Nuh,
mirse-erdhe, mor djalosh (apo vashe?). Flmnd qe me referohesh per at materialin, por ai nuk asht i imi. Megjithate, une kam qejf ti shof problemet nga cilado ane, e te them (po me pyeten ose me vjen siraja) mendimin tim. Megjithate, une nuk mund te mbeshtetem tek ai autor, i cilli, sic e kam ba edhe kryeshenimin, sapo asht kthy prej vakancave dehese orientale ...
Desha te ndalem ne disa cashtje, te cilat me duket se po i kalojme si pa te keq.
se pari, a erdhen osmanet prej shkretinave te Azise, apo ishin Shqiptaret qe u shkulen ne kerkim te hordhive osmane? Apo mos e kish marre vesh oomania se Shqiptaret ishin ne rrezik prej fqinjeve shovene e haheshin me njani-tjetrin, sa rrezik do te shuheshin krejt?
se dyti, kultura osmane pasak qene aq e avancueme, sa Arabet lane mendet e krese, apo ballkanasit nuk mund te rrijshin pa cue jenicer lulen e rinise se tyne? Po pse mor Nuh, kur osmanet ishin te paditun e te paafte me drejtu, e Shqiptaret petrita e dijshin se s'kishin kah me shku, xejshin poste te rendesishme, por kjo nuk do te thoish aspak se ishin "bashke-gjeverises" - Shqypnia ishte ende nen hulline osmane te Stambollit;
se treti, ato taksat qe mblidheshin neper vilajete, ku shkojshin valle, ne xhepat e shqiptareve, apo te Sulltani ne Stamboll? Po ata qindra mijra Shqiptare qe u shkulen prej trojeve te veta e u vendosen ne Italine Jugore peseqind vjet ma pare (atehere kur ti thue se fillon historia jone), a iken prej qejfit te madh se ishin ftu e kishin hy "bashke-sunduesit" ne trojet shqiptare? Po kur u shemb perandoria osmane, a nuk u rrezikue me e marre dreqi i mallkuem Shqypnin?
se katerti, ai Qemal Ataturku ia paska mbushe kot tuj luftue kalifatin e Sulltanin; prandaj nuk i ka pase fort qejf ai Shqiptaret, sepse turqit pasakn qene "bashkesundu" prej osmanesh e Shqiptaresh. Po si i paska dale prej mendje Blendush-rrapatushit se kur pasha ish-hajdut i vilajetit te Janines desh me dale ne vedi, sulltani i vuni zjarrmin krahinave, e ne fund ia preu kryet; po kshtu, m'duket bani sulltani i osmanllive me Bushatllite. A u harrue tash krejte Lidhja e Prizrenit, e cila mund te ishte si rrjedhoje e Kong. te Berlinit, por ama pazaret per trojet Shqiptare i bante Padishahu, e jo Shqiptaret "bashkesundues". Mor po, kah e keni gjet kete term, apo si nja dhjet vjet ma pare, per me fitu votat, bashkefajtoret na u barazuen me bashkevuejtesit??? Ne fund te fundit, historia asht e duhet me qene objektive e sa ma afer te vertetes, e jo si politika, e cilla ndryshon, apo jo, asht "koniukturale", si thuhesh dje nuk thuhet sot, e nuk ka garanci se ajo cfare thuhet sot, te mos i bihet mohit neser.
se pesti - (edhe po e mbyll me kete), kur thue se e kalumja jone ndodhet ne arkivat e Stambollit, kjo asht e palejueshme per ty si Shqiptar. Po pse mor Nuh, a fillon historia e te pareve te lasht tane me ardhjen e hordhive osmane ne Ballkan? Simbas teje, na i paskena hy ne hak latinasve, grekve, sllaveve, pa permende ketu rome, vlleh e kusur milet qe ka ardhe e asht vendose ne Ballkan?
Hajde, Nuh hajde! Ku duhet me i cue mushka drute?
Krijoni Kontakt