Po sikur te konvertohen ne musliman Millosheviqi dhe Shesheli? Do ti kesh edhe ata vellezer ne Islam?selamualejkum musliman nga vellau juaj ne Islam![]()
Po sikur te konvertohen ne musliman Millosheviqi dhe Shesheli? Do ti kesh edhe ata vellezer ne Islam?selamualejkum musliman nga vellau juaj ne Islam![]()
Forum126, a mund te na tregosh me pak fjale historine e shkurter te jetes tende? Si ndodhi qe re viktime e ketij indoktrinimi fetar qe fshihet nen masken e "islamizmit puritanist"?Postuar më parë nga forum126
![]()
PS: Pyetja e mesiperme per 'forum126' vlen edhe per "islamistet" e tjere te forumit.
Pse mendon qe per shqiptaret, kercenimi i fundamentalizmit vjen "vetem" nga ai Musliman e jo nga ai i Krishtere? Une mendoj qe ne rastin e shqiptareve eshte e kunderta, dmth kercenimi i fundamentalizmit vjen me shume nga ai i krishtere sesa nga ai musliman.Per Shqiptaret, kercenimi i fundamentalizmit nuk vjen me nga ai i Krishtere por nga ai Musliman.
PS: Ti "kaafir ar-naud" je ndikuar shume nga propaganda protestano-evangjeliste, si dhe nga shkrimet e disa autoreve cifut ekstremist. Mos harro se edhe keta, dmth cifutet ekstremiste si edhe protestano evangjelistet, bejne petulla per vete.![]()
mos u lodh me "po sikur-et" , keta jane vellezer me ortodokset e flakte ....Postuar më parë nga perestae00
![]()
perstae00,
sqaroje pak pyejtjen. nuk do desha te jepja ndonje pergjigje tjeter. ti c'fare nenkupton me PURITANISTE?
Nuk eshte me rendesi se c'nenkuptoj une me "puritansit." Me rendesi eshte te degjojme, apo me sakte te lexojme, historine e shkurter te jetes tende. C'te shtyu te behesh nje besimtar kaq i "madh"Postuar më parë nga forum126
.
Ne fakt keta besimatare te "medhenj" jane ne mase te madhe prodhim i politikes antishqiptare te orthodokseve te flaket serb. Nje nga prioritetet e politikes antishqiptare serbe, ka qene edhe mbetet zevendesimi i identitetit kombetar me ate fetar. Dalja ne skene e ketyre besimtareve te "medhenj" qe njohin vetem nje "komb" musliman con uje vetem ne mullirin e serbeve edhe eshte prodhim i po ketij mulliri antishqiptarPostuar më parë nga D&G Feminine
. Qashtu
Ndryshuar për herë të fundit nga perestae00 : 14-07-2005 më 14:20
perestae00, une nuk te njoh dhe vetemme keto 4 shkrime te tuat qe po shoh ne kete faqe po shikoj se po lufton te dy anet e monedhes. Po kundershton te dy mendime te ndryshme. Sqarohu pak. Cilet shikon ti si besimtare te merrshem, besimtare te medhenj. Me ke e ke ti? Me serbet ortodokse apo me muslimanet e medhenj?
ti ose nuk me ke kuptuar fare se c'fare kam shkruar.
une nuk jam ndonje besimtar aq i madh, une jam nje besimtar i vogel
Me te dy palet e kam o plako!. Pra, edhe me serbo-greket orthodoks po edhe me ata individe qe e mbajne veten per "muslimane te medhenj."perestae00, une nuk te njoh dhe vetemme keto 4 shkrime te tuat qe po shoh ne kete faqe po shikoj se po lufton te dy anet e monedhes. Po kundershton te dy mendime te ndryshme. Sqarohu pak. Cilet shikon ti si besimtare te merrshem, besimtare te medhenj. Me ke e ke ti? Me serbet ortodokse apo me muslimanet e medhenj?
Une te kam kuptuar edhe te kuptoj shume mire se c'fare ke shkruar edhe c'fare shkruan edhe prandaj po te kerkoje ti besh nje permbledhje te shkurter jetes tende, edhe te postosh ne kete forum. Dua te di se c'rrethana te cuan te behesh nje perkrahes i ideologjise vahabisto-salafiste qe s'eshte gje tjeter vec nacional-imperializem arab. Edhe e di qe je nje besimtar i vogel, por ja qe ti edhe te tjeret si ti, e hiqni veten per besimtare te medhenjti ose nuk me ke kuptuar fare se c'fare kam shkruar.
une nuk jam ndonje besimtar aq i madh, une jam nje besimtar i vogel.
une nuk do ta quaja Nacional-Imperializem arab. ketu e ke gabim. une do ta quaja Vahabizmin nje emertim qe ju ngjit Sherif Hysenit qe luftoi osmanllinjte gati 120 vjet pas Abduluehabit, dhe qe ne fakt nuk e luftoi per fe, por e luftoi per shtet. E luftoi per tu ndare nga shteti osman. Dhe turqit e morren sikur ishte dicka fetare. E kam fjalen qe lufta qe u be nga arabet kundra turqve nuk buronte nga mesimet e Abduluehabit. Ajo lufte buronte nga ajo qe Anglia po i frynte ne vesh arabeve:"Edhe Turqia do te behet shtet, edhe ju duhet te beheni shtet"Postuar më parë nga perestae00
Turqit pak nga nacionalizmi dhe pak nga urrejtja se perse arabet i luftuan e meshuan aq shume kete termin Vahabizem saqe e bene shume te njohur. Po te mos ishin turqit nuk do te ishte degjuar kaq shume termi vahabi. Prandaj po e jap si shembull turqine.
Edhe nacionalizmi arab qe doli shume me vone nuk kishte lidhje me fene, me fene islame. Ata ishin kundra fese. Dhe une po them se cunat muslimane qe jane ne shqiperi e kudo nuk duan ta bejne arabi asnje vend. Dhe se muslimanet nuk jane te rrezikshem sic po qenkan serbet. Nqs do te shqetesoheshe kaq shume ti per shqiperine gjate ketyre viteve do te shikoje se c'fare marredheniesh ka pasur shqiperia me vendet arabe dhe do ta kuptoje se nuk behet fjale per arabizim te shqiperise.
Edhe ti qe na erdhe tani ne teme, pak me vonese, ben mire ti lexosh te gjitha postimet me perpara pasi jane dhene pergjigjet per sa i perket rrezikut Vahabist. Ky rrezik qe fryhet nga disa genjeshtare komunista si Isa Blumi. Isa Blumi qe perkthen libra e broshura nga frengjishtja dhe qe shton edhe disa genjeshtra qe i sjell si shembull nga shqiptaret. Dhe per keto genjeshtra ai eshte hedhur edhe ne gjygj pasi ka demtuar moralisht edhe materialisht shume persona te nderuar.
Isa Blumin ja kam pyetur disa profesoreve qe nuk kane fare lidhje me temen qe po flasim ketu dhe rreagimi i pare i tyre ka qene se Isa Blumi nuk ben per Prof i shkencave sociale. Isa Blumi eshte ne ne nje universitet ne New York, por damari i tij komunist (keshtu e analizonte nje profesor shume tolerant ne mendime) e qorron ate.
Ti nqs te intereson shume vahabizmi: te keshilloj te lexosh shume rreth kesaj teme. Nqs nuk ke kohe atehere shko e ble online librin:"The Wahabi Myth". Ketu ke nje trajtim shume te bukur te vahabizmit. Librin e ka shkruar nje analist amerikan dhe e ka trajtuar shume rreal. Dhe para se ky analisti amerikan para se ti futej shkrimit te librit ishte flamurtari me i madh kundra vahabizmit. Por pasi studioi arriti ne konkluzione te tjera.
Nuk vjen dot ketu ne forum e te flasesh kot pa lidhje nderkohe qe nuk di asgje per temen.
Sa per mua qe nuk e mbaj veten per musliman te madh une nuk jam ndonje fanatik i ideologjise vahabiste sic po thua. Tema nuk u nis per vahabizmin. Tema u cua ne ate dege ku muslimanet po shikoheshin te rrezikshem. Ajo u sqarua dhe pastaj u permenden vahabistat. Edhe ate e sqaruam. Ti tani po me vjen ketu e po me pyet se pse jam fanatik i vahabizmit. Vahabizmi ne ate aspekt qe thua ti as nuk egziston. As ne Arabine Saudite nuk ke vahabista. Vahabista jane ata qe nuk jane turq per sa i perket praktikes fetare. Termi vahabist i duhet edhe genjeshtarit Isa Blumi qe te botoje nje pune kerkimore me shume. Abduluehabi nqs je i interesuar ne aspektin fetar (qe nuk ka asnje lidhej per sa i perket atij nacional) zhduku shume tradita te ndaluara ne islam. Dhe nuk ka futur ide te reja ne islam. Dhe shume shtete apo qeveri te vendeve arabe kane pasur nacionalizmin ajo qe i ka shtyre te kene probleme. Nuk ka grup qe te cohet ne emer te fese islame e te beje nacionalizem.
Une jam thjesht besimtar musliman. Kurse ti je nje njeri qe nuk pranon injorancen tende ne lidhje me kete teme.
Krijoni Kontakt