Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 17 prej 17
    Pergjithmone Shqiptar Maska e euzfor
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Between the heaven and the hell !
    Postime
    110
    northernbad !

Une jam nje i krishtere. Nuk merrem shume me fene por kam lexuar aq sa per te thene qe libri juaj(kurani) eshte ndertuar ne baze te shume pjeseve qe i ka huazuar nga libra te tjere si dhe nga Shkrimet e Shenjta(bibla). shembull konkrete mund te permend kurban bajramin tuaj njesoj si ne dhjate e vjeter.... djali qe eshte gati per flijim, dashi qe del nga ferrat etjjj..... si mendon ? Me vjen keq per juve se pervec se jeni ne nje rruge te gabuar nuk i shihni gjerat me syte e shpirtit por jeni verbuar nga genjeshtrat. Me thuaj a ka pasur ndonje njeri te shenjte feja juaj si eterit e shenjte te kishes tone ? Me perpara nje te krishtere po te hynte ne xhami e ekzekutonin, kurse te krishteret s`kane bere ndonje here keshtu. Persa i perket Trinise te Tereshenjte une po te jap nje shembull konkrete... Dielli eshte nje por ai esthe i perbere nga zjarri.etj etj po mos i kishte keto perberje ai nuk do ekzistonte keshtu eshte dhe per trinine e shenjte, eshte nje person i vetem(Zoti Jezu Krisht). Nuk kam kohe per ta te shpjeguar me shume por do shkruaj here tjeter.... flm

i Krishtere Maska e i krishteri
    Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    660

northenbard

1- nuk e di se sa tema ke hapur nga " mesime nga bibla". te keshilloj qe ti hapesh te gjitha edhe do te keshe nje pergjigje me te gjate edhe te sakte!!!

2- dua te te beje nje pyetje para se te tregoj per trinitetin, a e beson biblen? mbaje mend se bibla nuk eshte nje liber qe llogjikohet por besohet, edhe ata qe e besojne kane realizuar te gjitha ato qe thuhen ne ate, ndersa te gjithe ata qe e kane llogjikuar nuk e jetojne!!!
    po te besosh ne biblen atehere do te besosh edhe ate qe do te shkruaj sepse eshte bibla qe e thote edhe jo une(une e besoj)!!!

3-TRINITETI

ne bibel e gjejme si forme por jo si fjale. ja se ēfare thote shkrimi i shenjte:

Zanafilla 1:26 " Pastaj Perendia tha:<>. me ke po flishte Perendia ketu, me engjejt apo me dikush tjeter qe eshte vet Perendia? etj. Zanafilla 3:22!

shkojme ne dhjaten e re.
    po te shikojme mire, edhe Jezusi perdor te njejten menyre te foluri qe pame ne zanafille.

"gjoni 14:23 <<...edhe ne do te vijme tek ai edhe do te bejme banesen tek ai>>". ketu Jezusi nuk flet vetem per veten e vet, edhe po a shikojme me nje sy shpirteror do te shikojme qe keto dy rreshta qe nxorra kane te njejtin kuptim!

mateu 28:19 "Shkoni, pra, edhe beni dishepuj nga te gjithe popujt duke i pagezuarne emer te Atit te Birit e te Frymes se Shenjte..."

nese e nenvizova ate"ne emer " eshte sepse po te shikojme mire, kur flitet "ne emer " eshte ne numrin njejes ndersa kur flitet "ne emrat " eshte ne shumes.
    ne kete rrjesht ne shikojme qe tre persona permbidhen ne nje emer edhe pse jane tre eshte vetem nje qe i permbledh.

shikoheni me nje sy shpirteror edhe jo me nje sy kritik sepse syri kritik te prish direkt por syri shpirteror te tregon gjithēka!!!

a)- Fryma e Shenjte

neve e gjejme ne bibel si nje person qe ndahet nga ajo qe d. e J. (deshmimtaret e jehovait), thone forca aktive e Perendise.
    ne radhe te pare forca nuk eshte nje Person qe te veproje.
    ne Zanafillen 1:2 thuhet" ... edhe Fryma e Perendise fluturonte mbi siperfaqen e ujrave". edhe pse d.j. e kane ndryshuar edhe e kane bere "edhe forca aktive..." por ne origjinalin ne hebraisht thuhet ashtu siē e shkrova me siper"edhe Fryma e Perendise.."!

