.......Ndoshta urejtja ime per Zhaneta Tuxharin filloi ne tetvjecare, me dukej si kontravercjale qe edhe pse kisha fituar tre konkurse letersie ne shkolle....(ok ne njerin mora cmim te dyte ....kush i dilte dot perpara njeres me babin emigrant ne ate kohe)....kisha publikuar disa vjersha tek Korcari i Vogel....("kryeredaktor" ishte eris rusi....me bebelina...)dhe kisha pasur nje "marveshje speciale" me drejtorin e pallatit te kultures ("xhaxhi" Skenderi..ke mare edhe ti internet...hehe) ... nuk me ishte dhene akoma e drejta te vija ne te famshmen "mbremjen qendrore." Teta Zhaneta, nje mesuese historie qe ne ate kohe ishte reth te pesedhjetave, e konsideroi te rendesishme qe cmimi qe me takonte mua ti jepej shoqes sime... cupka e vockel kish pasur mamne ne inernim dhe si simbol i nje shoqerie demokratike qe i cmon votuesit e saj...zhaneta... teta demokratja ...i dha asaj cmimin qe me perkiste mua muaaaaaaaaaaaa.....(Cmimi qe medioker por shoqes sime i kushtoi nje fejse gjashte vjet me vone...upppss...hej trokit para se te hapesh deren ....)
Zhaneten e pashe serish ne shtetet e bashkuara...kishte erdhur te me fliste per nje mision special qe sipas saj do ta shkundte komunitetin shqiptar nga themelet....Duhet ta kisha kuptuar qe situata do te perfundonte keq qe kur kaperceu pragun e deres dhe me informoi se kafene e deshte me pak sheqer....E injorova kerkesen e saj dhe per reth nje ore u mundova te zgjidhja enigmen...Marigo apo Lulezime, cili do qe emri ideal per mua ne qofte se do kisha pranuar tia beja kafene? Me se fundi e shpalosi qellimin me krenari:"Kam filluar te pergatis nje cikel poezish per Shqiperine qe ti xhan i tetes do te recitosh ne mbremjen e pavarsise me shqiptaret ne Amerike....." "xhani i tetes"...."xhani i tetesssssssssssssss???????" Haroje Marigone dhe Lulezimen atehere...zgjidhja eshte midis Mimoza llastica dhe Mirela me kacurela...Nqs une isha me te vertete "xhani i tetes," yllka e vogel e mbremjes se pavarsise...pse u merzit teta Zhani kur me pa duke luajtur "topi rrotullohet" ne preherin e xhaxhi Tuxharit???
Zhaneta Tuxhari tani eshte reth te gjashtedhjetave...dhe pse pa asnje talent artistik apo imagjinate insiston se do te shkruaje nje liber...(sigurisht nuk prita nje kopje te autografuar por me ra ne dore rastesisht)... si shume libra te tjera to ta kisha injoruar po te mos me kishte zene syri poezine me titull "idhulli i komunitetit." dedikuar nje cope mishi me dy sy dhe dhejt milion dollare ne stoqet e Nasdaq... Ndoshta...ndoshta e urej se me vodhi cmimin, se me thiri "xhani i tetes"...ose ndoshta sepse i ka dhen dore kthimit te shoqerise shqiptare ne nje tufe lypsish qe do bejne gjithcka per nje vizite ne shtepine me pishine te madhe... per nje xhiro ne mercedez....Te njejtin shqitar qe kam pare vite me pare ti vinte pistoleten ne koke nje rugaci qe ne inat e siper i pergojoi familje...e shikoj sot te shtyje te bijen pese vjecare te shoqerohet me te birin pes vjecar te nje shfrytezuesi prostitutash...Ne krye te tavolines shqiptare sot nuk ulen burrat e nderit por burrat e parase....Zhaneta Tuxhari e polli kte realitet te qelbur kur e shnderoi ate turp njeriu ne nje idhull komuniteti....libri i tuxharit qe medioker dhe i padenje per tu quajtur liber por per me teper... Perendimi ...qe eshte krijuar per tju dhene njerzve LIRI e ka humbur kuptimin per faj te asaj mendjeje te mykur.......nenshkrimi im nuk qe loje fjalesh LIT...qe thjesht shprehje urejtje...cfar ka ndodher me shoqerine STOIKE shqiptare???Me premton dot se do ti thuash JO Nazar Mehmetit, Mercedezit dhe pishines ...???"Jo" se nuk te njoh..."Jo" se je njeri i ulet....Ku i kam BURRAT E BESES ???
p.s. kjo nuk eshte proze lertare....aren't you proud of me shigjeta ? not one word in english......
Krijoni Kontakt