Ndoshta Ne Popullin Tone Pakez I Ngjane Edhe Pjeter Bogdani, U Perndjek U Cnderua Edhe Per Se Vdekuri............
Ndoshta Ne Popullin Tone Pakez I Ngjane Edhe Pjeter Bogdani, U Perndjek U Cnderua Edhe Per Se Vdekuri............
Sa per fjalen "personifikim" korcari e ka shpjeguar me lart; lexojeni! Une fola per Krishtin ashtu sic e njeh literatura, dmth nje udheheqes shpirteror qe "revolucionarizoi" vendet e lindjes, dhe desha te theksoj aspektin politik te ketij fenomeni. Kur them literatura, nuk e kam fjalen vetem per shkrimet me karakter fetar (biblen) por edhe studimet shkencore ne fushen e historise dhe interpretimet e studjuesve. Me sa shoh, Albo ka nje tjeter konceptim, dhe sipas llogjikes se tij, krishti mund te njihet vetem nese njeriu perjeton dicka te ngjashme me convertimin e shen Pavlit. Ne fakt, une s'kam provuar ndonje gje te tille, por edhe nese Albo e ka provuar, do te kish shume te veshtire te ma vertetonte.
Redi permend Nene Terezen, dhe une mendoj se ajo vertet i eshte perafruar disi imazhit te nje udheheqesi pacifist dhe veteflijues. Ketu nuk e kam fjalen vetem per besimin qe ajo kishte ne Jezu Krishtin, por per ate c'ka ajo beri per paqen, dhe si e realizoi ate.
Gjithashtu, pak me lart kam permendur Martin Luther King Jr. si nje nga lideret me aktive te levizjes per te drejtat civile. Luther King Jr. ka lene gjurme ne historine amerikane per vendosmerine dhe strtegjite paqesore ne luften per liri dhe barazi te Afrikano-Amerikaneve (pa harruar ketu edhe vrasjen e tij)
Tani ne lidhje me Nelson Mandela:
Une nuk isha aspak ironike kur e permenda, edhe pse nuk mund te them qe kam nje njohje te thelle te historise se Afrikes se Jugut dhe vete Mandeles. Une di qe Mandela konsiderohet si nje nga lideret politike me te medhenj te shekullit te kaluar. Besoj se eshte e tepert te permendet qe Nelson Mandeles (po ashtu si nene Terezes) ju dha cmimi Nobel per Paqe ne vitin 1993, per perpjekjet e tij paqesore per nje Afrike Jugore demokratike. Vlen te permendet se kariera e tij politike mund te kete ane te erreta, dhe kjo per shkak te vete natyres se lidershipit (askush nuk ka mundur te jete perfekt apo te kenaqe te gjithe!)
Jam kurioze te di se c'fare te ben ty te mendosh se Mandela perafrohet me shume me Belzebubin sesa me Krishtin?
Summertime, and the livin' is easy...
Cmimin Nobel per Paqe e ka fituar edhe Jaser Arafati, nje terrorist ne kuptim te plote te fjales.......
Cupke, mos me bej te behem "thembues", ta kam llafin nuk e ka Belzebubi (siē e ke shkruajtur me lart, megjithese duhet te kete qene nxitim) se nuk i therrasin "bubi, bubi..." por e ka emrin Belzebyt (nje nga emrat qe i jepen djallit).
Tani per te te folur sinqerisht, ti ngaterron politiken me besimin fetar apo predikimin e ideve te paqes ne nje pikepamje "fetareske" apo hyjnore. Ta them me plot bindje OBJEKTIVE se asnje nga liderat politike nuk i perafrohet figures se Krishtit. Pike se pari sepse Krishti nuk ka qene lider politik (e di qe e di!) dhe nuk ka aspiruar te behet i tille. Ideologjia e Krishtit ka qene kryekeput ideologji e peruljes : pranoni vuajtjen sepse ne nje jete te dyte do te kete drejtesi dhe se te keqinjte do te ndeshkohen. Shembulli me i mire per kete qe po them eshte vete Jezu Krishti dhe jeta e tij. (Te rekomandoj te shohesh "Pasioni i Krishtit", filmi i fundit i M. Gibson, neqofte se nuk e pare.) Dhe asnje ideologji, te cilit do qofte lideri politikan nuk eshte e njejte me ate te Krishtit, perveē "ne nje fare menyre" ajo e pushtetit ekleziastik, sepse asnje politikan, qofte Gandi apo Mandela apo kushdo qofte, nuk predikon peruljen, por luften per te drejtat e tyre, te drejtat njerezore pra. Dhe eshte shume me mire keshtu besoj une, subjektivisht, kjo eshte ajo qe i pershtatet natyres njerezore, megjithese edhe ideologjia e Krishtit kalon nepermjet nje qellimi te mire, qellimi i tij ishte universal, pra neqofte se te gjithe perulen atehere do te kete paqe universale, atehere kur politikanet, nuk duhet harruar dhe kjo perben nje tjeter diference madhore midis udheheqesve (liderve) politikane dhe Krishtit, pra politikanet veprojne gjithnje ne menyre lokale duke mos marre parasysh "tjetrin", ate qe eshte me larg. Dhe nje gje tjeter e rendesishme dhe qe ēalon paksa tek pyetja tende eshte fakti qe ti pyet vetem per disa aspekte, per ideologjine e paqes per shembull, dhe nuk me duket e mundshme sepse njeriu, apo ideologjia e tij duhet marre globalisht dhe jo te zgjedhesh tek e tuk disa aspekte qe mund te krahasosh me njerin apo tjetrin. Jam i sigurt se dhe Hitlerit ne nje fare momenti (vetem per nje moment ama) i ka shkuar ne mendje te bej paqe dhe ta predikoje ate dhe per kete partite ekstreme te vendeve europiane jane te bindura vetem se bejne gabimin, ashtu si ti, te univesalizojne ideologjine e Hitlerit vetem me nje nga aspektet e saj. Pra nuk duhet pare, tek politikanet, vetem aspekti i ideologjise se paqes, por gjithesia e ideologjise se tyre ashtu si gjithesia e veprimeve te tyre. Sepse jam i bindur se ēdo njeri, sado i keq apo i mire te jete, ne nje fare momenti ka pasur "nje personifikim te figures se Krishtit".
Tani sa per Mandelen, siē e thashe, Mandela konsiderohet si terroristi me i madh i shekullit te njezet (ja pse ka me shume aspekte te ngjashme me Belzebytin), paēka se me pas morri ēmimin nobel (biles dhenia e ketij ēmimi nobel ngjalli nje polemike te madhe, gje qe e dekredibilozoi paksa te madhin ēmim nobel). Nuk dua te zgjatem me shume ne lidhje me MAndelen sepse kam frike te bej ndonje gabim faktual ne ato qe mund te tregoj per te, por ka nje literature shume te madhe ne lidhje me te dhe mund te informohesh fare lehte, vetem bej kujdes te mos zgjedhesh nje fare literature lavderuese apo shume mohuese, zgjidh diēka objektive.
Per ta mbyllur dua te them se Krishti kishte nje ideologji paqeje qe terzgjatej ne mbinatyre (mbreteria hyjnore) kurse politikanet kane nje ideologji te paqes shume me konkrete, nje ideologji te paqes qe i pershtatet natyres njerezore dhe tokesore, dhe vetem asaj, pa marre parasysh te mbinatyrshmen
"Oj nan moj, thenke, a ma ep thiken ta prej Ameriken?"
Krishtin mund ta njohesh vetem duke lexuar Dhiaten e Re ne Bibel ku do te gjesh Fjalet e Tij dhe jo duke marre figuren e Tij jashte kontekstit dhe duke dashur ta portretizosh ashtu sic te pelqen ty te jete, dhe jo ashtu si Ai eshte.Me sa shoh, Albo ka nje tjeter konceptim, dhe sipas llogjikes se tij, krishti mund te njihet vetem nese njeriu perjeton dicka te ngjashme me convertimin e shen Pavlit. Ne fakt, une s'kam provuar ndonje gje te tille, por edhe nese Albo e ka provuar, do te kish shume te veshtire te ma vertetonte.
Emri i Perendise eshte UNE JAM.
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
Korēar,Postuar mė parė nga korēar
Mė fal se po dal nga tema por ajo fjala "dobėsi" pėr Krishtin sikur nuk tingėllon bukur. Dobėsia e njeriut ėshtė mėkati dhe mė duket sikur ti po bėn Krishtin mėkatar me fjalėt e mėsipėrme. Kjo nuk pėrputhet me ato qė ti ke shkruar nė lidhje me natyrėn dhe punėt e Krishtit.
ps: Mė bėhet qejfi qė ke filluar pėrfaqėson Ēupkėn se e kemi pak tė turpshme, sidomos kur flet me Administratorėt e forumit.![]()
Edi
Byrazer, kam frike se mos behem une "pickuese"Nuk ka qene aspak nje lapsus. Nuk e di nga e ke psonisur (perkthyer) kete fjale por ne shqip eshte perkthyer "Beelzebub"-- princi i demoneve. Nuk dua ti futem linguistikes por ne Bibel (versionin qe kam une ne shqip) keshtu eshte. Nese e kane perkthyer gabim, ky nuk eshte faji im.
Tani e shikoj qe pyetjen ma kini marre "literally" megjithese ky nuk ishte qellimi im. Une e thashe dhe me perpara qe tema nuk ka karakter religjoz. Ti thua qe Krishti nuk ka qene lider politik. Ok! Me sa kuptoj ti i referohesh ungjillit se me sa di une, as sot e kesaj dite nuk eshte vertetuar se Krishti vertet ka jetuar. E kam fjalen, Krishti historik nuk eshte gjetur ende, dhe e vetmja evidence per kete mbeten ungjijte. Puna eshte se ata qe kane shkruar ungjijte nuk kane qene as deshmitare te ngjarjeve, as historiane apo studjues. Ata kane qene shkrimtare (autore krijues) qe ishin te interesuar me perspektiven religjoze, dhe qe kane paraqitur nje tablo te jetes se Krishtit nga pikepamja e tyre (dmth, ka shume te ngjare ta kene idealizuar figuren e tij). Kete te fundit nuk e thote cupka por studjuesit! Me nje fjale, une nuk jam aspak e sigurt qe Krishti nuk ka qene nje figure politike (ndoshta ju largova ca nocionit te fjales "politike" dhe kjo ngaqe ne mendjen time, feja eshte nje lloj politike por ca me e sofistikuar. Ky eshte mendimi im gjithsesi!)
Jam dakort me ty kur thua se ideollogjia e Krishtit (sipas konceptit te kohes sone) eshte ideollogji e peruljes, dhe per mendimin tim, kjo eshte STRATEGJIA e perdorur per te arritur qellimin (paqe universale).
Ti shkruan se je i bindur se c'do njeri, ne nje fare momenti ne jeten e vet mund te jete "personifikim i krishtit" Ketu mjafton te te kujtoj qe edhe krishti, ne njefare momenti ne jeten e vet i perngjau Beelzebubit. A nuk e rrembeu kamxhikun dhe permbysi tavolinat e tregatareve ne tempull? A nuk te duket ky rrebelizem nje distancim nga taktika paqesore qe ai predikonte? Mua me duket se kjo eshte nje pike kyce e diskutimit tone: do te shembellente me krishtin nje politikan qe perdor taktika te pamoralshme per te arritur nje qellim te moralshem? Kur them "taktika te pamoralshme" nuk e kam fjalen per dhune ekstensive, por per mjete apo strategji qe ne njefare menyre shkelin te drejtat e disave, per te mbrojtur te drejtat e nje mase me te gjere. Mjaft politikane kane perdorur te njejten strategji per te arritur paqen midis dy kampeve kundershtuese, dhe per kete arsye, ca i konsiderojne terroriste ndersa ca te tjere luftetare te paqes. Besoj se te gjithe e dini qe ideollogjia kristjane shkaktoi percarje ne shoqerine e kohes dhe i dha shkas dhunes dhe terrorit. Sa njerez u perndoqen, persekutuan, dhe u vrane per kete gje? (me sa di une ekzistojne evidenca per kete te fundit!) Vras mendjen, si do te ishin interpretuar ndryshe fjalet e Jezusit:"Nuk kam erdhur te sjell paqen por shpaten"...
Per filmin "Pasioni i Krishtit" dua te theksoj se Mel Gibson eshte fokusuar ne ate qe studjuesit e Bibles e quajne " passion narrative" duke e marre ate ne ekstreme. Pra, eshte nje portret i paraqitur me nota thellesisht emocionale; nje idealizim qe kerkon te theksoje se madheshtia qendron tek vuajtja, dhe se shpetimi vjen permes vuajtjes. Duke qene se eshte emocionale, s'ka sesi te jete objektive.
Besoj se keto qe thashe me lart ne njefare menyre justifikojne (nese do ta quaja keshtu) njohjen qe i ben bota lidereve te tille si Mandela, Jaser Arafat (megjithese kete te fundit do kisha dashur ta zevendesoja me Itzhak Rabin) apo Nene Tereza. Nuk behet fjale per te arritur dicka perfekte (te tille si hyjnorja) por dicka brenda te mundshmes, pasi vete natyra njerezore eshte e tille.
Edi, Cupka nuk eshte aspak e turpshme me administratoret, por duke qene se eshte "zonje shtepie" ne kete forum, respekton rregullat duke u sjelle mire me mysafiretNuk e ngre dot zerin ne kete pozite se do te dukej sikur po i zboj miqte...dicka e ulet apo jo? Kur te jete vete mysafire ne forumet e tyre, atehere ta tregon ajo sa e turpshme eshte (lol)
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Cupke_pe_Korce : 20-06-2004 mė 10:50
Summertime, and the livin' is easy...
Krishti ka qene nje figure frymezuese per shume politikane, ideolloge dhe udheheqes shpirterore. Si mendoni, cila figure politike, fetare apo ideollogjike personifikon (ose i perafrohet) figures se Krishtit? A ka qene i suksesshem per sa i perket arritjes se qellimit?
Komentet e mia ne lidhje me temen e shtruar do i percillja i frymezuar nga ato cka kane shkruar te gjithe ata qe kane marre pjese tek kjo teme dhe ne te njejten kohe duke kritikuar cdonjerin perderisa qellimi i temes se hapur ka kaluar caqet e pergjithesimit nga ata te cilet kane marre pjese dhe eshte shnderruar ne nje kompetence njohurish dijesh (dobesi ...pasi historia e botes dhe shkrimet e cdo historiani nuk jane aspak me teper se nje propagande e qendisur per arritjen e nje qellimi) dhe me e rendesishmja, fatkeqesisht i eshte hapur udhe paragjykimeve dhe padyshim thumbimeve me natyre paqe-ruajtese.
Ne nje bote si "kjo e jona" frymezimi i vetem arrihet vecse atehere kur ky frymezim do te kurorezoje arritjen e qellimit.
* Ne rastin e nje politikani, do te ishte ironike per te mos thene qesharake, nese do te flisnim per frymezim tek aspiratat e Zotit (te percjella tek ne, [p.sh ne rastin e debatit aktual te hapur] permes figures se Krishtit).
Nuk ka rob politikani ne bote i cili te mos kete perdorur dhune te cdo forme ...ka edhe raste extreme per te arritur qellimet te cilat lindin si rezultat i domosdoshmerise per te justifikuar poziten te cilen ky politikan perfaqeson dhe ne te njetjen kohe jane pikerisht ato "qellime" prej ku buron mbijetesa e "pozites" se perfaqesuar.
Mund te sillja shembuj nga me te ndryshmit dhe prej cdo njeriu i cili ka perfaqesuar apo perfaqeson politiken ne cdo kend te botes, faktet prej te cilave do te hedhin drite mbi natyren e "politikanit" dhe metodat e perdorura prej tij per realizimin e objektivave te pashmangshme politikaneske qe gjithmone do te permbajne dhunen si element per arritje synimesh te ndryshme...
* Persa i perket ideologeve ...mendoj se nje pjese e madhe e tyre (ka ndonje tek tuk qe ja vlen ta quash "origjinal") kane qene te ndikuar dhe me plote goje te ushqyer me "ngjarjet e kohes" ku politika ka lene gjurme dhe padyshim keta ideologe te fshehur nen petkun e atributit me te cilin njihen publikisht dhe me te cilin ata abuzojne (pa frike)...propagandojne klanet, "idete politikaneske" te cilat ata "paguhen" te perfaqesojne.
* Persa i perket udheheqesve shpirterore (ketu ma ndal vrapin) ...mendoj se tema do te kishte marre trajten e nje debati paqesor (termi politike "e vret" gjithmone debatin ...ose te shprehem ...ja merr "frymen" debatit duke i hapur udhe zenieve te pozicioneve dhe duke qelluar me "plumba allaturkshe" per te perkrahur personalisht dhe besnikerisht kahun politik te cilin cdokush eshte perbetuar te perkrahe) gjate diskutimit rreth ketyre udheheqesve te cilet jane misherimi i aspiratave te zotit per te arritur ate cka eshte utopike por nje ideal i pashtershem sic eshte PAQA anembane botes.
M.Luther King Jr si dhe Nene Tereza (te cilen do e konsideroja padyshim si te derguaren e rradhes prej Zotit ...simbol i PAQES dhe DASHURISE se vertete) besoj se jane udheheqesit "tipike" shpirterore te frymezuar te cilet ishin te gatshem te flijonin interesat e tyre personale per idealet per nje bote ashtu si duhet te jete.
Per te vertetuar origjinalitetin e heronjve (ndoshta pertej cka do te quaja heronj) te lart permendur te PAQES se vertete ...nuk eshte e thene te bazohesh thjesht tek trillimet te shume-zakonta te shtypit apo disa historianeve teveqele por faktet e njerezve te thjeshte te cilet lenguan ne varferine e skajshme apo diskriminimin e dhunshem ne "cirkun e kohes" dhe ne te njejten kohe ata perjetuan driten e shpreses te sjelle nga udheheqesit e siper permendur shpirterore me "marke" origjinale te cilet kishin vendosur te vinin ne jete aspiratat e tyre duke flijuar edhe jeten e tyre te pandikuar prej efekteve poliko-shkaterruese-lufte prurese-percarese-urrejtje-mbjellese-mbrojtje interesash vetjake (e mjaft, e mjaft epitete te kesaj natyre).
Me te vertete ...sa here qe i kujtoj (marr si shemb. tipik Nene Terezen ...jo sepse deshiroj te krenohem ...por perderisa misioni i se ciles ish akoma me vendimtar dhe me i plote persa i perket PAQES dhe DASHURISE mbare-boterore) dhe lundroj ne mendime te pashtershme, duke adhururar vullnetin e kesaj femre me te vertete qe i takon titulli E Madhja Nene Tereze e Gjithe Botes.
I paharruar qofte kujtimi dhe devotshmeria e saj ...do te thoja me plote bindje ...nje fryme e shenjte e derguar prej Zotit.
Tema ...ne pergjithesi ka marre rrokullimen!
Mbetshi me shendet!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga EXODUS : 20-06-2004 mė 13:18
Me vjen keq per menyren sesi eshte filluar kjo teme!
A nuk do te ishte me mire sikur ne vend te fjales " frymezim" te perdormin fjalen
"Abuzim" ose "keqperdorim" ose quajeni si te doni nqs ju lejohet " justifikim" per veprat e tyre!
Cili eshte ai njeri qe mund ti afrohet qofte edhe per nje karakteristike te tij te vogel, Krishtit, Perendise tone!
Dhe ju lutem here tjeter nqs do te doni te flisni per Krishtin ,ju lutem shume te mos e radhisni pas disa njerezve qe ndoshta idealet e tyre teper here kane qene edhe idiote. Dhe dicka tjeter qe eshte per tu theksuar mos e perdorni teper here fjalen Krisht sepse kthehet ne blasfemi duke e perdorur ne muhabete te tilla idiote duke e perdhosur Ate.
Ne njerezit nuk bejme gje tjeter vecse justifikojme veprat tona trashanike me frymezimin ne Krisht apo ne Bibel.
\keshtu kane vepruar Kryqezatat, Napoleoni ndoshta ne njefare menyre Hitleri dhe gjithe shfaruesit e bijve te Krishtit (Pernendise)
Nuk kuptoj se ku eshte bazuar ky frymezim i ketyre personave? Ju qe flisni per te tille frymezim ,me siguri cupka pe korce duhet te dije dicka.
Kam frike se kete pergjigje e mban te fshehur thelle brenda vetes se saj dhe nuk mund ta shfaqe sepse e ka humbur diku thelle,atje diku ne kujtesen e saj te plurosur!
PS: Asgje personale!
pershendetje
hegeli pe korce
Krijoni Kontakt