kuptimi i ketij rreshti eshte qe Fryma e shenjte veēohet si Person edhe eshte aktiv ne vetvete!!!

ka edhe shume rreshta te tjere ne bibel qe flet per Frymen e Shenjte.po te doni me teper per frymen e shenjte me thoni edhe do tju jap me teper rreshta nga bibla.

b)Jezusi

gjoni 1:1-5
    1 Ne fillim ishte Fjala(Jezusi) edhe Fjala ishte prane Perendise edhe Fjala ishte Perendi.
    2 Ai(Fjala) ishte ne fillim me Perendine.
    3 Te gjitha gjerat u bene me ane te tij, edhe pa Ate nuk u be asnje nga ato qe u bene.
    4 ne Ate ishte jeta, edhe jeta ishte drita e njerezve.
    5 edhe drita shkelqe ne erresire dhe erresira nuk e kuptoi.

ketu tregon qe Jezusi eshte Perendia vet.

c)Perendia

eksodi 20:3 "Nuk do te keshe Perendi te tjera para meje"!!!
    nuk ka nevoje per ta shpieguar se kush eshte Perendia!!!

dikush mund te me thote por ti sapo u kundershtove. mund ta thote dikush qe nuk ka lexuar mire ate qe thashe me pare per trinitetin ne mateun 28:19.

Perendia eshte krahasuar si trekendeshi qe ka tre brinje te barabarte por qe eshte nje trekendesh i vetem. dmth Ati, Biri, Fryma e Shenjte formojne ate qe quhet Perendi ose Perendia At, Perendia Bir, Perendia Fryme e Shenjte.

ujin ne sa forma e gjejme, a nuk gjendet uji ne tre forma avull, akull, edhe lenge? ne te njejten gje e gjejme edhe Perendine, Ate, Bir(Jezusi), edhe Fryme te Shenjte!!!

per me gjate per keto gjera mund te shikoni ne temat e vjetra te "mesime nga bibla"!!!

Zoti ju bekofte edhe ju dhente kaparin per te kuptuar edhe per te pare!!!
    Tani pra keto tri gjera mbeten:
    Besimi, Shpresa dhe Dashuria;
    Por me e madhja nga keto eshte
    DASHURIA

Zoti ju bekofte te gjitheve

فقيـــر إلـى الله Maska e rapsod
    Anėtarėsuar
    04-08-2002
    Vendndodhja
    Mbi libra
    Postime
    796
    nga "A Historical Account of Two Notable Corruptions of scripture." (Nje llogari historike e dy korruptimeve te shquara te shkrimeve)

Njutoni mbi I Gjoni 5:7

Njutoni thote se ky varg per here te pare eshte shfaqur ne edicionin e trete te Dhiates se Re te Erasmusit.

"Kur ata krijuan Trinine; ne edicionin e tij ata futen gjera nga doreshkrimi i tyre, ne qofte se ata kishin nje te tille, si nje almanak qe i ka kaluar koha. Dhe a ka mundesi qe keto metoda jo te pastra te kenaqin nje njeri te arsyeshem?... Eshte me teper nje rrezik sesa avantazh ne besim, qe ta besh ate te mbahet ne nje kallam te thyer.

"Ne te gjithe ceshtjen universale pasionante dhe te gjate per trinine ne kohen e Xheromit si dhe para dhe pas tij, ky tekst i "te treve ne qiell' as edhe nje here nuk ka qene menduar. Ndersa tani eshte ne gojen e kujtdo dhe llogaritet si ideja kryesore e biznesit dhe me siguri ka qene keshtu gjithashtu edhe me ta, neqoftese ka qene ne librat e tyre.

