Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 46

Tema: Franz Kafka

Kam lexuar METAMORFOZEN. Duhet te jesh i cmendur qe te arrish te kuptosh ate liber dhe Kafken ne pergjithesi
    ABCĒDDhEĖFGGjHIJKLLlMNNjOPQRRrSShTThUVXXhYZZh (Alfabeti Shqip, 36 gėrma)

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-05-2008
    Postime
    2

Kompleksiteti i kafkes

ok besoj se jemi te gjithe dakort kur them se kafka seshte i lehte per tu kuptuar,por jo i pamundur.pyetja ime eshte: si e kemi percjelle metamorfozen (sa mire qe kafka smund te na thote qe e kemi gabim)

per mua nuk eshte cmenduri te kuptosh metamorfozen. i njejti mesazh por pak me i thjeshtezuar percillet tek "studenti ne shtepi"i Migjenit. sipas kafkes pas cdo marredhenie, qofte kjo dhe marredhenia prind- femije mbeshtetet ne interesat. ty te duan per sa kohe qe ti je i dobishem. dhe sado e dhimbshme apo e pabesueshme kjo eshte nje e vertete e trishte. sapo ti fiton nje status te ri me te rendesishem te gjithe te duan dhe fiton nje respekt te vecante qe ne rastin e kundert do te bente ta humbisje ate.kjo e fundit i ndodhi dhe gregor zamzes, nenpunesit qe u zgjua nje dite i shnderrua ne kanderr, te metamorfoza e famshme.shikoni dhe ndryshimin qe ndodh ne trajtimin e studentit te Migjenit pasi kthehet nga studimet dhe behet i dobishem per familjen, nga babai i tij plot autoritet.sa shume degjohen mendimet e tij.

Jozef K. akuzohet e vritet sepse ka ber dic te ndaluar (...??!).. kjo esht ne ndergjegje te Kafkes respektivisht te personazhit te tij Jozef K.
    Jozef K. eshte prototip i njeriut, qe vritet edhe ne ditet e sotit, pse ai dallaon nga masat-uniformat.
    Por pse vritet edhe sot "jozef K" ket e ka ditur mire Kafka dhe na e ka treguar nese dim ta kuptojme thelle......
    absurd- absurd -absurd...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ABSOLUTE : 04-07-2008 mė 18:03
    And my soul from out that shadow that lies floating on the floor, Shall be lifted -- Nevermore!

i/e regjistruar Maska e GeoF
    Anėtarėsuar
    01-07-2008
    Vendndodhja
    Fier, ku nje kile tru shitet sa nje filxhan me fara
    Postime
    188
    F.Kafka mbetet nje nga letraret me interesant per shume karakteristika te vepres dhe te jetes se tij.Relativisht percmon jeten dhe veten e tij, duke u bere i njohur fakti qe nuk deshi te botohej vepra e tij, por tema e qbsurdit ehste relativisht e veshtire dhe jo gjithmone gjen vend ne rutinen e jetes se perdirshme.Ajo ka nje filozofi themelore per ndodhite dhe faktoret qe ecojne individin drejt mungesave te orientimit dhe drejt shfrytezimit te pameshirshem te tij nga makina , si shoqeria, shteti, ligji, zakoni etj.Kur them makina , nenkuptoj ligjesi qe veprojne brenda ketyre niveleve.Nje sentence me vlere qe barazon mendimin e mesiperm eshte fraza e shkeputur nga teoria filozofike "MUret absurde" e autorit A.Kamy......Njeriu , ne rastin me te pare- thote ai- eshte viktime e te vertetave te vetes se tij.....pra Kafka mbetet i gjithkohshem dhe i perjetshem per sa kohe do te jete njeriu banues ne token dhe veten e tij.
    Per mua eshte i pelqyeshem dhe i kendshem, ku mund te vjeles ne cdo moment pjese nga filozofia e tij dhe ta paralelizosh me te perditshmen dhe ngjarjet qe rrethojne jeten .

...........prandaj.........., po qe se edhe 1 milion vjet, te ekzistoje njerezimi, ABSURDI Kafkian esht i pranishem dhe pikerisht per ket esht ; UNIVERSOKAFKIAN!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    26-05-2008
    Postime
    2
    Habitem sesi dikush me siper tha qe PROCESI eshte liber i merzitshem.PROCESI eshte novela me e shkelqyer e shekullit 19-te,eshte gjithashtu nje novele shume terheqese,dhe me humor shume te holle dhe te bukur.Une nuk kam lexuar kurre nje novele qe ka detajuar kaq bukur shpirtin e burokracise,dhe e ka zberthyer fije e per pe.
    Por natyrisht qe krijimtaria e Kafkes nuk eshte dhe nuk ka se si te jete terheqese per te gjithe.Eshte e vecante.

HOW CAN ONE BE GUILTY AT ALL?-SURELY WE ARE ALL HUMAN BEINGS HERE!

E SI MUNDET DIKUSH TE KONSIDEROHET THJESHT I FAJSHEM?-NE FUND TE FUNDIT JEMI TE GJITH NJEREZ KETU!

Kur ne letersi autori ka per qellim te na shtyj imagjinaten tek kufijte e normales,krijimtaria e Kafkes e ka imagjinaten pa kufij,si nje hapesire e pafundme ku llogjika eshte fshehur aq larg sa eshte e pamundur te preket nga arsyeja.

Nqs letersia do te ishte shkence egzakte,Kafka padyshim eshte Anjshtanji i letersise.

Lindja e tim biri dhe proēesi i Kafkės.

Ndiz elektrikun dhe me pas lexoj Kafken...

Proēesin e Kafkės, e lexova( koenēidence) dy nete perpara se te linde im bir. I ulur ne stolin, ne korridorin e martenitetit te ishullit te Mitilinit, lexova kapitujt e fundit. Te nesermen lindi im bir. I tmerruar prej proēesit, pyeta vetveten nese im bir do te perballej me ndonje proēes te tille te tmerrshem.

Kafka e sjell realitetin aq te lakuriqte, saqe te dekurajon, t'i shteron forcat, frymezimin per te kaperxyer kurthet e jetes.
    Nuk e di, por Kafka me duket deshiron ta trondise njeriun, - ketu nuk kam kundershtim- por prej pervojes time si shkrimtar, besoj se ai, dhe shkrimtaret ne pergjithesi duhet t'i prezantojne lexuesit metodat e arratisjes prej pylli primitiv.
    Kete Kafka nuk e ben...

Shkurt, kur lexoj Kafken, e ngarkoj elektrikun me bateri te fuqishme, e ndez ate, dhe sapo romanet e tij me zbarkojne ne pyllin e terrte, kerkoj me driten e elektrikut, monopatin e arratisjes per ne boten e mbidheshme.

Rezart Palluqi
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga RSHP : 03-08-2008 mė 10:01

El-Letėrsia Maska e macia_blu
    Anėtarėsuar
    04-05-2002
    Vendndodhja
    michigan usa
    Postime
    2,492
    Citim Postuar mė parė nga patjoni Lexo Postimin
    Habitem sesi dikush me siper tha qe PROCESI eshte liber i merzitshem.PROCESI eshte novela me e shkelqyer e shekullit 19-te,eshte gjithashtu nje novele shume terheqese,dhe me humor shume te holle dhe te bukur.Une nuk kam lexuar kurre nje novele qe ka detajuar kaq bukur shpirtin e burokracise,dhe e ka zberthyer fije e per pe.
    Por natyrisht qe krijimtaria e Kafkes nuk eshte dhe nuk ka se si te jete terheqese per te gjithe.Eshte e vecante.

HOW CAN ONE BE GUILTY AT ALL?-SURELY WE ARE ALL HUMAN BEINGS HERE!

E SI MUNDET DIKUSH TE KONSIDEROHET THJESHT I FAJSHEM?-NE FUND TE FUNDIT JEMI TE GJITH NJEREZ KETU!

Kur ne letersi autori ka per qellim te na shtyj imagjinaten tek kufijte e normales,krijimtaria e Kafkes e ka imagjinaten pa kufij,si nje hapesire e pafundme ku llogjika eshte fshehur aq larg sa eshte e pamundur te preket nga arsyeja.

Nqs letersia do te ishte shkence egzakte,Kafka padyshim eshte Anjshtanji i letersise.
    e vertete qe- kafka eshte ainshtaini i letersise.
    "Shkolla nuk e ben njeriun me te mencur, e meson te duket i tille" (e.m)

10. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar macia_blu pėr postimin:

bsdev (01-03-2017)

Cdo gje vie

Ti nuk ke nevoje ta lesh
    dhomen tende. Rri i ulur
    tek tavolina dhe degjo. As
    mos degjo, thjesht vetem prite.
    Bile as mos prite, rri qete
    i palevizur dhe i vetmuar. Bota
    lirishte do ta ofroj veten e saj ty;
    do ta heq masken, nuk ka tjeter
    zgjedhje, do te rrotullohet ne ekstaze
    prane kembeve tua
    .
    "Koka duhet pėrkulur zemrės"

12. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar ocean pėr postimin:

bsdev (01-03-2017)

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •