IBM ndërton një superkompjuter

Big Blue do të jetë i madhësisë së një TV-je dhe do të mund të performojë 2 trilion kalkulime për sekondë. IBM deklaron se super-kompjuteri i cili do të mund të kalkulojë 2 trilion kalkulime për sekondë, në fakt është një prototip i Blu Gene/L i madhësisë se një TV. Big Blue thotë se paisjet në format TV-je mund të performon 2 trilion kalkulime për sekond. (IBM: Research, Estimates) tha se superkompjuteri i cili mund të performojë 2 trilion kalkulime për sekondë, ështe një prototip në madhësi të vogël nga Blue Gene/L superkompjuteri i cili gjendet në ndërtesen për Lawrence Livermore National Laboratory në Kaliforni. Kopjuteri i cili gjendet në listën Top 500 të superkompjuterëve, është kompiluar nga një anëtarë i Universitetit të Tennesse të degës së shkencave kompjuterike. Nënkryetari i IBM për teknologji dhe strategji i rving Wladawsky-Berger tha se superkompjuteri përdorë 1,000 mikroprocesorë të cilët bazohen në PowerPC microchip technology. PowerPC çipi momentalisht përdoret nga Apple Computer Inc. (AAPL: Research, Estimates) computers.
Gjithashtu ceket se kjo teknologji do të jetë fondacion për gjeneratën e ardhshme të konsolave të lojrave nga Nintendo Co. dhe Sony Corp., në të cilën IBM është duke punuar në atë aspekt.
Gjithashtu çipat janë shumë më të lirë dhe konsumojnë më pak energji elektrike se sa mikroprocesorët tradicional, e cila bën të mundshme paketimin e njëjtë të sasisë të fuqisë kompjuterike në një vend më të vogël. Prodhimi i çipave në madhësi më të vogël për lojëra do të ndihmojë uljen e çmimit për ndërtim të një superkompjuteri.

http://www.rtklive.com/site/interaktive/teknologji.php