"Le ta kuptojne mire kete ata qe jane ne gjendje. Une per vete, nuk e kuptoj fare. Ne qofte se ne themi se nuk jemi te vendosur qe te percaktojme se cfare eshte shkrim i shenjte dhe cfare jo me ane te gjykimit tone personal, une e rrefej ate ne vende ku nuk ka kontradikta, por ne debat une dua qe te mbaj krahun e asaj qe une kuptoj me mire. Eshte temperamenti i nxehte dhe arti superticioz i botes njerezore qe ceshtjet e besimit ti mbushe gjithmone me mistere, dhe per ate arsye te pelqeje me teper ate qe kupton me pak. Keta njerez mund te perdorin apostullin Gjon sic duan, por une kam ate respekt per te si per te besuar se ai shkroi ate qe ndiente dhe atehere e marr kete si nje dicka te tij qe eshte me e mira."[1]

Njutoni mbi I Timotheu 3:16

"Ne te gjitha koherat me te nxehta te ceshtjes se gjate kontradiktuese ariane asnjehere nuk erdhen ne skene...ata qe thone "Zoti i shfaqur i misheruar" mendoni kete si tekstin me te dukshem dhe me vend te biznesit."

"Fjala 'Shenjteri' sjell dominimin mbi qeniet vartese dhe fjala Zot ne te shumten e rasteve do te thote Mbret. Cdo mbret nuk eshte Zot. Dominimi mbi nje qenie shpirterore perben nje Zot. Ne qofte se ai dominim eshte i vertete atehere ajo qenie eshte Zoti i vertete; ne qofte se ky dominim eshte trillim, nje Zot fals; ne qofte se eshte suprem, nje Zot suprem."

Njutoni po ashtu shkroi nje diskutim mbi dy tekstet e tjera qe Athanasiusi ishte perpjekur te korruptonte. Kjo pune nuk ka arritur deri ne ditet tona. Ai besonte se jo te gjitha librat e e Shkrimeve te Shenjta kishin te njejtin autoritet.

Isak Njutoni pati lindur ne Lincolnshire me 1642 dhe u edukua ne Kambrixh. Ai u zgjodh ne Shoqerine Mbreterore me 1672, dhe ishte anetar i Klubit te Zoterinjve ne Spalding. Njutoni u be Pergjegjes i Mintit (vendit ku priten parate) Mbreteror me 1696, ku kishte rolin e fiksimit te standartit te floririt. Njutoni u zgjodh President i Shoqerise Mbreterore me 1703. Ser Isak Njutoni kishte pikepamje unitariane dhe ishte ndjekes i Ariusit.
    "Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.

Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    660

rapsodit

ishin interesante ato qe the edhe pse nuk e kuptova se ku doje te dalesh.
    sa per ate qe the per "1 Gjoni 5:7" ai qe e ka shtuar do te paguaj per ate qe ka bere(zbulesa 22:18-19)!!!

Une nuk kuptova nje gje prej teje, a i je lutur ndonjehere Perendise pasi ke lexuar biblen edhe pasi je ndeshur me mateun 28:19?

une shkro disa gjera lidhur me trinitetin por per me gjate mund te komunikosh ne mesime nga bibla (ne temat e para)!!!

Te uroje Zoti te bekofte edhe te hapte syte ne ate qe ke nevoje!!!
    DASHURIA

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Stamboll
    Postime
    115

euzforit

Ngjashmeria e mesimeve te Islamit me shume aspekte te krishterimit gjithmone eshte paraqitur si argument per Islamin si nje kopjim dhe modifikim i dy feve te tjera monoteiste. Por kjo gjithashtu eshte argument edhe per prejardhjen e perbashket te tre feve. Se cila eshte e verteta te keshilloj te lexosh Kur'anin per te pasur nje ide te sakte nese di gjuhe te huaj me mire ne ate gjuhe pasi ne shqip te gjitha perkthimet jane shume te dobta dhe mund te shpien ne pershtypje te gabuara.

Shenjtore feja islame nuk ka pasur sepse askush s'mund te dije se ē'ka njeriu ne zemer prandaj njerezit nuk kane te drejte te shpallin dike te shenjte aq me pak t'i luten atij qe eshte mekati me i rende (kam parasysh se te krishteret shpesh u luten shenjtoreve sidoqofte nese jam gabim me sqaro drejt). Edhe varri i profetit eshte i rrethuar dhe nuk lejohet te shihet ne menyre qe njerezit te mos shkojne ta adhurojne sepse vetem Zoti eshte i denje per t'u adhuruar. Ndersa ate qe thua se te krishteret qe hynin ne xhami i vrisnin e ku di une s'e kam degjuar ndonjehere dhe as qe eshte e vertete nje gje e tille. Per anen historike te dy feve jam i gatshem te diskutojme por do ishte me e pershtashme te hapej nje teme tjeter per kete.

Pergjigja ndaj shembullit qe ke dhene per trinine vlen edhe per te krishterin. Trinia nuk mund te shpjegohet me shembuj nga bota materiale sepse Zoti eshte cilesisht i ndryshem nga ēdo gje qe ne shohim. Ne boten materiale ēdo gje eshte e kufizuar dhe ka nje forme, koordinate dhe funksion te caktuar ndersa koncepti i caktuar nuk mund t'i atribohet Zotit ne asnje menyre pasi Zoti eshte i pakufishem ne ēdo aspekt. Eshte pikerisht kjo kontradikta themelore e trinise pasi nese "personat" e trinise nuk jane njeri-tjetri pra jane te ndryshem atehere ketu kemi te bejme me nje personalitet ose vullnet te caktuar gje qe nuk eshte e mundur duke qene se "personat" (fjalen person e perdor per referim dhe jo per cilesim) jane hyjni absolute.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Stamboll
    Postime
    115

te krishterit

1. I kam hapur te gjitha temat.

2. Une besoj se Bibla eshte fjale e Zotit e ndryshuar nga dora e njeriut por edhe Kur'anin qe e besoj si fjalen e vertete te Zotit e shoh me sy kritik dhe te shohesh diēka me sy kritik nuk do te thote qe patjeter te arrish ne nje konkluzion te kundert me ate ēka lexon. Ne Islam ka plot gjera qe une nuk i kuptoj dhe nuk u jap dot shpjegim llogjik por ama i besoj pasi njehere kam kuptuar qe Kur'ani eshte fjale e Zotit dhe kete jo duke e marre per te vertete ate qe me eshte thene por duke llogjikuar. Per gjerat themelore si ekzistenca e Zotit dhe menyra e adhurimit apo e kuptimit te Tij ka argumente dhe njeriu s'ka pse te besoje verberisht ne to. Ne ato gjera qe une i kuptoj me rritet besimi ndersa ato qe nuk i kuptoj (jo aspekte esenciale por rregulla ose rite) i besoj si rezultat i besimit tek Zoti dhe tek Kur'ani, besim qe mbeshtetet plotesisht ne llogjike.

3. Se pari pjeset qe ke sjelle nga ungjijte nuk vlejne per temen pasi tema eshte per deshmi te doktrinave kristiane para Jezusit ose nga fe te tjera.

Zanafilla 1:26 " Pastaj Perendia tha:<>. me ke po flishte Perendia ketu, me engjejt apo me dikush tjeter qe eshte vet Perendia? etj. Zanafilla 3:22!
    Edhe ne Kur'an perdoret "NE". kjo forme eshte ne gjuhet semitike dhe nenkupton respekt si e kemi dhe ne per veten e dyte kur themi "ju" ne vend te "ti" ndersa ne keto gjuhe perdoret edhe ne veten e pare.

ne Zanafillen 1:2 thuhet" ... edhe Fryma e Perendise fluturonte mbi siperfaqen e ujrave". edhe pse d.j. e kane ndryshuar edhe e kane bere "edhe forca aktive..." por ne origjinalin ne hebraisht thuhet ashtu siē e shkrova me siper"edhe Fryma e Perendise.."!
    Ky eshte nje shembull i mire por sidoqofte nje i vetem prandaj per te gjykuar me drejt po pres te shkruash edhe rreshtat e tjere ku permendet fryma e shenjte.

eksodi 20:3 "Nuk do te keshe Perendi te tjera para meje"!!!
    Ky rresht ndoshta nuk e kundershton doktrinen e trinise duke pasur parasysh qe sidoqofte ju besoni se Perendia eshte nje por ama nuk tregon asgje per trinine. Aty nuk flitet as per atin, birin apo frymen e shenjte.

