Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 14
    i/e larguar Maska e Tirana
    Anëtarësuar
    29-06-2004
    Postime
    211

Sadami në gjyq përballet me akuzat

Sadami në gjyq përballet me akuzat

Gjyqi po zhvillohet në një vend sekret për arsye sigurie
    Ish-udhëheqësi irakian, Sadam Husein, ka dalë përpara një gjykatësi irakian për t'u njohur me hollësitë e akuzave për të cilat ai do të gjykohet gjatë procesit që pritet të zhvillohet vitin e ardhshëm.
    Ai mbajti një qëndrim sfidues kur iu lexuan akuzat.

Në lidhje me akuzën se kishte kryer krim me pushtimin e Kuvajtit në vitin 1990, Sadam Huseini tha se e kishte bërë këtë për popullin irakian dhe i quajti kuvajtianët qenër.

Gjykatësi i tërhoqi vëmendjen që të mos përdorte një gjuhë të tillë, por Sadami u përgjigj: "Ky është i gjithi një teatër, krimineli i vërtetë është Bushi".

Sadam Huseini akuzohet edhe për rolin e tij në luftën me Iranin, sulmin me lëndë kimike kundër kurdëve më 1988, shtypjen e kryengritjeve që pasuan luftën e gjirit më 1991 dhe vrasjen e disa udhëheqësve shiitë.

Televizionet kanë transmetuar pamjet e para të Sadam Huseinit në sallën e gjyqit, që kur ai u kap para shtatë muajsh.

BBC
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

("ANDREA" ZEMRA BABIT) Maska e Genti^Itali
    Anëtarësuar
    19-09-2003
    Vendndodhja
    Itali ''Venezia''
    Postime
    635
    Nis gjyqi kundër ish -presidentit irakian Sadam Husein nga një gjykatë irakiane. Pritet të zgjasë deri më 2005

Sadami sfidon gjykatën e krimeve

Nervoz dhe shpërfillës Sadami thotë: “Kjo gjykatë nuk është legjitime…Unë jam ende president”

