Close

Rezultati i Sondazhit: Si ju pelqen kjo teme ne Forumin Shqiptar?

Votues
8. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Nga me fantastiket qe kam lexuar ndonjehere

0 0%
  • E dija se kam nxjerre fiziken A

8 100.00%
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 13
  1. #-9
    i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Ministria e Mbrojtjes Se Republikes Demokratike te Shqiperise
    Postime
    1,499

Përse H2O rrotullohet në drejtimin e akrepave të orës?

E keni vene re ujin kur zbre spirale. Psh. WC ne banjo per shembull. Pse rrotullohet me drejtimin e akrepave te ores dhe jo ne te kundert?

Ka nje arsye shkencore pse.

Behuni specifik ne shpjegimin e saj. Dmth pak sqarim me shume. Shume objekte kane ngjashmeri por pse ndodh. Fizike eshte nuk eshte gogol.

2. #-8
    i/e regjistruar Maska e MtrX
    Anëtarësuar
    29-11-2002
    Vendndodhja
    Korçë
    Postime
    755
    ti ben fjale per efektin e Koriolis?
    ne ekuator ajo gje nuk ndodh... eshte thjesht nje iluzion qe krijohet nga levizja e tokes sidoqofte edhe aty ku te duket se uji leviz ne drejtim te akrepave te ores.
    Ndryshuar për herë të fundit nga MtrX : 15-06-2004 më 19:23
    MtrX ubicumque felix

3. #-7
    i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Postime
    1,499
    Citim Postuar më parë nga MtrX
    ti ben fjale per efektin e Koriolis?
    ne ekuator ajo gje nuk ndodh... eshte thjesht nje iluzion qe krijohet nga levizja e tokes sidoqofte edhe aty ku te duket se uji leviz ne drejtim te akrepave te ores.
    Precisely! Correct!

Ne fakt ne jemi ne hemisferen veriore. Po te jemi psh ne Australi njeri do thoshte se rrotullohet ne drejtimin e kundert te akrepave te ores.

4. #-6
    i/e regjistruar Maska e friendlyboy1
    Anëtarësuar
    25-06-2002
    Postime
    769
    Tito Kopertoni, kjo esht pyetja me interesante qe kam lexuar ne kete forum! Now, ky fenomen vihet re ne shum fenomene atmosferike si Huricanes dhe rryma tjera, por keto shkaktohen nga nje efekt qe vjen nga rrotulimi i tokes, i quajtur "corolis", dhe ndryshon drejtim 180 grad ne hemisferen e jugut. Sa per ujin ne WC nuk e kam ven re por besoj se ka te bej me ndryshimete presionit, kur shkarokohet wc ajri brenda wc del jasht per te mbushur sistemin me presion te ulet ne te njejten koh uji derdhet posht ne WC ?
    I jam afruar ndonjecik ?

5. #-5
    i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Postime
    1,499
    Citim Postuar më parë nga friendlyboy1
    Tito Kopertoni, kjo esht pyetja me interesante qe kam lexuar ne kete forum! Now, ky fenomen vihet re ne shum fenomene atmosferike si Huricanes dhe rryma tjera, por keto shkaktohen nga nje efekt qe vjen nga rrotulimi i tokes, i quajtur "corolis", dhe ndryshon drejtim 180 grad ne hemisferen e jugut. Sa per ujin ne WC nuk e kam ven re por besoj se ka te bej me ndryshimete presionit, kur shkarokohet wc ajri brenda wc del jasht per te mbushur sistemin me presion te ulet ne te njejten koh uji derdhet posht ne WC ?
    I jam afruar ndonjecik ?
    JO nuk i je afruar aspak. Coriolis force eshte per unit mass. Uji ka mase.

Formula eshte Fc=2*w*v*sin(phi). w eshte omega eshte 2pi/24 ore, v eshte relative velocity zakonisht me token, phi eshte latitude. kendi nuk ndryshon me 180 grade por 90 grade. Ne ekuator latitude eshte 0 keshtu formula behet e gjithe zero hence:sin(0).

Zere 45 grade ne hemisferen veriore. sin(45) eshte pozitiv. Me konvente ne hemisferen jugove eshte sin(-45) i cili eshte negativ. Dmth forca eshte negative. Prandaj rrotullohet ne te kundert.

Kjo nuk eshte vetem per ujin. Kjo eshte per ajrin dhe ne disa raste ne radiation jane te influencuara nga keto. Valet psh te radarve kur kapin uje ne ajer bejne scatter i cili ne hemisferen veriore eshte (varet sasia e ujit ne atmosfere) right-right-circular polarized quhet. Keto ndikojne ne llogaritjet e sakta duke shtuar/zbritur differenca. Uji ne ajer leviz e ky effekt ndikon... duhet te merret parasysh, Ajo qe nuk dihet eshte sa uje eshte ne atmosfere etj etj inxhinjerat ne Boeing ose LockHead Martin duhet te i dine me mire se une keto.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Alket123 : 15-06-2004 më 20:15

6. #-4
    i/e regjistruar Maska e friendlyboy1
    Anëtarësuar
    25-06-2002
    Postime
    769
    shpjegimi yt esht me se i sakt, por po te vendosesh vlera ne formule forca e coliolis del shum me e vogel sesa forcat nga presioni i ajrit qe hyn ne nje sistem me presion te ulet dhe ijut qe derdhet nga nje presion i madh.

7. #-3
    i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Postime
    1,499
    Citim Postuar më parë nga friendlyboy1
    shpjegimi yt esht me se i sakt, por po te vendosesh vlera ne formule forca e coliolis del shum me e vogel sesa forcat nga presioni i ajrit qe hyn ne nje sistem me presion te ulet dhe ijut qe derdhet nga nje presion i madh.
    Nje fizikant i mire do i marre parasysh te gjitha.

Coriolis force i ndodh drites e cdo vale elektromagnetike po te vinte puna deri aty. Drita psh. kur kalon ne ambiente te cilat u ulin shpejtesine. Fotonet humbasin shpejtesine 3e8 m/s e fillojne te kene mase. Coriolis force eshte per unit mass. E vogel e paperfillshme vertet ne krahasim me te tjerat por e marre ne konsiderate nga ata qe bejne radare moderne precize. Radaret e zakonshem jane pllaq-plluq puthu me Milon.

Kjo nuk i ndodh ujit vetem. Rastesisht pa as me te voglin qellim e vura uje spirale WC sepse do bente dicka figurative ne mendjet e njerzve. Te i zgjoja imagjinaten.
    Ore nuk ka nevoje te shkruani H2O e dine te gjithe se eshte uji.

Coriolis force nuk ndodh vetem ne toke por dhe ne Hene e planete te tjera ku ska uje prandaj ndryshojini titullin ashtu si ishte. "Mos u beni me te zgjuar se une."

Ka me per te u shpjeguar. Ka pyetje me akoma per magjine e kesaj force. Kam une nja 10 pyetje te tjera.

Megjithe qejf do beja pyetjet e mia & do i pergjigjesha vete te terave por po le imagjinaten e forumistave te jene te paret.

Me pelqen ana konstruktive & informative kjo teme arriti. Kam qene ne forumin Albforum. Atje kane tendence te i shpjegojne me ane te Kuranit xhanem.

Shtova poll.

8. #-2
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    13-06-2004
    Postime
    82
    kam nje tjeter enigme. Kur patinatoret artistike rrotullohen ne akull (jo salto ne ajer, po rrotullim me nje kembe ose dy kembe ne toke), a ndikon mengjarashesija apo djathtesia (nuk di si ta specifikoj ndryshe) e patinatorit se ne cfare drejtimi (akrepave te ores apo te kundert) do rrotullohet ai ose ajo??
    Shenim: Uji ne WC ketu te mua (gjendem ne hemisferen veriore ) rrotullohet dy here ne spirale, te dyja heret ne drejtimin e kundert te akrepave te ores..

9. #-1
    Comes With Attitude
    Anëtarësuar
    11-11-2002
    Vendndodhja
    Leeds
    Postime
    94
    Varet nga kompania qe prodhon bide-te.

i/e larguar
    Anëtarësuar
    30-05-2004
    Vendndodhja
    Postime
    1,499
    Citim Postuar më parë nga mary-anne
    kam nje tjeter enigme. Kur patinatoret artistike rrotullohen ne akull (jo salto ne ajer, po rrotullim me nje kembe ose dy kembe ne toke), a ndikon mengjarashesija apo djathtesia (nuk di si ta specifikoj ndryshe) e patinatorit se ne cfare drejtimi (akrepave te ores apo te kundert) do rrotullohet ai ose ajo??
    Shenim: Uji ne WC ketu te mua (gjendem ne hemisferen veriore ) rrotullohet dy here ne spirale, te dyja heret ne drejtimin e kundert te akrepave te ores..
    figura eshte marre nga:
    http://ww2010.atmos.uiuc.edu/(Gh)/guides/mtr/fw/crls.rxml

Nuk e di pse kujtoj se te gjithe jetojne ne shtepi njekateshe & fusha. Nje gje eshte e qarte se cdo objekt qe ka mase duke levizur undergoes corriolis effect.

Po eshte e mundur ne anen e kundert sepse Coriolis varet vertet nga latitude elevation angle , eshte i njejte ne zenith te ndryshem me latitude te njejte por ben ndryshime kur lartesia ku gjendeni gjeografikisht ben effectin e saj, pjertesia me nivelin e oqeanit deri tej pjertesia & struktura e WC etj etj, shto dhe distancen uji pershkon. Kjo e fundit e rendesishme. E paperfillshme per milimetra por e domosdoshme te merret parasysh ne distanca te largeta kur duhet nje precizion. Ku gjendeni juve mary-anne?

Drejt ate te patinatorit nuk e di. Ajo ka te beje me ndonje disipline tjeter te shkencave te i studioje ato.

E harruat e? Ok nje pyetje pergjigjuni me jo ose po.
    A ndikon coriolis effect sadopak sikur 0.001% ne light ne fibrat optike duke ndikuar ne pulse spreading deri ne humbjen e pulsit?

Perdorni imagjinaten tuaj.

ps: e gjallerova imagjinaten e forumistave bashke me forumin. I vura detyre vetes.

PO ndikon eshte pergjigja.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga Alket123 : 17-06-2004 më 16:30

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjeneralmajor Sylejman Selimi merr drejtimin e TMK-së
    Nga deqanas në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 20-03-2006, 00:04
  2. Transportim për një makinë në Shqipëri
    Nga Leila në forumin Ndihmoni njëri-tjetrin
    Përgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 17-02-2006, 00:03
  3. A është Kurani fjalë e Perendisë?
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 04-02-2006, 18:47
  4. Hapja e dosjeve të së shkuarës komuniste
    Nga Albo në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 81
    Postimi i Fundit: 24-12-2004, 20:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •