E ēfare i plotesove kuptimit te asaj fjale??!
Pse, thashe ndonje gje tjeter une, Tunxh?!Osmanlijte fillimisht jane hasur me te krishtere te rritit orthodoks, dhe ata i kane emeruar "GAVUR" si oponenten ndaj termin UMMET !!!, edhe pse jane ithtare te librit, mohimi i pejgamberllekut te muhamedit alejhiselam i ben sipas qendrimit ZYRTARE te tille !!!
Ti po flet si fshatar qe nje njeh vetem katundin e tij, apo po flet per gjithe shqiptaret??!Edhe sot ne traullsoren shqiptare termi "kaur" perdoret ekskluzivikisht per komshijt, bashkjetuesit, dikush i ka edhe shok e kolege, shka, te rritit orthodoks.....ndash termi SHKA, SHKIJE, ndash termi KAUR, per sllavoorthodokste nuk jane terme OFENDUESE !!!
Ne mes te Shqiperise nuk ka serb e "shkije" e prapeseprape perdoret kjo fjale!!Pastaj, si ka mundesi qe ne fillim thua se eshte shprehje turko-harape e tash na thua se eshte "truallsore"!!!! A e ke idene se ē'do te thote "truallsore", Tunxh??!!Shpjegona pagez...!
Qysh, qysh....kaurr na rridhka nga fjala harape "kafir" e tashi kjo e dyta na qenka fyese ndersa e para jo!!!! Logjike e denje per nje inxhenier me "kulture" gjermane.......Ki kujdes offendues eshte vetem termi "QAFIR", i cili perdoret krejtesisht nen parakushte tjera, dhe eshte shprehje truallsore !!!,
E pra, po flet per katundin tend, se ne Shqiperi nuk ka "shkije"...!me QAFIR nuk ofendohen ndjenjat fetare te ndonje pjesetari te nje feje tjeter, por thjesht kur hidherohen njerezit ndermjet dhe shahen.....natyrisht si KAUR si QAFIR rrenjen e kane te njejte, por attributet i kane mare brenda kohes, dhe ata jane te ndryshme !!!
O Kaurr i Kaurrit - o sllav i sllavit (ofendim kombetare)
O qafir - ofendim fetare, pra, i dalur jashte nga feja.....
Termi KAUR eshte perdorur dhe perdoret EKSKLUZIVIKISHT per "shkijet", per "shqehet" pra, per sllavet
Termi QAFIR eshte perdorur dhe perdoret EKSKLUZIVIKISHT per ofendim vullgar ndaj nje njeriu qe kryn nje veper qe nuk perputhet me noramt fetare.....nje pijan per shembull ofendohet me fjalen qafir.
Ti per shembull, me hidheron ne shpirt....!
Jarigas
Ne nė strugė kaurrė i kemi quajtur/quajmė maqedonėt. E kam ditur si shprehje qė do tė thotė - njeri i pashpirt/zemėrligė, pasiqė na kanė keqtrajtuar e keqkonsideruar neve si shqiptarė, pikėsynim zhdukjen e gjuhės sonė tė dashur shqipe, shfarosjen e ēdo kėmbe shqiptari mbi tokė. Nuk e kam ditur qė kjo shprehje paska tė bėjė me fenė...
Por edhe ata na kanė quajtur/quajnė - shqiptari me bisht, ngaqė mendojnė se ēdo shqiptar mban sopatėn ngjeshur nė brez.
Love has no limits
Sic e ka thyene njeri aty, kaurr eshte fjale e huaj. Baza e saj mendohet te jete persisht-gaur, nga ku turqisht u be giaur dhe shqip Gjaur e me pas kaurr.
Fjala do te thote: infidel/i pabese.
Te perdoresh nje fjale turke per te quajtur maqedonet me termin qe na quanin Turqit eshte t'i besh nder armikut. Cfare fideliteti prisni nga shkijet? Fidel nga turkut?
Ne se nuk gabohem ka nje veper te Byron, te titulluar "Gjauri" i cili ne me kujtohet korrekt ishte shqiptar.
Shoku jar, ri objektiv pash zotin, fusha jone sportive nuk eshte ketu !!!
Une thash se duhet plotesuar rrefimi.
Fjala eshte huazim nga turqishtja, se paku ne shqiptaret e kemi te huazuar nga turqishtja, dhe rrenja ka te beje me fjalen KUFR. Pra, eshte TERM FETARE !!!
Brenda kohes mer attribute te ndryshem, une nuk kam njophuri, por me siguri ne kulturat tjera ne afrike, azi e gjetiu attributet e fjales KUFR ne perditshmeri jane te ndryshme.
Tek populli yne, sidomos tek ajo pjese qe jeton me "shkijet", termi KAURR ne relacion me ta NUK KA ATTRIBUTE NEGATIVE !!!, KAUR eshte thjesht shkau, ja edhe forumisti symphony ku ta vertetoj per rrethin e struges !!!
....une jam i bindur, se me KAUR ne viset e shqiperise, emerohen "grekerit" (qe faktikisht te paret e moren kete emer pasiqe ndodheshin te shperndare ne terre territorin e perandorise osmane), e jo shqiptaret orthodoks, por, nese ke referenca, ose ke ndonje shqiptare te atyre zonave qe mund te te konformij kete qe thua, jam dakor ta pranoj, une nuk jam mur !!!
Sidoqofte, KAUR emerohet nje pjesetare i ndonje feje JOMUSLIMANE.....ne viset tona, duke i dijtur lidhjet e gjakut, shqiptari musliman shqiptarin orthodoks apo katolik nuk e ka thirr KAUR !!!.............edhe nese e thirr KAUR ne shenje ofendimi, atehere duke e quajtur ate "SHKA", pra, sic e thash me larte, duke ju referuar kombesise.....e jo fese....pra, nje ofendim me motive te uleta rasti....
tung
albanish by nature
A mos thashe te kunderten, Tunxh?!
E pra, te flasesh per katundin tend, mund edhe te kesh te drejte, por jo te flasesh per te gjithe Shqiptaret!!Tek populli yne, sidomos tek ajo pjese qe jeton me "shkijet", termi KAURR ne relacion me ta NUK KA ATTRIBUTE NEGATIVE !!!, KAUR eshte thjesht shkau, ja edhe forumisti symphony ku ta vertetoj per rrethin e struges !!!
Po,pra, shoku mur, siē ta shpjegova me pare, une qe jam nga Shqiperia e Mesme, deshmoj se kjo fjale nuk perdoret per "shkijet", pasi nuk ka, por per te krishteret, pa dallim kombesie!!....une jam i bindur, se me KAUR ne viset e shqiperise, emerohen "grekerit" (qe faktikisht te paret e moren kete emer pasiqe ndodheshin te shperndare ne terre territorin e perandorise osmane), e jo shqiptaret orthodoks, por, nese ke referenca, ose ke ndonje shqiptare te atyre zonave qe mund te te konformij kete qe thua, jam dakor ta pranoj, une nuk jam mur !!!
Jo,jo, ju nga viset tuaja perdorni termin "llatajn" ne forme perēmimi....pa iu rene ndermend trashesia gjuhesore ne deformimin e termit "latin"!! Sidoqofte, eshte praktike myslimane e perhapur perēmimi i jo-myslimaneve....e pastaj ēuditeni se pse jeni te urryer nga jomyslimanet!Sidoqofte, KAUR emerohet nje pjesetare i ndonje feje JOMUSLIMANE.....ne viset tona, duke i dijtur lidhjet e gjakut, shqiptari musliman shqiptarin orthodoks apo katolik nuk e ka thirr KAUR !!!
Nuk na intereson emertimi i sllaveve ne kete teme....mos u mundo ta nxjerresh nga binaret edhe kete teme! Lexo mire mesazhin hapes te kesaj teme dhe permbaju, pike!.............edhe nese e thirr KAUR ne shenje ofendimi, atehere duke e quajtur ate "SHKA", pra, sic e thash me larte, duke ju referuar kombesise.....e jo fese....pra, nje ofendim me motive te uleta rasti....
Jarigas
O jaro,
Shkurt dhe shqip:
KAUR........shprehje truallsore se paku tek popullata shqiptare qe bashkejeton me sllavoorthodokset, si emertim i perbashket per ta (serb, bugar, maqedon)...sllavet musliman per shembull kane mare emertime tjera, si torbesh (ne maqedoni), apo goran (ne kosove).....interessant eshte termi sanxhakli, i cili eshte emer rajonal, por ngadale mer epitete kombesie !!!.....
QAFIR/QUFAR......shprehje traullsore per te ofenduar ne ndjenjat fetare.
KAUR/QAFIR....po qe te dy rrjedhin nga e njejta fjale KUFR, me te cilen e merohet nje njeri qe nuk i perket fese islame dhe qe e mohon parimisht pejgamberllekun e muhamedit alejhiselam !!!, me kete kuptueshem edhe gjith rrjedhojen e metejshme te mesazhit te tij.
Brenda kohes, ndash KAUR ndash QAFIR kane mare attribute te vecanta ne perdorimin e perditshem, sic i ceka ne dy rreshtat e pare.
Nese, ne rrethin ku jeton ty, me KAUR thiren shqiptaret orthodoks, atehere ne shenje OFENDIMI, me motiv te caktuar dhe rasti (je ka kupton kete ??).....ma vodhi kaurri i kaurrit ujin e me mbeti kallomoci pa ujit....ofendim me senze kombetare....
pra duke e be ne kete moment shqiptarin "shka".......apo cka nenkupton ofendimi "kaur" ne rrethin tend ???....te pafee ???....pse, a nuk e dijn shqiptaret musliman se shqiptari orthodoks eshte "jomusliman"....dhe nese e ofendon me preteksin per ta prek ne ndjenjat fetare, do ta quante QAFIR, e jo KAURR.....por, do te isha kurioz te dija sic qendrojn punet tek rrethi ku je rrit ti.....pra, kujt i thuhet KAURR e kujt QAFIR....
Vet ekzistenca e termeve KAUR dhe QAFIR ne thesarin e gjuhes te deshmon kontroverzitetin te cilin je ti ketu duke e nderlidh !!!
EKZISTOJN qe te dy shprehjet ne perditshmerine tone ???...atehere tregoma pra dallimin !!!
Po, pyetja eshte KAURRET, kush jane kaurret ??!!!
Eshte gjynah te pervertohen dhe shtremberohen gjerat me motive dhe prapavija....lexuesit kane shtruar nje pyetje, dhe shih vetem cfare pergjigje te ndryshme jane hedhur......NDIHMO, nese mund te ndihmosh....
tung
PS: struga eshte me afer teje se meje....tetove-struge i ke diku 110 km !!!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Nuh Musa : 18-02-2012 mė 08:53
albanish by nature
Dakord me paragrafin e pare. Sa per te dytin nuk e di ku e ke nxjerre ate perkufizim.
Fjala ne kuptimin paresor perdorej per te pershkruar ata qe nuk jane turq. Njesoj si spanjollet apo portugezet perdornin fjalen "gringo" dmth. Pra "i huaj". Ky eshte kuptimi paresor i fjales dhe pike.
Njekohesisht, meqe ne ate kohe te mos ishe osmanlli/turk nenkuptonte qe ishe dru i shtrember, perdorej per te deftuar ata qe nuk ishin te fese se pejgamberit.
Pra lindja e larget, kineze, japoneze etj quheshin "gavur". Shkurt jo myslyament konsideroheshin te tille.
Termi perdoret me perbuzje natyrisht, por nuk ka pse te jete ofendues, pesa kohe kuptimi i tij i vertete eshte "person jo-turk, jo-musliman".
Kaq!
Tashi, Tunxh, a na thua pakez: Fjala "kaurr" dhe "shka", perdoren si sinonime, nga shqiptaret myslimane te Maqedonise??!
Apo peroret si sinonim i "ortodoksit, pra vlen edhe per greket??!
Kjo eshte shprehje ndoshta qe perdoret nga shtresa e bujkroberve maqedonas, se ne Shqiperi, termi "qafir" perdorej vetem ne kuptimin e ēapkenit!!QAFIR/QUFAR......shprehje traullsore per te ofenduar ne ndjenjat fetare.
Ke thene tre gjera qe bien ne kundershtim me njera tjetren!!E me e keqja eshte se nuk lexon ēka shkruan tjetri, por vazhdon te llomotitesh sipas midese tende!!KAUR/QAFIR....po qe te dy rrjedhin nga e njejta fjale KUFR, me te cilen e merohet nje njeri qe nuk i perket fese islame .......
Brenda kohes, ndash KAUR ndash QAFIR kane mare attribute te vecanta ne perdorimin e perditshem, sic i ceka ne dy rreshtat e pare.
Nese, ne rrethin ku jeton ty, me KAUR thiren shqiptaret orthodoks, atehere ne shenje OFENDIMI, me motiv te caktuar dhe rasti (je ka kupton kete ??).....ma vodhi kaurri i kaurrit ujin e me mbeti kallomoci pa ujit....ofendim me senze kombetare....
Me ēfare "logjike" thua se kur shqiptari mysliman i therret shqiptarit te krishtere "kaurri i kaurrit", na qenka fyerje ne kahje kombetare??!!
Pra, ti nenkupton me kete qe shkruan ate qe thashe me lart, se termat "kaurr" dhe "shka" jane sinonime!!!pra duke e be ne kete moment shqiptarin "shka"...
Pra sipas kesaj logjikes tende islamike, ai serbi qe eshte mysliman, nuk eshte "shka"??!!
Si ta perserita edhe me siper, kush kakris shume, nuk e ka mendjen te lexoje ate qe shkruajne te tjeret, por si Don Kishoti, vazhdon luften me mullinjte.....ja , plasi mire: Po,pra, shoku mur, siē ta shpjegova me pare, une qe jam nga Shqiperia e Mesme, deshmoj se kjo fjale nuk perdoret per "shkijet", pasi nuk ka, por per te krishteret, pa dallim kombesie!!....apo cka nenkupton ofendimi "kaur" ne rrethin tend ???....te pafee ???....pse, a nuk e dijn shqiptaret musliman se shqiptari orthodoks eshte "jomusliman"....dhe nese e ofendon me preteksin per ta prek ne ndjenjat fetare, do ta quante QAFIR, e jo KAURR.....por, do te isha kurioz te dija sic qendrojn punet tek rrethi ku je rrit ti.....pra, kujt i thuhet KAURR e kujt QAFIR....
Tregon vetem kaosin qe mbreteron ne mendjet e myslimaneve shqiptare, qe nuk dine se ē'ka nxjerrin nga goja dhe se kush ua ka vene ne goje!!Vet ekzistenca e termeve KAUR dhe QAFIR ne thesarin e gjuhes te deshmon kontroverzitetin te cilin je ti ketu duke e nderlidh !!!
Ta lan lala kryt prape, Tunxh!!EKZISTOJN qe te dy shprehjet ne perditshmerine tone ???...atehere tregoma pra dallimin !!!
Ne perditshmerine e shqiptareve nga Shqiperia, fjala "kaurr" perdoret nga myslimanet karshi te krishtereve, me nje grimce perēmimi, ndersa fjala "qafir" perdoret jashte ēdo kuptimi fetar, pra siē e thashe me siper, ne kuptimin e "ēapkenit", "kusarit", "grabitqarit", "te shkathtit", "dinakut", etj...
Nga ku nxjerrim dy perfundime domethenese:
1) shqiptaret myslimane perdorin ndaj shqiptareve te krishtere, te njejtin emertim qe perdornin turqit ndaj joturqve evropiane!! A thua se ndjehen turq??! Apo padija eshte thelluar aq shume saqe nuk jane te afte te bejne dallimin??!
2) shqiptaret myslimane(gjithmone ata te Shqiperise), perdorin fjalen fetare "qafir" ne te gjitha kuptimet perveē kuptimit burimor, tregues ky per "myslimanizmin" tejet siperfaqesor qe mbreteron nder ta!!(kuptohet, perjashtuar te infektuarit neper shkollat harape)!!
Aha, per "kaurret" e kishe fjalen ti, a??! Hiē une, thashe se po flisnim per "kaurret"!! Ta lan lala kryt prape:Po, pyetja eshte KAURRET, kush jane kaurret ??!!!
1) sipas Nuh Tunxhit, "kaurret" jane sllavet ortodokse, pasi ata myslimane jane vellezer, pardon, "kaurret" jane shkijet, por ata myslimane nuk jane shkije!!
" sipas turqve, jane joturqit e joharapet!!
3) sipas shqiptareve te Shqiperise, jane te krishteret ne pergjithesi, atavizem i bashkejeteses me turqit ky perdorim dhe pjese e atij turpit te madh qe hane me buke neper xhamite me emra turqish!!
4) sipas simphony-se jane maqedonasit dhe une jam i sigurt se asaj as qe i shkon neper mend ta perdore ndaj nje shqiptari!!
Tunxh, une te ftova te lexosh postimin hapes te kesaj teme, e ti vazhdon kakarisjen....ja ku po ta sjell prape:Eshte gjynah te pervertohen dhe shtremberohen gjerat me motive dhe prapavija....lexuesit kane shtruar nje pyetje, dhe shih vetem cfare pergjigje te ndryshme jane hedhur......NDIHMO, nese mund te ndihmosh....
Plasi syte Tunxh, lexņ, se e ke edhe me Kuran!!Postuar mė parė nga Eda H
Pershendetje, nje dite kur po bisedoja me shoqenin tham Kaurret e nje nga shoqenia tha mos e thuaj ate llafe Kaurret se eshte ofenduse e me perulje ndaj besimtareve krishter..... ne ben shume debate pasi ai qe e tha kete llaf e tha pa te keq e as qe e dinim nje gje te till.... a nuk eshte fjala kaure per besimtaret krishter e eshte njesoje sikur te thuash krishter/kaurr pra besimtart duke perfisher edhe katoliket e ortodokest, as njeher nuk e kam degjuar deri ate dite qe fjala kaurr thuhet me perbuzje e ofendim e perulje ndaj fetarve krishter.... a di ndo njeri gje per kete???? a eshte gje e vertet apo ja futi kot ai?????? te lutem a mund te me tregoni ndoje gje per kete ceshtje???
me shume respekt
eda
A foli gje per serbet spo maqedonasit kjo forumistja me nofken eda??!
E, mbi te gjitha, cila eshte teza jote mbi pyetjen qe ben zonja eda??!!
Une dhashe mendimin tim, ndersa ti akoma jo......je kapur vetem me mendimin tim, pa thene asgje me shume nga ē'kam thene une e mandej edhe krekosesh .....ahahhahahahahah...Tunxh, po plasa tuj ta lą kryt...a thua po m'shkon uji kot, a??!
Ne fakt, simphonya, eshte me afer meje ne mendim e atdhedashuri!!PS: struga eshte me afer teje se meje....tetove-struge i ke diku 110 km !!!![]()
Jarigas
Krijoni Kontakt