ZBATIMI I PROCESIT TË STABILIZIMIT DHE ASOCIIMIT
Vlerësim i përgjithshëm
Në 31 janar 2003, u hapën zyrtarisht negociatat për Marrëveshjen e Stabilizimit dhe Asociimit (MSA). Janë zhvilluar nëntë raunde dhe është bërë progres në diskutimet për tekstin e MSA-së së ardhshme. Megjithatë, vënia në jetë e reformave ishte e pamjaftueshme për zgjidhjen si duhet të shumë prej problemeve të vëna në dukje në raportin e Grupit Drejtues të Nivelit të Lartë, në raportet e mëpasme të Procesit të Stabilizimit dhe Asociimit (PSA) dhe në kuadrin e dialogut të shpeshtë ndërmjet Komisionit Evropian (KE) dhe Shqipërisë. Vetëm një numër i kufizuar i rekomandimeve të raportit të PSA-së të 2003 dhe të takimeve të Task Forcës Konsultative (TFK) janë zbatuar plotësisht. Shqipëria ende nuk ofron garanci të mjaftueshme për të treguar se do të ishte e aftë për të zbatuar si duhet Marrëveshjen e ardhshme të Stabilizimit dhe Asociimit (MSA). Para se të përfundojnë negociatat për MSA-në, Shqipëria duhet të tregojë se ka bërë përparime të konsiderueshme në reforma dhe se është në gjendje të vërë në zbatim kërkesat e MSA-së të cilat ajo vetë i ka negociuar. Nevojitet më shumë vendosmëri në drejtim të dhënies së rezultateve në fusha të ndryshme
Gjendja aktuale
Në 31 janar 2003, Presidenti i Komisionit Evropian, Romano Prodi, hapi zyrtarisht negociatat për Marrëveshjen e Stabilizimit dhe Asociimit (MSA). Deri më sot, janë zhvilluar nëntë raunde negociatash. Gjatë këtyre raundeve, është bërë i mundur diskutimi i pjesës më të madhe të çështjeve që përmban MSA-ja. Megjithatë, reformat e ndërmarra nga Shqipëria janë të pamjaftueshme për të garantuar zbatimin e drejtë të MSA-së. Shqipëria duhet të shpejtojë ritmin e reformave që, në përfundim të procesit të negociatave, të japë garanci se është në gjendje të zbatojë si duhet Marrëveshjen.
Duke marrë parasysh realitetin e vendit, nevojiten angazhim politik dhe vendosmëri tejet e madhe për të trajtuar problemet e pazgjidhura. Ky angazhim nuk ka qenë i pranishëm sa duhet. Klima politike, ku përfshihen konfliktet e shpeshta për pushtet brenda partisë në fuqi, retorika e ndezur dhe konflikti ndërmjet partisë në pushtet dhe opozitës, penguan zbatimin me efikasitet të reformave. Për arritjen e përparimeve të konsiderueshme në Procesin e Stabizimit dhe Asociimit (PSA), Shqipëria duhet të ndërmarrë reforma të rëndësishme dhe urgjente, veçanërisht në këto fusha: 1) lufta kundër krimit të organizuar, trafiqeve dhe korrupsionit; 2) forcimi i sistemit gjyqësor dhe i administratës publike; 3) garantimi i funksionimit të drejtë të demokracisë (përfshirë dhe zgjedhjet) dhe ruajtja e stabilitetit politik të domosdoshëm për zbatimin e shpejtë të reformave; 4) përmirësimi në fushën e të drejtave të njeriut dhe të drejtave të pakicave; 5) formalizimi i mëtejshëm dhe reforma në ekonomi, si edhe rritja e qëndrueshmërisë fiskale me anë të administratave doganore dhe tatimore më të efektshme dhe të një kuadri ligjor më të fortë.
Si një moment më pozitiv, duhet shënuar se, pas tri raundeve të suksesshme negociatash, në dhjetor 2003, u ra dakord për "Marrëveshjen e Ripranimit me Komunitetin për personat me qëndrim të paautorizuar". Shqipëria duhet të marrë tashmë masat e nevojshme për të përfunduar procedurat e brendshme për nënshkrimin dhe ratifikimin e marrëveshjes sa më shpejt gjatë vitit 2004.
Vlerësim i përgjithshëm i kapaciteteve administrative
Në tërësi, administrata publike shqiptare duhet forcuar më tej për të garantuar zbatimin e duhur të instrumenteve kryesorë të Procesit të Stabilizimit dhe Asociimit dhe veçanërisht të Marrëveshjes së Stabilizimit dhe Asociimit (MSA). Pajisjet dhe infrastruktura janë të kufizuara, ndërsa personeli është përgjithësisht i pamjaftueshëm, jo gjithmonë i formuar si duhet dhe ndryshon shumë shpesh. Negociatat për MSA-në po e venë edhe më shumë përballë çështjeve të BE-së duke ia bërë më të dukshme mangësitë.
Megjithatë, gjatë muajve të fundit janë bërë disa hapa për të përforcuar strukturat e përfshira drejtpërsëdrejti në çështjet e BE-së. Më konkretisht, Departamenti për Integrimin Evropian u kthye në Ministri në fillim të 2004 dhe kjo ministri pritet të forcohet gradualisht. Kjo gjë është vendimtare duke qenë se kjo ministri duhet të kryejë një mision gjithnjë e më kërkues ku përfshihen si bashkërendimi me ministritë e ndryshme të linjës dhe institucione të tjera që lidhen me fusha të ndryshme të negociatave për MSA-në, ashtu edhe bashkërendimi me ministritë e linjës dhe bashkësinë ndërkombëtare lidhur me ndihmën financiare.
Me qëllim që të përgatitet si duhet për vënien në jetë të MSA-së së ardhshme, Shqipëria, duhet që, përpos reformës së përgjithshme në administratën publike, të forcojë shpejt dhe ndjeshëm ato organizma shtetërorë të cilat do të përfshihen drejtpërsëdrejti në zbatimin e kërkesave kryesore të MSA-së. Vëmendje e posaçme i duhet kushtuar: tregtisë dhe fushave që lidhen me tregun e brendshëm, si doganat; shërbimeve fito-sanitare dhe veterinare; standardeve dhe certifikimit; prokurimeve publike; konkurrencës dhe ndihmës shtetërore, mbrojtjes së konsumatorit dhe të drejtave mbi pronësinë intelektuale, industriale dhe tregtare. Sektori i drejtësisë dhe punëve të brendshme gjithashtu kërkon një vëmendje të veçantë. Nga ana tjetër, forcimi i vazhdueshëm i kapaciteteve administrative të Shqipërisë për të garantuar zbatimin si duhet të ndihmës financiare të KE-së vazhdon të jetë një prioritet. Përdorimi i drejtë i mbështetjes financiare të KE-së, nga njëra anë do të ndihmonte njëkohësisht reformat dhe përparimin e gjithanshëm të vendit, dhe nga ana tjetër do të shërbente si një tregues i qartë i ecjes së Shqipërisë në drejtim të forcimit të kapaciteteve administrative.
Krijoni Kontakt