U ndanë mbrëmë çmimet e edicionit të tretë të “Tirana International Film Festival”
Trofeu i Festivalit te filmit me metrazh te shkurtër shkon në Gjermani
Përpara se të shkojë, regjisori gjerman Heiko Hahn ka marrë me vete nga Festivali Ndërkombëtar i Filmit me metrazh të shkurtër, trofeun e filmit më të mirë.
Mbrëmë, në ambientet e Kinemasë “Millenium 2”, nën drejtimin e këndshëm të prezantuesit Adi Krasta, u zhvillua ceremonia e ndarjes së çmimeve për filmat më të mirë të festivalit. Juria e përbërë nga David D’Arcey, kritik filmi nga SHBA, Carl Henrik Svenstedt, regjisor nga Suedia, Mathias Groll, drejtues i filmit të shkurtër në Festivalin e Berlinit dhe Jesper Andersen, nëndrejtor i Institutit Danez të Filmit dhe regjisori shqiptar Artan Minarolli, vlerësuan si filmin më të mirë të edicionit të tretë të TIFF-it, filmin “Before i go”. Një film që trajton një nga dramat më të mëdha të ditëve të sotshme, braktisjen, plakjen, vetminë. Vetmia është një nga temat që është hasur më së shumti në filmat e edicionit të tretë në festivalin e këtij viti, së bashku me probleme të tjera sociale, luftën, dhunën… Dhunë ndaj shtresave të margjinalizuara të shoqërisë, luftë në Irak e në Kosovë, shkulme gjaku që lajnë ekranin e që të krijojnë një gjendje të trazuar, jo vetëm shpirtërore, por edhe në stomak. Duket se këto janë momentet që shqetësojnë më së shumti shoqërinë e në veçanti artistët si pjesa më e ndjeshme e saj. Duke qenë se këto tema dhe imazhe vijnë nga kënde të ndryshme të globit, duket se nuk është vetëm Shqipëria ajo që po përjeton momente të vështira, e gjitha bota qenkërka e përfshirë nga stresi e ankthi i së sotmes së më së shumti i së ardhmes.
Por ndërsa juria vlerësoi me trofeun e festivalit filmin gjerman, publiku ka vlerësuar si më të mirin filmin “Luleborë” me regji të Robert Budinës, ku interpretojnë aktorët e njohur Rajmonda Bulku e Edmond Budina. Ndërkohë këto dy çmime të mëdha të TIFF-t u shoqëruan me të tjera trofe, si ai për filmin më të mirë fiction që e ka marrë regjisorja australiane Beth Armstrong me filmin “Danya.
Një këndvështrim ndryshe i jetës dhe i vdekjes, parë me sytë e një 8-vjeçareje.
“Këmbësorët” e ukrainasit Igor Strembitski ka marrë trofeun e dokumentarit më të mirë, ndërsa Shpend Bengu, i cili brenda 60 sekondave tregon të papriturat e jetës, sesi vijat e bardha të kalimit në rrugë, mund të kthehen në hekura burgu, ka marrë çmimin për filmin më të mirë eksperimental.
Fatkeqësisht në ceremoninë e ndarjes së çmimeve shumë pak regjisorë ishin të pranishëm për të tërhequr trofetë e tyre. Shpresoj që kjo të ketë qenë thjesht rezultat i impenjimeve të tyre të shumta dhe jo shpërfilljes kundrejt festivalit. Megjithatë mbrëmë u mbyll edicioni i tretë i Festivalit Ndërkombëtar të Filmit me metrazh të shkurtër, duke ia bërë më të lehtë rrugën edicionit pasardhës.
Përgjatë 6 ditëve konkurrimi maratonë, në ekranin e madh të Kinemasë “Millenium 2” u shfaqën 69 filma artistikë me mertazh te shkurter, 16 të animuar, 13 eksperimentalë dhe 12 dokumentarë. Filmat konkurrentë u përzgjodhën mes një prurjeje prej 700 prodhimesh nga 65 vende të ndryshme të botës.
Një tjetër surprizë ishte shfaqja e filmit “Biletat” dhe ardhja në Shqipëri e regjisorit Ken Loach, prezenca e të cilëve nuk kaloi në heshtje dhe pa reagime.
Çmimet e edicionit të tretë te FILMIT ME METRAZH TË SHKURTËR :
Filmi më i mirë i TIFF “Before i go”, me regji të Heiko Hanh
Filmi më i mirë fiction “Danya”, me regji të Beth Armstrong
Filmi më i mirë dokumentar “Way farers”, me regji të Igor Strambitskyy-t
Filmi më i mirë eksperimental “Enter et exit”, me regji të Shpend Bengu- t
Filmi më i mirë i animuar “Failen art”, me regji të Tomek Baginski-t
Çmimi special “113”, me regji të Jason Branderberg
“Fillimi”, me regji të Roman Filippov
“Luleborë” me regji të Robert Budinës
Çmimi i jurisë së medias “Kaligrafia e mirë”, me regji të Alex Sampayo-s
Filmi më i mirë shqiptar “89 cent”, me regji të Dhimitër Ismailajt
Çmimi i publikut “Luleborë”, me regji të Robert Budinës