Shekulli

BAGDAD - Sadam Husein, ish -lideri irakian ka hedhur poshtë akuzat për krime lufte dhe gjenocid gjatë një seance të zhvilluar dje në një gjykatë irakiane. “Ky është një teatër, krimineli i vërtetë është Bushi”, -kështu iu drejtua gjyqtarëve Sadami, i cili i kishte duart të lidhura kur u soll në gjykatë, por prangat iu hoqën për 30 minuta në Kamp Viktori, një nga pallatet e tij në rrethinat e Bagdadit. “Unë jam Sadam Husein, presidenti i Irakut”, -tha ish -lideri irakian i ulur në karrige duke iu drejtuar gjykatësit në anën tjetër të parmakëve prej druri. Kur u pyet për emrin e tij ai u përgjigj: Saddam Hussein al-Majid, president i Irakut". Seanca e djeshme u transmetua në stacionin televiziv satelitor arab. Për herë të parë që pas kapjes së tij, pas shtatë muajsh, irakianët mundën të shihnin pamje të ish -diktatorit të tyre. Ata panë një Sadam, gjendja e të cilit ishte si nervoze dhe e tërbuar ashtu edhe shpërfillëse dhe sfiduese. Madje ai dukej sikur herë pas herë u jepte leksione gjyqtarëve. I pashoqëruar nga ndonjë avokat, Sadami refuzoi që të firmoste një listë me akuza kundër tij, derisa ai të kishte një këshilltar ligjor, dhe mbi të gjitha ai vë në pikëpyetje juridiksionin e gjykatës. “Ju lutem më lejoni të mos e firmos derisa avokatët të jenë të pranishëm… Sidoqoftë, kur të bëni procedurën që të më sillni këtu përsëri, më prezantoni me të gjitha letrat në praninë e avokatëve. Përse të veproni në një mënyrë që mund ta quanim të nxituar më pas?”, -tha ai.
    67 -vjeçari Sadam Huseini u acarua edhe më shumë kur u pyet për pushtimin e Kuvajtit- një nga akuzat më të mëdha kundër tij. “Forcat e armatosura shkuan në Kuvajt”, -tha Sadami. “Është e mundur që të ngrini akuza kundër një figure zyrtare dhe kjo figurë të trajtohet veçmas nga gjithë garancitë zyrtare që rrjedhin nga kushtetuta dhe ligji? Mbi cilin ligj ju po i kryeni këto hetime? Si mund të gjykohet Sadami mbi Kuvajtin që ka thënë se do t’i redukton----------------------------------------------------------------- gratë irakiane në prostituta 10 dinarëshe?- pyeti Sadami duke iu referuar vetes në vetën e tretë. “Ai mbrojti nderin e Irakut dhe rimëkëmbi të drejtat historike mbi këta qenër”. Në këtë çast gjykatësi e qortoi se nuk do ta toleronte një gjuhë të tillë në sallë. Sipas drejtorit të gjykatës speciale irakiane Salem Chalabi, gjyqi prite të zgjasë deri më 2005. Sadami kishte veshur një xhaketë të errët, me një këmishë të bardhë, dhe me pantallona të zeza. Ai u ul qetësisht, duke përshëndetur me dorë gjykatën dhe ndonjëherë mbante shënime në një letër të verdhë. Sigurisht që pamja e tij e djeshme ishte në kontrast të plotë me pamjen ku u kap në dhjetor, me flokë të gjata e mjekër të gjatë gri. Që në fillim ai u interesua për irakianët që ishin brenda në sallë veçanërisht për Chalabi-n dhe këshilltarin kombëtar të sigurimit Mouwafak al-Rubaie që ishin në të djathtë të tij. Kur u pyet nëse ai mund ta përballonte një avokat, Sadami iu përgjigj: “Amerikanët thonë se unë kam miliona të fshehura në Zvicër. Si të mos kem para të paguaj për një të tillë? Jo të gjithë gazetarët u lejuan në këtë seancë. I vetmi gazetar irakian që punon për një gazetë vendase u dëbua 10 minuta para fillimit të seancës.
    Legjitimiteti i gjykatës
    Sadami ka pyetur gjyqtarët nëse ai do të gjykohet në bazë të ligjeve të vendosura gjatë regjimit të tij, apo ligjeve të tjera. Ai i tha gjykatës se “forcat amerikane në Irak nuk janë trupa koalicioni, por trupa pushtuese”, -sipas “Al Jazeeras”. Në fakt qeveria e përkohshme e cila sapo ka marrë pushtetin nga administrata amerikane, nuk mund të ketë autoritetin për të gjykuar irakianët. Siç dihet kjo qeveri do të krijojë një asamble kushtetuese e cila do të përgatisë kushtetutën, e në bazë të kësaj kushtetute do të thirren zgjedhjet e para demokratike në Irak. Kështu që legjitimiteti i një gjykate të tillë vihet në dyshim. Megjithatë forcat amerikane kaluan në mënyrë sekrete përveç pushtetit edhe kujdesin ligjor për të burgosurit. Zyrtarët irakianë presin që gjyqi të nxjerrë disa nga masakrat e kryera nga regjimi i Sadamit dhe të ndihmojë vendin të ringjallet nga disa vite tiranie. Pritet që ky gjyq do të thellojë edhe hendekun mes grupeve të ndara irakiane- kurdët, shiitet dhe suni.
    Një pjesë e irakianëve, pro Sadamit
    Shumica e 25 milionë irakianëve ishin të gëzuar kur ra regjimi i Sadamit, dhe shumë të tjerë mezi presin që ai të dënohet. “Kushdo në botë është dakord që Sadami të dalë para gjyqit përballë popullit irakian”, -tha një banor nga Bagdadi, Ahmad al-Lami, cituar nga AP. Sidoqoftë trazirat e 14 muajve të fundit i kanë bërë irakianët të paduruar për një stabilitet të afërt. Veçanërisht myslimanët arabë suni tashmë ndihen të frikësuar nga krijimi i një qeverie të dominuar nga shiitet. “Sadam Huseini ishte një hero kombëtar dhe më i mirë se tradhtarët në qeverinë e re”, -tha një banor nga qyteti i lindjes së Sadamit, Tikrit për APTN. Në Falluja, një banor tha se amerikanët duhet të dalin në gjyq se kanë vrarë “mijëra irakianë në një vit pushtimi”.

7 akuzat ndaj Sadamit
    Vrasja e figurave fetare më 1974
    Helmimi me gaz i kurdëve në Halabja më 1988
    Vrasja e klanit kurd Barzani më 1983
    Vrasja e anëtarëve të partive politike në 30 vitet e fundit
    Fushata 1986-1988 “Anfal” për zhvendosjen e kurdëve
    Shtypja e revoltave të 1991 nga kurdët dhe shiitet
    Pushtimi i Kuvajtit më 1990
    Këto akuza pritet të grupohen një një padi që përmbledh
    Krime lufte, gjenocid, dhe krime kundër njerëzimit
    Gjyqi pritet të zgjasë deri më 2005
    LINDI EDHE "ANDREA"

Authentic Maska e DeuS
    Anëtarësuar
    08-06-2003
    Postime
    2,319
    Sa i ngjante Sadamit ai robi qe kishte dal ne gjygj!

...goxha pune bejne edhe kto dreq amerikanesh...prandaj i pelqej horrat!

...kane perborxh qe edhe demin ta shnderrojne ne blete...mjafto qe njerez si ju...une...apo ato atje pertej...t'u besojne "syve"

ga ga Maska e bunny
    Anëtarësuar
    09-06-2003
    Vendndodhja
    U.K
    Postime
    935
    si nuk po shoh ndonje akuze per ndonje krijese bombe ose lende berthamore...se per kete me kishte frike USA pasi Bota ishte ne rrezik...lol..
    sa simpatik qe qenka bere dreqi,lool...mesiguri edhe keto perkrahes nga bukuria do i kete..

IRAK, QINDRA DEMONSTRUES NE DOUR PERKRAHIN SADAM HUSEIN

Qindra irakiane kane marre pjese ne nje demonstrate pro Sadamit ne qytetin Dour, prane te cilit u kap lideri iraken nga forcat amerikane. Demonstruesit kane marshuar neper rruge duke mbajtur ne cuar fotografite e ish presidentit dhe kane hedhur sllogane pro Sadamit. Disa prej tyre kane shtene ne ajer me arme zjarri ndersa te tjere valevisnin flamurin iraken. 2 dite me pare Sadam Huseini u paraqit perpara nje gjykatesi te ri i cili e njohu me akuzat, krime lufte dhe krime kunder njerezimit. Por Sadami nuk pranoi te nenshkruante asnje dokument meqenese nuk ishte ne prani te avokatit dhe e quajti procesin gjyqesor, nje teater te amerikaneve. Megjithese amerikanet vendosen te dorezonin pushtetin per te qetesuar situaten, Iraku vazhdon te jete i tensionuar. Nje bombe ka shperthyer ne Basra duke plagosur ushtare britanike. Ndersa nga nje sulm i ushtrise amerikane prane Faluxhas jane vrare 5 irakene.
    How can she fall, if there is no one there to catch her

i/e regjistruar Maska e leci
    Anëtarësuar
    14-01-2003
    Vendndodhja
    Goetheanum,Italy
    Postime
    1,742
    Eshte populli iraken qe do te vendosi per fatin e ketij diktatori.
    E kerkojne mijera iraken te denuar nga regjimi i tij.
    E kerkojne mijera te mitur te vdekur ne vitet e diktatures.
    E kerkojne mijera kurd te helmuar me gaz nervin.
    E kerkojne jetet e humbura ne luftet qe ka bere ne vite kunder te gjitheve.
    Sarkazmi juaj hedh pluhur harrese mbi keto viktima.
    Po ju,jo te gjithe sepse femijet nuk bejne test,qe keni jetuar diktaturen made in albania te xhaxhit Enver,duhet ta kuptoni çfare eshte ne gjendje te beje nje diktator.
    Quod timor cladis.
    Sed intuitum amet elit vitae est

ga ga Maska e bunny
    Anëtarësuar
    09-06-2003
    Vendndodhja
    U.K
    Postime
    935
    GJYKATA LEJON AVOKATET TE TAKOHEN ME ISH-DIKTATORIN HUSEIN

Gjykata më e lartë amerikane vendosi sot që avokatët kanë të drejtën të takohen me Sadam Huseinin. Një avokat amerikan dhe 19 të tjerë deri tani nuk kanë pasur mundësinë të vizitojë ish - diktatorin irakian, i cili mbahet në burgjet e kontrolluara nga amerikanët.
    How can she fall, if there is no one there to catch her

Perjashtuar Maska e Ryder
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Postime
    1,160
    Populli iraken duhet ta gjykoje dhe ta denoje Sadam Husseinin per krimet dhe menyren diktatoriale me te cilat ka mbajtur pushtetin. Kjo esht mese e drejte.

Por kur them populli iraken kjo dmth strukturat ligjore irakene.
    Kur them strukturat ligjore irakene kjo dmth strukturat e caktuara nga qeveria irakene.
    Kur them qeveria irakene kjo dmth qeveria e zgjedhur nga populli iraken me votime te lira.
    Kur them votime te lira kjo sdmth votime te lira ne senatin e USA-ve per "kush duhet te jete qeveria irakene" po votime te lira ne te gjith Irakun.

Sepse nqs Sadami denohet nga qeveria irakene e vendosur nga Bushi atehere do te ishte sikur Sadamin e denon Amerika dhe jo populli iraken apo jo?
    Kshuqe prap do hidhej pluhur mbi krimet qe i takon popullit iraken ti gjykoje.

HUNDLESH Maska e altin55
    Anëtarësuar
    01-02-2003
    Vendndodhja
    Vlore Al
    Postime
    1,324
    Nje grup i lidhur me al-kaeden deklaron se do ti vrasi avokatet e sadamit nese ato perpiqen ta mbrojne sadamin .Ai duhet te denohet per krimet qe ka bere ne irak.-

GJYKATA LEJON AVOKATET TE TAKOHEN ME ISH-DIKTATORIN HUSEIN

Gjykata më e lartë amerikane vendosi sot që avokatët kanë të drejtën të takohen me Sadam Huseinin. Një avokat amerikan dhe 19 të tjerë deri tani nuk kanë pasur mundësinë të vizitojë ish - diktatorin irakian, i cili mbahet në burgjet e kontrolluara nga amerikanët.
    SUKSESI ME I MADHE QE NJERIU MUND TE ARIJ NE KETE JETE! ESHTE BINDJA NDAJ ALLAHUT TE MADHERUAR

...
    Anëtarësuar
    26-11-2003
    Vendndodhja
    PARIS me Xhej-n jo Lopezin jo :P o mo e mir se Lopezi
    Postime
    1,428
    Eshte populli iraken qe do te vendosi per fatin e ketij diktatori.
    E kerkojne mijera iraken te denuar nga regjimi i tij.
    E kerkojne mijera te mitur te vdekur ne vitet e diktatures.
    E kerkojne mijera kurd te helmuar me gaz nervin.
    E kerkojne jetet e humbura ne luftet qe ka bere ne vite kunder te gjitheve.
    Kush e di sa e kerkojne edhe Bushin ata te shkretet, ti japin ndonje dreke ose te shkembejn dy llafe si mik te madh qe e kane qe po i sjell lirine. Ta marrin njeher andej nga ato vendet qe kane qene lulishte per femijet e tyre, por qe tani jane hapur ne gropa te vogla ku prehet trupi i tyre i pafajshem. Do kisha deshire qe Irakienet vete ti benin nje gjyq edhe Bushit edhe Sadamit. Jo vetem Irakienet por te gjithe ato vende qe po priten e sakatohen mizorisht nga shpata e Amerikane maja e te ciles quhet Izrael (cifutet). Gjakpiresit vazhdojne te pijne gjak te pafajshem, mediat dhe gjyqet e rreme vazhdojne te zbukurojne perrallen Amerikane, duke i kthyer personazhet per se mbrapshti, ujkun duke e bere lepur, edhe lepurin ujk. Bebet e vogla qe e degjojne ne menyre "te pa vetedijshme" vazhdojne ti urrejne edhe ti pelqejne personazhet perkatesisht sipas menyres me te thjeshte edhe me te bukur qe u serviren.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Del Monako : 09-07-2004 më 16:40
    HOLLAND...

I shkreti Mahmut Jihadi Maska e LONDON-TIRONC
    Anëtarësuar
    08-12-2002
    Postime
    279
    Citim Postuar më parë nga Del Monako
    Kush e di sa e kerkojne edhe Bushin ata te shkretet, ti japin ndonje dreke ose te shkembejn dy llafe si mik te madh qe e kane qe po i sjell lirine. Ta marrin njeher andej nga ato vendet qe kane qene lulishte per femijet e tyre, por qe tani jane hapur ne gropa te vogla ku prehet trupi i tyre i pafajshem. Do kisha deshire qe Irakienet vete ti benin nje gjyq edhe Bushit edhe Sadamit. Jo vetem Irakienet por te gjithe ato vende qe po priten e sakatohen mizorisht nga shpata e Amerikane maja e te ciles quhet Izrael (cifutet). Gjakpiresit vazhdojne te pijne gjak te pafajshem, mediat dhe gjyqet e rreme vazhdojne te zbukurojne perrallen Amerikane, duke i kthyer personazhet per se mbrapshti, ujkun duke e bere lepur, edhe lepurin ujk. Bebet e vogla qe e degjojne ne menyre "te pa vetedijshme" vazhdojne ti urrejne edhe ti pelqejne personazhet perkatesisht sipas menyres me te thjeshte edhe me te bukur qe u serviren.

Cinizmit e injorances qe ju ka karakterizuar kto tre-kater shekujt e fundit nuk besoj se do ti gjendet asnjehere fundi nese kjo bote nuk do te 'prodhonte' Bush-er e pasues te tij, per t'ju a bere te qarte se krijesa si ju do mbeteni deri ne momentin e fundit qe do ju funksionojne mushkerite, si Qarramane e Snobista me tendenca katastrofike ndaj vete te Qenurit ju ne radhe te pare, e me pas viktima te shoqerise njerezore, ''Opozitare'' te Forces se Progresit, Arsyes se Shendoshe e Perparimit Human, per hir te modes se tashme krijuar keto vitet e fundit, anti-amerikanizmit, mode kjo e krijuar nga artiste te deshtuar, pseudointelektuale,saharatoide me fat qe jetojne ne perendim e pseudo europiane me prejardhje nga brigjet e Tigrit e Eufratit.

Te te citosh ty, mbas ketyre alienizmave qe ke shkruar me lart, eshte nje sfide qe une i bej sensit tim te mirkuptimit,sens qe me rrjedh nga te qenurit shqiptar,por ngaqe bazuar nga ato qe pjeserisht lexova pak me lart,krijova idene se jo vetem Brrakaxhinjte jane jo shqiptaro-europiane ne Shqiperi.

Si dikush qe nuk ta don as te miren,sepse llogjika jote me le vend per disrespekt,por edhe si dikush qe nuk ta don as te keqen,sepse pak interes kam ne zhvillimin tend mendor, intelektual,nese kjo e fundit do te kishte shance, te rekomandoj si shqipfoles qe je, qe t'ja fusesh vrapit e ta perfundosh ne mes te pyllit, te ndertosh nje kasolle me kashte ne maje te ndonje baobabi e sa here te gjemoje ndonje bubellime , ti falesh te Madhit..

Ahh se harrova..mos e kthe me koken mbapsh,sepse besoj se tashme e ke parasysh qe me i Forti te ben qe te besh ''uren'', e me i Dobti duhet ta beje kete nese don qe te ket shpresa per pak oksigjen..
    Ndryshuar për herë të fundit nga LONDON-TIRONC : 09-07-2004 më 19:31
    Kur ne niseshim per marrshim,zuzkat qanit me ngasherim.
    Ne Jarovesh ne po vemi,kush nuk beson borxh nuk ja kemi.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Akuzat politike, perplasje Toska-Haxhi
    Nga Brari në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 06-02-2005, 12:09
  2. CIA: Ja zyrtarët që kanë marrë ryshfet nga Sadami
    Nga Genti^Itali në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 25-10-2004, 20:17
  3. Iraku i pasluftes
    Nga Astriti në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 154
    Postimi i Fundit: 17-01-2004, 17:26
  4. Sadami me Bushin
    Nga Drame_Dashurie në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 18-07-2003, 13:07

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •