Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 19
    Unquestionable! Maska e Cupke_pe_Korce
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602

Personifikimi i Figures se Krishtit

Shume eshte folur per Hitler dhe Enver, per Bush dhe Bin Laden, gjenocit dhe terror, dhe pacifistet jane lene pas dore. Duke marre shkas nga kjo me lart, si dhe diskutimet e nxehta qe ve re ne forumin e besimtareve, po e shtroj problemin duke e pare ate nga nje kendveshtrim tjeter:

Krishti ka qene nje figure frymezuese per shume politikane, ideolloge dhe udheheqes shpirterore. Si mendoni, cila figure politike, fetare apo ideollogjike personifikon (ose i perafrohet) figures se Krishtit? A ka qene i suksesshem per sa i perket arritjes se qellimit?

Diskutim te paqte
    Summertime, and the livin' is easy...

i/e regjistruar Maska e Ari-Intimidator
    Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    290
    NUk di se a ka qene Krishti figure frymezuese per ndonje Politikane. Disa prej tyre kane perdorur figuren e tij per qellime te veta personale. Nuk me bjene asnje politikane nder mend qe ka thene se ka perdorur Krishtine si figure frymezuese.

Sa per udheheqes shpireteror ne fene Kristiane, mendoj se te gjithe perdorin Krishtine si figure frymezuese.

P.S.

A ka mundesi ta shqarosh kete teme qe ta kuptoj me mire. It is very vague. Na jep ndonje example,

ari
    An unexperienced life is not worth living. Socrates

Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Me ne fund i paske rene ne koke (welcome back!)
    Me kujtove dicka qe e kam pare jo me shume se dy jave me pare ne TV. Ishte retrospektive, ne lidhje me zgjedhjet elektorale te kaluara. Ne mos gaboj, te gjithe kandidatet per president, midis tyre dhe George W. Bush, ishin ftuar ne nje debat politik ne Iowa. Prezentatori i pyet te gjithe me rradhe se cili ishte politikani apo filozofi, ne ideollogjine e te cilit ata aderonin. Kur i vjen rradha Bush-it, ky pergjigjet: "Krishti!" dhe me pas, nje gjest ne fytyren e tij shprehu nje buzeqeshje tere krenari. Gjithe kjo kater vjet me pare...e merr me mend sa "domethenese" eshte sot. (ne fakt, une gati sa nuk ja plasa gazit)

Kjo me lart eshte njera ane e medaljes, pra politika nen petkun e fese. Por ajo qe une isha me e interesuar ishte ideollogjia pacifiste e disa lidereve politike te tille si Mohandas Gandhi, Martin Luther King Jr. etj.

Mbase nuk e shtrova mire pyetjen kur permenda krishtin si figure frymezuese. Kjo teme nuk ka karakter religjoz, dhe si e tille, nuk eshte e thene te zhvillohet rreth krishtit/krishterimit. Jam e interesuar ne imazhin dhe strategjine e ketyre udheheqesve, te sakrifices dhe efikasitetit te strategjise pacifiste. Me nje fjale, cilen figure do ta identifikonit me krishtin per sa i perket dy nocioneve te siperpermendura (pacifizmit dhe vdekjes per hir te idealit)?

regards,

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-03-2004
    Vendndodhja
    Ohio
    Postime
    19
    Figura qe me se shumti i kan ngjare Krishtit me jeten e vet (fetare, sociale e me gjere) eshte Fracesku i Assizit.

i/e regjistruar Maska e Ari-Intimidator
    Anėtarėsuar
    08-05-2002
    Postime
    290
    Kirshti nuk eshte i vetmi individ qe sakrifikoi jeten per ideal. Te mos e harrojme Sokratin. Sokrati e beri te njejtin gje. Pastaj, Thomas More e beri te njeten gje. Me sa di une dhe Galileu beri nje sakrifice te tille.

ari
    An unexperienced life is not worth living. Socrates

Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,602
    Po Nelson Mandela??? Une them qe po!

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Citim Postuar mė parė nga Cupke_pe_Korce
    Po Nelson Mandela??? Une them qe po!
    Cupke nuk di si ta marr kete pergjigjen tende te fundit. Nuk e di a eshte provokim apo ironi! E them kete pasi nuk me besohet qe te mos dish se Nelson Mandela, krahas bemave te tij per liri, pavaresi etj., konsiderohet si TERRORISTI me i madh i shekullit te njezete! Paēka arsyet e atyre qe beri (liri dhe pavaresi i popullit te vet), pastaj eshte tjeter gje neqofte se ti legjitimon ate qe ai beri, po ta kam llafin neqofte se Nelson Mandela ka tipare te ngjashme me Krishtin, ka disa me shume me Belzebytin...
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Pyetja qe ti ben mund te shtrohet ndryshe:

Cili prej politikaneve personifikon Zotin Krisht?

Une te pyes ty, cili eshte ai njeri qe mund ti afrohet qenies se Perendise?

Pyetje te tilla i bejne vetem ata qe nuk e njohin Jezu Krishtin, por kane lexuar diku per Te.

Albo
    "Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"

Nuk ekziston asnje lloj personifikimi. Aq me pak i ndonje politikani qe ti afrohet Jezu Krishtit.
    Edhe nqs ka njeri qe eshte frymezuar prej tij ,mund te permendim Nene Terezen.
    Megjithate nuk ka vend as per krahasim as per analogji.
    Menyra e te menduarit tuaj eshte shume e habitshme per mua.

pa he!... Maska e korēar
    Anėtarėsuar
    18-10-2002
    Vendndodhja
    NO god'S LAND
    Postime
    666
    Ah! thuaj...
    EDHE duke bere hipotezen ishte perendia vete, prape se prapi, pergjate kohes qe ai qendroi ne toke, Krishti ishte i meshiruar ne njeri, qe do te thote me te gjitha karakteristikat njerezore, dobesine dhe forcen e tyre... Pra Cupka flet per ato ide qe ai si perendi e misheruar, pra si njeri, predikonte. Me pas se cben ai ne mbreterine hyjnore (!) asnjeri nuk e di dhe asnjeri s'pretendon te flase (perveē se ne forumin shqiptar) per idete qe predikon ai si perendi ne fronin e tij hyjnor.

Gjithashtu, termi personifikim qe ka perdorur Cupka nuk duhet marre me kuptimin, misherim (inkarnim), por ma kuptimin ngjashmeri ne disa aspekte. Cupka e ka bere te qarte, personifikim ne lidhje me idene per paqe...

Duke thene se nuk ka asnje lloj "personifikimi" ju hidhni poshte gjithe krishterimin, si besim fetar, qe pikersiht eshte "personifikimi ne mase" i ideve te predikuara nga Krishti. Dhe kush e ben kete? Besimtaret vete! Vertet kam meshire per ēakerdite e ketyre besimtareve...

Shpeshhere njerezit habiten nga cektesia e tyre...
    "Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Referenca e burime historike
    Nga Kreksi nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 09-04-2015, 16:42
  2. Pėr dėshmitarėt e Jehovait
    Nga Kryeengjelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-12-2006, 17:29
  3. Disa data historike
    Nga urtesia nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 12-10-2006, 13:47
  4. Ē'ėshtė Krishti?
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 23-07-2006, 17:18
  5. Kronologjia e ngjarjeve qė nga 360 para Krishtit deri mė sot.
    Nga ALBA nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 25-09-2005, 17:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •