anton1as
i Djathte
(12/19/01 8:08:22 am)
--------------------------------------------------------------------------------
Kujt qyteterimi i perkasim pra?
Lindjes sepse popullsia eshte me shumice myslimane sepse ishim vend komunist ,sepse...
Perendimit sepse jemi pjese gjeografike e europes, sepse Heroi yne Kombetar eshte nje nga shpetimtaret e europes, sepse...
Une e kam dhene mendimin as ketej as andej por miniqyteterimit ballkanik.
Si thoni?
Anton!
Honezmi
Diskutant i rregjistruar
(12/20/01 12:38:29 am)
--------------------------------------------------------------------------------
I nderuar ReEdD!
Shkrimi jot me solli nje kenaqsi kur e lexova,dhe jame plotesisht dakort me mendimin tend.
Pase atyre lum akuzash, dhe penalizimit qe i behet gjithe komunitetit musliman ne Shqiperi,dhe duke pare se fjalori i akuzave Greko-Serbe ka zene vend ne fjalorin e disa antarve te forumit,dhe duke pare se figura e Gjergj Kastrijotit(Skenderbeut)perdoret per demagogji fetare, nga njerez te merzitshem, hileqar, dhe te pa pergjegjshem,kame dale ne perfundimin sey forum po -cakordohet-dhe po degjenerone ne nje forum fetar ,ku fondementalizmi (musliman, katolik, e ortodoks)dhe injoranca, po i marin frymen ceshties shqiptare.
Dhe personazhet jane po te njejtat fytyra, qe fshihen pas nacionalizmit e djathtizmit,por edhe pas injorances fetare.
Dua tu thome ketyre personazheve; heshtni o te pa udhe, se ju nuk jeni me shqiptar se sa mua, pavarsishte se s'kemi te njejten fe.
Mbi te gjitha -KOMBI SHQIPTAR-.
-FEJA E SHQITARIT ESHTE SHQIPTARIA-.
Mos e haroni kete o SHQIPTARE.
Shqiptar
Nder i kombit
(12/20/01 3:38:02 am)
Ne ka nje gje qe shqiptaret te pakten duhet te kene mesuar ne "historine moderne" qe fillon me pavaresine kombetare, eshte fakti se nuk mund te hame me nje luge nga dy pjata. Ne jemi bere si puna e atij mulatit, qe po te rrije me te bardhet e diskriminojne si i zi, dhe po te rrije me te zinjte e diskriminojne si i bardhe. Pra ne kemi ngelur fillikat dhe pa mbeshtetje Shqiperia nuk qendron dot ne kembet e saja.
Ideologjira dhe fjale te bukura njerezit mund te shkruajne plot. Eshte shume e lehte te besh edhe politike ne kete pike, duke folur bukur, por duke mos thene asgje. Shqiptaret, dhe kur them shqiptaret them secili prej nesh duhet te krijojne nje vizion te vetiin per Shqiperine. Ka disa opsione:
1. Shqiperia vend ateist (kete e praktikuam per 50 vjet)
2. Shqiperia shteti i vetem islamik ne Europe (kete e provuam per 500 vjet)
3. Shqiperia shtet laik ku shoqeria perqafon vlerat e qyteterimit Europian
Njerezit habiten se si gjithcka deduktohet dhe arrin tek feja, por feja eshte edhe gjeneza e cdo qyteterimi, dhe nga ajo fare lindin filizat dhe pemet e larta. Ne baze te cdo qyteterimi ka qene nje fe, dhe kushdo qe mendon ndryshe vetem sa genjen veten. Une e kam bere perzgjedhjen time, eshte ajo e treta.
Gjithashtu, nuk eshte herezi te kete shqiptare qe bejne perzgjedhje te ndryshme, perkundrazi le te bashkohen te gjithe ata qe ndajne nje vizion dhe le ta kthejne ate ne nje platforme politike. Le te fitoje pastaj shumica mbi pakicen, parimi me i shenjte i demokracise. Do te isha shume naiv te besoja qe gjerat ndodhin vetvetiu, asgje nuk ndodh pa shkak dhe pa arsye ne kete bote.
anton1as
i Djathte
(12/20/01 5:10:55 am)
Reply Re: Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret ?
Pyetja eshte kujt qyteterimi i perkasim.
Se kujt qyteterimi deshirojme ti perkasim eshte pyetje tjeter.
Por meqe "shqiptar" e preku une si i padisciplinuar qe jam po e vazhdoj shkurt.
Jam i sigurte qe rruga e filluar nga Mbreti Zog eshte rruga me e drejte.
"Parimet e politikes fetare te shtetit shqiptar ishin: laiciteti i Shtetit, liri fetare, barazi te feve, nenshtrim i tyre ndaj shtetit"
Por vlerat themelore duhet te jene ato te nje demokracie perendimore.
Pra ne thelb jam plotesisht dakort me piken 3 te shqiptarit.
Shnet Anton!
PS po hap nje teme te re
" Kujt qyteterimi deshirojne ti perkasin shqiptaret dhe pse?"
anton1as
i Djathte
(12/20/01 5:27:00 am)
Reply Re: Kujt qyteterimi i perkasin shqiptaret ?
"Shqiptaret i perkasin qyteterimit shqiptar, as atij perendimo, as atij lindor dhe as atij Ballkanik."
Sikur e tepruar pak.
sigurisht qe per diskutuar se kujt qyteterimi i perkasim duhet te merremi vesh se cfare kuptojme me qyteterim e kjo eshte pyetje aspak e thjeshte per tiu pergjigjur.
Por secile nga ne e ka pak a shume te qarte se qyteterimi eshte nje koncept i pergjithshem per bashkesi kombesh e popujsh te kane pak a shume te njejtat vlera.
Psh qyteterim Ballkanik nuk ka sepse nuk permbushet ajo pjese e perkufizimit e pa shkruar se duhet te behet fjale per nje bashkesi te madhe.
Sigurisht qe nuk pretendoj te saktesoj kuptimin e konceptit qyteterim por vetem desha te qartesoj pak mendimet.
Shnet Anton!
Krijoni Kontakt