Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 67
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    anton1as
    i Djathte
    (12/19/01 8:08:22 am)
    --------------------------------------------------------------------------------
    Kujt qyteterimi i perkasim pra?

Lindjes sepse popullsia eshte me shumice myslimane sepse ishim vend komunist ,sepse...

Perendimit sepse jemi pjese gjeografike e europes, sepse Heroi yne Kombetar eshte nje nga shpetimtaret e europes, sepse...

Une e kam dhene mendimin as ketej as andej por miniqyteterimit ballkanik.

Si thoni?

Anton!

Honezmi
    Diskutant i rregjistruar
    (12/20/01 12:38:29 am)
    --------------------------------------------------------------------------------
    I nderuar ReEdD!
    Shkrimi jot me solli nje kenaqsi kur e lexova,dhe jame plotesisht dakort me mendimin tend.

Pase atyre lum akuzash, dhe penalizimit qe i behet gjithe komunitetit musliman ne Shqiperi,dhe duke pare se fjalori i akuzave Greko-Serbe ka zene vend ne fjalorin e disa antarve te forumit,dhe duke pare se figura e Gjergj Kastrijotit(Skenderbeut)perdoret per demagogji fetare, nga njerez te merzitshem, hileqar, dhe te pa pergjegjshem,kame dale ne perfundimin sey forum po -cakordohet-dhe po degjenerone ne nje forum fetar ,ku fondementalizmi (musliman, katolik, e ortodoks)dhe injoranca, po i marin frymen ceshties shqiptare.

Dhe personazhet jane po te njejtat fytyra, qe fshihen pas nacionalizmit e djathtizmit,por edhe pas injorances fetare.

Dua tu thome ketyre personazheve; heshtni o te pa udhe, se ju nuk jeni me shqiptar se sa mua, pavarsishte se s'kemi te njejten fe.

Mbi te gjitha -KOMBI SHQIPTAR-.
    -FEJA E SHQITARIT ESHTE SHQIPTARIA-.
    Mos e haroni kete o SHQIPTARE.

Shqiptar
    Nder i kombit
    (12/20/01 3:38:02 am)

Ne ka nje gje qe shqiptaret te pakten duhet te kene mesuar ne "historine moderne" qe fillon me pavaresine kombetare, eshte fakti se nuk mund te hame me nje luge nga dy pjata. Ne jemi bere si puna e atij mulatit, qe po te rrije me te bardhet e diskriminojne si i zi, dhe po te rrije me te zinjte e diskriminojne si i bardhe. Pra ne kemi ngelur fillikat dhe pa mbeshtetje Shqiperia nuk qendron dot ne kembet e saja.

Ideologjira dhe fjale te bukura njerezit mund te shkruajne plot. Eshte shume e lehte te besh edhe politike ne kete pike, duke folur bukur, por duke mos thene asgje. Shqiptaret, dhe kur them shqiptaret them secili prej nesh duhet te krijojne nje vizion te vetiin per Shqiperine. Ka disa opsione:

1. Shqiperia vend ateist (kete e praktikuam per 50 vjet)
    2. Shqiperia shteti i vetem islamik ne Europe (kete e provuam per 500 vjet)
    3. Shqiperia shtet laik ku shoqeria perqafon vlerat e qyteterimit Europian

Njerezit habiten se si gjithcka deduktohet dhe arrin tek feja, por feja eshte edhe gjeneza e cdo qyteterimi, dhe nga ajo fare lindin filizat dhe pemet e larta. Ne baze te cdo qyteterimi ka qene nje fe, dhe kushdo qe mendon ndryshe vetem sa genjen veten. Une e kam bere perzgjedhjen time, eshte ajo e treta.

Gjithashtu, nuk eshte herezi te kete shqiptare qe bejne perzgjedhje te ndryshme, perkundrazi le te bashkohen te gjithe ata qe ndajne nje vizion dhe le ta kthejne ate ne nje platforme politike. Le te fitoje pastaj shumica mbi pakicen, parimi me i shenjte i demokracise. Do te isha shume naiv te besoja qe gjerat ndodhin vetvetiu, asgje nuk ndodh pa shkak dhe pa arsye ne kete bote.

anton1as
    i Djathte
    (12/20/01 5:10:55 am)
    Reply Re: Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret ?
    Pyetja eshte kujt qyteterimi i perkasim.

Se kujt qyteterimi deshirojme ti perkasim eshte pyetje tjeter.

Por meqe "shqiptar" e preku une si i padisciplinuar qe jam po e vazhdoj shkurt.

Jam i sigurte qe rruga e filluar nga Mbreti Zog eshte rruga me e drejte.

"Parimet e politikes fetare te shtetit shqiptar ishin: laiciteti i Shtetit, liri fetare, barazi te feve, nenshtrim i tyre ndaj shtetit"

Por vlerat themelore duhet te jene ato te nje demokracie perendimore.

Pra ne thelb jam plotesisht dakort me piken 3 te shqiptarit.

Shnet Anton!

PS po hap nje teme te re
    " Kujt qyteterimi deshirojne ti perkasin shqiptaret dhe pse?"

anton1as
    i Djathte
    (12/20/01 5:27:00 am)
    "Shqiptaret i perkasin qyteterimit shqiptar, as atij perendimo, as atij lindor dhe as atij Ballkanik."

Sikur e tepruar pak.
    sigurisht qe per diskutuar se kujt qyteterimi i perkasim duhet te merremi vesh se cfare kuptojme me qyteterim e kjo eshte pyetje aspak e thjeshte per tiu pergjigjur.
    Por secile nga ne e ka pak a shume te qarte se qyteterimi eshte nje koncept i pergjithshem per bashkesi kombesh e popujsh te kane pak a shume te njejtat vlera.

Psh qyteterim Ballkanik nuk ka sepse nuk permbushet ajo pjese e perkufizimit e pa shkruar se duhet te behet fjale per nje bashkesi te madhe.

Sigurisht qe nuk pretendoj te saktesoj kuptimin e konceptit qyteterim por vetem desha te qartesoj pak mendimet.

Shnet Anton!

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    reflektim10
    Anetar i ri
    (12/20/01 1:20:07 pm)

Me vjen te te them qe ne ne komentin tend te fundit ka shume nerv, ka dhe ofendime, por ajo qe eshte e rendesishme eshte se ka mjaft shtremberime te se vertetes.

Nga e ke gjetur statistiken qe shqiptaret kane qene populli me i madh ne Ballkan ? (te lutem burimin e sakte dhe autorin qe ta kem edhe une per diskutime te tjera)

Shqiptaret humben trojet !!!

Qe shqiptaret u pushtuan nuk do te thote se humben trojet pasi aty vazhduan te jetonin edhe pasi erdhen turqit, edhe kur iken turqit. Trojet mund ti humbasesh kur te perzene prej tyre e me sa di une e vetmja shperngulje masive me ardhjen e turqve ishte ikja e shume shqiptareve ne Itali, po dhe ne trojet qe ata lane pas prape shqiptare vazhduan te banonin

Humbja e trojeve nenkupton qe ka pasur nje fare konturi shteti ose organizimi politik gje qe dihet nga cdokush se nuk eshte aspak e sakte pasi shqiptaret ne ate kohe jetonin neper principata e pothuajse te gjithe feudalet shqiptare ishin ne marredhenie vasaliteti me turqit. Edhe momenti kulmor i shqiptareve, rezistenca ndaj turqve nen udheheqjen e Skenderbeut, ishte nje aleance ushtarake midis feudaleve me te medhenj shqiptare qe funksiononte persa kohe afrohej rreziku turk, ndersa ne kohe paqeje secili qeveriste ne principaten e tij sipas qejfit.

Mbi gabimin trashanik timin per identitetin kombetar ne 1912. E para qe do te thoja e ke lexuar se prapthi se une nuk kam permendur fare 28 nentor 1912. kam shkruar te zeze mbi te bardhe qe ndergjegjesimi kombetar i shqiptareve filloi ne shekullin e 19 nepermjet rilindasve qe ishin te edukimit dhe prirjes perendimore dhe nqs kjo nuk te duket e sakte atehere nuk eshte gabimi im trashanik, por njohurite e tua te ceketa

Sa per identitetin kombetar qe fillon qe ne djep te nenes.

Nuk te duket pak absurde qe ti veshesh cdo shqiptari te asaj kohe koncepte si "identitet kombetar" ne termat qe une dhe ti perdorim sot. Si ka mundesi te kete pasur nje identitet te tille te zhvilluar ne kohen kur erdhen turqit kur dokumenti i pare i shkruar ne shqip ishte me 1455 (turqit kishin depertuar shume me heret ne trojet tona), kur alfabeti yne me germa latine u sanksionua me 1908 ? Si ka mundesi qe nje popull ta kete zhvilluar ne ate kohe kaq mire identitetin pa kultivuar gjuhen e tij te shkruar, pa pasur letersi dhe pa i kryer ritet fetare ne gjuhen e tij, po ne latinisht, turqisht dhe greqisht ?

Formulimin e konceptit "komb" dhe "identitet" nuk te duket pak e tepruar te kete egzistuar ne koken e malesorit ne mes bjeshkeve, labit ne malet e Kurveleshit apo fusharakeve ne zonen e Myzeqese ne ate kohe qe per vete nivelin e zhvillimit te komunikimit nuk njihnin me shume se te parin e fisit te tyre ?

Edhe gjermanet e popujt e tjere te veriut nuk kishin ende nje identitet te tyre plotesisht te percaktuar, pasi latinishtja ishte gjuha e oborreve te Evropes per kohen qe diskutojme

Ndergjegjesimi kombetar i te gjithe kombeve ka ardhur prej elites intelektuale dhe ne rastin e shqiptareve kjo eshte me e theksuar duke pasur parasysh nivelin e prapambetjes se popullates.

Identiteti kombetar, i dashur shqiptar, lidhet ngushte edhe me nje faktor shume te rendesishem qe une e kam prekur shkarazi me lart dhe e kam shtjelluar edhe ne komentin tim te meparshem. Eshte fjala per organizimin politik. Nje komb nuk mund te quhet komb ne kuptimin e plote te fjales neqoftese nuk funksionin si nje komunitet politik brenda nje territori te caktuar, nen nje autoritet qendror. Ne rastin tone kjo u be realisht e mundur vetem ne vitin 1920, kur filloi per here te pare te funksiononte shteti shqiptar

Sa per vilajetet, e para ato vilajete u krijuan nga Perandoria Osmane pasi me pare asnjehere nuk kishin egzistuar si te tilla, dhe e dyta nuk eshte e vertete qe te gjitha vilajetet ishin toka shqiptare pasi ato shtriheshin drejt lindjes deri ne Bullgari.

Problemi i trojeve eshte shume i nderlikuar dhe nuk mund t'i biesh me nje te rene te lapsit e te thuash keto jane te miat e keto jane te tuat kur ben fjale per mijera vjet histori dhe kur je i ndergjegjshem qe popujt si organizma te gjalle nuk jane entitete statike, po jane vazhdimisht ne levizje, emigrojne, imigrojne, shperngulen, shfarosen, shtohen, pakesohen e keshtu me radhe

Te lutem mos me keqkupto nese do te duket gjuha e ashper, por eshte me mire qe mendimet e tyre ti mbeshtesesh me fakte e ne shkrimin tend te fundit me duket se jane shume te rralla

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    Shqiptar
    Nder i kombit
    (12/20/01 11:10:22 pm)

Reflektim, nese nuk ke lexuar "Golgota Shqiptare" qe mesa di une eshte pekthyer edhe nga Noli, dhe nese nuk ke lexuar edhe kujtimet e Edhit Durrham, liber te cilin une e kam lexuar i vogel, botim te vitit 1945, atehere une nuk te ve faj ty te mendosh ne ate menyre. Cdo shqiptar duhet te lexoje Golgothen Shqiptare pasi personalisht per mua kane qene faktet me rrenqethese qe kam lexuar ndonjehere per vendin tim. Do doja te te sillja shifra e citime por fatkeqesisht memoria ime nuk eshte e mire per emra dhe as per data, por vetem per brendi mendimi.

Tek "Albanian Golgotha" do te gjesh tragjedine shqiptare nga shenimet e gazetareve perendimore, (austriake mos gaboj), do kesh edhe shifra te popullsise para dhe pas clirimit nga otomanet. Jo vetem qe otomanet nuk e ndihmuan levizjen kombetare ne fillimet e saj, por ata edhe kur u larguan nga Shqiperia e lane ate ne meshiren e serbve dhe bullgareve. Per tragjedine e shqiptareve gjate luftrave Ballkanike flet edhe libri ne fjale.

Kurse ne librin e Edhit Durrham, "High Albania" (me duket se egziston nje botim bashkohor pasi une kam ate te hershmin fare ne shqip) do te gjesh periudhen para pavaresise se trojeve shqiptare, vecanerisht ne vitet e fillimit te shekullit te XX. Por vlera me e madhe e librit te saj eshte pershkrimi i jetes se shqiptareve nen perendorine atomane, pasi askush nuk e kish bere nje gje te tille para saj.

Pasi ti lexosh keto dy libra, nese nuk i ke lexuar ende, atehere do ti shikosh me nje sy tjeter ato qe ti quan "vlera te qyteterimit otoman ne Shqiperi".

Gjithe te mirat!

ReEdD
    Moderator
    (12/20/01 11:14:18 pm)
    I lexova shkrimet e tjera dhe po shkruaj perseri dicka per te perforcuar mendimet e mia. Pra do te doja qe te lexoheshin ato qe kam shkruar ne shkrimet e mesiperme dhe pastaj te behet lidhja.
    Nuk dua ti replikoj askujt, pavaresisht qe nga nje mori fjalish qe une apo shumekush mund te shkruaje dikush nuk mund te kuptoje ndonjeren prej tyre ose te mos jete dakort, por une do t'ju lutesha te gjithe qe te merren me konceptin e gjerave dhe te ideve dhe jo pas ndonje fakti banal, apo ndonje fjalie te shkruar, ashtu e zeze mbi te bardhe.

P.Sh. kam shkruar: Shqiptaret i perkasin qyteterimit shqiptar, as atij perendimo, as atij lindor dhe as atij Ballkanik.
    Kjo gje nuk kuptohet pasi NE nuk shkeputemi dot botkuptimi i mykur qe na mbizoteron prej shekujsh. Gjithmone jemi perpjekur ta identifikojme veten me dicka qe nuk eshte e jona

Pra cfare kam dashur te them une me keto fjali? Shumica e gjerave qe them dhe mendoj vine si pasoje e bindjeve te mia qe jane formuar shume heret tek une.

E kam thene shpesh here qe problemi i shqiptareve eshte mosndergjegjesimi i tyre. Shumica qe e kuptojne kete gje fillojne dhe te diskutojne per shkaqet, fajtoret apo per te kaluaren dhe nuk japin ndonje alternative apo mendim se si mund te rritet ndergjegja kombetare.
    Kur kjo teme u hap mendova qe me siguri do te shqyrtohet faktori FE dhe ketu do te fillojne diskutimet. Diskutimet mbi fene e shqiptareve i kam pare tek forumet e fese dhe nuk me vete ne mendje te diskutoj atje, pasi shumica jane te indokrrinuar, ashtu sic jane shumica e shqiptareve te indokrrinuar me ideologjine komuniste, pavaresisht se nuk e pranojne kete fakt.

Pra titulli i temes eshte:"Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret".
    Nese doni qe te flasim mbi pikpamjet fetare, shume qarte mund t'ju them qe 70% e shqiptareve ne RSh dhe mbi 85% e shqiptareve ne tere Ballkanin i perkasin fese myslimane dhe meqenese shume nga diskutuesit e kane quajtur nje gjge te tille si fenomen Lindor, atehere realiteti thote qe shqiptaret i perkasin qyteterimit Lindor, pavaresisht se shume perj nesh nuk mund te na vije mire.
    Por ky eshte realiteti. Cfare te bejme? Ti konvertojme te tere? E pamundur, prandaj eshte e udhes qe te rrime urte dhe ta permendim fene sa me pak qe te jete e mundur.

Duhet qe te perkrahim te perbashketat dhe te injorojme te vecantat qe sherbejne vetem per te na percare.
    Pra si mendoni sikur ti leme pas ato qe na ka bere turku dhe te gjithe armiqte e tjere, myslimane apo kristiane qofshin.
    NJe gje qe vihet re shume qarte tek shqiptaret eshte evokimi i periudhes se Gjergj Kastriotit. Padyshim qe eshte periudha me e arte e historise se Shqiperise, por qe me kete gje harrohet periudha e para Gjergjit, ajo periudhe disa mijevjecare qe shume pak nga ne e dine apo e cilesojne.
    Ajo qe une kam menduar gjithmone eshte, se duhet ngritur ndergjegja kombetare duker revokuar pik se pari lashtesine.

Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret?

Po ju them disa gjera teper simbolike.

Kujt qyteterimi i perkasin italianet, apo francezet, britaniket, hungarezet, greket, turqit?

Shikoni sa here del ne TV Presidenti italian. Nga pas ka dy "roje" apo kush dreqin e di se cfare jane qe mbajne ne koke perkrenare romake.
    Italia eshte formuar si shtet 150 vite me pare nga Garibaldi, por italianet sot, nga Venecia ne Sicili rievokojne kohen e Romes se lashte dhe ndihen krenare per te. Garibaldi eshte hero kombetar dhe ka monumente ne te gjitha qytetet italiane, por shteti italian funksionon sipas bazamentit te marre nga modeli romak.
    Shikoni ne Londer rojet e Buckingham Palace. Te veshur me uniformen e ushtareve te mbreterise ne kohen e ekspansionit dhe te lavdise britanike.
    Shikoni "rojet" greke etj etj.

Pra perse ne Shqiperi rojet tek Presidenca te vishen akoma sipas modelit sovjetik dhe te mmos vene ne koke perkrenaren ilire?
    E di qe shumekush mund te qeshe me keto qe them, por qe doja qe ti lexonit me vemendje dhe te mendonit sadopak.
    Sikur krahas permendoreve te Skenderbeut te ndertonim edhe permendore te Pirros se madh, te Gentit, Bardhylit, Agronit dhe mbreteve te tjere te lashtesise?
    Sikur te ndryshonim te gjithe emrat e qyteteve me prejardhe joshqiptare, qofshin myslimane, katolike apo ortodokse. Perse Kucova, Corovoda, Elbasani etj etj duhet te quhen akoma te tille? Dikur kemi patur qyteterimin dhe civilizimin tone. Perse askush nuk ve ne dukje faktin qe kemi patur anijet me te shpejta ne Mesdhe (liburnet) apo shume fakte te tjera.
    Mund te zgjatem ne infinit, porbesoj qe kushdo qe e ka vullnetin dhe deshiren e mire per te kuptuar dhe jo keqkuptuar mund te me kuptoje sadopak.
    Ne te ardhmen mund te vazhdoj akoma mbi keto ide te miat dhe do te doja qe kushdo nga ju te diskutonte, te jepte verejtje dhe te kundershtonte, kuptohet mbi baza llogjike.
    Pra duke rievokuar te kaluaren tone mijeravjecare mund te nxjerrim teper qarte se, Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret.

Kushdo qe do te mundohet ta shohe nga kendveshtrimi im do ti duken pa kuptim ceshtjet fetare apo edhe ceshtje te tjera qe jane prekur me siper.
    Besoj qe do te vazhdoj edhe ne te ardhmen, por do te doja qe cdo rresht qe kam shkruar si une ashtu edhe te tjeter para meje te lexohej me vemedje te madhe.

reflektim10
    Anetar i ri
    (12/21/01 4:39:45 am)
    Reply Re: Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret ? (replike II)
    Shqiptar, nuk kam me ndermend te ze forumin duke diskutuar me ty per kete teme po vetem pak gjera doja te te thosha

E para, paske aftesi per te trilluar si gazetaret e "Koha Jone". Ne reagimin tend te fundit shkruan se une paskam permendur vlera te qyteterimit otoman. Gjeje te lutem se dhe une po habitesha ku e kam shkruar pasi shkrimet aty jane. Po nuk pertove hidhu nje sy dhe me lajmero. Te njejen gje bere dhe ne reagimin e pare duke shpikur frazen 28 Nentor 1912. Lexoji or burre mire shkrimet pastaj pergjigju.

Edit Durhamin e kam lexuar, po si duket me ka shpetuar ai paragrafi qe ke gjetur ti e ku na ben popullin me te madh ne Ballkan

meqe nuk je i forte per fakte po per brendi po te kujtoj qe brendia pa fakte nuk eshte brendi por fjale boshe. Nuk kam pare gjekundi ne bote njeri qe te argumentoje dicka duke mos e ilustruar me nje fakt

Edhe per brendine qe pretendon se je i forte dyshoj, pasi nuk je i zoti te lexosh mesazhin ne shkrimet e mia po shpik fraza dhe ide te paqena qe nuk e di se ku i gjen

Asnje prej fakteve qe te kam sjelle ne shkrimet e mia nuk ke qene ne gjendje ti hedhesh poshte me faktet e tua, vetem ke shkruar ne stlin e historise qe mesonim ne shkolle te mesme

Diskutimi serioz dhe aq me teper per historine, nuk behet duke shkruar hartime dhe duke mos iu referuar asnje fakti pervec "Golgotas shqiptare" dhe me keq duke shtremberuar dhe trilluar

Une nuk kam ngitur vlerat e qyteterimit otoman (shprehja jote) po jam perpjekur te tregoj realisht rruga qe ne si shqiptare kemi pershkuar per t'u formuar si komb e ku periudha e pushtimit otoman zgjat nja pese shekuj te cilat perkojne me procesin modern te formimit te shume kombeve evropiane, duke na perfshire dhe ne

Besoj se te kam sqaruar mire kesaj radhe per te mos lene shteg per keqkuptime

anton1as
    i Djathte
    (12/21/01 5:15:40 am)
    Reply Re: Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret ? (replike II)
    Me duket se po humbim fillin e diskutimit.
    E po harrojme thelbin.

Shnet Anton!

Ps ReED ajo idea e jote per ringjalljen e symbolve ilire eshte e mrekullueshme.
    Per mendimin tim per te kuptuar se kush jane shqiptaret ne thelb duhet studiuar kultura e zakonet e arberesheve te italise qe megjithese jane te larguar prej shekujsh dhe nen trysnine kulturore italiane kane ruajtur identitetin shqiptar.

burimuji
    Deputet
    (12/21/01 8:48:37 am)
    Kush mund te pretendoje, pervec shqiptareve, se kane origjine pellazgo-ilire?

Mos valle sllavet, te cilet u dynden nga stepat ne shek.VII? Mos valle greket, qe nuk mund ta them me siguri nese e kane prejardhjen prej Troje (pellazgo-ilire) apo gjekundi tjeter? Latinet - njelloj si greket; gjermanet - bridhnin ende neper pyje; austriaket, kjo perzierje e vecante sllavo-gjermane; apo keltet?

Ploteisht dakord me Redd & Anton - studimi, perzgjedhja, e percaktimi i simboleve iliro-shqiptare jane nder hapat e para te evokimit dhe te shfaqjes dukshem ne sfondet e sotme shteterore te simboleve shqiptare.

Por eshte me te vertete irritues e konfliktual qe ende uniformat, fjala vjen ushtarake, jane ende, pas 10 vjet tranzicion, te modelit sovietik.

Nje gje sa vjen e behet me bindese: ne Shqiperi "nuk i jane hequr ende petet lakrorit". Te huajt (te jashtmit) heqin sa u intereson, bile mund te shtojne (pa dashje) edhe ndonje (disa) pete te tjera.

reflektim10
    Anetar i ri
    (12/21/01 10:51:57 am)
    Mua me duken egzaltime komentet qe te gjithe evropianet dalin barbare dhe vetem ne kemi lindur "fisnike" megjithese sot ne "fisniket" kemi ngelur shume pas barbareve.

Me shume realizem nuk do te na bente keq se pastaj nuk na mbetet vec se ti tregojme perralla njeri-tjetrit, mbi origjinen dhe cilesite hyjnore tonat si pasardhes te pellazgo-ilireve.
    (meqe ra fjala pellazget dhe iliret me sa di une jane dy teori te ndryshme per prejardhjen tone dhe nuk behet fjale per te njejten gje)

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    leshai
    Anetar i respektuar
    (12/21/01 11:53:14 am)

Peshk fajemnderit per Dostoyevskin - I love him

Sa per rusin me i pergja grekut te vjeter, nuk pajtohem me ty. Gjermani i perngjan grekut te vjeter, rusi i pergjan grekut te sotshem

Nejse,
    Ne nuk e kemi humbe identitetin tone, sidomos ne disa pjese te shqipnise, por po rezikohemi me e humbe perfundimisht. Sidoqofte, me veshtiresite qe kemi pase ne historin tone, duhet me qene krenar se si kemi ardhe deri ne vitin 1944

Mbas keti viti ne u ndame perfundimisht nga perendimi dhe kultura e tij. Sot per sot Islamizmi po bahet gjithni e ma dominues ne jeten shqiptare. Por nji gja due me qartesue, nuk asht feja Islame qe na ban ne nji "vend islamik" ashtu si nuk i ban gjermanet kristianizmi, kristian, por mbesin gjerman. Ajo qe po hin me fene islame (me duket se nuk e spjegova mire heren e pare) asht kultura islame, menyra e jeteses e vendeve islamike, menyra e trajtimit te familjes, personit, shoqnise, tipike e vendeve islamike. Kultura e vendeve islamike asht e ndame ne fjalen e shejte dhe ne interpretime te fjales se shejte. Disa interpretime qe uzurpojne individin, familjen, grate, shoqnine asht fundamentalisht jo-perendimore, dhe sa ma thelle qe kjo pjese shekullare e vendeve islamike te hin ne shqipni, aq ma shume bahemi ne vend islamik (ashtu si jemi ba socialist)

Ne te najaten menyre kultura perendimore asht e bazueme ne kulturen shekullore qe u themelue nga greket e vjeter, e cila respekton individin, shoqnine, demokracine, pergjegjesine per aktet e personit, etj. Kjo asht ai dinamizem i kultures perendimore per te cilin un flass dhe jo kristianizmi.
    Asht besimi i tepert ne kristianizem i sllaveve dhe grekeve te sotem qe nuk i lejon ata me qene perendimore te vertete.
    Kristianizmi kurre nuk e ka dominue kulturen perendimore shekullore (pervec koheve te erreta), dhe kjo asht merita e kesaj kulture.
    Por due me e perserite se islamizmi dogmatik na largon prej kultures se vertete perendimore jo ma shume se na largon kristianizmi dogmatik, socializmi, ose krahinizmi qe egziston ne mes nesh.
    Nji nga tiparet perendimore qe ne as qe kemi fillue me e kuptue asht hulumtimi dhe respekti i kultures se tjetrit, qofte kjo kulture krahinore, fetare, apo politike.

Tendenca jone me u tregue te "Bashkuem" na ban nji komb statik. Ky bashkim qe ne te gjithe e duam konvertohet te muslimannet si islamizem, te kristianet si kristianizem, etj. Kjo sepse nocioni i Bashkimit asht Nocioni Dominues ne kulturen tone. Une mendoj se hapi i pare i gjetjes se kujt i perkasim, do te ishte Nocioni i Dinamizmit (por me qellim bashkimin ethnik) i kultures tone. Pa e pa vetvetin si nji kulture-e-perbame nga nen-kultura ma te vogla krahinore, fetare, etj. ne as qe kemi hi ne temen e njofjes tone se kush jemi. Me dite se kush jemi nuk asht mjaft me kritikue te tjeret, por duhet me i Hulumtue, Kuptue dhe Respektue nen-kulturat shqiptare. Mbasi ta kemi ba kete, atehere ne kemi njofte vetvetin dhe ne kete menyre e dime se kush jemi. Mbasi ta gjejme se kush jemi, dikush do te pyesim "Kush do te Bahemi"

Ne fakt kush do te bahemi asht njisoj si kush jemi. Kush do te bahemi dmth. ne cfare shtegut pu ecm?, ku na con ky shteg. Nji popull nuk mundet me qene aq statik sa me percaktue egzakt se kush asht ai ne nji moment te caktuem te historise. Nji popull asht ma shume "Kush do te Bahemi" se kush jemi.
    Kjo ishte edhe menyre se si e trajtova mesazhin e pare, ku u mundova me tregue influencat dominuese ne jeten shqiptare sot. Keto influenca jane "kush jemi" dhe kjo asht a pandashme me "kush do te bahemi"

i thjeshti
    Anetar i ri
    (12/21/01 12:04:34 pm)
    Une nuk e kuptoj dot si ka mundesi qe edhe tani nuk egsiston kurajo qe shqiptaret t'a hedhin poshte dhe t'a flakin tej me bindje gjithēka qe ka te beje me turqine ottomane dhe me gjithe trashegimine e zeze qe ka prapalene ne trojet tona.
    Kete e kane bere edhe turqit vete pas botluftes se pare dhe per kete kane respektin tim.

Shqiptaret nuk ecin para sepse jane si ai komputeri i infektuar nga virusi.Mendoj se kritika ndaj islamit jane si funksioni i Norton antivirus.

Islamismi shqiptar eshte mjaft ofendues karshi tyre sepse shqiptaret kudo shkojne turperohen per faktin se i perkasin te njejtes fe si nje pakistan apo bangladeshas i papaster dhe shpesh per t'a evituar kete lloj sikleti pohojne se i perkasin nje feje tjeter.

Megjithate une mendoj se nga koha e turqise kane ngelur tek ne mjaft kirkise,turq etj.

Islami dhe ottomanet kane qene per shqiptaret si ai trangulli qe duke u kacavjerrur i'a kane marre frymen.

Natyrisht qe nuk duhet te merremi shume me fene por fatkeqesisht gjithēka del vetvetiu aty sepse e provojme te merremi edhe me pune te tjera por mentaliteti i semure shqiptare fryt i gjithe asaj periudhe te pafrytshme ottomane te pengon.

Nuk kemi dashuri per punen dhe ndjenjen e sakrifices per ti pare me tej resultatet por duam qe ti shohim sa me shpejt dhe mundesisht ne te njejtin nivel fjala vjen si ne gjermani.

Islami eshte nje fe e perceptuar ne shkretetire dhe per beduinet per t'ju dhene atyre nje identitet dhe nje kuptim ne jete.
    Nuk te meson islami per te punuar token dhe per ta begatuar ate per vete dhe per familjen tende.Islami te meson te plaēkisesh ate qe kane ndertuar te tjeret.
    Jo me kot islami eshte besim qe eshte perhapur me ane te betejave,vrasjeve,plaēkitjeve me fjale te tjera me ane te dhunes.Shih se ku e ēoi mendja Bin Ladenin dhe "fetarin e madh" mullah Omar ne emer te fese.
    Pra islami nuk eshte fe konstruktive dhe me paragjykime ndrydhese dhe regresive,pra qe te pengojne qe te ecesh perpara.

Ne lidhje me shqiperine pastaj te mos flasim.Turkia ottomane ne te gjitha momentet kritike e ka lene ne balte dhe e ka perdorur si mall shkembimi shqiperine e varfer.

Nuk e hapi nje shkolle shqip sa per numer,u perpoq ta zhdukte ēdo lloj shenje kulture shqiptare.

S'e marr vesh se nga del dikush dhe thote se mund te kete ndonje aspekt pozitiv nga gjithe ajo periudhe e erret.

Kur hartohet nje program per te ndertuar diēka eshte i perbere nga disa pika qe nuk hidhen ashtu kot por kane nje re nditje te caktuar dhe te gjitha pikat qe perbejne projektin jane te nderlidhura me njera tjetren.Pa zgjidhur piken e pare nuk marrin zgjidhje te tjerat.

Pika e pare qe pengon te gjitha eshte pikerisht ēeshtja e fese se shqiptareve.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    Shqiptar
    Nder i kombit
    (12/21/01 3:41:25 pm)

Reflektim, meqenese ti kerkon fakte, bile me akuzon mua si shpifes, atehere une po te servir faktet megjithese une mendoj se eshte nje humbje kohe. Sidoqofte, edhe keto e kane vleren e tyre pasi te pakten ti nuk do ti gjykosh gjerat vetem ne teori por edhe ne praktike e realitet.

Impakti i "vlerave te qyteterimit otoman mbi shqiptaret". Po citoj fjalet e tua:

"Periudha otomane eshte nje periudhe shume percaktuese sepse gjate saj filluan te kristalizohet qarte dhe te konsolidohen shqiptaret ne konceptin modern si komb".

Pyetja ime per ty: Perse mendon ti se luftoi Gjergj Kastrioti? Cfare ishte ne ate kohe Arberia? Po ajo qe ne quajme "toka e Arbrit"? Si mund ta mesonin shqiptaret konceptin e "Kombit" nga nje qyteterim qe nuk i njeh sovranitetin e popujve por kerkon ti pushtoje? Mund te ma shpjegosh se ku e shikon ti qe sundimi otoman qe "percaktues"??

Kjo periudhe ne disa raste keqlexohet ose tentohet t'i vihet kryq. Shume autore kane theksuar se shteti otoman ishte nje shtet thellesisht militarist dhe ekspansiv. Otomanet ishin te interesuar per mbajtjen ne kembe te makines se tyre te luftes me burime njerezore dhe materiale. Keshtu qe konvertimin fetar ne trojet jo-islamike qe ata pushtuan e perdoren ne funksion te idese se mesiperme. Ata nuk i vune fort rendesi nje politike kulturore dhe fetare afatgjate qe do t'i sherbente asimilimit dhe osmanizimit te popujve te pushtuar dhe kjo eshte dhe nje nga arsyet e shperberjes se tyre.

Kjo mbase eshte edhe pjesa me irrituese per mua. E ke pare filmin "Balada e Kurbinit"? Po per nizamet ke degjuar? Po per shpopullimin e viseve shqiptare dhe instalimin ne to te mekembesve te Perandorise? Atehere ti si e shpjegon faktin qe pas pushtimit otoman, shqiptaret nga populli i pare qe peqafoi Krishterimin ne Ballkan, me predikimet e Shen Palit (Bibla Romaket 15) ishte kthyer ne populli i vetem islamik i Ballkanit?

Ne kete aspekt mendoj shqiptaret paten mundesine per te ruajtur nje fare identiteti ashtu si dhe popujt e tjere te gadishullit megjithese qendruan per nje kohe te gjate te pushtuar. Megjithate fakti qe keta popuj jetuan kaq gjate nen autoritetin otoman ne menyre te pashmangshme solli dhe influencen e menyres otomane te jeteses

Popujt e tjere te Ballkanit nuk pane asimilim, nuk u levizi feja nga vendi. Greket jane ende te krishtere, ashtu jane edhe sllavet. Sllavet nuk huazojne fjale turke ne fjalorin e tyre, ashtu sic huazon shqipja dhe qe perdoren edhe sot e kesaj dite nga pleqte e moshuar shqiptare. Pra Shqiperia as qe mund te krahasohet me vendet e tjera te Ballkanit per nga pasojat e otomaneve. Se po te qe ashtu sic thua ti, luftrat Ballkanike nuk do ta sakatosnin Shqiperine me kapitullimin e osmanllinjve. Po te qe ashtu sic thua ti, turqit nuk do ti mbanin shqiptaret 1 shekull me shume te pushtuar. Greket kane qene te pushtuar vetem 400 vjet, kurse ne shqiptaret plot 500 vjet!!! Kur ne perpiqeshim te shpallnim pavaresine per cudine tende, Ismail Qemalin e mbeshteti vetem Greqia, por jo Stambolli. Ne 1912 Kosova ishte ne kryengritje kunder turqve dhe nga frika se mos edhe Toskeria ngrihej ne kryengritja dhe Shqiperia fitonte lirine, greket njohen pavaresine jo-formale te 28 Nendorit, dhe parandaluan ne kete menyre ngritjen e Toskerise ne lufte te hapur kunder Turqve. Ne te njejten kohe Serbet dhe Bullgaret nga armiq te betuar te njeri-tjetrit bene aleance ne heshtje kunder shqiptareve. (Kete fakt e mbaj mend ta kem lexuar nga libri i Edhit Durrham). Nese deri para shekullit te XV ne do te krenoheshim si populli vetem qe nuk njohu helenizim, fatkeqesisht shqiptaret u asimiluan ne mase te gjere gjate 500 vjeteve te pushtimit otoman. Une kete e besoj me bindje te plote pasi i shoh pasojat edhe sot e kesaj dite. Ti je i lire te besosh cfare te duash.

Tani nese une te citova gabim, une nuk jam nga ata qe te lexoj fjale per fjale, por jam nga ata qe te kuptoj se cfare mendimi mbeshtet ti ne ato qe shpreh. Njohesi me i mire i qyteterimeve ne Shqiperi, eshte Ismail Kadare qe ka studiuar dhe perkthyer vepra edhe nga qyteterimi helen edhe ai romak. Besoj se ke patur rast te lexosh komentet e tij mbi "vlerat e qyteterimit otoman mbi Shqiptaret". Kjo eshte arsyeja kryesore qe shqiptaret e besimit myslyman atakojne figuren e Kadarese me fjalet me te uleta.

Mbi identitetin kombetar, po te citoj per here te dyte:

Nuk te duket pak absurde qe ti veshesh cdo shqiptari te asaj kohe koncepte si "identitet kombetar" ne termat qe une dhe ti perdorim sot. Si ka mundesi te kete pasur nje identitet te tille te zhvilluar ne kohen kur erdhen turqit kur dokumenti i pare i shkruar ne shqip ishte me 1455 (turqit kishin depertuar shume me heret ne trojet tona), kur alfabeti yne me germa latine u sanksionua me 1908 ? Si ka mundesi qe nje popull ta kete zhvilluar ne ate kohe kaq mire identitetin pa kultivuar gjuhen e tij te shkruar, pa pasur letersi dhe pa i kryer ritet fetare ne gjuhen e tij, po ne latinisht, turqisht dhe greqisht ?

Ti je njohes relativisht i mire i historise, por nje interpretues i keq i saj. Perse alfabeti shqiptar ishte alfabeti i fundit qe doli ne Ballkan? Perse shqiptaret ishin te fundit te shkruanin gjuhen qe flisnin? Perse otomanet u dhane grekerve dhe fqinjeve lirine e shkrimit dhe shkollimit ne gjuhen ametare ametare, kurse ne shqiptareve na u mohua me insistim? A i mban mend perpjeket per "alfabetin shqip me germa turke"? Perse rilindasit tane njohen persekutim nga otomanet? Nga e trasheguan shqiptaret prapambetjen shoqerore ne fund te rregjimit otoman???????? Perse kemi kaq pak informacion historik mbi 500 vjetet pushtim otoman????

Tek pika tjeter qe ti ngreh, se gjoja "koncepti i kombit" qenka relativisht i ri, ai ka lindur ne Europe ne shekullin e XVII. Por kjo nuk do te thote qe europianet nuk e kane patur kete ide te ngulitur ne mendjet e tyre. Europianet mendohet te kene bere 600 vjet lufte midis tyre, derisa kufijte e sotem u sanksionuan dhe grupet shoqerore ne baza historike dhe rracore krijuan "identitetiin e tyre", sic ishin francezet, britaniket, gjermanet e romanet. Nese ti ende mendon se "koncepti i Kombit lindi tek shqiptaret ne 2 shekujt e fundit", atehere ti nuk ke mesuar gje as nga lufta e Gjergj Kastriotit, as nga mbrojtja qe ai i beri Krishterimit, as nga "Nendori i Dyte" i 1912, as pse Ismail Qemali kembenguli qe flamuri arbnor te ngrihet ne te njejten dite qe Gjergj Kastrioti ngriti flamurin ne Kruje, as pse mbreti Zog ia vuri emrin djalit tetij Leka ne nder te Lekes se Madh (Aleksandrit)? A thua te gjitha keto te jene thjeshte koincidence e kohes? Perse duhet te shkonim kaq pas ne kohe kur identitetin ti thua qe e krijuam vetem 2 shekujt e fundit?????

Shqiperia nuk eshte konglomerat apo krijese artificiale si fqinjet tane. Shqiperia dhe shqiptaret jane populli me i lashte i Ballkanit dhe mbase vete Europes. Ata qe na rrethojne, nuk flasin nje nder 12 gjuhet origjinale te botes, nuk i perkasin rraces shqiptare qe ben dallim nga rracat e tjera ne Ballkan. Geni i shqiptarit eshte i mocem, dhe vetem ata qe nuk e kane ate nuk i vene rendesi prejardhjes se tyre dhe rendesise se ruajtjes e trashegimit te identitetit kombetar. Fqinjet tane na kane vjedhur herronjte kombetare pasi nje komb qe te mari forme ka nevoje pikerisht per HERONJ nga te cilet shoqeria mbart identitetin e vet. Heroi i Naim Frasherit, heroi i Nolit dhe heroi im eshte pikerisht Gjergj Kastrioti. Cili eshte heroi yt i nderuar reflektim? Nuk dua te futem ne ate temen tjeter se cfare do te thote te jesh shqiptar, pasi jam shprehur mbi ate me pare.

Nese ato fjale qe une te kam theksuar nuk flasin per "ndikimin pozitiv=vlerat qe otomanet na dhane ne shqiptareve" atehere me korigjo mua dhe me thuaj se si mund ti etikoj qe mos te "trilloj" here tjeter?

3. Meqe kerkove jo thjeshte brendi por edhe fakte konkrete:

"Albania's Golgotha" mund ta lexosh ne Internet ne adresen e meposhtme:

www.alb-net.com/juka1.htm

Me detyrove ta lexoj perseri neper te shkrimin dhe te gjej pjesen qe une zura ne goje me siper:

...
    Albania's borders had yet to be demarcated. Theoretically, the borders of the Balkan states that had been under Turkish rule were to be delimited primarily on the principle of ethnicity. There is no doubt that, based on this principle, the territory to be assigned to the state of Albania would not have been small. Though many Albanians had been massacred by the Serbo-Montenegrins, those that were left still constituted an overwhelming majority as compared to the Serbian population. The Serbs were aware of this fact more than anybody else. Since Albania had been occupied by their army, they succeeded, by means of threats and by modifying statistics, in presenting the small Serbian minority in the Albanian regions as being much larger than it actually was. Moreover, the Serbs contended and endeavored to convince the members of the Conference in London that the Albanians inhabiting Kosova and Macedonia were originally Serbs who had been forcibly Albanized and that they would soon turn Serb again. According to still another Serbian theory, the Albanians in the aforementioned regions were late comers; it went without saying that they had to be driven out....

..
    With respect to the Albanian-inhabited regions, it is important to point out the following facts:

1. It is undeniable that the Albanians are, together with the Greeks, the oldest people in the Balkans.

2. It also is an admitted fact that the Slavs are actually late comers in the Balkans. They did not even come as conquerors; they migrated in small groups.

3. True, the Albanian-inhabited regions were ruled by the Serbs for a brief period of time. But so were parts of Greece. The population remained Albanian as it was prior to the Serbian conquest.

4. The regions in question were not lost to the Turks in 1389. At the time of the Kosova battle, Serbia was small.

5. Prior to the Serbian occupation, the regions in question were for a period of time under Bulgarian rule. Scholars assert that the Slavic names of villages and other places both in Greece and in Albania date from the Bulgarian rather than from the Serbian occupation.

6. The Battle of Kosova was not fought by the Serbs alone, but by a coalition of Balkan nations. The number of the Albanians who took part in it was not negligible. Moreover, the hero of the battle, Milosh Kopili (who became known under his Slavised name as Milosh Obilich) was an Albanian.

It is interesting to note that according to the French scholar, Ami Boué10 in 1838, Serbia's population was less than 900 000, whereas the Albanians numbered over 1 600 000. At that time the Albanians were also more numerous than the Greeks.

These figures give an idea as to the extent of the Albanian genocide which was achieved with various means inconceivable in twentieth century Europe...

Dhe nese do te lexosh e kuptosh me shume se si shqiptaret ndruan fene gjate pushtimit otoman, lexo analizen e meposhtme:

http://pub76.ezboard.com/falbasoulme...picID=44.topic

Une nuk i trembem te ardhmes pasi trashegimia ime ka ngelur e paprekur dhe une trashegoj te njejtin identitet prej 13 brezash qe une njoh para meje. Edhe trashegimtaret e mi do te trashegojne identitetin kombetar shqiptar, qe eshte nje shkrirje e gjuhes, historise, fese e kultures tradicionale.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    leshai
    Anetar i respektuar
    (12/21/01 5:31:17 pm)

Me fole per turqine dhe me fole per islamin, jane dy gjana te ndryshme. Turqit jane komb jo vetem i islamizuem, por edhe i arabizuem. Ata ishin nji perandori injorante qe shkaterruan jo pse deshten, por pse ishin Anadollake. Perandorite e asaj kohe kane ndertue qytete, rruge, institucione shoqnore, shkolla, etj. Shif ca bane austriaket ne cekosllavaki - e bane pragen nji nga qytetet ma te madhnueshme te europes.

Kur turqit i larguan, ose ma mire me thane u debuan nga ballkani prje shkjaut, ata nuk lane asnji gja ne shqipni. Vendi mbeti pa zot e trashigimi sikur turqit mos me pa egzistue. Kjo tregon edhe cekesine e tyne - nuk ishin te zote me lane nji trashigimi. Populli shqiptar u muslimanizue, por nuk u turqizue. ketu e kam fjalen une kur them se nuk e kemi humbe identitetin. Ne kemi mbete shqiptare, por feja jone asht islami (pakicat kristiane nuk llogariten). Ne fund te fundit ne do te kishim zgjedhe nji fe jo-shqiptare ne cdo rast. Por kjo nuk do te na kishte pengue me qene shqiptar.
    Ne nuk duhet me luftue Islamin, por disa aspekte te kultures shekullore te disa vendeve islamike

Per mendimin tim ata qe luftojne islamin dhe kujtojne se keshtu po na bajne european, e kane po aq gabim sa komunistet qe luftuan traditen shqiptare duke mendue se po krijonin njeriun e ri

Tendenca me zhduke nji tradite, per me ju pershtate nji nocionit asht ajo
    qe shqiptaret e krishtene e bane 200 vjet ma pare duke u kthye ne musliman,
    asht po ai gabim qe bane komunistet 60 vjet ma pare duke u kthye ne bolshevike - dhe ne te dy rastet doli gabim.

Ne mbetemi 100 perqind shqiptar edhe sikur te ishin 100 perqind musliman. Por edhe sikur te ishin 100 perqind kristian ne do te mbetemi jasht europes ne qofte se nuk perqafojme kulturen perendimore dhe vlerat e besimet e saj.

Sot nuk mundesh me e dallue shqiptarin musliman ne njew jork nga amerikani i bardhe edhe pse ai feston cdo feste muslimane dhe shkon rregullisht ne xhami, por mundesh me i pa disa shqiptare te ri te posa-ardhun qe kane konvertue ne kristianizem e sillen si zezake ghettosh - kulture asht ajo - wa's up bro?

Me duket se disa nuk e kane te qarte se feja asht vetem nji pjese e kultures tone. ne fakt mundesh me qene 100 ateist dhe me qene 100 perqind shqiptar ose european
    Schroeder refuzoi per here te pare ne historine e gjermainse me e ba betimin e presidentit me dore ne bibel. A mos nuk jane gjermanet european?

Diskutimi i kesaj teme asht se kush jemi ne dhe jo cfare fejet jemi ne? Keto jane dy gjane te ndryshme dhe lidhja e tyne asht shume ma e vogel se e bajne disa -
    live and let live

i thjeshti
    Anetar i respektuar
    (12/22/01 7:53:10 am)
    Reply Re: turqit dhe islami
    Shqiptaret islamin e kane marre nga turqia ottomane.Besoj se kuptohet dallimi i turqise se sotme nga turqia ottomane.
    Ka nje debat sot nga studiuesit islamolog lidhur me faktin se sharia zbatohet ndrysh ne vende te caktuara islamike.Citohen Saudit Arabia,avghanistani,irani e ndonje tjeter.Natyrisht disa aspekte te sheriatit lidhen ngushte me zakonet e nje vendi te caktuar siē mund te jete "perēja" ne avghanistan qe edhe tani pas shporrjes se talebaneve nuk u hoq etj.
    Desha te dal se ne keto studime thuhet se nje nga shtetet e pastra islamike ishte turqia ottomane qe jo vetem qe ishte nje shtet global islamik por si ligj te shtetit vendosi sharine.
    Pra del se shqiptaret e moren islamin ne formen qe iu servir nga turko-ottomanet dhe tani mendoj se eshte e drejte qe edhe kritikat te adresohen ketyre te fundit.
    Ta leme fene menjane.Shoqerohem me opinionin e leshajt dhe shqiptarit se zgjedha osmane per gati 5 shekuj na e ka ngulur mire atje tek ajo pjesa e mbrapme.Na rrihte dhe nuk na linte te as te qanim. Meqenese ata vete ishin njerez te pagdhendur dhe qe nuk i perkisnin asnje lloj qytetrimi nuk kishin se se te na linin trashegim ndonje zakon apo monument qe te mburreshim.
    Kosova po hidhet e perdridhet por nuk ka se si ta provoje se kush ishte me pare ne kosove perballe fakteve te pamohueshme te kishave dhe manastireve srbe qe ndodhen ne kosove disa prej te cileve qe prej shek XII.
    Roma e lashte mesonte njerezit se si te ndertonin ura e ujsjedhsa.
    Osterreich-Ungarn beri jo vetem Pragen por Lubljanen,Zagrebin,Belgradin,Budapestin jane qytete te shkelqyera dhe me nje arkitekture per tu pasur zili dhe me nje urbanistike edhe sot efiēiente.
    Britania e madhe me seriozitetin dhe efikasitetin aglosakson solli shkelqim ku vuri kembe.
    Ndersa te gjoret shqiptare vuajten shume fizikisht dhe moralisht dhe si shperblim ne fund nuk dolen te formuar si shtet,me nje injoance te theksuar,me nje identitet te lekundur dhe trualli shqiptar nje grumbull me gure.
    Perveē Egnatias se lashte asnje rruge,asnje shkolle shqipe,asnje institut,asnje UNIVERSITET,asnje port,asnje rrugehekuri,asnje aktivitet fitimprures.
    Prane detit te palare
    Prane dijes te panxene.
    U mjaftuam me fodullitetin,dembelimin,mjerimin e papaster dhe mbi te gjitha shqiptarofobine e evropianeve.

Turko-ottomanet dhe islami ne raport me shqiptaret jane njesoj.Prandaj te dyja se bashku duhet te alienohen nga korpusi shqiptar.

tirana
    Ekonomist
    (12/22/01 8:33:54 am)
    Mua me rezulton se solli dhe vdekje

Ne mos gabohem,USA ka nje feste zyrtare kombetare:4 korrikun.Kjo eshte pikerisht festa e fitores mbi Brittanine.

Mos u beni naive ēuna:Asnje kolonialist nuk ka sjelle perparime ne vendet qe ka kolonializuar e zaptuar.I ka shfrytezuar ato per tu pasuruar.

Mos mendoni qe ne turku na detyroi te konvetoheshim.E beme ne.mos e shikoni turqine si anadollake,ne turqi ka lindur e komandohet ortodoksia,megjithse turqit jane muslimane.

Per mua,jane greket me fanatike e anadollake.Ne Turqi gjendet kisha me e madhe e kryesore orthodokse.Pse greket nuk lejojne ndertimin e xhamive?A eshte kjo shenje demokracije e lirije apo anadollake?

enesi2000
    Anetar i ri
    (12/22/01 8:36:33 am)

kam lexuar kete tem dhe me tevertet jam habitur.I kam drejtuar pyetje vetvetes,e tani po ju a drejtoj juve.A e njihni mir historin e kombit tuaj?
    Nese themi: Otomanet,apo hilafeti islamik,ka shkaterruar shqiptaret,ēfar do te themi per coptimin e shqiptareve, cilet jan coptusit e tyre?

shkrimet e gjata e ofenduse karshi feve eshte shum demtuse per individin,shoqerin,kombin.
    Do te doja qe ata duar le ti frenohen atyre ofendimeve,e le te japin diēka perfituse,sepse shqipria nuk perfaqsohet me pjesmarrsit e Forumit Alba - soul.

i thjeshti
    Anetar i respektuar
    (12/26/01 7:45:29 am)
    Reply -
    C'Pyetje !!

Kush e copetoi Shqiperine ne vitin 1912 ??
    Cilen Shqiperi se ne ate kohe edhe Xhonturqit qe hiqeshin si te perparuar e lane ne lluce kombin shqiptar.Nuk kishte asnje force mbrojtese.

Si perfundim mendoj se Kombin Shqiptar e copetuan turqit dhe shqiptaret vete.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    Honezmi
    Diskutant i rregjistruar
    (12/26/01 3:30:01 pm)
    Reply "KURR MANDOLINA DHE LAHUTA IMITOIN BUZUQIN"
    -"Si perfundim Kombin Shqiptar e coptuan turqit e shqiptaret vete".-Thenia me provokuse-.

Ne radhe te pare duhet te ndergjegjesohemi, mbi ate qe na ndodhi, dhe se kush na shkateroi dhe vazhdon te na shkateroje.

Greqia eshte munduar me te gjitha menirat qe te largoi sa me shume Turqit nga Ballkani.
    Qellimi i fundit ne kete lufte eshte fuqizimi i boshtit Ortododoks
    Greqi-Serbi-Rusi.
    --Disa ngjarje nga 1997.--

-Axhensia e lajmeve "ANA"20 Mars 1997
    Zoti Pangallos nenvizoi nevojen e bashkpunimit te dendur midis Greqis-FYROM-it dhe Serbis.

Te futej ne dore Sherbimi Iformativ, dhe te diskretitohej ai i meparshmi, i cili jo me forcen e duhur kishte filluar te ndalonte veprimtarine e agjentures greke e sidomos ate te -prifterinjve te Kishes Ortodokse Greke-.
    Duhej te diskretitohej Shqiperia si nje vend qe mbeshtet terorrizmin duke e kanalizuar ate ne -Terorrizmin Islamik- lidhur me terorrizmin nderkombetar per shkak te shumices se popullsis se vet muslimane,ne menir qe te ngjallet panik ne arenen nderkombetare.

-Gazeta "Pondiqi" 20 Shkurt 1997
    "Luftetari Shqiptar-Mitropoliti i Konices filloi perseri luften e tij:
    "Kerkes per autonomi".

-Gazeta "Maqedonia e Selanikut"Mars 1997.
    Mitropoliti Andrea iI i Dropullit -DREJTON THIRJE PER PERMBUSHJEN E BORZHIT KOMBETAR- .Kemi nevoje per nderhirje te menjehershme.

TV"Antena"10 Mars1997.
    "Itervist me vllain e peshngritsin Piro Dhima"
    Jam ne krahun e te krishterve grek dhe shqiptar,sepse edhe te krishteret shqiptar jane grek.
    Kete e di cdokush nga historia.Do vete te luftoi atje.

-Gazeta "Adezmeftos Tipos"26 Mars 1997.
    Krietari i sillogut te Himares u ben thirje te gjithve per te ndihmuar helenizimin, ne keto dit te veshtira qe po kalon Shqiperia.

Gazeta "Stohos"17 Mars 1997
    "Ora e andarzimit .Organizimi i plot i forcave clirimtare.
    Nuk ka me penges ne lumin shkumbin-Shqiperi-Qipro-Pondet perkrahin forcat clirimtare te Vorjo Epirit."

-Kanali Televiziv"Tele Nora"8 Mars 1997
    Populli i Vorjo Epirit duhet te ngrihet vete per te fituar autonomin.Greqia nuk munde te nderhij zyrtarisht per arsye te rezikut te nje sulmit te mundshem nga ana e Turqise ne mbrojtje te aleatve te tyre historik.

Krieministrja Znj- Tansu Ciller dhe Shefi i Shtabit te Pergjithshem te Ushtrise Turke deklaron:
    Turqia nuk do te qendroi indiferente ndaj perpjekjeve per te percare Shqiperin........
    Per ruajtje teritorjale te Shqiperis dhe zgjidhjen e krizes.....
    Qeveria Turke ka intesifikuar veprimtarine e saj ne interes te Shqiperis ne NATO. OSBE.....
    Turqia do ti jape Shqiperise te gjitha ndihmat e nevojshme si ne planin ekonomik ashtu dhe ushtarak.

---Ja burimi ikesaj lufte,dhe burimi i te keqes, qe nuk na eshte ndar ter jeten---
    ---Apo jo; o i THJESHT?????

anton1as
    i Djathte
    (12/27/01 12:19:03 pm)
    Reply Prape kemi dale nga tema
    Ju lutem permbahuni temes se i humbet cdo kuptim diskutimit.

Shnet Anton!

i thjeshti
    Anetar i respektuar
    (12/27/01 1:57:20 pm)
    Reply Prape kemi dale nga tema
    E pranoj sygjerimin tend Anton por me lejo te ndjek instiktin per t'ju pergjigjur honeizmit.
    I nderuar honeizem me kombet e dobeta ngjet :
    1.Armiqte e shqyejne per se gjalli.
    2."Miqte" i japin lemoshe derisa te mund te jetoje.
    Turko-ottomanet nuk i dhane asnje lloj forme ndonje shteti eventual shqiptar qe ne rast veshtiresish te mund te mbrohej vete.
    Meqenese neve na mungon ai propulsori i brendshem gjithmone ne momentet me kritike dalim te humbur.
    Shqiptaret per vite e vite po tregonin se ishin vetem turq.
    Lidhja e Prizrenit u formua vetem e vetem se Otto von Bismark i shkundi nga rrobat dhe iu cenoi "nderin" me ate thenien e famshme qe shqiperia eshte nje shprehje gjeografike.
    E sheh pra qe shqiptaret e kane vitalitetin por i'u mungon vullneti i mire dhe impenjimi kostant per te krijuar diēka qe t'iu rezistoje kohes dhe grabitqareve.
    Mos i ngaterro osmanllinjte e hershem me Turqit e sotshem Ati i te cileve i pati syte bojeqielli.

leshai
    Anetar i respektuar
    (12/27/01 2:01:21 pm)
    Reply Islamizem Fanatik
    Honezmi, nuk po te quaj fundamentalist, por nenteksti i mesazhit tand asht i qarte dhe i zakonshem ne forumet shqiptare - Fanatizem Islamik ne Dam te Shqiptarizmit

have a good day

Honezmi
    Diskutant i rregjistruar
    (12/28/01 1:49:45 pm)
    Reply -SHQIPERIA E SHQIPTARVE VDEKJE TRADHTARVE.-
    __Kjo eshte motua time.__
    I nderuar "i thjeshti"!
    Ve re se cinizmi dhe penalizimi,jan thelbi i frymes dhe permbajtjes ne mesazhet e tua; qe ty me tifozllekun tend fetarte, mundohesh te perhapesh, duke krijuar jo pak coroditje ne kete forum te nderuar.

Ajo qe me beri qe te qesh eshte iterpretimi qe u mundove te me qartesoje se kush eshte Anadolli i djeshem dhe Turqia e sotme. Pavarsisht se thelbi i mesazhit tim, ishte pikerisht kjo gje -dallimi i madh midis te dyjave-.(praurqis se sotme me sy te kalter, dhe Anadollit mesjetar.)Mos qesh po deshe.

"...Pazari i Shkodres asht' bamun tamam klub per te pimun kafe
    me ca llafe politike. Pa mesuem gja nga politika, cdo kopuk don me dale nje Bismark"

Pra sic e shikon kembet e mija jane shum te qendrushme dhe te forta.

Shqiperia ka nevoje per nje levizje morale qytetare, dhe jo per nje levizje fetare.

Sa per ty "leshaj":
    (nenteksi i mesazhit tend asht i qart dhe i zakonshem ne forumet shqiptare. Fanatizem islamik ne dem te Shqiperise).

Se kuptoj se nga e nxore kete perfundim?!!
    Sa per te te shuar kureshtjen:- Un e radhit veten time ne ate grupim njerzish qe ju i quani te pa- FE.
    -Po ashtu mosha time dhe trashigimnia nuk e njohin fanatizmin, dhe sa per dijeni as me kercet fare per punen e fese.(te me falin ngjyrat fetare).

Qe mos ta zgjate shum se llogjika time jugore nuk me lejone qe te merem me nje "gerxhosh te pa gdhendur verjor"(te me fali te tjeret, por ky ma solli ne maj te hundes) lem te te tregoje nje anektode qe e kam lexuar ne nje shkrim te F.Lubonjes.
    Eshte nje anektod me piktorin e Greqise se Lashte,Apel:
    Piktori, kur hapte ekspozita,kishte nje zakon;rrinte prapa tablove per te degjuar komentet e vizitorve.Nje here,teksa qendronte prapa njeres prej tablove te tij,degjoi nje kupucar,i cili,duke pare pikturen,filloi ti thoshte mikut qe kishte perbri se piktori kishte gabuar,sepse forma e rripit te sandales se figures se pikturuar nuk ishte ashtu,po keshtu...Sapo u mbylle ekspozita,Apeli,i cili e kuptoi se profesjonisti i berjes se kepucve kishte te drejte,nxitoi te merte penelin dhe te korrigjonte gabimin.
    Pas disa ditesh,kepucari kaloi perseri aty pari.E vuri re se sandalja ishte korrigjuar dhe atehere ngriti shikimin me late e filloi te bente vrejtj per atonomin e kembve e me lart akoma.
    Atehere Apelit nuk ju durua,nxori koken qe prapa tablos dhe i tha("Kepucar, mos u ngjit me lart se kepuca").

Pra i "dashur Leshai" mendoi se e kuptone morralin e kesaj anektode.--Mos u ngjit me lart se kepuca--.

Me dashuri per te dy Honezmi.

Belami
    Doganier Kakavije
    (12/28/01 2:19:07 pm)
    Reply -SHQIPERIA E SHQIPTARVE VDEKJE TRADHTARVE.-
    Nga te gjitha cka lexova deri tani vetem mendimi i Enesai 20..
    mu duk i vlefshem per veten dhe per ju te tjeret qe jeni kapur pas Fese dhe qyteterimit.
    Keni nevoje te rilexoni Historine e Shqiperise sepse :
    Po ja hidhni te gjithe fajin vetem Turqise.
    Ne Turqia na shtypi dhe na shfrytezoi per 500 vjet,po ne c'beme?
    Po Perendimi qe aq shume po i thurim lavde a na ndihmoi?
    Italianet kerkonin te krijonin nje gjysem-shtet Shqiptar qe do te ishte as sa gjysma e Republikes se sotme te Shqiperise.
    Te njejten gje dhe Austriaket,vetem nje cope ruge dhe lumi ta merte pjesen tjeter.A mjaftonte kjo per Shqiperine e atehershme te clirohej nga Turqia?
    Nuk dua te dal ne perfundimin se Turqia eshte e pafajshme,por edhe Perendimi ka fajin e vet,edhe fqinjet tane
    dhe ta dini se i vetmi shtet qe na ka dale ne mbrojtje deri me sot ka qene SHBA-ja.

i thjeshti
    Anetar i respektuar
    (12/28/01 2:59:13 pm)
    Reply SHQIPERIA E TE GJITHE SHQIPTARVE
    Honezmi une e krasita shkrimin tend nga deget e thata dhe nuk jam i sigurte se edhe pas kesaj arrita t’a gjej substancen apo linjen e mendimit tend.
    Aty kishte ca perifrazime personale qe mua s’me perkasin.
    Ti rigorizitetin tim e shkemben per cinizem me te cilin une nuk mund te ushqehem pasi eshte kafshate e forte per nje katundar si une.
    Po perpiqem te bej tifo shqiptare dhe jo fetare.Rastesisht mund te koinēidojne.
    Zotohem se nuk do ta infektoj linguazhin tim me offendime personale por do te kyēem ne permbajtjen e shkrimeve te tua.Dhe ti mos u ēorodit nga postimet e mia.
    Ne Shkoder kam qene nja 3-4 here ne jeten time.

(Buddy) Mos u nxeh mer yahoo.

Shendet.

leshai
    Anetar i respektuar
    (12/29/01 3:23:17 am)
    Reply perkatesia e shqiptareve
    "Qe mos ta zgjate shum se llogjika time jugore nuk me lejone qe te merem me nje "gerxhosh te pa gdhendur verjor"

-----------

Sa per dieni e nxorra perfundimin se ti je i indoktrinuem ne Islamizmin Fanatik ngaqe ti e paraqet greqine si anmike te shqipnise the Truqine si mike te shqipnise. Kjo asht tendenca e shume muslimaneve fanatike. Per ata serbet e greket jane armiqte dhe turqit jane miqte tane. Personalisht une i konsideroj turqit anmiqte tane shekullor sepse ata jane te vetmit qe kane arrite c-shqiptarizimin dhe c-europeanizimin tone

P.S.
    Ne lidhje me ofendimin qe ti ju ban 2/3 te shqipnise nuk kam koment. Besoj se do te ishte e logjikshme per ty me pase nji koment ose relfektim.

have a nice day

nga jugu
    Deputet
    (12/30/01 2:16:38 pm)
    Reply Nje nderhyrje e vogel...
    "reflektim", si personi qe hapet temen, do me lejonit nje verejtje te vogel; nuk thuhet "kujt qyteterimi i perkasim...", por "cilit qyteterim i perkasim..." Peremrin pyetes "kujt" e perdorim per frymore. Qyteterimi nenkupton eshe saktesi gjuhe, apo jo ?
    Me dashamiresi, "nga jugu"

anton1as
    i Djathte
    (12/31/01 6:15:33 am)
    Reply Re: Nje nderhyrje e vogel...
    Per here te fundit.

Kush publikon mesazhe jashte teme do tia fshij sepse nuk ka kuptim qe te humbim kohe kot duke diskutuar te njejtat tema.

Temen e pushtimit turk ju lutem diskutojeni tek "historia..."

Shnet Anton!

armando2001
    Diskutant i rregjistruar
    (1/11/02 9:09:33 pm)
    Une do te doja te beja dy komente shume te shkurtra mbi kete teme.

1) Jam plotesisht dakort me te tri pikat qe permend "Shqipetari" duke i shtuar pikes se pare te tij rreth 23 Perandore Romake me prejardhje ilire perfshire Kostandinin e Madh qe i dha botes perendimore Krishterimin, si dhe shume persona te rendesishem te shtetit Otoman.

2) Mendoj se pohimi i dyte i tij mbi fene e shqiptareve eshte i sakte. Ne nuk eshte se jemi shtet Islamik por konsiderohemi te tille nga Europa meqe 70% e popullsise eshte muslimane, qofte kjo vetem statistikisht pasi 80% e tyre perfshire edhe mua ne te vertete nuk e praktikojme dhe thyejme rregullat themelore dmth jemi te pa fe. E megjithate une besoj ne nje qenie te plotefuqishme pra zotin dmth nuk jam ateist. Ka ndryshim te jesh i pa fe dhe ateist. Keshtu mendoj te jete per shume shqipetare. Feja nuk eshte besim por politike. Besimin e ka secili brenda vehtevetes. Askush nuk ka nevoje te futet ne nje ndertese me X klishe qe ti lutet nje qenie te plotefuqishme qe te digjon kudo qe te ndodhesh. E megjithate kjo eshte preference e secilit.

Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,381
    Postimet nė Bllog
    22
    peshk
    Deputet
    (1/12/02 6:11:16 pm)
    Reply ē'ka mendonte Fishta, per ēeshtjen ne fjale.

Do te them se ky artikull i Fishtes, ne parathenien e vepres se Shtjefen Gjeēovit « Kanuni i Leke Dukagjinit » ja vlen te lexohet, me pak durim per ata te cilet i merzisin shkrimet e gjata.
    Mendoj se eshte nje analize e holle dhe domethenese.

Shkallet e ndryshme te kultures e te gjytetnise se popujvet.

Njeri prej natyret te vet lén i shoqnushem : prandej shoqnia njerzore as s’asht as s’mund te jete nje institucion i nierit. Shoqnin njerzore e ka ndertue Njaj, qi krijon natyren edhe nierin.
    Por, shtetin, si shoqni t’organizueme, kte pose e ka ndertue nieri. Tash nder te gjitha veprat e veta, qi jane te perbame prej elementash te ndryshem e me veprim te ndryshem, por te drejtuem neper mende te nierit m’nji qellim te vetun, nieri kopjon vein. Per me ja shenjue, prandej nji populli shkallen e kultures e te gjutetnise, duhet me njofte nji here mire, se ē’ka asht NIERI I GJUTETNUEM ne shoqni njerzore.

Nieri, si vetje individuale, asht i perbam prej shpirtit e trupit, qi kane per qellim te perbashket pronimin e se mires ( pssessio boni ) nen dy duksime : kohsore e te caktueme, e ne relacjon me jeten shoqnore te nierit, marre si individuum e si kolektivitet : te percaktueme e te perjetshme n’amshim, e ne relacjon me jeten fizike e individuale te tij. Por pse nieri m’ket qellim te vetin do te kapet jo neper instikt, jo ne fuqi te lvitunit e te ligjvet te domosdoshem te natyres, veē neper veprim te vetin, gjithmone te matun mas do parimesh morale a prej vedvedit te njoftuna a se te zbulueme prej se vertetet te hyjnueshme, keshtu aj ka arsyen, qi e dallite prej gjitha sendeve tjera e e ban mbret- sovron- mbi te gjith natyren ; ka menden, per me u kape m’qellim, ka vullnendesen, per me qit n’pune fuqite shpirtenore e landore e me vue ma se miri detyret ndaj Zotit e shoqin.

Veē shka se, tue kene qi sa ma e kthjellte e e zhvillueme te jete mendja, aq ma te perkryeme gjinden mjetet, per me u kape n’qelim, e ma e kandeshme del jeta : e sa ma fort e ushtrueme ne te kryem te detyrvet te jete vullndesa, aq ma i lete e ma i lire del veprimi, kshtu nieri vijanos do te shkoje tue perfekcionue vedin mbas gjejes shoqnore te veten ne shoqni njerzoret, e prandej posė detyurėsh ndaj Zotin e shoqin, ka detyre per te kryem edhe ndaj vedin. Ma teper - per me e mbajte gjithnje te lakuem ndaj qellimin e vet – ka edhe zanin e ndergjegjes, qi i ndikon se si i ka vue detyret e perdorue tagret gjate shtegut te kesaj jete kohsore. E nieri, qi se djerre sysh kurre qellimin e vet- ashtu si e ka nen dy duksime – detyret e perdore tagret me kohe, me vend, me mendyre, e vijanos perfekcionon vedin e mjetet e pronimit te qellimit, quhet e asht pernjimend nieri i gjutetnuem.

Kshtu per analogji, asht njapernja edhe Shteti. Shpirti i shtetit asht popullsia perkatese, e trupi, pershtrimeria toksore mbrenda kufijve te caktuem e te njoftun. Ky edhe ka per qellim te perbashkte pronimin e te mires, nen dy relacjonet sypripermendura. Arsye ka sovranin, n’qi e individualizone njiheri konkreton pamvaresine e lirine e tij : mende, ka auktoritetin judicjar, e qi te gjith jane te perbashkte e mbahen e veprojne me mjete te perbashketa. E si njeri individuum, kshtu edhe shteti do te perfeksionohet n e vijanos do te perparoje moralisht e materialisht- kah aftesia e mjetet- si ndaj kolektivitetin si ndaj individujt. E shteti, qi ka ne vedi te gjith kta elementa, quhet e asht pernjimend i gjutetnuem.
    Ktu do theksue puna, qi qellimi i perbashket cakton natyren e shoqnis e te Shtetit ; aftsija a se perfeksionimi moral e material , shkallen e kultures e te gjutetnis.

Mbas ketyre parimeve shifet kjartas se kultura ma e perkrueme e perfekte asht kultura Kristjano- Oksidentale ; pse se pari qellimin e perbashket e merr nen dy duksimet e relacjonet, qi u permenden sypri, pronimi i se mires ( bonum ) ne relacjon me jeten shoqnore – e mira kohsore e caktueme – e njiheri edhe ne relacion me jeten fizike te nierit, e si ky asht kreatyre e individualizueme ne rruzullim – e mira e pacaktue e e perjetshme- se dyti perfeksiocjonimin e vet moral e material e bazon mbi parime te njoftuna prej vetvedit si dhe mbi ato te zbulueme preej se vertetet te hyjnueshme. Ksaj kulturet – pose Rusise se sotshme- i perkasin te gjithe popujt kristjan – ma te gytetnuemit e botes. E kta jane shtete pernjimend civile.

Mbas kesaj vjen kultura e atyne popujve, qi jane te perfeksionuem kulturalisht e materialisht ; por qi perfeksionin moral nuk e bazojn mbi parime morale te zbulueme prej se Vertetet te hyjnueshme, veē a se mbi parime prej vedvedit te njoftuna, ase edhe mbi parimete rrejshme.
    Ket shkalle kulture kane pase motit greket e romaket, e sod mund ta kente edhe ndonji popull, qi s’asht kristjan, e mund te qyhet : greko- romake. Edhe kta popuj quhen civil, pse pergjithesisht jane te ndertuem mbi parime t’filozofise shoqnore.

M’treten shkalle te kultules gjinden njata popuj, qi edhe ata kane per qellim t’unjisimit te tyne te miren e perbashkte, si kjo kuptohet prej kulturet greko – romake, po qi prej errsiet te mendes, ne te cilen kan ra neper rrethana te veshtira per ta, nder perlime t’auktoritetit perkates e ne te prem te ligjvet pergjithsisht nuk marrin ne kujdes perfeksionimin e material te kolektivitetit, tue i lane ket barre krejt inisiatives private – pose se ne te ndertuemt e e ne te mbajtun te ndonji vije ujit. Prandej nuk kane mjete te perbashketa, edhe te gjith veprimi i akttoritetit – sado qi i ndertuem te shumten e heres mbi parime shoqnore t’arsyeshme – permblidhet m’kta : me pre ligjė, e me da gjygj. Veē po ; MORALIT, BURRNIS, VIRTYTEVE familjare, NDERIT personal e kolektiv mundohen me u dhane zhvillimin sa ma te plote, tue i mprojte me ligjė, e tue i ushqye me ndjesi fetare e ndiesi nderi. E shi per kta do te jet, qi nder popuj t’asaj kulture feja e nderi kan rendesin ma t’madhe e ma decizive, e pse popullsia e ktyne shteteve zakonisht jane te gjthe t’armatisun, e te dam ner fise si jane, e ma teper mprojtja e nderit privat te fiseve te ndryshme e te personave de fakto i lehet iniciatives private, e keshtu, virgjin tue kene prej do vesesh shkotrrosje te vullndetit e te fuqise fizike, si edhe menden plot idealesh trimnije e lumnije, tash e ma vone prej asajė popullsie dalin fatosa, qi kryejn pernjimend vepra heroike. Prandej kjo kulture mund te quhet LEGJENDARE a se HEROIKE, pse ne te edhe si nder ligje si nder doke, gjithkund zotnon parimi i liris, i nderit, e i burrnis.
    Aj Agamemnoni, Akili, Uliksi, Dhiomedi, Herkuli etr. Nuk jane kene barabare, sado qi, ne kuptimin e vertete te fjales, as te gjytetnuem jo.

E katerta shkalle u perket atyne Shteteve, ku per qellim nuk asht e mira e perbashkte, por ajo e sovranit ase e kastes zotnuese mbi popull, edhe mjetet e perbashketa perdoren per me zdeshe e me i pengue lirine. Ne ket grade kulture sovrani quhet Tiran e populli Raja. Kjo shkalle kulture asht fjeshte Barbare. M’te jane gjet shume shtete t’Azis e t’Afrikes.

E pesta e ma e ulta shkalle kulture perbahet prej familjesh zakonisht te nji fisi, t’ujisueme nen nji krye e me te vetmin qellim, qi me mprojte ekzistencen fizike, qi ma te shumen e heres nuk kane vend te ngulun, as ligj te perbashketa, perpose haėmendes se Kryetarit te tyne.
    Gjindja e ksaj kulture quhen : t’egjer.

Tu ndjeke kto parime e mbas kontekstit te kanunit, kishte me me thane nieri, se kultura e popullsis se maleve t’ona e ku ishte nji fuqi kanuni i Leke Dukagjinit, hine ne te treten shkalle te rendit sypri rreshtue.

P. Gjergj Fishta O. F. M.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-08-2005
    Postime
    2
    ne terezi e ke o mik
    derro muabet

Numeroj peshqit Maska e peshkaqeni33
    Anėtarėsuar
    31-12-2005
    Vendndodhja
    Ce pyesni kot, as vet se di ku eshte.
    Postime
    584
    Shqiperia eshte filli i qytetrimit biri im.Gjithe te tjeret jane vecse imitime te qytetrimit tone.Librat lexohen se mbari mor bir gjithmon ne qoftese ke lexuar ndonje.Njeriu lexon ,degjon,dhe pastaj ve trurin ne pune e mendone i ve te gjitha te dhenat qe ka marre ne nje radhe te drejte sipas gjykimit te tije,kurse ti na e ke bere corbe.

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Ortodoksia Shqiptare sot
    Nga Orientalist nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 08-09-2010, 10:11
  3. Shqiptarėt s`kanė pse tė druajnė nga etno-identiteti i tyre
    Nga naqeta nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2009, 12:47
  4. All-llahu ka thėnė
    Nga Sabriu nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 15-01-2007, 07:25
  5. Kadare - "Kombi shqiptar nė prag tė mijevjeēarit tė tretė"
    Nga Eni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 03-01-2004, 04:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •