Kush do t’i shpëtojë shqiptarët nga korrupsioni
Autori i Lajmit: Natasha Lako
Para disa ditësh një i njohuri im më thoshte i çuditur përse shqiptarët nuk arrijnë dot të bëjnë një gjë aq të thjeshtë, të paktën vendosjen e tabelave të rrugëve të cilat shërbejnë për të orjentuar udhëtarët. Kësaj pyetjeje një prej bashkebiseduesve tanë iu përgjegj se nuk kishte nevojë për tabela, se i dinte të gjithë rrugët, ndërsa një tjetër u përgjegj se shumë njerëz nuk i marrin ato si shumë shqiptare dhe mjaftohen me ndonjë copë autostrade, ku vihen sa për të kopjuar dicka nga bota, ndërsa i fundit tha se përderisa nuk u ka ardhur rradha të nxjerrin edhe prej tyre fitime, tabelat do të mbeten të fundit.Po a do të mundin shqiptarët që të gjejnë gjithçka me sy mbyllur dhe a mundet që një grup prej tyre ,pa një tabelë përpara,të shkojë të gjejë Kongresin Amerikan ,ku pas disa ditesh do të diskutohet për korrupsionin ose kleptokracinë që po përpiqet të sundojë jetën shqiptare.Kjo temë sigurisht që këto ditë i mbulon shumë tema të tjera.Thonë se shqiptarët po hanë veten me korrupsionin. Vetëm kjo pamje e parë nuk na shpëton së menduari për lidhjet direkte te kleptokracisë me direktivokracinë nga pasojat e tyë cilave, gjithçka kthehet në ngërç.Por as kleptokracia as direkivokracia nuk ka lidhje me tabelat orientuese. Një shoqëri që ka kaluar tashmë nga lufta lufta e klasave drejt pajtimin më të gjërë dhe të imtë korruptim,që me sa duket ka zëvendesuar parrullat e tjera të pajtimit kombëtar, në vend të tabelave të rrugever,ka zgjedhur të ndërtojnë rrugët e nëndheshme dhe të padukëshme. që nuk dorëzohet për të fituar me gjithë format e nënëdheshme. Në këto beteja marrëdhëniesh gati të nëndheshme, sferat më të larta shoqërore të direktivokracisë, nga e cila shpërndahen ose vilen të gjithë llojet e beneficeve, e kanë më të lehtë të infektohen dhe për t’u shndruar në një botë undergraunde që merr pushtetin në duar. Askush në një botë të qytetëruar nuk mund të pranojë këtë lloj kapitalizmi kaq demaskues , pas të cilit do t’i vinte rradha të kërkonte të falur edhe Adam Smithit, ithtarit të madh të inisiativës së lirë njerëzore dhe jo i direktivokracive nga lart poshtë e më poshtë..Si do t’i kombinojnë veprimet e tyre shqiptarët kundër korrupsionit dhe a janë të aftë t’i përgjigjen rrezikut të këtij pushtimi, që sundon në vendet më të varfëra dhe me shumë probleme të globit, si Kolumbia, Nigeria, Afganistani ish republikat sovjetike rreth Detit të Zi dhe kështu me rradhë. Të mësuar për shumë kohë me betejat imagjinare të luftrave të supozuara, direktivokracia tradicionale shqiptare i mësoi njerëzit t’u zinin besë maleve dhe fatit të tyre të madh për t’i pasur aleatë ndaj cdo pushtimi të mundshëm. Kush do t’i shpëtojë shqiptarët nga sulmi i përgjithshëm korruptiv , kur po mëkohemi për ditë me faktet se aleati i vetëm i njeriut janë xhepat dhe kuletat .Duhet të pranojmë se duke u përpjekur të ndahemi nga një sistem të superioritetit të vlerave të larta morale, të ngritura ne dititrambe dhe të deformuara prej ideologjive, shqiptarët u gjënden po ecin drejt monopateve të vlerësimit të njeriut nëpërmjet çmimit që ai i ka vënë vehtes me pasurinë e tij. Kjo i huton shumë shqiptarët dhe bën të pabërat e tyre. Kriteret morale duket sikur janë tretur në horizont , ashtu si mundësitë e përballimit te qarkullimit të tregut të hapur botëror.
Krijoni Kontakt