Gazeta "Sabah" publikon raportin e shërbimeve sekrete turke mbi krimin e organizuar
Nga ky trafik janë xhiruar 7,7 miliardë dollarë në vit
Mafiozët shqiptarë kanë furnizuar me armë krahun e armatosur të Partisë Komuniste kurde në Turqi.
Kjo është bërë e ditur para dy ditësh në gazetën turke "Sabah" (Mëngjesi), e cila citon burime nga shërbimet sekrete turke dhe Interpoli. Në artikull pohohet, gjithashtu, se mafia shqiptare pavarësisht nga mosha e re, arrin të qarkullojë rreth 7,7 miliardë dollarë në vit. Mosha e re nuk e ka penguar atë që të rritet me ritme të shpejta, duke u renditur, sipas gazetës, në një ndër organizatat mafioze më me "reputacion" në Evropë. Në artikull thuhet se përmasat e krimit të organizuar shqiptar janë rritur falë pozicionit gjeografik, në të cilin ndodhet Shqipëria, por edhe qarkullimit masiv të njerëzve dhe mallrave.
Fillesat e mafias
"Zanafilla e mafias shqiptare ngjason pak edhe me atë të mafias turke, që ka filluar me një armë e më pas, dy, tre, duke u rritur me një shpejtësi marramendëse që nuk njeh kufij", thuhet në të përditshmen turke. Gazeta, duke pohuar se bëhej fjalë për raporte të Interpolit, pohon se veprimtaria e mafias shqiptare është shtrirë gjerësisht jashtë kufijve të Shqipërisë. Ndërsa pohohet se një rol të rëndësishëm në ecurinë e mafias shqiptare ka luajtur ajo italiane. Por mafiozët e rinj shqiptarë kanë ditur të përfitojnë nga ky bashkëpunim, veçanërisht në trafikun e drogës dhe të armëve, ku kanë pasur mjaft sukses. Sipas raporteve të Interpolit, mafia shqiptare ka arritur të sigurojë tregjet për trafikimin e armëve, edhe brenda organizatave të ndryshme terroriste.
Shqiptarët u shitën armë kurdëve
Duke cituar shërbimet sekrete turke, gazeta pohon se një pjesë e konsiderueshme e këtyre armëve janë trafikuar në Turqi, ku kanë pasur si destinacion krahun e armatosur të Partisë Komuniste kurde të Abdullah Oçalanit, i cili në Turqi akuzohet për akte terroriste. Krimi i organizuar shqiptar arrinte të trafikonte armë të ndryshme me një çmim më të lirë dhe më lehtë se organizatat konkurrente. Dhe kjo duket se u ka dhënë atyre mjaft avantazhe në treg. Ndërsa gazeta pohon se në 6 muajt e fundit armët e trafikuara nga shqiptarët kanë filluar të shiten me çmime me të larta. Kryesisht, shqiptarët trafikojnë cigare dhe pije alkoolike, trafiqe, të cilat e kanë renditur mafian në vendet e para në Evropë. Aftësia e mafias shqiptare ka bërë, sipas "Sabah", që brenda një kohe të shkurtër ata të nxjerrin "jashtë loje" homologët e tyre nga vendet e tjera.
Bashkëpunimi mes policisë shqiptare e turke
Si u godit rrjeti i trafikut të heroinës
Trafikatët e heroinës mes Turqisë dhe Shqipërisë kanë filluar të ndiejnë goditjen e policisë së dy vendeve. Kjo është theksuar edhe në artikullin e para dy ditëve të gazetës "Sabah". Kapja e 369 kilogramëve heroinë, tre muaj më parë në kufirin Turqi-Bullgari, ka qenë një prej operacioneve policore të zhvilluara me bashkëpunimin e të dyja policive. Aksioni i policisë turke, i zhvilluar në provincën e Edirnes të Turqisë, ka bërë të mundur bllokimin e heroinës dhe arrestimin e 11 personave, dy prej të cilëve shqiptarë. Agjencitë turke të lajmeve bënë të ditur se sasia, nga më të mëdhatë e kapura ndonjëherë, kishte për destinacion vendet e Perëndimit. Ky operacion u zhvillua vetëm disa ditë pas vizitës së drejtorit të përgjithshëm të policisë turke në vendin tonë dhe, sipas pohimeve të drejtuesve të policisë shqiptare, ishte një produkt i bashkëpunimit mes dy palëve. Dy shqiptarët e arrestuar nga policia turke, ishin drejtues të mauneve, në të cilat ndodhej heroina.
Harta e trafikut të heroinës
Organizatat kriminale shqiptare dhe turke janë, sipas Interpolit, liderët e trafikut të heroinës për në Perëndim. Rruga që ndjek pluhuri i bardhë për të mbërritur në vendet ku do të shitet, kalon edhe në këto dy vendeve. Sipas një raporti të Interpolit, një ka rrugët më të rëndësishme të trafikut të heroinës drejtohet nga këto organizata. Harta e trafikut nis në Afganistan, ku prodhohet opiumi që është edhe lënda e parë për të bërë narkotikë, më pas kalon në Turqi, ku edhe përpunohet dhe shndërrohet në heroinë. Kjo e fundit kalon më pas në Bullgari, Maqedoni dhe në Shqipëri, për t´u hedhur më pas në anën tjetër të Adriatikut.
2003 Gazeta Panorama
Krijoni Kontakt