Anėtarėsuar
    01-05-2002
    Vendndodhja
    itali
    Postime
    660

northnbard

1) - i dashur mik dukesh qe biblen nuk e ke lexuar fare ose ose e ke lexuar vetem per ta kritikuar(siē bejne myslymanet e tjere edhe te gjithe qe nuk besojne biblen). une do te te jap disa rrjeshta nga dhjata e re per Shpirtin e Shnjte jo per te te mbushur mendjen sepse nuk kerkoj qe njerezit te besojne ne mua por dua qe te pranojne Jezusin:

"Jobi 26:13, Psalmi 104:30, Jobi 33:4, psalmi 139:7-13, Isaia 11:2, Zanafilla 6:3, Isaia 63:10, Isaia 40:13-14"!

Mendoj se te mjaftojne keto edhe pse ka akoma por shpresoj qe ti te lexosh te gjitha sepse atehere do ti kuptosh. Dikush ka thene dikur, edhe sikur te jete shkruar ne bibel vetem nje here ajo mjafton sepse eshte fjala e Perendise!

2) - pse po e shpiegon ndryshe kete...?

Edhe ne Kur'an perdoret "NE". kjo forme eshte ne gjuhet semitike dhe nenkupton respekt si e kemi dhe ne per veten e dyte kur themi "ju" ne vend te "ti" ndersa ne keto gjuhe perdoret edhe ne veten e pare.
    Ti e mendon keshtu, por un mendoj se nje person kur flet me veten nuk mendoj se flet ne shumes(ne kete rast ate qe eshte shkruar ne bibel), por flet ne njejes. ndersa kur flet me dikush qe eshte me i ulet sesa veten e vet. Kur une vete para nje mbreti ndoshta ai do te perdore "Neve" ne vend te "Une-s", por kur ndodhet vetem edhe po bene diēka nuk mendoj se thote akoma "Neve" por thote "Une". Nejse eshte e kote qe te flasim per kete gje sepse po te shikosh mire se per ēfare e kishte fjalen Perendia ne rreshtat qe te dheshe radhen e kaluar(Zanafilla 1:26, 3:22), Perendia po flet me nje person tjeter. Nuk eshte autori i Zanafilles qe po po paraqet Perendine si personalitet por po tregon ate se ēfare po bente Perendia.

3) - po ta shikojme mire Perendia nuk perdor kurre neve ne bibel per te treguar madherine e vet por flet me "UNE JAM" (Eksodi 3:13) kur Perendia dergon mojsiun edhe i thote se si te prezantohet (mojsiu)perpara njerezve. " UNE JAM AI QE JAM"!!!
    Kur ka lexosh mire biblen i dashur mik do te kuptosh shume gjera qe deri tani nuk i ke kuptuar.

4) - Une kam qene myslyman edhe e kam lexuar kuranin(vije nga nje familje me tradite myslymane, si gjithe shqiptaret e tjere). Jam bere i krishtere qe kur kam lexuar Biblen per here te pare(me terhoqi edhe me hapi syte edhe me tregoje se kush eshte Jezusi, edhe tani kam nje mardhenje me Perendine, qe atehere nuk e kisha te drejteperdrejte). Tani keto gjera te duken te habiteshme edhe ndoshta budallalleqe por kur Perendia te te hapi syte do te shashe veten qe nuk i ke pare me perpara gjerat qe do te fillosh ti shikoshe kur te te hapen syte.
    Vetes tende duhet ti beshe vetem nje pyetje, por ne te njejten kohe tja kerkosh edhe Perendise..."Pse Jezusi ishte i veēant nga te gjithe te tjeret, ndoshta sepse ishte vetem profet"?

te pershendese edhe Zoti te bekofte edhe te hapte syte, do te lutem per ty!!!

Ah se desh harrova, Perendia besohet edhe nuk llogjikohet, e njejta gje eshte me fjalen e Perendise duhet besuar edhe pasta llogjikuar.po te besosh para kohe(si nje person qe besoj se Perendia mund ta sheronte nga nje semundje te pa sherueshme, qe kishte, ne fund mori sherimin), do te shikoshe gjera qe nuk ke pare!!!

"Saying, What wilt thou that I shall do unto thee? And he said, Lord, that I may receive my sight.
    18:42 And Jesus said unto him, Receive thy sight: thy faith hath saved thee.
    18:43 And immediately he received his sight, and followed him, glorifying God: and all the people, when they saw [it], gave praise unto God."!!!

God bless you!!!
    DASHURIA

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •