkaqet pėr njė vendim tė tillė tė MPB-sė janė tė shumta dhe, sipas tij, kjo ėshtė e keqja mė e vogėl qė i ka ndodhur. Gjatė konfliktit tė armatosur mė ėshtė bombarduar zyra, dhe kam kaluar nėpėr peripeci tė ndryshme. Nėse kėto mė pengojnė qė unė fizikisht tė jem nė mesin e shqiptarėve, ata nuk kanė fuqi tė mė ndalin fjalėn e shkruar, nuk mund tė ma ndalin tė drejtėn e fjalės pėrsa i pėrket profesionit tim, - shprehet ai.
Menjeherė pas kumtimit tė kėtij vendimi pėr largimin e Ylber Lilit nga Maqedonia, ai thotė se ka patur me qindra telefonata nga kolegė gazetarė dhe nga shtėpi tė ndryshme informative, tė cilėt kanė kėrkuar tė dijnė mė shumė nė lidhje me kėtė vendim tė MPB-sė. Gazetari nga Tirana thotė se pas kėtij vendimi ndihet si me qenė nė bangon e tė akuzuarve, por pa e kuptuar se pėr ēfarė akuzohet. Ai shton se nuk do tė pranojė asnjė ndryshim tė kėtij vendimi. Kisha dėshirė qė, kur tė largohesha, tė largohesha nė mėnyrė krejt ndryshe, tė ishte njė largim kuptimplotė dhe jo brutal. Megjithatė, nuk do tė pranoj oferta tė ndryshme qė tė ndryshoj opinionin tim, nė kompesim tė qėndrimit tė mėtejshėm nė Maqedoni.
Gazetari nga Shqipėria, zYlber Lili, bashkė me bashkėshorten e tij Adelina Lilin ndodhen nė Maqedoni qė nga viti 1997. Pėrveē korrespondencės me gazetėn mė tė madhe nė Shqipėri Shekulli, Lili ka punuar redaktor edhe nė tė pėrditshmen Fakti nė Maqedoni, dhe ka dhėnė njė kontribut tė madh pėr zhvillimin e gazetarisė nė kėtė vend, sidomos me nxitjen e gazetarėve tė rinj.
26/08/2004
Krijoni Kontakt